Benoeming tijdelijk leerair MO. ler benoeming van een tijdelijk leeraar in de Nederlandsche 'aal- en letterkunde aan de Iste Hoogere Burgeischool met o-jarigen cursus voor jongens alhier, bevelen 11. en \V. aan den heer I. i'.ertenbach, onderwijzer aan de openbare lagere school der 'Je klasse Ir. H. Benoeming Onderwijiend Personeel. Ter gemeente secretarie zijn ter visie gelegd de volgende voordrachten ter benoeming van eene oniierwij.-eres aan de O. 1.. Schoei 'Je kl. lelt. S: mei. M. lireedveld, onderwijzeres te Schenkcldijk, gemeente '«-Gravendeel; A. E. Kater en A. S. J. van Ooijen, beiden alhier; ter benoem.ng van twee onderwijzeressen inde handwerken, voor twee avonden per week, aan cic O. L. School ie kl. No. 911: mej. HL 11. Klo-teis, T. P. van der Zee en ML A. ijuint. allen alhier; en mej. T. P. van der /cc, M. H. Klosten en M. A. allen alhier.
De Telegraaf
- 30-08-1902
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De Telegraaf
- Datum
- 30-08-1902
- Editie
- Ochtend
- Uitgever
- Dagblad De Telegraaf
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 832675288
- Verschijningsperiode
- 1893
- Periode gedigitaliseerd
- 1893-1994
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- KB C 98
- Nummer
- 3520
- Jaargang
- 10
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Uit het Oemeenteblad.
Vereeniging voor volksbibilotheken.
De bibliotheken worden da tweede week d«r maand September heropend. Bibliotheek I, Govert|Flinck»Mit hoek Sweelinckstrait, wordt Maandag 8 September heropend van 7'/- —9 nur. Bibliotheek 11, Krayer.bofTstraat. School Sd, wordt Diasdag 9 September heropend van 7'/, — 01/,O1/, uur. Bibliotheek 111, ia «Oas Huis., Korenmaat, wordt Vrijdag 12 SepL geopend van 7—ü uur. Biblotheek lila, ia .Ons Huis., Rozenstraat, wordt Maandag y Sept. geopend van 7—9 uur. Bibliotheek IV, ia het koffiehuis van den Volksbond loden Breestraat 47, wordt Dinsdag 9 Sept. heropend vaa 71/,— 9 uur. Op bovengenoemd» ure» bestaat teven* gelegenheid zicb ala leter te late» iaschrijven. 't Lidmaatschap bedraagt 5 cent per jaar voor aankoop van boeken en 5 cent voor een kaart. Voor 't ruilen der boeken wordt 1 cent betaald. De catalogus i» tegen 10 cent verkrijgbaar.
De Parade.
Nader woidt medegedeeld dat de parade op 1 September a.s. in plaats van door den luit.- kolonel Klasing van de infanterie, gecommandeerd zal woiden door den luitenant-kolonel Joaa H. Schmiti, van de dienstdoende ïchuttcrij alhier. Den luitenant-kolonel A. H. M. C. Lindner wordt bet bevel over de schutterij opgedragen.
Onzedelijkheid.
De politie te Beetttenwaig heeft een onderzoek ingesteld in zake de aanranding van een jong meisje, Woenidag op den weg bij Lippenhuizen gepleegd, en waarvan een marechaussee verdacht wordt. Men meldt uit Heereaveen, dat wegens aanranding der eerbaarheid aldaar gevankelijk zijn binnengebiacht drie personen uit Houtigehage bij Drachten.
Ongeluk.
De knecht van dea landbouwer Honing, te Schermerhom, viel gistermorgen van een met giaanschcven beladen wagen. Toen men den ongelukkige opnam was hijbewuiteiooi en eenige oogenblikken daarna gif hij den geest. Zijn moeder verliest in hem een goeden kostwinner.
Verkiezingen.
De Burgemeester maakt bekend, dat op Donderelag den ten September a. s., den dag eler verkiezing van een lid van de Tweede Kamer der Staten-Ceneraal in het kiesdistrict Amsterdam IX en van een lid der Provinciale Staten van Noord- Holland in elk dei- kiesdncten Amsterdam VII en IX, de opgaven van een candidaat kunnen worden mgeleveid ter Gemeente-Secretarie en wel aan de Burgemeesterskamer ten Kaadhulze van des voormiddag! negen uur tot des namiddags vier uur.
Oproeping van Sollicitanten voor Leeraar bij het Middelbaar Onderwijs.
B. en VV. brengen ter kennis van belanghebbenden, dat bij het Openbaar M. O. alhier moet worden benoemd in het bijzonder om onderwijs te geven aan de 2e H. B. S. met 5-jarige cursus voor jongens, een tijdelijk leeraar in de Nederlandsche taal- en letterkunde en in de geschiedenis tegen eene belooning berekend op f 100 per jaar per lesuur in de week. Sollicitanten worden uitgenoodigd tich bij op tegel geschreven adressen Iwelke aan B. en \V. moeten worden gericht) en ander overlegging der bij de Wet verdichte stukken portvrij aan te melden ter Gemeente-secretarie, afd. Onderwijs, aó r of op 15 September 1902. Nadere inlichtingen zijn te bekomen bij den directeur van bovengenoemde ichool, Roelof Hartstraat.
Een gouden huwelijksfeest.
Van een aantal woningen in de armoedige en toch zoo schilderachtige Koitc Houtstraat waaide gisteren de driekleur ler ecre van de echtelieden Vischjager, wonende no. 31, 2 hoog, in die straat, die morgen den dag herdenken, waarop zij .".ij jaar geleden in het huwelijk naden. De oudjes hebben niet veel rozen, doek wel veel doornen op hun levenspad gevonden en ook thans nog heeischt er nooddruft in hun scha mele woning. In hun armoede slrekt het hun evenwel tot troos', dat zij bij hun buren geacht zijn; de vlaggentooi in de straat bewij't dit. De man is 73, de vrouw 74 jaar oud. Misschien gevoelen zich rijker met aardsche goederen bedeelden opgewekt, hun heelen een bezoek te brengen, en zoo dezen öüsten herdenkingsdag tot een werkelijken feestdag vooi de biave oudjes te maken.
De „billardkoning” Hugo Kerkau in 't Cafe du Passage.
De heer Hugo Kerkau, de groote Berlijnsche mee-ter op het billard, speelde gisteravond in 't ('af.' du Passage, Nieuwendijk '25, aihier, tegen den eigenaar van dn café, den heer I. de Grauw. Hugo Kerkau heeft te /unch ia Mei 1901 h. t wereldrecord np het billard gehaald met Tlöti caramboles. De heer P. de Grauw is kampioen voor Nederland.
