UTRECHT, 23 mei — „De brief van «Irv Dc Pons, waarin hij zegt het aantal commissariaten dat hij bekleedt. terug te brengen, blijft recht overeind staan. Dat heeft hij mij telefonisch verzekerd. Ik meen dat hij al bezin is de in de brief aan de voorzitters van de drie vakcentrales toegelegde vermindering uit te voeren". Dit gisteren de voorzitter van het NW, de heer Kloos, tijdens een vergadering in Utrecht. De heep Kloos*zei dat de onthouding van stemming bij de herverkiezing van drs. De Pous als SER-voorzitter niets anders is dan een opschorting v.
De tijd : dagblad voor Nederland
- 23-05-1970
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- De tijd : dagblad voor Nederland
- Datum
- 23-05-1970
- Editie
- Dag
- Uitgever
- N.V. Drukkerij De Tijd
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 842127143
- Verschijningsperiode
- 1965-1974
- Periode gedigitaliseerd
- 1965-1974
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Koninklijke Bibliotheek C 236
- Nummer
- 40554
- Jaargang
- 125
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
VOLGENS KLOOS: Drs. De Pous vermindert toch aantal functies
Toch nieuwe HAL-schepen?
NEW YOUK, 23 mei — Ondanks de berichten dat de lloltand-Amerika Lijn geen nieuw passagiersschip zal laten bouwen, blijven in New York hardnekkig geruchten rit* ronde doen dat de lI.VI, toch inet een nieuw schip zal komen. Men zou de aankoop overwegen van twee Amerikaanse schepen. Een groot aantal Amerikaanse' passagiersschepen ligt opgelegd, omdat de vaatt niet meer rendabel is. Concurrentie van buitenlandse scheepvaartmaatschappijen vooral in cruises, en de zeer hoge lonen voor bemanningen, hebben steeds meer Amerikaanse schepen uitgeschakeld. Maar tegen de aankoop van Amerikaanse schepen door buitenlandse maatschappijen .bestaat sterk verzet bij Amerikaanse' v'aMao'nr den en sommige ministeries. - - *
ZONDER VERGUNNING Fosforfabriek in Vlissingen mag doordraaien
VLISSIXGEX. 23 mei — De tweede, fosforfabriek van Hoechst Vlissingen.i «1 se sinds januari van dit jaar volop in produktic is (300.000 ton natriumtripo-1 iyfosfaat per jaar), echter /onder de; volgens de hinderwet vereiste vergun- i ning, zal niet gesloten worden. Dit heelt de gemeente Ylissingen meegedeeld in antwoord op vragen van de Zeeuwse Vereniging Milieuhygiëne. 1 Door toedoen van deze vereniging is "ongeveer tien dagen soleden aan het 'licht gekomen, dat de fosforoven al „sinds vijf maanden zonder Vergunning 'werkt. De Vereniging Milieuhygiëne maakte ernstige bezwaren tegen deze gang van zaken en noemde het een aantasting van de burgerrechten omdat «te bevolking in de omgeving van de •fabriek wordt blootgesteld aan de gevaarlijke afgassen die de fabriek in de ducht brengt, terwijl zij veel last heeft «van de ernstige geluidshinder. De gemeente Vlissingen heeft haar beslissing genomen naai aanleiding van een circulaire van het ministerie van sociale zaken en volksgezondheid. In deze circulaire wordt, aanbevolen voor bijzonder ingewikkelde fabrieken of wetenschappelijk nieuwe installaties ■een periode toe te staan, waarin een fabriek zonder vergunning in werking kan zijn. Aan de hand van de ervaringen kunnen de voorwaarden voor de verlening van de hinderwetvergunning vastgesteld worden. Wel moet die periode zo kort mogelijk duren. Vlissingen hoopt in de loop van juni een beslissing over de hinderwetvergunning aan Hoechst te nemen.
