Als zo. plannen voor deren zomer gemaakt, zijn ook de m bet begin van dit jaar zuo grootscb ritte plannen van het g*\ luch . tingen (p bet Binnei tgeloopen in de hedi B. Men zal zich ta pen voor e-en ..Ham i Johan d. r in d< tib Irol. ook den £ms te hadden. De lts hoopte deze maand „Aida 'en .1. h tto" op het B.nnenliuf U . en onze' Ha I V.V, had er zich t. dat d. ten de stad enluehtvooratellingen zouden k De oorlogstoestand heeft een streep ook door deze plannen gehaald. Naar wij vernemen, zijn zoowel dt „Hamlut"-vertooning als de' beide operavooi lingen definitief
Haagsche courant
- 01-07-1940
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Haagsche courant
- Datum
- 01-07-1940
- Editie
- Dag
- Uitgever
- A. Sijthoff jr.
- Plaats van uitgave
- 's-Gravenhage
- PPN
- 832402826
- Verschijningsperiode
- 1883-2005
- Periode gedigitaliseerd
- 1940-1944
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- KB NBM C 62
- Nummer
- 17608
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
GEEN OPENLUCHT-VOORSTELLINGEN OP HET BINNENHOF Grootsche plannen, die vastgeloopen zijn
REIZIGERS, DENKT OM DEN LAATSTEN TREIN ! Weest tijdig op de stations
De politie hier :■ • ons het volgende onde.' de aandacht van de ',en. Het is den laatsten tijd vrij veel voormen, dat reizigers, die den laai zich op de polit. melden met verzoek om onderdak. Bij tijd en wijle waren er zelfs zoovee! : eh bij de politie vervoegden, dat het dikwijls te druk en te lastig werd. Daarom drukt de politie den laten reizigers op het hart: Overtuig u van tevoren hoe laat precies het verfrekuur van den laatsten trein is • f u tijdig naar de stations. U bezorgt u zelf en de politie een minder last.
TERAARDEBESTELLING M. A. VLIELANDER HEIN
Een bijzonder treffende plechtigheid had Zatf rdag op W. plaats, n.l. de taraaxdebeatelling van het stoffelijke overschot van den reaervewachtmeester der cavalerie den h> ■ A. Vlielander Hein, uit den Haag, die op 21-jarigen leeftijd aan het hou: zün rsun op 14 Mei . aneu\ eld. Vc .ion van dei: ovei e. vrienden der ouders woonden de heid bij. Namens het veldleger ware wezig res.-ritmeester der ca W Quarles van Ufford e: In de aula heeft de vader var. overledene gesproken en zijn dank geuit, dat de oude krijgsmakkers hun makker naar de laatste rustplaa: den dragen. Al is het geen begrafenis, zijn zoon zou dankbaar zijn. als hij wist, dat hem deze eer beschoren was. Deze had zijn plicht gedaan, op het laatste oogenblik van den strijd hij gestorven voor zijn land. zijn ment en zijn kolonel. Den achtergebleven makkers wat!" zware taak, t-w. mede te werken aan den opbouw van ons dierbaar vaderland. Die taak zal zwaar zijn, maar mot streden worden. Mocht zij te zwaar worden, ga dan naar dit graf. zeide spr.. en herinner u, wat hij heeft geofferd. Dan zult ge weer om nieuwe kracht kunnen bidden. Dan zult ge. tot heil van het vaderland, doorzetten. Ds. G. W. C. Vunderink predikantdirecteur van het internaat van het Chr. Lyceum te Zeist, heeft daarna gesp: en gezegd, dat eenzelfde gevoel en leed allen hier vereenigde. Hij was door hoog plichtsgevoel de eerste in het gelid. Wi.i geven hem over in handen van den H< ■ melschen Vader, die weet waarvoor dit alles was. Spr. dankte voor de ondervonden vriendschap en hartehjkh- i. Hierna speelde de prgamst: „Wilt heden nu treden voor God. den Heere" Kameraden droegen het stoffelijk overschot nu grafwaarts. Bij de groeve den kransen gelegd van de,n eomma.i-dant en een van de kameraden van het mitrailleureskadron van het 4e reg. Huzaren en van de 2e comp. van het 2e Depot der cavalerie, alle met linten in de Nederlandsche kleuren en een van de vrienden. Hier reeft ds. Vunderink een gebed uitgesproken en de vader van den apene voor de belangstelling bedankt.
