KM I \MIS. ■ W van het S|| f A V R O -th. Ik;.' f ;!si»" Juffrouw Snap et f ■ V ..Dat k ' van rie : •' itip' S. Dat 's tod) altijd muur I TIP
Haagsche courant
- 16-04-1940
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Haagsche courant
- Datum
- 16-04-1940
- Editie
- Dag
- Uitgever
- A. Sijthoff jr.
- Plaats van uitgave
- 's-Gravenhage
- PPN
- 832402826
- Verschijningsperiode
- 1883-2005
- Periode gedigitaliseerd
- 1940-1944
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- KB NBM C 62
- Nummer
- 17545
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Advertentie
De beteekenis van Narvik.
rvik heeft voor de Ei,. • ti r . 1) Narvil de -. zou voorde dere men, aa:. -tand — in gt ten — onverg voor de in hi strijdkrachten d.e den vijand. ouniqué van liteit en dep.. ■■ijst naar „punten op de Noo: kust en de gen zelf verklaarbaar is door , dat de opi i voortgezet worden. kan men toch reeds nu i zijn. dat lingen. welke de . verwor:ind zijn en ! .-n ontsnappen. ; Re u
Zeven Duitschers over de Zweedsche grens.
Uit Narvik zij:. oblaa de marine en drie koopvaardijmati over de Zweedsehe gr men.
Duitsche beschouwing over de landing van geallieerde troepen
Het Duil - h»- \' uit Bt r ir van v. . ..ver de Enp n inzake landinvan Ei d In Noorv wendt verklaard, zou het tot nu toe onbe . :cht ovc■: '• ■ standpunt di r Ei * ter gera in hun volk di rgelijks dringend noodig hebben. E- n landing in de onherbergzame fjorden is natuurlijk op ei n of andere 's mogelijk, doch militair zinloos. de rgelrjke landing zou geen enkel ' belang h( bben. Tussehen Trondheim en Narvik strekt zich een meer dan 600 k.m. lang. h booggi ■ uit Tusn Narvik en Trondheim bestaat rbinding. Een operatieanogelijkheid in deze buurt van ei ode Engelsche ;- n de basis der Duitsche oor iq in het IS bied. du Midden- en Zuid-N..or- V.-. g. e., dal tra ■ in Duil che handen is. ; daardoor Die ntstaan.
Groote contingenten.
Ev in de X) nden van het naar Noorw i gen et :. - waard geheim. Onder dekking vai de verdu zijn groote conin Engeland in snel tempo ■ de kusl leken om daar de Xe aanv. hen ixirmilitain lakt in eén nacht, havensteden -r to vonden n and,, re • deerd. Somn nheden zijn met en naar de transpoi' li pen hun brandstoffenvoorruden aanvulden. ' aan. dat sp Ker, Fransche h bij dt Britsche in Noorwegen zullen voe a dit niet al reeds is geschied worden als bustengi cftouwd voor in d<' bergen, maar ■ min. dat er de mi al Er is nd. wie commandant is van het Britsche expeditieleger in
Geheim was goed bewaard
United Press meidt uit Londen : De bijzonderheden van de verdéeling der Britsche troepen over Noor.' werd* waarschijnlijk zoolang mos geheim gehouden n militair. van den vijand uit de lucht te vertragen, maar • - om de algemeene van den vijand in verwarring te brei '-ehvr dat krijgsku i/aak de geallieerden he dwongen punten te kiezen, welke noveT mogelijk Zuidwaarts liggen, tenmi 1 de Duitschers te forceeren en de corttróii t< verwerven over de vil ding van d« Du.'- siond. p mijden, dat de D uit de Oslo. ■ ■ ■ ii bomen met de Duitsche ht aan de Westkust. Alle schrijvers .- rnilitaü kken ■-. dt n nadruk op het belang van ng van di metst omvangrijke ' mos-u n tijd. Zrj king van duizi nd man thans meer urde kan hebben dan een van duizend man op een ".jdstip. Hel schi, hi dat de Duitver gev ord< rd zijn uit Trondheim en Bergen, wat er op wijst, dat deze punter. zwak ■ Ofschoon S twetit door luchtmacht .oor landgtuigen n de ve en fjorden dt E n in di te gebruiken.
