KINDERVERKOUDHEDEN dubbel gevaarlijk bij GRIEP! Nu meer dan ooit, kan een veronachtzaamde kou leiden tot influenza en bronchitis ! Maar te veel „innemen" is ook gevaarlijk, omdat het zoo vaak de maag in de war brengt, juist wanneer het weerstandsvermogen van het kind op peil moet blijven. Omdat Vicks Vapoßub uitwendig gebruikt wordt, mag het rijkelijk aangewend worden zonder vrees voor maagbederven. Wrijf het alleen maar op borst en keel tegen bedtijd. Verlaagle prijs 90 cL K ' liTi h- T** M
Haagsche courant
- 15-02-1940
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Haagsche courant
- Datum
- 15-02-1940
- Editie
- Dag
- Uitgever
- A. Sijthoff jr.
- Plaats van uitgave
- 's-Gravenhage
- PPN
- 832402826
- Verschijningsperiode
- 1883-2005
- Periode gedigitaliseerd
- 1940-1944
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- KB NMB C 62
- Nummer
- 17494
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
Advertentie
Advertentie
W; Wakend'u-achten - Ang'tgedachten. ■» ï; N/c/aan 'thandie- Eerstetandje.. 1 In dagen tan ipanmng ■ getuigd \\ door dat moment tan 'fUarttng, -itUtrbtj den mensch 'n pak tan 't hart tak - rtrkvih een glai goede uitte Vermnuth. \eem eens holabella (fl. LM per Lflesch). In u ttte 1 'ermouth 't toon- j
Een schip in 't zicht: de „Edam”
Met man en macht is men toe- - roeien. Nederlandsche vlaggen werden in de masten --n en wie se! de vreugde van de sohiphroukoünr-on. toen zij om half acht ver aan de- kim een schip zar machine cirkelde. Men is toen met I gaalsch vuur, aan latten bevestigd, gaan zwaaien. Lat r ' I het schip i hot vuur maar wel de rookk heeft ge-zien. die de fakkels ontvvikkel:-rande -rande einden ;n het water wc- • uur veranderde het schip, ver aan den kim. koers en voer op de aan. Zondagochtend om 820 uur was het rd en kodden de schipbreu gedurende v< - i uur op zee hr-ddon t red beschouwen. Het was eer : im" — want deze wa* het. die- de schipbreukelingen hnd merk. — te komen, omdat er een hooc* zee stond Eenige malen vreesde kapitrein Scriwanek. dat de sloepen ter groote schip te pletter zouden si Gelukkig liep alles goed af en k ■ allen langs een t ler aan I van de ..Edam" klimmen. De ontvangst vin de scl kelinge-i was i was H" plaatsruimte gering, want het schip gehr-e! v -. toch waren spoedig bedden, canapé's en «tooien vr dar.ig fde passagiers en bemanning van de ..Burgerdijk".
Nerveuze marconist gaf verkeerde positie op
De kapitein van de- Burgerdijk"zeide ons. dat e; de marconist op last van den U-boo£-gezagvoerder geseind had. (15 mij! ten Zuiden van Bishop Rocki wel als jui beschouwen is Toen men g'-ed en we', in de be was. heeft de heer Scriwanek den marconist gevraagd, of hij het telegram goed verstuurd had. en tox dat de marconist zich! vermoedelijk ■ zenuwachtigheid, vergist had. H n.l. in plaats van het woord I „six" te hebben ges< N . wil het toeval, dat i radiostation te Landscnd dit verfe gesi inde telegram ook 1. g verkeerd heeft opge \ - -• n.l. dit laatste telegram van de dijk" ontvangen als de opgaven van de es op „sixty miles south of Bishop".
