PARIJS, 7>i Oct (Kl>) D*s Kjmta- bes*r».*ak heden de 'm over «Je algetatteoe «-rtTTkatalciag. I>e irrterjielianten rn.'.es■»*i': - - • t zen.i.-:i van ti-j-rjien. eau vroegen Weflijke ter-iigroe-rmg daarvan, tv; - "vige g»*»betirt<**ni>sen van I A. "etal v, p-r.-n Thivrier, Briarvl en 1' Basly wijst erop, dat
De Telegraaf
- 22-10-1902
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De Telegraaf
- Datum
- 22-10-1902
- Editie
- Ochtend
- Uitgever
- Dagblad De Telegraaf
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 832675288
- Verschijningsperiode
- 1893
- Periode gedigitaliseerd
- 1893-1994
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- KB C 98
- Nummer
- 3572
- Jaargang
- 10
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
UIT DE FRANSCHE KAMER. De werkstaking.
MEER TROEPEN NAAR SOMALILANO.
SIMLA. tl Oct. (RO) 400 man van het 23e i «terie, met zes daaraan - .-n-n. Lebben gekreg.ll .mi /u-h gereed te maken, ten einde a-ach Donderdag na7ir S-malilarvd in te schepe-n.
BUITENLAND. OVERZICHT.
AMSTERDAM, Oct.
'hans.
llot :.'it. De -ran der.» dati:::. ÓBr ;_•(*•: huid- Hik béng Kr »or-lt nog we! go -nier rje rne*r*tsrhen eni in do pors otrer eten haeti -uid in Macexkirtie en de prete-mlt-s der in d«*-**e zaak, en ook *>>e a*€s righeid der Al ■ l 7ij.l. man wat toch boeT en *•*■>■; tkt. rijk en arm. het -*•■•■ '• den s. is heit nog on-zeker re*. e*r aanr '••- Da •'» Griek. ta>r*h-e-n ta * •■ i ■ -ve partij, n.-rramma - • -aaatcae pari thieën gr-irt.'ine*eis aan Tberitok ■ v. gaven. «» die verder v> • Uiaacbt*»* Zoimm, hti hoofd d.er «-tajena * * ring. «n DTagcmmis, gewezen mi ra .si er van Huite->laii-l.s<*hi- Zaken. Tuss-cher» deze I i partijen m staan nog eecage jv-rsimen, wier - een ".eviieligcTi invloed ka-» hebben op •le laurie-wUet'Hng van de nieuwe Kamn". Toch is bet waarschijnlijk, dat de teiienweordige latainV iiu 'nl dar Kamer haar macht ia nieuwe zal hehoutien. Do in de
GEMENGDE MEDEDEELINGEN.
— Treinaanslag ver ij del d. Een extratrein, waarmede de Russische minieer vorst Chilkow reisde, werd tusschen de stations Mugan en Kawassa (Trans-Caucasi?) door onveilig «ein tot staan gebracht. Het bleek dat een gewapende rooverbende het baanwachtershuisjehad overvallen. Toen de trein stil stond, vluchtten de roovers.
— DeßelgischeStaking. Zooals gisteren reeds als w;iarschijnlijk werd gemeld, heeft het Comité, dat Zondag te Charleroi vergaderde, geadviseerd onmiddellijk het wei. te hervatten. Het blijft nog de vraag, of de arbeiders dit zullen doen.
— Macedonische opstand. Uit Salonika wordt geseind, dat kolonel Jankon, aanvoeider der Macedonische opstandelingen, gevangen genomen is door eenige boeren, die geweigerd hadden zich aan te sluiten bij den opstand.
