Wanneer zal het Amsterdamsen publiek en 7ii';en de veil rreemdfHngen, dl» onze hoofdstad bezoeken, eindelijk eens verlost worden van het Individu, dat, n.b. voorzien va door de politie afgegeven leguima'.iebewijs.des middags de hoofdstraten en omgeving van de beurs en daarna de zijn opera "Ogenaamd liefdadigheids-'nzameling te houden. Op onbeschaamde i; dan door hem den wandel.»!, ionvr.nh»t legitlmatiebew ; laakte metalen taartenbak, die thans ais inzam»lingsbus dienst doet. voorgehouden met de toevoeging, voor de Natuurliik w,.rrl»ii het liefst vreemdelingen door hem aangeklampt wien bij door het toonen van zijn door de politie afgeceven bewijs vertrouwen tracht in te boezemen; men moet weinig snuggerheid aan den dag leggen, om niet te begrijpen voor w ion het grootste deel der inzamelingen bestemd is 11 Het is mij onbegrijpelijk, dat dergelijke praktijken in ons* gemeente -reduld worden. Onverantwoordelijk beschouw ik het echter. dat dergelijke individuen voortdurend in het bezit kunnen blijver, van een door de politie afgegevn vergUßningsbewtJa tot het houden van dergelijke inzamelingen. Ken informatie bij eene goed aangeschreven liefdadigheidsinstelling zoude der poli::- -hoogstwaarschijnlijk weerhouden, dergelijke vergunningen zoo lic" 'vaardig af te geven. R. D.
De Telegraaf
- 08-05-1909
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De Telegraaf
- Datum
- 08-05-1909
- Editie
- Avond
- Uitgever
- Dagblad De Telegraaf
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 832675288
- Verschijningsperiode
- 1893
- Periode gedigitaliseerd
- 1893-1994
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- KB C 98
- Nummer
- 6051
- Jaargang
- 17
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Wecken en Grieven van Amsterdammers Ergerlijke praktijken.
TH. VAN HEEMSTEDE ORELT's. Sanitale Technisch Bureau.
Deßuyterk 1 Am,! Mauritsk.ltt DenHaag
AMSTERDAMSCHE RECHTBANK. Overtreding woningwet.
"Wegens overtreding van de woningwet waren gisteren voor de T,e kamer in hooger beroep gedagvaard J 8., B. S. en A. S.. schildert te Blaricum. die te Blaricum zonder vergunning van B. en W. een steenen loods lieten houwen, welke als bergplaats moest dienen, en deswege door den kantonrechter te Hilversum de twee eersten tot j H. boete ieder, subsidiair 1 dagen hechtenis, de derde tot ƒ I boete subsidiair 2 dagen hechte nis. Slechts een der beklaagden was verschenen. die het hem ten laste gelegde erkende, doch daaraan toevoegd». dat hl] In de meentng had verkeerd venu ha» bouwen van een loods g-et. vergunning Doodlg te hebben. Hel O M .waargenomen door mr. Boll.elsch esHglrig van het vonnis van het kanton gerecht te Hilversum. Als verdediger trad op mr. P. J. Reymer die gewaagde van een etgenaa .1 van de woningwet Beklaagde heeft een bergplaat: gebouwd. Nu is bet de vraag, of daan. vergunning van B. en W. Bi Plßltar ut, dat die vergunning vsralscht » grond daarvan, dat de wel verbetering van cL woningtoestanden en van de volksgezo: • zonder het bouwen te willen bemoeilijken. »rJ conclusie is. dat hier geen sprake kan zijn van •*••■ zin ras de ar: en tl van de -- Ken bergplaats ia geen gebouw en valt derhalve huit»n d. Derhalve was er geeu vergunt; en W. noodig Wanneer de rechtbank echter van oordeel mocht zijn. dat hier wel aan i iw ge dacht kon worden, dan is er nog een uu riügsbepaling. welke in dit geval rrtjsl verleende tot de verplichting de vergunning va: B. en W. in te roepen. Ir. art. IS roning wet Is n.I d, da' de loepassißg nle: van kracht Is op loodsen, keeten, tenten en soortgelijk» inrichtingen. Aan d isltjki verordeningen een nauw,. behelst art t van de verordening van Blaricum letterlijk hetze! :. 19 van de woning wet. hetgeen insluit, dat de gemeente gat van haar bevoegdheid wenacht te maker, en de h, derhalve aan gei overtreding van de woningwet hebben achuldig gemaakt.
