I . jijk 9 F lir. De resolutie van de geelden dei stakende mqnwerkeia, die roet op 5 na a gemeene Memmen is aangenomen, tv: I op het o-iverwnk. itr Kiel der wei kgevet en op de onmeie e.e ellende Veralgemeent levensorottandighedeo, indien de strijd titan*; wordt roottgetet Verder word' gezegd, dat de publieke opim? aan de zijde der werk staat, en dat (ie regeering verbeterinu der arbeidsvet' en herziening dei betrekkeijke wetgeving heelt toegezecd. Maar met klem wekt de ie-.- u ie de art' om hunne organi«a'ies tot bloei te brengen, en steeds tot nieuwen snij I vereed te zijn. van en tot hervatting van den arbeid, en :.*n een xeventallige commi-sie harer leden o;, te waken v lor naleving der a:cn de arbeidane toezeggingen. '• (Rn ', "• Febr. In een tegen den te Essen • ving penba-e ve- i kers . van stemmen ep neen instemm ng te be;u jen met ' van de ge eiegeeiden-biteenk -mat van mijnweikere om len arbeid weder op te vanen, iii».ar iniegtndeel de siaking voort te t
De Telegraaf
- 10-02-1905
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De Telegraaf
- Datum
- 10-02-1905
- Editie
- Ochtend
- Uitgever
- Dagblad De Telegraaf
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 832675288
- Verschijningsperiode
- 1893
- Periode gedigitaliseerd
- 1893-1994
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- KB C 98
- Nummer
- 4514
- Jaargang
- 13
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
TELEGRAMMEN. (VAN REUTER'S AGENTSCHAP) De staking in het Ruhr-gebied. Het besluit tot hervatting van den arbeid.
Woelingen in Rusland. Uit het Ruissische mijndistrict.
SOSNO den ■ 11 ti i; en kw en i pde ri van het te I*l n en. Tot op men acht . c.ivi ene ( I let vi r keei , n Uekocsch is weder
De Russische Rijksadel.
den I den . s zelf te hooren en tot dit doel hu:. ;nt te te komen. De ver.. reden als i . van den land' recht der ï urn hun te doen kennen over aan te brei -een.
RUSLAND EN JAPAN. De blokkade van Wladivostock.
TOKIO, 9 IV i i i, tot Wladivo-Bto< k van -eeuit . ree 1 teshimi en rsoegai e-suaten, daar dc S .va straat nu dichtizevrcuen is. Ten einde de moeilijkheden om Wicdivns- tck te beieiken grooter te maken kondigt de regeeiim* aan dat de vuurtorens in de Tsoegaroe straat atechtt nu en dan zullen wt-r.ten ontstoken. De Japanneis surveiüeeicn met groote waakzaamheid beide eer-t en. .einde straten. M o Be.it.li, dat de blokkade van Wladiwostnek nu volkomen ,s Gemeld wordt dal de .Rossia. en de .Gromobor. hersteld zijn, maar 't is twijfelachtig ol ze W.adiwostock kunnen verlaten. Japan heeft den inkoop van steenkolen gestaakt, daar giome hoeveelheden verkregen rijn van de onla-gs genomen kolensctKpen en groote vooi iaden reedt aanwezig zijn.
De Handelsverdragen in den Rijksdag.
