ADVERTENTIE Evoluon: symbool van menselijke vooruitgang. Klein wereldwonder in Kindhoven. Het Evoluon is een „aktieve" expositie, gewijd aan het menselijk vernuft, onze samenleving, dc techniek. U, als bezoeker, bent zelf betrokken bij alles wat in het Evoluon gebeurt; zelf drukt u op de knoppen, zet u apparatuur in beweging, zelf werkt u met een computer. In het futuristische, zwevende Evoluon geeft Philips u een beeld van dc fantastische mogelijkheden der mensheid. evoluon ''f, ..aktic expo? gesticht door Philips. Geopend: dagelijks t* J van 10-18 uur; opzon-en fT feestdagen van 12-18 uur. .. •
De tijd : dagblad voor Nederland
- 14-05-1970
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- De tijd : dagblad voor Nederland
- Datum
- 14-05-1970
- Editie
- Dag
- Uitgever
- N.V. Drukkerij De Tijd
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 842127143
- Verschijningsperiode
- 1965-1974
- Periode gedigitaliseerd
- 1965-1974
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Koninklijke Bibliotheek C 236
- Nummer
- 40547
- Jaargang
- 125
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Advertentie
Advertentie
ADVERTENTIE
Vanavond: Experiment in Zweden Bob Ris van VPRO: „Onderwijs in Nederland een ramp"
IN GOTENBORG IN ZWEDEN staat een oorspronkelijk door drie jongens opgericht experimenteer-gymnasium, waar 180 leerlingen hun lesjes leren. Maar heel anders dan hier in Nederland. Ze hoeven niet op school te komen. De school is van hen. Ze besturen de school zelf. Het rijk betaalt, de raad voor het onderwijs is uiteindelijk verantwoordelijk. Naar deze school trokken VPRO-onderwijsspecialist Bob Ris, cameraman Jaap Buis en correspondent voor Zweden D. van Dijk. Bob Ris „We willen met het prorramma, dat we daar gemaakt hebben laten uien, dat democratie op school kan. ïn Nederland loopt alles tot en met Beverwijk vast op de argumentatie dat kinderen van zestien jaar verantwoordelijkheid niet kunnen dragen. Voorlopig is' echter alleen nog maar bewezen, dat ze het niet mogen. Misschien zullen ze het moeten leren. Maar In Zweden wisten de leerlingen — puur kapitalistisch land, weliswaar met 34 jaar socialistische regering — er ook niets van". Toen het VPRO-drietal op de school aankwam zag het onmiddellijk een verschil met andere scholen. Gekleurde geëngageerde leuzen over vrede moesten het oude stinkgebouw mooier maken. De school wa.s duidelijk van de leerlingen, die ook 's avonds vaak hieven. Na enkele dagen maakten de drie een plenaire vergadering mee, die wo*dt voorgezeten door iemand die steeds opnieuw gekozen wordt. Ditmaal een jongen van zestien die het er beter afbracht dan bij de talloze VPRO-vergaderingen gebeurt. Op de vergadering werd trouwens geen wissewasje besproken; integendeel: de begroting kwam aan de orde.
Bob Ris: Wantrouwen in goedheid der mensen
Moeilijk
Ook in Zweden is zoiets een ook door de regering nog gewantrouwd experiment. De leerlingen zijn in alles vrij, behalve dé exameneisen. Met de leraren en de rector is het .jij en jou. Leraren, die overigens van conventionele scholen afstammen, vinden die nieuwe methode wel erg goed, maar vreselijk moeielijk. „Je kunt je moeilijk op de lessen voorbereiden, omdat iedereen ook zijn eigen leermiddel mag kiezen. Je bent geen autoriteit meer, die zijn lesje afdraait. Maar de studie-resultaten zijn over het algemeen goed". De drie Zweedse jongens die indertijd het initiatief namen tot de oprichting van de school, zijn eigenlijk niet helemaal tevreden. „Zoals de school nu is. is ons doel niet. Ons doel is het Zweedse onderwijs te veranderen. We moeten weg van de competitie-normen in deze kapitalistische stihkmaatschappij" De mening: van Rob Ris over het ondcrwU* in Nederland: „Ken ramp. Mensen uit minder begaafde miljeus gaan nog steeds onderdoor, liet begint eigenlijk al veel vroeger dan bij het voortgezet onderwijs. Eén van de grote grondfouten is volgens mij, dat het basisonderwijs maar zes jaar duurt. Kinderen worden op zo'n manier op hun twaalfde' al geacht een keuze te maken, die ze niet kunnen maken. De leraren worden geacht in één jaar (de brugklas) leerlingen te beoordelen en te veroordelen. Nederlandse onderwijzer» en leraren zeggen nog steeds: Wat weet u ervan. Zij staan nooit ter discussie. Ze zijn ook niet competent. Evenmin als ik dat ben, eigenlijk".