KLM verhuurt secretaresses
\f.\V YORK, 23 mei — Nu de concurrentie tussen de luchtvaartmaatschappijen op de Transatlantische route steeds scherper wordt, biedt de KLM haar Amerikaanse !en andere buitenlandse) passagiers een nieuw gemak: het huren van een secretaresse als hulp bij de zaken, die zij in Holland willen doen.
liet zullen vooral zakenlieden zUn die hiervan gebruik willen maken. Alvorens zijn reis te beginnen kan de Amerikaan bij elk kantoor een reservering maken voor een seerrtaresse in Nederland.
Secretaresses voor twaalf verschillende talen zijn beschikbaar. f)e prijzen variëren van ongeveer twintig tot dertig gulden per uur, afhankelijk van de gewenste taal. Een secretaresse, die Nederlands of Engels spreekt, kost twintig gulden per uur. Grieks. Japans en Indonesisch komt op dertig gulden.
Ontoelaatbaar
In zijn uitvoerige beschouwing over de overwegingen, die tot de uitspraak van het korte geding hebben geleid, stelde dc president van de rechtbank, mr. J. H. C. Slotemaker, dat het ontoelaatbaar is geweest dat Vredestein is gaan onderhandelen met Goodyear over het eerste openbare bod op de aandelen, dat na de onderhandse plaatsing is ingetrokken, waardoor
Goodyear dé zeggenschap in Vrcdestein en in de autobandenfabriek van Vrcdestein in Enschede kon verkrijgen, •luist dat laatste was het grote bezwaar van Goodrich. Dit bedrijf heeft de autobandenfabriek mee opgericht en er alle technische kennis in gestoken ; en bezit bovendien 21 procent van de fandelen in do Enschedese fabriek. Volgens Goodrich is het Goodyear alleen maar te doen om de technische geheimen van de produktie. In Nieuw Zeeland had Goodyear op dezelfde manier geprobeerd achter de Goodrich-geheimen — vooral over de radiaalbanden — te komen. Dat is overigens mislukt. In het vonnis over het kort geding wordt nog gesteld dat het verboden is aan personen in dienst of betrokken bij het Goodycarconcern tekeningen en geschriften te, verstrekken die op enifyrlej wijze betrekking hebben met de inrichting van liet produktie-apparaat d<| fabricagemethoden van de autobandenfabriek. Voor iedere keer. dat Vrcdestein niet aan de bevelen voldoet, wordt een dwangsom van 10 miljoen gld. opgelegd. Vrcdestein is ook veroordeeld in de kosten van het geding (f 3.025.GU). Dc president had ook bezwaar tegen het feit, dat Vrcdestein het geplaatste kapitaal heeft uitgebreid door de onderhandse emissie bij Goodyear. Een en ander geschiedde in een /.eer snel tempo cn zonder eerst Goodrich behoorlijk dc gelegenheid te geven een bod uit te brengen op de aandelen- Vrcdestein.
Trouw
Het handelen in stri.id met de goede trouw .jegens een Goodrich betamende zorgvuldigheid wordt volgens de president nog geaccentueerd door de recente mededelingen van Goodrich over een door haar in l!)fi9 op verzoek van Vrcdestein opgesteld 10-iarig uitbreidingsplan voor de autobandenfabriek, waarover nog op 1) april besprekingen zijn gevoerd. Bovendien, aldus de president, is r.iet voldoende weersproken, dyt een bedrijfsadviesbureau Vrcdestein in H)6f) heeft doorgelicht en daarvan in maart dit jaar een rapport heeft uitgebracht met als conclusie, dat Vrcdestein een zelfstandige onderneming kon blijven, terwijl de president-directeur van Vrcdestein dit rapport op 16 april aan de vice-president van Goodrich heeft vöor'gelczen met de opmerking „dat het stuk enige weken tevoren door de raad van commissarissen van Vredestein was aanvaard." Mi-, Slotemaker zei verder nog dat de door Vredestein verrichte emissie niet de behoefte aan1 nieuw kapitaal beoogde, maar" liet vervangen van de oude aandeelhouders door Goodyear, ..een totale wijziging in de machtsverhouding in Vredestein."
