De Vereeniging tot Christelijke verzorging Van krankzinnigen hield gister te Utrecht haar Jtje algemeene vergadering, onder presidium van prof. L. Lindeboom. In zijne openingsrede ■wees de voorzitter op het bijzondere der samenkomst, waar deze samenviel met het 25-jarig jubileum, welk feit in de middagver- Kadering zal worden herdacht. Voorts herdacht . «»r. het verscheiden der heerea De Boer en dr. Ilernianide3. Uit het jaarverslas blijkt, dat de vereeniging ongeveer 11,000 leden telt, 82 afdeelingen en ♦SI correspondenten met 59 corporaties uit verschillende kerkeraden. Thans worden in de verschillende stichtingen plm. 2000 patiënten verpleegd. Als de bouw in Wolfhere voltooid is, kunnen weer 500 patiënten geplaatst worden. Wat betreft den financieelen staat, het totaal der uitgeschreven geldleen ingen bedraagt ƒ 4.263.000, waarvan tot en met 190S ia afgelost ƒ 367.000. De bouw van de klinieken voor de medische faciliteit der Vrije Universiteit wordt het volgend jaar verwacht, vol-4 tooid te zijn. In de vacature-De Boer werd in het bestuur gekozen de heer H. Bosch Kzn., te Rotterdam, terwijl herkozen werden de herren G. A. Bosch, «Ir. H. Franfsen, mr. E. J. A. Thuessink van der Hoop van Slochteren en L. Tulp. In de middagvergadering sprak prof. Lindeboom een gedachte-nisrede uit. waarin hij allereerst de geschiedenis besprak van het ontt: staan der vereeniging, daarna het oog vestigde >' "»p de uitbreiding van de vereeniging en van haar vbeid. zooals die thans is. en uit het verleden en heden enkele wenken putte, met het oog op 4iet nieuw in te treden tijdperk.
De Telegraaf
- 10-09-1909
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De Telegraaf
- Datum
- 10-09-1909
- Editie
- Avond
- Uitgever
- Dagblad De Telegraaf
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 832675288
- Verschijningsperiode
- 1893
- Periode gedigitaliseerd
- 1893-1994
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- KB C 98
- Nummer
- 6175
- Jaargang
- 17
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Christelijke verzorging van krankzinnigen.
Electrische tram-kwestie te Breda.
Wen meldt ons d.d. 9 S i: Breda! In de heden gehouden raadsve 'gadermg werd de electrrsche tram-kwestie bo'nandeld. Br bestaan twee paardeutmin-muatsohapsrjeo wier concessies in Uil afloopen; door de heeren jhr. I'risse er... te Brussel, is concessie gevraagd, na 1813 die trams niet eleciirisrhe drijfkracht ie mogen dö6r-exploitee ven: de raad he»-,"' reeas eon vonrioopige concessie aan die heeren toegestaan en een Inmiddels benoemde- raadscommissie heeft «hans aas don raad overgelegd d" voorw waarop nam fshaaii lam n bereid zi.in. de concessie te aanvaarden. 11070 voorwaarden kwamen hedenmiddag in behandeling, ni»" een prae-advies van I. ca ff., waarin dezen enkele voor concessionarissen zoor verzwarende wijzigingen hebben aacgcbraeh . De heeren baron Van Koppel en Sassen betoogden, dat dit prae-edvtes van B. en W. een obstructie was logen coni wen, en deze laatsten onmogelijk de voorwaarden ■zoozeer gewijzigd en verzwaard. 'ion. De heer Moeuwesen daartntesen toonde aan, dat B. en W. aieta anders gedaan hebben dan aekerheld stellen, dat eon hunne verplichtingen zullen nakomen, opdat de gemeente later — stel. dat do concesaioi hunne concessie inbrengen in een naumlooze vennootschap, di" niet kapitaalkrachtig is — niet komt te staan voor cl- déconfiture niet rendabele maatschappij! De wijzigingen van B. ca \V. worden, na eene artikelsgewijze behandeling, met drie .- tegen aangenomen. O.a. wordt door wijzigingen hst garantiefonds gesteld op | do bopa! de voorwaarden toe Htionarissen aan de gemeente jaarlijks H'j '. van de eruto-OEt>. 1 ben ie ie
Een wethonder gepenslonneerd.
De raad dor gemeente Pranekeradeel heeft besloten den beer Bangma, die als wethouder fungeerde en uu ontslag heel men, een Jaarlijksch pensioen t» verleenen, tot een gelijk bed ra aan '.et wethouders» hap. DU is naar wij menen ue eerste ge]
Lossen van zeeschepen.
