RECLAMES. ■f II 7 Ken kamervpT-huurster in \U[ IDrach:en Zat vrurht'loos op huur■ iHrT 'cic: 'in, Hpjpjr-' 7e kreeg [ iee Hg" ■ ■» [diner", ■' N" staat men naar haar Hr ichien. Inz. E. K Til'
Haagsche courant
- 12-01-1940
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Haagsche courant
- Datum
- 12-01-1940
- Editie
- Dag
- Uitgever
- A. Sijthoff jr.
- Plaats van uitgave
- 's-Gravenhage
- PPN
- 832402826
- Verschijningsperiode
- 1883-2005
- Periode gedigitaliseerd
- 1940-1944
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- KB NMB C 62
- Nummer
- 17465
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Advertentie
Advertentie
RECLAMES. MORGEN LAATSTE DAG OPRUIMING RESTANTEN t m /aterdac as. I LSTERS. SEN. F Nb iN, FALCON, MALININI HOEDEN ?\ (40 , tot nj so , TIEIKKEIR aLJii:mij.-r.T.uniF DEN HAAG
Advertentie
Een oude juffrouw in Dederntvaart Was beruemd om iiaar heerlijke moccataart. Ze rei: ...Mijn succes Komt door Buismav's GS. 'n busje in huis, dat is goud u-aard!" BÖÏSMAN flecepienboek[e wordt op aanvraag gratis gezonden door de fabriek te Zwartsluis
Advertentie
Wil Ntem d.reet 'n "AKKERTJE", ¥Af want "AKKERTJES" zijn dan K* / van groote waard*. Ze bc— *'ö/ strijden koorts en infectie. ■/ "AKKERTJES" verdri|ven da K ziektekiemen, door hun af■ 2 leidend» werking Boyend en bevorderen AKKERTJES" he» transpireeren, onmisbaar bij f Jjl>\ het doeltreffend bestrijden [ | &uk van kou. koorts en griep. «WK AKKERTJES" stillen direct o'le pijnen en maken dat U iè t. tich prettig gaat gevoelen. AKKERTJE tegen hoofdpijn, pijnen, "nare dagen" D «m: IS etsfea -11 «lv.vers; Kituka - J»tu:ver»
Het Finsche legerbericht
Het officii •Ie Finsche legerl luidt: tnd: Op de land. i Kare-lië en aan de' Oostgrens niets nieuws De vijand h aanval ondel . in de richting van Salla en samo, doch hij wei I Ter zee: Niets I In de lucht: In den loop van den keren heeft de vijandelijke luchtmacht getracht twee weinig benbardementen ten uitvoer en in het g. Ekenaes rs. In 1. t-md ge■ werden rond. Men is volledige gegevens over e schade.
Het Russische legerbericht
' hoofd! van het mili' :.grad deelt mede: Op 11 In de Ukhta en Repola. In het pa- Q de buurt van Kitela bothen in: van Karelië optreden en acti. het ecg. weer geen van de luchtmacht.
Rusland roept lichtingen op.
Gisteren zijn in de straten van " kou aanplakbiljetten opgehangen. waar bekend gemaakt wordt, dat de ■tuigen van de lichtingen 1921 en 1922 zich bij de n ntra len. Op ei' ling • later in het jaar de inlijving. In het najaar van 193:* waren de lichting en de helft van de lichting 1918 l leger ingedeeld.
De Britsche hulp.
In welingelichte kringen te Londen gelooft men. dat de aanzienlijke Britsche hulp aan Finland betrekking hei ft zoowel op den oorlog te land als dien in de lucht. Men verneemt, dat de door de Unie van Zuid-Afrika beschikbaar gestelde vliegtuigen naar Finland zijn gezonden, waar zij aan de operaties tegen de Russen deelnemen.
De Deensche hulp.
De Denen hebben tot nu toe twee en half miliioen kronen bijet ht voor de hulp aan Finland is een groep ï naar Finland vertrokken. Zij werden hartelijk toegejuicht.
Zweedsche vrijwilligers naar Finland.
Gisteren zijn nieuwe contingei Zweedsche vrijwilligers • ■ - Sundsg en Fa'; De leider van di he orgata Reeb. enkele dagen den vertrokken zijn.
