We .beginnen met het aardige paardenspan, waas de ■': kleintjes altijd zoo trotsch op zijn. Men kan hèt b.v. maken van stevig linnen, doch het is gewenscht omr meerdere sterkte aan het span te verschaffen, door meerdere' stoflagen op elkander \te stikken en deze daarna met wol om te festonneeren, hetgeen zoowel' voor het voorstuk als voor de draagbanden geldt_ :■.■■■'-■' Het eerste Is 5 cm. bij 45 cm. en de laatste zijn 5 by 80 cm. • De afstand aan de voorzijde tusschen de banden Is 7 cm., terwijl men op de afb. ziet, dat zij aan den achterkant gelijk met den band komen. Als garneering brengt men 5 bloemetjes aan, die als volgt gehaakt-worden 1 Men haakt een ring van 4 lossen en werkt hier 12-stokjes In, terwijl men de laatste toer op de volgende wijze haakt: 1 vaste op het Ie toer, 1 losse, 3 sjt.. op twee st. voorg. toer 1 losse, enz. Verder mogen er natuur* lijk geen belletjes ontbre-
ken, en deze worden gehecht als de afb. te zien geeft. Voor de teugels haakt men drie einden lossen van 2 m. en vlecht deze samen; verbindt ze daarna met den voorkant. Het span kan ook van vasten gehaakt worden, doch dan dient men het tegen te voeren, terwijl de teugels van-kurkesteek gemaakt kunnen worden. Men kan hiervoor een instrumentje koopen oï spijkers in een klosje. Kleine meisjes hébben graag een taschje om haar zakdoekje en andere kleinigheden in.te bergen.. Van kleine restjes kan mén zoo'n handig dingske maken, dat 14 cm. hoog is en op het breedste deel 16 cm. Een paar aardige poppetjes worden , met behulp van stramien op de stof gebracht (3 kruisjes lcm,)' Men kan willekeurige kleuren kiezen, onze schets geeft voor o rosé aan, voor x i ■-:.■.:, . . :; .■ . ■ blauw, o la rood, terwijl 't vierkanr ' tje, bruin '° J'HBBffl ii/IBJBWBB^fflFltf
Oogen en 'mond worden me,t knoopjessteek gewerkt. Voor- en achterzijde worden dlchtgestlkt, terwijl de randen met koord worden afgewerkt, dat zoo lang móet zijn, dat het taschje. over de schouders kan hangen. Het konijn is van zeildoek gemaakt en afwaschbaar. Men teekent op een stuk papier ruitjes van 2 cm. in het vierkant en teekent hét dier aan de hand van-het voorbeeld na. Uitknippen en twee zelfde deelen naknippen. De verbindlngsreep is 78 cm. bij ~3 cm. en wordt van een andere kleur zeildoek gemaakt. De ooren worden eveneens dubbel geknipt en opgestikt, gedeeltelijk althans. Men verbindt de verschillende deelen met overhandsche steken, doch laat een depl open dm het vulsel in te werken, dat-daarna het laatst wordt dicht gestikt De oogen bestaan uit zwarte kraaltjes.
"DENKEN EN DOEN. ALLES VOOR DE KLEINTJES.". "De Indische courant". Soerabaia, 1940/03/09 00:00:00, p. III. Geraadpleegd op Delpher op 15-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011176813:mpeg21:p017
"De Indische courant". Soerabaia, 1940/03/09 00:00:00, p. III. Geraadpleegd op Delpher op 15-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011176813:mpeg21:p017
Een handig étid als bijgaande schets'tè zien geeft mag feitelijk in geen enkele damestasch ontbreken. Allerlei naaigereedschap kan er in ondergebracht worden ondanks het kleine formaat.,., __..,
Opgevouwen is dit étui 14 X 8 en het lapje, dat geknipt moet worden, Is 14 X 16 cm. plus naden van 1 cm. Als bovenstof gebruikt men chlntz en daarop wordt een lapje flanel gelegd, terwijr de voering uit satinet bestaat. Men heeft dus drie 'stoflagen. De naden langs den omtrek .worden naar binnen gevouwen en dicht - lanEs-den-zoom-op-elkander-gestikfe- Voordat men deze lagen op elkander stikt, worden eenige kleine dubbele l reepjes 7 zooals de afbeelding deze te -ztengeefV op het -gewerkt* zoodat door dwarssüksels kleine openingen ontstaan, die dienst.doen om rolletjes zijde, stopzJjde, schaar, vlngerhoed en een kaartje met enkele -drukkers m te schuiven- voorts naait men enkele knoopen met eenige Stelen np rit» atol en' vergeet vooral de stopnaalden en veiligheidsspelden niet. ■■■ ■ -.--■- Is alles voor elkaar, dan wordt het êtuitje met een rits gesloten.