De Berlijnsche speler begon mei fIOB caramboles te maken. Zijn kra> ht ligt vooral daarin, dat hij de drie balien dicht hij elkaar houdt en dat hij door zeer zachte stootjes met zrjn stootbal de beide andere ballen langzaam langs de banden doet voortrollen. Vooral in de hoeken levert de te manier van «overhouden, nog al eens mocielijke ballen op, die Kerkau echter in de mee te gevallen weet te overwinnen. I) D of viermaal achter
elkaar wandelt hij zoo het billard rond Kerkau is werkelijk de Napoleon op het billard en zijn uiterlijk doet ook sterk aa» .Ie peut caporal. denken, vooral lijn proliel. Nadat Kerkau een moeilijken «terugtickker» gemist heeft, komt De Grauw aan de beurt. Aanstonds valt zrjn royale manier van spelen tegen die van den Duittcher in het oog; we krijgen nu flinke stooten te zien, flink over band. Maar de Duitsche manier blijkt practischer en weldra komt Kerkau weer aan het spel. Weer kalmpjes maakt hij lijn lange series van «kruipertjet». Er werd tot 1600 gespeeld, De Grauw heeft 10"0 op. Na deze partij maakte Kerkau eene lerie kunstttooten.
Zaterdag- en Zondagavond aal het spel worden voortgezet. Over het billard van fijn wit hout uit de fabriek .Wilhelmina», van den heer I. B. Salomon. was de «billardkoning. teer tevreden. Een honderdvijftigtal billardliefhebbers volgden in gespannen aandacht het tpel.
Circas Carré.
Hedenavond heeft ia het Circus Carré aan den Binnen Amitcl d« eerste voorstelling plaats van het specialiteiten-geieltchap, waarmede het seizoen opent. Het geheele gebouw is gerestaureerd en de decors zrjn buitengewoon mooi. Gisteravond had de generale repetitie plaati, die iaderdaad veel belooft «oor da komende avonden, «ooral het electrische decoratief maakte een verrassende» indruk.
Alweer brand.
Nauwelijks was de brandweer van haar blustchingswerk van den brand in het gebouw I lora teruggekeerd, of in het Oostelijk gedeelte der stad werd zij weer opgescheld voor een nieuwen uitslaar.den brand.
Ditmaal gold het een brand in een meubelzaak aan de < !ude Schans IÖ-9. Om zeven uur sloegen daar plotseling de vlammen uit de winkelvensters. De brandweer was spoedig het vuair meester, wat echter niet verhinderde, dat de winkel en een daarachter gelegen opkanaertje uitgebrand zijn. De eerste etage, bewoond door den heer v. d. Woude. heeft waterschade gekregen. De eigenaar van de meubelzaak, de heer S. Reens, geeft als oorzaak van den brand op, het vallen van vonken van een "rgaar. die hij juist aangestoken had. De schade is door verzekering gedekt. » ■* Behalve bovenstaan tien brand bluschte de brandweer twee kleine binnenbranden: Rozengracht 91, Saenredamstraat 49, en een ichoorsteanbrand : Hugo de C.rootkade 7R
RECHTZAKEN. Disfstal en heling.
In efcn nacht a.ar. 20 op ; Mei «vreten ten BaAecifl aan do fiim.a Parquj Ragen & ('o.,rijwiclf.ibnkanten te Rotte-relam. eMtvrcTTncf 50 kgr. guttapcrrh.i en 48 bmtombanalen vaa rijwielera.
Beklaagd van liizrn die-fstal stonden tcneicht L. R . tl jaar cm A. W. E., 36 jaar, briefen los werkman aldaar, terwijl van heiling be- KSnloagd was L. C. J. de ].., 38 jaar, mede !o« wenrnara alefaar.
De beid*, beklaagden ontkr-ndm ten stellig ".e irrts aan eleti diefstal te werr-n De. a-ermoe dedijke heler erkcr.elc wel in a-erecnirrir.g- mi-t de beide anderein de ba.nsl.-n enz re hebbem verkocht, doch niet to weOem. etat een etn anefV-r va» ArfsitraJ afkomsti«j; was Uil tic jjretuigenv'TrrkJar-inge'n e,hier l.leetk. dn* tij in eenige café's gesrien waren rr.' fiuttßjxrrha. dat irjj dit en el»- baneh-n \.r
hadoVr» bij ten njwidh.eutW.aar en een opkooper. Het O. M- eischte voor iorlar hunrier 1 jaar en 6 maande*, gevatigemsstrai. Mr- Boomer, efe verdedSger van cic vermia a> delijke etievea», achtte de absolut zekerheid vaa schuld niet aanwezig eo drotag' bij evetntueelo veroordeel ing! op een lichtene, straf aan. Mr. Snier, voor e*en heler pleitende, ma-akte aanmerking op de aanhoucing; en de preventieve hechtenis van zijn cliënt. Een eenigszina eJeugdclijfc bewijs voor de wetensclvap, dat de goederen van tïerstai aikomstig zijn, was niet gvgevea*- Beklaagde is toevallig in cic zaak betj-okken Hij vroeg; viirspraak ;übs. een lichtere straf.
BERICHTEN. ALGEMEENE BERICHTEN.
Door den minister van KoJotnen zijn de heereji mrs 11. W E. Klomp, A. W. Hajrtman, J. J. Boerma, G DierphuLs, G Deka-sh. J S. Thicmo. en A A vaat S«2huyl»nburch ge> stald ter bc-schikkui-g van dei» gwivcrnesir-gcn.ia.il van Ned-ItadHL om in rechterlijke betiekkingrn e-aar te lande te worden geplaats*. iSt.-Ct.)
De Raad v.an I'orziaht a.p de S|Xo:v sten, da.ait.r al.a-r don Baaaastög aan, V\ atcr- Hanatcl en Nipf-rhe-id gemachtigd, lveeft Mtgervolge bel \.« rs< hnfi van art. ,7. aj&mt en art. 40. .ilinra 2. van het KoninJclitk sluit, regelende rwt tinzii ht op de rfOOfotTtsg dienst- ti. aooa - afar l.u»;-;t-Jiik ;< pewijeigd bn Kon. besluit v..n 28 October 11)02 (Staal ao 238), .. .al,-o..ni!a-ii raat ingang, van iSepwmba-j 190 a ie ilr.n l-i. K.e. besluit van ;i kat} 1902. no -t benoemden districiviitópe«aieiiir a.-r -,K«ir«..-,.lo-ras-ten J. G. Ravtaxik. Ta- belasten mat Ir -> I. !..VH.f.T Op al»- ■ weg. 11 boliof-rrnitV. tot bet Vlek- eli-triat. ter standplaats M....-richt; 2e. eten bij Kon. besluit vaa 21 Aitgatatau i.)C2. no. 2:. Ixmneniiltan ekstncts-in.
GER. KERKEN.
Beroepen: te Oud -I oosdrrcht, R. J. Anlbert* te Opperdoes. Generale Synode. Nader wordt ons gen.* Op voorstel van tli. Van Schelven beiloot de Synode TOorloQptg de verretuginp van de Theologische £ en de Theoïogis
DOOPSGEZINDE GEMEENTEN.
