MÊ ZULLEN WIJ f% sWM I HEDEN ETEN ■ Tomatensoep Zweze-lkpast eitjes Ossebaas en groente of Ham en doperwten Piepkuikens met compête Tutti-trutti Frambozenijs. EN MORGEN, WAANDAG? Haché met kerry in rijstrand Kalfsrellade en snijboonen of Gestoofde nieren en rabarber Beschuit met bessensap.
De Telegraaf
- 01-08-1909
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De Telegraaf
- Datum
- 01-08-1909
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Dagblad De Telegraaf
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 832675288
- Verschijningsperiode
- 1893
- Periode gedigitaliseerd
- 1893-1994
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- KB C 98
- Nummer
- 6135
- Jaargang
- 17
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Advertentie
Advertentie
Hoe vandaag in de buurt van Amsterdam het weer zal rtjn.
Middenstandstentoonstelling. Bekroningen.
Bekroningen tentoonstelling van afgesneden rozen, op 31 Juli, op de middenstandstentoonstelling in het Paleis voor Volksvlijt te Adam. De uitgebreidste verzameling afgesneden roten in de meeste verscheidenheden. lste prijs verguld zilveren medaille: Firma Gebr. D. & J. Keessen te Aalsmeer. 12 van de beste snijrozen op lange stelen, van elke verscheidenheid, 5 rozen in eer. vaas. Ie prijs verguld zilveren medaille: Firma Gebrs. D. & J. Keessen, Aalsmeer; 2e prijs zilveren medaille: H. Schoemaker te Gouda; 3e prijs bronzen medaille: Rozenoord. te Amsterdam. Een verzameling Poly&ntha-variëteiten, in vazen geëxposeerd, 1ste prijs zilveren med.: Firma Gebrs. D. & J. Keessen, Aalsmeer; 2d« prijs bronzen med.: H Schoemaker, Gouda. Zes verscheidenheden van rozen in de laatste vijf jaren gewonnen. 1ste prtjs zilveren med.: Firma Gebrs. D. & .1 Keessen, Aalsmeer; Me prijs bronzen med.: H. Schoemaker, Gouda. 100 rozen van één verscheidenheid, 1ste pr. verg. zilv. med.:' Rozenoord. Amsterdam; 2e prijs zilv med.: Rozenoord. Amsterdam. Bekroningen tentoonstelling van afgesneden Moeten van vaste planten, op 31 Juli op de middenstandstentoonstelling, in het Paleis voor Volksvlijt te Amsterdam. De grootste en best gesorteerde verzameling afgesneden bloemen van vaste planten. lste prijs verg. zilv. med. en ƒ 10: W. van Veen, Leiden; 2e prijs verg. zilv. med : K. Wezelenburg. Baarn; Se prijs zilv. med. W. van Veen, Leiden. Buiten programma .Eervolle vermelding aan: Een vaas met rayonnante-chrysanthen van den heer W. J. Baarse te Aalsmeer.
Wachniann's taalmethode.
Crijoagavond hield de heer Wachmann in de galerijzaal van het P. v. V. voor een aantal tentoonstellingsbezoekers en enkele vakmannen een voordracht met lichtbeelden over zijne methode voor het onderwijs in vreemde talen.
Uitgeput.
In de Paleisstraat werd Zaterdagmiddag een oude man in ziekelijken toestand aangetroffen. Per rijwielbraneard werd hij "aar het Binnengasthuis vervoerd.
Ongelukken.
— De schoenmaker j. V., Commeim: .*ai 1211 werd Zaterdagmorgen ten huize van zijn patroon \V., in diezelfde straat, lioor een plotselinge I lamming getro'ien. Met een brancard op 1. st an Dr. Kothc naar het ü. L. V. gasthuis verroerd, werd hij aldaar direct opgenomen.
Branden.
Zaterdagavond ontstond door onbekende oorzaak brand in het kledingmagazijn Nieuwi ivaamskooi, waar kort geleden ook brand uitbrak brand ontstond in het ach:, rgedi clte van he; ; er tei, d.t als magazijn is ingericht. Het kantoortje, ook in dat gedeelte van het perceel, brandde, evenals het magazijn, gedeelte-1 1 vvoiie rs, de familie A. A. de Roode. waren 1 ', r u ■■ en ;: I ren wan a naai dam en de heer de Roode w.is even voor elf aan. De brandweer onder leiding van den hoofdbrandmeester, den heer Brunet de Rochebiuoe, nd n-,ct een koolzuurspi.it en een slang op de vechtleiding. Sedert onze laatste opgave blusehte de KleiP» hlon«Bhr»nrt' Vnj Zeasnsl raa!
Wenken en Grieven van Amsterdammers Tramongeluk Rokin.