"Naatgereedschap in de handtasch.". "De Indische courant". Soerabaia, 1940/03/09 00:00:00, p. III. Geraadpleegd op Delpher op 15-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011176813:mpeg21:p017
l_ln Centraal-Afrika groeit een boom, de zoogenaamde ' manzanillaboom, dien'de inboorlingen den bijnaam van „doodsboóm" hebben gegeven, omdat de.geur van, zijn bloemen zoo sterk is, dat iemand, die zieh in de • schaduw van" dezen boom te slapen legt, in een toestand van diepe bewusteloosheid geraakt, die menigmaal den dood tfcn gevolge heeft. De verhalen over dezen boom werden langen tijd als sterk overdreven beschouwd, doch nu heeft Juist on/, langs de Engelsche geleerde Alexander Cleve door eigen ervaring gé. constateerd, dat de beweringen der inboorlingen op waarheid berusten. : De*lnboorUngen_ gebruiken deze bommen--'voor terecht-" • stellingen. De misdadiger wordt met een stevig touw aan den boom vastgebonden, zoodat hij aan de vergltige —geuren - der bloemen-is - bloot-gesteld en onherroepelijk ten dóode ■is opgeschreven. Uiterlijk doét de manzanil• laboom aan een perenboom denken, r—'floch^zinrgererTöodwangtge;vruch ten -' lijken meer op appels. Zij zien„ er. Z «eer verleidelijk uit. maar bevatten _eveneens gevaarlijk vergif. Reeds geruimen tijd geleden is een " vimrs4'iiilft uitECTjattrdlsd d%t de?" gevaarlijke boom moet worden- uitgeroeid, maar er schtjnen nog steeds vette „doodsboomen" In te worden aangetroffenu
"Doodelijke bloemengeur.". "De Indische courant". Soerabaia, 1940/03/09 00:00:00, p. III. Geraadpleegd op Delpher op 15-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011176813:mpeg21:p017
'. Er komen nogal eens teleurstellingen voor bij bet bakken van cake. Daarom geven wy hierbij' eenige ■ voorschriften. . Ga, bij het bereiden van cake, als volgt te werk:: 1' bekleed een vorm mefc.:.. boterhampapier .en besmeer ook deze papieren voering met boter; - ».4 2* zeef de bloem met het poeder en het zout;:.'. "•*' : 3*7 roer de- boter met de suiker (liefst in een verwarmde kom) tot een roomachtig mengsel; 4"- voeg er de heele eieren één voor één bij en voeg eerst een tweede ei toe, als bet vorige met de,boter en suikermassa volkomen vermengd is; 5° werk er, flink roerende of klutsende, lepel voor lepel' de .gezeefde bloem door. Voeg, als het deeg . door te zuinig gebruik ran eieren te,stijf zou blijven, beurt om beurt met de bloem wdt melk 'tóe. Zorg echter, dat hei deeg eerder stevig dan slap» wordt; 6* roer door soepele, - gelijke deeg: tenslotte de te gebruiken toevoegsels (krenten, rozijnen of wat het moge zijn);. 7° vul den vorm tot even onder den rand, liefst zóó, dat het midden iets lager ligt dan de omtrek. Het rijzen is namelijk in het midden altijd het sterkst; ' -- 8° bak de cake In een matig warmen oven (pl.m. 150° C), zoodat het gebak niet te vlug bruin wordt, eerst .voldoende gelegenheid heeft om te rijzen. Reken voor het gaarworden uur, voor grootere cake iets meer. Verder moet de oven voor. het bakken van cake steeds 7—lo minuten voorgewarmd en daarna getemperd worden; 9" onderzoek of de cake gaar is doox_er met de hand op te drukken. Het gebak moet dan stevig en veerkrachtig aanvoelen. Probeer desnoods of een breinaald of een dun mes, tot in het hart van het gebak • gestoken, er zonder aanklevend deeg kan worden uitgetrokken; ' '•.