Alternatief
Over het programma van vanavond: „Dit programma over dat experimenteer-gymnasium is geen alternatief. Volgend seizoen zijn we overigens bij de VPRO-televisie wel van plan om heel structureel een aantal dingen aan de orde tc stellen. Het kleuteronderwijs, het basisonderwijs, de werkende jeugdopleidingen etcetera. De bedoeling is dan wel degelijk om te kijken hoe het anders kan. Maar eigenlijk heb ik er geen vertrouwen meer in. ik bezit tegenwoordig een fundamenteel ongeloof in de goedheid van mensen. Het organiseren van het onderwijs is niet een - kwestie van bepaalde standpunten, maar van bepaalde belangen, oké,- een vreemd soort 'klassestrijd. En die strijd moet je uitvechten. Ik geloof niet dat mensen zo dom zijn dat ze bewust enkele fouten aanvaarden in de wet. Tot de strijd uitgevochten is geloof ik gewoon niet aan goede bedoelingen. Je wilt een voorbeeld? In Beverwijk was dat conflict met de leerlingen. Enkelen van hen gingen samen met écn van de geschorste leraren naar staatssecretaris Grosheide om een alternatief plan aan te bieden. Wat was hel grote argument van Grosheide: Ja, maar moet je eens horen, dit is niet revolutionair genoeg". Terwijl de leerlingen bewust zich gematigd hadden. Kijk, zo kun je natuurlijk inderdaad alle kanten op. SUSANNE PIET
Verbazende vergelijking gezien
IN ~De grote dag van Berta Laube," een Duitse televisie-film van Dieter Meischner, ziet men een bijzonder energieke dame — een tikkeltje dienstklopperig zelfs — één dag aan het werk in een grote fabriek. Zij tracht met goedhartig fanatisme iedereen in haar omgeving aan te sporen tot een drastische- krachtsinspanning ten bate van „het grote geheel."' Zij doet dat met wisselend succes. De hele onderneming voor die dag loopt tenslotte nog de mist in ook.
Ik kon met de beste wil van de wereld nergens in dit werkstuk iets van een sociale .'inslag ontdekken, hoogstens iets van een persoonlijk dramaatje. Het verbaasde mij daarom dat meteen na de vertoning van de film een aantal jonge Nederlandse werknemers in de gelegenheid werden gesteld toestanden in hun eigen omgeving te vergelijken met die, welke zij zojuist op het scherm hadden waargenomen. Zij deden het keurig, daar niet van, en het zal ook best zo zijn dat jongeren in verschillende bedrijven niet altijd even taktvol worden opgevangen, maaier viel nauwelijks iets te vergelijken. Marcel van Dam, de ombudsman, confronteerde ons met de ellende die mensen soms moeten ondergaan,' die na uitgezeten straf weer in de gewone maatschappij willen terugkeren. Tot zijn eigenlijke proporties teruggebracht luidde het probleem: hoe kan het bestaan dat het werk van de reclassering in bepaalde gevallen kan mislukken door tegenwerking van andere overheidsinstanties. Daar kwam gisteravond nog niets van aan het licht. Maar de ombudsman komt er nog nader op terug. H. Hn.
let op TELEVISIE
„Ark 2" is een popopera die het verhaal van Noach in ccn actuelere interpretatie laat horen. De opera wordt gezongen door de Engelse popgroep Flaming Youth op Nederland I, 19.04 uur (TROS). In plaats van het programma „Concerto pour un exil" een film van Roger Piqué over het medisch front in Vietnam. Verder zijn dc Bcverwijkse chirurg N. van Rijn en de Wassenaarse hoogleraar in de Wereldgezondheidszorg prof. dr. J. H. de Haas uitgenodigd om over dit onderwerp te spreken op Nederland 11, 21.50 uur (VPRO). !
