ig san het hoofdbureau van po\ . Iri.-i.'.r te beop •■ telefonisch alhen 10.30 en 12 uur en monder er 12 30 en 2.30 uur: heerenrijwiel, merk Holenaar, no. bril in étui (zwart), een pc!. .- mes ...;; ■ ■ . een nui ... H-58670, een blauwe panr ritssluiti beerenrijwiel, tè.yal Ferce", een linker bruine efioen, waarin beige skisok, een .mderportemonnaie inh. 5 spaar■i 1 cent van de RPS.. een rijksutiekaart, eer. beek getiteld in het 1 een Idoek, een heerenrijwiel, merk RS. 512014, een sierdop van autogroen I, een bumper van met nummerplaat H-34926, e kindersok, divei ■ren, rijwielbe. -ken en cein• zonden in taxi: een paar wollen wan■ navolgende ingezetenen: korthai - er, Marktweg ene vulpen in étui. Thorlederen motorcap. Deyil 44; een autobuitenband, Sluijecn rijwielb. .:-"-. traat 217; een streng Mannen. .Ine. M I 120; een ■ verm. doubli e met dito Kl el een \. d. Zwan, Pri■-. vulpen „Watern Noordeinde 122: een bruin• ■ -riet inhoud. Kore\ en verchr. damese no. 198062, Vrouwenfel ■ . ri br. portem met Honthorststraal 61 osch-241; een ring met 11 sleutels w.o. auto- ' ' • ..iel, v Dijk, Schee. • 125; 5 aaneengebonden re 0 185; een . i vulpen, de Koning, Melis 83; een zwart krulharige bouhalsband. Vogel wollen damesit kap iblauw met gek'eur■ .. Weber, Hofwijckstraat 17; een len handschoen. Spaan?. Doubletbos sleutels. Kooy, 11 [OSh een wollen dameshanduur, Hoefkade 71; een br - geb kl i 1... ■ ■ ipje K • 7; een br. damesparapluie, Hat, , zw. bouvier met Mariottestraat br nipenceintuur. v. d. Let. een Protestantsch geboek rie Boer, Bcekl een lan er een kuifeendje, Dieren. 'Ie damesrij- Reijgersberg, Beat r, , r ... Buijs, Weissenbi een cvper.-ch poes.ie de Groot, lat 14: een verm zil- Leeuwenburg v d Wocrtlage zw. heerenschoen, v. d. «ar zw. k-d . en, v. d Zwan, Wieringschesi . oye kool, il 61; een verm goud bandje, Kamp. 3e Visschershaven. .- 13; een verchr. dame nikkelen bandje, de Jong. Schel• t.; een bril met hoornen mon• . tui Grips. Wii '- 66i met plr icht traal sa; een bril A in zwart■ v. Gorkum Badhuisweg 2: twee i iwen en 2 katten, Rossmölder, Calein 1": " honden, 5 katten en een ■. . ;. Nieuwe Haven 73 ngen honden: Voor inlichtingen, Haven 73.
Haagsche courant
- 20-02-1940
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Haagsche courant
- Datum
- 20-02-1940
- Editie
- Dag
- Uitgever
- A. Sijthoff jr.
- Plaats van uitgave
- 's-Gravenhage
- PPN
- 832402826
- Verschijningsperiode
- 1883-2005
- Periode gedigitaliseerd
- 1940-1944
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- KB NMB C 62
- Nummer
- 17498
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
KENNISGEVINGEN Gevonden voorwerpen.
De schade.
Over een afstand van ruim 200 meter werd schade aan het baanvak toegebracht. Spoorbiels werden stukgereden en de verbindingen tusschen de rails grondig vernield. Tusschen het grind lagen stukken verwrongen ijzer en afgebroken moeren. Ook de rails zelf hadden op verschillende plaatsen erg geleden. In hoeverre het treinstel schade had bekomen, kon vanochtend nog niet worden opgegeven.