Hulpverleening neemt grooten omvang aan
Reuter meldt uit Londen: De Noorsche regeering he.el't in een boodschap aan de bevolking verklaard: De hulp aan Noorwegen, waarem de Noorsche regeering aan de Britsche en Fransche regeering heeft gevraagd, wordt gegeven en neemt grooten omvang aan. De eerste teekenen daarvan zijn de herovering van Narvik en het rond die stad liggende gebied. Een aantal Noorsche loodsen heeft reeds werkzaamheden bij de marine aangevangen. Noorsche officieren, die gedetacheerd zijn bij het expeditieleger, zijn op 15 April in Engeland aangekomen. Zij hebben het contact met de militaire autoriteiten tot stand gebracht. Alle Noorsche militaire en civiele autoriteiten hebben opdracht gekregen met de Britsche en Franse-I.e honelgenoiiti'ii een zoo nauu mogelijk contact te onderheiuden en hun allen bijstand te verleenen welken zij kunnen geven. De bevolking wordt verder opgedragen Engelsche en Fransche betaalmiddelen in ontvangst te nemen, daar de geallieerde troepen niet voldoende tijd hebben gehad Noorsch geld te verkrijgen. De officieele koers zal worden hekend gemaakt na een hßSSchea de Noorsche staatsbank en de bank van Engeland te sluiten overeenkomst.
Twee Duitsche vrachtschepen op mijnen geloopen
Twee Duitsche vrachtschepen ijn. naar gisteren te Gothenberg verklaard werd. ter hoogte van Marstand, in h<. t smalste gedeelte van het Kattegat op mijnen geloopcn. Beide schepen werden zwaar beschadigd.
De nieuwe Britsche mijnenvelden „Bluf” zeggen de Duitschers
Het Duitsche nieuwsbureau g houwing over het bericht, dat de Britsche admiraliteit het geht - ter :'• < ten Oosten van een lijn van de Nederlandsche territoriali o tot Noorwegen tot mijnenveld heeft verird. Van Duitschi deskundige zijde wordt gezegd, dat de mededeeling op vakri, ri, n geen indruk maakt, wordt dt Britsche vt rklaring, dal Kiel af tot ver in de Oostzee n zijn gelegd, ..bh.' -nd. In Berlijn ■ | men. z het D.N.B, verder, dat de Britten zich k maken, wanneer zij -nn mijnnen in de Oostzee te kunnen leggen. Teneinde een Uge nwicht te hebben voor het in Noorv. leden fiasco, pogen zij thans ' voor te spiegelen. welke de n wekt. dat zij zich vrij kunnen "gen in Noord- en Oostzee. Wit van waar is hebben de Jongste gcbeui bewezen. De Enge sche n waren niet eens in staat dt landing van de Duitsche troepen tot benoorden den Poolcirkel te verhindert i men dan kunnen n. dat zij gen invloed zouden hebben in .rie waar /ij than- hun papieren \ ,-lden hi I cd. Het doel van dezei d. neutralen al -. schrikken vai hand. lin ri. prake van zoo groot gebied, dat de versperring in geen geval een -. d is Wat di Britsche admiraliteit <">k p wijs te maken, aldus besluit het D.N.8.. er bestaat voor de scheepvaart geen aanleiding zich door de» beweringen van di- wijs te laten brengen.
Britsche koopvaardijvloot heeft deze week geen verliezen Duitschland verloor 15 vracht- en transportschepen
De Britsche admiraliteit deelt mede, dat voor de eerste maal sedert bel gin van den oorlog de Britsche koopvaardijvloot in de week. welke eindigde op Zondag j.l. te middernacht, geen •zen heet! geleden door optreden irid. Vier neutrale schepen ten m dn- week met eer 126 ton. N p van 5128 ton. zijn 15 Duil aakt :;t Vier w. '■ ; deze hadden een tonnage van 9498 ton. Elf werden in den gron. :ri of door de op- ■ t zinken gebracht Deze I n hadden een tonnage van 50496 ton. Al deze Duitschi ren transportschcpea of hulpschep-in d< r vloot.