De Kamer van Koophandel ta Dordn f sloot in haar -n vergade- I ring o a bij den raad aan te dringen, op I i ken van een balk in verband met do ia de laatste weken weer gebleken behoefte aan lig- en kM I iroor lee, schepen.
De bode is met verlof.
Op een der deftigste grachten van de reeidoTfntie staat ecu deftig huis. weleer b door een deftige» familie, kt voor den openbaren dien- ■ •• voorheen soirees en gastmalen werden g -waarbij de élite der Hofstad aanzat, staan nu lessenaars en kantoorstoelen, vloeken 1 de deftige omgeving. In de vestibule, een meesterstuk van bouw-, waarin vroeger hui.-'-. asen en rilveren candelabres do gaat es om «staat een deftig b-er, bewonderende de pracht. Bn als bij lang genoeg genoten heeft, 'zich er over verbazende, dat ieder hier maar >rij ert ongezien kan binnei i ruime salons binnen, maar ook daa: nd weren. Zijne verbazing s: "d beklimt hij de vorstelijke trappen. Ook daarboven doodsche stilte. Behoedzaam blikt hij rond tn komt eindelijk op een kamer. *aar eenige ambtenaren achter hun leasenaar zitten. De heer maakt liet doel van zijn komst bettend en uit zijne verwondering, dat er beneden niemand was. om hem aan te dienen en •Jeu weg te wijzen. En dood-laconiek wordt hem geantwoord: fcDe bode is met verlof". Aldus vertelt de „Avp." als historisch, "* Oadt-Hollandtse Wysheidt * i leen geluck 'J Sonder druck.
STADSNIEUWS. Voetbal en gokken.
Kin onzer leaers, die dagelijks het terrein der voormalige waakaarseafabrlek pa vestigt er de aandacht op, dal de n spelende jeugd bel nobele spel bre"kl om een ..gokkie" te maken met 1,. Kon jongetje ran een jaar of 11' word! i uitkijk gezet naar politie, dot-h aangezien deze verschijnt, verdient bot ventje zijn f, : gratificatie alleen met uitkijken. \\ aarschuwen behoeft bij nooit. Ziedaar een pra.iittorrein voor het bestuur van den Ned Voetbalbond om zijn beschavenden iinlned te doen gelden.
Consultatieburean voor drankzuchtigen.
: schrijft ons: Het drankmisbruik dompelt jaarlijks ren groot aantal menschen in diepe ellende — niet alleen den drankmisbruiken, doch ook diens gesla, diens geheele omgeving. — ja. door dl aardenen werking van het a!eohol*sr.ie op het nageslacht wordt het een sociaal gevaar. Voos zijn bestryding zijn noodig maatregelen op geneeskundig, rechtskundig.sociaal en opvoedkundig gebied.
T«n ornde het kwaad in zijn omvang en oorzaken beter te loeien kennen ep tegel ijl ie trachten do slachtoffers er van Se he zooveel mogelijk weer op de been te brengen, is IS bet begin van dit jaar hier ter stede, op initiatief der afd. Amsterdam van den Volksbond drankmisbruik. e»>n consultatie! voor draakzuehtigen opgericht. De leid van berust bij dr. K. 11. Bonman, zet alhier, mr. 6. M. den Tei en Th. W. van der Woude, redacteur van ~De Wegwijzer", hot tijdschrift voor de studie van het alcohoh siuk. bestuur stelt zich voor. adviezen te zeven op genoi-skund-ig. rechtskundig, sociaal en opvoedkundig gebied, raad te geven ;n zake de behandeling en v van drankzuce i ".-r bvb opname In ziekenhuizen of aayis onder c nrateclestelling. over aansluit:: drankhestrijderai sreen gingen, over de houding van de liuisgenooien van alcoholisten, enz. enz. In den regel zijn de adviezen kosteloos. Alcoholisten, of -ij. die op weg zijn het te worden, belangstellenden in het lot van zulke personen, zij allen kunnen zich tot het bureau len. Hot gemeentebestuur onzer stad s'ond. als blijk van belangstelling in dezen arbeid, het kosteloos gebruik toe van eenige lobab 11 in bet centraal bureau van den geneeskundigen dienst op den Kloveniersburgwal.
Haar zal. te beginnen met Zaterdag II tember. eiken te s nar hel bureau te raadplege: ,dig te zijn. dan zal nog op een avond midden in de week zitting worden gehouden.
