LONDEK, 13 Aug. (R.0.) De „Moming I'r-t verneemt uit Johannesbuig v_n tien i-'.len dezer, dat, volgens een niet-oflicieele meeti-deeling cic generaals Botha en 1».- !.i K-y benoemd zijn tot leden van den nieuwen -enden Raad voor Transvaal.
De Telegraaf
- 13-08-1902
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De Telegraaf
- Datum
- 13-08-1902
- Editie
- Avond
- Uitgever
- Dagblad De Telegraaf
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 832675288
- Verschijningsperiode
- 1893
- Periode gedigitaliseerd
- 1893-1994
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- KB C 98
- Nummer
- 3503
- Jaargang
- 10
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Uit zuld-Afrika.
BINNENLAND. NIEUWSTIJDINGEN.
Namena de Vereeniging van besturen van afdeelingen der Holl. Maatschappij van Landbouw in de provincie Noord-Hol'and ia een adiet gezonden aan het gemeentebestuur van Hoorn, Alkmaar, Purmerend en Edam met de uitnoodiging met haar te confereeren over de kwestie der helling van de wik- en weegloonen op de markten in genoemde steden, teneinde tot cc* voor beid* partijen bevredigende oplossing te komen. In de vergadering der Centrale Vereeniging van vrijzinnige kieavereenigingen ia het district Franeker ï» voor d* aanstaande verkiezing van een lid der I'rovincuL'e Staten, ia de vacature mr. J. Klaa»ei de Boer, met 21 vaa de 23 stemmen candidaat gesteld de heer _.»._. Burg, notaris te Makkum Voor de vacature J. va* Loon kon geen der candidaten de meerderheid verkrijf-en. De heer J. Timmer te Kimswerd vereenigde 15 stemme, op zich, terwijl de meerderheid 16 bedt oeg. De heer Z. Middelkoop verkreeg ti stemmen. Den 1- Augustus zal een tweede vergadering worden gehouden tot het stellen van een candidaat voor de vacature-Vaa Loon. De volkspaitij waa ongenegen tot medewerking met de vrijzinnigen en komt met eigen candidaten uit. Door de centrale vergadering van antirev. en christ.-historische kietvereeaiginge* zijn candidaat geiteld de heeren H. Kamttra, oud-lid der Staten, te Franeker, e* A. T. de Jong, landbouwer te Scbraard. Van t geea vaa katholiek* zijde zal gedaan worden is nog niets bekend. Tot lid van den gemeenteraad va* Werkendam is gekozen de keer B. U. Buurman (lib.) met 147 (temmen. De heer L. Bruigom (antir.) had 111 «temmen. De Kaad heeft nu 6 liberale en 5 anCievolutionaire lede*. Te Wageningea i» tot lid van den gemeenteraad gekoten de heer J. Jaaien, r.-k. Op hem werden uitgebracht ICB van de 149 geldige ttemmen, 41 verkreeg er de toc.-dem cand. fc. Agelink,
De greasregeling te Haarlem.
Aan de commissie voor de grensregeling te Haarlem zijn rondgezonden de kaarten bij de onteigening hehoorende. Uit bet ontwerp-wet dat door Ged. Staten is uitgegeven blijkt, dat wat Bloemendaal aangaat zal worden genaast dat deel van den Zrjlweg dat loopt tot aan de woning van den notari» Ter i iotfsteede. dan gaat de grens noordelijk en wordt een deel der weilanden gegrepen, die aaa en om de spoorlijn Haarlem—Santpoorten aan de Delft liggen. Van Schoten wordt genomen het deel oostelijk van de Delft tot de Spaarne toe. Daarbij behoort ook het nieuwe kwartier dat thans wordt gebouwd op de oude terreinen ra* het Klooster. Haarlemmerliede en Spaarnwoude moet afitaan het deel gelegen tusschen den Waarderpoiderweg tot aan de oostelijke boord van de Zomervaart, en van Heemstede komt er bij het «tuk begrensd tusschen den Schalkwijkerweg, Spaarne, Kraaitnestervaart Emmauslaaa, Leidschevaart tot aan de Houtvaart.
Al dat grondgebied gaat aan Haarlem over op I Jan. 1904. De kumtwegea i* Heemttede di. eigendom zijn van Haarlem, gaa* over aan Heemttede om niet. Binnen een jaar na de inwerkingtreding der wet zal door Haarlem aan de gemeenten Bloemendaal, Heemttede, Schoten en Haarlemmerhede en Spaarnwoude worden uitgekeerd een torn, vertegenwoordigende het door de afstand van grondgebied te leiden verlie» van inkomitca van elk dier gemeenten, met inachtneming vaa de ingevolge deze wet verkregen besparing in uitgaven, gekapitaliieerd tegen de penning 80. Alle kadastrale stukken betrekkelijk de te onteigenen gronden wordea aaa Haarlem afgestaan en die gemeente heeft ten allen tijde kosteloos inzage van de archieven en kan daaruit afschriften maken.
De overgaande inwonen worden verkietbaar voor den raad van Haarlem op 1 Januari 1904. Zoo spoedig doenlijk worden zij, als zij daartoe gerechtigd ifn, te Haarlem gebracht op de kiezeriltjtten voor de Tweede Kamer, Prov. Staten en Gemeenteraad.
Soclaal-demoeratische gemeenteraadsleden.
De commissie van voorbereidiag voor de organisatie van toe.-dein. raadsleden heeft, naar het .Volk» meldt, aaa de toc.-dem. gemeenteraadsleden het ontwerp-reglement rondgezonden, ter behandeling in de eerstvolgende ledenvergadering. De gewone jaarvergadering is gesteld op Zonelag 6 October; in dea regel zal zij ia September plaats hebben, met het oog op de behandeling der gemeentebegrootingen; ditmaal echter moet zij wachten op het reorganisatiecongres der partij. De commissie vraagt aan de leden om opgave van onderwerpen voor «ie jaarvergadering, zij zal dan, in verband met de belangrijkheid en den beschikbaren tijd, een keuze doen. Aan de commissie zijn de volgende soc.-dem. gemeenteraadsleden bekend : Almelo (Ambt), J. Tijhof, G. Schotveld en G. Steenbergea ; Almelo (Stad), N. Schoot»; Arnhem, J. W. A. Zoestbergen, C. L. Treffers en A. Borgardijn ; Deventer, M. Pach; Dordrecht, D. A.Smits en dr. Th Stoop; Enkhuizea, J. Schild en Jb. de Veen; Enschede, J. F. Tijhof; Groningen, J, H. A Schaper, E. Rugge en G. Nanninga; Haarlem, L. Modoo, J. Hofland ca F. W. N. Hugenholtz; Hengelo '0.-, H. J. Hekelaar; Hoogezand, Bontekoe en Bruining; Hoorn, W. Dekker; Idaardetadeel, T. M. de Boer; Koog a/d. Zaaa, P. Leguit; Leeuwarderadeel, (Stiens), K. Groenewoud en idem (Lekkum', F. K. Dekcnga; Lochem, H. H. Maes; Rotterdam, H. Spiekman ; Sappemeer, J. J. Peter*en, M. B. Roukes en S. van Delden ; Scheemda, J. Stoffers en T. Blauw ; Schoterland, K. de jong: Smallmgerland, (Drachten), J. G. Jansonius en E. Boonstra ; Steenwijk. K. W. Hoogewiad; Tietjerksteradeel (Oostermeer), P. J. van der Brj ; Utrecht, J. Oudegeest; Veendam, K. Prummel; Winschoten, H. Kenther; en Zwolle, K. Admiraal.