Telefoonverbindingen verbroken.
United Press verneemt uit Stockholm, dat de telefoonverbindingen I schen Stockholm er Helsinki, Stockholm en Alhi. Kopenhagen en Helsinki vanmorgen verbroken waren.
De positie van de Russische luchtmacht.
Di ndent van de nda" in Finland .-■ geven berichten • 'vr den toestand, waarin de B sche luchtmacht zich zou bevinden. In het begin van h n de' n Finland in den strijd gebracht en /ij hadden gro< ' leze 1000 stellen \«. aren -i van e herkomst waren, gese-hikt om met - I rden gebruikt. Van deze 4.">< i machine ft, Fr zijn thans ■. ftuigen in den strijd. l>' voornaamste fout van cic- Russische bevelvo* • ! zij tere igen heeft gebruikt. r op het oblik voor groote moeilijkheden ge van de vi zijn reserves. De bestuurders hel 9 een opmerkelijk gebrek aan ervaring getoond; 4000 bommen werden sedert het b< gin van de vijand. : pen op 100 verschillende plaatsjes, zonder dat eigenlijke militaire doelen zijn ge treffen.
De Russisch-Finsche oorlog Na 42 dagen strijden werden de sovjet-troepen overal verslagen of tot staan gebracht
- -icht ■ nd: bij het aan. in den B -md aan langs d< Zij tracb te ver] • van hun manschapvan -. ,g van og is het r er in geslaagd, in on- Qten, waarvan ivang aannamen agen, het ri n op vijf punti n en het terug te dnj\ - uten het Finsche g'" punten. Terwijl aan het Decem- R lagd tot ruim 100 k.m. I, gaat hun maximale op het oogenblik de 60 n op de plaats, waar md voor is, n.l. in de streek van S ns drie punten hebben patrouilles den oorleig op sovj. ■ racht. Aan de I -.nen dan o<>k den slag definitief gewonnen.
De Karelische landengte.
Op de KareTische landengte zijn de Russische troepen, na een langen en kostbaren opmarscb, door de i •ruitvan de Mannerilinie op de i ndshnie gestuit. Al hun aanvallen rip dit gi he. 1 van zorgvuldig ' hebben zij getracht, zich e-en wig te en langs het water bij de Taipale. Vervolgens k /ij hun pogingen naar bi uvelachtige d, dat zich uitstrekt tusschen het meel en den o< ver van de- Z.j werden spoedig ontmoedigd deior den Finsehe'n tegenstand, welke schitterend geholpen wordt dour de' i aard van het zeer doorsneden terrein. Daarop trachtten zij aan te vallen in de streek, Wi Ik. dekt wordt door het lange, smalle Suvantomeer, onmiddellijk ten Westen van Taipale. Aangezien het terrein hier veel minder beboscht is en betrekkelijk vlak. hoopte de bevelvoering het • 'T klaarblijkelijk er in te slagen, hier met haar massa's
■braak tot stand te kunnen bren!>• Russi he aanvalsgolven werden ■ ■ ht op het ijs van het meer. door der Finnen. 1 badden r van het meer. Nadien I in het di van dl ' dwerki n I wordt, dat streek de Russen een bijzonder patr leven hebben eir.de de hinderlagen tevermijden, waarin hun patro:. laten zij steeds hun gi vecb n maken •ruik met strikt d. doei. litj dachl voor ofve doeleinden, is nogal verrassend. middellijk ten Noorden van het Lad gamee) tot dusr de voor a der Finnen, i ;nen bij het meer Janisjarvi en op beu velachtig Jarnisjookki, dorp H' midei Sortavala als wap op 1 5 km. Te-n Oosten van deze' linie, welke ■men intact is, op een plaats, waar (li '. bijna zonder strijd Pinnen verlateM was, doorsneden begint : o door terreinonn. De Finnen hebben trouvoortdurend successen heb m dit gebied, tijdens gevechten bij Loimola, op < enige kilomi I van SuiStama en Kitela. Tijdens d> gevechten van Dinsdag voor de laaUtmde plaats, werd e • jon vernietigd. Het liet 204) doeden en 0 volledig vernielde tanks op het terrein •< I go 4 andere tanks en panne en staan I de1 Ken wemig Noordelijker, bij Suojarvi en '1 zijn de Huss: tnx P' n ; ' Inde ,an Di - cember tot op de grens teruggeworpi n.
