*■ De Boeren generaals zijn gistermorgen" h Londen aangekomen. Zij hebben geweigerd aan journalisten eenige mededeeling te doen over len duur gn 't doe! van hun verblijf in Engeland- Intusschen weten wij, dat zij bij de Engelsche staatslieden er op willen aandringen, dat rijker tegemoetk>ming dan de 3 millioen pond zal gegeven worden, om het Boerenvak er weer boven op te helpen. Dat zij slag- Het Duitsche protectoraat van Kjaotchau is ruet gespaard geworden door de cholera, die thans in Oostelijk Azië heerschL Sedert het midilen van Augustus eischt deze dagelijks offers. Gemiddeld sterven 10 Chineezen daags, en ook Europeanen worden aangetast. Onder de landbouwers, die dn directe verbinding met de Chineezen staan, hebben zich reeds dOO lelijke gevallen voorgedaan. Men hoopt, dat nu de regentijd om is, de ziekte aanmerkelijk verminderen zal. Van een epidemie heeft men tot nu toe niet kunnen spreken, en men hoopt, dat het zoover ook niet zal komen. Het Fransehe ministerie van Koloniën heeft van den cixnmissaris-generaal van Frankrijk aan den Ccngo, een telegram ontvangen, meded-elende, dat een duizendtal Touaregs, onder hevel van Moh.immed-Ba-ani, op 1 Juni op Bir-Alabi, nabij het Tjadmeer, een aanval hebben gedaan, ca dat zij met verlies van 100 dooden en gewonden zijn teruggeslagen. De Franschen he'.ben geen enkel verlies geleden. De Touaregs zijn tot hun rjud gebied teruggedrongen. De rust is hersteld.
eer de Koning van Italië goed en wel Berbjn zal verlaten hebben, zal Wilhelm II maarschalk R«iberts en Ilrodrick, den Eragelschon minister van Oorlog, ontvangen. Deae beide heeren zullen ,)e groote militaire mancéuvres bij Frankfort a/d. öder bijwonen liet ii zeer twijfelachtig, of aan deze beide gasten van Keizer Wilhelm ook zulk een goede ontvangst dcor het voik zai ten deel Vallen als aan Koning Victor Emmanuei.
Men seint uit Konstantinopel aan de „Krkf. Ztg": ~De conferentie der gezanten, die gisteren naar aanleiding van de verkiezing van een gouverneur voor den Libanon heeft blaats gehad, is op een échec uitgeloopen. Bij de oonferentie was tegenwoordig de Turksche qumiter van Buitenlandsche Zaken Tewfïk- Pachj De candidatuur, dat hij voorstelde, van Dam. h-I.ffendi, werd echter door de gezanten verwoqien. Tewfik Pacha vroeg daarop om een nieuw uitstel van acht dagen, nadat de gezanten eerst hun ontevredenheid hadden verkl.vard o-vei rijn gezegde, dat na de candidatuur van D*an;ch-Effen«jfi de Porte geen nieuwen canjidaat had voor te stellen.
Intusschen neemt tegen den zin der gezanten N'aoem-Pacha de functies van gouverneur waar De gezanten zijn tnteengegaan, zonder dat s.ldKklngen zijn gen imen voor een nieuwe bijeenkomst.
rende de afgeloopen week rijn ongeveer rz 000 man Engelsche troepen uit Zuid- Afrika in Southampton ontscheept Binnen vfjf weken zullen nog slechts 50.000 man ip Zuid Ai'nka zijn. die aldaar voorloopig als een permanent garnizoen zuilen blijven. Een bericht uit Kaaiwtad meldt, dat de kin ler] ■ kken aldaar zijn uitgebroken. Zes Eur .;i.-anen en twee inboorlingen zijn reeds door le riekte aangetast. Uit Willemstad wordt gemeld, dat zoo mr surgrnten zijn geijootl of gewond bij den aanval ven Taguay in Venezuela. LV siah «èiiint brizender ingenomen te rijn met Frankrijk. In de „Fran-cau* vertelt een der redacteurs een onderho«ud, dat hij mot der» Sjah heeft gehad. „Tufschon Frankrijk en Perzie", verklaarde Muzaffer-Eddin, .hebben steeds gemeenschappelijke tradities bestaan, die reeds van zeer vroegen üjjd dagteekenen. Uw landgenooten hebben on» groote diensten bewegen. Tk hoop, dat ome Handels en vriendschapsrelaties zullen voortduren. Wij hebben een bijzonder hooge achting voor de kunsten, de wetenschappen ca de Uiteren, waarvan gij de meesters zjjt".
Volgens een telegram uit Shanghai is Zaterdag het Engelsch-Chineesch handelsverdrag onderteekend. De toestemming van den Keizer uit Peking was gekomen. Volgen* een ander bericht hebben de verteganwoordig.is van Duitschiand, Engeland, Oostenrijk-Hongarije, België, Nederland, Spianje en Japan in «China het nieuwe toptarief onderteekend. Hiermede rijn de meeste mogendheden — Irankrijk en Rusland ontbreken nog — ingegaan op het Engelsche voorstel, volgens hetwelk de binnenlandsche tollen, de zoogecaamde Likin, worden afgeschaft, en een regelmatig tolwezen wordt ingevoerd. Van Chineesche zijde is deze belangrijke verandering dan ook reeds officieel bekend gemaakt. Een telegram hieromtrent zegt: De officieele Pes king-courant publiceert een keizerlijk edict, dat de opheffing van de Likin-stations in het geheele land beveelt.