Na re- en dupliek werd de uitspraak bepaald op 21 Mei.
Raad van Tocht.
Raad van Tucht werd aak gedaan in de zaak van S '' . irman van het mol all Bange door ' lp „Lübeck", en daarop in de diepte veidween, hetgeen ei Achtereenvolgens heeft het onderzoek van pk. 13 Oc' maal op ' waarbij telkens werden. De raad achtte den 3en stuurman W veld. die op hef oogenbllk van de aanvaring het uido voer Ii . 'ing van k derde en op dniet schuldig en sprak hem niiisdiea vrij van het üem ten laste ge-
SPORT EN WEDSTRIJDEN. KORFBAL. Nederlandsche Korfbal-Bond.
- k i'vr .' lajj a s. gefew cel •- . . . 6 * — 2 I 2» » IJ Thor fc J - lnier Noa .■ •> B — I 0 k II
CRICKET. Cricket in Engeland. De Australiërs.
De Australiërs hebben zich op den 2en dag van hun eersten wedstrijd in een zeer stevige positie geplaatst en een nederlaag voor Notts schijnt vrij zeker. Na de .39 van rCotts brachten de Australiërs het tot 389. Het begin der Australische Innings was niet zoo schitterend, daar de helft van het team uit was voor 145. Armstrong en Trumper veranderden de positie echter, want door vlo? cricket — 105 runs In 70 minuten — brachten ze het tot 287, waarvan Trumper 94. Toen op S89 het laatste wicket viel, bleef Armstrong met 106 not out. Notts bracht het daarna tot 58 voor 1 (Jones 30).
Countymatches.
Had Surrey gewild dan hadden ze tegen Hampshire een recordscore óijeeti kunnen slaan. want door het krachtige spel van Hayee. Hobbs en Haywarcf, waren er 645 runs bijeen voor 4 wickets. Hierna werd er echter maar wat op losgeslagen en de innings sloot voor 742 (Hobbe 205, Hayes 276, Orawford 74). Hampshire, dat voor het eerst C. B. Fry in de gelederen had,maakte 149, waarbij Fry topscorer met 42. Hedenmorgen waren in de 2e innings 5 wickets neer voor 99, waarvan Fry 60. Northamptonshire houdt zich tegen Torkshlre flink. De stand was hedenmorgen Yorkshire 36 3, Northampton 253 voor 9 (Thompson 77 not out).
WATERSPORT.
Van bevoegde zijde wordt ons mi lat bij san aat, ds lilhi.v "O .-: . • ,r gezamenlijke rekening te exple trau ht.n ■ pleisterplaats van te maken vuur motor-, . aartulgen. en toen het ze. stel met ba ■n hrv.gr, ;,ur,t van bee! Amsterdam'a ■ dtepgasn■ deed h.-t v II«n op der laarrr. laren enkel lend' "lijke opberging van r.r-II- en motorjachten
i ■ iie glorie te jiersi" en. n l zal wordt BV,
•an ht ler M ii» Spert', aan .'.'.■ t goei' óriel
DIVERSEN EN PERSONALIA.
■ r vu o ba» Wa • anten, die alch daarvoor halden aan >>n de ater van .\ Door rif . 1 Mei 1.1. de ' - \ te Averi
Uit de Staatscourant.
koninklijk Krijgsschool. iraat No. 107 I koninklijk .ariink■ Btaai nadere . ag van het Reglement «
Officier van gezondheid.
Da r kennis van 1 - I den voet van h»t re*!»: ld bij - stelijs , i bet leger in ï ■ noetkomlng In de kosten van eerste uitrusting. idlgden sullen zich, onder -.verlegging rdr-rde beschel e k , bii gezegei,. n te w -enden tot Il van Koloniën, alwaar — op ren zijn tl van h-i r- gi. mi I 1" opng. ' CSL CL)
Universiteit van Amsterdam.
