Londen, 20 Sept. (Aneta Reuter). In een commentaar .op de besprekingen te Rome verklaart de „Popolo d'ltalia", dat de as-mogendheden de vraagstukken inzake de en den i Donau hebben l ge-t regeld. Het blad voegt hieraan toe» dat „andere regelingen zullen volgen, daar Europa een krachtige en duurzame samenstelling moet hebben."
De Indische courant
- 21-09-1940
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De Indische courant
- Datum
- 21-09-1940
- Editie
- Dag
- Uitgever
- [ s.n.]
- Plaats van uitgave
- Soerabaia
- PPN
- 044787111
- Verschijningsperiode
- 1921
- Periode gedigitaliseerd
- 1921-1942
- Verspreidingsgebied
- Nederlands-Indië / Indonesië
- Herkomst
- Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenku DP IC/40-1
- Nummer
- 6
- Jaargang
- 20
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
DE „AS” BROUWT EEN KRACHTIG EUROPA. Eerst regeling inzake de Oostzee en den Donau.
Advertentie
mWAUItWM MuikUUn drogen 9—anoanei fe ord)e»., én t» MAsÓndBM klla_nlet.aan«lond»»aran
Wat de dag brengt. Twee conferenties.
Op twee; plaatsen worden , thans conferenties ' gehouden, . welke de situatie in" den Pacif ie betreffen. Te Hanoi onderhandelen.Japansche en i Fransche autoriteiten' over"dé.door v Japan , gestelde eischen .',terwijl ;te Was hln g t oï'n.'; minister Cordeli "Huil met de Brltsche,en Australische gezanten de gemeenschappelijke" belangen inzake de Paclflc*defensie bespreekt. Belde conferenties' \ staan -Indirect met'elkaar In'verband. De Brltsch-Amerikaansche. maritieme overeenkomst beteekent een toenemende beveiliging van den Pacif ie te-7" gèn agressieve acties,", door "dé "eruit voortvloeiende taakverdeeling der Britscheen Arnerikaansche vloten. Het nieuwe bouwprogramma ter versterking der Arnerikaansche vloot' is het bewijs; dat het hierbij niet alleen bij principieele. beslissingen blijft, maar dat ten spoedigste het instrument'er zal zijn om de besluiten effectief te maken. Washington heeft het oog nog verder gericht.'Met Canada worden besprekingen gevoerd ter gemeenschappelijke verdediging van het Amerlkaansche halfrond en onmiddellijk daarna' werd de bereidheid uitgesproken ook de veiligheid van Australië in den opzet der nieuwe defensiepolitiek te betrekken, hetgeen dan ook thans in de Arnerikaansche hoofdstad gebeurt.
Japan ziet dit alles met leede oógen. aan, want het beteekent, dat het evenwicht In den Pacific ten zijnen ongunste wordt hersteld. Zal er binnenkort een strategische brug zijn geslagen over den Paclfic van continent naar continent,'dan stuit de Japansche . expansiepolitiek op - een barrière, waarmee Tokio ernstig rekening heef t te houden, wil het zijn stem in de Pacific-aangelegenheden niet verliezen. Op het oogenblik echter zijn de Japanners nog in de gelegenheid druk uit te oefenen om hun verlangens ingewilligd te krijgen. Vandaar dat van deze bevoorrechte positie ten aanzien van het verzwakte en geïsoleerde Indo- Chiha~gebfuTk~hïoel wuiUerr-gemaaktr
Oogenschijnlijk mag het lijken alsof de strijd in* China den achtergrond der 'Japansche eischeh"," is, maar in fwezen Is dit toch bijzaak. Het recht om Japansche troepen door Indo- China te laten trekken naar de Chineesche grens is natuurlijk zeer welkom. Maar grootscheepsche operaties, b.v. een opmarsch naar ..Chunklng, zullen hier niet gauw uit voortvloeien. De Japansche troepen zijn in de Chlneesche ruimte ■ reeds teveel vastgezogen om de legerleiding te doen besluiten opnieuw legers het binnenland in te sturen en Onlang Kal-shèks strategie In de kaart te spelen. Had men. op Chunklng willen aanrukken, dan was de weg langs_de ' Jangtse korter en gemakkeïykergewèest. Wat de Japanners wel in den zin kunnen hebben is de bezetting van K u firn In g, de hoofdstad van de provincie Yunnan, waar de aanvoerwegen uit Indo-China en Birma samenkomen. Daardoor zou een eventueele heropening van den Birma-weg voor .Chunklng , geen voordeden kunnen opleveren. Met dit-gevaar voor oogen doet de regeering van Chiang Kalshek dan ook dreigende taal hooren. Indien Japan operaties in Indo-China begint, zullen direct Chlneèsche troepen over de grens worden gestuurd, aldus Chunklng.