10° neem de cake, als zij gaar Is, dadelijk uit den vorm, laat haar op een rooster uitdampen en gebruik het gebak liefst niet voordat het 24-uur oud is.
"Keuken en huishouding. BIJ HET BAKKEN VAN CAKE. Tien geboden.". "De Indische courant". Soerabaia, 1940/03/09 00:00:00, p. III. Geraadpleegd op Delpher op 15-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011176813:mpeg21:p017
STORMNACHT buiten, vrede en stilte in de groote, veilige slaapkamer. Maar! wat is dat? Het klnd~zit metéén rechtop in zijn ledikantje, kijkt verschrikt over het beschermende hekje heen,, de zwak verlichte kamer in. Neen — er is niets, alles is doodgewoon en rustig hier binnen, enkel dê storm daarbuiten loeit en beukt.tegen de hooge, dubbele ra-, men. Daar! alweer dat vervaarlijke gegrom, net verre donder, die langzaam komt aanrollen. • Het kind is bang. Het gaat nu op de knietjes liggen, gluurt angstig de kamer in, dié* flauwtjes door 't gëli_gn schijnsel van een olielampje-ver— licht wordt. Olielampje, dat hoog in den hoek van de kamer op een console vlak voor een lkon geplaatst is en zUn flikkerend vlammetje onrustig óver het donkêrkleurig gelaat
vaneen—ernstig -.kijkende Moedej. Gods „met haar. kindje laat spelen. In het groote bed aan den anderen 'muur~slaapt^„mamka",-goele dikke mamkaTeh vlak -naast haar het pasgeboren zusje in de manden wieg. De wieg beweegt zachtkens, kleine kindergeluidjes kweelen op. ; ';AHes.Js geruststellend, lijkt zoo , gewoon én toch ia er iets bizonders,/ iets onheilspellends. ' .voelt het; haar hartje bonst van angst en zij luistert ingespannen, hoort wéér dat vreemde gedreun, afgewisseld door een.doodsche stilte...Plotseling valt daarbuiten een geweldige slag, gevolgd door kraken en steeds naderkomend rollen, sterker beukt de storm tegen de ramen, giert en fluit om het huls en langs het dak."~" .
Nu-kan Katjlnka zich niet meer stil houden: „mamka, mamka" roept zij, angst in het stemmetje, de wangen nat van tranen. En mamka, de-mln, die in haar gezonden boerenslaap meestal niets hoort, verneemt gelukkig dezen kinderkreet. Langzaam stapt zij uit haar bed, slaat slaperig een. kruis en buigt zich over het .kinderbedje en het angstig bevende meisje heen. * Nu hoort ook ZIJ het geraas en getier bulten. Even luistert zij, dan legt zij Katjinka rustig onder haar dekje, slaat-ook over-haar een kruis en fluistert zacht:
„Nitschewo, mijn duifje, ga maar slapen. Het ijs tresc uit net meer naar de zee; nu moet het vechten met ' moedertje Newa, die het niet wil doorlaten. Het is herfst en de winter komt gauw, en dan mag je in een ar rijden. Slaap, mijn zieltje." Vervlogen is de ..angst;- mamka en het zusje zijn bij I haar, niets kan haar gebeuren, en i Ineens . weet . zij ' weer, hoe Het 's • winters zal zijn: dan ligt het ijs stil in debreede Newa; het is zóó sterk, dat - Semjó, de koetsier, haar en mamoeshka, haar moedertje, mee kan nemen in de ar, met het mooie, zwarte • .paard er "voor. • Dan gaat
het In een_ wip over het us naar
tien overkant, waar het witte smolnyklooster ligt. Én terwijl deze toekomstbeelden Jiet - klnderhart- gaan- vervullen,- ter* wijl de tranen drogen en de oogen toevallen, vervolgen buiten de elementen hun oproer. 'De storm loeit, het Ijs kruit; herfst ten winter vechten hun strijd-om de heerschappij uit. - *■ ~;;::;;<"; \' ■; '-: , H, R. 0.-H.
