Julien Stevens heeft zijn handen al los om te juichen Een zege en een gele trui in Maastricht.
De tijd : dagblad voor Nederland
- 01-07-1969
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- De tijd : dagblad voor Nederland
- Datum
- 01-07-1969
- Editie
- Dag
- Uitgever
- N.V. Drukkerij De Tijd
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 842127143
- Verschijningsperiode
- 1965-1974
- Periode gedigitaliseerd
- 1965-1974
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Koninklijke Bibliotheek C 236
- Nummer
- 40281
- Jaargang
- 125
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
DE HANDJES ZIJN AL LOS
Julien Stevens bij gratie Eddy Merckx in gele trui Jan Janssen krijgt weinig steun van ploeggenoten Ton Vissers' Willem II-gezellen al in de tweede etappe vernederd
Van onze speciale verslaggever KOOS DE BOER MAASTRICHT, 1 juli — HET DRAAIT IN DEZE TOUR OM EDDY MERCKX. Wat hij niet wil, dat gebeurt niet. Wat hij gebiedt is vrijwel wet. Althans voorlopig, sinds hij het openingsweekeinde de bombardementen heeft weten op te vangen en als bewijs daarvan de gele trui, prooi van slechts een luttel aantal seconden, mocht dragen. Daarmee achtte hij zijn macht voldoende gesymboliseerd in zijn eigen persoon. Want slechts 24 uur later droeg hij hem over. Met de lach van een gulle gever. Het was immers zijn ploegmakker Julien Stevens, die met drie andere kleintjes" vlak voor Maastricht ontsnapten er? met de bonificatie van de etappezege mee de eredienst overnam. Tot woede van Jan Janssen. Tot vernedering van alle Willem 11/Gazelle-rijders.
Jan Janssen, de winnaar van het vorig jaar, is nog steeds een van de groten in het peloton. Nederland kreeg de eerste aankomst in de geschiedenis toch ook mede dank zij zijn faam. Hijzelf werd gisteren door een elke dag weer dubieuze keuze van een dubieuze en geheimzinnige jury uitgeroepen tot de meest vriendelijke renner. Tot zover ging alle vriendelijkheid van de organisatie. Maar in het peloton is Jan Janssen een van de tegenspelers van Eddy Merckx. Een tegenspeler zelfs die zich op de persoonlijke beewaking van de grote leider mag beroemen. Een tegenspeler bovendien die weet dat in het anti-Merckxkamp gauw een leider naar voren moet komen, wil de strijd effectief zijn. Want Merckx lacht nog steeds nu de anti-mannen nog steeds, ook na de ervaringen van het weekeinde, gescheiden ten strijde trekken.
Feiten en cijfers van de tour
Van onze speciale verslaggever MAASTRICHT, 1 juli — De tweede etappe voerde van Woluwe-St. Pleters naar Maastricht over een afstand van 181.5 km. De rit werd verreden onder een zonnige hemel over een zwaar, heuvelachtig parkoers. 11 km: Mintjens doet een poging van Tosello teniet. 17 km: Swerts is er met Galera tussenuit geglipt. Ziƒ krijgen spoedig gezelschap van Van Looy, Tosello, Hoban. Huysmans en Genet. 23 km: Aanval van Samyn, Altig en Riotte, waar» aich» Poulidur .cn-Delisle voegen; waarbij zich later — op 30 km — ook de Helg Janssens en op veertig • kilometer Gomez deJ,J»lyral voegen. Jlct peloton «volgt dan op 1.50 min. Kt km: Het peloton heeft een achter- Hand van 2.10 min. 7H km: Janssens verliest het contact met de kopgroep, terwijl Merckx, Gimondl, Poulidor, Pingeon, Janssen, Van Looy, Van Sprlnget, Harrtson, wagtmans. De Vlaeminck. Lazcano, De Witte en viane4li de tegenaanval inzetten. X 8 km: De ontsnapping wordt tenietgedaan. 93 km: £oppe gaat op avontuur. Hij neemt een voorsprong van 1.05 min. 105 km: Van Looy en Stevens springen. Zij krijgen gezelschap van Schutz, Dancelli, Santambrogio, Perurena en David. 117 km: De groep-Van Looy haalt Poppe in. Het peloton zit dan op vijftig seconden. Op de Cote de Forge (121 km) vallen Van Looy en Stevens weer terug. Stevens kan later weer aanhaken, terwijl Van Looy het contact definitief verliest. Er is echter een tegenaanval waarmee aanvankelijk Eilfsle en spoedig daarop l*'ontanelli. Panizza en Mahlcu zich hebben belast. 150 km: Deslisle wordt Ingehaald door Wright, Panizza, San Miguel en Vaneste. Het peloton zit op 2.30 min:- 17« km: De kopgroep wordt teruggepakt door Merckx. Gimondl, Janssen, Aimar, Poulidor, Altig, Rigon, Willy In 't Ven. Vlaeminck, Gunzales, Van Sprinêbi: 174 nm: Jlarrisort, Balmanion, Willy In 't Ven en Stevens demarreren. Op tien kilometer van de aankomst bedraagt hun voorsprong 45 seconden. Bij het passeren van de Nederlandse grens is hun voorsprong geslonken tot dertig seconden. Stevens wint de sprint van het viertal.