Boven 63 graden N.B.
Even boven den 8 t ■ reedtegraad in d< n sector Ilomantsi, werden de ■n tegengehouden door de Finnen, wier t( genstand ten zeerste verkkelijkt werd door het uiterst ijke karakter van het terrein. D' I ene sanvalscolonne, ten Noorden van het Ladoga-meer, die de spoorbaan tusschen Joensuu en Nurmes bedreigde, is uiteengedreven en He patrouil I diep waar zij achter veroorza desordeden e' Ter he igte vat dte- R nne, van Kul had ■ tigd zijn ei eer welke toch I taire den onaf:: Ostn
De weersomstandigheden.
Zoo hi ten van ; Kaland. ■ • ■ ■ ng van de v n in ■1 wil dat het Finsche ■ len. In r i-; den in' I ■ ■ - I die drie oonliik. En deze vr i eens eder stri rt 20 iaar lllen
Bij Petsamo.
Over den toestand in het gebied van Petsamo heeft men weinig bijzonder■ taat echter vast, dat de Russische bevelhebbers, na een opmarsen, die op een gegeven oogenbhk ■ over bijna 100 k.m.. van dezen opmarsch in een smalle strook hebben begrepen. erin geslaagd zijn zich los te maken en terug te trekken naar de zeebasis Petsamo, waar zij het voordeel hebben van ravitailleerinj - cc.
In Lapland.
In Lapland lijn de Russische ti houden van m den die ■ in r ' gt>n hij S ■ bij pen : Zij r het feit, dat hun :n de streek van nalahti, van de Witte Zee. Rn draagt, en 'rekkelijk zijn. 7;j leen over een in vrij eenrichl maar die toch vrij kort O. Is de positie van Salla. :i het midde-n van een kleine vlak' hen twee berggroepen. vrij sterk. De aanwezigheid op de • van deze b, reen, waarin troepen maar nauwelijks kunnen al zijn zij zoo weinig de Fmse'he n vormt een betrekkelijke van de sovjet-troende h(>weemge'n. ;. ten uitvoer worden gebracht.
HERRIOT OVER HEDEN EN TOEKOMST Het Fransche oorlogsdoel
In de Kam- die Dinstdurend brok ■ hij o.m. : „Na a* n het laatste conflict getracht de volken tot elkaar I van den ar'n overwinr n in den boezem van een hond. welken wij derlljk wenschten. Doch niets ■ hei ft a's t> iv Na d, na moed van de ( den hartstei hte sparen k en I zich moeten verheffen ■ verdediging van de democratie als den rm, dien — I napen hi Herriot verklaarde, dal er r wat punten zijn die tot tr kken en noemde' in dit verband het h I v.rzet van Finland -. ■ aan niet twijfelen: Finland vormt slechts een voor] n de Westersche beschaving, zijn overwinning, zuiver als uw van zijn grond, vorm» den triomf van den geest over de' materie, van d< n - jke waarver het ruw geweld Zooals Frankrijk en Engeland reeds vt rkiaard hehht en zelfs ons eigen belang ciseben, dat wij het alle mogelijke hulp ver —
Werkelijke beschaving.
Er is geen werkelijke beschaving mogelijk zonder eerbied voor het gen woord. Het internationale techt gegrond moeten zijn op de wet van de moraal, doch het zal ook veren zijn door een welomli.ind regime van veiligheid. Het zou zijn om aan de toekomst der mensehheid te twijfelen, indien volken, die slechts veiligheid verlangen voor hun haardsteden en hun arbeid, elk •nbiik konden worden opgeschrikt luimen en de eerzucht van enkelen. Frankrijk wil niet nieuwe gt slachten groot brengen om hen re 20 jaar naar het slagveld te zenden. Dit is het vraagstuk, waaraan gedacht moet worden vóór den vervaldag, vóór den dag, waarop wij broeders zullen zien terugkeeren. waarop aan den horizon de witte fier overwinning zullen gloren. Aan het eind van zijn rede werd Hi rriot door de Kamerleden een ware ovatie gebracht.