Gistermiddag was ik o ggetulge van het ongeluk, den conducteur van , het Kokin Overkomen, die, zooals men reeds in uw blad kon lezen, tusschen den motor- en den bi; viel. toen hij jongens van den wagen wilde 1 Ik stond op den hijwagen. toen het on gebeurde. Onmiddellijk waren gedienstige helpers in overvloed bij de hand en werd de ongelukkige onder den wagen u--.gehaa!d. Ik dacin bij me zelf. een klein geluk bij een ongeluk, daar reeds een pleegzuster uit den bijvvagen van lijn f", die vlak achter ons stopte, kwam aansnellen, en aan den overkant van het Kokin. dus op een zeer kleinen afstand, is het Binnengasthuis, watr de verongelukte direct sou kunnen worden opgenomen. Er kwamen echter ook eenige politiemannen aansnellen en toen was de patiënt, zooals blijken zal, aan de politie overgeleverd. Le gekwetste had door welwillende omstanders wel naar het Binnengasthuis kunnen worden gedragen, doch werd behoedzaam op te" voorbalcon van den motorwagen, waarop hij die: * i : Uad. gelegd door poiitie en de vcrr ter, en voort ging het, ik dacht tot he! Spul, nog dichter dus bij het Binnengasthuis, maar daar reden wij rustig door naar -ug tot Centraalstatlo». het nocdige oponthoud aan meest alle halter op dien weg om pa -sagirrs in en uit t« begeieid door een hollende menigte en het onvermijdelijke schokken bij stoppen, aanzetten en rijden. Van het Centraalstation op de hoogte van de Wachtkamer der N.-H. Tram, werd de man afgeladen en door 4 of meer menschen naar het politiebureau. Centraalstation, gebracht, dus het. geheele plein overgedragen! Het leek wel een reclame-optocht, om te laten zien. hoe goed toch In Amsterdam voor een gekwets'e gezorgd wordt; van het Centraalstation werd de man toen eindelijk per auto naar 't Binnengasthuis gebracht, waar hij te voren geen honderd pas van verwijderd was. Waren de verpleegster eu de politie 't zieken kuis heelemaal vergt lierst dacht ii, eien man nog met de foihuisooot ever WÜ4U Drongen, om frlsache nicht In te ademen, doch toen hij 't politie bureau Centraal bad en Ik later den auto zag. was ik settlgsrmatS geriistger3"i ortuiird dat men niet langer rondschar relde met •mand, de een gebroken enkel en 1..
:7eeds direct na het Ongeluk, zeide ik: JBren 3 man naar het Binnengasthuis", de., Rtfj ge ,is u dokte.-.1 Bn ordende, werd ik op zij ged:. oegd: „Bemoei je er niet mee, doorlo. Zooals ik reeds zeide, was dus de man sa. 'e politie overgeleverd, toeu die er bij kwa i werd daarom eerst naar 't bureau Centras 'ation gereden, want anders was de gewone ■•ch wel direct naar 't Binnengasthuis ge ■sekt Met dank voor de plaatsing, Hoogachtend, A. W. O. Nlcolaes Maesstraat. Amsterdam, 30 Juli 1909.
Gebrek aan samenwerking.
Ik heb een Dultschen vriend over. Geboren :n getogen in bergstreketi, is hij uit over den aanblik van het ruime veld. dat zich uitstrekt 2'j.jschen Amstel en Schinkel. Mijn woning ir in, het Parkkwartier en van uit zijn ralet aanschouwt mijn blonde Germaan al 's morgens vroeg de groote vlakke ruimte. z.aarvan het eerste gezicht hem zoo trof. Hij vindt Amsterdam wei mooi en geniet. ■ oor zoover de huidige ..zachte winter" het toe 'aat. van de buitenlucht. Als buitenlander, niet op de hoogte van eigenaardige plaatselijke toestanden, kan Max e zoo heet m'n vriend) af en toe zeer onschuldige vragen stellen. Een dezer dagen kwam hij bij mij en uil zijn verontwaardiging over de weinige samei. verking tusschen het rijk, de provincie en de -emeente. Op mijn vraag, wat liPtn hinderde, .ertelde hij, dat hij een wandeling had gemaak; in eer. ..open'' straat bij het Concertgebouw- De pas een week geleden afgedane bestrating ■■as e pgebroken voor rioleering en verder op, lichter bij het gebouw der Rijksverzeke bank. waren de klinkers, die er pas waren geegd, weer verwijde rd, opdat men er gasbuizen voor de straatverlichting konde leggen. Max meende, dat het rijk voor de bestrating zorgt, de provincie voor de rioleering en de gemeente voor de verlichting. HU kon zich niet voorstellen, dat één lichaam meesteres is over de drie genoemde attributen. Ik heb hem met moeite moeten uiteenzetten, dat het door hem waargenomene hier om een haverklap gebeurt, en dat dit alles in één hand is vereenigd. Hij vond het schande, dat bi administratie de onderscheidene diensttakken zoo weinig lof geheel geen) onderling overleg plegen. Verder was hij heelemaal ai Ite spreken an bestrating hier liet to das rei-,, r scheen hen zeer onvoldoende, terwijl aan den anderen kant bij het leggen van gasbuizen onderscheidene opzichters, hoofdopra enz. kwamen kijken. Ik ben m< I Max daarop eens in de buurt gaa:: ki.ken, en,werkelijk, hij heeft gelijk;vooraa;: In de pas iies'ra'e Galerie! Meisus', raat, is een loopgraaf gemaakt geweest voor rioleering. die zeer slordig weer is toegemaakt. Verder op. is de nieuwe bestrating inderdaad verknoeid geworden door de gasbttisleggers. Max had goed gezien. Iv de nieuwe keibestrating van de Pieter Baststraat zijn reeds groote kuilen. Als Max weer naar die Heimat terugkeert, gaat hij vertellen van mooi Amsterdam en van de slordige gemeentebedrijven. ZADI. Amsterdam, 30 Juli 1909.
Tramwee op lijn 4.
Zouden de passagiers van lijn 4, totdat het Westelijk-Viadect gereed is, geplaagd moeten worden met den gebrekkigen dienst die er heerscht sinds de afsluiting van dat gedeelte Stationsplein? Alle dagen is de dienst in de war en is het ge. dat nier,. O'ials b.v. gistermiddag 5 uur, ruim een kwartier moet v..i, bt n, voordat ern tram van lijn 4 nadert, meestal gevolgd door een Ifde lijn, soms wel drie achter • lk.i ii 1 De laatste natuurlijk bijna met ye.en passagiers. Is daar nu geen verbetering in te brengen ? Of een paar voorlieden de wa;cn van een bestuurder overnemen, en trachten, door n Hijke vaart door straten als Fcniinand Bolstraat met a. de zijstraten 'waar anders zulk rijden overdag nooit ge b dt den verloren -ft toch ook niets waru agen het ■ Werkelijk, Mijnheer de Redacteur, de passagiers van lijn 4 zijn erg »mak. ; al wordt er op de wei eens onder eikaar gemopperd, klagen doen ze niet gauw; dat hebben ze o. a. getoond, toen lijn 4 nog naar de Prins iiend ikkade doorreed, het was toen betzelfde liedje als thans (toen er verandering kwam en lijn 2 er heen was het spoedig uit en kiegen we lijn 13) is er nu met ons omgesprongen wordt is wel een beetje bar. Hopende dal 1 eenige verbetering mag komen, neem ik mij, mede namens meer ■ rs« Hoogachtend L'w *m
SPORT EN WEDSTRIJDEN. HIPPISCHE SPORT. Courses te Duindigt.