— De 11 oerengeneraals in Engeland. De »I'.tit Bleu« weet «onder voorbehoud, (en dat zal dan ook «vel noodig zijn I) mede te deelen, dat het Engelsche Gouv-rncment, teneinde de loyaliteit der Boerengeneraals op de proef te stellen, hun zijn wensch duidelijkz.il kenbaar doen maken om deel te nemen aan den optocht die Zaterdag te Londen zal plaats hebben (zooals men weet «verd de optocht bij de Kroning uitgesteld wegens des Konings ziektel. Men zou hun dan zooveel te kennen -reren, dal wanneer lij niet aan dit verlangen voldeden, zij van Engeland niets meer te verwachten zouden hebben. — Een brutale roover-aanval. Uit Constantinopel woidt aan «de 'lemj">> gtscind, dat Arabische roi.vets een aanval bcblien gedaan op Itahaansche scherpen in de nabijheid van Massouah. Achtervolgd door twee Italiaansche kanonneerbooien hebben de ruovers een toevluchtsoord gezocht i;: de ba ti v ,n M:d\, welke daarop door ac kanonneerbooten gebombardei.'rd werd. Daarop begaven de Italianen zich naar Ilodeiah en eischten van de autoriteiten de uitlcvcrii.g eier en aitleeling soldaten vei trok daarop naar Midy, zontlt-r evenwel er in te slagen de roovers meester te «oi.ltii. I>e I'orte is ongerust over de houding van Italië.
KOLONIËN. NEDERLANDSCH OOST-INDIE. FRANSCHE MAIL. Batavia, 24 Sept. BESLUITEN EN BENOEMINGEN, CIVIEL-DEPARTEMENT.
Belast: bij wijze van tijdelijken maatregel, met de functies van ü-ecre-taris van 't gouvernement van Nrr-d.-In iié, de referenicLans ter algem. secretarie J. de Groot. Tijd. gesteld: ter beschikking vanden alg. secretaris, ten einde te worden belast met de functies van referendaris ter alg. secretarie, de ' ambtenaar op nomct., B. Th W. wi laatstelijk die betrekking bekleed hebbende; met h.kking wordt gerekend te zijn ingegaan op 27 Aug. 1902. Overgeplaatst: bij het bos-chwezen op Java en Ifa Rftftdoeblatoeng naar het boacft : - '»pz. H. \* ij z e 1 a a r 1 naar het boscfc I g, le W. J. K:i - ui het idem Noord-Ka:. de .-.►:>z G, 11 ■>. O-do iD; van het :- .:-eng naar h •-: Bkm, de ttj-l-iijk te-erling-opciener G. G J Bn Had i c k e. Toegevoegd: aan den houtvester, belast met het beheer over het I de benoemde asp.-hout-venter Verplaatst: wan de res. li de ■-. M.t :: en, van 7. utjen; naar de res. Bantam, d" 1 J. li. Prins, en zulks met ïntrel verpla.it-mg van de U le res. Madioen; van het gouv. Sa:n. Weatkaat naar de Je controleur J. D. L. Lefbre; van d*- Rioirw en onderh., naar le res. /u-der- en 0 afdeehng van Bon ' Hepaald: dat geplaatst blijft in de rc-adeutie Menado, de be: tl C. A. Nie uwenhuijzen; in d* >;bang, c>e ben. controleur W. W. ... A. Klen b a a 1 en Ch. K. Sa ij er s; in het gonv. Surn Westkust, de ben. oorrtio.eurs w, I. Bedeling en 1-. ¥ W Reij c kers; in de res. Ooe-tfaj-l van Stun ttr.i, de benoemde controleur C. C. Kr m, ia de res. Riouw en ond<-rh < rn;h., de ben F R. M onteiro. Geplaatst: in het gouv. Sum. Weatits waarn. asp. controleur**, W K. H Vp r s en C. J. Adam s e ; in de res. Menado, de idem O. Schvuler en Th. Volmering: tn *tgoov, Atieh en -de lettl W.C. van der Meulen; in de re*. Palembang, de idem G. J. van Don g e n en C. E. Croes; in de res. Lampongsche d ie a-*p. controleur Ch. R. Reen b tra; in de res. Wesrterafdeehng -ran Borneo, de idem H. W. J 111 s 1 ng ; in de rs. van Sumatra, de idem H. T,. R. Schilling; in de res. Krotiw en onderh. origheden, de idem G. A. van Noiih n » 1.
Sollicitanten bij de vleet.
Voor de betrekking van machinist voor de weldra te openen gemeentelijke waterleiding te Winschoten, hebb.-n zich '2'Jö sollicitanten aangemeld!
Benoeming Onderwijzend Personeel.