OPROEP AAN VEGETARIËRS.
Naar aanleiding van een bericht betreffende een te verwachten distributie van vetten, waaronder de plantaar vetten schaarseh bedeeld zullen worden, wendt de lieer A. Willebrandt. de- Sillestraat 21 hier ter stede, zich met een oproep tot de vegetariërs, om zich aaneen te sluiten. Het plan is om tot een gezamenlijke actie te komen, opdat aan hen. die van enkele voedseldistributie-bonnen geen ge-bruik maken. voor die bons plantaardige sT, verstrekt zuilen worden.
LIJK VAN VERDRONKEN KORPORAAL AANGESPOELD.
Gisteren is op het Stille Strand te Scheveningen het lijk van den Nederlandschen korporaal C. Chr. S. aangespoeld Zoover men weet had S op 25 Juni jl. op het Stille strand bij de Kwarteüasn in tm begeven Nadien had men van den korporaal niets meer vernomen.
ZWEMPAKKEN VOOR ROTTERDAMSCHE GEEVACUEERDEN.
Vele Rotterdamsche geëvacueerden hebben geen zwempak en bezitten de middelen niet, deze aan te schaffen Daarom doet het comité een beroep op de Haagsrhe burgerij, zwempakken, die men kan missen, af te geve • van de tehuizen, of een berichtje te sturen, dat ze kunnen worden afgehaald.
VICE-ADMIRAAL b.d. T. L. KRUYS † Oud-commandant der Marine
In lang" ildheid overleden vueaal b. d. T. L. Ki D pene het g mnasiua •n IJI te Batavia. Vi - stui op het Koninklijk Instituut van - rcurrine Ki school. In 1!!' Ie kl.. in 1911 Hel verd' als volgt: in rd de a\ kaprming tot kapitein ter zee' volgde in het jaar 1932. In het jaar 19:14 «verd hij ht, comman I rlne. De na was . i tot ".andant van vers torand< re n ar n en ■ • 1931 van de Van 1' was : aal Kr . ' van r ondei a te nder■ • ■ :i bij departerr l De vinden D g om 2 uur SC cuw Eik I
STADGENOOT BIJ ONGELUK OM HET LEVEN GEKOMEN Ernstige aanrijding op den Leidschen straatweg
Op den Ri:' . bij den Deyl neren omstreeks 12 uur een ernstig ongeluk gebeurd. De 60-jarige J. uit den Haag fietste 2 familieleden en een paar kinde■ jwiclpad. Plotseling stak daarbij op hel ' letten. <• igaande auto gedood.
BEGRAFENIS J. D. KEYSER
Op de een* rraafplaats Is ~n J, D. rts. aan den schoot der aarde trouwd. i belangstelling gaven o.in. blijk J F. il. dr- G het !' ' Kmi, Batavia, en de Ni cbe vereer.igmg van tropen- T. M. S 1 mevr bij rie Du eid - Ir. D, Mulder, en dr. J f' K ; C dr L. B Zuider-polikliniek, dr. A. irg. G Helling», di:ei b sche J A. E. Schenk de g, p :■ bij nacht, R. J. K im, luit.-kol. b. d, In de „.mist het „Wenn ich einh e-n „In diesel heiligen Ha i Mozart Aan het graf dankte een familielid voor de belang I
VEREENIGING CHRISTELIJKE MULO.