"SCHETSEN UIT verdweren RUSLAD „Nitschewo, mijn duifje ga maar slapen.”". "De Indische courant". Soerabaia, 1940/03/09 00:00:00, p. III. Geraadpleegd op Delpher op 15-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011176813:mpeg21:p017
Hiervoor zijn noodig mooie plakken ham, niet al te vet. Men kan. er gekookte zoowel als rauwe ham voor ge- i bruiken. De vulling bestaat out fijngemaakte harde eieren, die Vermengd .worden met boter en room, zoodat i een soepele, smeuïg© massa wordt verkregen, waaraan mosterd.'H zeer fijn gehakte pe- 'I terselie, pepar, paprika '■ en zout naar smaak ■ worden toegevoegd. Dit - eierenmengsel dient dus als vulling voor de schijven ham, die er keurig omheen gerold worden. Men moet het
vulsel verdeden in zooveel gejijkë' porties, als er hamscbljven zijn. Gevulde hamrolletjes kunnen als_voorgerecht'wortten opgediend bij het middagmaal. Er bestaan ook andere manieren om smakelijke rolletjes te bereiden. Een vulsel, dat zich er uitstekend voor leent om plakjes gerookte ossentong, zalm, bokking of makreel, die zullen worden opgerold, een inhoud te geven, kan worden gemaakt van 125 gram gevogelte-, visch- of vleeschresten; van wat gaargekookte groente, 2 eetlepels dikken room (geen geslagen room), 3 eetlepels .zeer stijf geklopten room, zout en peper..Men vult de rolletjes naar smaak. De vleesch-, visch-, of gevogelterestoen worden twee keer gemalen in 'den. vleeschmolen, de.groente hakt men fijn: dan vermengt men dit allfes met elkaar, langzamerhand de 2 eetlepels dikken room toevoegend en naar smaak zout, peper en desgewenscht nog andere kruiden er door werkend. De massa wordt afgemaakt met den 3 eetlepels stijf gekloptemoom. •«■■■ Nog een ander recept voor een vulsel: ' . - Raar 2 afgestreken eetlepels rauwe boter tot 'room, meng' er een klein tikje Cayenne-peper door, daarna 2 fijngewreven dooiers van hardgekookte eieren, 1 eetlepel geraspte kaas en, indien noodig, een snufje zout/. Wit ge, ter variatie, bij een volgende gelegenheid de gevulde rolletjes eens vervangen door tuitjes Qf hoorntjes? Snijd dan uit dunnen plakken ham, of wat ge er anders
1 — voor gebruikt, driehoeken van ongeveer 9 cm hoogte en 7 cm grondvlak, rol ze op tot een,tuitJ«, waarvan de punt goed gesloten moet zijn en breng er met Behulp van een spuitzakje of, als ge dat gemakkelijker vindt, met een lepeltje, heel voorzichtig een der bovenbedoelde vulsels> in over. Schik de gevulde hoorntjes kransvormig op een platten -schotel en garneer hefc_ opengebleven middengedeelte van den schotel met stukjes toast. • ' .=■■-:_ '■ h.