Te Nijmegen i» in den ouderdom van 62 jaar Overleden, ds. G. Cool. cm. irrcelileant bij ale Doopsgezinde Gemeente. Ds. Cool wa» van 9 Dec. 1866 af predikant te Wormcrveer op het Noord, terwel hij 1 Sept. 1899 emeritus werd en zich te Ni.megen vestigde
R.-K. KERK.
De hissel'.op van Breda heeft aan den heer Ant. Oomen, die in ale Congregatie der Witte Paters aaa Afrika wenscht te treden , eervol ontslag verleend all kapelaan te Aardenl.urg en in diens plaati benoemd den heer G. van Wee», pnester van het Seminarie.
KUNSTEN EN WETENSCHAAPEN. KUNST- EN LETTERNIEUWS.
De. ..Haagsche Werkmar.si.cKle '. Argeme-en Werkblad voor s Gfatreathage 011 I 'mstie-Jeeji. oneler redacue van den heer VV ers zal mest 1 October «.5. ia vi ' s. himen.
Veiling van Meerten.
root boek. m. J«- volgende prijzen ba teed No ;i -. G*stajdoloeken. Holl. aaTatbchrifl ~ . icjcte i / i io: no. ;-,., •-o uit de voornaamste mttaea ui 42 tx..rte / 1200; no. 741 tl. .la- krmi.rancrt / 90; do. 742 • van Woiatoêa ... Gnsot / 250; n.. .r,; (. i>it*v.r f 32c .no 751 \'an Ij-.-naly. k : DokoffieMsda l'OTt Bas / 2Cfj ; I ;. Lm keta : linies
Op de prijsvraag naar «tien Kon. pales te Amsterdam», uitgeschreven door de Maatschappij ter bevordering der Bouwkuntt, bij gelegenheid van haar fi< i-jarig beetaan, zijn 18 antwoorden — een vrij aanzienlijk getal ingekomen. De commisiie van beoordeeling kwam Woensdag voor het laatst bijeen om haar eindrapport vast te stellen. De con, lusie daarvan is. dat de uitgeloofde prijs, pl.m. f 1000, io zijn geheel aan geen hur.ner zal worden toegekend. Ofschoon velen zich veel moeite gaven en veel werk leverden, bleef aller arbeid, wordt aan het »Vad.» gemeld, beneden He gestelde eisrhen, en was het werk over 't algemeen zelfs van minder allooi dan dat hetwelk ren paar jaren geleden op een zelfde prijsvraag geleverd werd. De namen lullen later medegedeeld worden.
WETENSCHAPPEN. Voordracht van mevrouw Besant.
Gisteravond hield mevrouw Hesant linie tweede en laatste openbare voordracht over Theos-.de hiei te lanelc. Haar onderwerp luidde evenals gistere* in Hen Haag »'! He lies of the Tbeosopbical Societ'. • De vergadering werd gehouden in hit Nutsgebouw en bracht cc» zeer groot aantal hooiden bijeen. Met enkele woorden door den heet In. ke, algemeen tecretans der Ne.le.lanels.i.e afdeeling vai de Theosofische Vereeniging iageleid, sprak m«vrouw Betaal ongeveer ais volgt: De laatst» eeuw he«ft door haar uitbreiding va» de verschilleade middelen van verkeer als het «are een ineenkrimping «an de aarde te weeg gebracht. Landen, die «oorheen brjna volslagen onbekend war«n, weiden bereikbaar ca daardoor werd hun beichaving bekead en bestudeerd. Door de ncha ontwikkelende oriéatalistische wetenschap, weid boveadiefi letterkundig hetzelfde gedaan. De lettei kunde, godsdienst en beschaving van lndie, China, Chaldec en Mexico werden doorvoischten hun gedenkschriften vertaald. Toen vond me», dat over de gansene wereld de symbolen «an den godsdieatt, en zelfs de leeringen van vele gelooven overeenkwamen. Het Christendom had tot nog toe uitsluitend aanspraak op de wa.uheid gemaakt en toen bewezen werd, dat deze aauspraak op geestelijke alleenheerschappij ten onrechte wa», ontstond een steike school, die alle waarheid aan den godsdienst ontzegde. Het ee.ate nut vaa de Theosofische Vereeniging is, dat bare wijsbegeerte dete den godsdiemt vijandige strooming bestrijdt. Weid «oor vele bestudeerden van vergelijkenden godsdienst en mythologie de grondslag van den god.dienst getocht ir. het onwetend gisten der jeugdige meotchheid, de Theosofie ttelt daartegenover degelijkheid van alle godsdiensten, die vooitvloeit uit het feit, dat alle geleeraard zijn duor wijzen die wisten, die gemeenschappelijk wijsheid bezaten, /ij zegt dus, dat godsdienst op *ijsh ei d berust, maar verbasterd is tegenover de andere stelling, dat de godsdienst voortgekomen is uit onwetendheid en langzamerhand volmaaktet is geworden. i aar cic eenheid van allen godsdienst is aangetoond, ttaat bet dus aan elk te kiezen tustchen dit alternatief, dat aan zijn eigen godsdienst waaule geven zal of lal ontnemen. Kn w.mi.a' r v.»i T»aT«, cm Jat bawen.d net lev» i. Stichter als bckogste voor gekil van wir-he-ul- neiahesd en gruoaheid ! al aj dan is hiez .mt-a.- lijk te a-in- Als ciat elin «vaal re eji de g ■ihdu-n'l inzien . • me ■ .-. hui aa etaaotm ram ... bteruitging-. aj..n .s het r) ai. ii< r. fothSiatnstssge, r»m zitn c<-!«*ot tel ■ Mt zijn etrate v.ilri.ak:ii£, in plaats v.in ...n te paraaas aan h:fs\et.d:>* h ekjnkcm en iieeitaarhag >xho tv u aaLgiagUi Ir, dit wa-rk hoeft Ie '1 heosofis» he Ve-i •ei hand jaetnemieti», en re.-a.IV, eloor baar ■ 1... an a»arlerea .iri.-al tot <»p gi hoogte v...l:ra«rht bij vole i>• i j;.n.l.', .am een ..rutla'elpunt te njn voos het t. lijk lepras, ut alle uotlvlicr.stnn. voor ba . van g-axltsieti*rn2.t cm bet i'ioehk. n '.srcTi ara» vcrd'r.iaoz.uinili.-:'! ar, cTat in de sy jaar, dat efe 11, a.. '.« Veiiiejeniiiipg bestaat, ovale IztssTOupen I ."
