SlNTG\PORK, 12 April. De Brifsche kruiser aSutler» kwam nier aan en rapp rteen.e, dat z . .t'erCK-ntend de Baltistrfi* vloot, bestaan ie uit 7 ontmoette, welke m noordelijke lichting stoomde.
De Telegraaf
- 13-04-1905
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De Telegraaf
- Datum
- 13-04-1905
- Editie
- Ochtend
- Uitgever
- Dagblad De Telegraaf
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 832675288
- Verschijningsperiode
- 1893
- Periode gedigitaliseerd
- 1893-1994
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- KB C 98
- Nummer
- 4576
- Jaargang
- 13
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
TELEGRAMMEN. RUSLAND EN JAPAN. (VAN REUTER's AGENTSCHAP). De Balische vloot.
DE OORLOG. 13 April.
Een paar dagen geleden werd gemeld, dat de Russische oorlogsbodems in noordelijke richting Baar Saigon, dus verder de Chim-esche zee 111, lijn opgestoomd. Maandag LI. ankerde het Rus- ; sisch eskader in de buurt van Poelo-Nanki, een Nederlandsche bezi'ting inden Ar.ambas-Archipel. Onmiddellijk trokken onze Nederlandsche oor- j logsbodems derwaarts om de neutraliteit te handhaven, die Jupan zeker niet zal eerbiedigen, als het daaruit voordeel kan trekken. Dal Rodjestvensky een der Fransche eilanden van l'oelo Obi of I do Condor tracht te bereiken met zijn slagschepen, schijnt vrijwel zeker, t Zal dan ook geen verwondering baren, wanneer *.J een dezer dagen hooren, dat op open zee een gevecht wordt geleverd tusschen Togo s eskader en de Russische vloot, die vorens de laatste berichten nu versterkt is door het eskader onder admiraal Enquist. liet laatstgenoemde eskader schijnt, zooals een speciaal telegram in ons avondblad meldde, door de straat van Malakka te zijn gestoomd en thans zich met Rodjestvcnsky's eskader te hebben | vereenico. — Het bericht over een tg. gevecht bij de Anambas-cilanden is dus van weinig beteckenis. Ie. groote samentreffen der beide vloten za. bepaald niet plaats vinden in de buurt van onze bezittingen, , maar wel in de Chineesche zee. j De latste Reuter-telej: mimen meiaden dan ook,, dat geen Russische oorlogsbodems meer vertoeven in de buurt van Muntok. en van een binnenvallen der Russische vloot te Batavia hebben we mets eeh>.rd zooals trouwens te verwachten was. IV ... meening wordt versterkt door een tele- • gram aan de .Standard" uit Petersburg, waar-1 in gezegd wordt, dat vele deskundigen geloo- I ven dat de Russische vloot zonder vechten . WUdiwostok zal bereiken door ten oosten van de Filippijnen koers te zetten Togo ton zich bij Formosa samengetrokken en j slechts enkele verkenningsvaartuigen en torpedobooten naar den Indischen archipel afgezonden hebben. Volgens berichten in de Petrrsburgsche peTs krioelt het langs de kust van Malakka van door Japan bezoldigde spionnen. Er moeten vele Engelschen onder hen zijn.
UIT DE STAATSCOURANT.
besluit is: verleend aan mr. J. A. de lonp;, ah plaatsverarangend-grirrVeT bij den Raad van enverzekering) te Ro'terdam, onder voor de als zoodanig bewezen
TWEEDE KAMER. OVERZICHT. 12 April.