"GEVULDE HAMROLLETJES.". "De Indische courant". Soerabaia, 1940/03/09 00:00:00, p. III. Geraadpleegd op Delpher op 15-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011176813:mpeg21:p017
De origineele bereidingswijze, zooals die voorkomt in „Het Wereldkookboek" is: Neem 30 gr. havermout op 1 kopje water en 1 zoutlepeltje zout. Breng het water aan de kook. Doe met de linkerhand dé havermout in de pan, roer onderwijl met de rechter flink met een houten lepel. (In Schotland heeft men daarvoor een specialen „papstok';). Doe het deksel op de pan als de pap kookt en dik begint te worden. Laat ze dan 20—30 minuten heel zachtjes koken. Voeg het zout na 1* minuten koken toe, roer af en toe.
Doe er kouden room, "of melk bij. In Schotland worden deze vloeistoffen in afzonderlijke nappen opgediend. De lepel gloeiend-heete pap wordt er dan ingedompeld. Suiker, stroop of honing worden vaak aan de havermout toegevoegd. .-
"RECEPTEN. Porridge.". "De Indische courant". Soerabaia, 1940/03/09 00:00:00, p. III. Geraadpleegd op Delpher op 15-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011176813:mpeg21:p017
Hieronder verstaat men geen gesmolten boter, zooals velen denken. Het bereiden van deze saus is iets in-'
gewikkelder. Er bestaan verschillende methoden. Heeft men veel eieren tot zijn beschikking dan kiest men een recept waarvoor noodig zijn:
v, 4 eierdooiers, 50 gr. boter, V 2 dl water, 1 eetlepel citroensap, wat zout en peper.
Roer de eierdooiers met zout en peper naar smaak tot een dikke, witachtige massa, voeg citroensap en water er bij, plaats de kom au bain marie (in een pan mèt zachtjes kokend water), verwarm, steeds roerende, het mengsel tot het begint .te binden. Neem dan de saus uit het waterbad, roer de boter, in keine stukjes verdeeld, er door, maak de saus at met nog een tikje zout en dien haar dan onmiddellijk op. Zet ze vooral niet opnieuw in het heete waterbad, ze zou dan gaan schiften. .. ■ . ~ _-.
"„Hollandsche” saus.". "De Indische courant". Soerabaia, 1940/03/09 00:00:00, p. III. Geraadpleegd op Delpher op 15-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011176813:mpeg21:p017
• 4 eieren, 50 gr. V/2 ons) boter, 75 gr. (% ons) belegen of oude kaas, 2 eetlepels dikke room, wat peper en zout. —Laat de boter smelten in een ondiepen vuurvasten schotel, leg er de in. plakjes gesneden kaas in, zóó dat de bodem geheel bedekt is. Breek één voor.één de eieren en laat ze voor- i zichtlg — zonder de dooiers te beschadigen — in den schotel vallen; strooi er wat peper-en zout over en begiet dan alles met' den room. Strooi over den room nog wat geraspte kaas (een klein gedeelte, dat van de overige kaas. is teruggehouden); zet den schotel in een heeten oven, tot het wit van de eieren gestold is (ongeveer 10 minuten).
