ADVERTENTIE 1 NEDERLANDERS IN BEZET GEBIED 5 jaren van onderdrukking in een waardevol herinneringsboek.. Met een schat van foto's, reprodukties van kranteberichten, proclamaties, affiches, propagandamateriaal enz. (gedeeltelijk in kleuren). Woord vooraf: prof. dr. J. Presser. In geplastificeerde band f 11,90 binnenkort f 14,50. Profiteer van dit prijsvoordeel! EEN UITGAVE VAN ELSEVIER bij elke boekhandel
De tijd : dagblad voor Nederland
- 01-05-1970
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- De tijd : dagblad voor Nederland
- Datum
- 01-05-1970
- Editie
- Dag
- Uitgever
- N.V. Drukkerij De Tijd
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 842127143
- Verschijningsperiode
- 1965-1974
- Periode gedigitaliseerd
- 1965-1974
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Koninklijke Bibliotheek C 236
- Nummer
- 40538
- Jaargang
- 125
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
Advertentie
EEG-COMMISSIE STELT VOOR Maak van landbouwgronden bossen
BRUSSEL, 1 mei — De Europese commissie, het uitvoerend orgaan van de EEG, heeft de regeringen van de lidstaten zes verordeningen voorgelegd voor hervormingen in de landbouw. De voorstellen zijn een uitvloeisel van het uit 1968 stammende plan-Mansholt tegen de groeiende landbouwoverschotten. Boeren van minstens 55 jaar. die hun bedrijf willen opgeven, krijgen volgens de voorstellen een vergoeding voor inkomstenderving. Mensen jonger dan 55 jaar, die alle landbouwactiviteiten staken, komen in aanmerking voor een structuurpremie, achtmaal de huurwaarde van de door hen bebouwde oppervlakte. Er zal veel aandacht worden besteed aan de modernisering van het landbouwbedrijf, speciaal de voor uitbreiding vatbare onderneming. Boeren, die een ontwikkelingSDlan on tafel kunnen leggen krijgen financiële hulp voor rationalisatie en uitbreiding. Er komt een sociaal-economische informatiedienst voor boeren en een aanvullend opleidingsstelsel voor niet meer leerplichtige landbouwers. Voorgesteld wordt voorts nieuwe grondoppervlakten maar beperkt voor de landbouwproduktie te besteden. Voor herbebossing van landbouwgronden wordt financiële steun verleend. Ook voor de bevordering van de vleesproduktie komen aanvullende maatregelen. Dat gebeurt om de produktie van slachtvee te stimulej-en ten koste van melkvee.
Tijdelijke emissie-stop Geen Zwitserse leningen meer in buitenland
ZÜRICH, 1 mei — De drie grote handelsbanken in Zwitserland hebben besloten de uitgifte van buitenlandse leningen in Zwitserse franken enige Ujd stop te zetten. Het besluit is genomen in overleg met de Zwitserse nationale bank. Het is bedoeld om de druk op de Zwitserse kapitaalmarkt te verminderen. In bankkringen werd gezegd dat de maatregel verband houdt met het feit dat de laatste tijd" op een aantal binnen- en buitenlandse leningen maar matig is ingeschreven. Het besluit geldt alleen voor de drie grote banken maar volgens de zegslieden zullen de kleinere banken het voolbeeld wel volgen. Hoe lang de maatregel van kracht blijft, is een vraag. Men acht het echter vrijwel zeker dat in mei geen buitenlandse leningen zullen worden uitgegeven.