BERLIJN, 9 Febr. In een diuk bezochte •dt de eerste Iczmg van de 7 Ie I andelsverdragen. Heioid, cenißit dat bij het onderzoek in de aldeelingen i p onvergefelijke wij-e de kwestie van ;ng is behan ;cid, want concessies van sisten, mei wie oude handelsverdragen l> moeien nu woiden pnjs gegeven, teiw I -i iten zonder verdragen ir. geen geval KW der vertere concessies in hun beie e positie m en blijven. — i uit zijn tegenzin over de bevootdeeling der producenten ten koste der veibtuikeis De secretaris vin Slaat Pozadowsky voert hiettegen aan, dat de vervanging vaa betonde tarief door een, dat bet 't it, een ateluge verbeienng is. H een van niepwe handelsverdragen een verbreken van Dut . -kingen op het gebied der handelspcTt i.. Het kweek' i tnilltooaita, zeker niet il i, re loonr-n voor landbouw een onmogelijkheid, zooian. ten dei agrarische producten zinken. G vin vrbitnkcii mogen het recht | om z,'n bednjt voo.-deeiig I te rut doen. ai .-tollen ,ijn niet boren dit n.i.ghe.d ve.hcKigd. Zonder I van Ie rechten op mïil, ► 'IJ2'r,V"Cr vMtuberrL „at kM tayanmttt aan w„ Vetdr»g met Qoa cniiik ondoenlijk. Aan verlaginj der rechten op hout valt niet ie denken. De toestand van takken van nnverheid, lonalc de textiel industrie, de ïjzerfabricage, machine-, glas- en ledervvarenlahricage wordt aldm beter. Allen tevieden te stellen is ondoenlijk.
BERLIJN, 9 Febr. In den Rijksdag dinkte Kaniti tien rijkskanselier voor zijn steun aan len landbouw- hij herinnert betrekkelijk het verbod van vee invoer aan het leit, dat Kngela ! steeds levend vee weigert toe te laten; li indeUrerdrageo onnood'g z:,n, maar verdragen, die voordeeli lijn en koit duren, verk cl ker. Dit is het standpunt van Engeland, Frankrijk eo Amerika De hoofdzaak blijft de verhouding tot staten i-e geen contracten bestaan; de/e n niet in de voord eien der andere Vooral Biet Amerika, waar de ruw-ijzer-productie en de katoenindustrie dreigend aanwassen. De nationaal liberaal Sieg staat sympathiek tegenover de verdiagen en vraagt even o.n regeling der Kanitz gestelde vragen. Kaenipt van de vrijzinnige volkspartij tegt, dat liandelsvragen .verdragen legen den handel» zijn; ze bevoordeelen aan den éénen kant den landbouw, en benadeelen aan de andere tijde de industrie en cic veibruiktrs, zij veroorzaken emigratie der inwoner ;g van de nijverheid naar het buitenland. Posa iowsky behoudt rich voor morgen ;if'i beweringen af ioende te weerleg Daarop wordt de titting gesloten.
Uit den Italiaanschen Senaat.
R.OMI >rd op een interpellatie over het Austio ltaliaamch rapport, zei de minister van Buitenlandse he Z • Nuts is veranderd, volmaakte overeen min;* en Oprecht vertrouwen heeischen tusde twee regeeringen, Uosieonjk, dat in den me ban:* was voor een ageeien .ler irre-ten, heefi nu veitrouwen in de loyauteii van L ■ooturhap biedt or*s een z-kerheid aan wat beiref: onische ka Wat de Albaneesche kw. er lutschen Oetsteniijk en zei de mm:s:er, dal ■ k Italië mededeelde dat de bewapening het - is van O re politiek. Zij is riet gericht Italië, noch veroorzaakt door üe iwoordige te.ten ot plann n, maar ge een met bet o.»g ep tuccie gi■■! i. Wanneer Italië* dal een kalme polniek voorslaat, eveneer. reu geen enkele m .:■;: Iheid ir ics tegen op de Mat t.iesiand dit jaar mi . unsiig - den j i ir, Dc en Italië, ') stenrijk en Kusiand, die beitst zijn met in het O aten ■ r voegt er aan toe and en Du -teunt oji et Ru-land v in het ons vneiuschap ■
ROME. 9 Febr. Tittoni tetrl, dat he z'm verontwaai l'gmg en all inigt over de betoogingen, die in Italië worden g den, en die alle perken te buiten Deze ii, ■ veroorzaakten somonng. Het verwijt, dai i e regeering onver r de aanval en tegen an lei e st gen. ht, is een loutere bewering van sommie ,i, die n;et all ln zalk een teêre z.tak als die der betreksing trit vreemde rao n, kan de regeertng niets zonder de medehulp van het land, .'.at in het patrionsme een reden moet vinden om ie ondoordachte uitingen te onderdrukken en te beteugelen.