Op u September zal het tien jaren geleden zijn, dat de Russische minister van Finandèn, Witte, zijn betrekking aanvaardde. Met het oog hierop deelen wij de volgende bijzonderheden omtrent den heer Witte mede: Hij werd te Odessa geboren. Na zijn opvcedmg gen.Hen te hebben te Kischnew en Odesse, werd de jeugdige Witte op aanbeveling van den toenmaligen gouverneur van Odessa, in bescherming genomen door admiraal Tehikatchow, die hem een betrekking bij het spoorwezen bezorgde. Hier maakte hij tnel vorderingen. De spoorwegmaatschappij stond toentertijd onder dezelfde directie als een stoombooünaatschapjiij. Later werd Witte minister van gemeenschapswegen. Witte heeft een groot aandeel in den aanleg van den Trans-Sirxrischen spoorweg, waaraan men tui twaalf jaar geleden begon.
De Chaldeeuwsche patriarch, magister Thomas, Is in audiëntie ontvangen door den Hallgen Vader. Hij had tegelijk een opdracht bij den Paus te vervullen vanwege zijn wereldlijk hoofd, Sultan Abdut-Hamid, die hem had belast met het overbrengen van zijn heilwenschen aan Leo XIII. Nadat de patriarch verscheiden keeren een onderhoud met den Paus had gehad, heeft deze hem te kennen gegevens dat hij hoogst voldaan was over de schikkingen van den Sultan ten opzichte der Christenen en v.xiral der Chaldeeèrs Dank zij den Sultan leefden «le «Christenen in vrede in het Turksche rijk. (Sic). De Chaldeeuwsche patriarch is 3aarop naar Brussel vertrokken, waar hij een oog-operatie zal ondergaan. Vervolgens zal hij naar Parijs gaan, en van daar over Konstantinopel naar Mosoel, in Mesopotamia, terugkeeren.
De Amerikaansehe bladen verheffen er zich faame op, dat in Amerika nooit sprake van oden-vervolgingen is. Volgens een correspondent van de „Kölnlsche Zeitung" behoeft men echter niet lang in Amerika te zijn om waar te nemen, fiat Je Joden aldaar evenveei grond tot klagen hebben over maatschappelijke en sociale uitsluiting, en ook over een onvrierdschappelijke stemming van het volk als ovcial elders (behalve in ons land). Te New-Y ïrt heeft reeds meer dan een hotelhouder zware verliezen geleien, omdat zijn Jóodsche klar.- ten de anderen verdreven. Voor eenige jaren schreef Simon Wolf. zelf een volbloed Israëliet, die 10 jaren gezant was geweest aan het hof van Egypte, een levensbeschrijving vin Commodore Urian P. I-evy. waarin op aangrijpende wijze de plagerijen worden geschilderd, waaraan «leze marine-officier was bie.otgesteld. De gebeurtenissen, zegt de rorreepO"- «lent, die onlangs hebben plaats gehad bij le begrafenis van den opperrabbijn Joseph. in New-York, hebben dan ook niemand Hl «lil. Ook in Jersey-City heeft de bevolking, v 00.,1 de jeugd, het voortdurend op de Joden g« munt. Geljjk ook in andere lanJen, hebben d' Israëlieten in de laatste 20 'aren in de Ver eenigde Staten het manufa erenvak geheel iv hun handen gekregen. De groote manufa - tuurwinkets zijn bijna alle in het beoit van Israëlieten. Het humoristisch blad „Piki>i maakt hierop een spotprent, volgens wftt'ee prent alle magazyuen in Jóodsche handen waren, behalve een enkel van een zekeren Jchn Smitt. op de 25e veidieping, wiens uithangbord men slechts met een verrekijktr kan zien. Ook vele Israëlietische advoca.*n en aitsen bevinden zich in N'ew-York. t)e overige advocaten en artsen klagen sterk over hun aangroeiend aantal, zegt de corres/ecitdent. Ons is dit niet recht duidelijk, hoe mtn zich Van beklagen over collega's, die over het algemeen niet in trek zijn bij de bevolking moeten hier de conclusie uit trekken, dat dit alleen mogelijk is, omdat de Jóodsche advcaten en doctoren bekwame vaklui zijn.
"BUITENLAND. ALGEMEEN OVERZICHT.". "De Telegraaf". Amsterdam, 1902/09/01 00:00:00, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 01-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:110557584:mpeg21:p001
"De Telegraaf". Amsterdam, 1902/09/01 00:00:00, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 01-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:110557584:mpeg21:p001
LONDEN, 31 Aug. (R.0.) Botha, De Wet en De la Key zijn hedenmorgen om tien uur te Londen aangekomen. Zij weigerden inlich tingen te geven omtrent hun plannen, den duur hunner reis en hun oponthoud.
"TELEGRAMMEN. De Boerengeneraals te Londen.". "De Telegraaf". Amsterdam, 1902/09/01 00:00:00, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 01-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:110557584:mpeg21:p001
WILDPARK, ji Aug. (R O.) Tegen negen uur hedenmorgen kwamen de monarchen van het nieuwe paleis alhier aan. Op het station waren de kroonprins, prins Etel Friedrich en de Rijkskanselier verschenen. Het afscheid was buitengewoon hartelijk ; «le versten omarmden elkander herhaaldelijk. Toen d« Koning in den trein had plaats genomen, reikten Hunne Majesteiten elkander nogmaals de hand. Toen de trein zich onder het gejuich van het talrijk publiek in beweging zet te, groette de Koning nog voortdurend uit den waggon. Op zijn reis wordt de Koning door een eeredienst begeleid.