Iï. en W. draden ter bt**aoe*B»iag voor als onderwijzeres aan de o. I. s. le kl. 80. 78: mej. C. !(. Merckens, E Oudshoorn, beiden alhier, en A. f',. Keizer, te West Graftdijk", als onderwijzere■an de school le kl. no. 88: me-j. N. Temme te Groot Schermer, H. M. M. C. Ephraim alhier, en W. Srhi|fsma te Hoorn; als onderwijzer in de gymnastiek aan de school le kl. no. 106: W. A. : van I'atot, H. Z. Gerritsen en J. van i.er Veer, allen alhier; als onderwijzeres in de handwerken, voor twee avonden per week, aan de school le kL no. 92: mej. G. A. de Mcij Mecima, St I. van Hirtesveldt en J. H. Geelhuijsen. allen alhier.
Museum Wiliet-Holthuljsen.
B. en \V. brengen ter kennis, dat met ingang van 1 November c.k. het Mu-eum WiÜet-Holthuijsen aan de Heerengracht o- 6 zal geopend zijn a des Zondags van \% tot 4 uur 's namiddags tegen betaling van 10 cents per persoon; b des Maandags, Dinsdags, Woensdags, Donderdags en /Zaterdags van lu uur 's voormiddags tot 4 uut 's namiddags, tegen betaling van 25 cents per persoon.
Algemeene Winkeliers-Vereeniging.
In de gisteravond ta hel y-übüuv nOd< on-der v r -■-. h.t;> van d-n heer j. S. Meeuw-:i 'Ir Alcemeene 'hers*Vert*enigin«K, w-: -t C. H vin der Velden ingeleid: De Bela»- -t i b f e n.
Spr. hi'li eenige beschouwingen naar aanleiding van een ingezonden stuk, le in het orgaan der Vereeniging ~De Winkelier", dato ■her.
Tn fit stuk werd er op gewezen, dat, ten (gevolge van de jong-ae sociale wetten en het in gemeenteexnloxtatie nemen van verscheiden bedrij ven, de ffIMUIM. OOMT g De legt door de lavoeriag van den leerplicht, den gemeenten zware !a-*t**n op cm dwingt ze door de Woningwet een ambtenaren aan te stellen, zonder te vrag-en, of de draagkracht der gemeenten daartoe voldoende - I een »l OtS gemeente, als bv. Amsterdam, ge-zegend met een gemeenteraad, cf-ie liefhebbert in sociale wetjes, dan wordt de toestand van dat deel der burgerij, dat wegens ambt of zaken verplicht ta, in die groote stad te blijven wonen, on•houdbaar. Op hen, die genoodzaakt zijn, in de stad te blijven, rust de plicht, middelen te beramen, om hst tekort in de gemeentehuishoudmg op andere wijze aan tr vullen, dan door he: le belastingen, die de I ran de win.-- uit de stad verjaagt. Heeft men die gevonden, dan moe', men uitzien naar mannen, die in den gemeenteraad moeten vervangen degenen, d:e geen rekening houden met de belangen van den middenstand. De Staatsregeering moet door den middenstand opmerkzaam w-orden gemaakt, dat het n>et aangaat, de bewoners der groote sleden te laten betalen voor de al meer en meer -, la be- hoeftigen van ons volk, waardoor rij, die ai. plicht zijn in een stad te wonen, verhnixen naar die gedeelten van ons land, die niet . zijn door de sociale wetgeving; hen niet ve: ter» tot betaling van een hoog percentage ixt* ■stenbelasting en de zoo gehate opcenten op het personeel. Wij zullen moeten komen tot een Rijks-inkomstenbfla-nng, opdat, onverschillig waar men woont, het bedr . Doch zoolang die Rijks-inkomstenbelasting er niet ts, moet het Rijk, door een :i die gemeenten, die door de haar door het Kijk opgelegde verplichtingen, in een bei zijn geraakt, de tekorten aan". De middenstand moet daartoe Tot zoover het ingezonden stuk, zegt inleider. Een volzin in dat ingezonden stuk heeft hem bijzonder getroffen, namelijk de ~De Staatsregeering moet door den Middenstand opmerkzaam worden gemaakt, dat het niet at, de bewoner- der groote steden te laten betalen voor de al meer en meer toes'r "in,-:, I" t>eh'K'fiigen van ons volk." Waar art. 191 der Grondwet zect: Hel baar onderwijs is een voorweTp van aanhoudende zor.' der Regeering, en art. iq* : Het arntbe is een onderwerp van aanhoud.