Algemeen klassement
1. Stevens 8.07.02; 2. Merckx op 12 sec.; 3. Altig op 20; 4. ex aequo: Grosskost en JANSSEN op 32; 0. Gimondl op 41; l". WAGTMANS op 1.06: 48. OTTENRROS i.> 2.27; 71. BEUGELS op 10.43; 75. PIJNEN op 11.02; 77. ex aequo: KARSTENS op 11,08; 90. ex aequo: Van de Flaes op 11.31 ;MO.V DOLMAN op 12.39; 119. HAAST op 14.21; 126: POORTVLIET op 24.00; 127. NIJDAM'op 15 04. * *
Puntenklassement
I. Basso 29 pnt.: 2. stevens 25; 3. JANSSEN 23; 10. OTTENBROS 13; 11. WAGTMANS 12. Ploegenklassenient 1. Dricsscns 26.01.20 ; 2. Pezzl 26.01.39; 3. Geminiani 26.02.18; 4. Cools 26.03.09; 3. Plaud 26.03.55; 12. VISSERS 26.13.12. De Fransen Bolley en Chappe. die na het sluiten van de controle binnenkwamen, werden uit de strijd genomen.
Henk Nijdam kreeg een minuut tlidstraf omdat hij zich had laten trekken door een auto.
Uitslag tweede etappe
1. Stevens (Dricsscns) 4.35.42 mpt bon. 4.35.22; 2. Willy In 't Ven (Cools) z.t. met bon. 4.35.32; 3. Harrison (Caput) 4.35.43; 4. Balmanion (Pezzi) 4.35.44; 5. Wright (Geminiani) 4.35.56 ; 6. HARM OTTENBROS (Vissers) 4.35.5»; 10. JAN JANSSEN (Geminiani) z.t.; 12. WAGTMANS (Vissers) z.t.; 65. Timmermans (Vissers) 4.41.10; 67. Van Looy (Visseis) 4 41.10: 74. BEUGELS (Plaud) 4 45.23; 78. DOLMAN (Vissers) 4.45.49; 83. KARSTENS (Plaud) 4 45 49; 9.1. HAAST (Visïers); 97. Van de Flaes (Vissers); 105. PIJNEN (Vissers) allen dezelfde tijd 4.43.49; 126. POORTVLIET (Vissers) 4.56.31; 127. NIJDAM (Vissers) z.t.
Tourgeschiedenis
Daarom was Jan Janssen gisteren boos. Hij had juist in Maastricht willen winnen. Omdat hij dan Nederlandse Tourgeschiedenis had gemaakt. Omdat hij zijn vrouw Cora dan een felbegeerd verjaardagscadeau had geschonken. Omdat hij dan dank zij de bonificatie met een gele trui had kunnen schermen in de strijd om de leidende rol in het anti-Merckxkamp. Omdat hij dan bovendien wraak had genomen op het fanatieke Belgische supporterslcgioen dat hem de afgelopen dagen zo heeft uitgejouwd en uitgescholden, omdat hij Merckx' vrijspraak had aanbevallen. Nu moest hij zich tevreden stellen met Limburgse toejuichingen voor hem, de favoriete Nederlander, en boegeroep voor Mcrckx, de verfoeide Belg.