Reed* »i}n rr g"(*cv.f lijken v. *t"kt(m «ter Ch riste*..jk« Wk. dio, ■ nt-W TJb-rostofiscfaen invloed, acri leerrag van (Vn k E R 1 ■«>■•■ BMM I ■ ■rih.».al
Dei Ttve»»t)afßß Inrit ifus ale. ivi.lhml v.»n 1 . nst, \l.iiT etit is niet bot eet-nip r.ut óe» \ er rjng In bén ameirl 19 .il baat* nut nirt te rertellem kn Inde waar hert: «Meeßtcitjk in/,i«'ht fcrraot, maar het vrx*-t.inil niind. r i»ntwikk. l.r."n«jt zi| iratellf-crue-ele ttamtag lici-ft t.alrijjco -11 f-.»atichr nn. geeft wc*ansc*happeüjk obis. Ira hert Wiwi-n, w.a.ar hel «TWlrttarftTmtr aaikkeald is, is hert haar taak a.in te kvaC-a-Ja. 11 l>e taak den- Ve-re-.s.nigrnej ie hen vvjnxlcr ran ■of cm Q»*aa-zlot*>f te baKtrij-JVn Be.xfe zijn d* gfrooertO anjanaaVMi van alen . n h. 'Tsx hen nr»j-i s-t*»e-aEs ir» bcxh-ocifeli t-Toote 111 olk gtzltaul van gteeati'lul. «resten an stMfCB Met eetn. nrm-e-kkiojr tot srueftes sloot el»! spr>.-k SWT ltarv* rette. dte luid «KBfakuM v.arKl. lO.aor ki'.rkva»rigiik-ji der Ne-trcrtliiitsrh lln ...ririelVr fe Beusichesm 19 aan lie-T I- iiks.ii..hief in C.eVa-rlard Vn jj¥"arh»Tn.ke <,-»-- geven ce-ne beatagrijke verrzamehne," -atrkkrzi vim ouArc. literlijke-ri a.iraf. •tfkotrtstig -. urvhan v.w>imsaJ>i£r gcrwht te Ileiraia-herin en ZczcJi.. av.-lkar »ich OlixJieT hunne bcrustinj» berv.r- V.aoe <üt gTKchcmk. waard» or het Ge % ar. h.c.felepvit eene bH.u'i'.'riikc .unwiasi 1. k..me.n. ■ aan kerrkTixageiern do dank cllcr Ro .'ee«rint' betnlgvi (StCt.)
Omgekomen.
Te Fexta, gemee»te Scheemd»(Gr,l, is de landbouwer J. Oterdoom op noodlottige wijze om het leven gekomen. Hij w»s bezig cc» voer koren van den wagen af te steken. Onder het werk brak de vork; de man viel door den tchok van den wagen en achterover op den harden donchvloer. Zijn schedel wa» «erpletterd, toodat hij spoedig overleed.
Brand.
Gisternacht ontstond te Wintenwrjk brand ia het huis bewoond door den manufictuner Boekers. Door het flink optreden van de brandweer werd het vuur tot het boyengedeelte beperkt, dat bijna geheel uitbrandde. Assurantie dekt de brandschade.
Inbraak te Zandvoort.
Men meldt ons uit Zandvoort: Wat sedert menschenheugenis «iet is gebeurd in onze rustige badplaats, geschiedde gisterennacht. Inbrekers zrjn aan het werk geweest en hebben hun slag weten te slaan en wel in het groote Badhuis, dit voor het centrum van het dorp op de duinen Haat. De veiligheid van eigendom was hier ongeveer tpreekwoordelfjk geworden; de eerlijkheid van het geheele badpersoneel, dat aan het strand dag aan dag lijn diensten verricht is als die der Amsterdamsche kruiers. Het tijn dar ook stellig menschen nitt uit deze plaats afkomstig maar locaal toch bekend geweest, die den nimbus van veiligheid, welke het hoofd onzer dorpsmaagd omkranste, hebben weggenomen. Om half een ongeveer gisternacht was het perso neel in het groote Badhuis ten deele nog op en om half zeven hedenochtend werd de diefstal ontdekt, die dus in het holle van den nacht moet hebben plaats gehad, 'ie ongeveer twee uur in den nacht heeft een in de buurt wonend koetsier, die toen naar de stal reed, wel gerucht gehoord in den omtrek van het groote Badhuis, doch daarop verder geen acht gegeven, ook ondanks het feit, dat de honden tuide aansloegen t dit geschiedde echter wel meer.
Miischien was de dief of waren de dieven juist aan het wetk.
Door uitsnijding van een ruit op het groote terras aan de zeezijde, dat langs een grooten houten trap van het strand en ook van ter zijde uit de duinen te bereiken is, is men in de ronde veranda weten door te dringen, waar anders ontbeten, geluncht en gedineerd wordt. Kalm heeft men de uitgesneden ruit tegen een stoel aangezet, waarop het onderzoekingswsrk in huis kon gebeuren. De aanzienlijkste buit bestond in het tafelzilver; vooral op de groote stukken heeft men het gemunt gehad, Ken bedrat? vaa ongeveer f «stjOO is aan zilver gestolen geworden. Het groote Badhuis, waaran dit tilver behoorde, lijdt deze s. hade de pachter niet. Van een ober-kellner, een reeds bedaagde man, werd omstreeks f BO ontvreemd. Vooral dete employé wordt door dit voor hem betrekkelijk groote verlies teer benadeeld. Noch van het personeel in het hotel noch van de talrijke logeergasten heeft iemanil iets verdachts gemetkt, het ligt trouwens in den aard der zaak in een hotel, dat ook al hoort men des nachts eenig gerucht, men niet direct op dieven bedacht 's, waarbij nog komt. looals wij leiden, dat tot nu toe Zandvoort nimmer door inbrekera is bezocht geworden. Of er met de leestjei van Donderdag uit Amsterdam of Haarlem misschien een paar gevaarlijke sujetten naar hier zijn komen afzakken, met lekerheid valt het niet te zeggen. De politie is een onderzoek gaan instellen, maar tast tot op dit oogenblik nog ia het duister.
SPORT EN WEDSTRIJDEN. Automobielenfeest te Scheveningen.
Eent gisterenmorgen wat de uitslag van het automobielen-concours te Scheveningen officieel bekend. Groote rijtuigen: Ie mr. P. VV. Mei kus, Utrecht; 2e Joh. Huysser, Bloemendaal; 3e. L. van Dam van Polanen.
Kleine rijtuigen : Ie Joh. van Hulzen, Amsterdam ; 2e F.nglebert, Den Haag; Se W. J. Jochems, Den Haaag; extra-prijs, tilveren tigarettenkoker, uitgeloofd door mevrouw Nahuys, D. Siem, Amsterdam. Prijs voor vrije oefeningen I. F. Verwey, Den Haag tecretarit van de Auto-Club. Te 9 uur maakte men zich hedenmorgen op voor den tocht naar Velzen, waar de voorzitter Jhr. Boreel van Hogelanden, de leden van de N. A. C. op tijn landgoed .Waterland, lot een lunch heeft uitgenoodigd. Het weer is prachtig.
Lawn-tennis.
