I.ONDKN', :S OcL (R.0.) De commandanten Rntziiigtr. Joubert en Fouché he-t : ■ 1 >•■! rijt bu.-t-n • .1. A.m en Joöbert 'gelukt.- het, beschermd ie, in een omnibua te .-enrekken, terwijl Kr ■ muur ontsnaite.
De Telegraaf
- 28-10-1902
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De Telegraaf
- Datum
- 28-10-1902
- Editie
- Avond
- Uitgever
- Dagblad De Telegraaf
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 832675288
- Verschijningsperiode
- 1893
- Periode gedigitaliseerd
- 1893-1994
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- KB C 98
- Nummer
- 3578
- Jaargang
- 10
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
DE HAAT DER JINGO'S.
ZONDAGSRUST.
De Noord-Friesche Loraalspoorweg-maatschappij heeft op de Zondagen den dienst beperkt. Met ingang v.m 1 November a. s. zullen op die tlagen twee ochtcndtreincn van Lceuwaulen naar M'-islawier en v.in Mrtslawter naar Leeuwarden, alsmede een avontltrein van Leeuwarden naar Dokkum worden opgeheven.
INDOLOGEN.
Men meldt ons uit Delft: De voorzitter en secretsris der Leidschc Indologische Vereeniging hebben e-en adres aan onzen gemeenteraad gericht, waatin zij mededeelen, dat tle Leidsche Indologische Vereeniging op denzelfden voet is geschoeid geworden als eeitijds bedoeld bij de oprichting van de Delftsche lndolo--i-che Vereeniging In ISB2, na IS9O geheetent h Indologisch Siudenten-Coros. Adressanten meene.i, dat hunne vereeniging als e-ene voortzetting beschouwd moet worden van de vro he, en verzoeken op i'.c-ti grond aan i n -me ■ tei ,ad om het archief en ie bibliotheek, benes -is de verdere bescheiden e-n bezittingen der D. I. V., hetzij in bruikleen, hetzij in eigendom a- te staan aan de Lei.: fndologische Vereenig •.
VERKORTING VAN
De heer Jan 11. M. van Besouw deelt in het • Katholiek Sociaal Weekblad* het volgende mc-ele omtrent de uitkomsten der proefneming met verkorten werktijd in zijn weverij te Goorle; • Van de vermindering der arbeidsuren bij de invoering der Arbeidswet spreek ik niet: de over, ang was groot, ii i.:h na zeer korten tijd was zo..iler verhooging van het stukloon het evenwicht lieisteld. In Mei 1896 werd de Zr.er-middag-rust ingevoerd, eene vermindering van -!-/, uur per week, die op de Inonbo-ken n-t - chtbaar is geweest. In October 1896 w.-rtl de normale loonweek bepaald op (30 uur, en toen dil bij de gewone werkuren onmogelijk bleek, werd enkele maanden later 09 uur aangenomen. In Sept. 19»JO verminderde dit cijfer tot Ü41/, in het begin van li*ol to' Ü3, waa-op we nu nog staan. „En de uitkomsten Voorop zij gezegd, dat het stukloon niet is ve-inderd, alleen werd aan de wevers de verzekering gegeven, dat wanneer mocht blijken, dat de verkorte werktijd voor hen nadeelige , ;eele gevolgen had, de loonen naar verhouding zouden worden verhoe n der uurwerk-, i is natuurlijk bij elke verkorting van den werkdag proportioneel verh,)Ogd. •In 1901, toen de nieuwe regeling nog slechts korten tijd in werking was. bleek reeds dat ~p eene enkele uitzondering na, de werkelijke ve-- dienste, het weekloon, met was verminderd, maar vo r velen, en in booge mate zei--, was toegenomen : 8, 4, ü, Ja 10 pc.: de betrekkelijke verdienste (het uurloon) was voor allen zontler uitzondering verhoogd, v -r sommigen zelfs I 17, 18, 20 ja, in ,-en geval tot -4* pc. Waar de gemiddelde werkelijke vei dienste week! na hooger w.ts, ste.-g de gemiddelde betrekkelijke (uurioon) juist 10 pc. • Nu, na twee jaren eerlijke proefname. blijkt dat slechts in éen gev-.il de weikelijke verd.enste (weekloon) is verminderd: uit dit alleenstaaad geval, uit deze e ndering mag ik besluiten, dat zij nie' ..ut aan den .persoon is te wijten, rn werkelijke vertlien-te verminderde met 4 ~ dé betrekkelijke (uurloon) met 3% pCt. •Voor een zestal bleef de werkelijke verdien-te 'weekloon; stationnair, de betrekkelijke verhoogde met 1 tot li pCt. •Voor alle anderen waren en werkelijke èn betrekkelijke verdiensten h Mger en wel I 96 pCt. voor de werkelijke, van 4 tot 27 pCt. voor de betrekkelijke. 11-.: gemiddelde der werkelijke verhooging voor alle wevers bedraagt 4 pCt., dc betrekkelijke circa 7 pCt. Waar na de verkorting van arbeidsduur 13*/, pCt. bedraagt, blijkhet gemiddeld product;;.-ennogen met ruim _'0 pCt, is verhoogd. «Of hiermede het maximum is beteikt ? Wie zal het uitmaken; voor de eminentste- onder de werklieden misschien we', doch mijne innige tuiging is, dat het cijfer van het verhoogde gemiddelde productie-verm. e-en bij opnieuw verkorten werktijd niet onbelangrijk kan stijgen.