Onze spe: tre lacteur mi ikkïg klaarde bet weer Zatcnlaemirldag aag der ooi raes op, zoodat vrij lei k deze zeer belangrijne courses kwam bijwonen. Ui' ds resultaten: Dorps-prijs, record-draverij voor Xcd. paarden .afstand 2400 at.: 1. Sierra Füs, ex-stal Avant! i-I. G. de Boer). 2450 at In 4 mm. s- .: 2 Anilré. eig. -M- J- Uppelaar (Shönrock), StSS M. in 4 min. 20 3/3 sec; 3. ■. eig. Joh. Boslstra (Boelstra), _■ 7. o o M. iv ■) nu o. 2 i ! 7, sec. :.' - ' imll 264 0. Redmond 2520. . Prinses Feda 2420 en Lohengrin 2 ' .t Wegging, had Lohengrin mg. terwijl üaron Axel ook flink kwam opa srra Vi:fi waa twi aan de overzijde ging Baron Axel naar voren, 1 o-ngi in stilstond. Sierra Füs kwam toen dichtbij opzetten, om in het recht" eind men en mooi te- winnen. zakte ook al af: Andr* en Beatrix kwamen op het laatst de plaatsen bezetten. De Lohengrin en Baron Axel werden beide geklopt. Winnend op den totalisator, betaalde Sierra Füs v. or ƒ 2 7,'': ƒ 57.7>0 uit, Beatrix voor its: f «2 ■ ' 1 Baron Axel. 114 Lohengrin, 8/1 : "Is, 1' 1 en meer 3 -'•li,rijs. ren vlakke baan voor inlen, 3 jaar en mkvrouw, 56Vi Kg., eig. baron 1 • in 2 min. 8 2/5 se . 4 7 Kg., 'ii,-. haronesse B. Brienen (Sharti 1 M : • '/ ,:ul .77, Jonkvrouw ir 37. V, en Buffaio BUI BuffalO BUI en Fleur d'Amceir .vuren zeer onvlag nam 1 trala de leiding, terwijl Zeeland weldra achter geraa, .. , In de voorlaatste bocht werd Dalton uit -~i!i li.Gales Uil! g..licht, waardoor hij kw .-■ had toen !n conrse in hun,len. Op het 1 . snblik ontnam Lysielrata nog de plaats aan l'Amoiir. Dalton bezeerde zijn Behouder 1 :, dagen rust houden. Wegens onge:.irter, werd hij met ■ 47. Jonkvrouw 2 Vi. stal Jnchems g/l, p •; '..er 3-jarige Ned. merries. 1600 er: 1. IIMBB, eig. 11, .1, Smit IS. Wltl min. 4H 4 '7 s ' ~ eig. Stal Boer) In 2 min. roi 1 3 Beo,; 3. Dayllght. an J. Koater (eig.) in 3 min. 9 sec. N. g.: M"t 1 "ii Helena• u «!»chts een match tusschen .mma Wn die, aanvankelijk Mden- B, het op bei laatste liet zitten en slechts met 1 heel klein stukje won. Paris '.., IBUSI W g/l, Jola 8/1. Day..Kl.l 20 1.
■ rkooperen, vlakki ■ :i 4 mm, 4.: 2 Ig. jhr Van Loon ! ! Ig. J. Tfilel- N 3 g. Niniaa - a 57. Ja r de veine : "ike Royal 5 '~ School-55, Shlellng 45 't. '••rins waa voor rsa dooi den heer Shlellng nam de lei■ r werd I le. Aan de . ei-zijde kwam The Dssher Near Wien. om -makkelijk te winnen voor Muted Struis gette 3. Se i. ■ maat u 4. Faris-, ie. Cragette, 3 l The Daaher ' I i stal Krüger en luted String, g 1 en meer de andere. Vent .ie. ' Idravertj: 1 Kassier Si h.iv ii. I 2488 M.. in 4 minui \7iiiu en stal K iMi'-iiic iMind (8a 480 M.. in 4 min. 1-, . Kapitein en J..i ' Mt 1, 24i70 IC, in 4 min. 2 sec. Tm I I N'usa Refero 2460. ichej 2440. l'l': e . Graal A.i.'2 2401;, Kassier was de gri n deze o irse. Oraaf Adolf, Drubec en Bcho 1 I - im beurten g mm. totdal n I was «ld en Kassier weldra 3e bid ing nam. ',-n oabedlngd te winnen. -■ een beste ■ iirse maakte, bezette de tweede plaats voor -•in. m 4 '7 Kassier. 5 1 Graaf Adolf. 6 1 In. 10 i en meer de ander*. Groo isme Steeple chase 4SBB M. ; i. Le Cid 7 :; Km. •'i 777 . 5e,,.,.. ..; 2. L'ocle Fr.-ei. ex-graaf i'Oultremont (Gemein). vele leng; Xk.: Daar Devll Marorar, Bound 73, l'll. 731-.. L.e e' 't 61, I' ;'- "he paarden wesen o. geheel hersteld i ,;• vv ■- ; :- wedei " nee in bet ;;aetc! .- ■ : .3.. irialen door - , ~..,.. | - echter laarvoor ■ . leelljke fout. waardoor hij achter i varapeelde. Goo.l s - aal bij een Telen zijn berijder, ei.-n heer Koster, af. - - ■ : dingen. (Jncle Kre-ei ■ .. uren ten slotte la de courae en to voldoening van het publiek wis; u's winnaar eieeor den eindpost te brengen. La Chase rei achter. De andere linnen.