Watergraafsmeer.
De b opzichten id. Waal ofschoon slechts ƒ 3000 bij den hoofde. - hoogere Inkomaten woi rekend 1 f 31.500, tegen I mei bet ma; op de bevolkiagatoenaaie elfs een sterkere vermeerdering verwacht ■ H. Eu \v. kans. zoor Ingrijpende v. ringen tot stand t». brengen, do- natuurlijk elk haar deel van de meerdere nio r zich opeisi hen.
Hen ingrijpende verandering aal plaats vfn:'• n bij bet iilu. stebio de gemeente - ie h lot heden tevreden uiet een bouwopz die pen e;,|| o< van ƒ , wen- El. en vv. aan te stellei • architect op een salaris van f H '• ai ht irvan ooi ~ n van gebouwen voor i .an dien fuii' ' I ffl, voor het welk to! an toe . Ulp van | . -i. moest wordi i
la den pi kun.' mede verandering - eigenares vaa bet | ■ waar een der v.'ldv.ai htei ; woont, li i-u du die woning ib • ten voor I van den chef-veldwachter, waai mede :ere verbel i rdt, omdat tol ds b anuero geli genheid voor het publiek Instond, om inlichtingen in te » als anderszins, dan he: wachtkamertje der agenten en de arrestantenlokaaltjes. Daarbij komt eene ruimte vrij voor liet I den gemeente-ontvanger en eene VOO - li kaal, waarvoor tot heden de raadszaal dienst deed. Bovendien worden gelden aangevraagd Minde inriebting van een tweede stemlokaal, hetwelk dan hoogstwaarschijnlijk zal zijn . der lokalen van de openbare BChool. Bij de uitbreiding van bet kleaeraaaata] .'u! het toch noo.iii, do gemeente in hel komende jaar te verdeelen in twee stemdistrieten. Ook in don DB! ter secretarie komt eene ingrijpende verandering. Bestond hel personeel tot, heden uit twee commiezen en een functionaris, die nog tot ..de oude garde" behoorde, thans zal het aantal commiezen mot .'• n worden vermeerderd terwijl aan las doelden ambtenaar na zijn bijna "('-jarigen dienst pensioen wordt verleend en eene nieuwe regeling in den dienst van den burgerlijken stand zal worden voorgesteld, die van de gemeente ».erre meerdere uitgave vergt van ƒ 250 1.1" MO, legen in I*o9 ƒ aSS), Na de gemeente eigenares is geworden van bijna allo straten en wegen in de gemeente. vergen deae steeds grooter bedrag uit de kas. aam! jaar zal bovendien een sproeiwagen worden aangeschaft, die reeds een directe uitgaaf eisebt van ƒ 700.
* Eene '/'.} senschi lichting aan do 1.n,- -' .inuaeuspark 1 vervallen
•*- Ook .ene bezuiniging w< > Ia de gashtdtes di! • ene 1.e.-i: i.iging mag Ir ij ven 1 '■ ... tegen het vurig jaar 7 o in. en dal ofschoon eenigen tijd ■ o ons werd da' de kostende prijs dit jaar zeker boven de 7 in liet komende jaar. inj eene verwachte tere afname, nio, lager dan dien prijs zou zUn. Di dit laatste «raar i«. kunnen wij nog niet mededeelen, daar de begrooting der bedrijven r.og niet verkri;
I'it deze begrrxitiug voor 1910 blijkt echter wel. dat de financiën van Watergraafsmeer in goeden doen verkeeren en dat \ai ging vooreerst geen sprake behoeft te z ij 11.
RECHTSWEZEN. Inbraak en diefstal.