SCHEPEN
Annenkerk 29 te Kaapstad verw Atys 28 v Bangkok n Singapore Capiluna 28 v Bombay n Kharg Kopionella 28 v Thameshaven n Teesport Munttoren 28 te Tenerife Pliiline 28 dw East London- n Mena al Ahmadi Schie Lloyd 28 t.a. Singapore verm 29 v Singapore n Belawan Straat Honshu 2!) te Port Elizabeth verw Ameland 28 v Algiers n Lavera Atlantic Star p 28 Kp Race n Halifax Bovenkerk 28 v Beiroet. 28 te Lattakia Capulonix 28 v Essider n Hamburg Chevron Delfzijl p 28 Elbe n R'dam Daphnis 29 te Izmir verw Gulf Hollander 28 v Bantrjbay n C.ulfhaven Kalydon p 28 Gibraltar n Algiers Kateiysia 28 te Eastham Kelletia 28 v Lavera n R'dam Kerkedijk 28 te Breinen Korenia 29 te Bandar Maslishur verw Koudekerk 29 te Singapore verw Mydrecht 28 v Wilhelmsburg n R'dam Nijkerk p 28 Gibraltar n' Mombasa Overüsel 27 te Eastiondon Radja 28 t.a. Dubai Senegalkust 28 t.a. rede Lagos Acila 29 te Cura^ao Amstellanri 29 te B Aires Archimedes 30 te Guayaquil verw Ares 29 te Antwerpen Attis 30 te Ponce verwa * Cere? 29 te Cristohal Chevron Arnhem 29 te Malmö Choluteca 27 v Los Angeles Arriiuelles Copan 28 v Golfito n Breinerhaven Eeemstroom p 28 Anticosti n Tilbury Grootekerk 29 te Duuala Hilversum 28 te Wilmington Kerkedijk 29 v Bremen n Hamburg Khasieila 29 v Killingholm n Dundee Krebsia 29 te Dublin Loppersum 28 v llouston n New Orleans Loveila 29 v Mena al Ahmadi n Sydne.v Mersey Lloyd 29 v Antwerpen n Bremerhaven Merwe Lloyd 29 te Mombasa Neder Lek 30 te Auckland verw Neder Rhone 23 te Antwerpen Onoba 29 te Punte de Palmas Parkhaven 29 te Santos Poeldijk 28 v Coatzacoalcos n Tainpico Rotte 29 te Acapulco Rotterdam 28 v- Malaga n Bizert Themis 29 te Acajutla Algol 29 te Santos Asmidiske 28 v Port Alfred n Georgetown Congokust 28 v Elbe n Lagos Karachi 29 te Cadiz Kossmatella 29 te Eastiondon Kylix 28 in Panamakanaal Ladon 28 te Paramaribo Neverita 29 v Yokkaichi n Singapore Simonskerk 28 v Antwerpen n A'dam Straat Aigoa 29 te Port Elizabeth Straat Magelhaen 29 te Pointe Noirs Waterland 28 te Bremen Amenan 29 ïe Penang Arca 30 te Bangkok verw Camitia 28 te Liverpool C.iessenkerk 28 v Livorno n Marseille Holendrecht 28 v Macapa n Genua Kamperdijk 28 v Glasgow n Cristobal Karimun 29 te Port Swettenham Overijssel 28 v East London n Durban Purmerend 30 tc Saigon verw Safoceana Auckland 29 te Mauritius Statendam 29 te Agana verw Straat Franklin 28 te Kobe Straat Frazer 29 te Abidjan Sraat Fushiml 29 te Kobe Straat Torres 28 te San Diego Straat Freetown 28 v Kaapstad n Singapore Tamara 28 t.a. rede Chittagong Zeeland 29 te Singapore Daphnis 29 te Izmir Gulfhansa 28 v Kawasaki n Singapore Koudekerk 29 te Singapore Meerdrecht 29 te Malaga Schelde Lloyd 2!) v Antwerpen n R'dam Straat Florida 29 te Yokkaichi Straat Luanda 29 te Wellington Vli*t 28 v Thio n Japan.
Opmars
De pinda is de laatste jaren sterk in opmars. De oorzaak is vermoedelijk dat er een grote voorkeur is gegroeid voor de „snack", en wel onder invloed van de televisie die veel mensen 's avonds in huiselijke kring vasthoudt. Ook de verhoudingsgewijs lage prijs speelt een rol. Die prijs is namelijk in zeven jaar met 25 procent gestegen. De gemiddelde prijs die de grossier betaalt was in 1963 per kilo f 1,90. terwijl dit bedrag vorig iaar tot f 2.35 was opgelopen. De markt is volgens het rapport als volgt verdeeld: Duyvis 30 procent, Calvé 15 procent. De Schaap en Felix elk 6 procent, overige merken 43 procent. De grootste leverancier van pinda's is de firma De Schaap in Amsterdam die zowel eigen-merk-, winkeliersmerken en merkloze pinda's levert. Het aandeel van deze firma in de markt voor directe consumptie zou eenderde bedragen. De Schaap levert onder meer aan Albert Hei|n. De markt wordt feitelijk beheerst door drie grote importeurs: l)e Schaap, Duyvis en Calvé, die samen ruim driekwart van de afzet voor hun rekening nemen.