Friesland.
Ged. Staten van Friesland hebben aan de & der provincie een voorstel ingediend, om opnieuw vist te stellen de tarieven van kanaal- en bruggelden, geheven wordende: lop het kanaal Harlin- Ren—-Leeuwarden—Dokkum—-Dokkumer Ni. zijlen; 2e op de.vaarwaters van Stioobos naar Leeuwarden, Sneek, Lemmer en Stavoren; 3e bij tle voormalige zijl en aan de brug over de II te Nes in Utingeradeel, en bjj de Terbandsterbrug bij Hee eaveen. 1> in de buitengewone zitting van ."-. - viistgestehle tarieven zijn n.l. bekrachtigd tot 1 Januari 1904. Aange.ien dus vóót dien c'ititm de tarieven opnieuw wettelijke bekracbtigine; verkregen moeten hebben, zullen zij - ,:e!d moeten worden. 11-: aten bij onderzoek gebleken, dat de uitgaven ten behoeve van onderhoud en verbete na 1595—'98 gemiddeld ■44. 17 per jaar bedragende, in de jaren ,11.71 zijn gestegen. Het behoelt zeker geen betoog, schrijven Gedeputeerden, dat waar een heffing naar de thans geldende tarieven slechts een zeer matige tegenmoetkoming vormt in ,1e ion aanzienlijke ko-ten welke over de- j iren 18.15 tot en met ISÏ*3 werden besteed, zij n iar verhouding een nog veel geringer bijdrage vormt in de sedert aanmerkelijk gestegen uitgaven, welke de provincie zich over de jaren tot en met 1901 had te getroosten voor hetzelfde doel. '.el St.tt-n zijn daarom van oordeel, dat de nde tarieven opnieuw vastgesteld moeten worden. Wat de reglementen op de invordering - ,is alleen een verduidelijking in art. laangebracht, waarin thans wordt aangegeven, dooi wie de tollen betaald moeten worden.
DOOR DEN LEERPLICHT NAAR DEN ZOLDER?
Dat door ele werking van den leerplicht, vooral in de veenkoloniën, het aantal leerlingen . tend zou toenemen was te verwachten, immeis de statistiek gaf duidelijk aan dat in veenstreken het : verzuim zeer groot was. Een gevolg, van de werkzaamheden in de veenderij, die een groot dcc! van het jaar *>n den vader en de moeder in besla- namen. De oudste kinderen moesten dan thuis blijven om op de kleine broertjes ca zusjea te pas-en De leerplicht kwam en, waar de ouders door kennismaking met den kantonrechter gevoelden dat het ernst was met de uitvoering dezer wet, nam het getal leerlingen steeds toe en . . bleken de scholen te klein. In het oostelijk deel van Schoterland b.v. heet de gemeente reeds hulplokalen bij de scholen moeten bouwen, om de kinderen te plaatsen ca in het veendorp Tijnje (gem. Opsterland) is nu de toestand onhoudbaar. Daar is ook de school veel te klein, zoodat óf geene nieuwe leerlingen zullen kunnen worden toegelaten, öf de oudste leerlingen dienen van school verwijderd. Omdat het bouwen eener nieuwe school nog altijd op zich laat wachten, stelde het raadslid de Boer in de jongste vergadering voor, onverwijld over te gaan tot het stichten van eene hulpschool. De voorzitter oordeelde, dat er wel niets anders zou opritten dan aan een aantal leerlingen vacantie te geven, waarmede vele raadsleden het niet eens waren. Een ander raadslid oordeelde dat op den zolder der school met weinig kosten een lokaal gemaakt kon worden, dat vrij wat beter was dan 50 leerlingen tijdelijk van onderwijs verstoken te laten. De heer Y.tn der Zwaag (het Kamerlid) stemde hiermede volkomen in en gaf B. en W. in ernstige overwe-gmg naar een •lokaal op den zolder*, waartegen ook het schoolhoofd geen bezwaar had, eens een grondig onderzoek in te stellen. Een derde raad-lid wees et op, dat in de nabijheid eene kerk stond, misschien zou deze tijdelijk gebruikt kunnen worden. Geantwoord werd dal het schoolhoofd (met het oog op de controle 7) ie leerlingen liever op den schoolzolder dan in de kerk had. Het slot was, dat B en W. I tse dea nog eens een onderzoek in te stellen, om zoo mogelijk aan den onhoudbaren toestand een einde te maken.