- - r In de eerste plaats kwant aan de orde een amendement van de heeren Röell en Bos om uitdrukkelijk in het leerplan van de lagere school te doen aanwijzen de uren tot het geven van godsdienstonderwijs. De voorzitter vond, dat het amendement huiten het Vader van dit ontwerp viel. De neer Roel! beriep zich op antecedenten. De voorzitter betwistte het bestaan daarvan niet, maar voer de teren* aan, dat ook wel eens perk en pail was ce t ld aan hintenontweTpsche avonturen, waarop de beer Roell wees op zijn bedoeling, om slechts verduidelijking aan te brengen. Dit morht niet baten en met een stemming; van recht* tec'T) link; toonde de Kamer eens, dat de gemeenschappelijke wortel des geloofs e*nheid Van brengen, ook waar het dergelijke kwesties betreft. Daarna mo»«ten de amendementen van andere beeren de vuurproef doorstaan. De heerer Ketelaar en Bos wilden boven 24 leerlingen twee. boven 71 leerlintren drie. boven 121 Verling"n vier leerkrachten, en daarna voor elk se-tal één meer. Bij het amendement-Seemge-Tvdemnn 'door eerstgenoemde verdedigd} waren die cijfers 24, 90. >4<; en*, (voor elke •'én leerkracht meerV De heer Van der Zwaar «telde ze op 24, 60, in en vervol voor elke 45 leerlingen fin le Vracht meer. Het Laatste amendement werd door den voorzitter gewogen en te licht bevonden F.n of de voor-teller al verklaarde, er met zijn paganistisrben kon niet bij te kunnen, waarom ziin amendement peen recht had op de eerlijke be- Jftatv nis, welte die van de andere heeren wachtte. daarbij ondersteund door den hc~r Troelstra. die thans voor hrt eerst her woord voerde na zijn buiten!. verblijf, niets hielp. J)c Kamer kon dus haar krachten uitsluitend w:"len aan de amendementen der eerstgenoemde hoeren. TV heer Van der Zwang kon niet nalaten het ■uit te ieken, dat hij neiging gevoelde ziin amendementen als subamendementen in te dienen, natuurlijk «onder obstruclionistisehe - Vingen, al waren die ook gerechtvaardigd. Hij drong er op aan het getal leerlingen voor «en onderwijzer te beperken en zoodoende te fidè-Tt wat er te reefden ii.
De heer BijVveld vatte hierop vuur, teide dit ■ts te redden was en dat hij zich vaak had vet de resultaten van het ond aan kleine scholen. De cijfer» vond hij » . basis, vv.u zeka t » ia all fers te zeggen i- Hoofdbetwaar v» is nanrieele kwestie en het onvoldoend btea, cm ïvan d'-rgelijke eisenen doen. 1).- minister schatte de kosten np i'-J millioen 0 '; mocht m"n '••ren onder Mn onderwiirer niet goed onderworen kunnen d.n. vond hij e mJ, ■•* in zijn oogen natu I is, -. het verken v.in onze schoolt 1 et d |i, wees op de aanbevi ran ziin am<-ndemem in do anti-revol'itionnaire „N Ir v Gron Courant" loer den hea-r Wirtt. IV heer Sme»»nge voerde aan, dat ook de zich voor ird lasringver- Van der Zwaag was ran oordeel >ewend na ■ leert" het er gunstiger om»tanden. nissie v:.n - es op het irVi een 7a-r leerlii k o■ reker vrij nieuw en ,deen met n 1 io -ht meertien. ienn l:nks, behou- uitzonden.
Geneeskundige dienst te Utrecht.
Do mer het burg. ,tuur te 1 I in ii. en \V. dezer gemeente iq gegeven in de ng van 1. e been den werkkring van het personeel, beiast met den genees- heei- en t.enst der gemeente. veele en betreft den dienst der gemeente, welke, ingevolge art. 2 der genoemde arerordening agen aan twee geneerkundigen en twee vroed vrouwen. ■e voorstel beoogt de financieele positie der vi, e larrowwen eenigszins te verbeteren 7, sub litt. a der verordening, genieten deze thans 1 75 ais benevens f 2.50 voor elke verlossing, geven in overweging deze toel. : >o en f 4. ht art. 3 der verordening in dier voege te wijzigen, dal het mogelijk zal zijn, om den verloskundigen der gemeente — met beboud der twee te eeniger tijd in zijn geheelen omvang n geneeskundige op te Wal de aan dien éenen titularis eventueel toe te kennen bezoi [ —ft. geven regenten in overweg,ng ciezc te bepaien op het tweevoud van iging ad f 150 per taar. we sub litt. a der verordening aan ieder der twee 1 in functie zijnde geneeskundigen voor het waarnemen van een gedeelte van de verloskundige praktnk is toegekend. B. en W. decien aan den Raad mede, dat zij zich met de overwegingen van regcnien der Aalmoezenierskamer geheel kunnen veteenigen.