Naar huis toe
In de Downs aangekomen, kreeg kapitein Scriwanek verlrif om van r te gaan en hij heeft toen van he-t plaatsje Deal uit de agenten van de Hi .land—Amerika-lijn te Londen opgebeld, Phs. van Ommeren. De- agenten meenden, dat kapitein Scriwanek naar Londen moest komen voor het af 1< . van een set tlaring. Kapitein Scriwanek echtei dat hij zulk verklaring beter in Nederland kon afleggen en de heer 's Jacob van legatie te Londen deelde ei ning. Ook de Engelsche- zee-officie-ren, die den kapitein van de „Burgerdijk" naar de admii In Lenden verwi wist de heer Scriwanek te overtu.. dat het 't beste zou zijn. r hij zoo gauw- mogelijk in Nederland : zou kecren. Aangezien de ..Edam" onmiddellijk door mocht varen, kl kapitein Scriwanek toestemming van de Engelsche autoriteiten, om met 1e ra en de bemanning van di ..Burgerdijk" aan boord te gaan de ..Boskoop" van de K.N.S.M . « klaar lag naar Nederland terug te ki e ren. Aan boord van de ..Boskoop" was het onthaal niet minder gastvrij dan op d< „Edam". De geredden h. I De „Boskoop' bevond zich op het _, dat de ..Burgerdijk" gi I pedeerd werd. ongeveer 70 mijl ten i n van de dcci ,1- tcusti adio \ erkeerdelijk o* van de ..Burgerdijk". Bij zi.in verdere • naar het heeft de ..Be-koop" toen het schip 1 mijl ten van Bishop Rock kwam, goed uitgekeken, maar natuurlijk niets gezien van de si " pen met opvarenden van het getorpedeerde schip.
De bemanning en passagiers
De bemanning bestond uitsluitend uit Nederlanders, in totaal 40 koppen, en de acht pas.-agiers, die de reis van New Vork af met maakten, waren evenalle Nederlanders. De f varen de 77-jarige heer van den Bosch, eigenaar van het kasteel de Hooge Vuursehe. dat onlangs door brand verwoest is. de heer C. C. Blommers, een Nederlander, die in New Vork woont, m zen matrozen van de „Djambi", die uit Amerika naar het vaderland terugkeerden.
Wat de passagiers te vertellen hadden
De heer Blnmmers vertelde or.s, dat hij de duikboot heel goed gezien u een kijker kon hij ook het merkteeken X 2" ondi rse-heiden en hij heeft met zijn fototoestel een opname van de boot gemaakt. Het f ' bter vi, taan, evenals ajn over.- ttingen, met uitzondering van een schrijfmachine. Hij bevestigde de mededeelingen van den kapitein en den eerste n officier, dat alles rustig en ordelijk was verloopen. Van zeeziekte in de sloepen had hij in het geli n last gehad. Trouwens, de runing was vrij goed te noemen. herinnerde hij zich bijvoordat, toen er vuurpijlen werden afgeschoten, één van de matrozen drehad rkt: „Jongens, het lijkt we! inginnedag". Natuurlijk was hij buitengewoon verheugd. dat de „Eriam" de sloepen had opgemerkt. De 77-jarige heer van den Bosch, voor wii rag allen, naar zij cis verklaarden, hun petje afnamen, sprak tig over de avonturen, v hij beleefd had. Zijn vitaliteit bleek in het geheel niet onder dit avontuur geleden te hebben. Ook hij was alles kwijt wat hij medegt nomen rad. maar de hoer van den Bosch treurde er in het geheel niet om. De tweede de heer W. van Beers, en d- - '-machinist C. de n eveneens de ramp met de ..Binnendijk" mcd maakt, ook een schip van de Ho' l I dat op 8 October op en mijn is gi loopea. De derde officier, de heer J. Reedijk, was aan boord van de „Spaarndam". het tweede schip van de Hollanri-Amerikalijn. dat op een mijn was geloopea, n.l. 27 November ji.
BINNENLAND Voorkoming van gevaren, voortvloeiende uit beschadiging van waterstaatswerken Wetsontwerp betreffende de provinciën Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht ingediend Kosten op 4 à 5 millioen geraamd
Bij de Tweede Kamer is ingediend wetsontwerp tot vaststelling van bepalinge n ter beperking van gevaren, voor i.adiging van Waterstaatswerken, gelegen in een of ek r provincie n Zuid-Holland, d-Holland en Utrecht, in verband rdige buitengewone omstandigheden. In de memorie van toelichting zegt de minister, dat met het oog op het uitzong, met alk-en uit een oogpunt van de landsverdediging, maar al ook voor de burgerbevolking zich de v . . - gevoelen aan■ innen treffen ter beperking voor zooveel mogelijk van kunnen voortvloeien uit beschadiging van waterstaatswerken door calamiteiten in verband met eb oordige buitengewone omstandigheden.