Koht's antwoord.
Do Noorsche minister van buil ■li. zaken Kent verklaarde, dat land dat op zijn onafhankelijkheid voorwaarden kan aanvaarden, en hij herinni rd hu rhij aan de woorden van Hitler. dat land. dat zonder slag of stoot voor geweld buigt, geen aanspraak kan maken op ht t recht om te leven." Koht verklaarde ve>orts aan Braver, dat slechts de Noorsche regeering be've>egd was deze eise hen te beantwoorden, maar Braver zeide, dat een snelle beslissing noodzakelijk was, daar de Duitsche actie reeds zoover gevorderd was. dat zij niet gewijzigd kan worden. Koht deelde Braver de beslissing van zijn regee-ring mede. dat zij met in staat was de Duitsche eiscfaen te accepteeren, waarop den volgenden morgen de- Duitsche aanval werd uitgt - \-.M-rd De koninklijk! familie, di regeering en het parle-ment mof.-ten uit hten. De Noorsche verklaring beschrijft dan verder hot r.- regeering ge noodzaakt was naar Elverum te verhuizen van Hamar uit. door het voorrtS trekken der Duitschers en ook hoe di koning te- Elverum een berichl Brave r imtving, die cc n and, vroeg en in we-lk bericht een special' Litie genoemd we-rd om met de. Duitschers te onderhandelen.
De Duitsche berichten over Britsche verliezen belachelijk genoemd
De Duitsche beweringen, dat de Britsche •; bij d. ties in de l< ri H April ten minste vi< r acht kruisers en 11 tor(agi rs ri. -.-erit to lachelijk .enden word: . uw verklaard, d Britsch< eu-r torpedo . Ben.
De koning weigerde Quisting tot premier de benoemen.
In Elvt rum In omti itie voorgelicht en hem gd. dat deze tha was, dat Duitschland zich niet langer tevn met ri. voorafgaande ■ " ris eischte het doen optreden \ Noorscr* ir Duitschland vertrouwen in kan stelli n. De konuiu »eigerde Braaer's eisen om Qaisling als premier te bene>emen met de motiveering. dat majoor Quisiing niet het \ertrouwen genexit van de Neiorsche bevolking en dat het niet meer dan een regeeiiag van het genre Kuusinen zou zijn. Braver, die wel tut ion cessies bereid was inzake de leden van een rcgeering-Quisüng. antwejordde, dat Hitler er bij bleef, dat Quisiing eerste minister zou zijn. Braver trok zich vervolgens terug naar F.idsvold. waarheen Koht hem telefoneerde, dat de koning niet in staat was een regeering-Qui>ling goed te keuren en dat Noorwegen het plan had de Duitschers te weerstaan, zex> lang als het me>gelijk was". Hierna ging de regeering voort met het organiseeren van den militl weerstand. De verklaring maakt nog melding van dtn „barbaarscheen oorlog", welken de Duits-rier-, voeren, in het bijzonder wijst men op het bon deeren der plaats waarheen de Noorsche regeering was gegaan. De regeeringsverklaring besluit. dat de NOorsehe weerstand zal voortduren en dat de regeering verzekeringen ontvangen heeft van geallieerden bijstand, waardoor /ij vertrouwt „Newrwegen te kunnen re»dden voor het Noorsche volk".
BELGIE. DUITSCHE KOLENLEVERANTIES AAN BELGIË-LUXEMBURG.
Bij onderhandelingen, we- lk< Brussel gevoerd worden tusschei Belgisch - Luxemburgsche econ sche unie en Duitschland, werd i besloten, dat Duitschland aan de economische unie 60 procent zal levvan de contingenten steenk welke vóór het begin van de vija: lijkheden werden verzonden. Dit | centagc is sinds September j.l. tot 20 procent gedaald.
EEN VLEESCHLOOZE DAG PER WEEK?
Tijdens den onder voorzitters, van Pierlot gehouden kabinetsi heeft minister Spaak gisteren een eenzetting gegeven van de-n i tionalen toestand. De raad heeft besloten het I op de prijzen te verscherpen en - invoering van een vleeschloozen per week overwogen.