Veel belangrijker. Is echter de kwestie van den aanleg van Japansche vloot- en luchtbases in Indo-China. We weten wel niet zeker of dit te Hanoi is geëlscht, maar het is te verwachten, gezien de Japansche bezetting van de Chineesche Zuidkust, Hainan, de Spratley-ellanden enz. Hierbij gaat het om . de positie in den Pacific, om het vestigen van een maritlemen defensiegordel van Japan uit in Zuidwaartsche richting. Indo-Chlna biedt voor Japan de ruimte, om geleidelijk Inderlch t in g v a n Singapore verder te kruipen. Het heet nu dat de gouverneur-generaal van Indo-China, admiraal D e c o u x, de Japansche.elschen opnieuw verwierp — doortocht van troepen zou alleen kunnen worden toegestaan — en dat Tokio een nieuw ultimatum zqu hebben gestuurd. Is dit het geval, dan. wordt de situatie aanzienlijk verscherpt. Tokio bereidt «zich op alle eventualiteiten voor, want aan de Japansche onderdanen in Indo-Chlna is" opdracht gegeven naar het vaderland terug te keeren. . Of het tot een openlijken strijd zal komen, Indien Decoux voet bij stuk houdt, valt te bezien. Indo-China zal r zich. niet langdurig kunnen verweren, maar anderzijds kan Japan zich momenteel niet veroorloven, Engeland en de Vereehlgde Staten direct tegen, zich 'In het harnas te Jagen. Vooral Washington heeft enkele touwtjes in. handen, welker aantrekken het Japansche economische leven gevaarlijk kunnen doen ; verstikken en Engeland is nog aller. 'minst aan het eind van zijn krachten, zooals men te Tokio misschien veronderstelde. Overigens zal'het verdere verloop vart de krljgsverrlchtin. gen m Europa voorlooplg wel een der , " meest beslissende factoren voor de Japansche.gedragslijn zijn. - ■■■■■ ■■-■*.-:: ■ -■;•—.■■:■■ ':■-'.\:W- -".
De „as”-mogendheden en Spanje.
Berlijn, 20 September (Reuter). In een telegram uit Rome aan het Peutsches Nachrichten Büro wordt de nadruk gelegd op het buitengewoon groote gewicht van de besprekingen die door minister Von Rlbbentrcp „in het stadium van den oorlog, waarin de strijd zijn hoogtepunt, bereikt", met de Itallaansche leiders worden gevoerd. In het telegram wordt verder nog verklaard, dat het Donauvraagstuk en de betrekkingen van de mogendheden van de as eenerzijds en Spanje anderzijds tot de besproken problemen behooren.
DE MUITERIJ ONDER DE FRANSCHE TROEPEN IN MAROKKO. Een voorwendsel voor Spaansch ingrijpen.