I'aris: ]^tt Uncle Pre .J. 2VI Deal Devll, 3/1 stal Krugei - I Le Gul. 18 1 La Chanee en U/l Th. Alhoewi ngewerkt 'looi hel weer, slaagrolkomen.
Prognostics.
Onze prognostics van h n als volgt: F-,(.. Paula Pi ' Govert S. Zip-prijs Hue.eui: l. Lal Zon. Sierra Pils, Every Sympa i • ion. ■in. Royal, l
LUCHTSCHEEPVAART. Vliegen te 's Gravenhage.
Weer zijn we gisteren n;*ï;r (.root-Pcrsyn ceogen Thans stond I reen stormwind van ie wcImc Kr was toch meer publiek dan Vrijdag aanwezig, jat geduldig zat en stond te wachten. Nu viel er tan vliegen niet te denken, zoodat ruim 7 uur werd meegedeeld, dat Lclèbvre van een proefleming afzag. Thans was ook aanwezig de heer Clemanceau, .an de Ariel Maatschappij, die het brevet Wright tocht. De heer Clemanceau verzekerde ons, dat I" Atig. de reeds lang bestelde Wright aeroplanes lullen worden afgeleverd. Op het terrein hadden wij voorts het genoegen Jen heer Ram, secretaris van de Nedcrlandsche Vereeniging voor Luchtscheepvaart te ontmoeten. Genoemde heer deelde ons mede, dat door de \"ederlandsche vereeniging Lefcbvre een gedenkpenning, benevens een nschappelijken maaltijd zal worden aangeboden, ter herinnering aan rijn welgeslaagde vlucht in de residentie. Intusschen keerde het publiek zonder morren miswaarts; immers de toegangsbewijzen zijn heden .veer geldig. Heden zal namelijk, indien het weer het maat ?ventjrs toelaat, gevlogen worden; echter niet /oor 5 uur. Aan belangstelling zal het den ondernemer ongetwijfeld heden niet ontbreken.
De tocht van graaf Zeppelin.
Nader seint onze correspondent d.d. 31 Juli: Precies te twee uur was het luchtschip van graaf Zeppelin hier in gezicht. Pit de wolken kwam het. heel langzaam voortbewegend, terwijl het door 't gejuich van tienduizenden en kanonschoten werd begroet. Tot half vier bleef het boven Frankfort en het terrein kruisen, beurtelings rijzend en dalend tot op 150 meter, Toen werd behouden geankerd. Graaf Zeppelin werd een krans overhandigd. De geestdrift der menigte steeg ten top. Door de Duitschers wordt hij als een nationale held beschouwd. De Intocht van Zeppelin triomphator is een nationale gebeurtenis. Graaf Zeppelin werd ontvangen door prins Friederich karl van Hessen.zwager van den keizer, die over de dienstdoende militairen het bevel voerde. Onze correspondent te Frankfort a Main seinde :>ns Zaterdagavond: Toen Zeppelin per automobiel, na dc landing, met den Oberbürgermeister en na afloop van het feestdiner op de tentoonstelling', weg reed, werden irm stormachtige ovaties gebracht. Het is nog -iet zeker, of hij morden opstijgt. Maandagmorgen rertrekt hij naar Keulen.
SCHAKEN.
Ter gelegenheid van eden kampioenswedweek te Leiden zal ■- het Leldach Scha nootsc! .ten, als blijk van belangstellar van den titel ..Kampioen van Nederland" een kunstvoorwerp aan te Voor de gewone groote bondswedstrijden is reeds nu een zeer bevredigende deelname. De' gelegenheid, zich alsnog te Lelden aan te melden, blijft open tot Zondagavond 8 uur.
SCHOOL EN KERK. ONDERWIJS.
m.l tot directeur van do ambaehtsschool A. Miedema. te Sneek Door IV en W. van Zutphen zijn on de voordra', bl voor leeraar in het lijnteeke - • n ii m 5 aldaar de heeren B :1 Stomps, nde I. A.S.ti Mi ld< 'burg; W. t . A. RiddV -i-e ;. I «raar M I J. B M Ban de I. A. S. te r üi 3" :i. ■ - siem de beer il. I. W. I Remmers, thans ti voor tijdelijk leeraar in het Hoogduitscfa mej. ii. N. J. li- Bolderman. Bij beschikking van mi-istor van Binnen- I n 'he Zaken is, met ingang van ! '-• der r:ik universiteit te Utrecht U Bongcrtnian te tiromr... Bij beschikking van den minister van Hinnenlandse in- Zaken •; I 0 tob. r 1909, • De in, op zijl ■ "ntslag ■ /er hu de Ruksnormaallessen "!-g- Bii beschikking van den minis'er van Binncn.iv:ik van I Sept. il ,-n met .! Aug 1910, benoemd te: ■ onderwijzer ia vroedvrouwen te Amsterdam, voor bei geven van voortce/et lager o- 'ervv;is en van natuurkundig ontier ingen der kweekschool,G. di Boer, ti Amsterdam.
De ministi f van Binnenlandse he Zaken brengt mis v.m bclanghebbi lande Rijfci i' betrekking van 'Tt.
lesuren zal redueicn cun ' lelijk 15 b ■
lil! beschikking van den minister van I'.innonek'ü is. met ingang vin i November rouw i. . M.M i ■ op haar cci vol ontslag •■ ■ rleend bv de leerschool, verbonden aan de Rijkakweek I voor ondcrwu. ht.