De uitslag van den 4e!» dag van elen internationalen lawn-tenniswt-ilstrijd op Je banen aier II I*. T. C. „Leimunias" is : Hi. Tim-single?, ze ronde: R. van I/ennep sl.nt Kes-1.-r 6—l 6—l ; 3e rond.': Th. Mundt slaat W. I'allhe 6—l 6—I, R. van I ■enne-p slaat Verkerk 6—2 7—5, Payn slaat A. Broese 6—2 6—3 •4e ronele : K Umi tuil slaat Th. Mundt 6—4 6—o, Payn slaat R. van Lertarp ts—l 6—o. Dames singles ; mej. Drie slaat frl. Gusserow I—61—6 6—3 6—3. 11. tn n elnublei, 2e ronde : R. van Lennep en Flavelle slaan W. bruese en Verkerk 7—5 < V He» ten-singles juniores, 2e rende: W. Broese slaat Kassier 4—6 6—4 6—o. 3e ronde: VV- Broese slaat Van Reenen 6—4 6—2, W. Scheurleer slaat v. d. Wall 6-2 15—3, G. Scheurleer slaat C. van Lente p o—2 6—4. 11. eien singles met voorgift. Klasse B. 2e ronde : Tydeman slaat De Jong 6—l 6—l. 3e rende: H. r. d. Berg slaat v d. Wad t> 2 6—2. Wijnmalen slaat Kessler 6—4 h 2, Tydeman slaat v. Reenen 6--2 6—2, Do Qttaj slaat Hechtermans 6—3 6—l. Dam. s en harren doublea met voorgiit, ie ronde : K.. Beukema en mej. N. BrottM slaan tt. b.heurh.-r en mej Croockewit 6 4 6—2; 2e ronde: W. Broese en mej. NI. Holle slaan Van Haeften e», mej. Hnsh.-om 6—2 6—2, K. Berukema er. mej. N. Bi slaan Hechtermans en mej. Ravi naNk 6—l 6—3, W. Scheurleer en mej. A. N 11 slaan Patterson eo mej. A. Blerkmann 7—5, 6—4; 3e ronde : Flavelle en mej slaan Pronk en mej. Bosman 5—7 6—3 6—3, W, Scheurleer en mej. A. N. Thonie slaan A. Proesc en mej C. Palthe 6—3 6—o. Herren-doubles met voorgift, ie ror.
Payn en Patterson slaan Hechtermana en Fraenkt.l 6—o 6—3, G. Scheurleer en Wijnmalen slaan Allen en v. Haeften 6—3; 2e ronde : Jonas en Lane slaan Bergman en Michitls 9—7 6—o, W. Scheurleer en Beukema slaan Bono en Jorisstn 12—10 6—4, Payn en Patterson slaan A. Broese en E. Mundt 6—4 I—61—6 6—3, G. Scheurleer en Wijnmalen sla-u Elias en Sassen 6—4, 1-—6, 11—9, R. en C- van Lennep slaan Pronk en Van Dam 6—-3 6—2, Flavelle en Van Oven slaan P, eriH. v. d. Berg 9—7 3—6 6— -. Th. Mundt en Vreede slaan Jacometti en Ty.leman 6—4 4—6 6—4. Dames-singles met voorgift, ie ronde: mej. Cr.iikewit slaat mej. Gleichman 6—4 10—8; 2e ronde : mej. Gusseroro slaat mei. A. N. Th.Miie 6—4 6—J,
STADSNIEUWS. Gemeenteraad.
De gemeenteraad z.il e-n vergadering houdesn, ep Dinsdag 2 September » I dlü narruefel.asr. ten i.ij \.\e. ter htJuuieieling van eicvolonaCa-rwe-i p. H. 1..-. lu.iig. o twee aac-th«.L,d<-rs: |vacaturen i..n t-.i. .o Heemskerk); idem .ler ren lend.- KaacC- ■ •irinii--:en en van wn Ct»»*<*aia**e ■ f liV.aji int hei na/i-ii der (i.-m. vn'e o kenin;: ortaf toot ; van een tijd ekrlajKis. He taa! en leiterkundo ie 11. B. S. mei 3-jaiiigcn uil-u. voor jonge***', a»rul.-r\vi| d» t 1 ■•■ Rapport van I! en W. t.p 5 waauckeai om rrstitvtie «f : fschiijvrng van Plaat se lijjêc ekrecOê '-.-. -Jtatig- na.u h«f. Inkruaeo, aa.-ger.s oarer- Va*--: J... ht van B. Rn 'iV. tot «njngirag ak-r \'. e.-itierrng op l.i : beheer ir. den dienst elrr Idem. oen aai Kaai Vetni Btsch Wetaxaeijk Kn ti pót bij els vaa .!>- ...an die Venr.i.'-h.ir. ode i.ikh.i.s.ii.rnta- aaa de Ki -ra. ttotet, Vaan ran art 6 eIW Verot-denh»}» op b*a Botnren en
I*i m«*T*'mi -...ii V er w op een .in- van | van Aassea llzn c >~ I» — onelcT nieel»1.. i I» An. t, i.Liiu ,'iic ■ .p te naliten. •■ • ode bel d»«n poetsen vao ', !',..■!)< r • deren ia op .Lr. .'|vea.f.ar.'n aasg aldaar t. \> rgvzuung ■.>■ i ' hot plaatsen tot dat
Belasting op Bedrijfs- en andere Inkomsten.
De Burgemee-t.tr brengt ter kennis van belanghebbenden, dat hij van den Inspecteur der directe belastingen van het 4e kantoor heeft ontvangen een kohier van bovengenoemde belasting over het dienstjaar 1902/3, hetwelk op den 21n Aug. 1903 executoir verklaard en op 2.'i Aug. aan den daarbij betrokken ontvanger verzonden is ; idem van den Inspecteur der elirecte belastingen van het tic kantoor drie kohieren welke op den 2ftn Aug. executoir verklaard en op 27 Aug. aan den daarbij betrokken ontvanger verzonden zijn; idem van den Inspecteur der directe belastingen van het 4e kantoor een kohier hetwelk op den 23n Aug. executoir verklaard en op 27 Aug. aan den daarbij betrokken ontvanger verzonden is. Bij het Phinologisch en Hiitiologisch onderwijs van den hoogleeraar dr. T. Place aan de Universiteit alhier, is voor het ttudiejaar 1902 190.1 benoemd tot assistent, de heer I. C. van de Stad, alhier. De heer N. E. Andries, tedert 3.1 jaren lid en thesaurier van het Ned. Israël. Armbestuur alhier, heeft om getondheidsredeaen dit ambt neergelegd. Als erkenning voor de vele verdiensten ca voor z;jn onvermoeid werken in het belang der armen gedurende dit veeljarig tijdperk, werd hij door dat bestuur tot honorair lid benoemd. Gisteravond is in het Rokin bij het Beurspleintje een jongetje te water geraakt en verdronken. Het lijkje is nog niet gevonden. Vero»dersteld wordt, d»t, aangezien er gespuid werd, het lijkje m de ruimte onder het Beurspleintie ia 1 geraakt.
Oud-onderofficieren.