"De koning van Italië in Duitschland.". "De Telegraaf". Amsterdam, 1902/09/01 00:00:00, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 01-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:110557584:mpeg21:p001
In den „Nederlandsche Spectator" mag men soms nog wel eens ondeugend wezen, mits... niet merkbaar. Nu — zoon klein ondeugend plukseltje als deze week is toch wel aardig. Wij geven het hier:
Bij het schoone Benoit-feest te Hazelbeke, las men het volgende aanplakbiljet: „De leden van het XXVII Neder„landsch Taal- en Letterkundig Congres „bezoeken onze stad. „Dit Congres telt al de grootste en be„roemdste mannen uit alle streken der we„reld, waar cnze dierbare taal gesproken „wordt „Verscheidene helden uit Transvaal vergezellen". Boem! » • » Bij de gelegenheid van den verjaardag onzer Koning*n, zal menigeen wel eens denken er over, hoe er toch tegenwoordig gesold wordt met het begrip vailerland en vaderlandsliefde, vcoral «loor hen, die zich meer „cosmopolieten" noemen, dan zij het werkelijk zijn. Sedert Multatuli's pruilende definitie van vaderlandsliefde, meent zoo menigeen, dat het niet gekleed staat van zijn vaderland te houden, en daarom praat hij er maar ep los. Dezulken doen geen kwaad met Weerbaar" in te zien en het artikel te waarvan het onderstaande een gedeeite is: Komaan. gij esmopoliet. zijt ge we! eens een tijd in den vreemde geweest?
Ik weet wel, ge spreekt uw talen, en ge hebt in 't algemeen zaer gezonde internationale begrippen. Ge voelt u overal thuis, en ge zijt wereldburger... vtvor zoover ge ooit op reis waart. Overal hebt ge iets ontdekt, dat beter is dan bij ons; en meermalen hebt ge gelegenheid gevonden tot vergelijkingen, die u ■*- onpartijdig — tot min vleiende gevolgtrekkingen aanleiding gaven Maar Is 't u wel eens gebeurd in den vrtjemde, dat ge ons volkslied hoordet, het ~Wilhelmus of het ~Wien Neer'.and's Bltjed" ?
Ik weet 't wjl — en ge hebt volkomen filijk alweer! — dat het „W'ien Neérland's loed" als compositie niet hoog staat. Maar daar hebben vrij 't niet over Ik wilde u vragen, of ge toen niet wal vreemds gevoeldet? Verschoot er niet iets langs uw mg, en tintelde het niet in uw polsen? En streek er niet wat klams langs uw voorhoofd ?
Het komt mij zelfs niet onwaarschijnlijk voor, dat gij — die anders zoo bescheiden zijt. en zoo nuchter kunt redeneeren — dat gij u dat oogenblik verreweg verheven achttet. als Nederlander, boven uw omgeving. Dat ge toen een trots gevoeldet, zooals een persoonlijk succes, e<\n resultaat van eigen werken, u nooit vers«hafte.
En hebt gij nooiv in den vreemde, ver van huis, eens een portret ontmoet van onze Koningin? Ailichf dat ge toen iets gevoeldet als heimwee; dat een verteedering, een gevoel van r.ationaal bewustzijn u bekroop, weinig vereenigbaar met uw zco nuchtere levensopvatting. Ik wensch niet te weten, waar toen uw gezond verstand zat. En ik schenk 11 iedere verklaring. Want er zijn dingen, "waar niet over te redeneeren valt, of over te redetwisten. Er zijn gevoelens, die men niet ontleden kan Vaderlandsliefde is aangeboren. En alle Nederlanders, die twijfelen, ik zou hen op reis willen zenden, om in den vreemde hun land te leeren liefhebben. • * * T\ L _
"BINNENLAND. UIT ONZE WEEKBLADEN. Reclame. Barnum en Bailey?". "De Telegraaf". Amsterdam, 1902/09/01 00:00:00, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 01-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:110557584:mpeg21:p001
Het „Sociaal Weekblad" bevat een merkwaardig artikel over „Woningtoestanden in Drenthe". E«n mar», die em permibue-biljet v*i> den burgemeester heeft om te coHec'.ee- Ten langs de huizen voor het herstel van een bouwvallige woning, presenteert een inteekenbiljet Hierbij heeft het volgende onderhou. plaats: „Keen heet ik, meneer. Wij woonden hier vroeger op het dorp; maar dat zal meneer niet meer weten. Verleden herfst is het tien jaar geweest., dat ze in 't achterveen begonnen zijn heele stukken aan te maken. Toen kwam op een avond groote Loeks bij ons en vroeg, of ik niet voor zijn schoonzoon het toezicht op die aanmakerij wilde houden. Zoo trokken wij naar 't achtèrveen. Ze zetten er een beste keet voor ons neer en ik ben er dne jaar voor den boer opgekomen of 't voor mezelf was: loon uitbetalen, werkvolk aannemen, aardappelén verkoopen: ik had soms wel zestig gulden van hem in huis, maar alles kwam altijd goed uit en de baas was nooit anders dan tevreden. Na drie jaar was alles aangemaakt ; toen v erd de boerderij gezet en de boer kwam er zelf wonen". Daarmee was natuurlijk de opzichter overbodig geworden. Hij verzocht in do keet te mogen blijven wonen en zelf daarbij een stukje grond aan te maken; 'winlig gulden huur zou hij betalen. Maar de boer kon van een ander dertig krijgen, en cf Keen al beweerde, dat het te veel voor hem was met z|jn groot gezin, en of hij zich al beriep op zijn goede diensten, hij moest er uit en plaats maken voor den man, die dertig gulden had gebeden. — „De boer heeft er nooit een cent van gezien; de kerel dacht niet aan betalen", vertelde Keen. Het leedvermaak, waarmee hij het zei, kon ik hem onmogelijk kwalijk nemen.