Nog niet voldoende
Waarom al die gramschap bij Janssen? Natuurlijk omdat hij van zijn eigen Vloeg zowel als Van de nog vefdefelde andere te weinig steun kreeg, zelfs In etappe naar ïijn -eigenv land. Natuurlijk omdat hij zich ergert aan de macht van Merckx. Ook omdat hij zichzelf nog niet voldoende in conditie voelt. Hij heeft dit seizoen veel last van kortademigheid sinds de nacht waarin hij bijna binnen vier uur de verderfelijke lucht van een zesdaagse verwisselde voor de zon in Sardinië. Teleurstelling bij Janssen, schaamte bij Willem li/Gazelle. De Nederlandse fabrieksploeg heeft reeds in deze tweede etappe in het zand moeten happen. Caballero, de Nederlandse tegenstander in de merkenstrijd, heeft altijd gezegd, liever dat de ander zich vermoordt dan wij. Willem WGazelle's ploegleider Ton Vissers heeft de zwakte, i?i ieder geval de magere kansen van zijn ploeg altijd met veel bravour proberen te camoufleren. Met vele op publiciteit gerichte stunts verdoezelde hij het werkelijke wel en wee.
Maar zelfs door dip stunts zag men al gauw heen. Eerst in Nederland, nu ook in het Tourland. Zo kreeg hij nog gisteren in het de Tour adopterende blad I'Equipe een veeg uit de pan dat hij alles uitdeelt, grappen, informaties en handdrukken, maar nog nooit een sigaar van Willem 11. Die krenterigheid speelt Willem II ook in de koers parten. Men weet dat in de wielersport veel. zo niet alles, mogelijk is. Toch verloren Willem ll's vedetten achtereenvolgens'de Ronde van Duinkerken, de Ronde .van Luxemburg en het nationale kampioenschap. En nu kwam de Tour met een aankomst in Maastricht. Met een peloton dat onderling te zeer verdeeld is zodat voor de kleintjes in deze eerste dagen — let wel alweer na die serieuze 'schermutseling van het eerste weekeinde — veel mogelijk is. en toch won Willem II niet. Laten wij voorzichtig zijn en veronderstellen dat Merckx zo eerzuchtig is dat hij aan niemand anders dan aan zichzeli of aan een van zijn ploegmakkers enig succes toestaat.
Lof voor Wagtmans
Laten wij ook veronderstellen dat het waar is wat hij zich in Brussel liet ontsnappen: „Die Wagtmans wordt een grote. Hij heeft mij geïmponeerd. Ik moet op hem letten. Hij is minstens even gevaarlijk als een Roger de Vlaeminck die door de tegenstander wel een als tegenkandidaat naar voren kan worden geschoven". Maar als daarmee moet worden verklaard dat de in de voorste gelederen aahwezige Wagtmans en Ottenbros gisteren de zege niet konden pakken, dan blijft natuurlijk nog de afgang van de andere mannen van Willem II over. Slechts één daarvan had een geldig excuus: Leen Poortvliet: „Ik ben gevallen over die renners die tegen een ploegleidersauto waren opgebotst. Ik kwam lelijk terecht en heb voortdurend last gehad van mijn rechterdijbeen". Hij kreeg gezelschap van de ver achterop geraakte Nijdam die een lichte val had gemaakt maar het over al die irriterende heuvels niet kon bolwerken.
Het tweetal kwam op 21 minuten binnen. Tien minuten achterstand hadden Dolman, Pijnen, Van de Flaes en Haast. Dolman en Pijnen klaagden: „We zaten vast". Dolman speciaal: „Ik heb me voortdurend zitten sparen, maar toen het erop aankwam had ik geen lucht meer over". Maar zelfs de in de hoofdmacht — die een voorsprong had van vijf minuten op een groep met Van Loog en Timmermans — vertegenwoordigde Wagtmans en Ottenbros klaagden: „liet tvas verschrikkelijk. Er was geen ontsnappen aan".
Daarom des te meer is er zoveel ontzag voor een Merckx die alles regeert rn dicteert en die daarbij op dit moment nog de ongevraagde hulp van de elkrar bestrijdende andere favorieten heeft. Merckx persoonlijk joeg het peloton naar een kopgroep waarin Rudi Altig al zijn gramschap botvierde. Altig immers leeft in onmin met zijn Italiaanse ploeg Salvarini, die hem dit weekeinde te weinig gesteund heeft. Hij heeft nu reeds verklaard zijn contract niet te zullen verlengen. Gimondi heeft dat moeten weten, gisteren. Een tot elf man aangegroeide groep rond Altig kwam op drie minuten voorsprong. Daarmee heeft Altig voorlopig weer een sollicitatiebrief geschreven naar een ander — nog onbekend — merk.