Voor liet tof te 's-Gravenhage werd b»-b;mdeld de zaak van .!. v. I!.. 20 jaar. en .1. t. .T. v. d. K.. -s Jaar oll(] Qjp i,ij vonnis van de rlaagsche rechtbank van 28 Juni j.l. v doeid njn. respectievelijk tot •' en g jaren gevangeaisstraf, tor zak.- ras de bekende en destijds uitvoerig medegedeeld»- inbraak en poging tot diefstal in het gebouw der gemeente Bank van I.eeuirg. aan de Ijombardstraat, to 'a-Oravenhage, in den nacht van 25 op £< April 11. Beklaagde '1.. hoewel bewerende onschuldig te zijn. had in zijn veroordeel in g berust. Bele v. ci.K. was in bc • ;> gekomen, eveneens liewerende onschuldig te zijn. openbare ministerie, de gebleken feiten nagaande, oordeelde de si huid van beklaagden voldoende bewezen, en vorderde bevestiging van hel vonnis. lic verdediger van bekl. Tl., mr. Crnmmelin, oor zijn 'rek van preventieve hechtenis. Mr. Takken.optredende voor bekl. v.d K-,betoogde, vat \ati de ten laste gelegde 1 tot diofstal in vereeniging, niets gebleke dat do a tegen dezen bek! voldoende zijn voor diens veroordeeling. Wat-e irjn dient niet do recidivist, die hij is. dan meende spreker, da', bij bij dia onvoldoende aanwijzingen zeer groote kans op vrijspraak zou hebben. er vroeg dus vrijspraak. Mocht echter het Hof de schuld van bekl. aannemen, dan meende pi., dat aan v.d. K. geen hoogere straf moet worden opgelegd dan aan zijn medebeklaagde. Pleiters verzoek om ontslag uit de preventieve hechtenis voor v. d. K.. werd (iet door het Hof toegestaan.
Meineed.
0. M. bij liet 1: . ihof vorderde» gistfr bevestiging van het vonnis der •ank te '.- Qravenbs uwer I. t- 1 W|ft ». -o' 1 I■vangen:- Bekl. bad nl. voor he k.. de waarheid, ondei aan don tbesteed < oor 1150 In lic verdediger, mr I Ogenblik, dat bij dccc verklaring aflegde, v» straf.
Brandstichting.
ii eene vrouw oH Leiden, i ■ de uit wanhi ene haar buiseüjk leven, in baar woning brands! Ie goederen \an di bij kennissen had ondergebracht, we O. M. b:j do lo.rf- , .... ..... Baanden g' Haar v-'ri|e,i ie.
Ondengdelijke waar.
Wederom stond de band-laar in ki V lb. iiii Zaandam. Donderdag '. wijl , gsdienst, in ocr: :■ hier te: ■: ü bruine boom n al worden In 1
Bekli het thans te doen voorkoken, alsof Biet hij de aansprakeli zou zijn. doch zijn winkelchef, met wien hij een iet -,au meesterschap over den en Voorts beschuldigde den ambtenaar van den keuringsdienst, dat ■ ■r moest b d' Ten akri Ie hij zioh, dat hen: de d v.-a-s geweigerd, van de partij In beslag gei hoonen oen gedeelte in bezit te krijgen, t e. deer l»»'kl 's i igen ib st proef lo doen nemen. De ambtenaar van he* Openbaar mr. del ('ampo, zich op .dpuni at dat. al zou er een contract besta ten be-1" en diens winkelchef, ba d»»n zin a!s door bekl. bedoeld, de aansprakelijkheid bij liekl. bleef berusten, daar hij den nikude boon-n had gedaan en o ■ Haag had gezonden voor den verkoop in den 'hen filiaal-winkel. t Dn kantonrechter vestigde zijnerzijds eveneens de aandacht van bekl. op deze i heid. onder opmerking, dat hst al van hoe! weinig vak-routine blijk zou geven, indien bekl.niet vist, zooa!s hij voorwend:, de gesteldheid van de goederen, welke bij ,- aojr zijn filialen zendt.) O. ai . geheel voorbijga» lua baar zou aerde ■ wat bot rolt bekl.'a klai ; ;enheid ■. oor an . ambtenaar, bij vaa dei k had gewetegenpi pi oef f- bc. ordi et bet antwoord van den 't? Fllippo, op »»".i deabetrefl gebleken, dat de directeur dengeen, bij artes een partij goed in Ie 'n. gaarne in de gelegenheid stol' van de in 1 romen partij een monsi n voor eigen onderzoek, miba de directeur die partij dan in handen kan stellen van . d Btaande -n on niet ataar :■■■.:! don terst e dea beste, (lic vanwe hebbend ■ gesenden wordt Langa regelmatigen weg nu Is in ii den directeur geen vei komen. liet u. af. vorderde een geldboete
SPORT EN WEDSTRIJDEN. HIPPISCHE SPORT. Harddraverij.
ter, n te Warmond t voor sulkys geker vaa J, te Zoeterw f4O, Presi nt •■ o- Den Haag: Se pr van .1. Deutlchem te Schalkwijk; I 10, 1 ereatam van G. Aki Lutke■
LUCHTSCHEEPVAART. De acroplane van Curtiss.