RADIO
Vanavond een door de Nederlandse schrijver Diek Dreux (van het televisie-spel Rare vogels) geproduceerd hoorspel „Besmeurd monument". Op Hilversum'l," 21.25 uur (AVRO).
dagpuzzel
■ KRUISWOORDRAADSEL Horizontaal: 1. verzwaring; 2. uitvinding van Edison; 3. redding (Eng.), slot; 4. boom, type school; 5. welwillendheid; 6. flambouw; 7. schuif bak, bid; 8. hinderpaal; 9. Verenigde Naties, op die manier: 10. kier. boom; 11. beflijster. Verticaal: 1. akkerbouw; 2. trekgordel; 3. steekbrem; 4. Rev. Min. Cand. (afk.), waterstand, landbouwwerktuig; 5. talisman. term bij kaarten; (5. verklarende aantekening onder aan bladzijde. voorzetsel; 7. klaar, harssoort; 8. dicht, land in Mesopotamie, lidwoord; 9. elektrisch geladen deeltje. Frans voegwoord, standaard; 10. verouderd voegwoord, ruimte. OPLOSSING VAN.I 2 MEI Horizontaal: 1. praktisch; 2. rern. odol; 3. evangelist; 4. Fin, aa, pst; 5. eeuw, list; 6. creatie, TV; 7. naaste; 8. islam, Nel; 9. tri, tekkel; IU. basis, rede: 11. CK. molen. Verticaal: 1. prefect, tbc; 2. revier, Irak; 3. amanuensis; 4. Waal, in; 5. toga. taats; 6. idealisme: 7. sol, iet, KRO; 8. clips, enkel; 9. sstt. Eedc; 10. PTT. villen. OPLOSSING VAN 13 MEI 1. amanuensis: 2. .enormiteiten; 3. eco» nomie; 4. sacristie. Op de streepjes: mensen met een missie.
Bruintje Beer en de ijsfiets
3d In ccn paar minuten tijds is het water bevroren en er kcmen ma33ieve onderdelen voor de brug tevoorschijn. Ze worden op sleden gezet, zodat de elfjes er niet al te erg mee hoeven 9jouwen. Bruintje en Jaapje helpen mee de sleden naar de kapotte brug te duwen. „Tot nu toe gaat alles prima", zegt Jaapje. „Vind Je het ook niet fijn dat de brug straks weer gerepareerd is?" „J-ja", zegt de kleine beer een tikje onzeker. ..Ik hoop wel dat er niets fout cjaat". Maar Jaapje is er van overtuigd dat het allemaal best zal lukken. Gespannen kijken de twee vrinedjes toe hoe de nieuwe onderdelen met een kraan naar de kapotte brug worden getransporteerd.
VIERDE LACH EN TRAAN SHOW Johnny Hoes presenteert weer zijn „artiestenstal"
Van onze verslaggeefster HILVERSUM, 14 mei — Bij Johnny Hoes, die artiest is inplaats van' artist, gaat het altijd gezellig toe. Onlangs heeft hij met .zijn'* artiesten weer een „Lach en een traan show" opgenomen, ergens in Mechelen waar een vrolijke, met „Breugheliaanse taferelen beschilderde zaal voorhanden was en het ging daar heel gemoedelijk van hatsekidee of jamoeder-pak-gerust-j e-zakdoekmaar. Johnny Hoes heeft met die show, die .a op Nederland 2 zal worden uitgezonden, al drie keer eerder ervaring gehad. Drie keer eerder hebben de mensen uit de zogenaamde „artiestenstal van Johnny Hoes" de fijne smartlappen of meeslepende wijsjes met veel succes op het beeldscherm gebracht. Meesmuilend afgekeurd door de een. hartelijk ontvangen door de andere maar in ieder geval druk bekeken en beluisterd. Nu de vierde show in de reeks. De Zangeres Zonder Naam komt weer en Zwarte Lola en de Heikrekels en Joop de Knegt. Wie kent ze niet en wie hoort niet graag hun wijsjes. De verkoopmaatschappij van de grammofoonplaten van Hoes maakt in een speciaal stencil gewag van de gang van zaken bij de ppnamen van de vierde Lach on Traan. Die mensen zijn er bij geweest en het is hel beste hen over enkele episoden aan het woord te laten: Spits De spits wordt afgebeten door de Heikrekels' die met een instrumentale „casatschok" de eerste uitsmijter van de avond leveren. Nauwelijks zijn de camera's van hen weggedraaid of aan de voet van het langwerpige podium begint mevrouw Schippers met de nieuwste hit van de Eleonora's „Tussen sneeuw en edelweis" en van het andere eind van het podium komt Herma Beuten haar tegemoet. Daarna worden de camera's gericht op het Enschedese orkest Sang und Klang. Solist Gert Ekkelboom zingt tegen hun fijne begeleiding een eigen compositie, het bijzonder gevoelige Ave Maria, dat de bewondering van alle aanwezigen afdwingt. Toen was het de beurt aan Joop de Knegt, die tussen het publiek aan kwam lopen in militair tenue, pet onder de, arm en tas in de hand. Hij valt goed in de smaak met zijn meezinger „Ik kom naar huis". Dikke Leo en Karei Thiel zorgen voor weer een uitsmijter met hun nieuwste meezinger „Wij willen bier" een code aan alle bierdrinkers, charmant geassisteerd'door Jeanny van Veghel. Darna de klapper van de show: Zwarte Lola, die vlot en beweeglijk het podium afloopt, intussen aan alle manneijke aanwezigen.de veelzeggende vraag stellend: „zijn er nog heren die zwartjes waarderen?". Heren, die binnen haar handbereik zitten krijgen een „Lolaaai" over het hoofd tot algehele hilariteit.