GEMENGD NIEUWS. Een jubilaum.
Den 11 Auguitus wat het 10 jaar geleden, dat de tram Groningen—Zuidlaren werd geopend. De tramma*lschappij bloeit en dut wat er reden, het lOjarig beitaan te gedenken. Wat dan ook gebeurd ii Van de gebouwen der maatschappij woei de driekleur, terwijl ook eenig. particulieren 1* Grnt-rngen ca t« Zuidl»ren op deie wijte van hun jubileum-stemming deden blijken. Ook het personeel werd bedacht. Aan eiken beambte is voor elk jaar dat hij bij de maatschappij werkiaam is geweest, een feettgave van 2 gulden per jaar toegekend. Bovendien ia! een maatregel worden ingevoerd, dien hei personeel waarschijnlijk nog meer sal waardeeren. Tot nu to* hadden de beambten elke 14 dagen een vrijen dag, voortaan lullea i| er «Ike week een hebben. (N. G. Chj
STADSNIEUWS. Invoerrechten en accijnzen.
Onlangs hebben wij een bericht uit de «Nederlandsche Staatscouraat. overgenomen, waarbij de Minister van hinancién tei kennii van belanghebbenden bracht, dat de Nederl. Maatscb. van Zekerneidsstelin-; voor Ambtenaren en Beambten tot de redering het verzoek had gencht borg te mogen stellen voor belastingschuldigen oveteenkomstig de Algemeene Wet van 2tj Augustus 1522 (Stbl. No. 3#J.
Op dit veizoek is den 17en Juli j.L gunst beschikt geworden: de I . scli. van Zeker* heidsstelling voor Ambtenaren en Beambten zal door den Minister van financiën als borg wo« Jen aangenomen, indien zijne beslissing zal w ingeroepen. Door de groote faciliteiten welke dezer Maatschappij iijn toegestaan, is z:i thans in de g-!e--genhe.d gesteld de borgtochten voor invntcn en accijnzen op teer aannemelijke voorwaarden te Keilen.
legen betaling eener geringe provisie behoef" men nu geen bedrijftkapitaal aaa zijne zaken te onttretken, noch zich afhankelijk te ste.irn v»n derden. Reeds loopende borgstellingen neemt r:j over waardoor de ti-genwoor.ii _,e borgen van alle hunne verplichtingen tegenover het rrjk aangegaan, volkomen woiden ontslagen. Voor verdere bijzonderheden verwijzen wij naar achte. staande annonce.
Koristenbond.
Gisterenmiddag vergaderde de Ned. Koristenbond in café Penning met de vrouwelijke koristen van het Lyrisch Tooneel en de Ned. Opera. Roosje Vos sprak over het nut van organisatie. Uitvoerig zette apr. de positie der koristen uiteen, waarbij tij liet uitkomen dat er maatschappelijk geen vertchil bestaat tusschen arbeidsters in een industrie en die aan een operagezelschap. Zij gaf nog eenige voorbeelden uit de arbeiderswereld, van timmerlieden, diamantbewerkers, naaisters enz., waarmede zij aantoonde wat dooi middel der vereeniging bereikt kan worden. De meisjes volgden met aandacht het gesprokeae, waarna I'othuis nog de vergadering toesprak en allen lid werden. Hierna ging de vergadering in een huishoudelijke over.
Bouwvallige huizen.
In de Uilenburgerstraat zijn, naar een agent van politie opmerkte, een paar huizen zoo bouwvallig geworden, dat iq gevaar opleveren voor de passage. D« bouwcommissie heeft maatregelen genomen om ongelukken te voorkomen.
De valsche munters.
Thans staat het officieel vast. dat de valsche munters, die in den laatsien tijd valsch iüver-.-eid in omloop brachten, of althaas een paar van ven gevat zrjn. Na een langdurig onderzoek naar de vervaardigers of uitgevers der valsche stukken, is het aan twee rechercheurs gelukt te weten te komen, dat twee bij de politie welbekende personen nch daarmede onledig hielden. Hen hunner ii te Delft op heetetdaad aangehouden, in het bezit bevonden van verschillende valsche rijksdaalders, waarvan hij er juist eer-ge trachtte uit te geven. Later is de andere a.inr*ehouden en ook nog een derde persoon opgesp«>ord, in deze zaak betrokken. De aangehoudenen zijn door verschillende getuigen herkend en ter beschikking gesteld van den officier van justitie. Ook hebben bedoelde rechercheur* uit het J. v. I.ennepkanaal doen opvisschen een linnen zakje met een aantal valsche rijksdaalders, door een der verdachten aldaar weggeworpen. Verder is nog in beslag genomen een doosje met zalf, en p-etsiappen, waarmede de rijksdaalders werden verzilverd alvorens ze werden uitgegeven.
Een brutale Intreker gesnapt.
In de Balthazar Florisitraat i» door inbrekers ten brutaal stukje uitgehaald, dat hun echter slecht bekomen is.
Midden onder hun werk werden de heeren gestoord door een dienstbode, die er m»ar geen genoegen mee nam, dat het huis var. haar meester werd geplunderd. Een hunner dreigde haar weli«-wa»r met zijn revolver, maar daardoor het zij zich niet uit het veldila»n. Een worsteling volgde ca bij die gelegenheid «piong een knoop van een ja» van een der heeren. Die knoop zou voor hen noodlottig worden. Ome ipeurderi hebben ook «vel iet* in tich «an het bloed van Sherlock Holmes.
Zoodra de dieven over de daken warea ontvlucht, begaf de dienstbode zich naar het bureau, waar lij verslag deed van haar ervaring**. 1 wee rechercheurs werden er op uitgeionden; in eea beruchte kroeg arresteerden zij drie verdachts personen.