I .. or.it. dat ■ Cileno H. Cnrtiaa den Internatioi ■ : beker tl ! ;-■ *ns won. te Boston in November zal worden ,■ '■~ • voor M ■ terwijl hij .
Orville Wright te Berlijn.
kte Woi ; 1 s mimi ■
De Vliegweek te Brescia.
n • ■' e ■1 er toen nog ■ - ■ -
•. ■ . . - ■ ■ : -
ouwers ■ | in -.wa.-1:'. 1. Ook • ■ - (schipper
1 met tegenspoed to kampen. ■ erd licht men.
SCHAATSENRIJDEN. Ijsbond „Holland's Noorderkwartier.
ir verachilli •, . \'.., ,r>l.ri. siig bezwaar gemaakt tegen j iet door het h bestuur •. : om in den as. ven op .:•■ Noord-Holland■
LAND- EN TUINBOUW. Groote tuinbouwtentoorstelling te Zeist.
Hedenmiddag werd < ii de terreinen der tuinbouwtei 'oor jhr. Van Tets. de te speciale tentoonstelling geopend: die van aniJbloen
Ned. Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunnde.
I)e \,iste ke:irings-c immissie heeft op hare vergadering vat '99, gehouden in bot „Bnitenlust" te Utrecht, de navolgende onderscheidingen toegekend, als: ■ren medaille, aan: 1. Verzameling knolbegonia'a, van den heer G. Vermeer te .1 ut faas. Getuigschrift lp klasse aan: l. Cattleya uTieon! \ar. violacea x i . glgas). Sepa• met purperen ib-k aan dea onderl'. Cattleya var. Baron de Gramc; v. C, gaskelllaaa) Bepalen kleur, lab.■üuin Heheasu, i■■■■ • „ de Cattleya'. sraren ingezonden den bo.r mr. il. C. Jlacke, Je Daarn. tuinbaas Hend; • S. Cattleya aéala (C. bicolor x Hardiana) n en petalen het midden bOßdaad tusalmkleur en viesx-rose, labellum achit: purper, van dm hi-er Aug. Janssen te B, tuinbaas .1. OoSSI 4. Keahrcdepia Roebel!» van den heer A. ras Deyl te L'ti 5. Kephrolepia magniflca van den heer 11. .1. Lemkes te alfen a d. Rijn. 1: Pioen Dahlia „Caaaar", goed kanariegeel van kleur met rechte houding. 7. Pioen l>ahli-.i ..Prinses Jalians", zuiver laehtig hart, mooi rond, rechte houding op krachtige* steel. Beid den door den heer H. Hornsrsld te Baars. Getuigschrift van verdienste aan: 1. Stok slaboon, „Ultra-select" van deu heer l ld te Andijk. .. Artemisia lactiflora. b. Krigeron intermedium. Heide nieuwini planten van den heer K. Wezelenbui ara. Biervolle vermelding aan: 1. Ken nieuwe druif ..Muscadel" vaji d"n heer 11. \V, T sen te Oosterasek, die door de> jury 11cteruggevraagd word:. 2. Odontoglossuin Si hlïeperianum x grande, van den heer Aug. .lans •la elegans Tarnerii, aepalen en petalen bleek m-t psrperea weerschijn, labellum purper, vaa don heer 1". W. Sntorins, te 1 tuinbaas K. Timmermans. 4. Dendrobium ndleyanum, roaeaebtig wit, labellum naar binnen I • ■ei me- twee purpei ir .!. W. Pijiier 10 " '.. stamslaboon zond : draad JHegant" van I laniel Vriend 1; • • onderscheiding «- Benige ploeadahlia' ■ nhorder ca Kol lei ma we I. J derbee an den heer Vriend en eenige raste planten van de: ' irelennd •; ' de heeren 1 ■ -dijk. Budde, e- Van Van Laren, Van Lnnteren, Muyen, ■-. Turkenburg. Van Veen. We- Willin-k. van Collen en •'. 11. t mann.