Een Internationaal landbouw-instituut.
ROME, 9 Febr. De koning lichtte e-n schrijven aan Gtolitti, waarin hij de aandacht» van de regeering vestigde op een denkbeeld, hem onlangs door een Amerikaan, David Lubbin, uiteengezet, beirefleneie de stichting van een internationaal landbouw-instituut. Het doel hiervan zou zijn, de lan Ibouwtoe inden in de verschil en.le landen te bestudeeien ; geregeld aanteekening te houden van de grootie en de hoedanigheid van de oogsten, juiste gegevens te ver-tickken omtrent den landbouw in alle stitken en overeenstemming ie krijgen betreflende maatregelen tegen zieklen van planten en vee. Rome za! de retel worden van de verte en w.ordigers der 9ia'en, die hieraan hun goedkeuring zouden hechten. Tengevolge van dit schrijven zond cic ItaltaanPChe re eering aan hare diplomatieke vertegenwoordigers een me iedeeling, waarin gezegd wordt dat de k min _; ge.cid was do ar de gedachte om te ti ji te komen aan de groote klasse van vs en tn eren. De landbouwers die verspreid wonen blijken minder goed bij machte voeling met elkander te houden en zich juiste en spoedige inlirh lingen te verschaft n, welke amkelen de markt noodig heett en w, Ike prijs er liesieed wordt n welke gewoonten er heerschen, terwijl anderen, die zich als hun bemt Idetaars npwer jien. van dc producten van hun nijvernei l pr. fiteeren, wat tengevolge heeft een alm .r--male pioducne en verspilling van kapitaal en krachten; waar loor noeid/akclijke verliezen ontstaan, die alle k assen treilen.
Daardoor slaan de landbouwers hulpeloos egenover de misbruiken der syndicaten. /, kunnen tegen d?ze syndicaten beschermin muien in hun eigen kucht. Ten einde leokbeeld van den k mtog te verweienlqken il 't POodig een international, oveieensiciu ning te vetkingen. De gron tic -n van het International' i In-iitiiiit zullen t.t verschil Ie ■inden leilen, vootnam lijk t.t de stu h I.' i .uw banken, arbeidsbureaus e vooisui lic van wetgevende en a.lmin ontwerpen en eet) vande landboaw-corporaties, een verdedijjings middel tegenover de mogelijke onderdrukking van cic zijde der syndicaten en pnjstiedervers.
Het instiiuut heelt met ten doel een snijd te voeten tegen andere groote instellingen, maar is slechts een atdoend verdedigingsmiddel tegen de uitbuiting. De diplomatieke vertegenwoordigers wonlen ten slotie vetzucht, de legeeringen waarbij ze geaccre liieerd zijn uit te noodieen, eenige algevaardigden te zenden naar de eeiste bijeenkomst, die in Mei a.s. te Rome wordt gehoud.*n, eu ten doel heeft de staiuen te ontwerpen.
Zie eventueel later ontvangen Telegrammen onder Laatste Nieuws.
De toestand in Rusland.