*: - Kegeering, en wordt door de wet geregel-' grijpt spreker niet, dat groote steden, «Is Amstrrd.im en Rotterdam, sfhade moeten lijden ten gerieve van de bn itengemeenten. Al schijnt echter ook een Rijk--ink.->m-.tenbelasting billijk, en al s. hijnt bc: Staat de opbrengst van d:e he-'asti: g naar behoefte beid onder de gem- toeft, in «rerkelxja-herd beslaat die cc:-. niet. Maar wnt voor de hand li?*, tl volgens -pre-ker. •fl de zorg voor hot oprnV, ger onderwijs fn het lenigen van den nood der anrn ovcrneme. Door daartoe bst*Ot»gd ..De vergadering der Algem. VVin*teli.r--Verfr,,niginxr, te Amsterdam, g>V>uden in ~Odi*r>n", op 'g 21 October 1002, spreelrt als haar ~wen-ch uit. dal ter opheffing «-an den henarden ~toestand der gemeente.financiën van groote ge- „meenten in 't al(ge«rn*een, en van Am-i-terdarn in 't ~bii7*"n*n>r, de kosten van het n-penbaar on„der-wijs en het anTiwf7r", totgsai art», t«v en ~io? der Grondwet immer voorwerpen van de ~aanhoudende rorg der Re-geering, geheel ter ..Vo-me-n van '« Rijks sohartkist." Disre motie nn-derwirrp inleider aan de bespreking van de venjradering. V-e he»«r Meenwsen rette no»g e«ens de b ïrenis van de gehouden voordracht uiteen ; hij meent, dat door dl motie de nnger op de wonde Il p-Meed, al erkent hij gaarne, d-et vervullingvan den in tto motie geniten wrnsoh, geen pan««r«e /a 1 ■jreo-Mi Ook m,] die wetisch mot de» besten wil, derwij s en armwezen. L>e heer Schumacher maakt de opmerking, dat overneming van de kosten van het onderwij» door het Rijk feen nieuw denkbeeld is. Daarom bevreemdt het hem te meer, dat de heer Van der Velden alleen het Lager Onderwijs, en niet het MiKlelbaar- en Hooger Onderwijs Iteeft genoemd. Bovendien is het rijn meening, dat wel iets op de hui-houding der gemeente kan bezuintgd worden. Vele takken van bestuur zijn tt royaal ingericht. De heer A d 1 e r vestixrt ook de aandacht op da toenemende belastingen. Daarover won"* gemopperd; juist de winkeliers, die met alle rangen van de samenleving in aanraking komen», kunnen daar het beat over oordcelen. En de winkeliers, die niet zoo gemakkelijk forensen kunnen worden, zijn het kind van de rekening. Nu ragt de een i van eens ander» leer ia 't goed riemen snijden; een ander: dat „wtj onze mannen in dea moeten brengen." Doch men bedenke, dat het niet zoo gemakkelijk is, lid van den Raad ta wezen. Ook zijn niet de geanerr.teöedrijven inorzaak van de stijgende belastingen, wam die ba. drijven bedruipen zich zalf. Oorzaak zijn de provinciale forensen, de prol-rtariërs van het platteland, die met subsidie ran plattelandsgemeenten naar Amsterdam worden gezonaen. Vandaar d« -ing van het aantal kos-telooze openbare lagere scholen, de stijging van de kosten voor armenzorg. Ooi de politie kost veel, hoe-wel de d:en. sten, door h iar bewezen, voor een deel het Rijk -le komen, «ker nu sielt voor, dat dcxc Vereeniging hal «dre«, door B en W. aan de Redering te zenden, inhoudem> het verzoek, om ,1 .or wetswijziging; aan de nadeelen van den togenw toe-Brand een e:nd te maken, zal stennen De voorzitter, de heer Meenwsen, deed op, lat het denkbeeld, de universiteit aan he« Rijk over te draden, veel m -rdrr haar op ta heffen, niet de sympathie der burgerij Za! hebben, k is het zijne meening, dat de gemeentebedrijven duurder gedreven teorder. dan particuliere zaken. Als er iets gedaan moet worden, komt één man om te werken, een ander om er op toets zien, en nog een aandrager. Als is aangetoond, dat van de 500.000 ingeeetenen der gemeente 300.000 niets bijdragen in da dan is het niet te veel gevergd, dat het Rijk in de gemeentekosten voor die 300.000 bijdrage. Bovendien, er zullen nog meer scholen komen, want de gemeente is daartoe verplicht en sotnxnig""" -.. dat de iras-omsienbelasting net» zal stijgen, tot 8, tot io, ja, door devlttcM van de rijken, tot 30%. De heer Adl e r herinnerde, dat indertijd da heer Wü-te heeft aangedrongen op opheffing vaa de universiteit, want, zeide hij, als goed koopman brengt men, in nood zijnde, het eerst zijtt precio-a weg. Het Rijk zal de universiteit mat overnemen, want er zijn reeds 3 Rijks-umver,.feiten. Spr. zou aanraden inkrnnpir.x van de kosten door afschaffing van alle faciliteiten, behalve de medische. De heer Schumacher betoogde, dat men da ~parel der universiteit" zeer go.