De gastram te Maastricht.
Men schrijft ons uit Maastricht; Onze gemeentelijke gastram heeft na een exploitatie van zeven jaren opgehouden te besta in. Zij was zoodanig afgetakeld, dat haar verdere exploitatie gevaar voor het verkeer opleverde. De gemeenteraad is ook reeds in comité bijeengeweest, om over de aanschaffing van een nieuw vervoermiddel te beraadslagen. Met 11 tegen 8 stammen is goedgevonden lot het aanleggen van een paardentram over te gaan en deze in eigen beheer te nemen. De Raad zal nu morgen bijeenkomen om te dien aanzien een besluit ta nemen.
A. E. van Kempen. †
Na - -tondige, doch hevige ziekte, is len Witten overleden, de t- I meel Kempen, -sedert iBq: lid van de Tweede -r Maten-Generaal voor het huot tl ten. Kverlinns van Ken-.p-r. werf den "toen ht geboren Jarenlang hebreet Nederl. Fabne-k VI . erken te V Il -n als mede-e.ce-,aar van '-. was de heer Van Kempen in bekend; niet nun-ler was !:'. het geval, leel aan hel publieke leven, het Hoollb-s--. van t-abneks- en H.eridwerk — nam als zoodanig deel *ri een per. voor -• r.chten In iBtt werd lio zen i - van de Nederlandsche I'.iti Vereei ,B is", waarin hij ijverde voor de -escialen toestand der arbeider . -i was de overlerakringi .'eer gezien. Ide heer Van Kempen benoemd tot lid van den i-emeenleraa 1 van Leiden, in welke 'matste 15 jaar woonde en in iV. lid der Pi v Staten van / -Holland gekozen jaren later, bij le Juni-v-k-ezirgen van 1897, werd ten affevaardigd naai le Tweede kamer -ter S-aten-Generaa', waar hij ler antirevolut. ;.i. 1 r-* partij * - ni ulier in de r.eopolds-ord. van België en i*j ris orde van de Kikenkroon van Inrg. I ces medewerker, -chrijft ons 1 Van den Leidschen ai le ter Tweede r. Van Xe • worden getuigd, d.-.t i'selijk contra- -nzijn akte en de impressie, Ina hem een- of twee- I. 2 't cc; - -.. iets -langs, ie- e:, deftigs, dat hij zich m de verga-1 . . *.* t>t zie.h trok. Met ;. bewoog hij ziet. volle lengte van zijn zwa ir, wat cori 1 me 1 rai bet swsrtla* .rt fatijnen das teekende z,eh rige gelaat af, mrt ernst De licbtUansre oe-gen staarden na-.. c.eteekende 'een. Nu ei zag men den ai. met de blanke hand, waar en, zich over den schedel grijs haar strijken een der bankjes neer, , blijkbaar hcelemaal „in t poedig afgebroken gesprek aan met ce-n der e illega's, well zij.-i en mstige, voornam- 1 van bewegingen — het hoofd si nterwaartie hij ook buiten het vergade diende hij met, wanneer 't oogenblik was aan^-- ' inehen in een '| ij het I! ■ zaten te observee -.:. het def.'.é van Kamerle - 1. bad gevraagd, w.rd de zaak geheel anders. Dese ijk aangett half-ei preektrant, welke een onweer-t.;. 1 . het „humeur der Kamer. Hij had, meer en beter V noemt. ■rden door ' v,,n de leden, de ren van zijn gelaat dermate te beheerschen, en de ezpre--:e van dal ~leuk" té den — ik weet geen beter, meer teekenend n — d meer verweldigend , van Qe . en des heeren Van Kempen — bet •ch museum, meen ik wel bij de Begi t voor W' V — en « hij ■: > 1 *rt w nttspi kend — met iets, dut nu en dan eve: de 1: o -- tl-n 1, staat mij hel ler v ■ r dei ter 'r len spreker tn, Ihn '. len it rood gela. met -rli k'-iendr : - .. gedach: ! .... Ik -tfg,. Mikken van 'i. k wel, .1..: Ir, 't , er in z'i. was, (]Ax, r > ■ alen zetel, h .e ' mn. rijn een. eventjes te kunnen : kwamen lo .pen naar het bankje, waar hij stond Intusschen blijft de '•> hoever Van Kempen oor-,. Rl grenslijn heeft weten t» hetgeen hij al. grappig en lachw uwde, en wat anderen, hem ' ° 'anig geliefden op te vatten. ... Kn mis-rhien zou 't minder loyaal rijn tagenovsr da qualiwiten als BMnach a. als suatsburgrr, .lic d«« afgevaardigde meh w deze laatste quae-.tie nu verder te gaan ii:tpiui7en