De aangehoudene* hebben bekend •■ ilja ter i beichikktng van de justitie gesteld loomede de houder van bedoelde kroeg, die verd»cht wordt ! van verduittenag vaa de goude* sieraden, die gtitolen werden. Het i» de* rech«rcheurs verier gelukt In e», hai» van inkoop met recht vaa wederinkoop ia txsl.g t* neme. het colbert costuum, w*araa* een knoop ontbreekt hetwelk •ca der aang«houdenea bij d* inbraak droeg. Ook I» door hen uit het Damrak opgeviicht d* revolver, waa: me* gedreigd was ca ais aldaar was weggeworpen.
Polltie-zaken.
Op de Rozengracht heeft zich eena weer iemand heftig tegen zijn arrestatie verzet; eea paar burgers verleeuden hulp aan de politie, waarvoor nj een dankbetuiging ontvingen. Een 18-jarig meisje, dat de ouderlijke woning ontloi pen was, i* in de Tasmaaitraat iwervende aangrnollen en naar het bureau van politie in de Spa-.-ndamiiiei.tt.iat gebracht.
RECHTZAKEN. Jongen of meisje?
De quaestie v.in het pasgeboren kindje, dat volgens den vader door hem als een jongente ter verpleging naar net Bmten-Gasthuis was gebtacht, terwijl mea hem een meisje wilde teruggeven, zal iedereen zich nog wel herinneren. Vermey, de rader, .s hieiover een geding begonnen tegen de jr-eraeente Amsteulam en deze raak diende heden iuoi de civiele kamer der rechtbank aldaar.
Mr. I. Hen ueedt voor eischer op en mr. Kiihn voor gedaagde. Mr. Asscber, heden voor beiden optredend, vroeg namens mr. Hen zes weken uitstel tot indiening van den eisch, zuodat de zaak 23 September weer voorkomt.
Gerechtshof.
Voor het gerei htihof, pres,den t mr. Van de Werk, te Amsterdam werd heden 111 de Civiele uiting tot substituut-officier vun justitie in het arrondissement Utrecht becedigd mr. .-_ A. baron vaa der Feltz, vroeger substituut-officier te Zutphen.
In hooger beroep.
Yo-.r he: gerechtshof te Amsterdam werd heden in hoo-jer beroep behandeld de zaak tegen Offerman en Oostindie wegens het rollen van een horloge op 12 April op de Nieuwniarkt, door de rechtb.nk te Amsterdam onderscheidenlijk tot 1 en _ jaar gevangenisstraf veroordeeld. Beide beklaagden zeggen onschuldig te zijn. Als getuige werd nog eeni gehoord de barbier Jensen ; op zijn aanwijzing zijn beide beklaagden gearresteerd Het O. M., waargenomen door mr. Baud, euchte bevestiging van het vonnis der rechtbank. Uitspraak over o dagen.
Ook «ond in hooger beroep terecht de «chijven-schuurder H. En ;els, wegens diefstal van diamantshjpe'sschijven uit een dtieial diamantslijpernen in den loidaan, door de rechtbank alhier tot een gevangenisstraf voor den lijd van I'/, jaar veroordeeld. Het O. M. vroeg bevestiging van het vonnis der rechtbank. Uitspraak over 8 dagen.
MILITAIR DEPARTEMENT.
Verleend: wegens laogdungen dieast, een jaar verlof naar Europa, aan den Ie luit. der iafant. G ''.. Meerborg. Ontslagen! met ingang van 2 Aug. I op verzoek, wegeti3 volbrachten d.ensuijd, eervol en met behoud van recht op pensioen uit Hr. M*. militairen deust, de kapitein der artillerie H. W. J. Stroband. Geplaatst: bij aankomst, bij het reohterhalf Ie bataljon, de Ie luitenant, vaa verlof urt Nederland ter.!.- verwa.ht wordende, J. Spoel; bij het «je bataljon te Willem I, de 2e luitenant, uit Nederland versvacht aardende, zijnde bestemd voor den dienst hier te lande, J. W. E. de Ku.ter; bij het 18e bataljon, de 2e luitenant, uit Nederland venvacht wordende, zijnde bestemd voor den dienst hier te lande, J. H. W. Sikman ; bij aankomst in Indië, te Ijimahi, de off. van gezondh. der 2e kL J. S. I. Moltzer, _jnde bestemd voor den dienst hier te lande ; te Soerade off. van gezondb. der Ie kl. L. F. Ch. Aieis, keerende van verlof terug; brj den gew. en plaatsel. geniedienst van de Ie mil. afel. te 'Ijimahi, de van Meiauke naar Soerabaje geévacueeide Ie luit. der genie I. A. van der Burg. Overgeplaatst: brj de troepenmacht in Atjeh ter nadere indeeling, de Ie luit. bij het Ie depotbataljon, F. J. F. van West; bij het 10e bataljon, de kapitein bij het garnta,- bat. van Palembang. met binnenl. verlof wegens nekte naar Soekaboemi, F. C. vaa Delden ; »an .Soeroelangoen-Djambi naar I'angkadjene, de officier van geiondheid der 2e klasse H. van den Hengel. bij het '_e bat. d« onderluit. bij het 18e bat. G. Taschner, aig. stbk.no. 19817; bij het He bat.de ondei luit. bij het Ie depotbat. J. Steenhuijzen, aig, stbk.no. 38133. vaa Batavia naar de Vle afdeeling van het dep. v. Oorl. (hoofdbur. geneeik. d.) d* ding off. v. gez. Ie kL dr. W. Pauw; van Atjeh n. Batavia ter beich. van den chef over den sren. dienit, de dirig. off. v. gei. 2e kl. J. Bijker; va* Hadang *. Atjeh, de dirig. off. v. gei «lek! dr. F. J. M. Fiebig.
DEPARTEMENT VAN MARINE.
O a t • la g e a: met ingang van 5 Augustus 1902. op verzoek, eervol vit 's landt dier.it, de ambteaaar op aon-activ. J. Vos, laatstelijk onder-impecteur over de bebakeaing, de kuitverlichting e* het loodswezen in NeeL-ladië. Overgeplaatst: van de .Makastar. Baar td* «Koaingia Wilhelmina der Nedei landen» de luit. ta.3ckl.CL. van Buuren; van da >Java. naar de «Makassar. de luit. t. z. 2e kl. W. A. va* Aken; va* de .Utrecht, naar de »£__ de adjunct admi»istr»teur F. Meijer. Belast: met d* betrekking van oudste officier aan boord van H. M. .Makassar., de luitenant Ur tee 2* klatte J. J. H. Comnujs. On t hevea: van de waarneming vaa den admin stratievea dienst aan boord van H M. «Kdi» d« oiticier van administ-at.e Sa kiasse P. M. Schrtudera.
Moordaanslag.