\ ,-i de universiteit alhier i«. ntct cunstig e-evolc afcilegd hrt randidaats-examen in da réchten door den her II II Stnkema
Apothekersassistent.
A r r ! de dames 'V. va: in H igen.
GEREF. KERK.
kmaar pc-
CHR. GEREF. KERK.
Is J, I van der Schuil, te Kampen.
EVANG. LUTH. KERK.
De Herst. Kv. 'i. den hoer A. van Rl
Muziekschool en Conservatorium in het "Huis met de Hoofden".
-ervatorlum van de Au liappij - dagen Ijn de beide instellingen ondergebracht In het even deftige als doelmn' de Hoofden". aan de Keizersgracht. Wij v. aren heden i eenheid oei kijkje te nemen nog druk In a..toilet" te maken. ten einde nel ai'-s gereed .ks ,1e naar muziekkenn h van het gebouw hebben meester gemaakt. De r de heer Dan. de Lange, en ateur, de beer .lohan f hadden de Ijkheid ot nemen Kn onze indruk r verschil!, len, d' indeeling en de sameng vin he- kloet aan de B , men daar voor de komende c , r vir- I, of liever gezegd, gerestaureerd beeft 1" ■■ 't Huis me! d h bijzonder goed te leenen De voorhal heeft men zooveel mogelijk in tact. gelat' n Niets is er v,.n het sierlijke oud- Hollandsche cachet verloren gegaan. De breede. zware eikenhouten deuren, toegang gevend tot vertrekken en trappenhuis, zijn gebleven. De in 't lood gevatte, gekleurde ruitjes geven bovendien een ■ lig lichteffect. Door den hoofdingang komt men in de afdeeling Conservatorium; gelijkvroers zijn dan de klassen vi ondergebracht Hoor den g Hnksch van d"n hoofdingang krijgt men toegang tot de school. rte verdieping is bovendien ge-1 h>'! bureau van den d; -n gezel!'ge werkkamer l Op ,l>- Keizersgracht. Natuurlijk is oleotrisrrt licht toegepast, ren ir,,'e verwarming durfde men i D door tig door middel der belzen. Nu re d aan ie geluiddempende .. ken de kamers. eld gaan Conservatorium en naader Amsterd ti : ippij tot k 'ikunst ■en tij'lpi rk v ■ hun nleu«
Jubileum J.L. van den Broeke.
Gißteravoi.d vierde de hier .!. L va-, den Iroeka zijn 2f.-JHrU iiii'ileiim ala directeur van iet zangkoor J - nte". De jk versierd, en bevonden zich bestuursleden, koorleden ■n vrleii'len van den jubilaris. Aanstonds bij zi;n binnentreden weerklonk, mder de ; in den heer Ar,t. H Tte rie. het speciaal door den heer L. Adr. v !•■< lerode gecompor leums-lled. Den jubilaris werd ik. de lauwerkrana iverhandlgd. Vervolgeus sprak dl - P. .Mikmak, nanens het bestuur der Vrije Gemeente (iroote -rket:telijkheid — ztro zeide hij beerscht bij :>estuur en leden voor zijn groeten Uver. zijn toewijding aan het zanger hij de reli-3l«4use si kien woord .cekt, te, verinnlgen door den koorzang. Ten lotte bood de beer Mikmak den jubilaris als ouvenlr een Bi :ano aan.
Namens bet koor sprak de heer Batteljee. 'ter der ki 8 Bf op wees. job de lubllaria steeds met onve. minderde toewfjdißg zich gaf aanzijn taak. waaraan het ••staan van het zangkoor grooiendeeU te danken is.
Beer f, I koltz. door onges'eld held verhinderd, persoonlijk aanwezig t, !, aanwezigen me: uitbundigen bu> werd.
Het zangkoor br.:,ht nog het Zegekou- I'ande! en ..Do H.ern'len verhalen de macht des Hoeren", van I avdi: ten gehoors, waarop de heer \., allen dankte voor dn hij altijd met zooveel .w,rk: had, aan waa dit re danken aan • ondervond van den I'ierie en van de componisten Dan. de Lange en San Tatterode nu eindigde aroord van diepgevoeldea dank.
• mooie avond voor dezen eve; -. zettea kunstenaar, eone waa- .ge hulde, ter herdenking zijner grooie verdiensten.