M e hik kan mam, met de hand op het « men-n-ulrale en gan-> h-onparüjdige hart, hei ne~r-.i-hrij.en, .1.; ie i.nt.revolutionnaire pint- it den heer Van Krrnpen verliest een van die nen, een van die partiig-mgers, die de kracht ei het aan7i*-n dezer staatspartij in den lande hielpe . schragen met torsehr schender* Ds opvolger vai. len kundigen, besche: len, eenvoudigen Donner n hel kie-.li-tnct ï.eiden muntte, n.eer dan iet- anders, uit faas rijn kloeke en onwankelbare trouw aan ie ~:i iet wlkr-r vlag hn verko-en wa- tot volksvertegenwoordiger Al mensch — gelijk reeds gezegd — was de heer Var. Kempen algemeen geëerd en geacht door zijne rechtschapenheid en milddadigheid Niet van het hout was hij. v-sorzeker, waar leiders en ~voorvechters" uitgesneden wirien Maar wel een der volgelingen, e.p wiens standvastigheid en gehoorzaamheid aan „het parool", dat, ter wille van partij-discipline, gegevsa wns, v.el te rrkenen. Wat de rraa| likken der handelspolitiek betreft, maakte Van WLemata er n*.:i cc.i |rheim raa, zijn hart beh.-..rie aaa het protection de rer van le.*-n sige gezegd, dat hij met een vriend was van halve we.orden en v ir, aarzelende verklaringen, docb dat het hart hem op de tong lag. 't Moge dan waar wezen, dai Kempess's moreele hoedanigheden zijne intellectueele overtreiiien — aan .Ie eerstgenoemde mag zonder eenig voorbehoud warme hulde w .en zijner ten zal op - i .f iet- wei.schril af le dingen, geloof ik ze. ker. Gedurende de vijf a zes jaren, dat de heer Van Kempen ui het Parlement vertoefde, hebbes allen daai ie diepe overt; en. De eenheid .-tji.er p.rtij m f Hij bezat m it hij, waar noogeschifcl te m aan I >-r de meer Wheel zijner | , lauwe karakter..t r.n ler..-n en, apart van de anderen, al lu- een kringetje te formeeren, ten ko-ts- van eer.he: de-r | hij. Van Kempen, zou er niet, er voor te vinden zijn , n wanneer men daartegen - lat moeder natuur hem ook nier in de wieg had gelegl, in geestelijken tin, tot zulk een r,.1, soo wt-n>ch ik eiaarop te antien. dat de voorbeelden, uit vroeger en uit jonger tij i, daar zijn, om te b'wijzen, I waarde lang niet altijd aanwezig is, terwijl 't v .etstokje tóch gebouwd wordt O .k hier w .Ht, nu en dan. het oude I.atijn-che woord van ~quo quis impuderitior", bewaarheid. Vnn Kempen zal, in de vergaderzaal der Tweeie Kamer, vervangen worden door een, die allicht rijker geestesgaven bezit, doch bezwaarlijk door een, die als mensch hooger staat, dan met hem 't geval was. Hij hal jiartieiilanteiten, waar men nu en dan over geglimlacht moge hebben. Van Kempen was een collega, van w-.en men hield om zijn ie hartelijkheid en zijn vroolijken luim. De rol, door hem in onze politieke n.stoneder 'e jaren ge-peeld, is zeer weinig beduidend en, als politieke figuur, zal vermoedelijk de herinnering aan hem slechts in beperkten kring bewaar! blijven. Maar wie hem gedenken, in vroeger i'f later tijd, zullen 't steeds doen zonder zweem van wrok en met gemoedelijke, wellicht ook wel bij enkelen, weem, e.i.ge sympathie met zn verschijning in ons Parlement.
TELEGRAMMEN. BANKIER BOULAINE GEARRESTEERD.
PARIJS. 28 Oct O-""- T«*-) CLveravimd omstreeks Beven uur werd in bel bes de bankier in plaats v.i fde 40,000 franc? ■ 25,000 francs M-liijnt gegeven te heb. oorzaak van zijn arrestaties
BUITENLAND. OVERZICHT.