«.';; Tjimahi w-rirdft ircr-s_hrev<_i at'.tt het , Bat. HM.": F.e-mg-e aviuiden g«cl«rdc*n w«-rd hieraan moord a-insiag; gepleegd op d.n k.-r|«s»r.ia! s_____rij««■: 1... «,I«H>r een Me _kei half i-iorde bataljon infanterie. Jalou ,1 dnjfvoer. I)-.- wond, den korporaal ;■ • is geJukkii doorthea li«-t mj_s. »._ ;. up elen gswdelrieni en de gesp van -. af-u__e. Hoewel dm r.»B«v<«iicrV- veel blo.
Een grlezeling verhaal.
De Javaan Manjjoon Pawiio, mandoer va* de onderneming Djogonalan, onder Klaten, werd, »oo leien wij in eeiic correipondentie aan de «Semarang CL» wegens tekortkomingen uit zijne betrekking ontslagen. Zijn vrouw, ruim les maanden in gezegende* toestand verkeerende, wilde, ondanks de bezwaren van haren man, bij een doekoeo een toovern.iddcl vragen on» hem weer aan tijne betiekkng te helpea. Zoo gezegd, zoo gedaan. Toen de vrouw met den doekoen alleen was, bleek deze minder eerbare plannen met haar voor te hebben. De vrouw verzette nch, ma»r dit vuurde trjn hartstocht te meer _»n, waardoor ht- al» het ware verblind werd, haar overmande en met cc* «lendang veiworgde. Dit moet een neef van den mooidenaar verklaard hebben. De laatste i» uit de pendopo van den regent, w»»rin hrj bewaard werd in itede van in de gevangenii, ontsnapt. Intusschcn werd het lijk van de vermoorde vrouw ter aarde besteld. Haar man won middelerwijl inlichtingen ia, waaruit is gebleken, dat het hem gegeven signalement overeenkwam met dat van zijn vrouw onder opgave, dat zij naar de onderneming Gondang, niet ver van Djor-onalan 10a gaan om een famiüc'.id te bezoeken. Het lijk werd in verband daarmede opgegraven en het bleek werkelijk ook Mangoon l'rawiro Ie tijn. Toen het lijk boven aarde werd gebracht, vond men een levenloos kind, waarvan de vrouw in het graf bevallen was De neef en de vrouw van den moordenaar zijn thans ook in venekerde bewaring teiteld. D* moordenaar i* nog niet gevonden. <7-«-.
Overieden aan tering.
Aan het te Djokdjakarta verschijnende «Centrum, ontleenen wij dat Pangeran Adipati Ario Pakoe Alam VI aldaar is overleden aan tering. Zrjn huis wordt voorloopig vertegeawooidigd door lijn broedeT Pangeran Aria Nata di Redja. De oudste toon van den overledene i» hem in lö'.ry te Nijmegen ia den dood voorgegaan; de tweede it minderjarig en gaat nog tchool te Semarang ; mocht de regeering dezen all opvolger van irj* vader aanwijzen, dan zal het instellen van een regentschap noodig wezen. Aangeteeker.d wordt nog dat de oudste dochter van den overleden vorst getrouwd is met den veelbesproken oud-regent van Madioen, Brolo di Ningrat.
Postdlefstal.
Zoon erge post zonde als thans, schrijft het «Soer. HbL«, is te Blitar nog nooit voorgekomen. Brj hetgeen thans is geschied mei de poststukken, is het herhaalde malen zoek raken van brieven en andere ttukken (van en naar Europa, Batavia. Buitenzoig, Semaran;-, Soerabaj», Kediri en lelfs van en naar Wlingie enz.) maar een kleinigheid. Maar nu i* zo-waar de geheele post van Blitar, voor Soerabaja bestemd per eeisten tteinvan.u. 40 mm., o. m. verdonkeremaand. Een kwartier voor het vertiek van den trein bracht de postlooper all naar gewoonte een aantal postzakken naar den goederenwagen, waar ie in ontvangst werden genomen door den javaanschen conducteur ipakmee-teii die daarvaar het expeditiebo-ek .-andenpostchefaiteckei.de. Di venvijderde de conducteur zich, onderwijl den postlooper verzoekende een oojenblikie op de zakken te passen. Hij d* terug-r mst van den conducteur was de postlooper reitr_k__B en bij natelling der zakken vond hij in plaats van negen stuks, zooal» in het expea.'icbock vermeld, slechts acht ituki, de zak voor Soerabaya ontbrak. Een onmiddellijk door het spoorwegpersoneel inges'el'l onderzoek leidde tot niets. De trein verttok op den gewonen tijd, echter zonder de post voor Soerabaj-. Het trempetsoncel werd opgedragen gedurende de reis te zoeken naar den lak (n.b. die er bij ve.nek niet «. i Van Keitosono uit kreeg Ulitar om negen uur het telegraphisch bericht, dat de zak niet te vinden was. Toen pas, dus drie uur na het oogenbiik dai de diefital geconstateerd was, werd den schout van de zaak kennis gegeven. Spoedig kwam de politieman ter plaatse maar tot heden ii alle onderzoek vergeefsch geweest In den postzak waren aanwezig: een aantal paiticuliere brieven, dienstbiieven, documenten, wistcl-. ca anngeteekende stukken met geldswaarde. Een tiental personen die papiergeld hebben verzonden, mlle* belangrijke bedraden verhezen. Ten tlotte de opmeikms-. Waai om niet dadelijk vóór het vertrek van den ti ein den adsisier.t-retident uit de woning van den stationschef getele phoneerd, of den schout bericht gezonden ?
Met afschid van dr. W. van Lingen.
Zondag 18 Juli was het kerkgebouw vaa de protettantiche gemeente gevuld met de leder dier gemeente, welke dr. V»n I.ingen, di* on« hede» verliet, voor het Uatst wilden hooren. In een gevoelvolle rede nam de preilikant at scheid van njn gemeente. H.den (Maandag) middag reittok dr. Vaa I.ingen aaar Soerabaija, om zich na eea kort vei Vijf aldaar naar Patna te begeven. Behalve de resident, ass -tent-iesident met echigenoote ca den contr ..eur-kntu, wuren «ele ambtenaren en partien! e ca met eenige dames aanwezig om afscheid te nemen an den n er ,ar Liagen, die in Bandeen.; v--.c . . . ;en tel !e. (Pi eanger bode.) i
Advertentie
INGEZONDEN STUKKE*. (Buiten ver* n* woordelijk hcid der Redactie). Van ingezonden Stukken wurdl geen coj>i| leru^egcveo
Kabelik.
De vioolvirtuoos Kubelik werd vooreenigen tijd op verzoek van zijn fainiiie onder cuiatecle gcsteldL Nu publiceert hij in de Weener bladen een bericht, dat alle beschuldigingen van lijn broeder Waclan tegen zijn secretan» Sknwan ongegrond itjn. En het bericht dat hrj op de !>eurs verloren tou hebben, was belachelijk. Het beheer van zijn vermogen was hem alleen toevertrouwd.