10 Februari. Voor een deel ii de Russische regeering thans overtuigd, dat zij moet aansturen op verbetering der arbeidsve . maar i!e bevolde im-erc hben de Idreigende revolutie nog niet begrepen, öf door hare misluk - neer -. ei De . ; ,i uir Petersburg, dat de nt.ver de werkcit y' -» uur in te krimpen, maar de meestep weigeren eenci.iet te k. Zoo eep tweede algemeen- Ce schrijver Kor een ven .. verklaarde dan ook dat verbetering dei indep ra zou geboren worden. Kn de regeenng moge die als. I ral binken : z:>. Da het ii gevolg, in *, a 4 i.i'en zal het volk er rij I ik, dat Cr o r k i 's arrestatie et •: van zijn schuld, i'.an een i bezwoer niet op het volk lus te vuren. e is de heil'ooie ■ er tier volkswoede. Zoo heet /:j nu a g aan de [ia lijst geionden v-an de aane die niet terug te ' i. In rs in c konden zijn voor de Wie ccl n om het werk •; den theoretischen arbe .enten van de militaire sc h o i.i van kunde (ten onzent run men in olmisdairen gezegd hebben de .I'iiC-n.) eextpauig : bel - r in 'n ; as in op-tand komen teo.cn : na'.uui lijk zeer onder mam van een 0.. De : ■ 1 ei sc o n: : . werk erga.i per In I ar af■il. Ie W ar- li z:j ,i.t:'. ■ ir kalm. Maar in het gouvernement done zijn weer botsingen gi -hen r zijn 24 dooden en len. In 1.0.1z bluft de totem honderdd u i ze n d suikers, geluk dc »New-York Herald. In Sosnowice !;■ eneene opgewondenheid ; het ts er vol Polen, die hierhei zijn, om naar Si i men met spanning op tijdingen. Men vreest, dat de stakers dynamiet hebben. In den Kaokaspa ■meen: men beproefde een sta:i-on-chef te dimden, het garnizoen is onder de : ei. Het s;. orwegverkeer s:aai stil; i durend hebben ernstige schermutselingen met de pulu.c plaats.
UIT DE STAATSCOURANT.
Bij Kon. besluit: ui tot lul van het college van regenten over de gevangenissen te Utrecht, C. L. v.
Advertentie
Poolsch Koffiehuis. Heden: Gebakken Tong Aard. Salade. „Pilsner Urquell". Mm-t Gouden Hoofd. Fijnste gelegenheid om in alle prijzen te Dineeren. Uitsluitend Oude 8011. Pilsner Urquell. Augustiner Braü.
Advertentie
I.CERATI-Haarkundi^e Amsterdam, Zoutsteeg 4, 2e étage.
RAADSOVERZICHT.
Zijn itoo Amsterdamsche onderwijzers plus de heer 1 jn li. en W. plus i schu.i! eren, t meer | i Van i; ,n zjjn vrije dien men, met oog dit .r een kunstenaar ton kuiini-r arorden, .. van de «rei heet c hiigcc b »C(|t. ... ja, van vvege. . . . de bun De aoemdo de instructie eonw.ea en v.,-,-. maken - het dooi ■' - - Mr v. 1!;.!! a tem- Hil had go. Il Te glim- 1 lach i- - de re kkea, in-tr t.nt■ sj.i.ik.-ii ca waai •wezen l.n de ra tn den hi . W, en al dt ■ on- I der v. arr _-■ N \ ,V lich togen hem ver/ hun - niet aan en, maar in één ding henen ! 1 de beei V.m Hall in extase over dit sd n het meiie- ; geen vr*ii te v- aden te maken. I)i- beet Tak a .;..mi. ■ me' itet: bl -f veer: be Pi onwaardig, want dit eene geval moet nn d tegen her gansene korp op art ii, dat het gezin uiteenrukt, zei elke instructie haar hr.toric heeft en noo;it: andere boeren uit, ook eens wal ie Mc gen eegen, zei mr. De Vries, en ik zal mnn meeaiag met c, opdat d hoe welkom mij dit , eke fortuintje is Eb hij zei. ri.it elke ;n--stri,. r.t> ma.ir één arrikfl hebben mrv-ei, luidende: , elk doe zijn plicht", maar niet elk z'nn plicht doet, moet c-r meer si.i.en ia Kn die meeting? Wat 'n lawaai! Was al artie om de actie "f om verbetering? B. en W. gaan natuurlijk met ■ De heer D-* & itting vva. na de gemoedelijke toelichting ran den I hee-l bevredigd Art. zi was — diplomaomzichtig werd het gcz. :gd nns-chien r.iei heel gel'tkkig ge * de toelichting [ukkiger en met een vvethoiidor als mr. Van Hall, enz enz Di Schipper! trachtte tnt-n nog even uit te i, wat er eig-*nl k in art II stond en ! mr /nn int d«* conclusie, .1. prt ;••- her tegenoverp-estelde stond ven war er 1 taan Overigent ging hy er gel..'.! i mee. IV viitn/itTer kwam met allerlei instn; rap der: H n bd I k spreken ra veel is, en van K . ninirin. die? pree ' iwijzer een in• h.sf! Dal Toch i= het nn-t jni-t. merkte* de heer ; op, want een Commissaris der Konin ti,.-r geen hoofd der school te maken M ens 'lank ik de heeren, mijn doel i reikl ' -r |ii I. tlns een interpellari ■ ' af. leder a ' n.Wat net wegneemt • Een 1 tial we.-t wat lijn Ii il is dus nie; weel wat lijn taal .' hiki .it he aalkiui.l' deß tllli!' rvu/t-r. 7.tl liet ••'-, ■-■rt aml ti 7.tn ..lul. N N . van den heer Van Hall, toeachiete'i t al. het !i ziiii h.tii I 1 n hem was gekomen? ■■ onhei leven allemiurst kunn - lilk I. van !t t-n W reeds roo iet dit niet i voelt.