De V i ■ Potte geneigd .schijn. i : oervojmingen in te :;. ZOOWeI »!• in het I'ar Wij he ]ven I .■•'-.. S -:i. i mie- v.e.r M.i i annexatie van ' bij Bulgarije ; .-. i tn wens. h passing v.in het tractaat van Berlijn. Bij ■:i: nog een de aandacht, al dal v.m rfe „Messagei .',''■ Etir I'lad wil van Mace een tweede /.'.-. maken Daai in \l ■ e'ich met e nnengen en /.snjct .-. ;. moet .lit 1.m.1 naar het voori ilat in Zwitserland zl*li.-- ft gegeven. Van door verschillende rass,-;, bewoond, moet men verschillende ka make . stuur i een ali e ppelijken Bon Isr.ia.i beril besluiten aan de bekrachtiging v.-in den sv. rden onderworpen De pol't;e . tot han.l--nde, en s|-*x-iale wetten ao de wij/e \ ei i .-..isungheffing en het aan dat elk kanton jaarlijks in de Turks..he schal .. legden. Bij zulk <-en regime, meent het blad, un\ hit gezag van den Sultan gewaarlxirgd zijn want het spreekt van zelf, dat de gotivenwurvan
Bii deze oplossing *<ïr:]t rekening gehouten mei ■* ■ al* me; * - "- Bttlgaaj - Servische en Grieks :■ v lm Macedon-ë •"n rij heeft nog du voordeel, dat eens goed een cia le * rdt gemaakt aan bet ge-
ntrigeer van dt* rererfutjoctaire 00 htu> benden, 't Is jammer, dat het Gtw blad het nirt alteen te heef. Het al pogetvijf I' V- r c roeten te de aarde h.1!.- -hen, roordai de Po be e;-, de mogendhedeti van de voortreffelijkheid vaa d:t plan rijn overtuigd et* tuaecfeen tbeone en praktijk 1 %t ook hier dan nog een groote Niet Z.ff>lag hebber in /..■ tkiennzen v.Kir «ten hfatxmafco Raad, h-t i germ lirhaam van de kimpm». te Bern. plaats gehad. Te oordcelen naai de • en. De r -i le stemmingen, vat niet te roomen ia bet .ioj ,- ten ssen is de :)k ■■"' radicaal-sooalistiscfa - v-i ter de radicalen, .. i.iriloor cc» fra de 'o bad • aangesloten, kwamen Lij tje eerste tteta twee -1 niet een itieer.ierhetii uit ele stembus. Vatguaa eea telegram uit Berlijn nar te „Moming l'-s. re-eer.ng aan alle n. dat zij .lit jaar net op te zeggen, maar integendeel veraiekt te, die van jaar tot jaar te verlengen, t<* he* nieuwe tand Rijksilite; ia aangenomen. Op -leze kermist;. is tot nu toe s'eiiis ■:.-. W-.-n-.n .n Petersburg geantwoord Het aatsaoord van de Rnaai&cbe BBgWfiag betoogt, .lat het een zeer nadt uitwerking zal hetiliettals men 't verilraf- steelautomatisch laat vernieuwen . dit »nj den twoorrjlgen on/*rkrren toestand op handelsgebied voor on!.ei>aaHen tijd ver'e.igon. . -id Stelt daarom voor, het t. g.-imi ordige Russsist-h-Duits.-hr- tarief wmr vijf jaar te verlengen en voegt hierbij iie I dat, als de Du-- ofstd net kan aannemen, het Petersbuigscbe kabinet waarschijnlijk gedwongen zal zijn. het vei.-rag op ji December op te ze-cgen. Het i ><>stjmrijk_sche- antwoord komt overeen met het Russische . t is minde! dreigend, maar geeft de on'- .n he over hel • 1 rt. 'en van de Duksche regeering ••■ k timen e len wensch uk, dat het - voor tt-n aantal jajem tegelijk zal worden vernieuwd. De „Frankf. Ze .rnrr.entaar op dit bericht van de „Mcraing r,>-t", dat men na iie ver■ ■ g moet aannemen. ■ - van de - - - laarora zij nu we zij Het bis i ti,--.-houwt het als at van Betlijn uit de ver.lragren n.f kunnen worden opgêiegd, zoolang li.o i.:' »an hei ■ -- .■■• hebbenden plaats, dan volgt ten verlenging van zelf en w-"l vaa jaar .. .t jaar. De - ! ten". De vraag, is, .'.,' verdragen vi or een langer umiiii te I .'-n v.ortbestaan, iijk, dit Von Bülow aalk een : I, nu werkelijk in - neemt. In liet ber g Pi si.' - ■ ■ „Frankf.1 echter een proefbalotmetje te zien.
GEMENGDE MEDEDEELINGEN.