EXAMENS.
Eindexamen H.B.S. 5-j. c.
Noord-Holland.
Alkmaar, -te groep. Geslaagd de heeren Jan !'. K.i'or. K Kimmiisrr, 7 i e: "i'ooin. allen te Haarlem; B. D. Schild -n N. Slagter te Hoornen !. ( . te n Koeverde Braaaw te i:- -3 candidaten werden afgewezen Zuici-ii,,.:.,0 ' Oostelijke oommissie. Geslaagd: C a m. Beukers, ■'. Vons, f. Kik- R HL C, Koomans, all.-n Schiedam; L. H. Capella, af. F Sterk beiden Voorschoten; X. Biezeveld. c \ van Loon, H. A. Hooft, J. G. c', van Lijnden. J. F. Carrière, J. H. van Ivctkent. allen Den Haas. M, C i'remer. Hagen, belden Gouda: J. I. Planjer. C G, Sneb J. M. Verwey de Winter, allen Lelden: F. P. van Pcski en J. A. van Velzen, extranel. Niet - igd: 4 , andidaten.
Zuid-Holland.
's-G r.i ven h a ge, 31 Inii. Westelijke Commissie. Geslaagd de dames: I t, A J Herman, A. !-. H. Ilulkema, M Markus, |. Valk, en de heeren: I. |. Poutsma, 17 Ssarnaay, C. \\ . Bottema, K. 1-7 de Leeuw, A. (7. Spruyt, F. A. v. Vloten, F 11. \. •cm M I J Damrae, o. i.ir.sse-ii van Raai ' i Hendriks, I-, Looyea, D Cl. IJlst, |. Robertsen, I-, A Colaco Bclmonte.J v. Leeuwen. E. K. V eenstra, \\'. v. -.1. Vegt
Utrecht. (4de groep).
Utrecht, 31 Inh. Ge«x. 30 ca.-u Gesl. van de S. te Amersfoort C F Bakker, li -..in m E. C .11. I'j.issens K-i-er. B. Kruyen, A. H C. Kenners t-r. \v . v d Valk: vin d( R 1! li. S. Tt Utrecht: ■'~ Ekama, 1! v. Erl I. Th C. W lli-viiianv, \V d Kamp, .\' ■ ■■nbiivsen, er. Il var. Wijk Vandegemeentebjke H. B. S. te Utrecht II S 1-r-nke!. L .M. I S. lie-rtk.n-. I K Niekerk 1 Offermans, I 11. Ihoic en In. !. Visser, afgew. 2 cand.
Noord-Brabant.
'sHertorenbosch, 4de ploeg '7e5;.i.,. Ie s, h j-en op Zoom: 1 I > v.m k-.-rk, I A. M va-i II.,! G. M Lamen, A. Th. v Groningen—Drente. G roniagen. Geslaagd: A. Jonker. A. van Linden, V. Sprankhulzen, R. Veendorp. G. Hoek F. v. Wiaseilngh, W. V.-idkamp, allen Groningen. en.de dames G. Wolda, H. Zweep, te ViMidam; L. Coolman. J. Tegelaar, te Assen. Afgewezen 2. De examens zijn afgeloopen. Friesland. Sneek, 711 Juli Vierde of laatste groep. 1 candidaten I-7en candidaat trok /-h wegens ziekte voor den aanvang van h-t s zameß te-rue lag van de K. H. Burgerschool te Leeuwarden |. Tolsma, van Berin-urn K II Veenstra, Schrans bij Leeuwarden; mee I. I de \ r en 'v.de \'os, brijen van Leeuwarden I. W. ■ie Vries, v.m Dotterend en P. X Wilders, v.m Huizum. Van de RH! »ol te ->neek: H. Veen 5. Xnlstra, beiden van Saeefc Gelderland. Zutphen, 31 Juli . me). W. tea Bengel, A. ten Haal. I v. d Har', tn" L. T'ebbcs, allen van Arnhem: I - '.iltb-'inm-'l, I. van Aalst, mej. C. Bontenakel, A. li. Bo=man, I. Hulsbergen Henning, W Hoegen, \\ Schippers Jr, mcc \ van W'ely. U 7 Wejers, Men vaa Nijmegen ; (. 13 leeuwenberg, van hei Canisiusnllege te Nijmegen! L. H. van Hulsteyn, A. van Mameren, beiden van Tiel; J. H.inscn, I. Koch, M A Monsjeul rohi. aücn van Wapeningen, en W Kremer. van Zutphen. Afgewezen 4. Zeeland. Zienkzce. 31 luli. Geslaagd van de K II B S te Middelburg: D. Jansen,'|. J. Meier. |. C. 1 van Schagen en C. Spruit; vaa de R.H.B.S te Moes; H. [. Oemker, B. |. |. Donnaar, C '7. V, .1 Heide en I. (\ de |on£. ; van de R.H BS. te Zierikzee: 11 \"iss( r en J. Nwartbol en voorts C. l i rObel (extraneus . Staatsexamen. Aan 't staatsexamen t"t toelating aan 8e ■site-t. namen deel van 29-31 Juli 13 can:i voor de faculteiten der godgeleerdheid enz. Toegelaten zijn: K. Bouma. A. K .1 - Thomas. J J. Hage, W. 3. Kenskamp. Voor d» - iten der geneeskunde e-.z.v. erden 11 candidaten geëxamineerd. Toegelaten zijn A. C van den Broek, mef. a. j. m Van Vleuten, H. .' Germs, J. D. Wieringa, H. J. J. M. Lips. Voor beide diploma's slaagde A. Koert». Het examen wordt voortgezet met 4 ,-ane! Na voortzetting van het examen slaag,len van de vorige groep alsnog Th. J. G. Stratenus voor diploma B; H. L. Wilkens, mej. C. H. C.Riepma voor diploma A, Engelsch Middelbaar Onderwijs A. 'a-G ravenhage. r.c.'xaniincerd 3 candidaten; eagd de beer ). Galema van Amsterdam. Hoofdacte. Arnhem. 30 31 Juli. Geëxamineerd 14 mannelijke candidaten. Geslaagd de heeren Treller. C. van eien Hr.ek. heiden te Leerdam: H. M. Pluimakers. F.inighausen. R. Staes, Chr. (!