VREEMD VLIEGTUIG BOVEN LUIK.
Boven Luik hooft gisteren een vliegtuig van vreemde nationaliteit g' gen. dat zich verwijderde, zoodra luchtdoelgeschut in actie kwam.
Zie verder Ie blad, pag. 3
Advertentie
Wacht U voor verkoudheidsbacilhn' > Laat ze U niet de baas worden I I Een opkomende verkoudheid is ioo gemakkelijk met Aspirin te L onderdrukken. 1 (bayERI 9§ ../V \By At Jr:« ' fMIjJ ■■■,J' * l I 9Ê' ■ i =
Advertentie
\VËRLOvTNGSRIfIGEN mwm^^^^^mmm^Êm^mmm^mm^i^mÊÊ^Ê^a^Êm^^^^^^mm^ammmM^ 483 e STAATSLOTERIJ DBBOI KLA.-.-1; TWEKHr Trekking van 16 ApriL f 51)00 No. 20223. /"1500 No. 21226. f 1000 No. 15341. / 400 No. 1056, 6240. 11041. f 200 No. 14374, 23601. / 100 No. 2(i21, 3794, 12639, 1 21391. PKIJ/KN VAN ƒ45. : 14959 :>- H ■ 'i,4 I 1427 1491 108 18615 i 27 11456 15033 18081 : llul 4721! 19 2 18750 2: 1144 - 62 18775 . 1172 4782 8116 11575 1189 4842 8137 11595 15193 18788 : 4853 8151 11 11 <9 8155 I . • 1287 4!*14 81R9 11773 15241 191 I • • ■ ■ - 1401 491 14. 19 4993 B 4 8403 11927 15434 19108 . 2 8422 ; 14 19168 . 1467 5078 844* i . :7 19249 '. ■ 15622 19271 . - 74 12041 ■ 16*1 522.) H' ■ 0 19578 1802 5322 :•; 1958 W i 187 e 1887 . . 1897 5415 81 21X11 7 428 8" 8912 !. B 891.. : 2-37 5523 8932 12 . 2u51 5537 894.) 12354 16442 199 5573 8e ■ I 2091 5634 9
ITALIE. BEZOEK VAN ROEMEENSCHEN MINISTER.
De Roemeensche minister van ; paganda, Giurescu, die op het oogenblik een bezoek brengt aan Rome. in de ..Giornale d'ltalia" verklaard, dat in zijn reis is banden, welke II nië binden,* zooveel mogelijk aan te snoeren, vooral op bied van ap, cultuur en kul
De landing van het Britsche expeditieleger aan de Noorsche kust Ook Canadeesche troepen nemen er aan deel
Uit Londen meldt Reut* r. dat zich bij het B. xp. diti» I vinden. Hel d uit n van I land zijn tegen k rd. Volgens ri. uit Zwed< n. mi ldl Rt ui Britmarinekir.g kir.g van zw van Narvik bezet. Te Londen ■ mets du i omtrent de plaatsen, waar de Britsche troepen aan land zijn gegaan. In berichten van Z sche zijde word! dat de Duitschers zich N kken hebben langs den spoorweg naar Kiruna in Zweden leidt. D. ren zouden tracht) :; hi n te omsiruj
Ook troepenlandingen op de Lofoten?
Het Fl Temp-'' It, dat de Lofoten, i aden- D ri. r punten vormen, waar het Britsche expeditieleger aan land is gegaan.
Noorsch memorandum over den Duitschen inval Hitler stond erop dat Quisling ministerpresident zou zijn De gevechten waren reeds aan den gang toen de Duitsche eischen werden overhandigd
I)e Noorsebe resecring heeft, naar ïnited Press uit Stockholm meldt, een verklaring afgelegd, welke het karakter draagt van een Witboek en waarin wordt gezegd, dat de gevechten reeds in vollen gang waren toen de Duitsche gezant in Noorwegen. Braver. zijn eisenen aanbood aan minister Koht om 5 uur 's morgens op den 9en April. De verklaring zegt, dat Braver Ke>ht mededeelde, dat de Duitsche reg»*ering r.iet zem toestaan, dat de geallieerde-n Scandinavië als slag veld zouden gehruike-n tegen Duitschland. maar dat zij over het gedocumenteerde bewijs beschikte, dat de geallieerden dreigden Narvik te bezetten, weshaive zekere Duitsche militaire operaties zijn begonnen e;m de verdediging van NoorwegMl ore» te nemen dat zeil niet sterk gene>eg was eini veildoen den weerstand te bieden. Boven dien was de Duitsche regeering
van meenins. dat Nixirwcgen de geallieerden niet weerstreven zou.