Gebrand
De meeste pinda's — invoer uit Zuid- Afrika, Zuid-Amerika en China — worden in ons land zelf gebrand. De invoer van gebrande pinda's is gering. Maar 4 procent van de noten wordt in de dop gekocht. Ruim tachtig procent van de omzet ln pinda's vindt plaats via de kruidenierszaken. De notenbars — aantal ongeveer 125 — verkopen vooral onverpakte noten, en hun aandeel in de totale markt is niet groot. Verwacht wordt, dat de grote levensmiddelenconcerns zich meer op de verkoop van losse pinda's en andere noten zullen toeleggen.
Koersen in Tokio scherp omlaag
TOKIO, 1 mei — De effectenbeurs van Tokio heeft gisteren de grootste koersdaling in haar geschiedenis doorgemaakt. liet algemeen gemiddelde, zakte met bijna negen procent. Veel Japanse beleggers begonnen bij opening van de beurs na de nationale feestdag van eergisteren met liquidatie van hun effectenbezit en ook buitenlandse beleggers bleven verkopen, soms tegen ongelimiteerde koersen. In totaal werden 190 miljoen aandelen verhandeld. Vooral Sony, IWatsushita Electric,-Ilitachi, Toshiba en andere vooraanstaande fondsen die sedert verleden jaar veel, door het buitenland zijn gekocht krrgen zware verliezen te incasseren.
DAF SCHRAPT ALLE GROTERE MODELLEN
Van onze automedewerker
EINDHOVEN, 1 mei —De I)AF heelt de reeds enkele jaren ambitieus aangekondigde DAF 77, een middenklasse-wagen met een 1,5 liter motor, van het produktie-programma geschrapt. Voorlopig blijft men meer heil zien in de huidige kleinere modellen. De prototypes van de DAF 77 hebben al rondgereden en de door de Italiaanse ontwerper Michclotti ontworpen carrosserie is reeds door de fotografen op de plaat vastgelegd.
Ook de andere „grotere" modellen, de DAF 88 en dé DAF 09, die men in Eindhoven enkele jaren geleden op de programma-lijst had gezet, zullen — althans voorlopig — niet worden gebouwd. De Nederlandse autofabriek laat de „middenklasse" en de „grotere klasse" over aan de andere merken en concentreert zich liever op de huidige range.
Amerika
Ook in de Verenigde Staten begint men zich bezorgd te maken over de ontwikkelingen bij de IOS-groep. Een groot deel van het vermogen van de 10§-funds is belegd in Amerikaanse aandelen. De koersdaling voor de aandelen van de lOS-houdstennaatschappijen zou er toe kunnen leiden dat de beleggingsgroep gedwongen wordt een groot aantal van haar uitstaande fundparticipaties terug te kopen. Dit kan er toe leiden dat de IOS-funds veel Amerikaanse aandelen ' van de hand moeten doen om geld vrij te maken. Het invloedrijke Amerikaanse blad Wall Street Journal suggereert zelfs dat de-moeilijkheden bij de lOS een van de oorzaken zijn van de huidige malaise op de Amerikaanse effectenbeurzen.
Zoals bekend, is de koersdaling van de lOS-aandelen het gevolg van het niet realiseren van de door de groep voorspelde winststijging. Aanvankelijk had IOS voor 1963 een winst van 30 miljoen dollar voorspeld. Deze prognose moest latei worden verlaagd tot 20 miljoen dollar, wat altijd nog aanzienlijk meer is dan de winst van 14 miljoen dollar over 1968.
Drie merken beheersen markt OMZET IN PINDA'S HONDERD MILJOEN Populariteit groeit snel, evenals, concurrentie
Van onze verslaggever
AMSTERDAM, / mei — De Nederlandse bevolking besteedt jaarlijks een bedrag van ongeveer 100 miljoen gulden voor de aankoop van pinda's. Vijftig procent der bestedingen komt de merkprodnkten ten goede, de andere helft betreft merkloze pinda's en pinda's die grootwinkelbedrijven onder eigen merk verkopen.