<• Boatin', heiden te Utrecht; Th. J. de 800. te Arnhem: R. van der Laan, te Harlingen, en L A. Koster, te Axel. H a ar 1 e m, 30 en 31 luli. Gefx. 14 mann.cand. Geslaafd de here-i e,. li. Terborst te Haarlem, F.. A. Tiel Groenesti ü" teSasseabeim, M.G. Warffenius te Delft, 11. Wiersma t.- Muiden. Ft recht. Geëxamineerd 1:7 e-andidiiten Geslaafd : de heeren B. Landsheer, Il Dammers, Rotterdam :E. I. Visser, ]. F. U'endte, Den' Haa I F. Hoelsscher, \V. A. J. Gocting, •dam. juü. Ge#xam. IR vrouwel. cand. | Arnold, ? li. A. van Dealen, v.m Leeuwarden, \. Gerritsen, van Groningen, Q de fong, van Makkum. M van' Marlen, P. I. Nieveld, heiden van Mroningon, I. Nieweg, van Farmsum. 7.. OostinJii'r, van Ziiidhrrvf k. M. 11. Prummel. van Veendam, \V. Smedir.k van Be ets, M. E. I. Spitsen, van Groningen, T.' Wouda, van Amsterdam. Breda, 30 en 31 luli. Getx. 14 cand. Gestaagd de beeren: I. C. A. Gerold, van Cden; l • en W. |. Determan, beiden Min Rotterdan t.7 van den Berg, van Aardenburg: A. M.dl van Loosbroek; B Brassing-a, van Alphen a d Kun; A. M. Smits, van Appcltcrn. Ned. Tooskaasteaaars-vereeniging, 's Grav e n h age, i\ Juli. Geëxamineerd 5 candidaten, die allen werden alge wezen.
NED. HERV. KERK.
Beroepen te Scherpenisse ds. L. Aalders te Westkapefle. Bedankt voor het beroep naar Haarlem ds. |. LammertS van Buercn.
Het Provinciaal kerkbestuur van Noord-Holland, heelt aan ds. I' Doelman, predikant te Amsterdam, na ruim l'.-iarige evangeliebediening eervol cmeritaai verleend!
Aan dr. I- Bh. Hoedemaker, predikant der Ned. Herv. kerk te Amsterdam, is eveneens door het Provinciaal kerkbestuur na 40-jarige evangelie bediening, met ingang van 1 November, eervol emeritaat verleend.
Hel dnssikaal bestuur te Dokktim heeft uitspraak gedaan in de aanklacht tcLen ds. de Mol MonCOurt, predikant te Drogltnm. ir r.m eenige personen, die zich in bet naburige dorp K'ooten als leden der ib-rv. Kerk wilden laten aannemen, een getuigschrift van goed gedrag weigerde. Het classlkaal bestuur besliste dat ds M., ten onrechte h"t getuigschrift weigerde aan 5 personen, aas de andoren niet. De betrokkenen zullen van de ze uitspraak in hooger beroep gaan. (N. R
CHR. GEREP. KERK.
Bedankt te Enschedd door L. H. Beekatnp ie Arnhem.
KUNSTEN EN WETENSCHAPPEN. KUNST- EN LETTERNIEUWS. 30-jarig jubileum C. Lageman
De bekende acteur C. Lage man. heeft herdacht in het ..Kurhaus" te Zandvoort. Ba wel met een zeer geslaagden ktinstavond, waaraan vele artlstcn van naa-.n hun welwillende medewerking verleenden. De belangstelling van het publiek was zeer groot. De zaal toch was tegen het uur van aanvang gevuld met het elegante badplaats-publiek in avondtoilet en feeststemming. Beu keurig programma werd afgewerkt mochten, wij op het In een sierlijk salon echtpaar Tartaud toejuichen in het lustige blijspel ..Ken vreedzaam thuis", van De Courteüi. .iel door A. van Sprlnkhuisen. 't Bracht al dadelijk vrood onder de aanwezigen
Vervolgens vergh=>tte mej. Andrtne Savelli p een tweetal liederen: ..At tes", uil „Lakmé" van Leo Del „Cacilie", van Kiciiai'el .- De heer Henri Poolman, geruutineei rwrocht in het monologen . ■ rist met „Het Toasten", van A. Reyding, de lachers op zijn hand te krijgen. Mevr. Alida Tari.i ons een keurig voorgedragen Frausche monoloog van Kdruciii.l Goudmet .los. Orelio liet zij ii forsch geluid weerklinken in de 7/andvoortsche Kurhausnalle in de proloog van ..Paljas', en bracht alle aanwezigen onder de bekoring van zijn nog steeds zoo machtig orgaan. Daarna, in plaats van den heer Schwab, die verhinderd was, kwam bel mm! paar Smits- Grader „Vorstenplicht", van Nestor de Tière brengen. Vóór de pauze was bef nog de heer .1. Mossel, cellist, die met een drietal liederen, stormenderhand zijn publiek veroverde. Na de pauze kwamen nog BA. Verkade met eea scène uit ...Macbeth". en .los. Orelio met ,'lensée d Automne' . En toeu het groote moment: optreden van den jubilaris in ..De Roepstem", van dr. Van der Be
„Hier kan je zien. wat je nog nooit gezien hebt", zoo sprak hij. De voordracht was lang niet onverdienstelijk, aan het slot zelfs zeer d van toon. Fn toen — zagen wij. wat og nooit b -zien. Een dochtertje van den jtibüari-s bracht hem een bloemenmand ■-an jhr. A W. S. van Riemsdijk, en de beer !2itm.in met een hartelijke toespraak, een krans : ie artisten, die aan dezen avond hebben meegewerkt Het publiek bracht den jubilaris daarop een hartelijke ovatie.