De oorlogsdoeleinden.
Het doel, waarvoor Frankrijk strijdt. Het ver/i k< ren van hi I m te n van iedere natie, groot of klein, en een einde maken aan den bewapeningswedloop. Niet wachten met de verwezenlijking van deze taak tot den tijd, dat de volken, naarmate men zich verder van den oorlog verwijdert, er de gruwelen van vergeten zijn ; de oratie te hervatten van een internationaal recht, waarbij men zich dient te inspireeren e>p de lessen van het den ; de zekerheid te scheppen. dat elk land met normale en vreedzame' middelen in zijn behoeften kan voorzien en er naar te streven, dat de opvattingen der moraal, die ten onder gegaan zijn, herleven.
Geruchten over een nieuwen zeeslag „Achilles” slaags met Duitsch schip in de Amerikaansche wateren?
De ~D jraph" maakt melding van geruchten vi Lgens welke een nieuwe zeeslag zou zijn geleverd voor de kust van Zuid-Amerika. De Britsche kruiser ..Aehiüos". welke h< t 'i ton metende mailschip ..High- I Fatriot" escorteerde, zou gi ; 1 slaags zijn geraakt met een Dmtsch se-hip in de nabijheid van de iliaansche haven Santos. De „Achilles" is een der drie i orl bodems, welke den ..Admiral Graf Sp< i dwongen naar Montevideo te vlucht De correspondent van de „Daily T. ■ lepraph" te Rio de Janeiro bericht, dat Hiuhland Patriot" in het begin van de.e week uit Rio de Janeiri vertrokken en nog niet te Monte \ «aar he-t se-hip g. nd werd verwacht, is aangekomen De correspondent van de ..Daily Mail' te New Vork bi richt, dat het mogelijk ;s. ciat binnenkort een nieuwe slag wordt g( leverd voor de Amerikaansche kust. want eenheden van de Duitsehe vleet hebben opdracht gekrtgen dertien Duitsehe koopvaardijschepen te convoyeeren, welke opdracht ■ n g.kr- spoedig mogelijk de Zuidamei • havens, waar zij zich op het oogenbük bevinden, tt verlaten.
Tegenspraak door de Britsche admiraliteit.
De Britsche admiraliteit spreekt de berichten t | welke de Britsche kruiser ..Achilles'' tegen an- Duitsche 'iepen strijd verd SOU hebben aan de Braziliaankust. De admiraliteit zegt er geen kennis van te dragen, dat zich Duissche oorlogsschepen in die wateren bevinden.
Het Duitsche legerbericht
Het opperbevel van de Duitsehe weermacht maakt Aan het V. front plaats tiviteit van ar. patre>uilles. Het luchtwapen zette de' verkenninaan de Engelsche en Schol tkust alsn /en de Shetland-3 hotsche kust werden drie Britsche voorpostenbooten en een bewapend koopvaardijschip, dat het vuur op de D . rkc nners opende, aangevallen en tot zinken gebracht. In het verloop van een lui I vecht, dat zich hierbij met Britsche jach: :i n ontwikkelde, werd een vijandelijk toestel neergeschoten. Britsche vliegtuigen hebben een vliegveld "p ■ ïland aangevallen zonder schade aan te richten.
Duitsche vliegtuigen boven België
Het Belgis-he departement van landsverdediging deelt mede: In den loeip van den elfden Januari hebben Duitsehe vliegtuig- n herhaaide malen boven Belgisch gebied ge*n. Onze patrouilles hel de jacht op hen geeipond en het luchtafweergeschut is in werking getreden, o.m. in de streken van Gent. Brussel, ■lt en Luik. De Belgische rogcxTing heeft besloten te Berlijn een protest in te dienen,
De opleiding van vliegers in Canada
De Canadtesche luchtmaarschalk. sir Robert Brooke. heeft medegedeeld, dat de opleiding van vliegers voor de luchtmacht van het Britsche ge mooneïn Canada tegen het midden van den z.oi u-r op volle kracht zal werken. v. de Canadeesche leerlingen zullen in Juni di gedeeltelijk o] leerling-vliegers uit Australië en . e-Zeeland aankomen. Zij zullen onmiddellijk daarna worden ge-. de Engelschen, die nun opleiding Komen voltooien.