Volgons een onderzoek van Recla- Janssens Advertising kenmerkt de pindamarkt in ons land zich door een sterke prijsconcurrentie van merkloze verpakkingen en de eigen merken van he' grootwinkelbedrijf en de vrijwillige filiaalbedrijven. Ongeveer tweederde van de afzet betreft gezouten pinda's. Plastic-zakjes van 250 tot 500 gram nemen het leeuwedeel van de omzet in beslag, het kleine restant wordt geleverd in blik of in vacuümverpakking.
De verkopen van pinda's in de dop maken nog maar een heel klein deel (vier procent) uit van de totale omzet. Gezouten pinda's in plastic zakjes vinden de meeste aftrek.
Minder winkels meer omzet bij Vivo
Van onze verslaggever
AMSTERDAM, 1 mei — Het aantal winkels aangesloten bij het vrijwillig filiaalbedrijf VIVO is vorig jaar met 162 tot 1578 winkels teruggelopen. Dat is de grootste teruggang in een jaar tot nu toe. Verwacht wordt dat deze ontwikkeling zich dit jaar verder voort zal zetten. Ondanks het teruglopen van het aantal leden is de totale verkoopruimte van de Vivo-organisatie toch met anderhalf procent toegenomen. Ook de totale omzet steeg tot 510 (510) miljoen gulden. Het aantal groothandelsondernemingen, aangesloten bij Vivo daalde tot 10(13), verwacht mag worden dat de groothandelssector zich binnen afzienbare tijd als één juridische eenheid zal manifesteren.
De directie merkt in haar jaarverslag op dat de verbruikersmarkt zich in Duitsland veel sterker heeft-ontwikkeld dan in Nederland. De prijzen in de Duitse verbruikersmarkten liggen 10 pet beneden de prijzen in winkels van het gangbare type. De totale handelsmarge van groot- en kleinhandel tezamen ligt in Duitsland op 31 a 34 pet. wat ongeveer 10 pet hoger is dan in Nederland. Nederland is een voorbeeld van goedkoop distribueren, dankzij het stelsel van de verticale prijsbinding, aldus de directie.
Ierse banken dicht na acties personeel
DUBLIN, 1 mei — Alle 900 banken in lerland zijn vandaag gesloten gebleven omdat door de al acht weken durende langzaamaan-actics van de bankbedienden een verschrikkelijke achterstand in het werk is ontstaan. De bond van bankbedienden eist nieuwe salarisschalen voor zijn 7000 leden, van wie er 5000 nog geen 130 gulden per week ontvangen.
Bondsregering gealarmeerd door koersdaling Duits onderzoek naar IOS OOK WALL STREET BEZORGD
BONN, 1 mei — Het Westduitse kabinet onder leiding van kanselier Willy Brandt heeft bij de i nternationale beleggingsgroep Investors Overseas Services (IOS) aangedrongen op een zo spoedig mogelijke publikatie van de jaarcijfers van de groep over 1969. Duitse regeringsdeskundigen zullen bovendien een onderzoek instellen naar de onafhankelijke accountantscontrole van de vijf in de Bondsrepubliek geregistreerde lOS-beleggingsfondsen. De Westduitse regeringswoordvoerder Conrad Ahlers heeft dit gisteren in Bonn meegedeeld. De maatregelen van de Duitse regering zijn een rechtstreeks gevolg van de scherpe koersdaling voor de aandelen van de lOS-moedermaatschappijen van de laatste weken. Begin van deze week heeft het Duitse ministerie van economische zaken reeds onderzocht of de vijf lOS-funds in de Bondsrepubliek geheel volgens de wet in de Bondsrepubliek zijn geregistreerd. Dit bleek wel het geval. Dinsdag heeft de Westduitse onderminister van economische zaken Klaus Dieter Arndt over deze zaak een onderhoud gehad met vertegenwoordigers van de Duitse lOS-organisatie. De eerste dagen van deze week zijn de koersen van de twee lOS-holdingmaatschappi jen lOS Limited en IOS Managment op een nieuwe dieptepunt gekomen Op de Amsterdamse effectenbeurs daalde de koers van lOS Ltd., de topholding, van maandag op dinsdag van fi dollar naar 4,80 dollar. De overkoepelende beheersmaatschappij lOS Management zag haar aandelen daien van 16,75 dollar naar 12 dollar. Woensdag was er voor lOS Ltd. een licht herstel tot 4.85 dollar, maar de aandelen lOS Management bleven staan op het zeer lage niveau van 121 dollar
„Dat is vreemd. Ik weet zeker dat er vanmorgen nog lOS stond" Uit: Sunday Tim»*
Stakingen bij Fiat kostten 277.000 voertuigen
TURIJN, 1 mei — Het Italiaanse Fiat-concern heeft door de stakingen van vorig jaar 277.000 voertuigen minder gemaakt dan de bedoeling was. Twintig miljoen manuren zijn door die stakingen verloren gegaan, zegt het jaarverslag van Fiat. Ondanks dit alles heeft men in 1969 de produktie met 32.181 wagens kunnen opvoeren. In 1968 waren er 1.452.297 wagens gemaakt en in 1969 1.484.478. waarvan 583.646 voor export. Bovendien zijn er vorig jaar onder Fiat-licentie buiten Italië 330.000 auto's geproduceerd. De totale omzet steeg met bijna 550 miljoen gulden lot 8,2 miljard gulden. Eind 1969 hadden Fiat en haar dochtermaatschappijen, waaronder Autobianchi. 170.882 mensen in dienst, 12.000 meer dan een jaar daarvoor.