In de ijzige koude waren de reizigers genoodzaakt uit te stappen. Zij. die haast hadden, besloten te voet naar Woerden hun weg te vervolgen, teneinde hier te trachten hun reis te vervolgen. Anderen, en dat was vrijwel het grootste aantal, besloten af te wachten, tot hulp zou komen opdagen. Blokpost 8 stelde terstond het station Gouda van de ontsporing in kennis, van waaruit direct het hoofdkantoor in Utrecht gealarmeerd werd. Zoowel uit den Haag als Utrecht vertrokken materiaaltreinen met sterke ploegen personeel. Uit Utrecht kwamen eveneens mede ir. W. Hupkes. lid van de directie der Nederlandsche Spoorwegen, ir. Ch. H. J. Driessen, chef van den dienst van Weg en Werken. G. F. H. Giesberger, chef van de Dienstregeling, dr. P. Th. Posthumus Meijjes, chef van de afdeeling extra treinen, ir. H. Goedhart, hoofdingenieur van tractie en de inspecteur van den dienst van Vervoer, mr. J. H. van der Meuken en enkele ambtenaren van de Hoofdadministratie. Direct werden maatregelen genomen. Ti en men de situatie ter plaatse- had opgenomen, het treinverkeer naar Utrecht te leiden over Gouda en Alphen.
Tweede ontsporing.
Hier deed zirh echter het pech-duiveltje gelden, want juist toen men den dienst over deze plaatsen had uitgestippeld, ontspoorde buiten Woerden een locomotief, zoodat ook do lijn naar Leiden versperd was. Den reizigers uit den Haaj, met bestemming Utrecht, werd geadviseerd over Amsterdam te reizen. Men begrijpt dat de treinenloop in zeer belangrijke mate vertragingen ondervond. Aan alle stations .werd mededeeling van de ontsporing bij Oudewater gedaan, teneinde hiermede met de aansluitingen te rekenen.
Over enkel spoor.
Met) besloot te probeeren of het rijden over deze lijn nu mogelijk was geworden. Daarvoor vertrok om even over half elf een z.g. proeftrein, bestaande uit drie wagens, uit Woerden. De passage was nauw, maar mogelijk, waarop besloten werd het verkeer tusschen Gouda-Woerden over een spoor te doen plaats vinden. Gereden kon alleen worden met electrische treinen, daar stoomtreinen te breed bleken te zijn. Hieruit kan men zien, hoe smal de doorgang maar was. Het lag in de bedoeling een uurdienst in te stellen en om even 12 uur vertrok de eerste trein van Gouda over het linker spoor naar Woerden. De verbinding op deze wijze vlotte echter niet al te best en pas om 1 uur kregen de reizigers uit Gouda gelegenhi"d. per trein naar den Haag te kunnen reizen.
Railbreuk tengevolge van de vorst.
Wij hebben ir. Hupkes naar zijn meening gevraagd over de oorzaak van de ontsporing. Hij deelde mede, dat deze gezocht moet worden in railbreuk. Dit euvel doet zich in alle landen, waar strvorst heerscht, of is geweest, gelden. Den laatsten tijd is railbreuk veelvuldig in ons land opgetreden door de lage temperatuur. Men kan hiertegen, aldus de heer Hupkes, geen afdoende voorzorgsmaatregelen treffen. Dit is het eerste geval van breuk in de rails met ernstige gevolgen.
Vertrek van oud-minister van Lidth de Jeude naar Indië
Met de „Nederland"-express, welke hedenmorgen om 12.14 van het II- Ilandsche Spoor-station vertrok in aansluiting op het 22 dezer van Genua afvarende ms. „Christiaan Huyg aanvaardde jhr. ir. O. C. A. van Lidth de Jeude. oud-minister van Waterstaat, de reis naar Ned.-Indië. Het bezoek van den heer van Lidth de Jeude aan Indië zal ongeveer drie maanden duren. De oud-minister brengt dit bezoek om zich ten aanzien van verschillende aangelegenheden nader te oriënteeren. Als commissaris van de Billiton Mij., als lid van den Raad van Beheer van de Gomeenseh. Mijnbouwmij. „Billiton" en als voorzitter van den Raad van Beheer van het Koninklijk Koloniaal Instituut te Amsterdam heeft de heer van Lidth de Jeude ook een koloniaal arbiidsterrein. waarop het wenschelijk is zich persoonlijk van verschillende zaken op de hoogte te stellen. Vooral in zijn beide eerstgenoemde functies is deze Indische reis van den oud-minister van belang, in verband vooral met de groote plannen, welke de Billiton Mij. in Noord-Sumatra beeft ten aanzien van de stichting van ei n aluminiumboririjf aldaar. Met de ..Huygens" maakt ook de chef-ge. van de Billiton Mij., dr. ir. J. W. H. Adam. de reis naar Indië. Voor het vertrek van den heer van Lidth de Jeude bestond veel belangstelling. On der de velen, die don oudminister een goede reis kwamen toowenschen. merkten wij op jhr. mr. A. C. D. de Gracff, oud-minister van Buitenlandsche Zaken en oud-Gouvorneur-Gonoraal van Ned.-Indië. en prof dr. L. Ph. Ie Cosquino de Bussy. directeur van de afdeeling Handelsmuseum van het Koloniaal Instituut.