Acetyleen-verliohting.
Door dea heer G. Buiskool, fabrikant te Beerta, I» bij 't bestuur der gemeente Oude Fekela coacessie aangevraagd voor het oprichten van eea acetyieen gasfabriek, voor atraatverlichting en particulier gebiuik. B. en W. iijb met de* aanvrager overeengekomen dat deze eene proefveriichting zou gaan maken, teneinde over het licht voldoende t« kunnen oordcelen.
De heer Buiskool moet zich bereid veiklaard hebben de proef geheel gratis te Jeveiea.
Zigeuners op de grens.
Weid de oostelijke grens oaier previnei» ia den laatsten lijd niet door Zigeuntr* bedreigd. Zondag zij;» lij nabij Bellingwolde in groolen getale over de giens gekomen, doch werden ipoedig weder op Duitse.» grondgebied teiuggedreven. Het laitige volkje heeft als de aleer bekende Haas Hannekem.iaier zeer zeker »van Hollands rijkdom veel gehooid, en trachtte gisteren aogmaals bij Bellingwolde en ook bij Nieuwe Schans de giens te passeeien. Dit werd hun natuurlijk belet, doch daar zij een zeer dreigende houding aannamen, is de marechaussee te Groningen telegtat.ich gerei-uireetd.
Omtrent de /igeunen achtei Bellingwolde wordt ons nader het volgende gemeld : Fa» was het ongure vulkje door de mar»chau«rr-s van Winschoten teruggedreven, pf aan ge.ie tijde der j-rens, op een paar meter afstand», begonnen ze zich weer te legeren en wilden met geweld weer terug. Toen de marechaussee* iiun karabijnen toonden, gaven ze te kennen, ook wel wapens te hebben en schoten tegelijk uit een derwageniia de lucht.
Drie wagen* trokken al naar Rhede, 3 naar Bunde en a na ir Papenburg. Doch op verschillende andere plaatsen zwierven ook nog benden. Die bij Rhederweg schijnt lang niet onbemiddeld te lijn. Thans zijn overal marechaussees langs de grens gedetacheerd (.H'inscA. Ct)
De ontslagen onderwijzers.
Bij den koffiehuishouder Van der Md te Boertange, een der hoofdaanklagers tegen den ontslagen onderwijzer en de ontslagen onderwijzeres trjn weer de tuinvruchten vernield. De marechautsee'a njn met de zaak in kennis gesteld. Geregeld eiken nacht nog wordt de woning van Van der Mei door de bereden politie bewaakt.
Uit het Oldambt.
Men schrijft uit Oldambt aan de »Prov. Gr. C.« : De gespannen verhouding, welke er voor cc* jaar of t.en tusschen werkgevers en werknemers in deze streken bestond, deed indertijd den Bond van Orde door Hervorming ontstaan. De Bond «verd opgericht, om te verbeteren, wat waarlijk verbetering behoefde, om maatschappe'ijke wanverhoudingen zoo mogelijk te wijzigen, ian velen, kon het, menschwaatdiger be»taan te verschaffen. Ook wilde men meer toenadering tusschen de pa-trien tiachten te bew.rV.i. «-.poedig werdea tra verschillende plaatsen, ook buiten het Oldambt, afdeelingen van den Bond opgericht. Het duurde niet lang. of deze telde al meer dan 2000 leden. Op allerlei zaken werd de aandacht gevestigd, als daar zijn : het zoeken naar pioducticsen arbeid, gedurende de tijden van het jaar, dat het spook der werkeloosheid toovelen in zijn meedoogenloote klauwen gevat houdt. Werkverscbafiing dus, allereerst in het barre seizoen.
Voorts het oprichten van plaatselijke pensioenof ondeisteuningsfondsen, het -«even van tuingrond in huur tegen kostende» prijs, het bevorderen ran goed onderwijs, tijdige thuiskomst det dienstboden, oidelijk gedrag en daartegenovei 0..k, want andets »ou het minder dan half werk zijn: van de zijde van den werkgever, zorg voo.' een menschwairdiger behandeim-;, een goed en ook behoorlijk verlicht en verwarmd verblijf voor de dienstbaren, goede lectuur enz. enz. D* Bond van Orde door Hervorming heeft veel goeds willen doen. Of hij het werkelijk ook gedaan heeft is een andete vraag, 't Is vaak zoo gegaan. Een vereeniging wordt opgewekt. Ze vertakt zich over het gansene land. Ze telt haar ledea bij duizenden, ze heeft in elke gemeente van eenig belang eene afdeeling. Ze beschik» over een oigaan, dat zeer Hink geredigeerd wordt en dat artikels geeft, waar klank in zit.
Elk jaar wordt eene algemeene vergadering gehouden, waar heel wat zaken wijdlopig betsproken worden, de agenda ook daardoor t-ovele punten bevat dat geregeld een deel tot later o.d* aangehouden moet worden, 't Ii heel wel mogelijk, dat zoon vereeniging in dea loop der jaren al heel veel goeds heeft gewrocht. Als het anden was, het lag niet aan de betruren. Veel werkkracht, veel goeden wil toonde het hoofdbestuur steeds En toch 1 Wat heeft men het vaak gezien, dat het doel niet bereikt werd. Wat deden de afdeelingen zelf? Aan den algemeenen pennlngmeeiter werd geregeld de te betalen contributie geofferd. En ja. een afgevaardigde werd ook naar de algemeene vergadering gezonden. Maar wat werd werkelijk gedaan, wat werd er in eigen kring gewerkt, gewrocht, tot stand gebracht? Zie, op die vraag is ten aanzien van menige afdeeling, het doet er niet toe lot welke vereeniging behooiende, geen antwoord te geven. De verkeerde wereld! Zelf had intn moeten aanpakken. In eigen kring was toch immers genoeg te doen. Daar het oog op te richten en dan de handen uit de mouw te steken, dit lag allereerst op den weg der afdeelingen zel»e 1 Wie zijn beter met de plaatselijke toestanden op de hoogte? Werd daar nooit aan gedacht? Wat hebben vele afdeelingen in kalme rus: hunne levensdagen doorgebracht lot de doodsklok over haar luidde. Begraven en vergeten. Want zij stichtten zich geen eerzuil door hare daden. Hoe is het met den Bond van Orde gegaan? Heeft hij gegeven, wat hij aanvankelijk deed verwachten? 't Lijkt er niet naar. In het begin veel besproken, de belangstelling wekkende, als iemand, die het: «Wacht op mijne daden.* gesproken heeft, wat hij spoedig echter als een vergeten burger. Hij heeft ook teleurgesteld. En zijn straf kreeg hij beet. Zich zelf zoo weinig op den voorgrond plaatsende, deed men spoedig of hij niet meer betond.