— ~Ik kocht een oude keet voo* vijf en twintig gulden", ging hij voort. „Dat gaat zóó, meneer: je koopt de keet van wié er inwoont, en je betaalt grondpacht aan wie de grond toehoort. Ik betaal vijf gulden in 't jaar. daarvoor mag je dan zooveel grond aanmaken als je wilt. Maar de mest, dat is altijd het groote gebrek. „De keet was al rct, toen ik ham kocht, maar ik moest een onderlak hebben, fk ben klompenmaker, en daar begon ik weer mee. Eerst ging alles nog wel tfoed, maar toen kwam de „rimmetiefc" en ik kon geen mes of ander tuig meer vasthouden. Dal komt ook al mee van het vocht; we zitten daar midden op 't veen, moet }e weten, in een laagte. En nou is de keet zoo slecht geworden, het regent „zuver" bij ons in beo. Zoden durf ik er niet meer tdj opgooien, want dan krijgen we het heele dak met sparren en al op ons. Bij een goeie wind schudt de heele boel toch al en het achterhuis ligt al half tegen den grond. Alles moest eigenlijk omgehaald worden, maar timmeren, meneer, dat valt zoo tieren. En waar zal ik met mijn kromme hand en stijve beenen het geld vandaan halen. Sinds verleden winter kan ik het'.emaal niets meer, allemaal van de rimmetiek. Mijn vrouw •nt zoowat den kost
„Toen zei de burgemeester, dat ik mocht rondgaan in de gemeente, en die heeft mij dit papier meegegeven. Maaf 't loopeh valt mij zwaar, vooral met zoon nat temer als van 't jaar". Ik 7,ig zijn lijst eens in. 't Waren allemaal kwartjes en dubbeltjes; een enkele gulden of halve gulden. Maar hij was er nogal over tevreden. Ik voegde er mijn penningske bij. — ~En nou moe: 'k weer verder en doe Te je bedanken, meneer". Hij stond pijnlijk op en strompelde langzaam weg. Gelukkig was de stortregen opgehouden en scheen er een warm zonnetje— ~Dat scheelt mij tos h zoon stuk", zei hij bij 't uitlaten opgewekt, „of de zco schijnt of niet". Hoe is 't mogelijk, dat zoon man nog opgewekt kan rijn. * • *
"Drenthe.". "De Telegraaf". Amsterdam, 1902/09/01 00:00:00, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 01-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:110557584:mpeg21:p001
Van F.uiopeetche S;aat»fondsen trekt de Portugaeache Schuld voor t oogenbiik iij ronder da aaadacht wegens hei 'ban. in werking getredea conveisie-plan. hetwelk in hoofdzaak hierop neerkom:, dat de 3 pc. ticket Oblig. BuiteaL Schuld van £ 100 ontvangt £ 50 nieuw 3 pc. fonds; de 4 pc. ticket idem. voor elke 3 oude '2 nieuwe Oblig. 3 pc. ad .'rs. 500; de 4'/, pc. ticket idem voor elke 4 oude 8 nieuwe Oblig. 3 pc. ad fr». 100; plu» 3 renteiooie Cer'ificaten gelijke No». dragende als de nieuwe Obitg. ca ter grootte vaa ■om!. lfl-3.87 => f * De uitgifte der nieuwe obligatiën bestaat derkalve ue 3 seri.'n. van welke de eertte serie (In de plaatt der 3 pc», '.»ore-opgcioit door uitloting k pan of aankoop ter beuize naar keuze der regeering :de tweede »e::e in de plaat» der 4 pc».) onder gelijke voorwaaiden, maar in geval van uitloting met een agio var. 26 pc.; e» de derde serie ( - - plaat» der 4'/, pc».) uitsluitend door uitloting aparionde 0.39 ontvangt. Van deze laatstbedoelde scne. worden nl. uitgegeven 1.043.179 aueuwe stukken .« £30 elk, zoodat £200 der ■«de chuld woidt geconverteerd in sae 20 nieuwe ■bligatien. Overigen» wordt nog «teed» de meeste aandacht r honken aan de Amcnk.-.ansche «poorwegmarkt, nog alle kenteekenen tot een verder gun«tig |krl'*ef> ifa aich vtrccnigclc; deze week toch begot taMe eter aaamfridigeaóe omiUadighedea, al. eca bankttaat met $ IUH millioen afname der beleeningen tn met $ '2.6 millioen toename d.r «urpluireserve, terwijl de halfmaandelijksche Londenicbe rescontre, wat minwaarden betreft, goed verliep, en dientengevolge een vastere tendenz te voorschijn riep; en Amenk. «poorw waarden aldaar evenzeer va»t en oploopend debuteerden, voorn, voor Pace • 'x.rten en Coaler» op telkena opnieuw opduiken,., gunsrige berichten aangaande de werkstaking, welke, naar verondersteld werd, door