STADSNIEUWS PERMANENTE HOF VAN INTERNATIONALE JUSTITIE
Hei Permanente Hof van Internationale Justitie is op het oogenblik alhier bijeen. De volgende rechters hebben zitting: de heeren Guerero (Salvador), president, sir Cecil Hurst (Groot-Brittannië), vice-presidint. I-'romageot (Frankrijk), Altamira (Spanje), Anzilotti (Italië), Negulest-o (Roemenië), jhr. van Eyainga (Nederland), Cheng Tien Hai (China), 14. O. Hudson (Ver. Staten), de Visscher (België} en Erich (Finland). Op de agenda staat de zaak van de Boelgaarsche electriciteits maatschappij van Sofia. Deze zaak is aanhangig gemaakt door de Belgische regeering n de Boelgaarsche. Zij was het onderwerp van een arrest van 4 April 1939. waarbij het Hei de Boelgaarsche ptics ten deele geldig heeft verklaard en van een beschikking van 5 December 1939, waarbij het hof op verzoek van België conservatoire maatregelen heeft gelast. Het Hof is tevens bijeengeroepen voor het nemen van eenige administratieve maatregelen.
VERHOOGING TAXI-TARIEVEN
Door de verschillende organisaties in het autoverhuurbedrijf worden thans besprekingen gevoerd over een verhooging der Haagsche taxi-tarieven. Genoemd worden de volgende cijfers : handhaving van den aanslag op 40 maar in plaats van 1 k.m. zal hiervoor slechts 800 m. worden gereden ; de kilometerprijs zou dan van 10 op 12V4 cent worden gebracht. Verwacht wordt, dat dezer dagen een voorstel van de organisaties aan B. en W. zal worden gedaan, tot vaststelling van een nieuw tarief. Ook verluidt, dat getracht zal worden het nieuwe tarief in begin Maart in te voeren.
PRINS BERNHARD IN DEN RAAD VAN STATE.
Z.K.H. Prins Bernhard heeft hedenmiddag de wekelijksche vergadering van den Raad van State bijgewoond,
LUCHTBESCHERMING.
Zooals bekend gaat de loterij van de Nederl. Vereeniging voor Luchtbescherming niet door. De vereeniging stelt hen, die loten in hun bezit hebben, voor, deze cadeau te geven aan Haagsche Blokbrandwcerfonds, Sweeünckstraat 25, ten behoeve van blokbrandweerwagcntjes voor de blokken, welke niet financieel in staat zijn, ze zelf aan te schaffen. D e h e e r H. C h. G. J. v. d. M a ndere zal morgenmiddag voor de Volksuniversiteit een voordracht houden over ..De neutrale staten er. hun vele zorgen".
DE BRITSCHE OORLOGSUITGAVEN
LONDEN, 20 Februari. (Reuter.) In ri. zen tijd van het jaar worden gewoonlijk de begrootingen voor leger, marine on luchtmacht gepubliceerd en in het parlement behandeld. Het departement van financiën heeft vandaag evenwel bekend gemaakt, dat het noch doenlijk, noch wenschelijk is het parlement gedetailleerde ramingen voor te leggen voor de kosten van leger, marine en luchtmacht, van het departement voor de bevoorrading en zekert andere diensten, welke met don oorlog in verband staan. De reden is. dat een deel der uitgaven, welke direct betrekking hebben op den oorlog, afhangen van den loop en den voortgang van den oorlog in omstandigheden, welke niet kunnen worden voorzien. Ook zou het niet van openbaar belang zijn den aard en den omvang bekend te maken van de inspanningen, welke de oorlog vergt.
BINNENLAND Geen weerbaarheidsbelasting
Gisteren maakten wij melding van Ling van het Tweede erlid dr. L. G, Kortenhorst, dat invoering van een weerbaartsting in v üng zou zijn, u wordi n var, pi rsonen, uten de mobilisatie staan. . oogde bron verneemt de N.R. dat zulks absoluut onjuist is. Van ! plan of een in voorbereiding zijn n der departementen van een derts geen sprake. Men er in dit verband nog onze • op, dat het trouwens onmo; zou zijn een juiste regeling te : de invordering van zulk üng zonder tal van onbillijko te veroorzaken.
Studenten in nood.
De oorlog heeft ellende gebracht talloozen. Daaronder zijn duizenstudenten. Poolsehe studenten bevinden zich in zeer grooten getale in nenië, Hongarije. Litauen en Letaonder behoorlijke kleeding. zonder dekking en voedsel Vierhonderd Spaansche studenten leven onder benauwende omstandigheden in kampen in Zuid-Frankrijk. Zij allen en nog anderen dienen geholpen te worden. Deze hulpverleening komt voor het lic neer op International ■ Service en de World Student Christian Federation. Het Nederlandsch Comité van 1.5.5., dat ook vorige malen zijn medewerver.i inde en steeds een behoordrag bijeen kon brengen, hei ft ditmaal de organisatie voor Nemd op zich genomen. Bijdragen ■ t worden op gironummer 05 ten name van de „Penningteresse van het Ned. I.S.S. Comité" te Leiden. Deze zullen in het «der voor de studenten gebruikt len, die uit Polen naar naburige landen zijn gevlucht.
Voor Finland.
Naar wij vernemen, heeft de N.V ... irfal.rieken Aaße. zoodra het de Kruis bet uitzonden vair lulance naar Finland overwoog, 'aan de toezegging gedaan de bende dekens gratis beschikbaar te en,
Ernstige handicap.
Het spoorwegverkeer, dat in dezen abnormalen winter toch reeds met buitengewone moeilijkheden heeft te kampen, werd door deze ontsporing in erge mate gehandicapt. Zelfs kan gesproken worden van een ontwrichting van ernstigen aard. welke de verbindingen van het Westen naar de andere deelen van het land belangrijk stagneerde. Toen wij ter plaatse van het ongeval — tusschen Oudewater en blok■ 8. ter hoogte van het viaduct in den Rijksweg den Haag—Utrecht — arriveerden, was men met man en macht bezig de versperde spoorlijn wei r vrij te maken.
Men was gewaarschuwd.
Gelukkig geschiedde de ontsporing bij een rijsnelheid van ongeveer 5 k.m. Immers, de bestuurder van trein 301, met bestemming Enschedé, die om 6 uur 17 vanochtend te Woerden stopte, had aan den stationschef medegedeeld, dat hij op het baanvak van biok 8, een lichten schok had gevoeld. Onmiddellijk stelde men Gouda van een en ander in kennis, teneinde de bestuurders van de volgende treinen opdracht te geven, met een maximum van 5 k.m.-snelheid over het betrokken gedeeld te rijden. Aan deze omstandigheid is het te danken, dat bij de ontsporing van 'r- in 605, een electrische. die om 6 uur 15 uit den Haag was vertrokken en na met het Rotterdamsche gedeelte te zijn gecombineerd, om 6 uur 39 van Gouda wegreed, geen persoonlijke ongelukken zijn te betreuren. Zonder dat de passagiers — de trein was vrij druk bezet — er feitelijk erg in hadden, wat er gebeurde, reed de trein uit de rails. De voorste rijtuigen kwamen zoo te staan, dat zij ook het verkeer over de nevenlijn versperden.
Busdiensten.
Na de versperring van de lijn Leiden —Utrecht over Woerden werd overgegaan tot instelling van autobusdiensten. He-t wagenpark van de A.T.O. was niet toereikend, zoodat men zoowel in Gouda alt Woerden, een beroep deed op partiliere busondernemingen. Gereden werd over Woerden-Bodegraven-Gouda v. v. Te omstreeks half twaalf was de gederailleerde locomotief nabij Woerden weer in de rails gezet, zoodat men ook di ze spoorlijn weer tot zijn beschikking had. Zoo vlot vorderden de werkzaamhcdi n bij Oudewater echter niet. Aüeret rst werden de ontspoorde wagons gedeeltelijk opgevijzeld, om de vernielde rails er onder uit te halen en hiervoor ir> de plaats hulp-rails te leggen. Voor het wegtrekken der rijtuigen werd gebruik gemaakt van een locomotief, van het zware type. die met sterke staalkabels aan de ontspoorde wagens was verbonden. De twee voorste rijtuigen van den gedcrailleerden trein, die het verkeer over de nevenlijn onmogelijk maakte, werden recht getrokken.
Treinontsporing tusschen Oudewater en Woerden ontwrichtte spoorwegverkeer Acht wagens versperden de lijn den Haag—Utrecht Railbreuk de oorzaak Schade aan baanvak over ruim 200 meter
(l'dii onzen speeialen verslaggever.) VANMORGEN is de electrische trom no. 605, bestaande uit acht rijtuigen en welke om kwart over zes uit Den Haag naar Eindhoven vertrekt, tusschen Oudewater en Woerden geheel uit de rails geloopen. Dit had tot gevolg, dat het treinverkeer over beide lijnen tusschen Den Haag en i trecht wenl versperd. Het ongeval deed zich vrxir te omstreeks kwart voor zeven. Berst na moeizamen arbeid slaagde men er tegen 12 uur in, bet verkeer over een der lijnen vrij te maken. Een beperkte dienstregeling werd over enkel s,*>or tusschen Gouda en Woerden onderhouden. Teneinde het reizigersvervoer zooveel mogelijk te d
Reis met hindernissen:
Wij vernamen nog het een en ander over de avontuurlijke reis, welkt reizigers, die vanochtend om 6 uur 24 uit den Haag met bestemming Groningen vertrokken, hebben gemaakt. Toen deze trein, no. 103, om 6 uur 51 te Gouda aankwam, wist men nog niet precies hoe de situatie bij Oudewater was. Men liet den trein opstoomen, denkende, dat hij ter plaatse over het linkerspoor wel zou kunnen passeeren. Dit bleek echter niet mogelijk, zoodat er niet anders opzat, dan den trein naar Gouda te doen terugkeeren. In dezen trein waren ook de reizigers van den ontspoorden trein overgestapt. Besloten word de route over Alphen-Leiden om te leggen, doch toen men in Leiden arriveerde, was juist het bericht binnen gekomen, dat door de ontsporing van de locomotief buiten Woerden, ook deze lijn versperd was. Daarop dirigeerde men den trein over Amsterdam. Met ettelijke uren vertraging bereikten de reizigers eindelijk in den middag Groningen. Volgens de dienstregeling zou men hier om 10 uur vanochtend al hebben moeten aankomen. Vanmiddag vernamen wij nog, dat de herstelwerkzaamheden slechts moeizaam vorderden. Zeker zal er vannacht moeten worden doorgewerkt en niet zeker is, dat het baanvak morgen weer normaal te berijden zal zijn. Een groot aantal menschen is naar de plaats van het onheil gedirigeerd.
DE COLLECTE TEN BEHOEVE VAN T ALGEMEEN STEUNCOMITÉ 1939. De totale opbrengst.
De voorzitter van de Coik-c'' missie 's-Gravenhage voor het Algemeen Steuncomité 1939, mr. H. M. U. H. Sark, deelt ons mede, dat op de girorekening van deze commissie nog regelmatig giften voor de cohecte, welke op 15 en 16 Dec. 1.1. hier ter stede werd gehouden, werden ontvangen, zoodat de rekening nog niet kon worden afgesloten. Thans is dit geschied. Wij kunnen melden, dat hier ter stede voor deze collecte in totaal weid ontvangen: ƒ 68.95' i 32. Na aftrek van onkosten en het aan de Haagsche Commissie tot Bevordering van Samenwerking toekomende bedrag van 10re der zuivere opbre werd oen bedrag van / 60.589.57 aan het Algemeen Steuncomité 1939 gegireerd. De Collecte-Commissie dankt nogmaals allen, die hun medewerking hebben gegeven voor het bereiken van dit fraaie resultaat. Dat in dezen tijd een bedrag van bijna ƒ 70.000 door Haagsche burgers werd geofferd voor onze landgenooten, die door de tijdsomstandigheden zijn getroffen, stemt tot groote erkentelijkheid.
GLAZENWASSCHER VAN LADDER GEVALLEN.
Vanmorgen om half elf is de 27--jarige glazenwasscher A. M., wonende aan de Laakkade. in de Velpschestraat van een laddi Hen. Hij brak het linkerhielbeen en wrerd den geneesk. dienst naar het ziekenhuis vervoerd.
TELEGRAMMEN De oorlog in Europa DE KWESTIE VAN DE „ALTMARK” Geen misverstand meer tusschen Duitschland en Noorwegen
BERLIJN, 20 Februari. (Eigen tel). Noorwegen beefl Duil nota mg niet beantwoord. Het antwoord zal echter, wanneer hi t komt, voor Berlijn bevredigend uitvallen, gelooven de Duitschers. De verklaring van den Noorsehen minister Kobt, is in Duitsche ambtelijke kringen met Instemming . Koht spreekt in zijn verklaring van een oorlogsschip, terwijl Duitschland de ..Altmark" steeds, een staatsschip, of een rijksdienstschip heeft genoemd. Na Koht'a verklaring heeft deze kwestie evenwel geen practische beteekenis meer. Eenig m: stand tusschen Duitschland en Noorwogen schijnt thans niet meer te bestaan. Ook het feit. dat de Noorsche torpedoboot, die in de fjord lag, si. 56 ton groot was. heeft Duitschland doen begrijpen, dat Noorwegen niet anders handelen kon. In Duitsche politieke kringen trekt verder de aandacht de verklaring van Hambro, den president van Storting en -, zitter van de Noorsche Kamercommissie van buitenlandsche zaken, dat de daad van de Engelschen in de .lossing Fjord Noorwegen wel eens zou kunnen noodzaken, dat te doen wat Duitschland Noorwegen steeds aangeraden heeft n.l. de scheepvaart op Engeland te staken. Deze verklaring is des te opmerkelijker, omdat Hambro als een der grootste vijanden van het nationaalsocialisme in Noorwegen bekend staat.
DUITSCHLAND EN DE VERKLARING VAN KONING GUSTAAF
BERLIJN. 20 Februari. (Eigen Tel.) De verklaring van koning Gustaaf van Zweden over de handhaving van de onzijdigheid van dit land, wordt in Duitsche ambtelijke kringen met instemming begroet. Men leidt er uit af, dat Zweden van geen avonturen wil weten, hoeveel sympathie het ook voor Finland mag hebhen.
TURKSCHE OORLOGSRAAD BIJEEN
ISTANBOEL, 20 Februari. (Reut. r.) De Turksche hooge raad van oorlog is vandaag voor zijn gewone jaarlijksehe vergadering onder voorzitterschap van veldmaarschalk Fewzi Tsjakmak, chef van den staf, bijeengekomen. Di ze enkomst valt sarm n met de aankondiging, dat het kabinet heeft besloten de wet tot beschi rraing van de natie, die de regeering zekere bijzondere volmachten verschaft, toe te passen. De raad zal onder deelneming van de commandanten der legergroepen be- |rijke vraagstukken, die met de defensie verband houden, bespreken. Men meldt, dat president In-mu binnenkort een bezoek aan de grens in Europeesch Turkije zal brengen.
NIEUW FRANSCH PROTEST TE TOKIO.
TOKIO. 20 Februari. (Domo.) De Fransehe ambassadeur Arsène Henry heeft een bezoek gebracht aan den onder-minister van buitenlandsche zaken Tani en opnieuw bij de Japansche regeering geprotesteerd wegens Japansche luchtaanvallen op den spoorweg van Yoennan. Reeds op 5 Februari had Henry Tany een schriftelijk protest overhandigd.
PROTEST VAN MANDSJOEKWO BIJ DE BRITSCHE REGEERING.
HSINKING, 20 Februari. (Domei.) De regeering van Mandsjoekwo ht -ft besloten bij de Britsehe regeering te protesteeren tegen de in beslagneming door Engeland van Duitsche uitvoergooderen aan boord van neutrale schepen. Dit protest is opgesteld in overleg met de Japansche regeering. Sedert het uitbreken van den oorlog heeft Mandsjoekwo voor de industrieele ontwikkeling van dit land uit Duitschland machinerieën ingevoerd ter waarde van 8.700.000 yen. Vóór het uitbreken van den oorlog waren deze bestellingen reeds in Duitschland gedaan. Onlangs heeft de Britsehe regeering evenwel haar maatregelen verscherpt tot in beslagneming van Duitsche uitvoergoederen. Zij beweert, dat da .verdracht van den eigendom van dergelijke Duitsche producten, welke op 27 November 1039 nog niet geheel waren betaald, nog niet was geschied. Daartegen protesteert de regeering van Mandsjoekwo.