-l kan behouden als het Rijk ze bekostigt. De heer Van der Velden maakte nog de opmerking, dat de universiteit de gemeente geea nadeel, maar voordeel oplevert; die behoeven wx| dus niet aan het Rijk over te dragen; maar da laeere scholen vrwr de vluchtel:-.gen uit de provn.-i* mogen wij wel op de ach snders van het Rijk brengen. Na de motie nog nader toegelicrst te hebben, bracht de voorzitter lic in ster De motie werd met algemeene op één na aangenomen, welke t-italag m»t applaus wrrd Hierna werd nog gesproken over het wenscèielijke van een lager p-»rt voor het verzenden van drukwerk binnen de gTenzen der gemeente. Van !en wen! nol -eerd tegen h t heffen van precario, voor 't hebben van een aan den gevel. Fp-i ander deelde mede. dat hii precario moe* betalen voor het hebben va» hrift koffis en thee: nog een ander moet nu i"ts betalen voor een brl. waarvoor hij twaalf jnar betaald heeft. Het Bestuur werd gemachtigd, in overleg met den rechtsgeleerden raad-smar der Vereen ixring, een onderzoek in te stellen naar heigeon te doen ra tegen de wijze waarop de gemeente precario toepast. Hierna werd de goed bezcK-hte vergadering huis* nou-lelijk.
Langs de straat. Dronken tobbe.
I.innaeutstraat 's avonds 9 uur. Onder de reed» naak:e boomen langs 't Oosterpark in den »einkoeien herfstavond. De lantarens als goudspreidende zonnen in 't zwarte donker, waarin de donkere boomtakken oprijzen als armen, wcggedoezeld in den eindeloozen nacht. Een lange magere vrouw met ':i zwarten kaper, koortsgloeiende oogen, als slange-oo rjes in diepe spelonken van 't wasgele gelaat. Ze staat bij een sportkarretje waarin zitten twee kinderen in doeken gewikkeld 't Eene kind tril er uit. De vrouw duwt ruw het wicht terug in 't wa.-entjc. Wil je «.vel eens zitten blijven, of krijscht ze. 't Kii-d krijgt een mep. Blèrt. Blèrt als een mager varken. Een andere vrouw, die de mishandeling heeft gezien, is verontwaardigd. Ze zet haar eene hand in de zij, plaatst zich recht voor de ontaarde moeder, balt de vuist. — «Jou dronken tobbe, mot je dat kind afbeulen.» — «'t Is me eige kind.. — «Dronken tobbe, je zult dat bloei met rust laten hoor! .... hóór! of 'k haal 'n agent. Dronken tobbe... dronken tob-bè ?. Er komt een troepje figuranten om de hoofdpersonen. — Net zoo dronken as jij! zegt de moed , — waar moei je je mee, schandaal, schan-daall schanda-.i-al.» / neemt nu het blèrende kind, drukt het overdreven teeder aan haar boezem, sussend. Waggelend doet ze 'n paar passen achteruit, stoot met 'r hakken tegen den trottoirband, kwakt op 't achterste. 'i (iesuste kind blèrt weer luid op. De andere nog nijdiger, vol van haar triomf, nu al die menschen zien dat ze gelijk heeft, wil 't mens. h te lijf — 'k Zei je leeren je kinderen zoo te mishandelen. Ha. daar ia al 'n agent. Agent, dat mensch is dronken, re mishandelt dr kind.. De agent gaat naar de vrouw toe: — «Toe •/Touwtje sta nou op en ga naar huis. denk aatje kind, 't schaap vat kou.. I vrouw staat met 'n ruk op. .Meneer ruik v nou is aa me asem of ik dronken ben.» — «Nee, nee, je bent nuchter, maar loop nou door.« — De vrouw waggel! voort achter 't sportwagen-je met 't kind op 'r arm. De andere scheldend er achteraan. *t Kind blèrt Sedert onze votr«re opgave blutrhtc de brans». weer twee kleine tannenhranden: Mauritsbade Ba» Jacob v. I.enncpkade 173.