den heer Morgaa »ou worden bezworen. De willige iienamiag werd tevens versterkt door de waarneming der ontvangsttoenamen, welke o. a. in de St week van Aug. voor de Norfolk & W. $ 103,1000 bo,, voor de Soethcrn Kailwav C. $ 97,000 bo. bedroegen, terwijl de Erve ra het kwartaal 1 April—SO Juni 1.1. netto $ 500,000 meer oatving. ondanks den aadeengen invloed der werkstaking. Nochtans werd deze ttemming eenigazins getemperd door een minder gunstig luidend wekelijksch oogstiapport, waaria geweien weid op het door de koele weersgesteldheid vertraagd rijpen der Man, di* beslist behoefte heeft aan warmte en droogte, terwijl voort» bericht werd dat in het N.Westen de oogit der zomertarwe geschaad werd door zware regens, die hei binnenbrengen van den oogst belemmerden, alsook omtrent den katoenoogit, die ia de westelijke en middenstreken o. a. in Te-zat minder guastig, waarschijnlijk tol htt gemiddelde cijfer zal uitvallen. (jtoote goudzendiagen naar het binnealand ca ten ilotte het tegenvallen van het Reading-dividend, nl. een halfj. dividend op de le pref. Stock ad l pc. in plaat» vaa 2 pc. hetgeen de verlenging der voting-trust voor 2 jaar in zich sluit, garen de markt een zekere omatemming en der contramia* meerdere aanmoediging. 2SAig Van 2« An». 190" 2» Ang. 1102. tot 98 Aug I*o2. 1902. JH pc Nederland... St 82 I 82fc U% 1 ld. 17 HK ' »"•% •«» 4 , Hong.üoadr.lo2Jsf 102 » T 02% * » < Kron. 99X 991,'* » t 9& I » Ooit.Mei/Nr BV«4 86!*- » W? 5 > id. Jan./ïuli 851, . 85 S' 4 » id. 'Goud ..102>i . 102j< 5 > Italië 1881.. 97**' . 9rit' S » Portug.(tick) 29H ?9Jf » 29'*,'É 30"ft *H > id. id. .46 ISlt' . 4714 »7|,' 4H » Tabaks oblig. 97H 97-,, , 9",' 4 » Rusland 1880 97"< 97"(6 . 975, ♦ > il. '94(bin.l 61H . 6t'"»j 4 > Spanje fbuit.) 77K . 7*14 4 » Turk. (gepr.) 95 — > 941 f 5 » id. (douane) 95 . 9'«4 1 > id. (gee. DJ 29 29 . 29V 29)< I » id.( id. C) 30lf 30»< > 30*, 30% 4 » Egypte 106Vg 108k> »109 108«( 8 » México 1839 102», 102"< .103 103 6 pc. el. fbin.j 37« 37% . 37* 37 H 4 » Brazilië 1889. 72WJ 12", . 72-»* 72ü 5 > c fundedlOO 100 •100 M' 100 1W • Columbia.... 18% 18%,.18"|6 18» f 3% » Oragaa] ...54»»; . 54», 4 » Venezuela... 2954 J 21-f • 29V 4 » Dominica... '6* Ibv, > l-.W 16J& Het koersverloop onzer Nationale Schuldbrieven wa» vrij «tationnair; IntegTalei blijven eene fractie beter, drieën op ongeveer vorigen koer»; Cert. id. 94/,—05",-94/,. Buiten.. Siaat»fondsen stil, meerendeel» prijth.; Portugeeien levendig verhandeld tot stijgende koersen in vei band met het in uitvoering gestelde converiieplan. waarbij de 4 pc. en 4'/, pr.. lee■lngen redclrjkerwü-e bevoorrechting genieten; eerugtn. liepen op tot 881/, —38'/,; laatstgen. tot 47%; dt nieuwe d e-n in franc» werdtn a 901/, —61*/,, die in Lst. 1 00' ,-60'/, verhandeld. Ook Turksche waarden haddea een zeer vasi koersverloop. Van Chineesche fondsen maak'e de 7 pc. iilv«r 1.g., 95'/,—067»—96»/», Ti pc avana Midden- en Zuid-Amenkaaniche fondsen leverden weinig variatie op; Bazilianen met verder* koer»beve»tiging, de fuading I.oan overschreed dan part-koer» 5 pc Mina» Geraes, 77-77' fc, sluit V, pc. beter. -Ook 4pc Argentië, 67V, —69/, _ tö»»j, •% (Je. hooger. Voorts werden verhandeld
Aand. W. Weenen Sp. llöi 4—UBV4—llB, 2*', pc. hooger ; G pc. Kon. Trans-Afrik. Sp. 79*',—79, '/, pc. hooger; 3 pc. Beira-Baixa Sp. 687.» _ 691/,, S.'4 pr. hooger. Aandeelen. 25 Aug. 29 Aug. Atchison gew. ..... 91S, 9314 pref. lOOit Denver Rwgcw. . . . 49Jt' 48'/, Denver Rio pref. .... 94 94 Nashville lööi.» Exd. 156 Ontario 36H 35»,', Missouri gew. 82*4 321.» Missouri pref. 64'/, 65 Erie gew (*, 41 % Erie Ie pref. — 7! . 2e • — — Francisco le pref. .. . 85'/, 85'/, 2e » ... 78»7i WH gew 79'/, 79»/, Souihern I'acific .... 77i< 767, . R.iiiwaypref. . 95'/, 96»/, » ' gew. .4! 40>< Union Pacific gew. , , . 106* 1I1J( » » pref. .. . 91'/, 91'/, Norfolk adj. Stock ... 88!*' 38af Ob 1 iq a 11 ën. Atchison 4 pet Iolj< 101S4' » adjustm. ... 