-— Een geval van pest. Aan de »I'etit Bleu. wordt uit Londen geseind, dat zich aan boord van he: uit Zuid Afrika teruggekeerde schip • Michigan» onder de gerepatrieerde soldaten een ziektegeval van zeer verdachten aard heeft voorge. laan, vermoedelijk pest De zieke is geïsoleerd. — Suikerconventie. Als antwoord op eene vnaa aan den heer Balfour, heeft deze medegedeeld, dat hij niet denkt, dat door het House of Conimon» geweigerd zal worden de conventie van Brussel te ratificeren. -— Echtscheidingen. Voortdurend lezen wij in Engelsche bladen van echtscheidingen ge.ra lil Zaid-Afrika gerepatrieerde echt■r' ij hun terugkomst hun wettelijke plaats iloor anderen zagen ingenomen. Thans is er weer eene scheiding t aan kapitein Msans, . otnniandsnt van het 86e battiljon Imperia! Yeomanry, wiens vrouw er met een gewone omnibus-conducteur van door gegaan is en hare wittebroodsweken in Canada doorbrengt. Mate vijf kinderen had ze maar aan de zorg van haar eersten man overgelaten. En dat in het moree'e Engeland.' Wel foeil 'lekroonde hoofden in Amerika . lootc tentoonstelling van St. Louis, waarover onze New- Vorksche correspondent het een en ander mededeelt, belooft rijk aan vorstelijk bezoek te worden. Onder de vorstelijke bezoekers werd vroeger reeds keizer Wilhelm genoemd en thans schijnt ook de koning van livlgie *-gn voorname. te kennen gegeven te hebben in 1904 de expositie met zijne hooge tegenwoordigheid te vereeren. De belofte tiaartoe is gegeven aan den heer Walsh, commissaris-generaal van de Tentoonstelling, welbekend als de vroegere Commissaris van Amerika voor de Expositie van 1900 te I'arijs. — Nieuwe vulcsnische uitbarstingen worden weer uit Centraal-Amerika gemeld. Dc vulkaan Santé Maria v..n Guatemala (republiek Nicaragua) werkt hevig sedert gistermorgen; schrikwekkende rommelingen en aardbevingen die aich doen gevoelen in den ganschen omtrek van Guatemala e» in de naburige republieken San-Salvadoi en Costa Rica, verspr«llcrwege schrik en «ntstekents, waartoe de herinnering aan de rampen van den Mont en de Seu-Srière kiel \*e;n g bijdra Dc Saaie Maria is een der drie vulkanen. te turnen den berg Qoexaltenango vormen. I>e Santa Maria vormt het middelste gedeelte van den berg e» verhe't o n BJOO nieter boven de opper vlakte der ree. Sedert onheuglijke tijden heeft dcc berg geen teeken van leven meer gegeven, zoodut men hem ah geheel uitgedoofd beschoawde — Het Oostenrijksch-Hongaarsehe Compromis. De Hongaarscke Premier von Üzell heett in de hnancieele commissie voor het compromis gezegd, d.it hij met kon verklaren, ttUkó zou komen. Hij kun er zich met verder over uitlaten omdat de onderhandelingen noch geëindigd noch afgebroken zijn. Wei is men echter over vele pS tot overeenstemming gekomen. — Ken nieuwe werkstaking. Thans vernemen we van een werkstaking onder le zwarte werk..* ' • 1' t*d hebben, na eene h iq van de Tafelb.ia1 Board, waarbij de Iconen van 4 >h. 6 d. verlaagd «rarda j sh. 6 d., terstond, ten geta'e van 1100, 't werk ge-taakt, al* gevolg marvaa het laden en 1 zeer vertraagd w — Vit China. Eaa telegram uit Peking aan de *~v* ..; 17." !ec 1 Keizerli}k -' - - de if ' - beeft, ten ■ zijn ■- nellen en • Ov achti. Latovr met prin 1 daan te hd --iren, p de beide Kngehche ■ - "ca zijn dus ook weinig te betrouwen ! — - Vre d yen in > >;- hoo 1 c o m m i ss 1 c s De heer Bal I tn een brief aan de Derby legedeeld, dat n.et aUaee vrouwen wel degelijk als leden van de schoolcomm zullen kunnen aangesteld «vorsten, d.xh dat het, zooals de wet thans geformuleerd I*, zelfs niet wel slijk is, eea comauesM te constitueeren zon•:wen. — Uit Mïit-kVo De Fran«:he kolonie te Tanger heeft bes] ten ?ch te wei;'*" | >• ienheer Oelcasst*, met het ver7.»ek, met den Sultan in onderhandeling ie tre ien over eene kkaansche ambassade te Pari}*. Pc gerant zou dan tegelijkertijd geaccred.teerd kunnen zijn aan het hof te d en direct de zaken met Spanje e;i Frankrijk kunnen bedian iele::. Den ber, -em;ng zou een tegenw:< hl vormen tegen den Kngelschen ■cd te Tanger, d.e zich aldaar mesr en m.*er uitbreidt. Zoo teil nier. udei de waariiiph' klerders aan het Mar<-kkaanv~he hof wel een dertigtal Engelachen, doch geen enkelen Fr&nschman !