BEDRIJFSTIJDINGEN Meer dividend Mulder Rollend
ROTTERDAM, 23 mei — Muld, Fabriek van Rollend Materieel heeft over 1969 een hogere winst behaald dan in 1908. Voorgesteld wordt het dividend te» verhogen tot acht pet. waarvan desgewenst twee pet. in aandelen uit de agioreserve (v.j. 7 pet.). De resultaten in de eerste vier maanden van 1970 zijn niet onaanzienlijk hoger dan in de overeenkomstige periode van 1!>69.
In 1970 tragere groei Rommenhöller
ROTTERDAM, 23 mei — De maat-: schappij tot exploitatie der C. G. Rommenhöller'sche koolzuur- cn zuur- j stofwerken heeft in 19C9 een bedrijfswinst geboekt van 13,2 min gld tegen 9,3 min in 1968. De nettowinst bedraagt 5 min gld (3,3 min in 1968». | Voorgesteld wordt het dividend te bepalen op 35 (27) pet. De directie verwacht voor 1970 een vertraagde groei. Gehoopt wordt dat de voortschrijdende ratitmalisatie voldoende zal zijn orrr het effect van de voorziene sterke kostenstijgingen tenminste te i compenseren.
Cindu niet somber
MAASSLUIS. 23 mei — liet bestuur) van Cindu-Key en Kramer is „hele- j maal niet somber" over de gang vanl zaken tot dusver in dit juin-, maai. wil! in verband met de scizoèngevoeligheid! van diverse sectoren van het concern ] nu nog geen prognoses geven. Ditt verklaarde het bestuur in de jaarvergadering.
GOODRICH WINT EERSTE SLAG Vredestein sprong uit de band door verkoop aan Goodyear Amerikanen in nieuw geding tegen elkaar
Van onze verslaggever
LOOSDUINEN, 23 mei — Dc situatie rond de rubberfabriek Vredestein in Loosduinen is nog ingewikkelder geworden nu het Amerikaanse bedrijf Goodrich gisteren het kort geding, aangespannen tegen het Nederlandse bedrijf, heeft gewonnen. Vredestein is bevolen niet op enigerlei wijze mee te werken of toe te laten dat een stem wordt uitgebracht voor aandelen-Vredestein, die door middel van een emissie zijn uitgegeven aan Goodyear. Met andere woorden de grote concurrent van Goodrich. Goodyear heeft 'geen enkel stemrecht met de 18,3 miljoen gulden aan de nieuw verworven aandelen Vredestein, waarvoor men het
Nederlandse bedrijf miljoen gulden heeft betaald. Het bevel van de rechtbank vervalt wanneer niet binnen acht dagen ook Goodyear door Goodrich wordt gedagvaard ter verkrijging van een voorlopige voorziening in het kort geding. He heer John I). Ong van Goodrich deelde ons mede dat op 2 juni het kort geding tegen Goodyear aangespannen wordt. Het gevecht van de twee rubbergiganten om de aandelen Vredestein wordt in feite dus in volle felheid voortgezet. De onderhandse plaatsing van 18.3 miljoen gulden nieuwe aandelen Vredestein had Goodyear een meerderheidsbelang bezorgd in het Nederlandse bedrijf omdat tot dan maar 18.27 min. gld. aandelen aan oude aandelen uitstonden. Vrcdestein had besloten tot deze (knderhandse plaatsing om te ''VooYlrbifióii ti;ft-lTct'beöffjf, of Mf'dCCl ervan, -in handen zou* komen van beursspeculanten, die bijzonder actief waren. Met het verkregen geld van de onderhandse emissie zouden do oude 18,27 min. Ir. J. F. Fock, voorzitter van de raad van commissarissen van n.v Rubberfabrieken Vredestein: gehandeld in strijd met goede trouw.