De afdeeling Amsterdam en Omstreken van den Kon. Nederi. Boad van Oud-ondeioiriciertn zal deelnemen aan de te houden parade ter gelegenheid van den verjaardag van 11. M. de Koningin op Maadag 1 Sept. a. s. in combinatie mei de Yeieenigingen Het Vader'an.l getrouw, tietrouw aan Vorstenhuis en VadeiUnd en den Bond Insulinde.
I.eden en donateur! zullen zich verzamelen ten 10X uur in het Lokaal «I'lancius», Plantage Kerklaan, om van daar ten 11 uie gezamenlijk met de vaandels en een muziekkorps aan 'net hoofd naar de paradeplaats af te maicheeren. Na afloop van de pa-ade zal een marsch avorden gemaakt door de stad tot op liet Damrak (stille zijde), waar de stoet wordt ontbonden.
Op Zaterdag I. Sept. e. k, des avonds ten 8 ure, zal ter herdenking van den veriaareiag van H. M. de Koningin een feestelijke bijeenieor.ist met dames op de bovenzaal van het lokaal «l'iancius> woiden gehouden.
Staat der schoolbevolking.
Reed» rm is re\ ebenen .1. ««taai dei l.c-,< ■'.- kno.- der -* hi -.-. Aa de • dit overzie 1: I lijkt, dat il' 114 se hola 1. .1. , i.- '► draw 11 " '■■ !o-a11.i.,g1 Het aantal )•-iilirij.. n
Landbouw.
In American Motel we.d gistetenr.amiddag de hu.shoudelijkc vergadenng c-ehouden van de afdceiing Amsterdam der Hollands, he Uaatsc2h»pp«j van I.analbouw. Hoofdzaak was .Ie bespreking van de punten van beschrijving voor de algemeene vergadering, IJ September e.k. te Alkmaar te houden.
I ingdunge en ïeer geanimeerde ehs. ..ssi n weiden gevoerd over meik-controle tegen eervalsching en besmetting. De aandacht wed gevestigd op de ir.u;-,Lr;khe.d, om ook de ge iagste vervabching v..n b ter met margarine te cunstatecicn (emulsie-systei m medegedeeld in het .Nederlandsch Weekblad «aaZuivclbeieiding en Veeteelt, vin Woensdag j.l. door den heer Swietstra, luiveU ionsulent van l'trecht. In principe is d.ze afdeeling er mi tegen, dat afdeelingen als , danig ,1 kunnen woidcn det d».he Maatseba Laadboaar. He rechten en verplichtingen dezer afdeelingen zullen echtei moeten vvoiden omschreven.
Als plaats waar de algemeene vergadetiog en de gesubsidiecide jaarlijksche tentoon-teling in zullen gehouden worden, stelt de afd »"t Westland* voor.
De vijtjaailijksche tentoonstelling te A.kmaar fier gelegenheid van de algemeene vergadering in Septembcraldaai, belooft zeer belangrijk te worden. Oe gemeente Alkmaar il.-et zeer veel. De inzendingen van rundvee, paarden en varken» zijn bevredigend, die van schapen zeerr rmtn :oinstiecks .'t'»'. Klein vee .konijnen en plu. mgedieitc) komt er ook.
Verschillende he langrijke wedstrijden 2.1 len vvoiden gehouden onder leiding van .Hollands ' derkwartier..
De keus der misleden wordt geroemd. In de keus der bestuursleden '..at men de afgevaardigden vrij.
Als Algemeen Secretaris wo:dt bij acclamatie voorgesteld de heer S. Koiteweg. I>e afdeeling hoopt, dat hij de betrekking, die hij reeds zoo lang zoo vooibeeldig vervult, weer zal willen aanvaarden.
1 ot afgevaardigden worden benoemd de heeren A. W. van Megen, K van der Sluys. M. K Visser en V. leumssen. IRICL'S.
Brand in het Theater „Flora”.
Gisterenmiddag 10 minuten over twee brak piotteling een hevige brand uit ia „Variété Flora, ia d« Amstelstraat alhier. De braad is ontstaan in den rechtervleugel vaa bet gebouw boven, waar tich de keuken bevindt. Het dienstmeisje Johanna Kcribergen was daar bezig met het koken van een pot gele was; dete was was bestemd om de vloeren in te wrrjven. Plotseling kookte de pot over en ofschooa Johanna nog trachtte deten van het vuur te temen, waarbij tij brandwonden opliep, sloeg de vlam 100 hevig op dat de geheele keukea een oogenblik later in braad stond. Het meisje vluchtte au door eea raam op het dak in het belendende gebouw .Café Metropole». Hier zakte zij door de pannen en kwam in een zolderkamertje terecht. Zij had «aa te voren al getracht het vuur te bluiichen. maar de kranen van de Vechtwaterleiding gaven geen water, doordat in de ttraat eene reparatie aan de leiding werd verricht. Hierdoor kwam het. dat de brand reeds twintig minuten woedde, voordat de brandweer wat er kon geven.
De heer Oostveen, de architect van het gebouw, vertelde on», dat men in het gebouw van September tot luni gewerkt heeft om de nieuwste verbeteringen aan te brengen, vooral met het oog op het blusschen van brand.
Deie vei beteringen waren aangebracht onder toezicht van de bouwpolitie en de brandweer. Kdoch, al deze voorzoigen zijn ijdel geweest, wij zeiden het reeds, de Vechtleiding gaf geen water; ware dit wel het geval geweest, de brand zou in het begin waarschijnlijk zijn gebluscht gewoiden. Het vuur greep in de bovenverdieping van het gebouw, waar alles van hout is, zeer snel om zich heen en oogenblikkelijk sloegen de vlammen meters hoog uit cic vensteis. Ken groote menigte stroomde naar het gebouw. De volle trams reden slechts tot op het Rembrandtplem. De Amstelstraat was aan beide zijden door de bereden politie afgezet, onder leiding van den afdeelingschef Meiboom. Bij het u.tbreken van den brand verkeerden verscheidene menschen in levensgevaar. De braad was het hevigst in den linkeivleugel van het gebouw, waar hei fotografisch laboratorium van den directeur N igerath zich bevindt. Ken der hier aanwezige cinematografische toestellen werd gered, maar had reeds veel waterschade ge'ed n. Reeds stond het geheele gebouw in e lam toen eene jonge artiste, mejuffrouw Herold, radeloos en handenwringend met loshangende haren boven op hei gebouw voor de balj.sfr.ide verscheen. Zij wilde bliikbaar naar beneden spongen. Doch opeens werd zij door een paar gespierd* armen gegrepen. Een krachtig man in een werkmampak. de tooneelmeester I. N. Kuiler, draagt het ontstelde me.se door de reeds brandende bovenkamer naar het dak van het cal. »Mctropole«. Hier werd zij aangepakt door den agent van politie J. C M. Dumurtier. die haar verder in veiligheid bracht. Wc hebben Mizzi gesproken, zij zat in het „Restauiar.t lioia" in de Wagenstraat. Nog bevend en ontsteld zat zij omgeven door hare kaast* vriendinnen, die haar trachtten te troosten. Al haar goed is vcibiand. Ook andere artisten zrjn door den brand van al hun goed beroofd. Zoo verbrandde o. a. het goed van den hondendresseur Reina:d in wiens koffer zich zrjn geheele vermogen, 2000 roebel, bevond. Ooi tien minuten over drie was er plotse.iag een ontzettend gekraak ; een gegil steeg op uit de schare toeschouwers. Met donderend geweld was het dak van het gebouw ingestort. Doodelijk verschrikt sprongen de brandwa. hts, die in het gebouw de spuit voerden.fnaar buiten. Vbk achter hen kwamen met veischnkkelijk gekiaak de brandende balken en planken naar beneden. Gelukkig konden allen tich in tijds redden.