96 96 Missouri K. T 98 98y, 2e hyp. . 84 84-< I Western New-York 4 pc 98", 98*/, óregoft Californla. . . . lfjUn" 103?', Chicago «4 Erie .... 121 121 Jefferson Bridge . . . . 98*, 98a, CetralPac. leßef. 4pa .100 IÖOH South. Paa Goud 4pc . 98 98 Door de voren aangehaalde gunttige factorei ondersteund, ontwikkelde lich in Wallstreet weder «en uitgebreide om-et ia Amerikaansehe Spoorwegwaarden, die somwllea éé« millioen «hare» Der dag over .' reed. Zulks gold beurtelings aand. Suuruern ta.iric, id. Union Pacirïc, Weatern- Union Telegraph Ct>. e. d. g., hetgeen wrjtt op manipulatiën van de Gould*» clique. Mr. Gould «chijnt, luiden» de berichten, ook plannen te hebben, de Wabash KR. uit te breiden tot I'ennsylvania en West-Virgima en daarmede dr I'ennsylvania Mij. in zake de Van der Bilt») alt-reuk te willen doen in het vette-kolen-gebied, all revanche voor de vijandelijke houding door laa'.stgen. Maatschappij in den laatsten ttjd tegenover de tiould'i belangen aan den dag gelegd. Voort» wordt melding gemaakt van veriet van de zijde vaa den gouverneur van Kentucky tegen de samensmelting van de Louisvilie Nashville R.R. en de Souihern Kaïiway Co., op grond dat de conjtitutie van gen. staat de «amentmelting van parallel loopende concurreerende lijnen verbiedt. len en ander moge, tio-.i de gunstige verwachtingen omtrent het ooc-tvervoer, tot voorzienigheid aansporen, teneinde die zeker te verdedigen verwachtingen niet te vroeg in de koersen te verdttconteeren. Behalve de in de koershjit langegevene, o. w. Atchisins, Union pac. en Ene» uitmunten, verbeterden nog in koers: com. Baltimore, 1157,- -117'/, —116. 4'/, pc; aand. lilinois Centr. 170- -173'/,, 2., pc; pref- Memc. Nat. 49"»— 42—41»/, J, pc; com. id. — 80*%, 1 pc. ; com. Norfolk, 701/, — 71*/» — 711/», 1 . pc ; com. Wabaih 1 885/i»—36--841 s, 1 pc; com. C he», ühio 53it— sgi/4—65'/,, li/s pc; com. Kans Cy S, SSl.'i»— 89»/s—38«/,, 1 pc; pref. id. 60l»_0H»-'50>/,, 14 pc. Conv. Bond» Union pac. 108—110 1091», 2 pc ; prior Maxwell l pc. Com. Rock lal 48/,—44-/»— Aand. U. £Fc Steel en id. Bar en Foundry «luiten prijshoudend. Ome binnenl. Spoorwegmarkt was vast gestemd; aand. Holl., 101—108, verbeterden 1 pc; 3. pc obl. id., 981/,— 98»/,, U pc; 3'/, pc obl. Stssts, 9ii/»—984», )i pc; Hoxtelwaarden vast; De'.iSp. aand., 180, 2 pc. hooger; id. Ned. Ind, 219-221, stationair. Petreleumwiarden traag; aan 1. Konink 4 . 456-450'/,; id. Perlak, 132-142 X —13Ü'/,, 2V, pc; id. Sum.-Pal., 64'/, —6'J,i-, I'/, pc; Rumaa, [87-188—187 V,, %%t pc. lager; M.-Enmv , 109», —100, prij«houdend; Moe«i-Ilir, 65-70 -891/,, 41/, pc. hooger. Tabakswaarden veelal trager; lager noteeren: aand. Dcli, 455-41.0—468, 8 pc; Dch B I 429, 4 pc; I-angkat-Tabak A, 80%—89/,, 8 pcj Medaa, 269—2647,, s'/, pc; franco Dcli *"•'/, - 437,. IV. P=. IN. Asahan, 147—152—148 t',, 4', pc; Sum.-Plant. 82—81, 4 pc; nochtan» werden hooger verhandeld: Senembah 414, 2pc ; Sakc-dt |47 - 47»,, 2', pc; Unit. Lank. pi. M Ned.-Ind. Cultuur- en Bankwaarden. prfjtbi u 'end, astil; «lecht» aand. Ned.-Ind. Handel-bank. I , - 68 ~ sluiten l pc beter. Handelm. to*,c. 1 : ' , • 1481/, —142;». Mtjabouw-ondernemingen, op enkele u: zinderingen na, flauwer; aand N.-Ind. Mijnb. 2-5 34— 261/,, 7'/, pc; Redj, Lebong 88»—887, 8 pc; Ned. W.-Ind. Expl. 30-801)». 4»/, pc. lag - Slecht»: aand. Guyana Coudpl. 63%—Ü6, 3'/, ' pc; Suriname 84-ai. VI, pc, en Transval* , 67—715—741*. t3y, pc bootjer. Stoomvaartlijnea m gunstige aand N.-Am.vrt. 98-9ö7,, I'/, pc.; Pac**"aarl 160-4—167, 1 pc; Kon. St.bt. 150—161, 'M, pc; aand. Holl. Golf 95—102—105, 7 pc.; \Af7.-\m. lijn 54-591%—59, 6 pc. hooger. _êM^j*> Van Tramwaarden noteeren aa'»4-***T7a;. Diomb. 57'/,, 27, pc. hooger. Voorts noteeren : Aaad. Amsterd. Bank 187»/,, 2'/, pc hooger. \ .«■-►.loKr 'a'i.7.l.B"™'* 122',. 124'/,, 3«,4 pc. • «-UW *-■**• ahell. Trspit-M. . 177-132-181.4 p . De Ned. Cult.-Mq.. gevestigd te 'a-Gravenhaf-*, met maalsch. kapitaal groot f, "ii geplaattt f 130.000), • ■ • '■■"- ving a 100* pc open eed» geplaatjtl ha-e: . , pc H p Ih -k'irievcn m-lukken van **100 i). f 600 en f \ 0 coupon en 1 Juli, afiosbaar b pari. De inschrijving vindt plaat» hiei bij de bh honing, Meeth Sc Co., alsmede ten kantore der ve-dc in bet prospectus genoemde fema'». Geld op prolongatie a* , , Is pc L