Zoo volledig mogelijke beheersching van den waterstand.
In het bijzonder ge-ldt zulks voor de zijn ge in ce-n of meer van de provinciën Zuidrd-Holland en Utrecht Het is duidelijk, dat zoo volledig mogbeheersching van den waterstand in d een belang van de eerste orde is. Het is dus zeer gewenscht, mogen van iiadiging van waterstaatswerken in - e-l doenlijk te beperken. Me n de-nke zich het geval, dat door hadiging van dijken een geheele wachapsben -{loopt e-n daardoor het water uitlaat vindt naar i. gen landen. Het gevolg daarvan zou kunnen zijn. dat sommige- streken ge he-c! van water zouden zijn verstoken en andere streken geheel ge-ïnundeerd zouden worden. Ti zamea met de besturen der drie provinciën en mt-t de technische staven dier i i Is ren onderzoek ingesteld r den aard van de maatregelen. welke thans genomen zouden dienen te rden om daarin te voorzien. Fa n wettelijke voorziening is echter ne*>dig gebleken om in dezen de wenschelijk geachte maatregelen, die het best in eonschappr'ijk verband worden genomen, te kunnen treffen.
Initiatief berust bij de provinciale besturen.
Volgens het ontwen -** initiatief tot het nemen van de noodige maat■ n bij de provinciale besturen. Gedeputeerde Staten zullen de maatregelen nemen, welke zij noodig oordcelen. Evenwel zullen zij ter zake eerst in overleg moeten treden met den mii van Waterstaat of den ri aan tv wijzen persoon of persenen, opdat, wegens de groote algemecno bij de uitvoering mede tn het inzicht van de- Regeering zal worden ndeld. Deze u ring zal in b hieden door de pro*. Zij, die voor publiekrecht als rechthebbenden zijn te- beschouwen, ol schap hebben, waarbij in de cci plaats gedacht moet worden aan waterschappen, zijn verplicht de ui tv» van de maatregelen te gedoogen er, baarton voor zooveel noodig n werken. D:t laatste kan door Ged teerde Staten aan he-n worden bei waarbij is gedacht aan die gevallen, dat het gaat om werken, bij de w schappen in beheer en onderhoud en waarbij dus de waterschappen gemakker zelf de werken kunnen u I ren, zij het dan in het gemeenschappelijk verband.
De kostenverdeeling over Rijk, provinciën en gemeenten
Een belangrijk punt is de regeling van de- kosten, aan de maa'.regelen verbonden. Naar raming zullen de verschillende noodige maatregelen een bedrag vorderen van 4 a 5 millioen. Teneinde- vertraging in de uitvoering te voorkomen, is bepaald, dat de kosten van de maatregelen zoo noodig uit 's Rijks kas tegen een van 4 pe-t. 's jaars kuni worden voorgeschoten Wegens het algemeen belang, betrokken bij de gedachte maatre-gelen bepaaldelijk voor de landsverdediging, wordt het billijk geacht, de heift der kusten door het Rijk te doen dragen. De andere helft der kosten zal dan voor rekening van de provinciën moeten zijn. Raken de maatregelen de belangen van meer dan een provincie, dan zullen deze- provinciën in de kosten bijdragen in verhouding, als door de Staten onder goedkeuring van de Kroon zal worden bepaald. Komen zij niet tot overeenstemming ove-r de verdeeling der kosten, dan geschiedt deze deur de Krenon, den Raad van State gehoord.
Het aandeel van waterschappen en gemeenten.
Hoewel tussche nkomst van Gedeputeerde Staten gewense-ht wordt geacht, voornam- -. teneinde bij de uitvoering de-r werken het geheel te kunnen overzien, moet daarbij toch met worden vergeten, dat de maatrege-lt-n dikwijls moeten worden genomen met het oog op de belangen van bepaalde onderdeden, zooals waterschappen en enten. Het ligt dus in de- rede. dat men het gewenscht kan achten een deelte der kosten ook ten laste van bepaalde belanghebbenden te brengen. Aangezien het hier betreft maatrei ': van algemeen nut. wordt het gewenscht geacht, onverminderd de bepalingen van het Wetboek van Strafrecht, welke daarin gedeeltelijk n zouden kunnen voorzien, op het voetspoor van artikel 15 van de Belemmeringenwet privaatrecht, door een strafbepaling uitvoering of instandhouding van de maatregelen en behoud van de ingevolge deze tot stand gebrachte werken te verzekeren.