TELEGRAMMEN. UIT DEN DUITSCHEN De toltarieven.
BERLIJN, 21 Oct (R.O.) Oe Rijksdag braol.t heden in een druk bezochte en zeer onrustige zitting da discussie over <*> mini mum tarieven op rogge en tarwe ten einde. Na de sluiting van 't debat besprak ite Rijkskanselier, graai Voo Bülow, in een lange rode vh «cliënten m den loop dei debatten gedane ■itingen. en legde er nogmaals den nadruk r-p, dat, wanneer men van een wisseling der regeering in de tcekomst sprak, men met het oog op den landbouw en veeteelt moest bedenken, dat het larven tijd zou duren, vcoidat weer een rijkskanselier hiervoor zou loen. wat hij had getracht te doen Afspraken met het buitenland waren niet gemaakt, en konden bij dji tegenwoordigen staat van
UIT DE STAATSCOURANT.
Bij Kon. besluit is het eereteeken tot belooning van eervotlea langdurigen, werkcli]ken dienst bij de schutterijen toegekend aan: C. C. A. van Op dorp, kapitein; W. C. I. Asselbergs, le luit,-kwar*iermeestnr, en M. J. Hanssen, fourier, allen bij de dienstdoende schutterij te Uergen-op-Zoom.
Bij Kon. besl. is de gedane benoeming van dr. J. \V. R. T i 1 a n u s, oud-hoog-leer. te Amsterdam, tot lid der comm., die, te rekenen van 1 Aug. . gedurende één jaar te Amsterdam beiast is met het afnemen van de prakt. exam. van arts, verm. in art. 2 van de wet van 2ö Dec. 1878 (Staatsbl. no. 222), op diens verr. ingetr., en zijn Den, lot lid van voorm. comm. dr. O. Lanz, ben. hoogleer, te Amsterdam en dr. Mat:. (.. illavry, te Amsterdam.
Bij Kon. besl. van 20 Oct. 1902 no. 2(3 is aan jhr. mr. L. H. J. M. van Asch van Wijck, op zijn ver-*., met ingang van 17 Nov. 1002, eerv. ontsl. verl. als burgem. der gem. Veenendaal.
Hij Kon. besl. van *20 Oct. I»r2 no. 27 is aan P. lioemans |o h »., op zijn verz. met ;: van 1 Kov. 1 J*")* 2, eerv. ontsl. verl. als burgem. der gem. Dreischor.
Bij Kon. besluit is mr. C. Pijna c k e r Horel ij k, oud-gi.uv.-gcn. van Ned.-Indië. benoemd tot lid van college van curatoren der Rijks- Univer
Hij Kon. besluit is benoemd tot ontvanger der directe belastingen en accijnzen te Hoogezand, S. Posthumus, idem te Franïkcr c. a., en
is. ingetrokken de benoeming van den idem H. Fe 1 sser, te Schagen, c. a., tot ontvanger dei directe belastingen, invoerrechten en accijnzen te Stadskanaal c e.