"Excelsior".
Het dnbbelm -.--iet ..llxcelsior". dir. Krans >-.. naars 8 uur. een concert tn den Werkenden waarop welwillend medewerken a van de Linde (sopraar,;. d» beer \V Bredias (bariton) en de heer u I-ios (piano).
SCHILDERKUNST. Willem Maris-tentoonstelling. bij P. J. Zürcher, villa „Erica", Den Haag. II.
!< van ern schildert) sluit niet uit. dat men vele in hun aan! a'gende indrukken van ander werk mee naar huls k. wegen, die naar Rome leiden, on da' •■; voor de In het algemeen, maar voor elk kunstenaar in bi ler. Zoo hangen er h.v. tv. tertjea m-1 - 1 kaar hj de buurt. au/elf opdringt. Het e, hei andere van de la.,- zuiver wit als ongerepte sneeuw, komt in liet eerste een eend ui' tegen - I Praehtlg I dat heerlijk w:t tegen lut intens terwijl het toch geheel in den toopgelost. Maar zie nu daartegen het andere schilderij met awemmende eenden Dal is en en al be:i licht en actie, zoo svn- IngetogCß voruienspraak van d ■ . in als op bet dcek verf. dat men zich a' ir ulo! juist, na etn langen, schitterenden weg van ontwikkeifgelegd zijn doel. het wezen van a .ning te bfnaderen, bere , En stol nu tegenover dit geval weer het kapitale doek Bil dr collectie van dr. 80l ten. Welk een ontz.i ; -Isrhheid in dat land van m- des en van vaarten. er *"en ver zeil onder een stil ; Welk een geweldige r-oheppingsirachl i.- e,- niM>dig om een zoo samengesteld tafereel, waarin men het sappige, atn. a door hoog-heerlijke zonnestraling als gebei water- en -weilandschap van Holland herkent, in me orües'rale opvatting, zonder een oogenblik van vi geren Wrik een suizelende teerheid in die weidsch. bijna maïs bewogen droomlucht Hoe gaan hier fijnheid en breedheid, kracht en teerheid. Innigheid en minnelijkheid van g amen. We geluoven niet, dat na Vondel de weelde van Hollands- . g Beerlijk aanschouwd is men d;e twee naturen m • •fde voor deze opn. -■>. praal, en zondoorstraalde innigheid van hun land overo' n Hot zou \ -.ndel dezen meester in zijn lied bexoi M lost zich in de werken van den lateren tijd als in een Jubelzang op -Mi* (toeten staau In dirtct verband met het groote . daardoor komt het. dat ri- lijke land' als mot de mach! van e. n symphoni op ons komt aanrulschea waaruit wu de heerlijke harmonie van het heelal leeie i verstaan.
Kigenaardig is h*t weer. daaruit de werken uit den lijd van k icui v er; ukking te vergelljk»n Deze kleurverrukking. men vindt ze In ri* allerlaatste werken w-er opnieuw, evenals lot Rembrandl somwijlen het geval was. en dan • In het geheel in dien middentijd had ze niettemin de bek - ring der eerste verrukking. malscb. en fraai geen. • geven, .-n daar boven een zoo van lieer!ij i- slofte volle .. met de gen-achten van het i «eiroeß te - t" dooriint' '>k van deze periode - B. Doet zij r.tet denenden zomer in schilders Treffend is ook re gend loof tl • aai H>o kantige, blonde • jd te '. i.er warrige, ranke takko: ■ ke licht van een open einder hl:. -o relief aan ■ • 1 staan die - .hietlljn. hoeveel op hakeeringen van een voorin a! deze werken rtllekl irig dwaalt ' rdeüiken wand Haar kleur 11 lijn .'-n v ■ ■ Ofl ta g van he, gei is de adem dl de kleuropzet zot an 's levens praal en de vorm ge - enltjk den norm vertuigd zijn hier voor h-t. d meester ons verder inone werken zul geven, waarin wü naast den groeien schilder, ook hei worstelen en overwinnen van den mensch loeren kennen.
WETENSCHAPPEN. Dr. J.D.E. Schmeltz.