NIEUWE UITGAVEN. NEDERLANDSCH OOST-INDIE.
Souvenir aan de Velu» e ■ dervviik een in portefeuille, voorstellend eenige boerenhuizen op en bewoners van de Veluwe.
Nieuw-Guinen.
\ i erslag on zaken n di b Ternate en onderl heden over de maanden Maart en April ïnns ontleent de ...lava-B.ide" het vol f
De politieke toestand was o er hel algemeen _-. Door den raad v .:; landsgTOOten van Tidore werd de keerte verklaring geteekend, die der regeering ter g werd aangeboden i teloopen en de belasting tevens bijna geheel geind. Van de voor den Itijksraad terecht gestaan hebbende Lolodareezen wi -rtien veroordeeld tot respectievelijk tien, vijf en twee jaren dwangarbeid De aan d» kampongs Laba, Bakoen.Kodi en Soasloe opgelegde boete ad ƒ tM voor het rooven en niet terugbezorgen van de aan de vermoorden en den BH Sensioe gevluchten Chlneeschen waronghouder toebehoord hebbende goederen, werd aan de benadeelden o' hunne erfgenamen afgedragen. Wegens he aanhoudende onstuimige weer op de Westkust kan met de inning r'er belasting in Noord-Loloda nog geen aanvang worden gemaakt •
i.'oord-N'ieuw-Guinea. Te Wandammen constateerde de wd. assistent-resident, dat de bevolle door het bestuur gegeven order op den herbouw van hare huizen had opgevolgd. Als een goed teekei) mag worden beschouwd de hulp, door haar verleend bij het opsporen van den dader van een moord, medio Februari j.l. te UaDokwari gepleegd. De moordenaar ve zich bij de poging tot arrestatie, waarbij hij twee personen verwondde, en werd daarop door zijn eigen lieden neergelegd. Ook te Ambai viel vooruitgang te oobStateeren, Bij aankomst van de ..Zeemeeuw" kwamen de hoofden zich allen melden, terwijl, naar vernomen werd, Wooi thans geregeld door handeldrijvende Ambairs werd bezocht. Kind Maart begaf de wd assistent-resident zich, vergezeld van den detachements-conimandant en het geheele detachement
naar Mokmer. alwaar een gedeelte werd onts( heept tot oprichting van een bivak, waarna verder met den commandant en eenige dekking een rondreis om Jappen en Koeroedoe werd gemaakt. In de bezochte kampongs werd alles rustLg en ordelijk bevonden. Tusschen de Ambairs en de lieden van Kaiporle werd de vrede hersteld en beloofde men elkander voortaan over en weer geen last meer aan te doftn, ten bewijze waarvan den wd. assistent-resident de wederzijdsche schuldvorderingen in den vorm van bosjes dunne houtjes ter hand werden gesteld, welke na 't sluiten van den vrede werden vernietigd en waarmede de geschillen geëindigd waren.
West-N'ieuw-Guinen. De assisi en;-resident maakte met de radja's Ai i-at i. Koembatl en l'atipi een reis naar Kokas en de nederzet aan de Kajonl en aan de Zuidkust van . Cluergolf, ' eil 'f: ' de onderlinge l dingen tusschen de verschillende i van hoofden en hunne onderfaoorlgheden, een en ander met het. oog op de openstelling van de Beren- en Bira-streek voor den handel ep de in dit jaar te verrichten registratie der bevolking. Eventueele openstelling van genoemd gebied, dat. naar de ingekomen berichten, zeer rijk moet zijn aan damar. noten en andere boechproducten, zou evenwel, naar verklaring dier radja's, tot gevolg kunnen hebhen. dat de toevoer van sago naar hun land ophield, en. daar op het vasteland van Onin geen sagobosschen voorkomen. aanleiding kunnen geven tot Bchaarechte of gebrek aan het hoofdvoedings-
middel. Het sago-monopolie belet intusschen ds vrije ontwikkeling der bevolking door de uitsluiting van vreemdelingen en het stelselma«engaan van den handel in producten, zoodat opheffing daarvan den assistent-resident zeer gewenscht voorkomt, zoowel voor de overhte als de overheerschende stammen. Nadere besprekingen met de betrokken radja's en hoofden zullen daarom ne: plaats hebben.
De verbindingsweg tusschen Argoenlbaal en Mac Cluergolf vverd door twee brigades marechaussees onder luitenant Ti-meer geëxploreerd. Van de zijde der bevolking werd daarbij de noodige medewerking verkregen. Aangetoond is nu ook, dat de bereisde landstreek vrij dicht bevolkt en voor allerlei cultures geschikt is. terwijl verbetering van den landweg den handel zeer ten goede moet komen. Het daarover handelend rapport wordt hierbij overgelegd.
Op zijn reis van Kaimana naar Namatote word den assistent-resident bericht, dat. lieden van PmtnoegO zich schuldig hebhen gemaakt aan Pen rooftocht naar Lakahia. waarbij 4 personen zouden zijn gedood. Aanleiding daartoe moet het inzamelen van boseliproducten In het gebergte hebben gegeven. Van Sorong werd eveneens bericht ontvangen, dat een Oebe'sche prauw door Alfoeren van Doerle-o»m was overrompeld waarbij 3 man w-erden gedood. Men schreef het uitbreken van pokken te Doerie-oem toe aan de vreemdelingen, op wie thans wraak werd genomen.