Op 27 Juni j.l. hield de Vereeniglng tanéhouding van Cnris•• Schoten voor M U L.O. haar jaaridering onder leiding vun haar voorheer J. H Snoeck Hi i ketnank. len. bleek, dat het onderwijs dei scholen van de mob.. lijden had. Het leerlingenaantal steeg tot 2223. 117 Leerlingen behaalden het muloklas van H 8.5., Gymn. oï Lyceum. « voor hoog klassen, terwi: .ener i Opleiding Ie Heldrlngschool, Ijsvogelplein Het verslag van den pennii N i heeft de financieele commissie uit de leden rapport Uitgebracht en op haar werd de ter gedechargeerd onder groote dankbetuiging voor zijn beheer. De aftredende bestu leden, de heeren H. W. Tilanus. M A. : en dr. H. G. van Beusekom.werden herkozen In de vacature L. F. Garsieve werd gekozen mr A. Evenhuis De meende dat de tijd gekomen dat hij wegens vergevorderden leeftijd zijn functie moest neerleggen De heer Tlianus sprak namens de leden een d van gr, k voor hetgeen de heer Snoeck Henkernan- gepresteerd I als voorzitter dei vereeniging sinds Nov HM 2. Het chr ndcrwijs hier ter stede heeft hij in hooge mate bevorderd Algemeens instemming vpnd het voor tel van dr. den Hertog om 4en aftredenden voorzitter te kiezen tot eere-voorzitter, hetgeen donr dezen aanvaard werd. De heer J. R. Snoeck Hrnkemans Dz werd in de ontstane vacature gekozen Ds. D. A. van den Bosch sloot de vergadering In de vergadering van het bestuur werden de functies veideeld Voorzitter: de heer H W, Tilanus. 2e voorzitter: dr M M. den Hertog, secretarie; mr, A. Evenhuis.
WAAR HET DEVIEZENINSTITUUT IS GEVESTIGD
Het in d' :ordening geide Devi' ,'t ninstituut g■ i stigd te 's-Oravenhaga, Anna Paulownaat (J- Het onderhoudt een bureau te Amsterdam, Rokin 127 en •schap te' Rotterdam, Calandstraat 7a. mvragen tot het verkrijgen van gunningen moeten schriftelijk Ituut worden gericht met dien verstande, dat daarbij gevorden gemaakt aanvraagformulieren. waaromtrent per officieele publicatie in de die den van heden nadere bijzonderheden worden bekend gemaakt.
VERSTREKKING VAN KOSTELOOZE RIJWIEBELASTINGMERKEN.
ten worend te ho"f,ien Mien, die bun beroep cl berin.! een rijwiel BOOmet in de Rijksii -. . •:. Mocht het i \an het i ■ of bedrijf e doch dit wel lic _ in. dat, e Rijkiinki ■ langi igen, d. .-. : " .'. tel, uitslu ' ld te berijden. Werk:"- si ::. die kunnen aantnonea, dat EÜ hun : - :i, m ver: ' ■iielijk maken, dat zij en voor het zoeken van wei.-e. kunnen voor toekenning van arielmerk erkiruj in de a: . hen voldeen. . ebbendes wordt hierbij den Ontvanger der In\ en en Accijn.. in het kantoor — ingang p Z.O. Buiti voor de gemeente ■ •: en W :dt - Ie . : telooae rijwielmerken. De behandel: hebbe nen der .. de gende dal namiddag- van 1 -S.Jti uur. des Z uur. Op 4 Ju.) \ er hen van wie de eerste letters va : en met Bed. op 5 Ju!: ■ rt- H ei: op 6 Juli van Boe t m i van Be,- : • D; OP 11 Juli van E t _ op 12 Juli van Ga i Gri t m Gijz op 15 Ju Ha 1 n op 16 Juli van Hein t i ip 17 Juli op 18 Juli van I 1 Xe : op 19 Juli van K K K ip t/m K - Juli va t m !.(■/. op 23 Ju; | : M. op 25 ,i N t/m 0 in Pa t m Pu/: op 27 Juli P: Q: op 29 Juli R; op n S t m :- Juli va: ' p 1 Aug. T t in 1': op 2 Au ' , t m Vil in VI t m Vijz; "P 5 Aus. van iv„ t m \V:k, op 6 Aug. van Wil t m ''• . A - 7. •n worden np Din-dae 9. lfi en '. i ■ I 18 en 25 Juli van B uur avondzittingen gehouden t.w op 9 .' etter ;pt van A t m D: op 11 Juli van E t m H: op 16 Juli van I t m L: op 18 Juli an MI m Q. op 23 T t m Z. ijn uitsluitend bestemd voor de behandeling der aanvragen en, die wegens werkzaamheden verhinderd zijn overdag te komen. Werken hebben dan geen toeg r in vraag m II - -en ontvanger overlegging gevorderd van brouw•. nrier bewijs van den Burgerd, waaruit kan blijken, dat aanede van • ■ or in de ,elijk 'dien de aanvrage te zijn. Van hen. die voor het 1939/1 940 een k merk I gevorderd van het aan hen afgegeven schriftelijk br\». Bij gebreke van vertnoning der gevraagde bewijsstukke * rd*. aan de geen gevolg gegeven.