Den 17on Mei as. zal dr J. D. K Schn:- Leiden, directeur v:,n :'t Rijks Ethnogra] •:i. zijn 70sten verjaardag Vieren sltt mag zich Bi -kende gezondheid verheugen, en doe! zijn werk nog met grooto opgewektl 'nkor: zal eind' e nog verschlji en een l Ie --a "urn aanwezige voorvan de biblioiheek.
Familiebericht
ButgerlljUe stand. ila a I Getrouwd: 6 Mei. J L. II ca G W. i -. Bevallen: 5 M- man d roord Stegeman d 'Mi f I Zuid. in d. 7 Mei H. B;- -na s. w. 1 C. I' i i iverleden l Mei C. de H rer J'i i M Heek - '■-' l J- B. I )•
Kinderkoor „Het Harpje".
Het kinderkoor .Het Harpje". directeur df beer J. Stroomberg. zal op Donderdag II Mei a.B. 's avonds te 4 uur. ziju eerste openbare «itvoertr.g geven in de concertzaal ~G ♦Uë". Middenweg • Ten gehoor, zullen gebracht worden o.a. liederen van Cathurlna van 1 -ans Abt. J. Stroomberg en een kindercantate van Philip Loota. Eentge solisten hebben hun belangelooze mede» erklng toegezegd.
Artis.
I achterstaande annor-cc betreffende de « bal voor voorkomen over de muziekuitvoerin..
Aanhoudingen.
Gisteravond is door de politie een man gearresteerd.verdacht van diestal van een partij koper op den Zwanenburgwal. Nog Is gisteravond, op gevraagde assistentie. •en 15-jarige knaap aan het. bureau geleid, die verdacht wordt, zich te hebben .-chtildig gemaakt aan diefstal van eenig geld in dienstbaarheid gepleegu.
Diefstallen.
(listeren is bij do politie aangifte gedaan, dat door middel van opensluiting uit een woning in de Haarlemmer Houttuinen eenige nikkelen voorwerpen en een spaarpot met eenige centen zijn ontvreemd, en dat door ln«lulping uit een perceel in de St. Willibiordusgtraat een rijwiel is gestolen.
RECHTSWEZEN.
n- heer mr. ]. J. van Geuns heeft, al, tkeai san het gerecht» of te'»Grav-mba e, wegens ruim ;z-a- ■ I :''d, eerb edig eervul aan H. M. dj Koningin verzocht.
Verzet tegen de politie te Finsterwolde.
I-i de:-, tijd der wer rsterwolde. vergaderde het | bestuur aldaar in .'.- Buurmi itond een groote naerlgte. d:- naande tot kalmte aan. Hendrik Boog. 38 jaar, arbeider i.iti niet. Hij rde den toeidaar. Dre en vuist, in r Van -;de beklaagde dezen t wooidvan brood'" of woorden van gelijke stre Met andere personen uit de mer.igie heeft b»-kl de karaknn van den . astgegr.pen .-n in geruk' ■ BB De karabii: af en het schot trof een daar aanv»- on. Nuninga genaamd. Pr!e getuigen a charge en acht a décharge werden gehoord. imhtenaar van het O. M. eischte vijf maanden g- straf.
Maasstad-beker.
De wedsrmd tuss. hen het Rotterdam Amsterdamsen Xllomden -r H en W v.- m niet ..n word» -i gestekt
SCHAKEN. "Nationale Schaakclub".
Dinsdag 11 dezer aal door den heer W. Muntin het .Nationale - aan door een ieder vrij kaï -vang 8 uur. Zich Batt te meloen dea SVOnda aan het cluli-
SCHERMEN. Nederl. Amateurs-Schermbond.
I' uitslag van den Ned. Ar. hermbond is: Kampioensprl - inlnck van der Oye, 2e J. I • te a. E. w. de Jong, :,c a. Boa, (< c ü. Keyzi-r. De wedstrijd fleuret, Vrijdag Sacrum' . an duur rlrin.l-\mnteurseliermbond. had tut uitslag, dal d» Ie prijs, benevens de kamploenstit. I duur den hier i-'un Kulden, (De prijs W. ,fd door den burgemeester van Arnhen. i 3e prijs vielen ten deel imti dt hceren A. E. W. de Jong en F Vigev.no, De kampioenswedstrijden op degen, waarna deze wedstrijd werd aangevangen, worden Zaterdag voortgezet en gevolgd k on aa
LAND- EN TUINBOUW. Land- en Tuinbouw en Veeteeltkroniek. de serie. CXVI. De hijeuteelt.