Advertentie
im Gouden Hoofd. Diners et Soupers a la Carte. Cuisine fi aneaise. Uitsluitend Oude 8011. Pilsner Urquell. Augustiner Brau.
Invoer per pakketpost.
liet komt hei dat de waarde, aangegovn rooi g lealeren, ingevoerd per pakn 20 April met enke - moet 1* den tondei rekening te b porto en • n dn' (iok wordt tiilnjke makj 't.-n mei da douane-ver) werd afgi houding d van / ■ 4 / 3
De aanl ven bedoelde ge van den buitel ifz. nder, da er ook in g ■ ■ inancien - bij i rdt - ehti'n ond'T waarde is te > erbuitenland tenland betrokken handelsgoederen j>er pak; en {n
TWEEDE KAMER. Arbitrage-verdrag met Groot-Brittannië.
De Minister van Buitenl. Zaken a. i. heelt, 1 naar aanleiding van het verslag over liet betrekkeiijk ontwerp, eene nota ingediend, waar.r. nader ' toegelicht wordt de redactie van het slot van! art. I betrekkelijk het daar gemaakte voorbehoud. Hoewel de minister erkent, dat de redactie minder gelukkig is, staat de bedoeling toch vast, dat de verplichting tot arbitrage niet eerst ver-1 valt, wanneer het geschil de levensbelangen, del onathankelijkheid ol de eer van riebeide parttien ; aantast Aan het formuleeren van icse.ves in eene '' materie a's deze zijn zeer zeker ook bezwaren ver-! bonden uit het oogpunt der moeilijkheid, om eene 1 redactie te vinden, die slech's éene iluidelijke uu- i legging toelaat. Terecht onderstelt de Kame", i dat de re. het sluiten van dit verdrag: eerst is overgegaan, nadat haar was gebleken, dat i de Hntsche regeering de let Neder-; legmaatschapprj i niet beschouwde als een geschil, nat niet onder: art. I van het verdrag te brengen zou zijn. De . -. -uiten; at, ju. 1.11 recht, die zich j bij deze quaestie voordoen, maken nog steeds het onderwerp uit van een onderzoek door de Britsche kroonjuristen. De regeiuing kan daarom tot haar leedwezen thans n.g .\ati de Kamer geen beslissing in deze mededeelem. Evenwel behoeft het geen betoog, dat het totstand-komen van een verdrag, waarbij tivce Staten zich verbinden lot .ir-' schillen die de onalhankelijklieiii. de levensbelangen of de eer e zal strekken aan de afwiki iheid als die van de Nederlandsch—Zuid-Afrikaansche l Vipptj, en dit te meer, waar de t.e regcciing heeft laten blijken hoezeer 1, egenwoc-rdiging dit gevoelen bij herhaling heen geuit.
Pensioen aan het loodsdienstpersoneel.
ïn zijn M l op bel v oort rev.m ■ • went de n de l be- i 1 i-, ca : kinde: dait ïimatig gr asten Dit het nog t* •1 over.
: ij k e B : Bor hei , acht de t . ' : • 1 ■ ■ ven, »-n De rail ter in : met kan doen gelden op pensioen, volger de bereki lorden, naar de alsdan voor her. oeni zen Ix-wezen dwnsren medegeteld!
Barometerstand te 2 uur in der afgeloopen nacht.
Eergisteren -47 ir,'.!.; ."stèren 7 uur s i.iclit» '60 niM.: vüoruitrraand. Het dunne pijltje geeft den vorigen genoteerden stand aan. U ": trtchnag .- O.
Temperatuur.
Opgave van het Stidswaterlcantoor. f hermomater: te Bu.'s l 42 1 o gr.C, van te 13 u. 'sn. 39 ,t. » -- 45 ff. . 12 —13 April t« ii'sn. J9gr. » 4.5 gr. 1
Zon en Maan.