Londen, 2ÖT';ïtember (Reuter); Reuter vernee dat de berichten omtrent n. .srij onder de Fransche troepen in Marokko te Londen mét reserve worden behandeld. Men merkt op, dat de geruchten omtrent deze moeilijkheden afkomstig zijn uit vijandelijke bronnen en mogelijk werden verspreid met het doel een situatie te scheppen, welke de Spaansche regeering er toe zou brengen maatregelen te nemen ter ondersteuning van de mogendheden van de as. " Men "twijfelt er echter te' Londen niet aan, dat er in Marokko een groote mate van sympathie bestaat voor de beweging van generaal De Gaulle, welke waarschijnlijk in de toekomst nog zal toenemen o.a. In verband met de toenemende ontevredenheid over de Dultsche wapenstilstandsvoorwaar-den, in het bizonder J over den econornlschen druk, welke hierdoor op het koloniale Frankrijk wordt uitgeoefend. Men wijst er echter op, dat de Britsche regeering geen maatregelen heeft genomen, die Spanje aanleiding zouden behoeven te geven tot bezorgdheid.
Is het de gewoonte der Duitschers om hun vijanden, zelfs vrouwen en deren, zooveel mogelijk te laten omkomen, de Engelsche zeelieden denken er anders over. Hierboven ziet men, hoe zij een viertal Duitsche vliegers van een wissen dood redden (Nadruk verboden.)
INDO-CHINA VERWIERP DE JAPANSCHE EISCHEN. De Japanners zouden den doortocht hebben gééischt voor 25.000 man troepen naar de Chineesche grens. – Voorts: toestemming voor den aanleg van vloot-en luchtbases.-Alle Japansche onderdanen in Indo-China kregen opdracht, naar Japan terug te keeren. DUITSCHLAND, ITALIË EN SPANJE BERAMEN IS NIEUWE MAATREGELEN.
Hongkong, 20 September (Rente r). Decoux verwierp de nieuwe Japansche eisenen, welke den negentienden werden Ingediend. ■ >r •.:.'■ '"'■'• Hongkong, 20 September (R eu t e r). Het verluidt, dat het nieuwe Japansche ultimatum aan Indo-China volgde op de verwerping, door Decoux van de Japansche eischen voor militaire rechten in het Fransche gebied. Chungking, 20 September (Reuter). De Japansche eischen aan Indo-China zouden o.a. inhouden het recht tot doortocht voor 2500 man Japansche'troepen naar de Chineesche grens. En voorts toestemming voor den aanleg van vloot- en luchtbases. Zooals reeds eerder werd gemeld, ging Decoux accoord met de passage van een beperkt aantal troepen. Alle Japansche onderdanen in Indo-China kregen opdracht, naar Japan,terug te keeren. Het Japansche volkslied zingend, trokken honderden Japanners door de straten van Hanoi op weg naar den trein voor de inschepingshaven van Haiphong. Zij werden voorafgegaan door den Japanschen consul-generaal Suzakl.
JAPAN EN FRANKRIJK. NOG GEEN JAPANSCHE TROEPEN IN INDO-CHINA GELAND. Geruststellende Japansche verklaring.
Tokio, 20 September (Reuter). De woordvoerder van het Galmusho verklaarde den buitenlandschen correspondenten tijdens de persconferentie van heden, dat de onderhandelingen tusschen de Fransche en Japansche autoriteiten te Hanoi een zeer vlot verloop hebben, ofschoon nog geen overeenstemming bereikt (s. .Op de vraag of ergens in Indo-Chlna Japansche troepen geland zijn antwoordde de woordvoerder met nadruk: „Ik ben er zeker van, dat er geen Japansche strijdkrachten In Indo-CMna zijn geland". Hij voegde hieraan toe, dat het geen nut zou hebben Japansche troepen aan land te zetten voordat overeenstemming met de