Toch mag niet beweerd worden, dat niets gedaan is. Maar het wa» toch de oude kwaal. Als alle afdeelingen zich maar zoo wakker getoond hadden als de Groninge'. zeker zou de Bond een krachtig lichaam geworden zijn. En nog mig gerustelijk beweerd worden, dat hij niet voor niemendal bestaan heeft, als de itichting «Eigen Haard", voortgekomen uit den bond, zich weet te handhaven.
Op twee plaatsen heeft deze stichting het terrein harer werkzaamheid: in de heedijkheid Westerwolde en in de prov. Drente, by Tmaarloo. Het doel is door het in cultuur brengen van woeste gronden arme, maar werkzame menschen vooruit te helpen, opdat ze zich door noeste vlijt in de toekomst eer. bestaan, een eigen boerderijtje, verwerven. Enkele zulke boerderijtje» werdea al gesticht en aan uitbreiding wordt gedacht. Dezer dagen bezochten bestuursleden van „Eigea Haard'- Westerwolde, om uit te zien naar ge-chikte gronden. Ook werd een bezoek gebracht aan de stichting onder Tinaarloo, Bekendis, dat hier het financieel reiuitaat, anders dan „op" Westerwolde, heel ilecht is gewee*t. Dat had, legt men, anderi kunnen zijn. Bedoelde beioekers, gewapend met een grondboor, hebben op onderscheidene plaatsen den bodem onderzocht. Dit gaf bevredigende resultaten.
Van deien grond kan wel wat gemaakt worde». Maar aan middelen, om den bodem vruchtbaar te maken, moet het dan niet ontbreken. De mentenen, die hier tot aog toe werkten, zijn te arm, ie koaden niet flink aanpakken. De veenachtig» bovenkorst is zelf» wel weggegraven, om «Übrand«tof te dienen. Ook «1 uit »rmoede. Een kapitale I fout, want weggenomen .er.-1, dus, wat zoo bitter noodig wa* om humua te vormen.
Een nieuwe Bond.
T* Leeuwarden i* opgericht eea »Prote»ta»t«ch« Handelsboad», welke zich ten doel «telt dt handhaving en verapreiding der protest».ttche beginselen, bevordering van de maat»chapp«-lijk« belangt» van (protestantiche) kooplieden, neriagdoendea «»t. ia 't »lgemeen, en vin d* leden ia 't bijiooder. De boad heeft een eigen orgaan, waarvan het eerste nummer n venenenen, onder den titel va* «Protestantse. Advertentieblad voor Friesland»"
Kaasmarkt ter Schages.
Ia de gisteren door drie gemeenteraadileden gevraagde tpoedvergadering vanden Kaad, is met ie» tegen 3 Hemmes besloten de Schager kaasmarkt zoo spoedig mogelijk, liefst nog in September, ie doen beginnen.
Konijnen bij de ooren opnemen.
Velen hebben de gewooate, de konijnen bij de ooien op te nemen, wat af te keuren is, omdat men ei ü door de dieren pijn doet Het meest lijden d.r.s onder de dieren der rassen met lange e» licht bewegelijke ooren, zooais de ramkomjnen. Het gevoel van pijn doet het dier met de pooien trap-ielen en door die beweging worden de oorwuitelt en oorschelpen nog meer getrokken en wordt de pijn erger. Als een konijn zonder beweging te maken en tonder nch te verletten btj de ooren gaat opnemen, ia dal een herwijs, dat door de vei 00 rn-ak: e pijn het der reeds eengszins verdoofd is. Fn wie gewsj n is, zijn kom nen dikwijls bij de ooren op te Uilen, tal opmerken, dat, zoo vaak hij in hel hok of de loopplaats komt, de dieren irhuw worden en in een hoek kruipen; ze zijn bang voor de gevolgen der ruwe behandeling, die ze gewend zijn te onder „aan. Zelden tal een «Idus behandelend dier rich laten lieikoozen en itreelen. Ii het bepaald n«odzakelijk een konijn op te vanr-cn, dan doe mea dit door beide handen onder rijn lijf te bren en. Bij k,mijnen, die goed behandeld zijn. tal dtt in de moeite gevallen gelukken. («De Veldpost.\
SPORT EN WEDSTRIJDEN. kegelen.
Amiterdamsche Ke--elbond. Voot den door boyengenoemden kegelbond te houden korpskej-elwedstnjd op de baoen van het Tolhuis, aan de noordzijde van het IJ, alhier, hebben tich reeds ongeveer «_0 clubs aangemeld, 0. a. uit: Alkmaar, Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Enschedé, 's Gravenhage, Haarlem, '1 Hertogenbosch, Helder (Nieuwed.epj, Hilversum, Nijmegen, Purmerend, Rotterdam, Schoonhoven, Utrecht en Zutphen. De inschrijvingen worden nog aangenomen tot en met 16 Augustus ek. De weditrijden vangen aan Zondag 17 Augustus as. 's morgens 11 uur.
Wieirijden.
In den loop van Augustus en September tuilen er te Breda verscheidene belangrijke wedstrijden worden gehouden. Op 24 Aug. een match a tiois, w.iaraan Merjers, Mond, C.rogna en Eden treedoen. 31 Aug. m. t h tusschen Gelderman en Vuuly, met mg «remge amaieursnummcrs, terwijl er op 7 en 8 Sept. een 34-uurs-we-lstrijJ met 'aatste uur motor-gamjmaking woid' georganiseerd.
KOLONIËN. NEDERLANDSCHE OOST-INDIE. NEDERLANDSCHE MAIL. Batavia, 12-15 Juli. BESLUITEN EN BENOEMINGEN. CIVIEL DEPARTMENT.
B e n o e m d : hij de algemeene rekenkamer tot 2en commies, de 8a commiezen W. S. Rawaroe en Ch. j. ( oh'n; tot 3en conrm. de klerken J. M. M. Hetharia en H. I_ A. Koks; de tijd. klerk W. G. H. Teunissen en de klerken E. F. Cretier en J. H. Mooijen.
tot Ie kieik bij het dep. van onderw., eered. en ngverh. O. Schussler; tot Ie subst.-griffier bij den raad van jusntie te Seiiiarang de ambtenaar op nonactiv. mr. C J. Schussler, onlangs «an birtenl. verlof teruggeke-erd, laatstelijk griffier v»n de Inndraden te Br nrhain c. ».
lint si ar.cn- eervol uit 's lands dienst, de opziener Je Htaie bij den dienst van het mijnweien, W. Bloem.