DE KINDEKMATINEE'S IN HET KURHAUS
De kird«rrr.atinée"s, die ieder zorr.er-eiop Woenadegmidd in Juli en Augustus worden gegeve' ten ook dit jaar. bij gebleken r> houden. De eerste kil op W ei sdag .. s e-r slaat wed<" m beproefde leiding van Hanri Nol es, die ar voor het achttiende seiz.., ,r aderen in het Kurhaus r.;.: In zi b Peppe:.' het b ■ i kkio. (Harlekijn gaat de wijde «nen Voorts is er vermakelijke goor waarbij de kinderen zelf mogei pen. Marina van Goudzwaard I met haar wonderpop Jonas er. lea Ka krijeen alle kinderen een Chineesche aasbai. waarmee ze zich op het U kunnen vermaken.
VEREENIGING „KINDERZORG”.
De vereeniging „Kinderzorg". bedoelend de behartiging der belangen en de opvoeding van kinderen, binnen den kring tier Ned. Hervormde kerk, voor wie: iq duurzame voorziening n I Vrijdag haar jaarlijkscbe sïgemeene vergadering, onder van . oorz.itter, den heer J. R. Snoeck llei.kemans. De samenkomst werd door :tter, ds. D. A. van den Bosch, geopend. De rekening over het jaar 1939. uitgebracht door den penningmeester, mr. W. C. C. van R mondt Vis. toonde aan, dat het totaal der uitgaven het bedrag der ontvang-ten had n met ruim /11.000 De zorg van dezen geldehjkcn tegenslag klemde te meer, omdat de hoog|ke bei verleen aan ~Nieuw-Voordorp" nog steeds, in verband niet den toe-stand der kas, waren uitgesteld. De aftredende be len, mej. J, C. F. de Graeff. secretaresse en de heeren ds. Jac Poort. jhr. mr. W. C. Quarles van Li f ford en F. C. M. de Ridder, werden zen. W larvergadering, in verband met de tijdsomstandigheden, in beperkten kriny sterk bepleit, -. toch ook dit jaar een zomer- I op ..Nieuw-Voordorp" te houden. De vergadering werd door ds. Poort ten,
DE BADEN.
Bij de Maatschappij Zeebad Scheveningen werden Zaterdag 1042 baden genomen, bij het Volkszeebad 1(30, bij het gemeentelijk Volkszeebad te Kijkduin 426 en in het zwembad Zuiderpark N recorddag') Voor gisteren waren deze cijfers resp. HOS, 28.12. 800 en 779 De temperatuur van het water te Schevoningen was heden f,5 graden, in het /.uiderparkbad 68 «raden.
BEGRAFENIS A.F.A. GRAAF VAN HOGENDORP
Heden is op de Algemeene Begraafplaats aan de Kcrkhofiaan hier I arde besteld het stoffelijk overvan A. F. A. graaf van Bogandorp, oud-luitenant ter zee en oud-dire der NA. Nederlandsche Spaarkas. Onder de aanwezigen od de begraafrkten wij i m op: de he-eren S E J. P Sachse, gep. majoor K N i L .. P. L. Féachi tte, ac -:ep knpt.s luit. tel H M. O van Heckine Coli ler, A Quispei, D. E K vs, W. R, M. van Leersurn. J. J de Vr;es ,1 Tiss"t vun Patot. J. J. \V. Naudin ten Cal», G M. i S, e-n G. J. te Winkel, gep ECbout bi. n:.cht tit. De schoonzoon van graaf van Hogenciorp schetste in enkele woorden h< ven van den overledene en diens streng doch rechtvaardig karakter De organist speelde het Largo van Ham: Vdagio van Beethoven en .Ii Marche Funèbre van Chopin.
REM. GEREF. GEMEENTE.