Nieuw bedrijf in Maastricht
Van onze verslaggever
MAASTRICHT, - 1 mei — ïfr Maastricht is een nieuw bedrijf voor de vervaardiging van apparaten voor airconditioning en ventilatie gesticht op de industrieterreinen bij de Beatrixhaven. In het complex van Ventair vinden 150 personeelsleden werk, onder wie enkele tientallen oud-mijnwerkers en mijnbeambten.
MARKT VERDEELD TOT LAGER
NEW YORK, 1 mei — De Newyorkse aandelenmarkt sloot gisteren verdeeld tot lager, na een dag die besteed werd aan het consolideren van do woensdag gemaakte winsten. De opleving van woensdag zette zich gistermorgen voort, maar later verdween de kooplust. Tegen sluitingstijd werd de stemming weer wat vaster. Analisten hadden de consoliderende stemming verwacht, vooral met het oog op het besluit van de regering om militaire adviseurs naar Cambodja te zenden. Een brief van het Witte Huis aan een aantal vooraanstaande congresleden beschreef de Cambodjaanse operatie als van korte duur, die niet zal leiden tot een „Vietnam-situatie" Bij de sluiting noteerden er van de 1594 verhandelde fondsen 692 hoger, en 646 lager. In de beweeglijke glamoursector verloor IBM 2'i dollar. Xerox steeg l 1'» dollar. Verder moest Burroughs 1 5/8, en Polaroid 3 Va dollar prijsgeven. Van de kwaliteitsfondsen verloor Am. Telephone 1/8 dollar. In de kopersector verloor Copper Range l'/i dollar. De meeste andere koperaandelen waren vast. ondanks de bekendmaking dat hel ministerie van justitie is ingeschakeld bij het onderzoek naar de verhoging van de koperprijs. In de oliegroep noteerde SOHIO 1 dollar lager, de andere olieaandelen veranderden maar weinig.
Omzet 9.680.000 (15.800.000) Shares. 29/4 30/4 29/4 30/4 Admlral C 9 8% H"ora M 42% 42% i Air Red 17% 17% fruehauf 30% *'#> 1 Allegh P 19;* 20 Gen Clg 28% 31% | AU Cbem 21 20% Gen El 71*» 71% Alcoa 64% 64% en 'f I^'* Am.Brand 33;* 34'/. °Pn Mot 69 » 69 « . Am Can 40% 40% Gen F.Ut 22% 22 j Am. Cyan 27 27 Gen Tel. 26% 26% . A EU. Pow 28 28V. Getty OU 43% 43% Am Enk» 31% 31!* Gillette 41% 41T's Am. Met 33% 33% Gtmbel 35% 33% Am Mot 8% B*. Goodyear 23% 23% Am Rad 33;* 33'/* Grace 24% 25% Am Smelt 30% 29% Gul! OU 24;* 24% Am S.Afr 36 38 Hellef WE 20 20% Amstedt 3254 32 Honeywell Ul', 118% Ain r.T. 48 47% 111 Cen" 21''* 263 4 Ampex C 22', 22% iHH 3% 80% b 80% b Anaconda 2fi% 27'* VB M. 30A','« 298 » • A Louis G 27'4 27 Int Flav 57 57 ArmcoSt. 23% 24 'nt H«rv 26',4 26% Ashland O 21% 21V. Int. Nick. 41 41 AU. HeX. 54'« 54% tnl Pap 33 34 Balt.O «% 64% 64% Idem pret 50% b 59% b BayukClg 10 10% [°tTSUv*T 11'' B end li 25% 23% 48% 48% Be tb Steei 27 26% lntT