SCHOOL EN KERK. ONDERWIJS. Nederlandsche Lyceum.
klasia het *»dei Den d ■ .- ■ ■■ ■ • \\.-nl op .1» v, . door ■ ■ .1. W. dr. i. ■ ' i m inwijding van
».i»-d. verheug.) te - ■ levens 11 ging o . - ■ t leer de i- era dat zij bel vertroooren vaa - ii»i voor d pi»-irwe or»d»: 'tg. De - - nu n.»g. o ui ..yam - •■ - gen nel - i later bun ouders baar :'■■■' . dal SCh, 'lat v. tijd me 0.-n rijpvrucht g.".,.:., verklaarde de spreker het Lyceum voor geopend, i >e rector, de heer R. Casimier, dankte, namens de c ■
ersekerlng. daom alch dal v... ' waan ionen. l' hoer i. 'I. van der Heulen, *. Ivei e e. '■den. wenschte hnï ng .o sprak d? JJ da: i ■ i ds in Bauw, asn3 • n in alle? \. "ma* • ■nier», juiraV» van • worden. gaven ii»ns i gen van hun -c-watvning- nwt hrt geTJ Wijk. !>•• lesaaa namen oogenblikiuS joSIV ing, li
KUNSTEN EN ... MUZIEK. Coneerten Zalsman-Andriessn.
m on Willem Andr:.. sezoen to Amsterdam dr • ~» izop om verschillende Neder» omi Hen worden uit re •». ' eerste concert ra! plaats vind., i s. in de kleine zaal van he. qZ bouw. '^
Concertgebouw-Sextet.
boeren Nlc. KlaaSC 'fluit i. (; 810 (oho), .1. rie Groen (fayrot). P. S«,iE, act), 1' Vak I waldhoorn, ai lon lede*. 'MiuAorkesj. «i do heer Kareli pianoi. bibbon zich vereenlgd oaa ■ rtgebouw-Sextet", met t« ■ '■ \.. Be 'boven « ff Reichardl en nog reU onder onk Hoilaa», mdc ha tromi aten lieboeg _ Blende seizoen uit *.- vogq in dh genre, weft, "•.■il! en d. hi.i hi bekend te worden. 2 Sept a_s. zullen zij afeh voor h« -■■n op cc„ kuastavoad i ao it] uvereeniging. watt, l den gebracht.
TOONEEL.
—Te Chalons is d» Amerikaans 1 speler Williajn Clyde Fiteh overleden. | — Jean Richepic heeft voor de 'M Francaise. een antiek stuk ..Thais -M oen zal worden opgeven!
Macheth te Saint Wandrille.
aanleiding van de Marbeth-opi onder leiding van Georgette Leblanci Wandrille, in HIII lllsaj Adolphe Brisson in de ..Temps't •»o!gende: Het is acht uur... V.';: oor. i in een reeks apparti l XIV, waar C'iimcne on .Meeste i kunnen ontvangen borough-hoeden op c - ~ i«« zijn . r bijeen, in afwachting vai liug. . Onder g a cereasß ter, in de livr, i van koning Dun wij ons op e. n terras, vanwaar ■■■ ..•ns-cbo'iwdon. . Wij rilden va> en v gesteld. De vriendelijke omgeving van abdij is niet die. welke men zou wt :■- < ri„ eerste tooneelen van i>! Ook is Mac-terlinek danig me' het siicxs don Koning Dvi uit de eersto tafercelen gei ca bij verschtji i al. wanneer hij als gas! vaal ■■dt. In het ka l I Si Waad. ter maak;.:! grooten indruk. Wij voclds Inverneaa en leefden mede. met de pi die daar in on :»■ onmiddellijke omga] na opvoerden. Hier was ahes . • n -waren echte deuren, en de pi die van verschillende zijden i si hjjaen ons geen acteurs meer. lic kal tot werkelijkheid, het tooneel tot b« Maeterlinck en zijne vrouw hebben oa loon van do-en eigonaarriigen avord r| rgetelijke minuten bezorgd. ' ■ I lereerst Duncan's aankomst. Hier *i groepenh. i n de lich tengewoon mooi. \og meer indruk mal e n's eerste monoloof tnsschen hem i eth. De impressie van den di»« ' blaffen van honden, wrrtt i die I Ook do scène, waarin de 4 » -rdt. maa'. i 'e i zorgdt vereischte rillingen, maar 'n b•■■- ijoer] '„ olootrij<-tie lamp.die den Spoohl ■ bad o vaag maneschijnsel gep afkeur:, dat Malcolm in plaa's van naa- Bngi land '" :■ ïcrlinck's vertaiir.g op dezelfde pol juist de heksen \rrdwencn zijn. sand .. - .iiidol-scci.i van tnada'.' M hoogtepunt vaa 3* De opvoering met grooie krach' d«-n moib- -i van Shakespeare gera .. ond werd geosj een vrooKjk souper, waarbij Gastol s nam in Ma< bet lil a eth" 'n allen - • gastvrost Toe- i-os aan en vi r hunne diverse woonpll