Hij Kon. besluit is aan den ontvanger dei directe belastingen en accijnzen J. L. N e u t e b o o m, te Veendam c. a., op zijn verzoek, eerv.,l ontslag uit 's Rijks dienst verleend.
Hij Kon. besluit is met ingang van den eersten Maandag waarop gemeld besluit in ais hrift door den Gouverneur van Curacao zal zijn ontvangen, de heer Mor d y C Henriquez benoemd tot lid vau den Kolonialen Raad in de kolonie Curacao.
»Staats-Courant« no. 247 bevat de statuten der vereeniging «Haagschc Golfclub te 's Gravenhage.
NAAMLOOZE VENNOOTSCHAPPEN
„De Handel", naamlooze vennoot«chap tot exploitatie van onroerend goed te Amsterdam, goedgek. bij Koninkl. llesl. 1 Oct '02. Kapitaal f 500,000, verdeeld in 600 aand. van / 1000, waarvan geplaatst 110 aand.
Directeur de heer R. Koopmans. De werkkring der vennootschap bestaat in het verkrijgen, exploiteercn en weder van de hand d.xn van onroerende goederen, in den uitgebrcidsten zin des woords, en deelneming in andere naamlooze vennootschappen met een soortgelijk
Bontwcverfj »de Batavier», voorheea J Willink en Pasc h e n tt Winterswijk, bewilligd bij Kon besluit dd. 1 October 1902, kapt. taal f :■"-."•
Volksbond.
Te 's-Hertogenbosch is. op initiatief -ran de heeren dr. J. C. I. v. d. Hagen, E. v. Konijnenburg en 11. l.tukie, opgericht een afdeeling van den .Volksbond.. Vereeniging tegen Drankmisbruik, voorloopig met een ISO-taJ leden.
Oproeping tot den werkelijken dienst.
De milicien-verK'fgangerCornelisJacul/us Brandt, loteüng der lichting 19ul der gemeente Amsterbehoorende tot het *2e regiment vestmgartilleiie, in garnizoen te Naarden, wordt bij dcxc op grond tas art. 1-4 der Mi.itiewct L9Ol opgc, Dm zich, rooriien van zijn verlofpas, zakboekje, .kleeding en voor zooverre b| hem voorhanden zijn, aan te melden b:: in garnizoen als boven, op Maandag den 10 .bet a.s., ten einde in werkeiykt-n dienst te worden gehouden gedurende den tijd van a»_ht dagen. De oproeping spruit voort uit de overtreding van het bepaalde bij art, 130 der genoemde Wet,
Het einde der Amerikaansche werkstaking.
WI! KESBARRE. 2t O-et. (R.0.) Met alge■ne-i' v.fi)r:i,.-n nam heden de mijnwerker-*- -crriv.-.-n tic bij m<**nde*linge stemming te midden - • i.-'uichir»**- de v >orste!le-i aan van II- <*-o-ror**é, waarin tivt aanneming van htt arbi'; • v.m President Rtxrsevelt en tot fa ti» hot werk »»■• -eerd. Diini' 'i.' wo de stak'ng voor geeins! tuf.
UIT DE SPAANSCHE KAMER.
MAI )i
BINNENLAND. GEMENGD NIEUWS. De Koninklijke Salontrein.