Met verdubbelde kracht werd nu de strijd door de wakkere gehelmde mannen weer tegen het «uur aangebonden. Weer gingen zij in het vuurhol. Weer kiauterd-n zij tegen de snu Ie laddertjes op en knetterend sisten de waterstralen in den vuurpoel, die meer en meer werd bedwongen. Nog steeds werkle de brandweer onder commandant Meier. De aangrenzende perceelen leafé Metropol en het etiectenkantoor van de firma Wertheim en Gompert*) hebben geen schade geleden. (im vier uur welfde weer de helder blauwe lucht over het uitgebrande gebouw. Nog ongeschonden staat de lichtgroene gevel met de balustrade van balnnnetie». Lieflijk schijnt de zon nu door de ronde vensters van gekleurd glas. Nog nijgen hier en daar kleine witte stoomwi.lkjcs op. die nch oplossen in de ijle lucht" Nog prijken ais een geweldige ironie de zware gulden letters «Variété Flora» in den gevel. Vanitas, vanitatem ! De spiegelende deuren staan wijd open en daar binnen ligt de chaos van zwart verkoolde balken en planken, waarlangs afdruipt hel water, dat in stroomen naar buiten stroomt. De Amsredstraat staat blank.
In het vuile zwarte water liggen de natte kronkelende lichamen der waterslangen als een kluw.n dooreen, hier en daar fnssche wat»! SU aaltje» opspuitend uit kleine gaatjes. Kn de zwarte, vochtige lichamen kruipen op tegen de muren ca sitsend braken zij tut de koperen bekken waterstralen in het gebouw. Maar het water heeft reeds overwonnen, de strijd is gestreden, en met trots kunnen de (linke brandweermannen, die in hel ïweet huns aanschijns en met levensgevaar streden, terugzien op hun werk. VVrj vernemen nog, dat het gebouw met inventaris tegen brandschade verzekerd was. • « • GiSlcravoad was het i,ijzonei«-r le-veiialig in e'c Anisfels-tr.uir. Hondcrda-n Ir.irnea naar 't i.male Theater kijken; maar er «ra»sets I ijrontfers te tien, tenzij m<-n aJs iests bijzonders een ir.-pi. rei.r van pelitic rn eenige- agemten w.' t-t-schrueaeii. die veaor hert ga ir.uw. welks v.orgivcl. zooals wij rweLs mede-de-a leken, nog fenr. overeind sij.,t, de, tracht hielden. Het ..-.iii".!,. ad .af. .M-'!'rTx,!o''. dat '.cc' «rater hatJe beeft bcatoßOß, • ten.
LEGER EN MARINE. Hoofdcursus.
De irmi-ter van Oorlog Brengt, ah-ci dras, nader Mr kennis van bo l..i.'2'i.'bbenel-n. da: met winugu.g v..ii dr „.aiikot.aliging in cler . N '-w: - razit'' van \V.-n.-ekag 6 Augustu* ioa-2. m. l3a -...-reene plaai-ing bij iKmnvrinielifc inrichting vn .aanmerk Tg kennen a.-or
a iiif.ini >*o. 1' Keg. G [ Vis. 11. t. I «sairirT»», II A il -. K A I-'Ovek.inip-, I- 1 ara, R I .g.iay. Jl | Vissr h«n. J H W_ ! p S..im.i'ii F. I' Eiber», H 1' «aaa Vuur.-ri. M Cril.ulr 11. C Honig. 'J H I I-VO.-.1.1--I ll.emi-.r. I. A V. ! desaa, J. C. 1 |. M Bad VV. Mi.n.t..' ... I A Bredearode, I I a;inirVn \ ; i IR l'aehiv. lï.'g'. I> mf int. rie ia Ned 1. C. I H..H.1 iwy, J Ver.c-iTu. J C R..-!of*en, D IV, Bus- 1 II v.,ii llomrar. t. I) W A IVn.ii.l J F. Have* Droes G l ' 1. J 1.e1,..-.'.v. r. P I t Drift, H. J A. D Ve nel> K. Bouw»' dl administratie- in Ned.-l F. e» Bakker, ! W. I S< r**r». I K t. ■ ;r. II ran Ree, C T Bal, W vaa DoMb, K. W.-ntmg. C. I. M. M 1 lbkkng _ {St -Ct.) Heden vertrekt van i'tir.ht e9> te-luit. jhr. B G E. Kliai. van het na re«amcr,t ve.!.. nii-t ».-nig nar»«aatll r... .i A-s«*-n. Te-n «asd> ta iilii ia» Juni op r.s 'reak-n rot t dt ««batterij a..n .l.it etie is riangeaa■ ai n root <|.- exfetnings-n van het ie icg irvf a'el.-,.ar
Begrafenis Van der Schrieck.
Nader mel.ït men ons nit Arnhem : Te half een arriveerde aan het station het st' omhulsel van wijlen alen gepCMaaa»««>*«*sa generaalmajoor Schneck, uit den Haag oaergeb.acl.t. Aanwezig wa en in ale wachtkamer alleen de familie en vrienden. Kr -.varen geen militaire eerbewijzen op verzoek van den ontslapene. De hjkkoets werd gevolgd door drie volgnjluigen. Veertien kran-en eleklei. de kiat, die werd ter aarde besteld op .Ie t-.graafplaats Ol
MIDDELBAAR ONDERWIJS.
Voor leeraar aan de Hoogere I I ca Middelbare school voor meisjes fe Dordrecht wordt aanbevolen mr. dr. 11. G. de Coek.
'ler benoeming van leeraren in de wiskunde en de natuurlijke historie a«n de Hoogere burgerschool met 5-j»ngen cursus te Schiedam, voor den c.iisu» 1902/3 worden aanbevolen de heeren : M. J.
LAGER ONDERWIJS.
Benoemd: tot onderwijzer aan .la bijt. «chool voor in. u. 1. o. te Rotterdam, I. te Westmaas ; tot tijdelijke onderwijzeressen m de handwerken aan de o. I «chool f e kl. no. 13 te Amsterdam, ale dames R. Pauwels en W. T. Caratens aldaar.
Mej. W. M. K. Pamave heeft met ingang van 15 October e. k. een eervol ontslag aangevraagd uit hare belrekking van onderwijzeres in de hanalwerken «anale o. 1. s.hool Ie kl. no. 92 te Ani-tcr.lam.