Het lot van Billy Jean King hangt op centre-court aan zijden draad
Van onze correspondent HAYE THOMAS LONDEN, 1 juli — Tenslotte dan toch nog zoiets als „Ladies Day"! Voor het eerst op dit Wimbledon stonden de dames in het middelpunt van de belangstelling. Maar dit toernooi is al te ver gevorderd om de charmante vrolijkheid, de dan gebruikelijke sfeer van het ondeugende knipoogje, het nieuwe gewaagde tennispakje en het vleugje Chanel op en rond de groene banen, ook maar een schijn van kans te geven. Deze Ladies Day had een onmiskenbaar grimmig karakter, want de dames die ervoor in aanmerking kwamen, zijn allang niet meer in de stemming voor grapjes bij de thee en aardbeien.
Voor haar gold het bereiken van een plaats bij do laatste vier en daarom is in de hitte van de dag vaak bijzonder verbitterd gevochten. Het kleine, venijnige meiske Casals en de Britse hope Ann Jones slaagden en men zon geneigd zijn om te zeggen; natuurlijk ook Margareth Court en Billy Jean King, ware het niet dat juist vooral zij duizend-en-één angsten moesten doorstaan, alvorens de halve finales te bereiken.
De heren hadden dus plaats gemaakt op het centre-court en court no. één voor het sérieuze spel waartoe de top van het damestennis van vandaag in staat is. De organisatie regelt dat zo, door een dag te stoppen met de herenenkelspelen en het mannelijke tennisgeweld hoogstens tot de dubbelspelen te beperken. De dames krijgen dan echt zoals dat dan heet de kans om de show te stelen. Kr wordt hiertoe door de oude ongenaakbare mannen van de All England Club- in een kunstmatige adempauze van het grote werk goedmoedig en tolerant gelegenheid gecreëerd. Want zoals Wimbledon voor de overwegend vrouwelijke toeschouwers hier* één grote mannen-kijkdoos is, zijn het ook mannen die nadrukkelijk de inhoud daarvan bepalen.
Een hoge back-hand return van Billy Jean Kink in haar jartij tegen Judy Tegart.
Geen stem
organisatie om een of andere reden niet meezit met de afwerking van het programma. De kans op enige emancipatie voor de dames zit er ook voorlopig echt niet in. Over de bestaande regels wordt door ongenaakbare mannelijke Cerberussen gewaakt. En die regels geven heel precies aan wat de vrouwen wel of niet op Wimbledon mogen.
Vrouwen hebben geen enkele stem in We bedoelen maar, dat het dameshet kapittel en de echte „Ladies Day" tennis ook op Wimbledon nadrukkelijk bijvoorbeeld, is zeer beslist het eerste een zaak apart is. Toch verliep de „slachtoffer", dat valt als het de surrogaat-Ladics Day van gisteren tiiel
zonder opwinding. Goed, de kleine Rosemaru Casalr was duidelijk te sterk voor Lesleu Boivry-Turncr. Na het verliezen van de eerste set verhoogde zij het tempo, ging het spel spreiden en won de beide andere .sets.
Ann Jones startte bijzonder sterk tegen ruziemaakster Nancy Richey. Won de eerste set met 6—2 en nam in de tweede een voorsprong van s—o.5—0. Toen volgde een van die merkwaardige inzinkingen die haar spel kenmerken. Dan slaat mrs. Jones de ene fout na de andere, wordt zenuwachtig en verliest de greep op haar spel. Nancy Richey, die men een bijna manlijke vechtersmentaliteit zou toekennen en dus kennelijk ook niet Voor niets in een korte tennisbroek speelt, kwam terug tot 5—5 maar toen had Ann Jones haar zenuwen weer in bedwang en won met
7—5. Nee, de grote spanning speelde zich af rund de als nummer één en twee geplaatste dames. Margureth Court-Smith had een zeer zware dobber aan hel nieuwe Amerikaanse tennistalent Judy Ileldman, die weliswaar vrouwelijk-zacht slaat, maar dal dan zeer intelligent doel en bovendien met grote precisie. Zelfs de nuchtere Margareth Court schrok er enorm van en had aanvankelijk zelfs goen verweer. Zij verloor de eerste set. De 23-jariße Judy Heldman mist nog de routine om van de verwarring bij haar tegenstandsters te profileren. Zij kon niet doorgaan, zoals dat dan heet en dat gaf Margareth de kans tot herstel in de volgende twee sets. Maar ondertussen had zij dan toch eindelijk iemand ontmoet die haar in grote moeilijkheden wist te brengen.