Fxansche autoriteiten in Indo- Ohina is bereikt. De woordvoerder herhaalde, dat het buitenlandsche persbericht omtrent botsingen tusschen Fransche en Ohineesche troepen nabij de grens van Indo-Ohina niet door officieele Inlichtingen bevestigd werd. Op de vraag of tijdens de' conferentie, welke gistermiddag op het palels plaatshad, . Internationale dan wel blnnenlandsche , vraagstukken besproken werden, antwoordde de woordvoerder dat v. z.v. hem bekend was zeer belangrijke, nationale vraagstukken waren besproken, zooals trouwens door den secretaris-generaal van het kabinet was bekendgemaakt. Hij voegde hieraan toe, dat hij niet in staat was nadere Inlichtingen over de conferentie te verstrekken. N.a.v. een vraag betreffende, de Thailandsche missie, die heden te Tokio arriveerde, sprak de woordvoerder de meening uit, dat de voornaamste taak der missie is de betrekkingen tusschen Thailand en Japan te verbeteren, ofschoon het mogelijk Is dat zij nog andere opdrachten heeft." : Op een vraag 'betreffende een incident te Shanghai, waarbij een beambte van de Japansche militaire politie in burger in moeilijkhe. den geraakte met Amerikaansche mariniers alsmede inzake het vraagstuk betreffende de bewaking-van-den-defensie--sector b. van de Internationale nederzetting, die vrijgekomen Is als gevolg vanhet "vertrekeer-Brltsche~troepen woordde de woordvoerder, dat v. z.v. hem bekend was de besprekingen ter plaatse nog steeds voortduurden, doch dat nog geen voor beide partijen bevredigende regeling was bereikt. Wat de besprekingen met Nederlandsch-Indië aangaat zelde de woordvoerder, dat de besprekingen tusschen minister Ichizo . Kobayashl en de Nederlandsch-Indlsche autoriteiten juist zijn aangevangen.
Ook Duitschers vechten mee.
Londen, 20 Sept. (Reuter). In een te Berlijn uitgegeven officieel communlqué wordt bekend gemaakt, dat thans ook Duitsche troepen bij de Italiaansche strijdkrachten dienen»
THAILANDSCHE GOOD-WILL-MISSIE.
Tokio, 20 Sept. (Domei) De Thailandsche good-wlll-mlssie onder leiding van den Thailandschen onder-minister van Defensie, kolonel Luang Promyophl, die gisteren per s.s. „Saigon Maru" van de Osaka Kisen Kaisha te Kobe arriveerde, is hedenavond te Tokio aangekomen. . .De delegatie is voornemens, een uitgebreide reis door Japan te maken. De andere "leden" van het~~ gezel-- sohap zijn kolonel Luang Yodavudh, die het leger en de luchtmacht vertegenwoordigt, kapitein Luang Yuphasasir, vertegenwoordiger van de marine, majoor Sakol Raksanond, vertegenwoordiger -gan_rie luchtmacht en Pavi Pave Dikul, hoofd van het départementvan algemeene za.ken van.vhet Thailandsche mlnlsleflëTvan ' ~TBültehlandsche Zaken." " '; •-'.;
DE SPAANSCH-DUITSCHE ONDERHANDELINGEN. Suner door Von Falkenhausen ontvangen.
Londen, 20 September (Reuter). Uit Berlijn wordt gemeld, dat Serrano Y Suner hedenochtend te Brussel arriveerde. Suner, dié een tocht maakt door de bezette gebieden, werd ontvangen dppr generaal Von Falkenhausen, opperbevelhebber voor België en Noord-Frankrijk, die" later een receptie te zijner eere hield. Ï33&8 * ■ •
Suner niet voor Zondag naar Berlijn.
Madrld, r2O September (Reuter). In den langen duur van het verblijf van Von Rlbbentrop te Rome zal Suner niet voor Zondag a.s. van zijn tocht door de door Duitschland bezette gebieden naar Berlijn terugkeeren.