"Oeufs à la Suisse.". "De Indische courant". Soerabaia, 1940/03/09 00:00:00, p. III. Geraadpleegd op Delpher op 15-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011176813:mpeg21:p017
OarnalencroquetJ es: Voor ongeveer 8 stuks daarvan- zijn noodig 200 gr. gepelde garnalen, l>/2 dl. melk, 15 gr. bloem, 20 gr. boter, wat peper, zout en nootmuscaat, y2 eetlepel gehakte peterselie. En dan nog afzonderlijk een 'paar lepels bloem, wat paneermeel en frituurvet. - -
-~ Verwarm roerende de boter met de 15 gr. bloem tot een glad mengsel, voeg daarbij langzaamaan de melk en laat het sausje roerende, op een zacht vuur even doorkoken. Meng er de garnalen (die ge desgewenscht eerst in stukjes kunt hakken, hoewel dit niet nöodlg is) doorheen, eveneens de kruiden. Laat het mengsel-op-een platten schotel koud en stijf worden, vorm er dan 8 a 10 croquetjes van en wenfel ze in paneermeel. Meng de paar lepels bloem aan met water tot een glad, diik vloeibaar papje is verkregen, dompel daarin de croquetjes, wentel ze daarna nog eens doörTpanèernfeel. ' . Inplaats van dat meelpapje kunt gij ook een losgeklopt> ei, vermengd met.-r-lepel water, gebruiken.. Maak frituurvet in 'een Ijzeren pan dampendheet en bak de croquetjes bij 3 a 4 tegelijk daarin tot ze een knappend korstje hebben. Neem ze er met een-schulmspaan of frituurlepel uit, laat ze even op grauw papier uilekken, schik ze op een schaalde, dat eerst met een vingerdoekje Is bedekt en garneer ze met takjes peterselie, die gewasschen, goed afgedroogd en daarna in het even afgekoelde frituurvet croquant gebakken zijn. Ragout van garnalen is zeer geschikt om er schelpen mee te vul- Ook kan men.deze ragout uitstekend combineeren met flensjes.—— Neem voorde ragout: 200 gr. gepelde garnalen, 2 dl melk, 20 gr. tarwebloem, 40 gr. boter,' zout. peper, nootmuscaat en \ eetlepel-gehakte peterselie. Maak van boter, bloem en melk: een glad sausje en laat het even. doorkooken tot het mooi gebonden is. Roer er de al of niet gehakte garna- . len, de fijngehakte peterselie, het zout en de kruiderijen door. Vul met deze ragout de schelpen, die eerst dun met boter besmeerd zijn, strooi er wat paneermeel over, leg hier en daar een klontje boter en laat er in den oven een korstje op komen. Door een ei of een dooier aan de ragout toe te voegen wordt deze nog smakelijker. Wilt ge eens flensjes vullen met gamalenragoüt? Gebruik dan "bovengenoemde ingradiënten voor die vulling en rieem, om het flensjesbeslag te maken, 3 eieren, 10 gr. bloem, V2 liter melk en wat zout. Maak hiervan een .glad en gemakkelijk vloeibaar beslag; voor het bakken van de flensjes is ongeveer 50 gr. boter voldoende. Ze behoeven slechts aan één kant gebakken te worden; dan legt ge er over de lengte van het pannekóekje een smalle - streep garnatenragoüt op en rolt daarmee het" flensje netjes op. _■__ G a r n alen in gelei: Men kan oók garnalen inmaken in gelei en heeft dan per gr. (gepelde Jnoodig, daarbij VA dl. azijn, evenveel water, een beetje zout naar smaak, een laurierblaadje en een stukje Spaansche peper, een schijfje citroen en pl.m. 7'/2 gr. gelatine. Beide vloeistoffen wo'rden "met ' de kruiden aan den kook gebracht, in dit heete vocht lossen wij de in koud water geweekte, daarna uitgeknepen gelatine De-garnalen doen we~in— de jampot en vullen die aan met de afgekoelde vloeistof, al of niet • gezeefd, naar eigen verkiezing. De garnalen moeten goed onder de gelei staan. Het potje afsluiten, eerst met perkament, dan zoo mogelijk met het schroefdeksel' en eenlge dagen later staan, voordat de inhoud gebruikt "wordt. De garnalen In gelei mogen ten hoogste 3 weken bewaard worden.
"Garnalen-gerechten.". "De Indische courant". Soerabaia, 1940/03/09 00:00:00, p. III. Geraadpleegd op Delpher op 15-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011176813:mpeg21:p017
—Indlen-boumon te zout Is, raspt men-1 a 2 wortelen (peen) in de vloeistof. Deze trekken het zout tot zich en ge- Ven de bouillon een heerlijken smaak en tevens een .mooie kleur.— ——
"Zoute bouillon.". "De Indische courant". Soerabaia, 1940/03/09 00:00:00, p. III. Geraadpleegd op Delpher op 15-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011176813:mpeg21:p017
"MOZAIEK IN MILAAN.". "De Indische courant". Soerabaia, 1940/03/09 00:00:00, p. III. Geraadpleegd op Delpher op 15-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011176813:mpeg21:p017