SPORT flitsen Niet ongenaakbaar
Dit gold in nog sterkere mate voor de drievoudige Wimblcdon-winnares Rilly Jean King. die voor het eerst op dit toernooi duidelijk maakte dat zij niet meer de ongenaakbare tenniskoningin van weleer is. Zij mist haar gebruikelijke zekerheid, serveert zwak en beschikt niet meer over de machtige volley's waarmee zij jarenlang de tennisbanen beheerste. Billy Jean King is haar topvorm kwijt en vecht verbeten voor een comeback. Het ging dan ook allemaal erg slecht. Judy Tegart, hel vorig jaar in de finale door Billy Jean King in twee sets verslagen, won overtuigend de eerste set en nam in de tweede een voorsprong van 2—o. Haar slagen waren hard en zuiver, haar wil om te winnen bijzonder duidelijk. Misschien dat in hiel zicht van een daverende sensatie Judy Tcgart de spanning ook niet meer aankon, want plotseling ging zij net als Billy Jean King de meest eenvoudige kansen verknoeien. Billy Jean King kwam langzaam maar zeker langszij, won de tweede set met 5—7 en bepaalde na een uur en 55 minuten tennis de uitslag van de beslissende derde set op B—6.
Tom Okker bereikte ook de kwartfinales van het herendubbelspel. Samen met zijn Amerikaanse partner Marty Riessen versloeg hij de Australiërs Ray Ruffelx en Bilt Bowrey met B—6,8—6, 6—3, O—2. Marty Riessen, vrij zwak begonnen, trok zich naderhand op aan het werkelijk briljante spel van de Nederlander.
0 AC Mllan heeft het voetbaltoernooi In New York gewonnen. In de finale werd stadgenoot Internazionale met 6—» verslagen. 0 De Mexicaan Napoles heeft in Mexico Stad zijn wereldtitel In het weltergewlcht met succes verdedigd tegen de Amerikaan Curtis Cokes. 0 Het Nederlandse Jeußdschaakteam heeft In Zutphen tegen Engeland gespeeld en met 2—l de ieultne genomen. Eén partij werd afgebroken. 0 Het Nederlandse herenbrldgeteam heeft In Oslo een zware nederlaag (8—»i> tegen z;witseriand geleden. Dit ln het kader van het Europese kampioenschap. 0 De Nederlandse dames wonnen van Denemarken. 0 De Nederlander Van der Kruis ls als vtjfde geëindigd In de tweede etappe van de ronde van Joegoslavië. In het algemeen klassement Is Joop Zoetemelk de beste Nederlander. HIJ bezet de twaalfde pliiats.
Te bont
Maar Merckx vond het al te bont worden en dus was, het gauw gedaan. Dat was ook de ervaring van drie Molteni's, waaronder Dancelli, die toch als kopman was beschouwd en zich als tegenkandidaat van Merckx wil laten gelden en Eddy Schutz, die in de derde etappe over Luxemburg best in het geel wilde rijden. Reeds toen echter volgde Stevens in zijn wiel, diezelfde Stevens die als Merckx' lijfknecht het geel naar Charleville mag dragen.
OPZIENBARENDE TRANSFERPERIODE VOORBIJ Ajax op voetbalmarkt het drukst in de weer
Van onze verslaggever AMSTERDAM, 1 juli — De markt is gesloten. Nederland kan nu bevroeden welke formaties de voetbalgrootmachten in het seizoen 1969/1970 aan successen moeten helpen. Afgelopen nacht om
twaalf uur behoorde een toch wel opzienbarende transferperiode tot het verleden. Opzienbarend omdat er door vele clubs veel gehandeld is. Opzienbarend zeker omdat er vooral bij de sterkeren onder de sterken interessante transacties werden geregistreerd. Daarom een korte opsomming van de meest opmerkelijke transfers waarmee de Nederlandse voetbalwereld de laatste weken werd verrast.
En het was weer Ajax dat bet meest van zich deed spreken. Het contracteerde immers FC Twente's en Nederlands topscorer Dick van Dijk, de man die zo'n groot aandeel had in het succes van de Ènschedese ploeg in de jongste competitie. Ajax liet het daar niet bij. Het lijfde ook het talent Nico Rijnders van Go Ahead in en verzekerde zich bovendien van het meespelen van de Zweed Tom Söndergaard die vooi Rupid Wicn uitkwam. Drie spectaculaire aankopen, maar ook drie bijna even spectaculaire verkopen vonden in Amsterdam plaats, Theo van Duivenbode zocht zijn heil bij Feijcnoord, Inge Danielsson, de man die een grote rol speelde in Ajax' Europa-Cupwedstrijden, ging terug naar Zweden en Klaas Nuninga, jarenlang een der steunpilaren van het Amsterdamse keurkorps, verhuisde naar DWS.