•an *il*rlii|iii 'ii B-ea aan H. .M. de K :al worden aangeboden. De t van me 70 meter, ■al bestaan uit \ ekoppelde rijtuigen *act zoogenaamde harmonica-dooigaji-en, en wei: 10. een bagagerijtuig in. t twee gi -oir.parïimenten, tv.. ccl m»*t fepinricht:ngen, een coupe voor .len trein-opter en een compartiment voor den remmer, ngericht als zit- ca slaapkamer met verheven rmhuis; ecu en ander voorzien van waterclosets. enz.: . .s.ilontijtuig voor den Prins-ge maal, met iia.irikamer, rookkamer, cabinet, enz.; een ruime 10 personen, twee flinke vestibules en een «an.: ; 30. een talonrijtuig v..ot II M. de Koningin. levatttende een -rd, met fijne betimmering ca geschillerde plafon»»! (door dea 11, n kunsteen boud Toupé voor hofdames, een -laapkamer voor H. M., ien cabi:iet d'aisance en een groot balcon als ■ntrée en 4.1. een ..Is keuken en bnïetwagcn. bezattende een groote keuken, geheel i:., :wee *k*s\\ vo off dienstpersoneel, twee "abmets. .coupé voor remmer, treinsmid .n ci-inmunicatiegang. 't Spreekt ook van zelf, dat de trein voorzien »'ordt van alle aoodige ve.licheidatoestellen: »'. vacuüm luchtrem en dubbele bandrem ; de rijtuigen kunnen door stoom worden "erwarmd en zuil'ti voorzien zijn van een inrichting voor eiectrische verlichting. Aan een en an let zal de n .odige zorg worden besteed. liat talll eea werk aan de bekende ;irn»a lieynes i" opgedragen, is niet alleen het .ewijs vin trotst vertrouwen in deze firma, maar .en verblijdend verschijnsel voor onze INederlar.d->che, voor onze lla-trletnsche nijverheid. Het zal nog een paar maanden duren voor de rgtuigen gereed zijn ter aflevering. („O. H. C")
Moord.
Gisterochtend vroeg heeft men, zooals wij reeds met een enkel woord hebben gemeld, te Ilussen, in de buurtschap Mariapolder, den arbeider P. S., gehuwd en kosiwinner van ten talnjk gezin, levenloos gevonden, een eindweegs van ïijne woning. Meer d.m vermoedelijk — zoo wordt ons geschreven — heelt men hier te doen met doodslag. I)c politie is druk bezig een onderzoek in te stellen en reeds aijn een paar personen aangehouden. I>e verslagene, Petrus Sterkenburg, is een man van ruim f*i'-jarigen leeftijd, gehuwd, en vader van twee groote dochters. Hit is boerenarbeider bij den heer v. d. Pluijn» te Hank, gemeente Dussen, en staat liekend als een oppassend man, die nog een paar eigen huisjes heelt ook. 1)e verslagene is gislermorgen door twee voorbijgangers gevonden nabij de openbare ir.L-ere school te Hank, hoofd der school de heer Broeders, midden op den weg, die loopt van de gemeente Hank naar het fort Bakkerskil. in aansluiting met den riiksweg naar Gorinchem. Naast het lijk lag een knuppel, waarmede vermoedelijk de doodslag is gepleegd. Het slachtoffer is gevonden met een vreeselijke wonde aan het hoofd. Men veronderstelt, dat de !:-.,.>..rdenaar, of moordenaars, hem de hersenen hebben ingeslagen. Het lijk is ;;istermorgen vervoerd naar Dussen, waar dr. Millenaar van der Kuijien het in ontvangst heeft genomen, heeft verzegeld en opgeborgen in het liikenhuis, in afwachting van de justitie, die telegratisch uit 's-Hertogenbosch ontboden is. Als vermoedelijke daders zijn gearresteerd een gewezen milicien van de veld-artillerie P., pas een maand te Breda in dienst geweest, en een jongeman van 18 jaar De W. De moord is waarschijnlijk cergisteravond gepleegd, men denkt om een uur of half elf. Sterke drank schijnt ook in deze geschiedenis weer een me rul gespeeld te hebben Hel lijk is gevonden ongeveer een half uur van de woning der slachtoffers. Heel Dussen en Hank is natuurlijk in opschudding.
Brand.
Te Winterswijk is een woonhuis, bewoond door den Heer S. A. Scholten, toiaal uitgebrand.
Onweer.
Dinsdagmiddag twee uur ontlattte zich eea kort maar vrij hevig onweer boven Winschoten. De bliksem sloeg in den koren- en pelmolen van de firma Dijkstra aldaar. De straal ging langs den bliksemafleider, zoodat geen brand ontstond. Toch werd een roe nog beschadigd, een paar sirenen uit den muur geslagen.
STADSNIEUWS.
Een bericht in een der bladen, dat de Nieuwe Kerk der Ger. Gemeente aan de Keizersgracht, rcor f 35,000 verkocht zou zijn, »«, naar «rij uit de beate bron •rt-t-nerncn, onjuist.