De kerkeraad der Rem. Geref. gemeente hier ter stede, heeft zich thans als. volgt . leid: dr. ir. J. E Carrière, voorzitter, mevr. dr. J. W. P. Waming-Drost e, P. C. v. Loon, 2e secretaris, J. G Tinbergen, beekhouder, M. L. v. Putton, 2e boekhoudt:. H u Koiff. archivaris ris \V S Wiardi Beekman, dr. C. v. d. Berg. mej M C Bungenberg de Jong. dr. O J v d Eist. dr. J. C. A Ketter, mevr mr. B J A. de Kanter-v. Hettinga Treimp C J P K... di K K., . dr. T. v. Lohuizen en J. Th. Luyt. De financieele commissie uit den kerkeraad bestaat uit de heeren dr ir J E Carrière en dr C v rl Berg. Het college van kerkmeesters best.ut uit mevr. mr. B. J. A. de Kantervan Hettinga Tromp, en de heeren ds E Kleyn. dr. T. v Lohuizen en J. Th Luyt De commissie voor dienstvervulling wordt md door mej M. C. Bungenberg de : dr. J. C. A Fetter en II D. Kolft, die voer het verhuren van, de kerk uit mevr. dr. J W. P Waming-Drost en de heerer. ds F Kleyn en J G Tinbergen, die voor het versieren der kerk uit mevr B. J A de Kanter-van Hettinga Tromp, en de heeren dr J. C. A. Fetter en dr. T v Lohuizen. Tot boekhouder van het studiefonds werd benoemd de heer J. Th. Luyt. A d werd in de aula-i ■. dr. T v : In de commissie Hulp in Nood hebben vanwege den kerkeraad zitting genomen de dames M C. Bungenberg de Jong, en dr. J p Waming-Drost en deren H. D. Knlff en J. G Tinbei .
VOORGEVELROOILIJN AAN DEN RIJSWLIJKSCHEWEG.
B. en \V. achten het wen-chelijk. dat aan de N rie van den Ro.-wijkibij het viaduct over dien weg 9en v .eld. Zij hebben mitsdien de daartoe /erei: bescheiden gedurende den bij de '. wet voor. n voor een ieder op de Gemeentesecretarie ter ms iuen liggen. r aanleiding hiervan Is een bezwaarschrift ingekomen van eenige eigenaren. Adressanten m hun adres in herinnering, dat indertijd door wijlen hun vader reeds om niet cv:, gedet te - . het n aan den Rr . aan de Gemeente | - ,; het dus billijk achten, dat, indien het werkelijk ijk word; •" ' :k in te krimpen, voor het eventueel aan de Genie over te 'iragen gedeelte rie prijs zou .. den betaald, welke du ter bebouw waard zou zijn. Na u llng hiervan doen B. en W, opmerken, dat de Gemeente deze oppere thans nog niet noodig heeft. Is dit te zijner iet geva.. dan zal de te bet j bij aankoop, het.-ij bij eigenii g billijkheid woi , >cd. B. i ' ' en den Raad in overweging. de voorgev< rooilijn volgens hun plan vast ..en.
SUTSSPAARBANK.
Gedurende de maand Juni werd bij rie Nuts , -. alhier, Rr 5, en ha titbetaald ƒ2-aldus mindei i ' wijl .ii'den nd. Op ultimo Juni bedroeg het tegoed der spaarrekeningen ƒ109.974 en het bedrag aan effect.
TELEGRAMMEN HET DUITSCHE LEGERBERICHT Britsche kruiser getorpedeerd, luchtaanvallen op Engelsche Oost- en Westkust
HOOFDKWARTIER VAN DEN FÜHRER. 1 Juli. (D.N.8.) Het Opperbevel van de Weermacht maakt bekend: in Frankrijk geen bijzondere gebeurtenissen. Een onderzeeboot heeft 23.000 bruto register ton vijandelijke handelsscheepsruimte vernietigd en ten Zuiden van Brest een kruiser van de ~Orionklasse" getorpedeerd. Twee der tot zinken gebrachte schepen werden getroffen, terwijl zij in een sterk convooi voeren. Kapitein-luitenant Prien heeft in de ' 'c dagen nog meer vijandi koopvaarders vernietigd. Het cijfer dat de hoogte aangeeft van het tonnage, dat door hem tot zinken is gebracht en dat vermeld is in het bericht van het Duitsche hoofdkwartier van 28 Juni, wordt daardoor verhoogd tot 51.086 bruto reglsterton Duitsche oorlogsvliegtuigen hebben in den nacht van 30 Juni op 1 Juli weer verschillende havens aan de Schotsehe Oost- e n aan de Engi Lsche Oosten West-kusten aangevallen. Verschillende treffers werden vastgesteld. Een escadrille van negen Britsche Blenhcim-oorlogsvliegtuigen, die onder 'lerming van jagers het vlieg\ Merville-Lestrem bij Rijssel op nen middag van 30 Juni gepoogd hebben aan te vallen, werden door luchtafweergeschut bij hun nadering uiteengedrevet) en daarop door onze jagers in een feilen luehtstrijd verwikkeld. Hierbij g< lukte het 6 Blcnheim-toestellen, benevens 3 Britsche Jagers neer te schieten, De aanvallen van vijandelijke vliegtuigen op niet-militaire doelen in Noord-, West- en Zuid-Duitschland. in den nacht van 30 Juni op 1 Juli hebben slechts geringe materieele schade aangericht. Op 30 Juni werden in totaal 18 Britsche vliegtuigen, waarvan 11 in luchtgeveehten en 7 door luchtafweergeschut omlaag gehaald. Een Duitsch vliegtuig wordt vermist.