De wenschen van Spanje.
i Madrid, 20 September (R eut e r). De Berlijnsche correspondent .van het Madrlleensche dagblad „ABC." rrieldt, dat Serrano Y Suner en Von Rlbbentrop hun besprekingen Maandag a.s , zullen voortzetten. Zooals gemeld, kweekt de Spaansche pers den Indruk aan, dat Suner bezig Is Berlijn te vertellen welke de wenschen van Spanje zijn bij het sluiten; van vrede, zulks als belooning voor het 1 winnen van den Spaanschen burgerjcnog door de nationaWsten, die dezen krijg als de eerste fase van het huidige Europeesche conflict be•schouwen. Zoo publiceerde b.v. het blad „Yo Yo" heden de berichten over de door minister Serrano Y. .Suner te Berlijn gevoerde besprekingen onder het hoofd „De opofferingen, die Spanje drie Jaar lang heeft gedaan, zullen in Europa tastbare resultaten afwerpen". De Berlijnsche correspondent van de „Aicazat" verklaart echter dat Suner en Von Rlbbentrop slechts wederom zullen bijeen komen, om een ' Spaansch-Duitscti handelsverdrag, waarover sinds eenigen tijd besprekingen zijn gevoerd/te onderteekenen. Het sluiten van eenk dergelijk verdrag kan natuurlijk slechts, een logisch „gé; volg zijn van de uitbreiding van de mogelijkheden voor den handel tusschen Spanje en Duitschland; die na de Ineenstorting van Frankrijk zijn ontstaan.
DE STRIJD IN AFRIKA. Egypte zal zich verdedigen.
Cairo, 20 Sept. (Reuter). „De Egyptenaren zullen hun onafhankelijkheid als één man verdedigen en den vijand uit hun gebieden verdrijven", verklaarde de voorzitter van de Kamer van afgevaardigden, Ahmad Mahir Pasha, in een heden door hem te Manura gehouden rede. Hij voegde hieraan toe: „WU kunnen 'niet slechts toeschouwers blijven, terwijl de worsteling, waardoor ook over ons lot zal worden beslist, voortduurt".
FRANKRIJKS TOEKOMST TEGENSTRIJDIGE BERICHTEN. Britsche persstemmen.
Londen, 20 September (L.E.F.). Nog steeds worden In de Engelsche pers - tegenstrijdige berichten gepubliceerd over de toekomst van Frankrijk.' ; I Terwijl sommige bladen verzekeren, dat Jjinnënkort;Jn :hetfnleV bezette deel van Frankrijk xeen revolutlonnalre beweging zal losbarsten, die onmiddellijk zal leiden tot Dultsche Interventie, meenen andere bladen, dat men de geruchten omtrent een dreigenden opstand met de grootst mogelijke reserve moet behandelen, terwijl zij erop wijzen, dat'de Dultschers er momenteel niets voor gevoelen de rest van Frankrijk te bezetten. >
De politieke correspondent van de „Dally Express" verwacht, dat de' Dultschers het gedeelte van Frankrijk zullen bezetten. Hij verklaart, dat dit verband houdt met de toenemende prc-Britsche gevoelens In Frankrijk en meent,, dat e.e.a. een belangrijken terugslag zal hebben op de mogelijkheid van een inval in Engeland. De correspondent van de „Dally Mail" aan de Fransch-Spaansche grens schrijft evenwel, dat de berichten uit Marokko, die zeer zeldzaam'zijn, erop wijzen dat het meerendeel van de officieren en kolonisten gekant zijn tegen de door Vdchy gelaste arrestaties en voor de koloniën het recht opelschen in deze ernstige tijden over hun eigen lot te beslissen. De correspondent voegt hieraan toe, dat in Marokko zeer groote moeilijkheden werden ondervonden bij de stappen tot het arresteeren van personen, die ervan verdacht worden, dat zij voor De Gaulle zijn. Vele officieren In Marokko hebben een schitterende carrière achter den rug en zij verklaren, dat zij tegen Vichy zijn omdat zij ervan overtuigd zijn, dat Vichy binnenkort even ;Duitsch zal zijn als Parijs. ,De „Dally, Telegraph" meent echter, dat men de grootst mogelijke reserve in acht moet nemen ten aanzien van de berichten, volgens welke de regeering te Vichy zich gereed zou maken om tegenstand te bieden aan de Duitsche eisenen. Een tegenstand van dezen aard zou leiden tot de algeheele bezetting van Frankrijk en er bestaat — aldus het blad — geen enkele reden om aan te nemen, dat Pétain een overweegt
De Italianen verrast.