Piet Giesen: naar Oostende
Minder aktief
Minder aktief op de transfermarkt was landskampioen Feijenoord. Naast Van Duivenbode werd maar één nieuwe speler gecontracteerd. De Oostenrijker Frans Hasil verliet Schalke '04 om het eens in Rotterdam te gaan proberen. Feijenoord heeft wel pogingen gedaan om de befaamde Slowaak Karol Dobias van Spartak Trnava naar Nederland te halen, maar dat is (nog) niet gelukt. De Rotterdamse club heeft nu zijn hoop gevestigd op de tweede transferperiode. Met Jan Mulder werd, tot _ gistermiddag toe, eveneens onderhandeld. Zonder resultaat echter.1 Anderlceht gaf geen krimp. En dan FC Twente. Het raakte Dick van Dijk kwijt, maar hoopt in de Hongaar Antal Nagy van Standard Luik een waardige opvolger van de koningsschutter te hebben gevonden. Een tweede opvallende zaaJc bij de Enschedesc club: Ilenk Houwaart tekende bij FC Brugge. Evenals dc DWS-er Rob Rensenb'rink. DWS zag nog een opvallende speler vertrekken. Kick van der Vall ging weer terug naar FC Twente.
Minder opvallend, maar wel effectief werden er door ADO plannen voor het nieuwe seizoen gemaakt. De Haagse vereniging, die al maanden geleden beslag op de Noor Harald Berg legde, contracteerde onlangs een tweede Scandinaviër: de Deen Holström. Twee oudgedienden verlieten het Zuiderpark. Harry Heynen ging naar MW en Kees Aarts vond onderdak bij Go Ahead. De Deventer club heeft overigens ogenschijnlijk nogal wat veren moeten laten. Want behalve Nico Rijnders vertrok ook Wietse Veenstra. Zijn nieuwe club heet PSV. En met Henk (Charley) Bosveld gokte Gó Ahead mis. Bosveld tekende bij Sparta dat heel wat te stellen had met doelman Jan van Beveren. Maar de moeilijkheden rond een eventuele transfer naar Ajax en de daaraan verbonden financiële consequenties werden naar tevredenheid opgelost.
Tenslotte de kruimels van de laatste dag. Piet Giesen (ADO) tekende een contract voor twee jaar bij de Belgische eerste divisieclub AS Oostende. Gerrie Deijkers (NAC) werd het eens met Willem 11. Henk Vriens verhuisde van de Tilburgse club naar NAC. Vier spelers' van PSV werden gisteravond aan plaatsgenoot Eindhoven overgedaan. Het zijn: Willy Senders, Hendrik Schalks, Anton de Wit en Peter van Wordragen. Frans Derix en Jan van 't Hek van VVV zochten het wat zuidelijker. Zij tekenden bij de Fortuna/Sittardia Combinatie. Harald Stoter van FSC gaat volgend seizoen echter weer voor VVV spelen. Ex-MVV-er Bertie Willems, die twee jaar voor het Belgische Patro Eisden speelde, is aangetrokken door Roda JC. De Kerkradenaar Fred Gilissen is door Roda JC voor een jaar uitgeleend aan RBC. In Zwolle gaal: men het weei eens met een Joegoslaaf proberen. Zladko Dracic, die vorige week een proefwedstrijd bij AZ'67 speelde, tekende bij de Stichting betaald voetbal PEC-Zvvolle. Piet Mackaay ging van AGOVV naar DOS. Comwall van DWS werd het eens met Blauw Wit. De Volewijckers contracteerde Pim Waayenberg (DWS). Ko Meijer (Blauw Wit) en Hennie Meijer (Haarlem).
Dirk de Ruuter slapte echter over naar Velox. Dat deden verder: Jaap Miedema (DWS) en Rob Meeuwisse (BJauu> Wit). Johan Engelsma koos look roor Velox en niet voor Blauw Wit, zoals oorspronkelijk in de bedoeling lag. Feijenoord heeft Rob de Boom voor een jaar uitgeleend aan Excelsior. In plaats van De Boom keert Piet Vrauwdeunt (uitgeleend aan DFC) terug vaar Rotterdam. SVV deed o)* de valreep tóefi nog een aankoop. Vfn Sparta iterd verdediger Joop Lfing/iorst overgenomen. En Harry van Buuren verwisselt Sparta voor Cambuur.