De wcrsgestoldheid kenmerkte zich door veel regen en kraehtigp noordwesten winden.
De gezondheidstoestand was in het algemeen bevredigend; pokken bleken nog voor te komen in Bom. oord-Nleuw-Guiaea, fn het Sorongsohe I Doerle-oemi. VVost-\iPuw-Guinea, in Tobe!o en Tonlkoe illalmaheira).
Celebes.
Aan hef kort verslag van het gouvernement, ('elehes en onderhnorigh«den over April 17109 ontleent de ...lava-Bode" hel volgende; Politieke toestanel. a. Streken jn het genot van zelfbestuur, f'.owa. Gunstig. Boni Idem. LMWM Kust en orde werden nergens verstoord. Omtrent Hadjl Hasati werd in verslagmaand niets vernomen, Op den Bsten van versiagmaand trad de Datoe van Loewoe in het huwelijk met den U; enrue, het meest Irijke lid van den Hadat van dat landschap. Boeton. Met den belastingaanslag en inning werd geregeld voortgegaan, nok te Saznpoliiwa en Kadatoewa, waar het zich aanvankelijk liet aanzien, dat er moeilijkheden door zouden ontstaan. Gok werden voortdurend vel» ren van de bevolking tegen betali, genomen. In verband met de uitgebreidheid vaa dit uit vele eilanden bestaande land waarmede cic communicatie moeilijk is. is de • ' 'ui rwapenen ■ ■ Juli ;•- uitgas ,-m. Vaa de landschappen 7' e 01 i kwamen gunstige berichten bin
Oostkust van . . , euidcrafdeellng lOrig verslag reeds vermelde gi van den roover Potong, de toestand veel verbeterd. Ook in Boeng- Mori wal wenseh. In de onderafdeeling Laiwoel werd de ru.st verstoord door tekeren La Omboasa, die uitgaf, ei, een aanhang van een 1 personen ■ anspi rt werd au" onder ons verliezen te berokkent mille werd omboasa ■ iegd e, aanhang, onder uitlevering van alle wa] len, zich vrijwillig in onze handen, waarmede deze aangt I als afgeloopen mag w-orden uw-d. Mandhar. De politieke toestand in de kuststreken en in Mamcedjoe bleef gunstig. In den toesiand van Midden- en Boven-Binoeang en Balangnipa kwam geleidelijk een verandering ten goede, enkele in verzet zijnde hoofden kwamen zich melden, doch de voornaamste onder hen. met name de Toemakaka van Soeraaroro. blijft nog halsstarrig tegen ons gekant; alles zal worden gedaan om dezen tot onderwerping te dwingen; 2 groepen van I'angkadjene zijn daartoe tijdelijk ter versterking naar Blnoeang overgebracht Het registratiewerk en de belastingaanslag in Midden- Binoeaug werd gereed voortgezet Pare Pare Door lieden, afkomstig van Sawrto (onderafdeeling Pinrang). werd onder leivan Tjangala een ontvluchten moordenaar, rooverij gepleegd te Silopo (Bioeang- Mandhari: een patrouille Is deze bende nage- Streken onder rechtstreeksch bestuur. Hier liet de politieke toestand niets te wenschen over. in de meeste streken bleven de regens flink aanhoudeu, slechts in de onderafdeeling Kadjang en Slndjai, zoomede in het oostelijk gedeelte der afdeeling Boni, kwamen ze nog niet goed door. De pokken kwamen sporadisch voor in bijna het geheele rechtstreeks bestuurde gebied, zoomede In de onderafdeelingen liarroe, I'alopo en Mandar; in Hamoedjoe (Karamastreek) is di- ziekte mede nog geenszins geweken, terwijl pok vele gevallen voorkwamen in het op den vasten wal van Celebes gelegen gedeelte der onderafdeeiins flanggai. Over he; veelvuldig voorkomen van koortsen -M-klaagd in Saleier, Baieie e zoomede op Boeton, terwijl de gezondheidstoestand der onderafdeeling Mailtl, met liet oog op het groote aantal pokken- en malarialijders, bepaald ongunstig werd genoemd. Ovei e-s was de toestand in dit gewest bc.■■-.(!. Enkele gevallen van septichaeaüa htemorrhagica epizoofica werden gerapporteerd in de onderafdeeliugen Bikeroe. Boni en Boni-ri-Attang. In enkele streken werd met den padl-oogst begonnen, liet resultaat was gunstig, terwijl hei te veld staand gewas eea. goeden oogst belooft. In de afdeeling Oosterd'strieten, de onderafdeeling Boelekomha en i de Gd: een gedeelte der afdeeling Boni werd met de sawahbewerking "traan. In de onderafdeeling Sindjai waa echter de regenval voor deze werkzaamheden en voor het overplanten der bibit bepaald onvoldoende. Op Saleier staat de djagoeng-aanplant gunstig, de oogst van dit gewas werd beëindigd in Pare Pare en Malili en leverde een goed beschot op. In de Toradjalanden wordt de koffiecultuur door de bevolking weer meer ter hand genomen. De tuinen zien er goed uit, de bot> men zijn beladen met bessen. Handel en scheer vaart waren levendig. Op den 12den en 14den van verslagma werden te Loewoel. vrij hevige aardschokk. waargenomen.
LAATSTE NIEUWS. REUTER-TELEGRAMMEN. Aardbevingen in Mexico.
MEXICO-dTY, 31 Juli, Een nieuwe aardbeving werd hedennamiddag hier waargenomen. .Sommige gebouwen zijn gescheurd. Overigens werd ge schade aangericht.
Een aanslag.
NF.W-YORK. 31 Juli. De Chinecsche vice consul Lu-Kwint; werd in het consulaat door eert Japanner met een revolverschot ernstig gewond. De (apanner werd gevangen genomen, toen hij uit het consulaat trachtte te ontvluchten.