Maatregel van tijdelijken aard.
Daar de voorziening, welke het ontwerp van wet wil geven, een gevolg is van de tegenwoordige buite:. omstandigheden en derhalve slechts van tijdehjken aard is, zal het noodig zijn. dat de mogelijkheid van het treffen van maatregelen, als in het ontwerp bedoelt, ook eindigt, wanneer die omstandighede-n nyt meer aanwezig /allen zijn. Het ontwerp van wet be-paalt ook. jedurend- ir na het vervallen van de wet, zoo noodig op dezelfde wijze als waarop de maatregelen genomen zijn en de werken zijn tot stand gekomen, herstel van den vorigen toestand bewerkstelligd zal kunnen worden. Gedurende een tijdvak van zes maanden zal aan rechthebbenden, die de uiting van de bijzondere maatregelen en moeU D het recht ten worden toegekend herstel in den i toestand te vorderen. D nning van dit recht wordt vasti, dat van het goed in het algemeen slechts een tijdelijk gebruik gemaakt wordt, hetgeen van invloed zal zijn op de verleening van schadeloos:ng. Er kan zich echter het geval voor.. dat bet jewenscht wordt geacht werken in stand te doen blijven. Teneinde te voorkomen, dat die werken dan zouden moeien worden opgeruimd, is in het wetsontwerp bepaald, dat aan het verzoek geen gevolg wordt gegeven, indien binnen het genoemde tijdvak van zes maanden de admiatieve procedure voer toepassing van de Bck-mmermgenwet privaatrecht I an de Onteigeningswet ten aanzien van de betrekken onroerende goederen is aangevangen.
Dr. Ch. W. F. WINCKEL UIT FINLAND TERUG UITZENDING VAN NEDERLANDSCHE AMBULANCE NAAR FINLAND VERZEKERD.
Met het Zweedsche Douglas-vliegtuig is gistermiddag te kwart over twee op Schiphol teruggekeerd dr. Ch. W. F. Winckel, lid van het d... h beir van het Nederlandsche Roode Kruis, die een bezoek vaji een v% e>. k aan Finland heeft gebracht, om daar de i. ...eid te bestudeeren voor een door het Nederlandsche Roude Kruis uit te zenden ambulai. Zooals men weel, was dr. Winckel leider van d -dsche Ruude Kruis-expeditie in Abessynië, tijdens den Italiaansch-Abessijnschen oorlog, doch hij verzekerde ons, dat hij ditmaal n.et aan de thans uit te tv expeditie zal deelnemen. Tijdens zijn afwezigheid w-as het evenwei vast komen te staan, dat het Nederland Roeide Kruis een volledig uitgeruste olance naar Finland zal zenden. De besprekingen, welke dr. Winckel te Helsinki gevoerd heelt, hebben in de ee-rste plaats ten doel na te gaan, Nederlandsche ambulance moet worden samengesteld, op welke wijze zij moet worden uitgerust, en waar zij zal worden gevestigd. Hij heeft daarbij overleg gepleegd niet prof. .--uoiakti, r van den Fir.sehen militairen ge-. dienst. Het resultaat is. dat de Nederlandambulance zal word stigd in een plaatsje ten Noorden van het Ladogameer, 6U a 80 kilometer achter de lijn, welke, althans nog eenige i, het front vormde. De arr zal worden ondi ht in e-en bestaand ziekenhuis, dat bij het uitbreken varden geëvacueerd is. De .- zal zooveel mogelijk in Nederland verzorgd w-orden en s echts die onderdeck-n, welke hier niet te krijgen zijn, ot die moeilijk van Nederland naar Scandinavië verzonden kunnen worden, zal men in Zweden aanschaffen. Er werken op he-t oogenblik in Finland reeds vier buitenlandsche ambulances, namelijk twee Zweedsche, een Noorsche en een Deensche.