Zou jj, f u. nm. Voile Maan 19 April 1 u. 57 min. n 1 .retea ia A mi 50 min.
GEMENGD NIEUWS. Het gevonden skelet.
Men «ehrh'r ons uir ftussum: > Naar aanleiding van het bericht, opgaenomcn t avondblad van Dm n de nabijheid van de l>ekende uitspanningsplaats ~lan Tabak" bij Bussurn door eenitre grondwerkers -u-.mte is gevonden, wordt door een Amsterdamsen blad een sensationeel verhtal lischt, waarvan de conclusie :s, dit dit 'te zo., goed als zeker het gelm-nte log Varia Cibila Schmitz, een darr vrouwen, die vermoedelijk door den bemchten Hendrik de Jong zouden rijn uit den weg geruimd „Jumping at condosioßS* zegt een Engelscb Bpreekwcord en zoo ooit. dan is dat hi»»T ran is ng. In gemeld stuk wordt toch bewotld, d-if. nadat van de griezelige vondst me-d'-d-'rling in aan den bewoner van ~lan Tabak" met een portret van Maria Schmitz ■ kwam, de gevon d r" a k van on.i a.,:-. elkandei liet leggen en door de lengte van h-t ■ r de overtuiging kwam, werkelijk op het snoot te rhn van het ernstige misdrijf, dat in 1893—04 aller •deren heeft bezig Wanm»er men nu weet, dat aanvankelijk- niet kon warden vastgesteld of men met h« ■• van aw te dor: tl juist het bekken ontbreekt, dan mag deztr conclusie ze■ m ga waagd worden genoemd. Bovendien doet de vorm ■ evenals de lengte en dikte der dijbeenderen, vermoeden, dat 't geraamte van •■ per- TVze opvatting althans moet bij do ingang hebben gevonden. Doch er is mcci In den aebrdel bevindt zich oen rond gat. ter grootte van een halven cent, •ui' wor.lt afgeleid, dat dit gnt zou verloor een slag met *-en scherp ttijvoo» beeld met een hamer. (De .is), 'k i- eer» kundigen beweren bovendien, dat een slag me* 1..- 't! en •nnd gat. hter wi zijn onl hield De Ton; ■ gntnent tegeo de bewering, dat men - n heeft 1 ■:• is nel. dat he geraamte vee\ n n bt*. • een lijk vee' men rot 10 (aar, »he»l en al t'nan tiin. zoo.il» hia-r het geval is, Daarbl knmt, rl - een gat gr — ven van een ra»M Kt •» -4> Ma meter diep — er ItaKaa. eea go te rt ..verblijft, die aiet weggewerkt kan werden. Er is in 1593—94 wek'-n lang nauwkeurig in i<»n nmtiek van BnSSun getocht en z. kei mv, aan mx-r h.t lijk van Maria Scbmiö daar ' ven wa«. het pas gedolven giaf ontdek! moeten lijn. Summa turnt: . slachtoffer van De J mg, maar een ':. cff
Uit de Fransche Kamer.
TARIJS, 12 Arrrii. De Kan.et nam met 422 45 stemmen artikel I aan vao bel vooit-tei tit scheiding van K.'rk en Staat. Zie eventueel later ontvangen Telegrammen onder Laatste Nieuws.
RAADSOVERZICHT.
n April. che atmosfeer van onze ■ ■ ' ' . . . ■ jas open en ■ recht en den hl een •" want d d de Neen. i ik heb me niet : in de vorige zil Toen was de toel louwde de handjes en ver 3:3 ■ de uitkeering aan de Flectrische mij . met beslist is Zoodra deze gesteld is, kan men het bruggeld onder de rien De Voorzitter was het ..laar absoluut onmee en knetterde als een inductie-toestel. Ih-ji op niets uit. De heer Sutonus hield I aan. De :."»n hondjes rullen in den vervnlrv ede wi-ze van kant gemaakt worden. Dat kost een kleine f 4000. Voor de zwakzinnige kinderen heeft de gemeen'• 1 over merkte de heer Sutonus op. « -
De zittingen zullen openbaar zijn Aldus besloot de R Toen waren we genaderd bij de recht•••• personeel, 1 i *> belangrijk, en het aantal aanwezige ledea zoo gering, hc<»r Tak alsof de kwantiteit de kwaliteil enfin — en vroeg . .ng naar huis, totg: ng van Roktn er. Nes, die u om den he<-r v. d. Velde zijn • n. — J. C S.