JAARVERSLAG „DE SOPHIA”-STICHTING.
Verschenen is het ja. van de Veree '>e Sophia Stichting" alhier, de zeel ver kind< - c.en, eiver het jaar | lU-', :eden der stichting bec. op 1 ,! 1940 83 '• 'P 1 Januarl Het ex. "rües beifl ƒ 4188, Mi Ia 1940 werden te Kïjkdui geworden, door «uw te Scheveningi ■ Xe ■■ gif■i. waar- is, Gehi opt wordt dut dit bc nog k icht uit . : den. Gehooj ' dat het nieuwe gebouw in begin September in ex; l genomen I i 1939 79 pari 1 39 jongens en 40
REDDING UIT ZEE.
Ter hoogte van de Keizer straat te Schc • had zich gistermiddag omstreek e N. 8., uit de Kf izerstraat, te ver .r. zee begeven. Het gelukte een Duitsch militair, volgen? ooggetuigen met leve het meisje veilig op het strand te brengen. J)e drenk ge werd ver- SUfti ,r de ouderlijke gebracht.
HET ITALIAANSCHE LEGERBERICHT GROOTE ACTIE IN DE LUCHT
ERGENS IN ITALIË, 1 Juli. fani.l Het Italiaansche honfdkvv. publiceert legerbericht no. 21. Het luidt als volgt: De maarschalk van Italië, Rodolfo öraaani, die por vliegtuig reeds in Libye is aangekomen, hei f' hel bevel op zich gonorr.i'l over I Utrechten in Noord-Afrika, Een van onze torpedobooten heeft een vijandelijke duikboot aangevallen en met bommen getroffen. De duikboot zonk. Een van onze duikbooten heeft een viermotorig Engelseh vliegtuig neergehaald. De torpedobootjager ~Espere" is, na heldhaftig gevecht te hebben geleverd tegen drie Engelsehe kruien verscheidene torpedobootjaj niet op zijn basis teruggekeerd en moet als verloren worden beschouwd. In Noord-Afrika verliepen de gevechten tusschen onze' detachementen n pantserde formaties van don vijnnd gunstig voor ons, vers' heidene pantserauto 's en tanks van den vijand werden buiten gevecht gestald. Onze iuchtfonmtien hebben met succes groepen pantserauto's, een autopark en troepen gebombardeerd tusschen n. S.di Omar en Sidi Barrani. Een vijandelijk vliegtuig is door luchtafweergeschut neergehaald. Bij de vier vijand i Hen, die in In I hl van waren opgegeven als neergehaald, moet nog een laaatel gevoegd worden, dat stellig neergeschoten is en 2 toestellen, die waarschijnlijk zijn neergeen. In Oost-Afrika hebhen onze bombardcmc.ntstoe .en doeltreffende nachtelijke actie ondernomen op het ui en de luchthaven van Aden en Por: Soedan, welke met * i i rdan rd. Een van len keerde niel ip zijn basis terug. De vijand bombarde orde de stad Harrar.
Gulliver's reizen
Het City en Odeon-theal • o ter ld van de •■ «kon ning van de Max Fleischl „Gu . . n maken van f>apier-maché. De; Amerika komen, doch dooi de ding is r; I Hier tei
el ie onder leiding van den heer Röntgen, het werkje ter hand heeft geeft een reus vervaardigd : lang. Hierin werden 17UÜ K.g. I _.; i en 150 k.g. papier ver» ■ .; i:i lu hall van het Odeon-theater is cii : ,s Gulliver roet de dwergen te en.