Wat is een ambulance?
Er is eenig misverstand ontstaan, doordat, wat wij in Neder.and een ambulance noemen en waaronder wij begrijpen een volledige uitrusting van een ziekenhuis met instrumenten voorraden en medisch e-n verplegend personeel, in het Fransch een „mission sanitaire" heet. Onder een ambulance verstaat men in het Fransch en bet Enh een ambulance-auto. Daardoor is in de ; I 'and ontstaan, dat er ook 1-: en Engelsche ambulances in Finland werke n. Dit is niet het geval. Wel hebben de- Franschen en Engelschen vrij groote aantal.en ambulance-auto's naar Finland g< den. Een der nieuwste aanwinsten op dit gebied zijn 25 prachtig uitgeruste ambu.ance-aut'j 's van de Quakers, waarbij 5U chauffeurs en e-haufieuses zijn meegekomen. Men heeft dan ouk niet direct l> aan verdere ambu auto's en de Nederlandsche ambulance zal daarvoor dan ook niet beven te zorgen. Gedurende de eene week, dat dr. Winckel in Finland was, heeft hij geen enkel luchtalarm meegemaakt. Wel was des nachts, voordat hij in Abo aankwam, de-ze stad zwaar gebombardeerd waardoor vijftig huizon verwoest waren. Van alle kanten vei.:e-kcrde men hem. dat het gedrag van de bevolking ook onder de zwaarste bombardementen, voorbeeldig was. De vrouwen namen haar breiwerk voor de soldaten mee naar de schuilkelders en gingen daar rustig verder. Hoe de oorlog zal afloopen. kan men niet zeggen, maar de bevolking ondergaat hem met een grimn ige verbetenheid. Omtrent het vertrek van de Nederlandsche ambulance en degenen, die daaraan zullen deelnemen, kon dr. Winckel ons weinig zeggen, omdat men dit tijdens zijn afwezigheid waarschijnlijk bij 't hoofdkwartier van 't Roode Kruis hier ter stede reeds heeft geld. Bij zijn aankomst waren op Schiphol aanwezig om hem te verwelkeimen dr. Colaco Belmonte. die onder leiding van dr. Winckel hoeft de-elgenomen aan de erlandsche Roode- Kruis-expeditie kol. dr. H. K. Offerdirigeerend ofiicier van ndheid Ie kl. en de heer G. Key, Finsch consul te Amsterdam.
Werkloosheid in de week van 22-27 Januari Toegenomen tengevolge van de strenge vorst.
Di directeur van den Rijksdienst der Werkloosheidsverzekering en Ari,< bemiddeling de-e-lt de- volgende resultaten mede- van de verzameling door het Centraal Bureau vuur de Statistiek van de voorloopige gegevens over de week van 22 tot en met 27 Januari j.l.
Arbeidsbemiddeling.
Op 27 Januari 1940 waren bij de organen der openbare arbeidsbemiddeling ingeschreven 369.370 werkzoekenden (354.067 mannen en 15.303 vrouwen). Hiervan waren 295.383 (284.820 mannen en 10.563 vrouwen) werkloos en ware-n 58.486 personen ge-plaatst bij werkve-rruimingen oe.k al konden zij tijdelijk wegens weers- of andere omstandigheden niet werken. Blijkbaar waren e-i dus 15.501 persenen als werkzoekende ingeschreven, die in he-t vrije bedrijf werkten, doch ander werk zochten
Werkloosheidsverzekering.
In de week van 22 tot en met 27 Jan. 1940 waren bij gi •. rde vcreenigingen met werkloozenkas aangesloten 594.250 personen, waaronder 75.273 landarbeiders. Van de 518.977 verzekerden buiten de landarbeiders was het werkloosheidspere-entage 28.5 (in de vorige verslagweek van 8 tot en met 13 Jan. 1940 was dit percentage 27.5 j. Voor de 594.250 verzekerden met inbegrip van de landarbeiders was het werkloosheidspercentage 31.4 (vorige verslagweek 30,0). In de overeenkomstige verslag week van Januari was het werklooshcidpcrcentage voor alle verzekerden in de laatste jaren als volgt (tusschen haakjes zijn vermeld de pereen. indien, de landarbeiders buiten houwing worden gelaten): 1932: 2!i.2 (28.0); 1933: 39.7 (36.8); 1934: 34.2 (31.8); 1935: 38.0 (35.2); 1936: 38.0 (36.8 ; 1937: 1.4); L 938 I); 1939: 27.7 (26.9); 1940: 31.4 (28.5) Bij de beschouwing van deze pereen. moet men in aanmerking nemen. dat de verslagweek viel in een periode van aanhoudend. vorst.