Hebben we in ons von. - onder zich eenigszms voor hei i .an vrijwaren, er zijn tot zijn gerust»-- el middel.' der zek» standighedeii. dat hij | ikt is. dßfl loom der bijen op ta wekken door :ii haar werk in en. Op U ntoon-üid of tuinbouw, waar I woord at daar al ild ligt aa hoe voortdurend nieuwe, practische midk zoo oen- Zoo men in do eerste pk. ■ i.:n uit v," ' ondersch' - kap in gebruik, waarvan h"' vizier van koper,-lte van grof I is gemaakt. »n die ~ 'ouders ra ivevostlgd • Kr zij- raarvan het kan worden opengedraaid.
Hot gebeurt i lal een bij door onvoldoend I Innendrfngt en dan niet . Nu ka:. haar wel dooddrukken, doch beter is t haar erelegenheld te edig naar buiten te ■rdienen dl llng, omdat de sluiting dik wc r zijn s zomers minder verl- -ter zijn dan de bijensliiiers, die men aan een hoed kan bedar de sluier over den rand hangt voor geen witten, ma BI 'ni sluier, opdat het gezicht niet belemmerd zal worden.
ulke kappen is k ca wie dit doen wil. vindt in odige aan» aij] voor hen, die niet togen wat a te kust en te keur te verkrijgen zijn. Zoo heeft men bijenpaardehaar-> ers van tulle met rookgat enz., weede middel om aan bet steken te ontkomen, namelijk de r een wt worden de bijen tot bedaren gebracht, als ze soms wal strijdlustig willen optreden Dl • B meet echter zaam I int door deur. raken de bijen bedwelmd en dit is voor geen estand; daarom moet de beginner met d • daarmee te werk gaan. Hoe minder roi.k. als men er builen kan Is hot noodig. dan heeft men te bes ■ i daarvi zettelijk vervaardigd Kr wordt • i.m daarmee op ge| bet bewordes, dat de rook niet liijen komt. Voor irakers, die B houden, beslaan ook instr.. in n den handel, om. zonder da: de rook In den mond komt, toch den tabaksrook aan te uitwerkende beroo unrien sigaren dienst doen, aluin te houden en '- modellen. In de ca voor iiiikers-t-c j. n vindt men de r niet-rookers luge-
Zooals meu zie', middelen te over. om onbe! met de I al wordt men nu en a, ka;i killende midd. len t, gevolgen zoo min mogelijk te. doen zijn 1 blijft d' . fijne we in de huid zitten, terw l 'itergelate rt een deel der ingewanden mi ■ men d tiger en duim uit de wonat, zooais velen wel doen, wordt neg -gerd. h, om me; : agel over de huid te il omhoog te drukken. ilinters ook wel doet. Nlei allen ztju lig voor d.- -uuri: In de omgeving der en plek ( rts in. Wie ■ aai, bel Imkeren te wagen, want n. Baatregeten, loopt men wel eens kennismaking op met zoon angeltje. Bij anderen zwelt alleen de gestoken plaats meer of minder op; dit is bij den e. n al dan bij den ander. Om de pijn er. het zwellen te ver bevochtigt men de laats me! geest van salmiak; ook wordt • nig of niensap gebruikt. Eigenaardig is het, dat men lai nd kan raken aan de werking van iKt gift. zelfs z6ó, dat de pijn niet neer gevoeld en de zwelling nier gemerkt wordt Hoofdzaak bij hrt omgaan met hoofd ie beschermen, tl men dit tevens de banden kan doen. daar er in den handel handschoenen van guttapercha .. n s goen ■ oh wel aan de bij - len wijden, maar dot r de weerhouden woi «en. dat ar rd, althans • steel! te beoefenen. Wie er dus lust in heeft st •rokken gevoeld door de bijen, houde roemen zij. die op toe. ts genot, il ■en Ing in d'- -ing. deze - gever, zoowel