Caïro, 20 September (Reuter). Vernomen wordt dat de Italianen volledig verrast werden, toen Britsche marine-vliegtuigen de Italtaansche basis In Llbyë, Bengasi, aanvielen. Een aantal uitgeworpen bommen viel op twee groepen schepen, waaronder torpedobootjagers, die de voornaamste doelen in de haven van Bengasi vormden, neer. Aan boord van de schepen van een van deze groepen brak brand uit. Toen een tweede groep Britsche bommenwerpers een Italiaanschen torpedobootjager opnieuw bombardeerde, vloog deze met zoo'n kracht In de lucht, dat de hierdoor ontstane krachtige luchtstroom een van de Britsche vliegtuigen bijna deed neerstorten. Toen de Britsche luchtaanval was afgeloopen, was Bengasi verlicht door den gloed van de branden, die zich over de geheele haven schenen uit te breiden.
Het herstel der onafhankelijkheid.
Londen, 19 Sept. (A net a). Generaal De Gaulle zond de volgende tijding, aan den president van den Nederlandschen ministerraadter gelegenheid van Prinsjesdag : „Ik zou dankbaar zijn, indien « 200 vriendelijk wilt zijn, Koningin Wilhelmina kennis te willen geven van de eerbiedige wenschen 'voor het herstel van de onafhankelijkheid en grootheid van Nederland."
DE NEDERLANDSCHE NATIE. VERDIEPING VAN EERBIED EN SYMPATHIE. Een vlijend oordeel van de „Daily Telegraph.”
Londen, 19 Sept. (Aneta). De „Daily Telegraph" schrijft in een hoofdartikel naar aanleiding van de thans afgesloten reeks van artikelen van minister Van Kleffens, dat niemand de artikelen kan hebben gelezen zonder de eerbied en sympathie voor de Nederlandsche natie te verdiepen. '__ De traditioneele geestkracht van -dit ferme—volk—heeft-zich—nimmer schitterender geopenbaard. Zonder verontschuldiging of waarschuwing aangevallen door een overweldigende strijdmacht en geholpen door verraad, bedrog, onbeteugeld eergevoel en fatsoen, werd Nederland gesteld voor de keuze van een vernederende onderwerping of een methodische verwoesting. De_Nederlanders-aarzelden-nlet In hun keuze én vochten, hoewel verrast, door met een zoodanige vinnigheldr dat de vijand, die meende, Nederland In één dag te kunnen overweldigen, hiervoor vrjf dagen noodig had. De Nederlandsche verliezen zrjn smartelijk verlammend, maar de gewapende tegenstand werd eerst prijsgegeven, toen bleek,, dat een doeltreffende geallieerde bijstand niet kwam en om de bewoners van andere steden het lot van Rotterdam te besparen. De „Daily Telegraph" oordeelt, dat Nederland genoeg, méér dan genoeg heeft gedaan voor zijn eer en geen stem van verwijt kan ooit worden verheven tegen Nederland. Om het land te sparen voor de gevolgen van de voortzetting tot het bittere einde.van een vergeefschen strijd, maakte de Nederlandsche regeering vrede met de aanvallers, maar bleven de resten van leger en vloot in staat van oorlog met Dultschland, terwijl de hulpbronnen van het Rijk overzee In dienst staan van het verbond met Engeland. * Het blad spreekt er met voldoening over, dat de Britsche natie in staat is toevlucht te geven aan onze geëerbiedigde Koningin en haar ministers, die met kwaadaardige woede door den vijand werden achtervolgd, en besluit-na de aanhaling van de afschildering van het Duitsche verraad door minister Van Kleffens, met .de hypocritle van Von Ribbentrop: „Wir haben dies nicht gewohlt." Ondanks alle listen • konden de macht en het verraad den Nederlandschen geest niet breken, welke In het donkerste uur levend wordt gehouden.door het geloof aan de herrijzenis van Nederland. . _,