Johnny Hoes, vader van vele artiesten.
Heer Bommel en de Blijdschapper door MARTEN TOONDER
6897. Toen het geld. dat de heer Zwadder zo gul had uitgereikt plotseling verdween, ontstonden er natuurlijk overal onlusten. De vrijgevige man had daar echter geen aandacht voor; hij was te zeer met zijn eigen zorgen bezig. Overspannen draafde hij d.oor een dichte regenbui over de heide, totdat hij tenslotte de stenen in het oog kreeg die oplettende leeertjes zich zullen herinne-
„Visite!" mompelde de grijsaard, die in de beschutting van een rotsblok van di? avondstemming genoot. ..Maar onverwacht bezoek is zelden welkom. Regen op je pad!" „Ja, maar er is iets ergs gebeurd", hijgde de bezoeker nadertredend. „lets heel ergs. Het zwarte koffertje dat u mij hebt gegeven is verdwenen. Het Is opgebrand omdat ik het door mijn opgeblazenheid even uit het oog verloren had..." De oude bewolkte bij deze mededeling. „Verbrand?!" kraste hij. „Dan zijn het 'geld en de welvaart wegl En we waren net begonnenl Je bent een knoeierl Ach, ik »rm« oude man werd wel gestraft met zulk*
medewerkers.. ..Het komt allemaal van de winderigheid en de hovaardij", zei Zwadder bijna schreiend. „De straf loert overall Echt, als ik nog maar één kans kon krijgen " • „Dit is al de tweede kans, die je verknald hebt!" schreeuwde de grijsaard door de schemering. „Maar goed, ik ben teerhartig en ik zal je er nog één geven. En als je het wéér verbroddelt moet je eeuwig In de regen blijven lopen; net als voorheen! Kom morgen terug, bij het krieken van de dageraad". Cornelis Zwadder wendde zich om «n liep gebogen terug In de richting die hij gekomen was.
Stereofonische radio-uitzendingen
HILVERSUM, 14 mei — Met uitzonderling van de kop van Noord-Holland en het westelijk deel van Friesland is thans heel Nederland binnen het bereik gekomen van stereofonische radio-uitzendingen. Na een proefperiode zijn nu ook de gestereofoneerde FM-zcndcrs in Roermond en Hulsberg officieel in bedrijf gesteld. Waarschijnlijk zal uitzenden van stereofonische radioprogramma's geschikt worden gemaakt.