BINNENLAND. NIEUWSTIJDINGEN.
H. M. de Koningin en Prins Hendrik zijn heden te ruim een uur in een open rijtuig met twee paarden bespannen te Soestdrjk aangekomen. Het vorstelijk ech-paar werd op het bordes hartelijk door de Koningin-Moeder verwelkomd.
Uit Waalwijk schrijft men aaa het »I). v. N.br.«: Als beslist zeker kan nu gemeld w-.rden, dat de heer Mutsarrs als lid der Tweede Kamer van de Staten-Generaal zal bedanken. De hoofdmannen in dil district confereeren reeds om tot eenstemmigheid te komen in de keuze van een candidaat, wat niet gemakkelijk schijnt te zijn.
Gisteren vergaderden in het gebouw van den R.-K. Volksbond te Breda de afgevaardigden van verN.ihillende vereenigingen uit den lande, ter bespreking van de hangende plannen tot het h..u.len vin een R.-K. vnkcongres. Besloten werd met I'S tegen 1 stem om het congres het vo jaar te houden in Utrecht Het congres z.i dagen duren. b>D. v. N.-Br."i. Men meldt uit Geldermalsen : De gemeente*-begro..tmg over 1908 is in ontvangst en uitgaaf aangenomen op f 28,670.34 Aan de nieuw op te richten teckenschool — door het dep. v.\n de Mij. t. N. v. 't A. — is door de gemeente een subsidie verleend van f 100. Dit raadsbesluit werd genomen met 0 tegen 4 stemmen. . schrijft uit Limburg aaa «De Tijd» dat de heer Josef Brouwers, te Venlo, die zich beschikbaar gesteld heeft voor het lidmaatschap der Eerste Kamer, een katholiek van onvervalsfhten stempel is, en cc ni-:- aan gedacht zou hebben zich candidaat te stellen, indien de heer Beerenbroek verklaard had, dat zijne candidatuur eene zuiver katholieke was. De heer Bce-renbroek echter heeft zich tot het utleggen van zulk eene verklaring niet bereid verklaard. Hier staat, meent schr., derhalve eene liberale candidatuur tegen eene katholieke. Naar wij uit zeer goede bron vernemen zal het rapport van de •Liberale Unies in zake kiesrecht naar alle waarschijnlijkheid, zooals werd toegezegd, dit jaar gereed komen. Wel is door het vertrek van den heer Lcly veitraging in het werk ontstaan, maar de commissie is onmiddellijk aangevuld, roodat het rapport zijne voltooiing nadert. 11,- gemeenteraad van Hengelo (ti.i heeft de begrooting van inkomsten en uitgaven vastgesteld op f 141,10:1.48. Verder werd o. a. besloten inden van 1908 een 5ih.,..l van hoogstens zes lokalen te bouwen, waaraan in 1906 nog zes lokalen zullen worden toegevoegd. Dr. Aletta 11. Jacobs zal in deze week te Leeuwarden, in een openbare vergadering van de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht, spreken «var: •moederschap en maatschappelijken arbeid.*
SCHADEVERGOEDINGSCOMMISSIE.
Op verzoek verleenen wij aan de volgende oproeping een plaats : Aan alie belanghebbenden wordt medegedeeld, Jat er tot en met Zondag 2 November I9tfl. in het Sir-arenmagazijn vin den Heer A. van Oosten. I leerestraat N i ..;en, eene p -titie saa ZEx. den Mini-ster van limtenlandsche /aken ter teekenmg ligt. waarin den Mn.ster beleefd gevi wordt, aile van eene uitkeermg uitgeslotenen alsnog voor eene ve-go, dng der geleden schade in aanmerking te doen komen. In deze petitie w->r t ge-wezen op twee zaken, n. m. He-t i - genschap, en het zoogenaamd vrijwillig verlaten van Zuid-Af-ika ria Ix>ren,o Mnrques. Het burgerschap is door :id niet erkend. De .Nederlandschc Ropeering zond alle schaderischen do*>r naar Engeland, en erkende daarmede, dat de thans u tgesloteaen ook aanspraak hebben op oe ver. «ding van de Engelsche h niet op, nu de Ne.lerte Regeering rell moet verdeelen, thans die personen uit te sluiten. Wat be-trett het z n.ianide vrijwillig verlaten san Zuid-Afrika. achten wii voldoende Bekend dat liet geschiedde door den drang d.r omstan .i^heden. Zij, die he-t met de -trekking van dete petitie eens zijn, worde-n elnn -nd u;tgene»e»digd deze te te-kenen, of hu aeaa-betuigingen aan bovenvermeld adres sjoedig schriftelijk in te zenden. He-t zal een leder der uitgeslotenen du;, zijn. dat het thans beslist noodzakelijk is, deze petitie te steunen. (Andere bladen worden beleefd uitgenoodigd bovenstaande oproeping over te nemen).