NIEUWSTIJDINGEN.
H. M. de Kon in gin -Moeder had gisteren aan b I odigd den a!o."trcilen gezant bij ons Hof, Ridder de Struve.
Baron von Engel, kamerheer in buitengewonen dienst van Z. K. H. den Groeih wenn en dienstdoende l. K. 11. den l'nns der Nederlanden, itot dienstdoend i Z. K. H. den oertog van Men met I luli a. s. den inst van 7.. K. H. den Print dor Nederlanden verlaten, om naar Mccklenhurg terug te ka Th.ma is te 's-Giavenhage officieel mededeeling onta de keizer van China heeft benoemd oient Wu- Ting-Fan, oud-gezant van China te Washington. De gewone audiëntie van denminister van I .., a.i interim, zr.l a. s. Vrijdag niet plaats heb
Th. H.E. baron Nahuys. †
Te 's Gravenhage vin den o ■ aa 73 jaar overleden de heer Th. 11. E liuijs, lid i oudmtvanger, laatstelijk te De teraardebestelling zai te 's Gravenhage n Za" terdag om 11 /, uur van bet sterthuis.
Koninklijk Instituut van Ingenieurs. Irrigatie en landontginning.
Voor de te 's-Gravenhage gehouden vergadering was, wat de wetenschappelijke werkzaamheden betreft, één onderwerp aan de orde gesteld, dat echter den geheeien dag vulde, n.1. irrigatie en landontginmng (reclamationl in het westen der Vereenigde Staten van Noord-Amerika. door het lid R. A. van Sandick, algemeen secretaris. Met een herinnering aan het gevleugelde woord van prof. Brunhes uit Freiburg, in Zwitserland. die zijn irrigatiestudiën in de grenslanden der Middellandsche Zee in het licht gaf onder den naam ,,Etude de géographie hutnaine", leidde spreker rijn voordracht in met er op te wijzen, dat het ook menschclijke aardrijks- j kunde is. als het ,,van dorst versmachtende West-Amerika zich werpt op eiken druppel, strijdende tegen het eeuwige tekort aan neerslag", als gevolg daarvan het aanzijn gevende aan steden, die anders niet mogelijk zouden zijn ge. weest. En het is niet slechts de landbouwer, de civiel-, werktuigkundig- en electro-technisch ingenieur, de spoorwegmaatschappij, de nijverheid, de handel — neen. het is het geheele Amerikaanschc volk. dat meeleeft met die men. schelijke aardrijkskunde. ..Irrigatie is een nationale raak geworden. Irrigatie is troef in Amerika." Van irrigatie werd aTles verwacht; kapitalen werden grif beschikbaar gesteld voor de uitvoering, door particulieren, van uit een ingenieurs-en een commercieel oogpunt vaak hoogst onpractische projecten, zonder technische ken nis van zaken ondernomen, duizenden rulneerende. Daarna kwam in 1803 de krach, gevolgd door de onvermijdelijke Tcactie. Maar de kern was goed. De kleine landbouw, voor zoover ze zich niet in groote irrigatie-ondernemingen had begeven, had door coöperatie de practijk der irrigatie geleerd. Na den onna volkomen stilstand van irrigatie-ontwikkeling en van vestiging van landbouwers in het westen kwam echter spoedig weder de herleving. Een aljjemeene, doorgaande rijzing van land-en waterprijzen was het gevolg van het doordrineen in de practijk van gezonde denkbe<4ien over het verhand tuv schen irrigatie en landontginning in het droge westen. 1 oen deed zich het eigenaardig verschijnsel voor. da* in dat zoo sterk individualistische nieuwe Amerika, waar de staats- en rijkszorg zoo oneindig meer beperkt ziin dan in de Europeesche landen en in de koloniën der Euro. persche volken, de tusschen-komst vnn Staat en ijk geeeischt werd in zake irrigatie De oogen gingen open : de staatswetgeving op water was gebrekkig, rijkswetgeving op water ontbrak geheH Staat nonh Rijk hadden ooit irrigatiewerken aangelegd. In elk opzicht kenterde nu de openbare meening: staatswetgeving werd regel, nationale wetgeving werd dringend ge'*ise*it En met de National Re< lam«tion Act van 1Q02 is West-Amenki gekomen in de eerste jeugd eener nieuwe irrigatie-idee, aan de ontwikkeling waarvan deze voordracht was gewijd. Spreker gaf een overzicht van de hydrogra-1 ie verdeeling van Amerika en van de ge- Koi e, waarin men 'at in de a dus ■•di-elti' van het met in cultuur gebrachte - oden, ' ge ariaal. d. ■ ei ng l :-■ de ■ .. den ■ Sprei ming der 1 wien het z. ■ ■ :en. ker. ca ■ linp van gevallen v art - • ■ he-nnnern. kon reeds v/c die zal met i en ebt.