Distributie van boonen, grauwe erwten en capucijners Voorloopig geen nieuwe toewijzing.
De minister van Economische Zaken deelt mede, dat de ongunstige weersomstandigheden van de afgeioopen :i stagnatie in de aflevering en het vervoer van peulvruchten hebben rzaakt. Ten gevolge hiervan zijn de hocv heden peulvruchten welke de thebben ingeleverd, slechts gering geweest. Het grootste gedeelte van den momenteel aanwezigen voorraad dunt gereserveerd te werden voor de weermacht Het resteerende gedeelte is niet groet genoeg om aan alle aanvragen van den handel te kunnen voldoen. In verband hiermede komt het noodzakelijk voor de tweede distributie-de niet op 16 Februari te doen aanvangen, doch deze uit te stellen totdat de zekerheid bestaat, dat de icning van den handel zonder heden zal kunnen geschieden, hetgeen, indien de weersomstandigheden gunstiger worden, vermoedelijk in de eerste helft van Maart het geval zal zijn. Van 16 Februari af zal derhalve het publiek geen boor.en. gr,. erwten en ca: rs kunnen koopen. die op medische gronden deze producten noodig hebben, kunnen zich op de g- ke wijze met een • van hun behandelenden ge: heer. benevens een verklaring van de controleerende medische instantie, tot de distribut ediensten wenden. De detaillisten zullen dus voorloopig geen tweede- toewijzing ontvangen. De instellingen zijn in het algemeen reeds voorzien tot einde Februari. Het ligt in de bedoeling hun de volgende toe- ! iq • : t mogelijk na 1 ; Maart te doen toekomen.
Nederlandsche vereeniging voor sociale tandheelkunde.
De I oiösche vereeniging voor sociale tandheelkunde zal op Zaterdag 17 Februari te Arnhem haar zesde jaarvergadering houden. Na afloop van de huishoudelijke agenda volgt het wetenschappelijk gedeelte, waarin behandeld zal worden het vraagstuk der sociaal-tandheelkundige voorziening na den schooltijd. Inleiders zijn de voorzitter der vereeniging, prof. dr. G. C. Heringa en de hoeren S. J. Fabricius, tandarts te Amsterdam, mede namens den heer Pitsch aldaar en J. T. Stuy, tandarts hier ter stede.
De verzorging van lichamelijk en geestelijk onvolwaardige vluchtelingen.
In de de-ze-r dagen ge-houden vergadering heeft de permanente commissie tot di algemcene zaken van het Neder! Israël, korkge-noe>tschap de comm •e-id in de buitengewone vr-rgade-ring van 22 Octeiber 1.1., ter blijvende verzorging van de lichamelijk en glijk onvolwaardige vluchtelingen geïnstalleerd. Voorzitter .van de commissie is deheer A. Hertzberger.
Indologische leergang.
De achtendertigste Indologische leergang van de Koninklijke vereeni..Koloniaal Instituut" te Amsterdam wordt, bij voldoende- deelneming. gehouden in het gebouw van de afdeeling volkenkunde aan de Linnaeusstraat 2a te Amsterdam van 18 Maart tot 15 Juni. a.s.
Geen onderwijzers bij luchtbescherming en Roode Kruis Hun taak ligt op de school.