"Overzicht van de Effectenmarkt Van 25 tot 29 Angustus 1902.". "De Telegraaf". Amsterdam, 1902/09/01 00:00:00, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 01-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:110557584:mpeg21:p001
Wij hebben allen veel belangstelling geveeld voor de Tentoonstelling te Leeuwarden en de harddraverij, daarbij genouden. Eigenaardig is het in het blad, dat speciaal over „Paarden" handelt, nog iets meer er van te lezen. Het blad schrijft:
"Paarden.". "De Telegraaf". Amsterdam, 1902/09/01 00:00:00, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 01-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:110557584:mpeg21:p001
Het wekte verwondering, dat Vader Wei. tekind niet onder de prijswinners was en het is voor oas ook een onbegrijpelijk iets. De hengst won het in model, gang, qua* liteit, kortom, bijna in all« verre van al t*f ne concurrenten.
Het Friesche Paardenras op den voorgrond. Friesland is steeds het iand geweest waar de landbouwers zich meer dan in andere provinciën lieten gelegen liggen aan het „tuigen", het zelf inrijden van paarden en het h .uden van een paai i, dat goed langs den weg loopt. In vele provinciën 'och rijden de boeren met een oud halfversleten paard en zijn rij tevreden als het beest hen maar brengt waar ze wezen willen. Doch in Friesland rijden de "Boeren, als zij naar de markt gaan. veel om het hardst en om het mooist en dil houdt er de liefhebberij in oni iets goeds voor het rijtuig te rijden Velen rijden ook met dekhengsten en 't was dus te voorzien, dat een wedstrijd voor aangesjwnnen hengsten in Leeuwarden wel zoude slagen. Nog nimmer kwamen zooveel stamboekhengsten ingespannen hij elkaar en ook nog nooit eene collectie waar-mder er zoo velen w.ir-'n waarvan men zeggen kon, dat '.ij uitstekend in het tuig gingen. i > :k viel het op hoe mak en rustig de dieren waren. Behalve va r Wittekiijd. die het eindelooze wachten «ip de bei wien de prijzen zouden worden toegekend, •ï en een paar maal tegen het gpatschenn van de dogcart, waarvoor hij was gespannen, sloeg, zetten geen van de andere een been verkeerd.
Wellicht is hij buiten de prijzen gevall-ai omdat hn een paar maal met ztjn achterbeenen de Sollditeit van de dogcart op de proef stelde.
Hel was een lust om de hengsten van Friesch-ras in het tuig te zien gaan Terwijl bij de Duitsche hengsten al spoeEn al voldoen de Friesche paarden mn ook in merifg opricht niet aan de eis i.en. die men tegenwoordig stelt aar. d,en bou-a van het paard, toch zal ieder, die mmi* begrip heeft van het genot een paard UB rijden, dat vlug en aangenaam in het tuil" gaat. zjch wel kunnen begrijpen, «Jat lijf goede Friescb" paard — zooals er tegenwoordig weinig rijn — in vroeger tijden een gewild handelsartikel was. De Örloff- en Hackney-draver zijp trouwens ontstaan uit het Friesche ras Terwijl Rusland en Engeland du* hun voordeel hebben gedaan met de goede eigenschappen van het Friesche ras, heefl men het in Heiland hoc langer hoe mcci verwaarloosd.
Het uithoudingsvermogen van een goed Frieech pnard wordt dikwijls onderscha.:. Wij kennen verschillende- Friesche jaarden bij stalhouders, rijtuigmaalschappijen, enz , Waarbij wij dikwijls verwonderd ware* over de groote reizen, die de Friesche paarden maken bij trai>s*/>rten op langen :ifstand. En wij kennen bv. ook een doktei bij ons in de buurt, die een Friesch paard bij zijne vestiging in onze buurt medebracht. Hij rijdt er nu dag in, dag uit, al een jaar of 14 mede. en nog doet het paar»1 zijn zwaren dienst zonder vermoeid te worden.