doot het aanschi van baar wonderlijk. bedrijvigheid, als door bel -. ourd'ei, dat zij komen ■t het houden en behandelen der Beginnen Wij met het verblijf, waarin ze werken en honing bereiden. Sedert d» menßchen de bijen tot huisdieren gemaakt hebben, is er gezorgd moeten worden voor een behoorlijke woonplaats Niet op eenmaal verkreeg men die in den meest geschikten vorm; integendeel, die bijenwoningen . zoo primitief en onhandelbaar mo- Mer, wist trouwens weinig meer van de dan dat ze honig ven aonlng was het te doen, zonder zich verder veel om de ijverige verzamelaarstcrs te bekommeren. Kers: in de middeleeuwen kwam daarin eenige verbetering, toen de strookerf werd Uitga, Cf In al zijn afwijkende vormen Is eeuw. handhaafd geworden en nog wordt hij op 1 p land algemeen aangetroffen. Op he ! erf, waar nog aan bijenteelt gedaan wordt. . uil een of i:e korven. Dat desa kort nog altijd ri. roerksur heeft, dankt hij zeker aan verschillende g,,ede eigenschappen. Deze soort ras bijen won ing is in de eerste plaats goeden kan op e-nvoudige wijze door den -onder gemaakt worden. Bovendien is stroo de beste stof. omdat het de warmte slecht geleidt, zocdat dos artatsra de warmte n de korf behouden bItJC en lang kan d Ook ontwikkelen de bijen er uitstekend in. De «handeling er mee is eenvoudig en kan vlu■-. .rlljk zun er tl nudeelen aan verbonden, die door de nieuwere ,orn:en var. ■ meden worden
Het zijn alwier onze naburir.. die wal beters ■» rd hebben. Men noemt de ■ atrookorven.l bouw, in tegenstelling met de nieuwen met loss» ,d He' a ui, een geestelijke in die woningen me tafeli et wa werden en die door von Berlepsch ver betert zijn. Daa •lei gewijzigde vormen vervaardigd, totdat het .en Gravt n, die de len van der strookorf met die van der nlrde en zoo het leven schonk aan den beken ken Gravt nhorster hoogkort • laakta en in vele landen verspre:-1 werd.
Op dezen korf komen we in een volgend ar tikel terug.
LEGER EN VLOOT.
tot h-d - n rgeant-s. hi ik deur louner-insi ant van wapening. r den nu- lid, uji miliciens tot •rdrager wi Volgen- d kar'! meester en vaandeliii en jagers rn de overige in rang !d met dl lortikcati De student in de g, J van Tïijn. aan de vn tot-gelaten tot de verbintenis als adspirant-r officier van gezondheid. — De 2e-Itntenant 1.. F. van den Henden, van -. inf. te Middelburg is overgeplaatst bij hi —Door den minister van In benoemd tot op alenlljk ■ ■ A G. N. .1. Buitenweg, J. Ii ' en J. L. Lier. B bataljon :
SCHOOL EN KERK. ONDERWIJS.
Otreehl derd tot semi-arts R. H. van Kasseit. rderi.l tot arts A. L. J. Ctenhoff. den. De r.:r. K. Krai n I Mei .1.1. Is aar rien k ■ rekking van tl Hortus Botanl sterdam. ered tol (.vijzen-s. I In de hun I werkt n aan da - Amsterdam, mej. J. H. E. Bi Aan d- n he-r R. F Moddern ppcl i« met I N"v. as. eervol ontslag verleend ir der burg! hooi met handels aldaar. lis m.. n weet, heef! de heer Modderman eervol ontslag ö leur der K 11. B. S te Mep]
. raai. ~,, g< mei nte . res Ingeaon dl de v oordrachl van \v , in za In iii.t voege, dal :m all» hoofden van openbare lagei scholen het geh„, i Ja aener klasse wordt opgi Irag h. een voldoend aantal reserve-onder. wordt aangesteld.
EXAMENS. Akte-examens onderwijzers en onderwijzeressen.