Vaa bet drli.it ove» te vertellen. Mr. Heemskerk, f: ,' van den Ka,ui van ep W. maai da 11 \ 6,7 en 6,8 cent ; - er too'p :. ci.l.it het v' rep heer Ter Ha.ir is \ . i. de a. ,i! las hij wai voorover „ongelukzalij ■ven. net.-:■ i . . ei / 76,000 gemaakt dat in Aa ni zen ep dat tii- heer !!.-• rmap f -:<->,OOO en de heter Ter Haai nomen oei leegheid.
!). neei Vap Lennep rekende uit. dat bii een muloen passagiers meer noodig Zijn 1 lan lf Inj k-o. Wttrrnsci merkte ijsko • dai divan den wcthicitiei in de toelichting hadden mi ran B. en W. is zeer hc. Paal bij zulk een ducr en ingewikkeld systeem gaap ile mense he-n ! en des 7 middelpunte-n en in I. van den ' ■ : • passagiers opl boen iiite*: - . - I m tarief een ideaal .:- ve- nn maai naar buil gaan, zei de voorzitter. — J. (
NIEUWSTIJDINGEN.
H. M. de Koningin en Z. K. H. d e Prins :wa.(r het dejeu— I een, naar wij l. M. .ie K c een . verdie de inrit hting ier C 11 M.M c en /.. K. tullen Zal I concert van het I Jen coacert, rtrt igae gedurende het to-tarig T ge■cie v-an e ; mm .Hel i duor Jl. M. de 1 - de - n het hotel »den Dutien Doelen.,ie I- Het adres van bekende ingezetenen aan de I .: van ioo bai Te Amersfoort zal de heer Dop uit Amsterdam op M -oneen! rade en Middens!
Gemeenteraden.
ENKHUIZEN. In de Raadsvergadering v.m •- .i.i n dei Ai ir de Tweede Kamer der in i! il alhier, tot i: .! .1' . in functie treding van zijn p I'TKMFRFVD. Ia rond gewerden beir in ffende de nuchtere kalve- : renniarki. genomen. Door IJ. en W. was re<*ds in de vergarT Bnari jl e-*n voorstel ingediend tot i r markt, welke sedert jar-n j iir vooraan de Wil- , •iaat. Door den telken jare tc-nemc-nden handel ook in da iq en de daar uit den aard der 7a ik i-rr In-perkte ruimte, achten B. en W., mede uit ,t vkm de veiligheid der piarktbeaoekert, het dringend noodig, deze m irki te verplaatsen Hun driel ie. De nuchtere kalvcrenmnkt te verplaatsen ; ze All marktplein voor nuchtere kalveren te bestemni'-n de eerste parken van de nieuwe celen. \i'il!em Eggertstraat • Buurt en de V il nuchtere kalveren) -. ie . ren al- markt vuur de magere var' ia een «evental adressen, zoowel i. • jiers, ■ V e nzelf «aren e-a tem de. R' "! waarvan Ltngdurige ca 'Yen slotte wei v.m B en W g.-heiden, met den vol- Voorstel i werd aangenomen met S tegen 2 V e tel 2 werd lïiPoipen met 7 tegen 3 . ..n Vooi tel 1 wei ! goedgekeurd met algemeene stemr 'en hrer TT C. -'Tel cvrii .!■ kalverenmarki op de Ko< n ■hier de 1 len >-n vette nuchtere 1 in dien ■ was verwortven, tiieii'ii B en W. hel !!r . eden n B. Ep W. word! naar om ndr ele pi h.tn■n 1 4»<*m wordt 1 . ' ■■' 'en. De nuchtere kalvr:enn.4.rkt zal dus Icnnrnkort verp! ■ r ede vette markt *»p magere varfceaa en biggen.