Meer dividend Bontweverij
' ENSCHEDE. 23 mei — De Neder-j landse Bontweverij acht de toekomst \ perspectieven sunstis. Weliswaar moet' er ekening mee gehouden worden dat j de winstmarges zullen verkleinen als gevolg van de stijging van de grond- j stoffenprijzen. terwijl ook de loonsverhogingen daartoe zullen bijdragen. Zo is in een aandeelhoudersvergadering meegedeeld. In 1969 waren de omzetten en winst J groter. De bontweverij zal in de toe-1 komst uit de binnenstad van Enschede! worden verplaatst. Besprekingen daar- j over zijn gaande, maar een beslissing | is nog niet gevallen. i
Fri-Jado kan weer volop aan het werk
FR I NSENBKEK 22 mei Met de Overzeese Gas- en Electriciteits Mij OGEM in Hot lei dam is overeenstem-j ming bereikt ovei de voorwaarden van; overname van Fri-Jado in Prinsen-! beek. Nu men akkoord is gegaan met de.aan crediteuren aan te bieden regeling kan Fri-Jado haar activiteiten! weer in vuile omvang ontplooien.
Mr. Van Boven beschuldigt minister
Van onze verslaggever
I)EN HAAG. 23 mei — Mr. I». >1. van Boven, voorzitter van het Nederlands Christelijk Werkgeversverbond, noemde gisteren mededelingen van minister Xelissen in de Tweede Kamer over de sluiting: van de haardenfabriek IJeckers, Beeking en Hongers „in strijd met de feiten." Volgens de minister is de aanvraag om financiële steun bij het ministerie van economische zaken erg laat ingediend. In januari was het bedrijf meegedeeld. dat men een gemotiveerd verzoek moest indienen om eventueel voor hulo in aanmerking te komen. Dat zou li februari binnen zijn. zo werd afgesproken, maai het ministerie kreeg de brief pas op 10 maart. De •ministei ontkende uuk. dat er bij de besprekingen met de lediing van de fabriek op 21 en 22 april een indicatie was geweest dat bii weigering van het krediet liet ontslag van het personeel /ou Volgen. Maar volgons* mr. Van Boven wist de overheid heel goed. wat de consequenties zouden zijn van een afwijzende reactie op het verzoek.
Afwachten
Op onze vraag «T Goodrich nu een hoger bod zal gaan uitbrengen om de aandelen-Vredestcin in handen te krijgen antwoordde de heer Ong, dat hierover nog geen beslissing gevallen is. Ofschoon men verwacht ook het kort geding tegen Goodyear te winnen op 2 juni, was men toch verrast over dc uitspraak van de rechter. Geruchten, die in Amerika de ronde doen, dat Goodrich financieel niet in staat zou zijn Vredestein over te nemen, sprak hij ten stelligste tegen. Een woordvoerder van Vredestein zei niet verwacht te hebben dat het kort geding zo zou uitpakken. Het staat nog niet vast welke tegenstappen men zal gaan nemen. „Wij zijn wel teleurgesteld, maar helemaal niet aangeslagen", aldus de woordvoerder. „Er staan nog vele middelen lot onze beschikking, en niet alleen juridische." De uitspraak van de rechter heeft dc zaak eigenlijk weer teruggedraaid van de tijd vóór dc onderhandse emissie. Vredestein gelooft evenwel niet dat dc beursspeculaties, evenals toen, weer op gaan laaien omdat de aanmeldingstermijn voor dc oude aandelen al zo spoedig is afgelopen. Men kon niet zeggen hoeveel mensen het bod al geaccepteerd hebben en het is de vraag of ooit bekend wdrdt gemaakt hoeveel aandelen binnenkomen, aldus de woordvoerder. In financiële kringen verliest men zich op het ogenblik al in bespiegelingen over de mogelijke ontwikkelingen rond Vredestein. Wanneer op 2 juni ook Goodyear het kort geding verliest en de onderhandse, emissie ongeldig wordt . verklaard, zou Gobdrich door een bod op de aandelen Vredestein ""kitlinèff""brö'rnemen. Maar Goodrich had al veel eerder een bod kunnen uitbrengen op de aandelen, hetgeen nooit gebeurd is. Waarom nu dan wel, zo vragen anderen zich af. ledereen is ervan overtuigd dat het een moeilijke aangelegenheid is geworden, hetceen overigens
door de betrokken bedrijven zelf wordt onderschreven.