Het voeder e.i de behandeling, ook op jongen leeftijd, spelen een groote rol En de wég, dien velen nu in Friesland op willen, nl. het laten uitsterven van het oude Friesche ras en he* fokken van gekruiste en Duitsche paarden in Friesland, heeft vele bezwaren.
"De aangespannen Dekhengsten te Leeuwarden.". "De Telegraaf". Amsterdam, 1902/09/01 00:00:00, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 01-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:110557584:mpeg21:p001
De heer H. ter Kuile Ji.i. heeft als weibeuJei vaa Enschede zijn ontslag genomen.
"NIEUWSTIJDINGEN.". "De Telegraaf". Amsterdam, 1902/09/01 00:00:00, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 01-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:110557584:mpeg21:p001
Vervolg- van do Zaterdag te 's-Gravenhage gehouden vergadering Bij het verdere dhbat over de ntx* ven Mr. I. A Levy, handelende over Ivet «:e!«-»: Staatsbank oi Geprivilegieerde paiticu.lie.re iav ridatiqgj, ga/ «Je voomtter Mr. S van Hunla te kennen, dar hij is voor het behoud der muntl.djiatten. Nu hoert Dr Dos daartegen l>«- -zw.ear als een stap op den verkeerden «ng, ua-ir-Joor misbruik kan OSStaBUUI I>»h ■-.! bruik acht spr. onmogelijk met hei oog >p ds in de Bankwet tog«en uiibrudftn; gr- Do heer Dr. Bos verdedigt natie* zijn pi oativioa met beantwoord lag der daaategeri ing*> brachte. bezwaren. Z i. zou ook bl) verlenging ■■•an het octrooi «Msn zeer belangrijke wij» cfctarin alleßzins gettnotiveoid ajm. Vervwg 115 blijft spr de mu-ntbiljetten l>eatTi|* sche.ppfii van een nenreloas voorschot aan dien Sta.it door uitgifte van mvrotbiljeiuen mam hoe eer hoe beter verdwijnen Hij ■**■ M hel aan ieus middel va» circulatie. Tusschen den heer Bois6en-ain en anr bc sta.-vt verschil M de meerling hoe die nr .«büjetxen oe doen veidsvijncn. Spr. wil b» minimum van metaaldc&king van l/j op • ix terugbrengen. Den cal het beschikbaar m zoodanig aangroeien, dat geen dis. verhöoging noodig is. Men zou echter ook bij mc«rttere rdeele-n door den Staat te btsi are t die gebruiken voos g-eieidelijV m het renteloos voorschot.
Spr. herinnert dat de Ned. Back wel dry-huk "/roe-gor hoert nagelaten haai taak uil te breiden looals het behoort Eerst in t midden der ■vorige eeuw heeft men dat mgezien en weest bij de Bank. en in iSoq is op eenmaal e-en trro.*e uitbreichntr van kantoren gnomen, doch geen geleidelijke. Alloen toen de we» dwong is men er toe overgegaan Spr. wil gaarne aannemen dat er gestreefd worot naar een goede bestuurskeuze. maar daarom Is ve n<-g niet goed De heer Boissevain wil zat- curen Men moet dan echter liever met de heid geven tot beter keuze, maar 2orger. «i geschiede door stem te geven, aan tal -..on lichamen op hot gebied van handel, landbouw en r.ij\ t-rheid. die reeds nu ttaJÉKW ... e • i.'dgexrganiseerd zijn. De bezwaren tegen cüe Sta,itsh..nk ing-voerd acht hrj niet overwegend Men vreest dar onredelijke eisenen zullt-tn gesteld wte tan Maat die vraag is of die eisenen bevredigd rullen warden, dat is de vraag Waar.-m ny e-r.i min (feu »!«• .'komst z«ch zoo oliedom zal cedrais-cn? Me/i vreest d aanspraak reu maken op een Meel van den metaal-* ha» in tijden van nood Maar in tfargelnke biiitcrigcw«.no omstandigheden zou de Staat dit doen volkomen in overeenstemming met den irJaVwrtl en als ei nood is, aal elke benk t.e: Üoen cc de S ook Met de» heeren Lerfl bank van niet leening' (gelach; kan spr het net eens -riin. YV.e,r men vrees dat d? n..ht:tk zal pretsonvneer-en bn «er. S;.,atsbank. is spr. het eer.- me» Mr 'I .' b;« de pricaatbar.;, politiek erven vlerk kar, weatsn Hij ""OOf n< h meent dat de ver.: ia.«d--rrw.n d.-r Kroon -icrkfi waarborg is voI>. heer C Rozenraad derde 1 ■■• athrtsear, reaal titer! dat waea a-.n 1 de cW SSS, waar hzj v*ei t.e.ft. Ne sr Wij h'-l.'i es ue 1 ■ ge.krrg. n (koersen nja motfeeade -teed derjaad geweest De B.mk werk' niel enkel voor d. nu. maai ■*■ te wafcea v».J' hendel ar : dat h.'t ttWontO met » ed*-le rotaia-f En nu toone min, a-ai det de 1 aak "• * in haar raak Het dtacoat ter orMZwheve-n erf dn premic-beta itjg den. fV p. schedvnis tier Ned B: monument Ea* dat -reu*».- ge opgeven 011 beetje munt meer re naak» men zou \, ~ kl b ■- 1 taandeeJ MB
"Vereeniging voor Statistiek.". "De Telegraaf". Amsterdam, 1902/09/01 00:00:00, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 01-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:110557584:mpeg21:p001