Barometerstand te 2 uur in den afgeloopen nacht.
Eergisteren 772 mM.: gisteren r uur 's nacht! .vond 8 uur 770 m.M.; achterand. rilt : ■ . /. Het d inne pijltje geeft den vorigen ger.uteerdeo stand aan.
Temperatuur.
-ave van het St.i.tsw-.iterkantoor. Thermometer te - 1 gr. C, van te nu. 'Sn 7; ge, » 0.6 ge * 9—lo Febr. te 2u. 'sn. 33 gr. . = 0.6 gr. »
Zon en Maan.
Zonsongang 7.19 ondergang 5.2. - ■ :: Februari 4.40 n.m. De dagen worden in Februari 1 uur 41 min
Gemeentezaken.
HILVERSUM. Van de \I I - . op het ra en alsnog ' -n Ie geve m A. Perk en t ~ een B. : dat zij zich aan hun •k op ■ - ; kt te - - - ook - mark- De ing te rechtvaardigen. MDAM. Men schrift ons: ItCO herinneren, dat bij den : tot verbetering on uitbreiding der reebaven; dat de kosten . oo **n dat berekend werd. di "■ jaren van de [kracht der belasting betalende bc oplirengst van / 25.000 zou worden gi eischt. Dete voordracht 1 •'. 17 Februari as. in .-en buitengewone Raadsvei gadei ing behandeld n lang hoorde men sprekt n over 1 tegen dit plan, over goochelen met .ting doch niemand wist er bet rechte van. 11 o; ■ 1 btei komt er licht, want de heer P. I.c 1 I in, wethouder, die dus de geheele • kt e;; v- in de kan lijp, heeft c*rn srhrijven tot den Gemeenteraad gei n hij leelt te hrhhen b**hoord tot de minderheid in het colli e- van Hurg. en Wetfi , en vi larin lui over oe begiootmg ce-n en ander ■ /.-t Ziin schrijven i- e<*n lijvig stuk van 4 bladen £T,.eit folio 11e korte inhoud komt in hoofdzaak (»p het volgende n.e*r: El is ilechta .-en maand of drie van het jaar te weinig ruimte* in ere haven, omdat . geen voldoende ligplaats voor c Die ruimte kan nv-n verkrijtan de gen. V hershop weg te graven Du terrein •- in ■ .nd gebracht en de gemo-me hoopte het O) Ie li.mil te kunnen doen, ten dienste van industrieele ondern.ni;"..;oii Die is mislukt, dus een -deinden i> geen bout-t door Rcg en Weth ingediende 1 stel 1 v.lll de begrooting is 700 om dig. '!..t eea veel zwaardere belastingdruk te v-orvi.i htet li v. «om uitgerrokkeu rooi Int bestralen en nole-rren van .--n« Biet ger» kleeding van ev-ne haren 'T er i- maar : 7 . M. -ken, wet vi-cl te weinig is, er h op het onderhoud der ti indam te maken wegbrug, poch op ■-■ eng aan t zij van het openbaar water dep Wat .tan de Zaagmotenslool ' J. er is 111.1.ir dat is nog Bto. voor puhlicihikt. • kent de heer I„itcn«tcin, dat ruim zullen n n, dat dc* e-erste jaren voor rente en af:; en e**'! " mdig i.isting niet m. I / 7 . »o ■ . aioetep wordep verhoogd. tlok trekt do heer LatPPttein h-t algemeen ... rei. pigep uu;. ' hij - o(.k -.l.t t te i)j