De bestellingen der geallieerden in Amerika
In welingelichte kringen te New Vork wordt verklaard, dat Engeland en Frankrijk maatregelen nemen om in de komende twee jaar 12 000 vliegtuigen in de Vereenigde Staten te koopen. Zij verwachten, omstreeks het midden van den zomer de Duitsehe vliegtuig-productie te overvleugelen.
De Fransche legerberichten
Het Fransche legerbericht van gisteravond luidt: „De dag werd gekenmerkt door groovan de artillerie van beide partijen en door een vrij groote bedrijvigheid der luchtmacht aan beide kante;:. Een vijandelijk verkenvliegtuig is in onze linies neerga* Het Fransche legerbericht van he■htcnd luiat : Een nacht zonder belangrijke mci Van weerszijden activiteit van miles.
DE OORLOG TER ZEE Een groot aantal schepen vergaan
Gisteren is een zwarte dag voor de scheepvaart Geweest. Twee groote Duitsehe schepen zijn gezonken: de „Bahia Blanca" liep bij IJsland op een ijsberg, de „l'ssukuma" werd bij Zuid Afrika tot zinken gebracht. De Britsche tankboot „Eloso" en een Italiaansch vrachtschip liepen bij de Engelsche kust op mijnen en zonken. Voorts is volgens Radio-Rome nog een onbekend Duitsch handelsschip aan de Afrikaansche Westkust door de eigen bemanning tot zinken gebracht, na een achtervolging door een Britsch oorlogsschip.
Britsch en Italiaansch schip op mijnen gestooten
Het te Londen thuisbehoorende tankschip Eloso (7267 ton) is aan de Westkust van Engeland in de lucht gevlogen, blijkbaar nadat het tp een Du:tsche mijn was geloopen, meldt Reuter. Drie van de 36 leden der bemanning zijn naar men gelooft verdronken, terwijl acht andere schepelingen ernstig werden gewond. De „Eloso" had een lading petroleum aan boord. Het schip had in convooi een reis van zes weken naar Zuid-Amerika gemaakt. De over'evenden zijn door een oorlogsschip opgepikt en in een haven gebracht, vanwaar de gewonden met spoed naar een ziekenhuis werden vervoerd. Als gevolg van de ontploffing stroomde de petroleum weg, waardoor de zee met een dikke laag olie werd bedekt. Vier man werden in het water geslingerd. Slechts een man kon worden opgepikt. Van de andere mannen is niets meer gezien. Aan de Oostkust van Engeland i 3 een Italiaansch schip op een mijn geloopen. De reddingboot, welke dertig overlevenden heeft opgepikt, heeft ook een trawler, welke op een mijl afstand van de plaats waar het stoomschip is gezonken, werd gebombardeerd, een eindweegs gesleept. Later is de trawler op eigen kracht verder gevaren.
De „Bahia Blanca” op een ijsberg geloopen
De IJslandsche trawler „Hafstein" heeft 62 leden gered van de bemanning van het Duitsehe vrachtschip „Bahia Blanca" (81)58 ton"). Het schip 2.0 u, na een botsing met een ijsberg bij IJsland gezonken zijn. De „Bahia Blanca" is voor Kerstmis met een lading koffie en mineralen uit Rio de Janeiro (Brazilië) vertreikken met het doel door de blokkade te breken. Aanvankelijk is gemeld, dat de „Bahia Blanca" door een Britsch oorlogsschip was aangehouden en buitgemaakt. Het schip heeft waarschijnlijk getracht langs de Noordelijke route tusschen Groenland en IJsland de kust van Noorwegen te bereiken.
Kranig werk van een reddingboot.
Met de Italiaansche bemanning heeft de- reddingboot nog een Engelschen loods aan wal gebracht en daarmede sinds het begin van den oorlog in het ■ I 187 menschenlevens gered. De •te zijn deeden I • :; is 40 uur op zee ge- De schipper van den trawler werd een schot uit een machine-d Een Duitsch vliegtuig de-r geredden later reddingboot gevlogen, deeh ommen uitgegooid of rvuur gegeven.