Arnhem. 7 Mei. Geel. de hoeren H. J. ICerckhoven, J. A. Teeling. te Doetlnchetn; W Vink, te Ubbergen, H. W. I-anke. te Zeddam. Groningen. 7 Mei. Geëx. 7 vr. cand. Af "ew. 2. Gesl. de dames C. P. Lagro, J. J. v Leeuwen. J. Loot en A. Wartena. allen te Gro alngen, en B. Klunder, te Ten Boer. Leeuwarden. 7 Mei. Gesl. de dames: T. 'e Vries, M. H. L. de Weerd en S. Welling, al» n te Leeuwarden, A. M. IU-mmelInk, te Harlingen. en J. S. Brink, te Qlïemarkt, Gei4*. 8 candUiaU-n, Ure da, 1 Mei .Geëxamineerd S candidatcn. Geslaagd de dames: J. C. Hoogstraten. Teterit, :cn, A. Sehuppvr Oósterhout; Al. 1*. Vier boom, Th. Wigman, beiden van VVoensdreeht. V e n 1 o, 7 Mei. Geëx. S cand. Gesl. de dames: M. M. v. J. Nijst, Aan Echt; B. J M. A. Ooriprong, van Reuver; A. B. M. Opperaag. van Venray; G. Peters, van Reuver; J C. L. Schmeink. van Heijthuijsen;T. R. C, Schmelnk van Idem; R. 11. M. Steenbreker, van Irem; M. J. C. Orth. van Blerlck. Zwolle, 7 Mei. Geëx. 8 cand. Gesl. 6, nl. Ie dames: T. Lange. A. de Groot en J. S. El«- mans, van Kampen; T. Hvlkema. Meppel; J. Ivlay. Zwolle, en T. H. Lagro. lloogeveen.
NED. HERV. KERK.
11,-rv. Ki r k Oenkerk ca x. Pb. Schil.! Het , en Ie Hi t provincl ■ J. N. S Het prot in Utrecht bant I laatste
KUNSTEN EN WETENSCHAPPEN MUZIEK.
Artis. Programma voor de matinee op Zondag 9 Kei ii van het 4e re-ur de heer V Erp. 1. ~Inter dn- armer", von Plob. I.e km d ' -lam. a>;s .Roahdil kowsky. h Malaguena. Moskowskr* 4. Harmonie du Soir. romance voor cornet a .tl.nurri van de operette „Le coeur et la mank. I.e I Pauze. Ouverture „Orpheus ir. der I'nterwelt . ter Hlollar Prinzessin). Fall. Kelne de Saba", t. „Die Maus", m.. ke
REUTER-TELEGRAMMEN. Aardbeving.
REGGIO Dl CAI AH. lA, S Mei. Dezen mor pen tr 7 uur jo min. werd re, [vende n aardbotlem waargenomen, de • • - heidene mureu n in.
LAATSTE NIEUWS Tweede Kamerverkiezingen.
LOOSDUINEN Dt rentale R. K. Kieavereeei ging besloot in ' l i Icrinf. Bruramelkamp, die tuans zit i district hoeft, opnieuw candidaat te stellen.
SINGEN. De Christeltjke Historische Kn-s Vlistirijjen ha 1 totli'uiidiat VOO» .-de Kamer gestel.i den hrrr L H. Blum, at van het CBBtr. ant-.-rcv. ili.trict Mid-
Nederlandsche Protestantenbond.
Zondag 9 Mei te uur openbare godsdien.toefening voor jongelieden in bot gebouw ..Tot Nul van 't Algemeen' Spreekster: mej A. Z4»ruikf. van Amsterdam.
Ongelukken.
Aan de De Ruyterkade geraakte gisternamlddag een schipper met het rechterbeen bekneld tusschcn het van zijn motorboot en een vat, dat door middel ran een stoomlier alt het ruim werd i en. niet het gevolg, dat het been brak. De man is in het Binnengasthuis opgenomen. Sedert de vorige opgaaf blusrhte de brandwe»r één schoorsteenbrand Groots Wittenburgerstraat §4.
Vereeniging "De Vrije Gemeente".
Tondas « Mei, v - uur Spreker: pro.". B. D. Eerdmans, van Leiden.
St. Lucas.
1 heden, ten overstaan van notaris houden verloting voor i lam. is de . 2\:,. ie : - no. 1 IS; 6e. n-7e. no. 14.i; Be, no. MS; Se. no. 837.