Tfdeifk toegevoegd: aan den hoofdinspecteur «oor de suiker- en rijstcultuur, het IBadelf- t'elsel en wat daarmede in verband . de controleur bij het binnenlandsch bestuur op Java en Madoera, J. P. W. Houtman, met bepaling dat hij bij njn kader wordt gevoerd a la suite.
Gesteld: ter betch. v. d. president v. d. raad v. justitie te Soerabaja, ten einde met grifflerswe-rkraamh. te worden bel. mr. P. F. K. Faber, th. ter b-sch. v. d. voorz. v. d. landraad aldaar ; voor den tijd v. 'i mnd. of zooveel korter als zal bbjken ve- d. te zijn ter besch. v. d. voorz. v. d. land), te Soerabaa, om te worden bel. met grifherswerkiaatnh. bij die lechtb., J. C. Israël, th. ter be*ch. v. d. buitengew. voor», van de landraded te Poerwokerto en Poerbolinggo. Ontheven: brj de afdeeling .taal-, land- ca volkenkunde van Ned. Indiè* van het gymnasium Willem 111 te Batavia, met ingang van 16 Aug. 1902, eervol van het geven van onderwijs in de kennis der Ned.-Ind wetboeken: voor zoover betreft het strafrecht en het strafprocesrecht, mr. li. 11. P. van der Zwaan; voor ic-over betreft het burgerlijk en handelsrechi en het burgerlijk procesrecht, mr. P. H. FrombeTg. Overgeplaatst: b. h. B. B. op de bezittingen buiten Java en Madoera : van het gouvernement Atjeh en onderhorrigheden naar de residentie Menado, de waarnemend aspuant-controleur P. A. Tellings ; van de ie school te Makasser naar de Ie gemengde school A, te Batavia, alt hoofd der school, de onderwijzer der Ie kl. H. W. de Vriendt.
Plotsdlinge dood.
W_e__d_gav__d had l.ij be» vs-etbalsj-el op het exi< trearig voorval plaats. Een elen- kxlr-n «ran dr- veteenigsstg, '-rai Javaan, tj-ria--5)..-_,.r ctrie. m.-.in-i.-n-n *-_*____i aigeke-urd 00 thans in dienst vat» een der offwriere-jr. viul i«_ck-r lic-: -]-.-! s-ji blc—f op ito plaats lisjoel; eo» toerval h.«d heat ________
kaderschool te Meester Cornelis.
Zooais w-aaj-sehijnhjk reeds brkernd is. wordt «Je k-.eJi-rschoal van Mw-te-r Corn-nlis met ingang van 1 Januari levo" ovargjab<.»ch. naar I jiniajii. Door ei- zorg-e-n lier g_tüe verrezen i-e-ede» «Je bij-,«-J»i«i)ws-"n «-oor de en«zijn ek- fun-kimi-mte-i v.or eJc «.hooi rei-ets _oov_r klaar, rjat e>erst«__ajrs aui het houtsvr-rk kaji worden b*".-r.:mne_. He-i—»«r-J door e__» pian!-.rli|kexi ommAnefent zocwel als di-or «Je kerr[»sc-«»iTin_ii»et-iiit_n alles *n het werk r»e_ce-fj is om birsme-telyke ziekiem buiten «Je k-mfiemcnte-n te houele-m, zijn re-eds «arrnigtT (oaalta» vaa pokken 111 hm karr«4>rmi-rnt van he* neipe-ieir- batJiem vex>nr«»k««ni."j! Soetert esertvigr-n rijd kw_m<_» fjevaJle-n van cliotera «n pokken 11» cic otttligj>-eriwle k-impc-Kts voor «*___ l__.-n«p
Pokken.
Volgens een telegrafisch bericht van den resident der Prearrger-regentscbappen komen de pokken ter hoofdplaats Bandoeng epidemisch voor. Na deie mededeeliag van den directeur van onderwijs in het regeeringsorgaan helpt geen «chuilevinkje •pelen meer, van welke zijde ook. (f. B.)
Raovers in Indië.
Den lOden Juli 'i avonds zijn, volgens de «Java- Bode«, een twintigtal, met revolvers gewapende rooveri de woning binnengediongen van eea, op het particuliere land Tjisaroewa Zuid, nabij Uuiteniorg, gevestigden, weigestelden hadji en hebben daar weggehaald wat van hunne gading w»s. De heer des huizes was afwezig, zoodat hem persoonlijk geen leed is overkomen.
Drinkwater.
Mijnheer de Red , TtUgraafo, Beleefd veitoek ik u aan he; ondei staande in uw geacht b ad een plaatsje te -ak.nnen. Ue i.emeente Amsterdam heelt behoefte aan goed en oscrvioeJig di.ukvsatei, uien zoekt serie van de stad gelegen, terwijl het n.«btj cic stad is te vinden. In den IJpolder, niet ver vaa de Hembrug, is eene rijke bron s.in goed drinkwater te «inden; lot iteluk der bemaiiug van Uien polder, is de spooibaan over d;e bion komen te .e-j.m. Hoeveel zand en njswerk er benoodigd is geweest, om aldaar een vasten grond te krijgen, kunnen tic aannemen van dat baanvak nog wel aangeven. Doch n:e:tepe'! taande «ie spoorbaan de bron m haar werking heeft gestuit, w« «reeds water op; aan de Oostzijde der baan. t.i-schen net verscholen, viadt men het water, «vaar de bewoneis van den IJpoldet bij langdurige droogte hun drinkwater komen halen.
V.-óidat de IJpolder is ingedijkt kon men op dat gedeelte van het IJ het «..«ter zien opwellen. Vooral des wintets, al was de winter nog zoo streng, was daar iteeels een wak. Ik herinner mij den winter van iet ijs in het II wa» even drie Anis;crd-im»i he voeten dik, doch dat wak bleef open en men kon zien hoe het «valer opwelde. Zelfs des zomers, bij eenigen golfslag, was die plek zichtbaar, waar de golfslag door opwellend water werd getemperd. De tchippers die naar Spaar ndam voeren, schepten daar hun voorraad water up. evenals de viss-chers die destijds op liet IJ voeren. Het was geen stroom, veroorzaakt door eb ef vloed, de eb liep langs het Adnaan Kogges baken, dat op bet einde stond vao het land, dat de Voorzaan scheidde van de _________ De vloed liep langs de Amsterdammer ton (ook een Ba«.en«. In ove: eg met het Rijk, is wel een gedeelte spoorbaan aan te leggen, vooral nu de Hen», brug verhoogd moet won:cn, en Amsterdam heeft en goed drinkwater. Fr zullen te Amsterdam en aan de Zaan, nog wel menschen zijn taaacbea de 78 en 80 jaren die bovenstaande l.evestigen kunnen. Uw dank zeggende voor de plaatsing. Hoo gac Inent], it luit" dut. dr. Baar-», 12-8-,2. D. HOOGSLAG, *B
KUNSTEN EN WETENSCHAPPEN. KUNST- EN LETTERNIUEWS.