DE TOESTAND IN SYRIE Generaal Weygand zal demobilisatie van het Fransche leger bevorderen
ROME, 1 Juli. (D.N.8.) De Fransche ring heeft gisteren, op grond van berichten over den toestand in het nabije Oosten, het bx-sluit genomen generaal Weygand naar Syrië te zenden. Weygand Is gisteren, via Marseille en Athene naar Beiroet gevlogen en zou vandaag te Damascus aankomen. Van Fransche zijde wordt meegesdat generaal Weygand zich naar ft begeven om met generaal hauser, den opperbevelhel r van bet Syrische leger, de demobilidit leger te bespreken. R< 2 dage-i geleden heeft generaal Mitti 1r bekend ge-maakt, dat het „Weygand-leger", op grond van de voorwaarden van het wapenstilstandsverdrag, onmiddellijk wordt gedemobiliseerd. \ 'gens den oorlogscorrespondent van het D.N.B, in het Middellandsche Zeegebied, liggen de ware redenen van de reis van Weygand in de toenemende spanning, welke in het nabije Oosten nen de belangen van Engeland en Frankrijk is ontstaan. tenissen van revolutionaire kenis worden in den stormhoek van de Middellandsche Zee verwacht. Of de Engelschen zullen pogen hun lang gekoesterde plannen te verwezenn om Syrië in te lijven in het Britsche wereldrijk, of zij geven deze plannen op, wat hun positie in de Middellandsche Zee ten zeerste in gevaar zou brengen. Groot-Brittannië beschikt in Egypte en Palestina over 200.000 man, die voor het grootste deel in de woestijngebieden aan de Egyptisch—Lybische grens zijn gelegerd. Onder de bevolking in Egypte en Palestina is de opwinding groot, zoodat het Britsche opperbevel sterke troepenafdeclingen te Cairo en in Palestina heeft achter gehouden, om leertijd ook het Suezkanaal en bovenal de groote olieleidingen van het Mossoelgebied naar Haifa te beschermen. Deze taak stelt groote eischen aan het Britsche opperbevel in het nabije Oosten, dat — afgesneden van noederland — in een geïsoleerde positie moet strijden.
ONRUST TE HONGKONG Britsche vrouwen en kinderen worden naar Manilla geëvacueerd
TOKIO, 1 Ju!;. (D.N.8.). In de persconferentie hoeft de woordvoerder van bet ministerie, van buiteniandsche zaken verklaard, dat ff»«B n-ei begrijpt, waarom te Hongkong zulk e*»n onrust ht. Hen begrijpt niet om welke tuur van Hongkong de evacuatie heeft bevolen van Britsche vrouw, g en kinderen. Ek> woord voerder verklaard, dat Japan de Britsche regeer Ing slechts heeft verzocht aan het varvoer van oorlogsmateriaal naar Tjoonkmg over Hongkong en het Britsche pachtgebied Kaulocn. resp. door Burma een einde te maken. Betreffende de Britsche strijdkrarhb) China zijn gestationnectd. Ie woordvoerder er aan herinnerd dat de Japansche regeering aan alle oorlogvoerende Europeesche staten reeds den vricndschappeüjken raad heeft gedeze troepen, terug te trekken, ,s het gevaar van incidenten ca zelfs van *n conflict hl ft :icn de ooriog- Ode Europeesche mogendheden en Japan. De woordvoerder hoeft vervolgens aard, dat volgens den Engelschen gouverneur te Hongkong de staat van beleg bestaat en dat is bevolen vrouwen en kinderen te evacueeren. Dezelfde varordening, waarbij hiertoe is besloten, ook lietrekking op het pachtgebied Kaulocn. !';• fii ngkong zullen «MO Britsche vrouwen en kinderen naar Manilla worovergobracht. Deze verordening heeft ernstige onrust verwekt onder de bewoners van Hoaatea""»».
Op de vraag of de Japansche politiek voor e>u :•' u**"e orde in A ook uitstn kt tot fransch Indo-China • de woordvoerder geantwoord, da' deze politiek zich uitstrekt tot he; ge■ gebied van de Zuid;