TELEVISIE
NEDERLAND I NOS: 18.45 (K) De Fabeltjeskrant. 18.55 (K) Journaal. TROS: 19.04 Arik 2: enkele nummers uit de Popopera Ank 2 door de Engelse Popgroep Flamin» Youth. 19.30 (K) De setrouwde vrijgezel, TV-serie. NOS: 20.00 (K) Journaal. TROS: 20.20 De man van de Diner's Club, speelfilm uit 1963. 21.50 (K) N'7o (3) documentaire t.g.v. het Natuurbeschermingsjaar 1970. NOS: 22.35- 22.40 (K) Journaal. 22.50 Samenvatting van de vandaag verreden etappe Olympia's Ronde van Nederland. TELEAC: 22.55-23.25 Bij leven en welzijn - les 17 (herh.) NEDERLAND II ' NOS: 18.45 (K) De Fabeltjeskrant. 18.55 (K) Journaal. 19.04 Scala: informatief programma. 19.30 Van gewest tot gewest. NOS: 20.00 (K) Journaal. VPRO: 20.20 I.C.P. Concert: muziekfilmpje. 20.40 Experiment in Zweden, documentaire over een experimenteel gymnasium. 21.10 (K) Programma rond de componist en zanger Leonard Cohen. 21.50 Film over Vietnam. IKOR— CVK: 22.20 Tot onze diepe droefheid: 5. De aard van het beestje, documentaire over sterven, dood, rouw en na-bestaan. NOS: 22.50-22.55 (K 3 Journaal. TELEVISIEPROGRAMMA' DONDERDAG 14 MEI BUITENLAND (na 18 uur) DUITSLAND I (Regionaal programma: NDR: 18.00 Hobby-rubriek. 18.30 (K) Actualiteiten. 18.45 (K) Zandmannetje. 18.55 Magazine. 19.26 (K) 'Efri Jahr mit Sonntag, TV-film. 19.59 Programmaoverzicht. WDR: 8.20-8.45, 10.20-10.45 en 12.10-12.35 Schooltelevisie. 18.00 (K) Gefahrlicher AHtag, TV-film. 19.30 (K) Voor de kleuters. 18.40 (K) Hier und Heute met nieuws. 19.25 (K) Von Babyion ' bis übermorgen TV-serie). 20.00 (K) Journaal en weerbericht. 20.15 Der Hexer,* Duitse speelfilm. 21.45 (K) Kontraste, documentaire serie. 22.30 (K) Journaal, commentaar en weerbericht. 22.50 Stadte im Krieg, TVserie. 23.35 (K) Journaal. DUITSLAND II 18.05 (K) Actualiteiten en muziek. 18.40 Miss Molly Mill. TV-lilm. 19.10 Stop, TV-spel. 19.45 (K) Nieuws, actualiteiten en weerbericht. 20.15 (K) Der Goldene Show: internationale show. Aansl.: Nieuws. 21.45 SDP- partijdag te Saarbrucken.' 22.15 Liederenrecital. 22.35 (K) Nieuws en weerbericht. DUITSLAND 111 19.00 Die Welt underer Tierp, TVserie. 19.30 Ich bekomme ein Kind, TV-serie. 20.00 (K) Journaal en weerbericht. 20.15-22.50 Berliner • Werkstatt. (20.15 Der Zauverberg, TV-film naar Thomas Mann; 21.20 (K) Das Berliner Fenster; 21.50 Discussie tussen politici en letterkundigen). BELGIE (Nederlands) 18.55 Zandmannetje. 19.00 Tienerklanken. 19.35 Politieke uitzending. 19.50 Fransfe taalwenken. 19.52 Cultureel nieuws.'l9.s7 Mededel ingert.' 20.00 Journaal. 20.25 Marcus Welby, feuilleton. Horizon. 22.05 Filmkroriieki 22.45'"'Niéuws! BELGIE f Frans) 18.35 Nieuws. 18.40 Voor de kleuters. 18.55 Rêflets du Liberalisme. 19.25 Voor de kleuters. 19.30 Ca vous arrivera demain, feuilleton. 19.55 Verkeerswenken. 20.00 Journaal. 20.30 Le Tonnerre de Dieu. speelfilm. 21.50 Filmkroniek. 22.30 Internationaal Open Tennis Toernooi. 23.00 Journaal. vrijdag DUITSLAND I 10.00 Nieuws. 10.05 Journaal van gisteravond. 10.30 Informaties en meningen uit het bedrijfsleven. 11.15 The shop around the corner, Amerikaanse speelfilm. 12.50 Internationaal persoverzicht. 13.00-13.30 Journaal. 16.35 (K) Nieuws. 16.40 Voor de kinderen. 17.25 Festival Flamenco Gitano. 17.55-18.00 (K) Nieuws. DUITSLAND II 17.00 Wir und die anderen. TVserie. 17.30 (K) Nieuws en weerbericht. 17.35 Sport. - BELGIE (FRANS) 14.00-15.30 Schooltelevisie.