De Duitsche eischen
Tegelijkertijd bood Braver een nota aan. welke in bijzonderheden aai wat de Noorsche n-gcenng had en te laten. De,- chen kunnen als volgt worden same-nge vat: 1. De regeering en he-t volk van Noorwege-n moeten zich beslist van elk t tegen de Duitsche operaties onthouden. 2. De Noorsche regeering rm>et het Noorsche leger opdracht geven met de he troepen vriendschappelijke .kingen aan ri- knoo] 3. Alle middelen zullen te-r beschikking van de Duitsche troepen worden ril om eb veiligheid vai ■ 4 Aan het Duitseh. opperbevi 1 moet e-e'ii gedetailleerd decument over de mijnv ■ den .e I indge bic ri zal noodig verduister* n lucht • Mie telefoon-, tel en spoorwegverbindingen zullen ondi r Duitseh toezicht worden g 7. Aan N rdijsch* ■ pen zal verboden worden, de ha\ te verlaten.
8. Noorsche n zulten instru:--tii krijgen, zich ter beschikking van marine te- stellen 9. De teli tonische, telegrafische tverbinding zull«i tot nader order verbroken worden. 10. Dt pers en de- radio zullen onder Duitsche controle worden geste-ld 11. De verkoop van oorlogsmateriaal ii de Noorsche grenzen zal veren wordi 12. Er zal van grammen gebruik gemaakt worden om te verhinderen, dat de tegenstanders van het Rijk bepaalde berichten in handen krijgen.
DE ACTIE TER ZEE Duitschers melden successen
De Duitsche duikbootafweer in de rdzee, welkt in den laatsten tijd tot groot activiteit is gekomen, beeft op 13 en 14 April zeven v. duikbooten vernietigd, meldt het Duitsein nieuwsbureau. Twee daarvan werden, toen zij boven water waren, door Duitsche /echtsvliegtuigen gebombardeerd en tot zinken gebracht. Een Britsche duik. werd door Duitsche zeestrijdkrachten tot /mken gebracht, juist toen zij I zich gereedmaakte voof een aam I Duitsche transportschepen. De duik- I werd onder wat< r aangi val i , tot zinken gebracht Er zijn slechts ge wrakstukken te voorschijn gei komen. Ondanks lang zoeken is het niet mogelijk geweest overlevenden i van de vijandelijke duikboot te redden.
Hoe werden de mijnen in de Oostzee gelegd?
Van Duitsche zijde wordt voorts nog merkt: Min Letlandsch marinedeskundige heeft bet bericht over het leggen van mijnen in de Oostzee de moeite g men. om ernstig te onderzoeken. Hij wij si er op, dat ■'.. Engelsche oor schepen, om in de Oostzee te komen, door de nauwe Deensche wateren zouden moeten gevaren zijn. Engi heeft slechts weinig duikbooten, welke mijnen kunnen leggen. Er zouden dus mrjnenleggers moeten gepasseerd zijn. wat uitgesloten is. Vliegtuigen kunnen 3 a 5 mijnen meenemen, maar zij kunnen die moeilijk heelemaal uit Engeland aanvoeren en dat er een Engelsch vliegtuigmoedersehip voor Kopenhagen ligt of daar in de buurt, heeft nog niemand beweerd en zai ook wel niemand ven. Misschien ligt er hier of daar een Engl liche mijn, maar men kan dan toch niet van mijnenvelden spreken Bovendien heeft een mijnenveld alleen waarde als het voortdurend onder ■ht staat van beschermende oorlogsschepen en steeds aangevuld kan worden.