Sluiting van Beckers in gemeenteraad
BERGEN OP ZOOM. 1 mei — In verband met het massale ontslag van de 500 personeelsleden van de Ilaardenfabriek Beckers, in Bergen op Zoom zal de gemeenteraad van die plaats vrijdagavond in een buitengewone openbare vergadering bijeen komen. Of) deze vergadering zal worden besproken wat voor het gedupeerde personeel kan worden gedaan en wat de ontwikkelingen ten gevolge van dit ontslag voor Hergen op Zoom zullen zijn. Het voltallige personeel van Beckers. Becking & Bongers heeft via de vakbonden een telegram gezonden naar de ministers van economische zaken en sociale zaken en volksgezondheid. waarin het zegt ..met stomheid geslagen te zijn over de weigering van de minister van economische zaken van een bedrag, dat in het niet valt bij andere kredietverleningen. waardoor 700 man zonder werk komen". Volgens de directeur van bet Gewestelijk Arbeidsbureau kunnen op de Machinefabriek Holland in Bergen op Zoom direct 40 mensen te werk worden gesteld, terwijl op de ijzergieterij van de firma Asselbergs tussen de 25 en 30 arbeiders werk kunnen krijgen.
Hunter Douglas bouwt in Oudenbosch
ROTTERDAM,, 1 mei — Het Canadpse bedrijf Hunter Douglas gaat een modern produktie- en distributiecentrum bouwen aan dc Mark onder de gemeente Oudenbosch. De investering voor de eerste fase van het project zal bijna 9 min. gld. bedragen. Het is de bedoeling aan het eind van
de zomer met de bouw te beginnen. Eind 1971 moet alles bedrijfsklaar zijn. Aanvankelijk zullen meer dan 100 man in de nieuwe vestiging werk vinden. Het concern levert produkten voor het wonen en bouwen. De groep beschikt voorts over een vestiging in Leek.
Winst Unikap vrij stabiel
AMSTERDAM. 1 mei — In de eerste twintig weken van het lopende boekjaar 1969/70 zijn de resultaten van rijwielfabriek Unikap nagenoeg gelijk gebleven. Dit heeft het bestuur in de jaarvergadering meegedeeld. Voornamelijk ten gevolge van de lange winter zijn de omzetten tot nu toe enkele procenten lager dan vorig jaar. De Amerikanen hebben veel minder rijwielen besteld. Daarentegen ontwikkelt de binnenlandse orderportefeuille voor rijwielen zich gunstig. Hier zijn de orders met meer dan 30 pet gestegen.
De heer Spierings van de Vereniging Effectenbescherming had ernstige kritiek op de dividendpolitiek. „Evenals vorig jaar vinden wij het dividend (10 pet) te hoog in verhouding tot de winst per aandeel en de bankschuld
van 1 miljoen gld.." zo zei hij. De directie antwoordde dat de bankschuld nu '2.5 miljoen bedraagt.