donderdag
RADIO
I HILVERSUM I 18.00 Nieuws. 18.11 Radiojournaal. Politieke Partijen: 18.20 Uitzending van di» Communistische Partij van Nederland. AVRO: 18.30 Stereo: Lichte orkestmuziek. (Tussen 18.50-19.30 Versla? zevende etappe Olympia's Ronde van Nederll. HUM» Stereo: Amateurs musiceren: Stedelijk Orkest Kampen. 19 25 Gesproken brief. 19..'50 Nieuws. IKOR: 19.35 Kerk veraf en dichtbij. 19.40 Mens en Bijbel, radiocatechese. 19 50 Tweestemmig. religieus gesprek. AVRO: 20.05 Stereo: Radio Filharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor en solisten: klassieke en moderne muziek. 21.25 Besmeurd monument, hoorspel. 22.30 Nieuws. 22.38 Mededelingen. 22.40 Radiojournaal. 22.55 Avondje uit: Roemeens orkest. 23.20 Stereo: Plev» Kwartet: klassieke muziek. 23.55-24.00 Nieuws. HILVERSUM II 18 00 Tijd vrij voor muziek in vrije tijd: A. Stereo: Zuidhollands operakoor uit Den Haag: B. Christelijk Fanfare Orkest Oranje uit Bolsward: concourstnuziek 1970. 18.30 Nieuws. 18.41 Hier en nu: actualiteit. 19.00 Snektrum: maatschappelijke vraagstukken nader belicht. 19.15 Stereo: I-eger des Heilskwarticr. 19.30 Kerkorgelconcert: oude en klassieke muziek. 20.00 Stereo: Residentie orkest: klassieke muziek. 20.15 25 Jaar Marinierskapel der Koninklijke Marine: feestconcerL 22.15 Stereo: Lichte grammofoonmuziek. 22.20 Avond overdenking. 22.30 Nieuws. 22.38 Parlementair dagoverzicht. 22.50 Onvoorzien: Gevarieerd programma. 23.55-24.00 Nieuws. BELGIE 324 m NEDERLANDS 18.00 Nieuws. 18.03 Popmuziek. 18.28 Paardesportuitslagen. 18.30 Franse les. 18.33 grammofoonmuziek. 18.35 Wegwijs wezen. 18.40 Lichte muziek. 18.45 Sport 18.52 Taalwenken. 18.55 Koorzang. 19.00 Nieuws, weerbericht en actualiteiten. 19,40 Grammofoonmuziek. 19.45 Politieke .uitzending. 19.55 Orkest-muzlek. 20.00 Openbaar Kunstbezit. 20.10 Boekbespreking. 20.25 Grammofoonmuziek. 20.30 Hoorspel. 21.38 Amusementsmuziek. 22.00 Nieuws, berichten en De Zeven Kunsten. 22.20 Gevarieerde muziek. (23.00 Nieuws.) 23.40-23.45 Nieuw». vrijdag HILVERSUM I * ' AVRO:7.IK) Nieuws, 7.11 Ochtendgymnastiek. 7.20 Lichte grammofoonmuziek en reportages. (8.00 Nieuws; 8.11 Radiojournaal: 8.30 De groentemanl. NOS: 9.00 Internationaal Spectrum: Moderne en klassieke muziek (opn.). (9.35-9.40 Waterstanden). AVRO: 10.00 Voor de kleuters. 10.10 Arbeidsvitaminen (gr). (11.00-11.02 Nieuws). 11.30 Horlepiep: authentieke volksmuziek uit Zwedc.i. 11.55 Beurs berichten. NOS: 12.00 Blik op de wereld: informatief programma «»\cr problemen van Kurope»e integratie. Overheidsvoorlichting: 12.30 Uitzending voor de landbouw. NOS: 12.4 C Stereo: Lichte grammofoonmuziek. 12.50 Recht en slecht, praatje. 13.00 Nieuws. VAKA: 13.11 Actualiteiten. 13.20 Voor de middenstand. 13.25 Stereo: Seini-kl assieke en klassieke kamermuziek (gr). EO: 14.0 0 Ruimte: Radio-magazine met gewijde muziek lezingen en actueel nieuws over d.» zending in binnen- en buitenland. NOS: 15.00 Stereo: Aspekten van de kamermuziek: Radio Blazersensemble: moderne muziek. 15.45 Toerismo: toeristische informatie uit binnen- en buitenland. VPRO: 16.00 VPRO-Vrijdag: gevarieerd programma. (16 00 Nieuws; 17.55 Mededelingen; HILVERSUM II KRO: 7.00 Nieuws. 