De ministe r van Binnenlandsche Zaken heeft de volgende circulaire gericht de burge meesters : Zooals U bekend is. genieten de on. de-rw ijzers, die zie-h in werkehjken miren dienst bevinden, verlof ki tens artikel 4 van he-t Verlofsb die zijn verbonden bij reservekader of op andere wi pliehte-n vrijwillig op zich hel de groepe-n behouden gedurende een maand het volle sal . 1 daarna de militaire inkorr met de burge-rwedde worden vern Betre-ft het verplichte onderwij,-dan worden de hun uitgekeerde bedragen en de wedden van hun pL i 1 vangers deior het Rijk aan de gemeenn de- schoolbesturen vergoed. Nu hebben verse-heidene onder e-n onderwijzeressen zich vrijwillig voor ande-re. niet-rniütaire die: verbonden (luchtbescherming, Ri Kruis e.d.). De- artikelen 4 en 5 van het n hier dus niet toepassing. Deze personen hebbei dien hun voor het verrichten van werkzaamheden verlof is verleend voor langer dan acht schooltijden per kalenderkwartaal, geen aanspraak op uitbetaling van hun onderwijze: zoldiging. Rijksvergocding voor jaarwedden of voor fle wedden van plaatsvervangers heeft dan ook plaats. Het is den minister van Onder- Kunsten en Wetenschappen gebli dat de hierbedoelde onderwijzers hun verbintenissen bij de luchtbesohen of het Roode Kruis veelal hebben aanan zonder voorkennis van hun werkgevers en zonder zich van te vor' - behoorlijk rekenschap te hebben ( ven van de consequenties van hun daad. Nu deze hun duidelijk zijn geworden, wordt in vele gevallen vraagd. de verloven alsnog, krach' artike-1 fi. tweede lid, onder a van h< t verlofsbesluit, goed te keuren, i | uitbetaling van hun salarissen en B vergoeding daarvoor en voor de- k van vervanging kunnen geschieden. Mijn voornoemde ambtgenoot acht het niet wenschi lijk deze vi r b willigen Niet in de omdat dit aanzienlijke uitgavi n van de begrooting van dien partement zou medebrengen, maar omdat deze uitgaven net gei : '. zouden zijn. Juist in tijden al deze. en ook in oorlogstijd is het drindig. dat de kinderen onrii hnede van hun onderwijzer blij Zijn plaats is in de school en niet daarbuiten, hoe nuttig he-t werk i | ook is. dat hij elders zou kunnen verrichten. In verband met het vorenstaande moge ik u in overweging geven het onderwijzend personeel niet als lid den gemeentelijken luchtbeschern dienst toe te laten of te handhaven.
Prins Bernhard naar IJmuiden
Z. K. H. Prins Ecrnhard heeft h een bezoek gebracht aan Urnuiden. in verband met eenige marine-aangcle genheden. De Prins was daarbij vergezeld den gcp. schout bij nacht C. baron de Vos van Steenwijk, adjudant in buitengewonen dienst van H. M. de Kon::
Een drievoudig jubileum
1 Maart a.s. bestaat de firma Splie»-hoff, Beeuwkes en Co. NA., R>
dam. Ier .'0 et. kendi . an «er.' 40
herdenkt men dien dag het 40-j directeurschap van den heer Bccuwkes en de 40-jarige d vulling van den heer H. van 1 chef der afdeeling houtbewerking chines. De-s morgens vindt ten kantore maatschappij een intieme herder plaats, terwijl des namiddags van 3 U I 5 uur door de directie in het gebouw der Technische Scheepvaart Club, Westnieuwland 12, voor zakenrelaties een recepue wordt gehouden.
Joh. Bccuwkes.
Aanbesteding.
Vanwege den Rijkswaterstaat is hceien aanbc-stc-ed het uitvin grond- en straatwcrken tot verbeo van den rijksweg van Loosduinen naar . ter tusschen k.m. 10.400 en I '1.350. in de gem. Monster, mei komende werken. Raming / 25.000. De laagste inschrijver was Y. Dikki - boom te den Ueve-r. voor / 23.990. — Bij Kon. besluit is toegekend aan de orde van Oranje-Nassau verbonden eeremedaille in goud aan A r, hoofdwerkman bij de- N.V. Halma's fabrieken voor houtbewerking te Grouvv. gemeente blaarde ra is toogekond de aan de orde Oranje-Nassau verbonden eeren in goud aan A. Visser, hoofdwerl bij de N.V. Halbertsma's fabriek.-1 voor houtbewerking te Grouw, gemeente IdaarderadeeL: