In dit verband stelde Chamberlain de vraag: „Is de veiligheid van N p n en Zweden behouden?" Inti deel, het gevaar is dichter bij racht dan ooit. Thans .' h-.t op hun drempel. Wij zijn versympathie te geve met de positie van die beide lana-
Haagsche courant
- 20-03-1940
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Haagsche courant
- Datum
- 20-03-1940
- Editie
- Dag
- Uitgever
- A. Sijthoff jr.
- Plaats van uitgave
- 's-Gravenhage
- PPN
- 832402826
- Verschijningsperiode
- 1883-2005
- Periode gedigitaliseerd
- 1940-1944
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- KB NBM C 62
- Nummer
- 17523
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
De velligheid van Noorwegen en Zweden.
De ontmoeting op den Brenner.
Sumner Welles in Italië I kwam. stond hij * lis -- de ontmoeting tusschen de twee dictatoren op den Br' De ontmoeting hei ft natuurlijk le-:ding gegeven tot vele s; - de bedoeling er van. Somn dachten, dat de bedoeling was om nieuwe- vredesvoors'e'le-n uit te werken. Ik weet niet of dit waar is of Ik weet er niet meer van, dan dat deze beide heeren hun tijd licht hebben doorgebracht met spreken over de omstandigheden. waaronder een Italiaansch schip gisdoor een Duitsche mijn is v« rnield. Wal ook het resultaat moee zijn, wij zijn gereed er het hoofd aan te bieden. Het Ls niet waarschijnlijk, dat wij worden afgeleid van de doelstelling, waarvoor wij dezen oorlog zijn ingetre»kken." Chamberlain verwees vervolgens naar Roosevelt's definitie van een moreelen vrede en voegde hieraan toe: „Om zulk een vrede te verkrijcen, hebben wij de wapens opgenomen. Wij zijn voornemens te strijden tot hij is verkregen."
De aanval op Scapa Flow.
Over den aanval op Scapa Flow zeide d r. dat hij verbaasd was over bet belang dat klaarblijkelijk rd aan 'n onbelangrijke- zaak Wanneer het een aanval was op de vloot in Scapa Flow, dan ment hij worden gerangschikt onder de mislukkingen. Niet meer dan twintig bommen werden in de Flow geworpen. Een oorlogsschip was beschadigd en die schade was van ondergeschikten aard Hi l was geen slagschip en er is in ia Flow geen slac; I - hadigd. moeten steeds aanvallen verwachmaar wij vertrouwen in onze bekwaamheid, om ze het hoofd te bic- Het ecn::ro verschil tusschen dl aanval en den voorafgaande was, dat bij deze gelegenheid voor de t-e maal een aanval op het land gericht werd. 121 Zwaar oxp'osieve bommen en ongeveer 500 brandbommen werden op het land geworpen, verspreid over van 100 viert mijlen van het voornaamste eiland.
Het debat.
De oppositieleider Attlee zeide, de zes <: den ooi de. dat een werkelijke veldslag nog ■ beproeving nog in de- toekomst ligt. Hij hoopte, dat Engeland iederen aanval en drong er "P aan, dat het initial I aan Hitlei i worde:: te n. Er moet i C godaan worden in de ü o d« landbouwproductie, het transport en i i rt. De leider van de liberale oppositie, Sinclair, v< rit zijn . ten opzichte van de reis van Sumner \ a den aanval op S< ii te" nd. Hij d aan op meer Qg van geallieerde zijde. Hore Belisha vroeg of alles gedaan werd om de in de diplomatiek, ei- en in de a spanning. Hij klaagde raging in de zending van md aan Finland. Krachtige aanvallen uit de schen en. Kan ■'t worden tegen de SI {ing der neutrale-. n met -
Verklaring van Halifax in het Hoogerhuis.
Bi; he* ver den oorlog in het c een rede ■'.). waarin h: rlain m hi mis Wal de i i eenkomst op den Brenner betreft, zeide hij: ..Ik cat zich kan hebben voorgi daan in d op den Brennerpas. De> iders hel hun n gericht op den vrede, misschien ook niet, In ieder i zijn wij volkomen gereed om het hoofd aan wat de toekomst ook in zich meige bergen. er het oorlogsdoel s ide> de minister: „Het vormde geen deel van onze • g om Duitschland te vernietigen, om een wraakgierigen vrede na te streven, of iets van dien aard. maar het was eins doel er zorg voor te dragen, dat de vrijheid, voor zoover wij die' tot stand konden brengen, hersteld worden voor de volkeren, die er van ren. Bovenal streven wij naar veiligheid voor de wen
Duitsche meening over Chamberlain's rede
Van se-mi-e-ffie ieele zijde te Berlijn word) De indruk, welke de Lagerhuisrede van Chamberlain in Berlijnsche politieke krii gewi Kt. kan het Kenmerkt worden door de-n ch, dat deze rede in de neutrale* landen ZO ■ rig mogelijk dient te worden verspreid en zoo zorgvuldig mogelijk gelezen, wj red» laat verklaart i I ■•!»< [>- ping. die zich in i mi nt on! lend hulpeleios voelt, u< leid door peilitiei. die nauwelijks tot bet middi reiken en n zijn te-ge-n hel ' zij ve-rw ikt hebben. Zeer ken te eken end acht men lerlijn, dat Engeland Finland in den oorlog met ri- -!Tnie gejaagd he i vél het niet in . was den Finnen zelf huip nen. Ke-nti e-kenend vindt men I dat men in Londen, uit b dat het n - ;te Zweden en Noorwegen in het conflict te drijven, de schuld lukking e>p ri' Scandinavische landen wilde leggen en natuurlijk oe'k op Duitse'hianei, omdal 'i- me t Mi : ijkehap aan te gaan, waarnaar I md tevoren op oneerlijke wijze streefde. Ee-n uiting over Chamberlain's mededeeling inzake het in Scapa ' acht me-n hier overbodig De Duitsche bladen kenschi I Chamberlain's rede, als een mis' . excuus-poging. Finland, zoo schrijft de ..Leikal Anz.", is om dezelfde redenen als Pole-n tot den oorlog okt. Des te hardere slagen de Westelijke krijgen te inca das te vertwi.fe Ider zullen hun pogin:jn. den oorlog van eigen land te houden en op neutraal te hrense-n Wij mogen aannemen, aldus ..Volk. Beobachte-r", dat de m in de eerste- plaats de Noordsche landen, er met de- z< ringste waarde aan ten in het Lag I mprid te worden als bevriende mogendheden.
Duitsch legerbericht
Het opperbevel van de weermacht .kt bekend: In het Westen geen gebeurtenissen van belang. teravond tegen 8 uur hebben Britsehe vliegtuigen een aanval gedaan op het eiland Sylt. D allen werden door eenige vliegtuigen tot 2 uur voo t. Ken huis werd getrof- W« rd dank zij het Duitluchtdoelgeschut ge>e-n se' aangericht. De meeste bommen vielen in het water. Een Britsch geve vliegtuig werd door het Duitsche afweergeschut neergeschoten. In verband met den aanval werd door de Britsehe vliegtuigen gevlogen over Nederlandsen territoriaal gebied.
Fransche legerberichten
Het gisteravond uitgegeven Fransche ii g< rbericht luidt: Kalme dag aan het geheele front. Ten We -t.r. van de Saar is een Duitsche verkenningsafdeeling in een oi hinderlagen gevallen en h> >elige verliezen geleden. Hel Franaehe legerbericht van hedenochtend luidt: Kalme nacht aan het geheele front. Te'ii Westi n van de Vog onze posten vijandelijke patrouilles ne n hun vei ' ege:it.
Rusland en het defensief verbond
Het te li entschap van de sov- Idt: De buitenlandsche pers beweert, dat onderhandelingen gaande zijn tusschen Finland, Zweden en Noorwegen inzake de sluiting van een zoogenaamd „defensief ve . met het doel milibescherming te geven aan de grenzen van Finland. Ook worcit berd, dat ei -Unie geen berj een de-rgelijk ~dendgenootschap". I genoemde telegraafagentschap is gemachtigd te verklaren dat die chten over de houding der sovjet niet in overeenstemming zijn met de feiten, daar, zooals duidelijk bekende anti-Russische . raas. op 14 Maart door Hambro, i van het Noorsche Storting gehouden, dat een dergelijk bondhap bedoeld zou zijn tegen '.-Unie en direct in strijd zou zijn met het tusschen de sovjet-Unie en Finland gesloten vredesverdrag.
DUITSCHE TEGENSPRAAK INZAKE MASSA-TERECHTSTELLINGEN IN POLEN.
United Press m< Idt uit Washington: De' Duitsche ambassade heeft een ver.■ ns welke de berichten over mgen in 1 ti't de ..Ie- . •ia" van Parijs en Londen. De uties in Polen zijn alleen geschied. de justitie zulks eischte en het il is zee-r overdreven. Zem ze>i;e!e n ' n in Sili 0 personen zijn terecht gesteld, terwijl in waarneid het aantal niet grooter dan acht en Zij werden veroori. omdat zij Duitsche nationaalilisten hadden vermoord of omdat zij ei; - waren tegen de regeering.
TELEKI NAAR ROME.
°o 1?! Be minister-president graaf Telcki is in gezelschap van zijn vrouw, zijn dochter en zijn secretaris : avond uit Beiedapest te Triest aangekomen hij de ga
AANKOOP VAN STEENKOLEN IN BOELGARIJE.
Italië heeft ruim 100.000 ton stcen-0 in Boe ld. De ei oen, P. mik, r cort naar Italië, om de bijzonderheden van de bestelling te regelen.
DENEMARKEN. Sneeuwstormen versperren de wegen
Groote doelen des lands '.ren ffen duur :. welke- gepaard is gegaan met Op vele plaatsen moest het spoor- Vele we:jn door versperd. «palen en masten van het :i bij duizenden vernield, met het lat men - ■ al. doch vooral in de landelijke districten, verstoki n was van er is in de war geraakt. De storm heeft groote ijsmassa's opigd en nieuwe moeilijkheden veraakt voor de veerdiensten, we lelijk aan waren hervat, nadat zij wekenlang hadden stilgelegen.
BEITSCH-INDIE. Onlusten in Lahore VIJF EN TWINTIG DOODEN EN 48 GEWONDEN.
Officieel wordt gemeld, dat de politi< te La hor e door leden van een Mohammedaansche organisatie-, ei - gen het bevel der regeering van de Pendsjab een optocht in militaire forvormen, is aangevallen. Twi . nanncn werdi -cl en 1, onder wie twee inspecteurs. Een districtsmagistraat werd gewond. op opende politie hot vuur, waarrs gedood en 3!) personen gewond werden. De politie en militairen patrouilleeren thans in de stad. De Mohammedaansche betoogers worden genoemd Khaksars. Zij hebben spaden bij zich. dragen uniformen en zijn militair gedrild. Hun optreden : het ontstaan aangemoedigd van rüsaties der Hindoes, die op denzelfden grondslag zi.in ingericht. De ■ herping der verhouding tusschen Hindoes en Mohammedanen in de laatgeleid, dat de regeering ce-n verbod hoeft uitgerdigd op militaire formaties, of /ij wapenen bij zich hebben of niet. De autoriteiten hebben de khaksarorganisatie onwetting verklaard en het hoofdkwartier dezer groep bij Lahore in bezit genomen. De regeering van do Pendsjab heeft I tot arrestatie der leiders gegeven. Ongeveer 60 leden der organisa■i.m reeds in hechtenis genomen. Er.zijn be'perkonelo bepalingen voor 't verkeer op den openbaren weg uitgevaardigd: Hel dragen van vuurwapenen, messen, zwaarden en spaden is verboden: Sai ilingen van meer dan 5 p> zijn met toegestaan voor den tijd van zes maanden.
De oorlog ter zee Britsch schip vermist
In Enge land is men ongerust ov< r het lot van het Britsehe vrachtschip „Abbotsford" (1585 ton), dat op 8 Maart van Gent naar Dundee was ver-, trokken en een week overtijd is.
VERSPREIDE BERICHTEN
— Het water van den Donau is bij Boedapest lrj centimeter gedaald. Het gevaar voor overstrooming schijnt thans verdwenen te zijn. Op sommige plaatsen zijn de ijsdamme-n door vliegtuigen ombardeerd Ten Noorden van de Hongaarsche hoofdstad is de rivier vrij van ijs. Hier is de hervat. Intusschen worden uit verschillende deelen van het land ernstige overstroomingen gemeld, daar de zijrivieren buiten haar oevers zijn getreden. Vooral de stad Szegedln verkei rt m gevaar. In een groot aantal dorpen is de bevolking dakloos geworden. — Maandag zijn de arbeiders van 2 steonkexilmijnen bij Luik (België) in staking gegaan, omdat de loonen niet waren verhoogd in evenredigheid de stijging der steenkolenprijze n. Gistere n he-e'ft de staking zich tot twee andere mijnen uitgebreid.
Advertentie
JLuune Instantine
Advertentie
\tfcefto»*?
Advertentie
RECLA.MFS. RADIO H.C. van LEEUWEN PRINSESTRAAT 13 — TEL. 117300 483 e STAATSLOTERIJ EERSTE KLASSE DEKUE LIJST Trekking van 20 Maart, ƒ 20.000 No. 8050. / 5-000 No. 14844. / 1.000 No. 24698. ƒ 400 No. 17552. / 100 No. 8630, 12414, 16077, 18614, 19912, 23293. PRIJZEN VAN ƒ2O. 1188 6204 9451 14459 17505 20176 22437 ::-A2 8565 9632 14043 17540 2ü22u - 1648 0947 9966 14565 17093 20821 22837 2325 72i8 10014 14748 17778 21015 - 8 10911 14942 18248 21 2799 493 112.(7 15024 18842 21126 2 2927 8237 11402 15186 18967 21141 23615 I 8405 11596 15221 19015 21198 . 44ti2 8863 11947 16a4ü 1959 U 21803 2 4755 9113 9222 1291 e; 16943 19814 22218 - ■ 5755 9265 13571 17024 19952 22 In de vorige lijst staat: 1.1305 n 69 m. l. ;
Sumner Welles' bezoek.
'ide tot het van Sumner Welles, zeide Chamlin, dat de regeering zich er over verheugd had. Welles in Londen te kunnen \ noen (toejuicrungi en hem volledig en ope i in ken:: Zij zag 1 -nd in hem een man van buitengewone bekwaamheid en van i n krachtig inzicht. ..Ik vertrouw, dat hij in sta :jke inzie) s van alle dt - hap te- leeren kennen en 0 oogen de eenheid van i eiie ons a'.len bezielt. (Toejuichingen).
De strijd voor het hersntel van een duurzamen vrede.
Zijn rede bcëndigend. zeide Chamberlain : ~Sr>rnmJgen zouden willen aandringen op een krachtiger poli! Met de verantwoordelijkheid, wi rust op de schouders der regeering kunnen wij niet in avonturen worden ge-dreven, die ons voorkomen weinig kans te bieden op succes, terwijl zij kansen op gevaar en wellicht op een rampspoed inhouden. De tijd en de plaats, waarop wij ten toe-slaan, mne-t wordem beslist met het meest deskundige advies, dat wij kunnen krijgen. Intusacbea I te manier, waarop wij onz. winning kunnen verzekeren, het i r. waarop wij onze overradenheid en onze eenheid. (Toejuichingen).
Ir, uchte ten in het vertrouw. rienden aan de van het Kana er en hun fde. (Toejuichingen). En wal . wij in, dat wij strijlen ■ -. r ti r wen 'ei we BS< ht — het herduurzamen, i ident R isev : : 'ken in de woorden, waarop ik i b gemaakt." (Luide
De neutralen.
De Lal I ■ • nnonzen - de blok lekt als e-en z< het • van de neutralen te- verlangen dat zij t als noui. H j dat • : ondt r. ■ op de I '. hun daden. In chamberlain: Ik h ' de Duit,.i hun aanval op Se-apa Flow r vuur he-b--n levens van oren hebben doen gaan. De - - op rk did r. Vi navi >nd is m<;' ur Force de Duittm op Sylt heeft digd. Deze actie ■ Ti o van de blokkade zeidc ■ p wij werken, en houden verend toezicht iip • ' che wa eim na te gaan ehe oorlogsamberlaii Dalton ge zijn, daar de regeering geen vredesvoorwaarden zou weimet die idealen, waarvoor het land den ~\u ik den - Ingegaan, zal r, i wen vastbera•n, rlat wij ons voor <•■ houden, als ik - ben om vrede te bewaren al< i r wij dl D 0" begonnen."
Chamberlain's verklaring betreffende de kleine neutralen.
Een deel van de- Z - (den ■ in Chamberlain's verklaring om de- noodzakt tijkheid voor de- fc] neutralen zich aan te sluiten bij reid zijn hen te ven gen, een aanwijzing, dat ~de gevaar! politiek van Churchill, welke er i : richt is de neutralen in den oorli trekken", veld wint. Anderen gi uiting aan het besef, dat het lot de-r lotte afhangt van de overwinning der geallieerden.
ENGELAND. GEEVACUEERDE KINDEREN TIJDENS DE PAASCHDAGEN NIET NAAR LONDEN.
De Londensche graafschapsraad heeft er op aangedrongen, dat de ouders hun geëvacueerde kinderen gedurende de I'aase-hdagen niet naar Londen laten komen. De regeering is van meening. dat de kans op luchtaanvallen tijde Paaschdagen grooter is dan gedurende het Kerstfeest.
FRANKRIJK. PROCES TEGEN COMMUNISTISCHE OUD-AFGEVAARDIGDE.
De krijgsraad te Parijs heeft vanochtend een aanvang gemaakt met de behandeling van de zaak tegen 44 voormalige communistische Kamerleden, waarvan er 9 voortvluchtig zijn. die bij verstek zullen terecht staan. Over de voorvluchtigen kan de doodstraf worden uitgesproken.
DUITSCHLAND. BRONZEN KLOKKEN MOETEN WORDEN INGELEVERD.
Veldmaarschalk GÖring beeft bepaald, dat de- bronzen klokken mi Worden aangegeven en afgeleverd, teneinde dem voor ei jg op langen ti rmijn tx noodigd id te vormen. Keiperen ondi moeten voorloopig alleen worden aan- Het tijdstip de-r af: voorbehouden. De i voer de-r klokken geschiedt op rijkskost» n. Na cUv, o* zal metaal ter vervanging var. de bronhikbaar worde-r: steld, alsmede een behoorlijka Nhadeig voor de klokken worden Di rijksminister van i-conomische zake-n kan uitzone dei pli ht tot aflevering toestaan.
DE RUSSISCH-FINSCHE VREDE
Naar radio-Moskou mededeelt, heeft het presidium van den. oppersten Sovjet het Russisch-Finsche vredesverrd.
Finsche delegatie in Moskou aangekomen.
Paasikivi en Voionma, de twee Finen onderhandeld over In-t vredesverdrag zijn. ren per vliegtuig ui*. Helsinki te . met nog twee Finsche deskundigen. Vandaag zullen . ke inden uitw i len. De voorzitter van hel Noorsche Stor- Hambro, heeft in een interview end, dat hij een tegen d< hte< rede heeft gehouden, zooals het - graafagentschap beweert.
ITALIE. Het vertrek van Sumner Welles Geen nieuw onderhoud met Mussolini
Sumner Welles is vanmorgen vroeg uit Rome te Genua aangekomen om zich met zi.in vrouw aan boord te been van de „Conté di Savoia" en naar de Vereenigde Staten terug te keeren. Gisteren hei ft Welles geen onderhoud gehad met Mussolini. Hij he-oft het noenmaai gebruikt met minister DO in de golfclub te Home, waarna zij een paar uur in gesprek bleven. De Amerikaansche ambassadeur Phiilips. bij het noenmaai aanwezig. W< zijn vertrek uit n verklaring uitgegeven, waarin hij zegt, dat h vredesplan of -voorste] heeft ontvangen van een oorlogvoerende, welke oeik, noch van cenige ander nmin heeft hij of ander voorstel van dien aard aan een of een andere regeering overgebracht
De houding van Mussolini Gayda over het doel van de ontmoeting op den Brenner
In de „Gieirnale dita'ua" schrijft Gayda: Het is meer dan dwaas, dat de democratieën aan den Duce een laak blijven deelen van bemid tol oplossing van het conflict. De Duce beeft tusschen eind Augustus en begin September 1 tan wat mogelijk Thans is een deel van Europa in oorlog. Elk land wapent zich. Ook Italië voltooit zijn bewapening om zijn onafhanhermea en de verdediging van zijn belangen te verzekeren. Die komen tot uitdrukking tukkst). wolkop tafel zullen moeten worden gebracht wil mem werkelijk een vrede krijgen. teerd op rechtvaardigheid Er kan dus ge-e n sprake van zijn. dat de Duci ■ie Europee sche hoofdsteden zou bi ken in dienst van <•< n vrede waarom regeering nog vraagt Dvijandige reactie.- evenwel van de poli■cratische tische oorlogvoerende landen tegen he-t nderstelde vredesoffensief. dat willekeurig wordt toegeschreven aan de ontmoeting op den Brenner, bevi opnieuw, den oor * der gr I ■■• idariteH tusschen Rome en Berlijn, welke op den Brenner iwe wijding heeft gekregen, naar den opbouw va^ Europa, gegrondvest op de rechten e n be volk" ren, en ander/ij' henning der Italiaansche en Duitsche belangen in dal nieuwe- Europa. Die belangen moehouwd worden In het kader he alliantie. Dat is het ei '. van de ont':rig op den Brenner.
Mussolini wil niet een vrede tot elken prijs.
Vanochtend heeft de officieele spreken van radio-Rome verklaard, dat ..de Duce niet een voorstandi r is van vrede tot eiken prijs". Hij vo» gde hieraan toe: „Tot het uitn van den oorlog was de Dia 'man, die het aar een oplossing en hot bezweren van het oorlogsgevaar opgaf. het is niet waarschijnlijk, dat hij a! najagen".
De geruchten over een vredesaanbod te Berlijn en Rome tegengesproken
Het I au deelt naar ling van de berichten over e-en Duitsch vn d mede. dat na de zing van het vredesaanbod, op 6 Octol I voor eenmaal door den Führer gedaan, Duitschland ten aanzien van den \rede niets meer te zeggen '■ De opli . /an bet vraat luid:: Strijd tot de overwinning. In c- Z dP laüaansoho krn-kr;n--ge-n te Rome noemt men het bericht, t onderhoud tusschen Hitler en 1 lesplan in 11 punten zijn opgesteld, fantasie.
De „Mauretania” wordt zeeklaar gemaakt
Uit New Vork wordt gemeld, dat arbeiders begonnen zijn het ma ;i „Mauretania" met ballasl U laden. Dit versterkt de geruchten, dat i van plan zou zijn dit groote schip evenals de „Queen Mary" te bruiken voor het transport van Australi troepen, naar men gelooft naar het Oosten. De ballast is noodzakelijk, omdat het schip geen lading vervoert, i wordt bet inladen van ballast schouwd als een aanwijzing, dat het schip spoedig zal uitvaren. Van bevoegde zijde wordt vernomen dat de „Queen Mary" en de „Mau.a hedenavond onder v< uitvaren Eerst als de schepen verscheidene uren op open /.e.e en de ordei g» pend woi Uit de sci: en kan men de rook reeds zi< n p I gen, terwijl tevens de reddingbooten worden geprol en de schepen op hun zeewaardit nogmaals worden onderzocht.
Noodseinen van Italiaansch schip
Een reddingboot van de Shetlandeilanden, die Maandagavond uitgevaren op grond van draadlooze noodn van een Itaiiaansch schip, is na twaalf uur vergeel ruggei. Er zijn ook geen verdere seinen van het stoomschip opgevangen.
CHINA. DE NIEUWE REGEERING.
Naar te Nanking officieel wordt mede• ld. zal de nieuwe centra ring ond' . ding van Wang tsjing wei op .'',(l dezer w installeerd. Wang Tsjin Wei zai de betrekkingen tusschen Japan en China regelen e :g eirganiseeren. De zetel daarvan komt in en de vlag zal zijn een witte zon : een blauwen hemel, met een kenteeken voorstellende: vrede, nationale redding en antikomintern gezindheid. De nieuwe regeering is bcdeield om het bewind van Tsjoengking als v. ge nationale regeering te vervangen.
VEREENIGDE STATEN. SPIONNEN WORDEN STRENGER GESTRAFT.
De Senaat he-eft een wetsontwerp goedgekeur 1 waarbij zij. die schuldig weirden bevonden aan spionnage. bestraft worden met een gevangenisstraf voor den duur van maximum tien jaren en een boete van tienduizend dollar. Volgens de tegenwoordige wet is de maximum gevangenisstraf twee jaren.