HET WEER
Het weer in Europa
f'11* \nh Amsterdam zwaar bewolkt 8 4 1 De Bilt zwaar bewolkt 8 2 1 Deelen zwaar bewolkt 9 1 0,3 Eelde. licht bewolkt B 2 0 Eindhoven zwaar bewolkt 8 -0 2 Den Helder zwaar bewolkt 8 6 0 Rotterdam zwaar bewolkt 8 2 4 Twente zwaar bewolkt 9 11 Vlissingen zwaar bewolkt 10 5 0 Beek zwaar bewolkt 7 1 ♦> Aberdeen zwaar bewolkt 10 1 0 Athene onbewolkt 24 14 o Barcelona half bewolkt 17 8 0 Belgrado half bewolkt 14 4 0 Berlijn regen 7 1 2 Bordeaux motregen 15 7 0.2 frankfort zwaar bewolkt 9 3 2 Genéve regen 11 4 2 Grenoble regen - 5 3 Helsinki onbewolkt « 2 2 Innsbruck sneeuw ® \ * Kopenhagen licht bewolkt 7 4 0,2 Lissabon onbewolkt 25 14 0 Locarno onbewolkt 15 2 0 Londen zwaar bewolkt 13 8 0,1 Luxemburg zwaar bewolkt 6 0 5 Madrid onbewolkt 21 6 0 Malaga zwaar bewolkt 22 9 0 Mallorca onbewolkt 19 5 0 München sneeuw 6 15 Nice zwaar bewolkt 17 9 0 Oslo licht bewolkt 12 2 O Parijs zwaar bewolkt 14 7 7 Rome half bewolkt - 2 0 Stockholm zwaar bewolkt 11-2 0 Wenen regenbui 10 1 3 Zürich zwaar bewolkt 7 1 10
Weinig wind
DE BILT, 1 mei (KNMI) - Een depressie boven de Oostzee is in de afgelopen vierentwintig uur sterk opgevuld. De noordelijke stroming aan de westflank van deze storing is daardoor afgenomen en op de nadering van een zwakke rug van hoge druk die nu boven de Britse Eilanden ligt heeft de wind de neiging om verder te krimpen. Het ziet er naar uit dat deze rug zaterdag ten oosten van ons land zal liggen zodat dan met zuidwestelijke Wind zachtere lucht kan worden aangevoerd. Verwachting voor zondag: Aantal uren zon: 2 tot 8. Min. temp.: van ongeveer normaal tot 4 graden onder normaal. Max. temp.: 0 tot 5 graden onder normaal. Kans op een droge periode van minstens 12 uur: 80 procent. Kans op een geheel droog etmaal: 60 procent-
In 1969 twee miljoen Volkswagens erbij
WOLFSBURG, 1 mei — In het afgelopen jaar heeft het Westduitse Volkswagen-concern ruim twee miljoen auto's geproduceerd. Bij de uitvoer vormden de verbeteringen van de afzet in Brazilië, Mexico en Zuid-Afrika alsmede verbeteringen van de positie in Europa een tegenwicht voor de kleine vermindering van de afzet in de Verenigde Staten, die vooral het gevolg was van de staking in de Amerikaanse havens in het begin van het jaar. De kever die al twintig jaar wordt vervaardigd, is vorig jaar de succesrijkste wagen ter wereld gebleven. Er worden er dagelijks vijfduizend van gemaakt. De concern-omzet is in 1969 met 19,1 procent toegenomen tot 13,9 miljard Mark. De buitenlandse omzet steeg 11,9 procent en de binnenlandse met 41,6 procent.
Nederlandse fondsen
(Opgave firma Hentz en Co.) NEW YOKK, 30 april — Kon. Olie 35'i-s; ( Unilever 241,i-5 (24%), Philips ie\2-V» (16Vi-Ti). K.L.M. 34Va <35» i). Hoogovens 136>/«b (142y2b). Op basis van de laatste koers van de dollar ad. ƒ 3,63 ft (ƒ 3.63 A), komt bovenstaande notering voor Kon. Olie overeen met een Amsterdamse Koers van: f 129.10- 130 (130-.90), voor Unilever van: ƒ 88.20-90,90 (89,50), voor Philips van: ƒ 60-1.40 ( 60-1.40), voor K.L.M. van: f 125,40 (128.20). en voor Hoogovens van: 495,40 (518,10).
Dow Jones
27/4 28/4 29/4 30/4 Industrlal* 735.15 724,33 737,39 736,07 Sporen 157.94 155,39 157,64 156.37 BondS 68.72 68.78 68.66 68.70 UtllUie* 109.34 108,80 108.67 108,67
Standard and Poor
27/4 28/4 29/4 30/4 Industrlal* 89.11 87.75 89,58 89,24 Sporen 33.95 33.37 33.79 33.61 UtllltlM 54.24 53.89 53,97 53.93 Sameng gem 81.46 80.27 81.81 81.52
Beurs Montreal
i ' 29/4 30/4 29/4 30/4 ' Can. rund 59,25 150,34 1 Masa.Ferg 13?, 14 Com. Batb 18»/* 19 NaUtesa.l 7.81 ] 7.40 1 r Oom. Tar. 14V« 15>,i Shell Can. 26' i 26 , HuslctOU. 10 103 i ShellCanW 11»4 ,11% i Ind ÖJSJr. 8,16 b 8.16 b Steeprock 3.85 1.85 » Inl Nat.G 9?'» 9s,ib