7.11 Het levende ~ woord, 7.16 Stereo: Badinerie: klassieke "muziek (gr.) (7.30 Nieuws; 7.32 Actualiteiten: 7.5 0 Overweging: 8.00-8 10 ..Nieuws.rB.3o Nieuws. 8.3 2 Voor de huisvrouw. 9.40 Schoolradio. 10.00 Stereo: Aubade: moderne muziek (opn). 11.00 Nieuws. 11.03 Voor de zieken. 11.54 Berichten SUS-aktie. 11.55 Mededelingen. 12.00 Stereo: Van twaalf tot twee, gevarieerd programma. (12.22 Wij van het land; 12.26 Mededelingen t.b.v. landen tuinbouw; 12.30 Nieuws; maar....). 14.05 Schoolradio. 14.30 Stereo: Licht ensemble met zangsolisten. TROS: 14.55 Stereo: Concert ü la carte: klpssiek verzoekplatenoroprammn. 16.00 Nieuws. 16.03 Disco-drive-in. 17.15 Sportkompas. 17.45 Actualiteiten. HILVERSUM 111 VARA: 9.00 Nieuws. 9.02 De Eddv Becker Show. (10.00 Nieuws i. 11.00 Nieuws. NOS: 11.03 De Felix Meurders Show. VPRO: 12.00 Nieuws. 12.03 Top-30. (13.00 Nieuws). TROS: 14.00 Nieuw*. 14.03 Suzie Cream Cheese. (AVRO: 15.00 Nieuws). 15.03 Muziek Boetiek. (16.00 Nieuws). 17.00 Nieuws. 17.02 Radiojournaal. 17.05-18.00 Zingende Bougie: gevarieerd platcnprogramma voor automobilisten. BELGIE 324 m (Nederlands) 12.00 Nieuws 12.03 Gevarieerde muziek. (12.40-12.48 Weerbericht, mededelingen en SOS-berichten voor de schippers). 12,55 Buitenlands persoverzicht. 13.00 Nieuws, weerbericht, dagklapper en beursberichten. 13.20 Tafelmuziek. 14.00 Nieuws. 14.03 Concert. 15.00 Nieuws. 15.03 Operettemuziek. 16.00 Nieuws. 16.03 Beursberichten. 16.09 Folklore en volksmuziek. 16.30 Etnische muziek. 17.00 Nieuws, weerbericht en mededelingen. 17.15 Jazzmuziek.
Trui voor een BOEK Duitsland
„RECHTSE INTELLECTUELEN ben ik in Duitsland nog nooit tegengekomen" Deze uitspraak is typerend voor de (betrekkelijk) jonge dichter-essayist Hans Magnus En2ensberger, die met zijn kritisch-politleke geschriften en via zijn voortreffelijk tijdschrift ..Kursbueh" een grote invloed uitoefent op •de jonge generatie in de Bondsrepubliek. En wanneer men zijn nieuwste boekje „Duitsland, Duitsland onder anderen" leest, kan men deze faam alleen maar terecht noemen. Enzensberger is links, dat steekt hij niet onder stoelen of banken, evenmin als [ zijn antipatie jegens mannen als Strauss en Kiesinger, maar het gehele werkje is doortrokken van een frisse, objectieve geest, die weldadig aandoet. De mens en de menselijkheid, vernederd en vertrapt, nu en in het verleden, in Duitsland maar ook (en misschien nog veel meer) elders in de wereld, dat zijn de onderwerpen, waarvoor zich mateloos interesseert, waar hij zich intensief voor inzet. Met een stijl, fel en geëngageerd. Kortom een boek om to bezitten. T. Cr. Duitsland. Duitsland onder andere. door Han» Magnus Ults. Bruna-Utrrcht (serie Zwarte beertjes. nr. 1117). Prij» 12,73.
NIEUWE BOEKEN
Dialoog der generaties door drs. H. van Praag. L\tg. \\'. de liaan, Bussum. f 9,90. Bouwen aan een pedagogische heademie door fr. A. J. v. d. Linde e.a. Opvoedkundige BrochurenrceUs. Uitg. Zwijsen, Tilburg, f 4. Max Dendermonde: Inzake de Liefde. Ina Boudier-Bakker: Alt iid elders. Erich Maria Remarque: Hebt uw naasten lief. Raoul Chapkis: Ik sta op mijn hoofd. Serie Salamander. Uiig Quendo, A'dam. f 2,60 per deel.