PROVINCIALE STATEN.
L i m b u r g. Op de' lijst der onderwerpen te behandelen in de najaarsvergadering van 1902 komen o. a. voor: Aanvraag van het hoofdbestuur vin het prolal genootschap voor geschiedkundige wetenschappen, taal en kunst, »Limburg« om een provinciale subsidie. - ..is van f4OO, ter bevordering van den boei v.m het genootschap. Ontwerp-bcslui: to: wijziging en aanvulling bet reglement op de openbare wegen en paden in Limburg. Vooistel tot wijziging van het bes nende het verleenen van provinciale subsidién ten b-e--hoeve van bet teekenon 'rrwrjs. Aanvraag vaa het bestuur van het waterschap van het Land van Weert om een verhoogd vinciaal subsidie voor de verbetering der afwatei.i dat waterschap, hoofdzakelijk door verbreeding en verdieping der Tungelroysche be k. Verxoek vaa den i-.ms tic Waal te Arccn, om verhooging der provinciale jaarlijksche bijdrage ten behoeve der door hem ontworpen tramlijn Yenlo —Nijme.
,oek v.m de heeren Jonkergouw c. s. nadere, wijziging van het algemeen besluit regelende tle subsidie-ering vin tramwegen in Limburg invoegc dat bet daarbij op S% pc gestelde percentcijfer w-orde opgevoerd 10l 4 pc. Be: .i een ii.l van de Eerste K der vaten Generaal ter --.mening in de vacatu re, ontstaan door het overlijden van den heer F. J, I. M. Coenen.
Gelderland
Behalve het reeds vermelde en de gewone komt in de a.s. najaarszitting van tle Provinciale Staten aan de orde een voorstel betrekkelijk een adres van de Tramweg-Maat: p;. Zntphen—-Emmerik, om verhoogmg van den uit de- provinciale fondsen toe-gekenden steun, ten behoeve van den aanleg en de expioüütie va dien tramweg. Ook zal n,.g behandeld worden een voorstel, naar aanleiding van ingekomen verzoekschriften, strekkcnele om maatregelen te nemen tegen het onttrekken van water aan den ondergrond van dc Vcluwe, ten behoeve van gemeentelijke waterlei dingen. Het praeadvies luidt een commissie te benoe men.
GEMENGD NIEUWS. Voor acht Jaren.
De bierhuishouder uit de Bagijnestraat t 's-Gravenhage, die tot acht jaar gevangenisstra. ,-ooideeld wegens de berooving van een kastelein uit Haarlem, van een door dezen geïnde som gelds als prijs uit de Staatsloterij, werd heden onder een toeloop van nieuwsgierigen uit zijn omgeving naar het Staatsspoorstation overgebracht om naar Leeuwarden vervoerd te worden, ten eim aldaar zijn straf te ondergaan.
Een heetgebakerde schutter.
Vermoedelijk na een voorafgeganen twist, loste A. Bruistens te Oud-Heusden, gisteren op zijn neef N. van Ooijen een schot hagel uit een geweer, zonder hem evenwel te treffen. De dader werd door de marechaussee uit Heusden in zijne woning gearresteerd.
Brand.
Te Vlijmen brak hedennacht ten IVa uur brand uit bij (I. Koehorst, die zich met zijn gezin reeds te ruste had gelegd. Toen het gezin wakker word stond alles reeds in iichte laaie zoodat men nch haf gekleed moest redden. De vrouw des hu..es bekwam ernstige brandwonden. Alle» brsndde tot den grond toe af.
Ontsporing.
Toen gisteravond trein 688 van de ü IJ. S. M. te half zes, komende van tien Hoek van Holland, aan het station D. I. te Rotterdam werd gerangeerd, ontspoorden twee wagens, waardoor tle Irjn gedeeltelijk versperd werd. Te 11 uur 's avonds was alles weer in orde.
Moord.
Te Hendrik-ldo-Ambacht is glsternamiddag da scheepsmaker Joost van Es, wonende te Ridderkerk, door een loteling v. d. M. uit Hendrik-ldo- Ambacht, met een messteek vermoord.
De dader is reeds in handefi van de justütie. De justitie uit Dordrecht, heeft zich direct naar Hendrik-ldo-Ambacht begeven, alwaar het geval evenals te Ridderkerk, veel sensatie verwekte.