Advertentie
OSMOND HET HwvviFi* ƒ lis r.lO/ uaail'V : 40.
Nat. Ver. voor Vrouwenarbeid.
g van de secretaresse me -i 1300 bei de rekening en I id. rd, poginden, tot verkrijging van ri ■ ; bestuur wees er op dat. als het aan de D aangenomen. • n, dat het bestuur in dien zin slappen zal do. ll.t voorstel luidde, het bestuur volmacht te verlenen, om over het zenden van .tdressen ca acfha. en, oven aansluit!] en enz , cri over de 3 of verwerping der voorstellen, bij den (V - de leden te :. tenzij de be-l.ssing kan uitgesteld worden mt de algemeene t- ':ng J> 1T voor-u I werd bij acclamatil men. Daarna kwamen aan de orde de voorsteilen \-oor de algemeene vergadering. 1-. n pnnl vin bera maakte o.a. uit de bestemming te geven aan het batig slot, afgeworpen door het congres voor kmde:bescherming. •r mej. Jungius werd daarbij medegedeeld, dat door ha ir ren plan van organisatie voor het ca van een bureau erbeschermiug. bij verschillende verenigingen is aanhangig gemaakt. Ofsch on besloten werd, de afgevaardigde ter vergadering van den Nationalen Kaad v te laten, bleek de meerderheid gezind, hét saldo te besta-mi en voot 3 van ten permanent comité voor km ning, waarmede echter geen actieve bescherming bet kind bedoeld wordt, maar het verspreiden licht over kinderbescherming, ook het houden van coagre l"t candidaten voor de verki<»zing van twa»e van het dagelijksch bestuur van den N,. dames H. Bodaiaen -bche iioeye en W. Drucker. 1 )o.»r mej Jiinius werd nog .en i.itv ver-lag uitgebr. . van liet Hu reau var, Vrouwenarbeid, welk verslag in druk zal verschijnen. I. -n wcgc het comité van ontvang-st van den Nationalen Vrouwenraad, in h<-t g livolr' een begroetingsavoad I georganiseerd voor afgevaardig
De footen bij de Post.
die betra: ip het aanreden eerst i bef. min., dat de or» . de schoreer heren in de vroegere 1 zijn.
Nieuwe tramlijnen.
De raa 1 's heeft besloten, om voor tsterbork— .pitaai ■■an I
Te jeugd
Spoorwegplannen.
- Fr r Company is bc- • veri toestand verlost :c worden.
Kamerverkiezingen.
reeni\ r g*> - ■ ■: R. Crt.) ' ■ :en. N i -ad voor de libe■ Hij toonde ia •• t i des . ker-; » partijen 't heeft | ■ c;-oote i 'alen. Ie Katho■ t op I A. Kervel van •rater. den heer Roodhuizen in piitoe. in repliek en de voorzitter Van Santen, sloot dezen leerrijken avond.