De totaal uitslag van de te s Gravenhage gehouden examens Franse he taal 1„ O. is «Is volgt : leigrsthrcecn 435 mannel. en 354 «rouwe!, cand. ; vöór t schriftelijk «amen teruggetrokken 7 mannel. en 8 vrouwel , aan I schriftelijk examen averil deel genomen door 428 mannel. en 348 vrouwel .na 't ichnftelijk e.ameri teruggetrokken 75 mannel. en 46 vrouwel.. aan t mondeling . xamen werd deelgenomen door 853 mannel. en 300 vrouwel.. geslaagd 207 mannel. en 224 vrouwel, afgewezen 146 manne'. en 76 vrouwel.
NED. HERV. KERK.
Beroepen (toe*.) naar Beelgum (Fr.V il». I Groot te Midwou.l (N.-H.j; te Oud Heiierland. P. H Schippers te Huizen; fe Heinkenszand. J. de Vries te Grijptkerke. Bedankt: voor Houwerzijl, door N. O. Kr te Kapelle-Biezelinge. Ile candidaat W. 11. de Bod* te Zwolle, heeft zuh beroepbaar gesteld in de Ned. Herv. Kerk.
NIJVERHEID.
B. en W. van Amsterdam brengen t*r kenrna. dit te Raa.lhuize laf.leelirat f üblitkr W«ik. 11, kamer no 88, t*r «me zijn gelegd verzoekschriften **et bijlagen, •ao h «an Houten namens J. F. K.eft. betreffende bet oprichten van twee droogkasteu in het perceel melinstraat 2b voor. het drogen van op biscuit aangebracht suikerwerk; aan Oscar Carré, «Ii directeur van het Koninklijk Nederlandsch Circus, betreffend* het plaatien van een locomobiel van 30 pk. ,n het perceel Amstel 115/125 tot het drijven van een il» name voor electruche verlichting van dat perceel; vjn l. F. Hulshof, betreffende het oprichten van een loodgieterswerkplaat* en eene inrichting tot het maken van gasgloeüichtkousjei Id het perceel Rozengracht 12; van H. Norden, betreffende het oprichten van eene banketbakkerij in het perceel Nieuwe Kerkttraal 32; van J. C. «Aa I.aar, betreffende het oprichten »-»n eene droogktmer voor sigaren in het perceel Haarlemmer Hounuinen 69; van li. J. Ouendag namens H «aa Marwijk Kooij, betreffende het uitbreiden vin ,1e itooro Meel- en Broodfabriek «Holiaad. ge de vereenigde perceelen Zoulkectsgricht ♦ tot eu n.< t 12, door het pliatsen van eene itoommachine van 400 pk. ter vervinging van de letainde lloinaiaa chiDes, dat op Vrijdag 12 September 1902 tut. 10* en 12 ure, op bet Raadhuis, afdeeling Publieke Werken, gelegenheid zal worden gegeven om. ten overitun van den wetho iler .oor de Publieke Werkeo, bezwaren tegen het gevraagde io te brengen, dat die bezwaren, deigewentcht. vooraf schriftelijk kpnoen worden ingezonden aan B. en \V , dit een ieder gedurende drie dagen vóór bovengenoemd tijdstip let voormelde plaatse kennis zal kunnen nemen van al de ter zake ingekomen stukken, van C. van M direcleur van de Amsten!»miehe Veizmkerij. aan den Omval, Wijk C, do. 53e, te Ouder-Amstel, om aergunning tot het uitbreiden van de beslaande fabriek met twee bijgebouwen voor berging, het verlakkeo, vertinnen enz. en voor bewaring van rot op 30 pc. verdund zoiittuur, alsmede het drogen van voorwerpen, dat op Vrijdag 5 S*pternber 1902. des tnidda, uren. ter Secretarie der Gemeente Onder-Am,'. legenheid zal beitaio om bezwaren tegen dit verroek in te brengen en deze mondeling en schriftelijk toe te lichten, en dat van de verzoekschriften mei bijlagen ildaar terstond inzage kan word-D genomen, terwijl vao de te dezer zake ingekomen schrifturen drie dagen voor den hierboven aangegeven dag of tlie Secretarie kennis kin genomen worden. Door 1.. van der la» Pn. voor A. Stje Iza .s een beroep inr-esteld bij 11. M !- Koningin lep. besluit van H. ra W. van Amsterdam, dd. 1 1 \ 1902, No. 6710,2761 P.W., waai bij aan A. Stje* Jzn. en zijne rechtverkrijgenden, vergunning is verleend tot het uitbreiden van de rookerij en vetsinellerij, gevestigd in hel perceel Vaikenburgerstraat 131. door het plaatsen van een ruokhok en een fornn.s a.p de plaals achter genoemd perceel.
Tilly Koenen.
Men schrijft ons uit 't Gravenhage: Voor eene /eer talrijke schare gaf mej Tilly Koenei Donderdagavond een concert in rJe groe ti .-I' St. Jacobskerk en bewees biermede, dat zij rich inderdaad als „lieveling van l.et publiek kan bési iini». n. Jammei wat r, dat uien meet entréebiljetfen had nitgegi vn elan er wi rk.-iijk i la u -.antni ; een twintig minuten vesór den aanvang aan bet .-.inert waren e-r geen pre gramma's aan den ingang te krijgen, terwijl hier teven Int programma als toegangsbewijs diende. Wat nu de stem van mej, Koenen aangaat, zne> vraag ik mij eerst af: is yij «rel een alt? Deze vraag m. i i ntkennend beantwoorden , rii lnv.it wel den donken n toon ir haar si.-ni. doch niet het timbre van een alt, tr meer, daar de diepte bij 1 aar s! ■ men te voorschijn komt font m. i. geheel te wijten aan .ie verkeerde ademhaling, welke mej. Koenen bezit; eik.- toon, welke op de door baar toegepaste sleutelbeen ademhaling berust. moet vlak en op den dunt vervelend klinken, wat dei Ie meet ti betreuren is, naar de «angeres over een uitstekend materiaal kan Lesehikki n
Ha.ir .. is. . - gnoi '...ii A Stradioen, ratst dan o"k root een r,i..<>t de im)).'sant<- uitwerking, welke dcxc prachtige composii ringt, waaraan nv i. de opvatting der zangi res, wat ,1e- tempi betreft, grootendeels de schuld draagt, t. rwijl de f- doot den heef Ki . | man hierbij niet geheel en a' in den geest van den cemp nist ten oitvoet v>i; br.uht.
Wij badden gaarne gewenscht, dat o bare verschillende liederen meet miilriikkini: had gebrachl ; teet reker z. u de indruk, erdoor teweeggebrai bt, dan aan/ei*. lijk verhexigd zijn. I er Koopman betvi ei vooral in . e nit, u bet „Hymne celesta" en in de Finale de la grandi - van Guilmant, . hniek volkomen te 1 nen handhaafde zijn tem ■■ fraaie vertoiv.. Rai van beide beroemde stukken. A. M