De inwendige restauratie der Groote of St. Eusebiutke.k te Arnhem is tiran», op hei wegnemen van den steiger na, voltooid. Den 3lea Augustus zal ter gelegenheid van deze voltooiing een plechtige dienst worden gehouden, waarbij een tangkoor eenige nummers zal uitvoeren.
Reinheld.
In de «Holi.-iidt.be Lelie* spreekt Anna de Savornin Lohman tn een hoofdartikel over bovengenoemd onderwei p. Naar aanleiding van een ter resem -ie toegeionden werkje «De School der Reinheid», schreef zij vroeger, dat de «chrijfster, ware zij moeder van k'ndeien of ware haar de zorg voor een jong men* schenplantje toevertiouwd, uit aile macht er tegen zou waken, dat dergelijke boeken verpestend en vergdiend haar huis btnnendiongen. Dit herhaalt de schrijfster nu nog eens. Na hierover nog even te hebben uitgeweid, vervolgt de ichrrjfiter: Elk boek, ook het meest goedbedoelde, kan wel een* een verkeerden invloed uitoefenen op een lezer of lezeres, die de bedoeling verkeerd begreep. Mea mag daarvoor met den auteur verantwoordelijk maken, maar moet er liever voor oppassen, dat boeken, «tW-geschreven «Is onschuldige Jan-en-allemans-lectuur, ook niet gelezea worden door Jan e* alleman. Wie echter, in plaats daarvan, het omgekeerde doet, en onder Jan en alleman verspreidt en aanbeveelt als .boogst-nuttig*, «rein* voedsel voor de ziel, wat voor dezulken gevaarlijke, verkeerdegedachten-opwekkende, onkuische nieuwsgiengheid-bevediging is, die laadt daardoor, dunkt mij, een groote verantwoordelijkheid op zich, en handelt oppervlakkig en lichtvaardig. De romans van Zola bijv.: «Lei Rougoa Maccjuart* z|n echt-realittische kunst, van het leven afgezienc droeve waarheid. Maar jonj-en menschen, vrouwen vooral, die van zulk droef leven nog niet af weten, en misschien nooit het zullen aanschouwen uit eigen oogen. tou ik d. leiing van »Pot-Bouille«, van «La Terre*. V.n «GertninaU, stellig ontraden; de meesten zijn literair niet BÓ. hoog ontwikkeld, dat ze uit zn.'.er kunstgenot lezen ; wat blijft er dus bij hen over dan een onrein, nieuwsgierig verlangen, om ~et achter te komen". Nog een ander voorbeeld. — Een niet heel jong meer meisje vertelde me onlangs in felle verontwaardiging, hoe haar mama haar de lectuur belet had van Fiedenk Van J-leden's: „Van de e meren des doods, op raad van den huis : kter. Haar verontwaardiging is er niet beter op geworden, toen ik, in plaats van haar te beklagen, haar mama en den dokier gr.)->: gelijk gaf. „Van de koele meren des doods" is zeer zei; r-r een heel mooi bedoeld, met de reinste intensie geschreven boek. staat heel veel in, waaruit een zenuwachti-r-overprikkeld gestel m«er kwaad dan f;oed kan putten; er komen beschrijvingen rn :■■ 1 in voor. die, als men er nooit van getto veikeerde voorstellingen en zinnelijke ged kunnen verwekken bij daai toe te véél geneigd* naturen. Ik kon mij daarom heel goed begrijp.-..: verklaren, dat de huisdokter, dit vrouweakar t van nabij kennende. van «Van de koele meren dei doods* een "gevaatachtte: en ik geloof dat het eea i zijn wanneer ieder 01 Ie en ei werd afgedaan op oppervlakkige recensiéii, die de uitjeve.s, :n hun financieel belang, ove ken en veispr.iden, tn méér rek 1 gebonden met hetgeen voor ieder . vidu gezonde lectuur is of gevaarlijke, al i bepaalden aanleg, ontwikkehng.ofoinst.io U:t te doen it de taak de rost op o voedeis. omgeving. Wal bom lic; lichaam is esc op de zie!; b het tee te dienen voedsel. Ecu koud water-b deling bijv. moge sommigen menschen bekomen, dut is geen reden haar aan te ; zonder ondei zoek, als nood* De couranten atlverteeien dagelijki melk», of «gei 'cd«. ol «voc ..luit cacao., oi' '.. - :,kelen mi als hei 'laar we weten alle zuigeling met melk en «Ie andere a derde weer met ■ '■ bo» deer-iide . hecolade die 1 bekomt, op mejuiirouw V nadeelig werkt. 't Moet al een heel c.na v lia. die zich «■■■ I rfgaande op tj-orantenaanbevelmgeß,ie ekenmr« houdende mr: de behoeft . "*cn, ca smakrn\an haai gezin. En toch zijn ei, -*heel* land door, heel veel vrouwen, die ia geestenen tin 100 bekrompen-dom handelen, die, omdat de pers. bij monde van voor een groot deel on genoemde recensenten, dcl«-ctuurvan,,De»choolder Reinheid" en dergelijke boeken aanbeveelt al* „nuttig" en „noodig', er zonder verder onderzoek in heruiten wanneer hun zonen en dochtereo, — boe onrijp, of onontwikkeld muschien nog, — ovetpnkkcldnieuwsgierii--! e. verig aanvallen op al die, totr» nog met teckeningen «uggestief gemaakte, voorstellingen en onthullingen van geslachtsleven. Ik voor mij geloof niet, dat een re:n. Herdenkend, en lijn-voelend meisje op die ari re wenscht te wotden onderricht. Ik geloof d»t ze kilm afwacht wat het leven haar van lievedede heeft te openbaren, en dat ze zich, voor wat ze n dia- heelt te weten, zal wenden tot iemand dien ze vertrouwt en acht. Dat is mijn eigen pcisoonlijke ervaring, die ik bevestigd heb gevonden bij al wie een normaal-ontwikkeJei, rein zteleleven bezit. /ij, die ondor een valsche reinheidsleuie, zoo giettg grijpen naar die allesonthullende en allrrsopenbarende boeken en brochure» over geslachtsleven en vooitp.anting, zijn gewoonlijk reeds besmet met leelijke neigingen, lijderessen aan een overprikkeid lin'nelgk gestel, welke beter deden bijtijds naar een vertrouwde* arts te gaan om hup, in plaats van lichzelf te overspannen met lectuur, die voor hen zeer teker schadelijk en gevaarlijk is.