Tricotbest kreeg kous op de kop
Van onze verslaggever
BEST, 23 mei — De Nederlandse vrouw is vorig jaar sneller omgeschakeld van nylonkousen op panty-nylons dan de fabrikanten hadden verwacht. Kousen- en panty-fabrikant Trieotbest (fabrieken in Tilburg en Best) is daardoor met een flinke voorraad nylonkousen blijven zitten. In verband met de huidige marktsituatie, die al voor meer dan tweederde in het voordeel van de pantics is omgeslagen, acht Trieotbest het nodig één miljoen gulden af te schrijven op haar kousenvoorraad. Daardoor blij ft bü dit bedrijf over 1969 nog maar ongeveer drie ton winst over. Een dividend schiet er daarom niet meer over (vorig jaar nog 7 pet.). De omzet bij Tricotbest is vorig iaar met 30 pet. gestegen maar de produktie ging nog sneller omhoog. Dc kousenvoorraad is vooral opgelopen door de invloed van dc BTW, de lange hete zomer van vorig iaar en de mede daardoor ontstane prijzenslag in de pantics. De directie van Tricotbest rekent erop dat de voorraad kousen in de loop van dit jaar tot normale proporties zal worden teruggebracht. De investeringen zullen dit iaar minder zijn. waardoor de liquiditeitspositie van het bedrijf een verbetering zal ondergaan. In feite had Tricotbest vorig iaar oen hogere winst ff 1.3 miljoen tegen f 1,2 miljoen in 1968) maar de voorziening in verband met voorraden heeft! roet in het eten gegooid.
Gelijk dividend Müller
ROTTERDAM. 23 mei — Wm. H. Muller Co. heeft over 1969 een winst behaald van 14 miljoen gulden tegen 13,6 miljoen in 1968. Voorgesteld wordt een ongewijzigd dividend uit te keren van 22 pet. op de gewone aandelen en van 6 pet, op de preferente winstdelendc aandelen.
Nieuwe boring NAM vlak bij olievondst
Van onze verslaggevc
ROTTERDAM, 23 mei — De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) heeft het booreiland Sedneth II ingezet mi blok FII van het Nederlands continentaal plat niet ver van het gebied waar de Laura-Tenneeo-groep onlangs ruwe olie heelt gevonden. Del NAM-boring in dit gebied is geen! rechtstreeks gevolg van de olievondstj door Laura-Tenneeo. „Deze boring was al lang van tevoren gepland," zegt: men bü dc NAM.
De Sedneth II is overgebracht van het Blok Kil, waar het boorde in een vergunningsgebied van een consortium bestaande uitvSignal. Marathon, Cities services, Houma en Oranje Nassaumijnen waarin de NAM het recht heeft een 50 pet belang te verwerven. In blok KI! zijn geen aardolie- of aardgasvoorkomens aangetroffen. De nieuwe boring vindt plaats ongeveer 155 km ten moorden van Den Helder. •
HET WEER droog weer hogere temperaturen
Het weer in Europa
li i \i 11 i *i Amsterdam half bew. 12 0,4 De Bilt regenbui 12 1 Deelen regenbui 12 3 Eelde regenbui 11 0.3 Eindhoven half bew. 12 0.2 Den Helder regenbui i 2 0.3 Rotterdam onbew. 12 o Twente regenbui 12 5 Vlissingen onbew. 12 0,1 Beek licht bew. 12 2 Aberdeen regenbui 11 0,1 Athene hr.lf bew. 21 o Barcelona licht bew. 20 0 Belgrado regen 21 7 Berlijn licht bew. 14 2 Bordeaux onbew. IR o Brussel half bew. 12 2 Frankfort half
Meer bewolking
DE BILT, 23 mei (KNMI) — Met do noordwestelijke luchtstroming die vrijdag over ons land stond werd koude onstabiele lucht aangevoerd, waarin talrijke buien ontstonden. Aan de kust viel deze buiigheid nogal mee, maar in het binnenland werd op sommige plaatsen 'vijf millimeter regen opgevangen.
De stroming werd in stand gehouden door ten hogedrukgebied nabij dc Golf van Biscaje en een depressie boven Scandinavië. De depressie vulde in de loop van de dag vrij snel op, terwijl het hogedrukgebied vrijwel niet van plaats veranderde. Dit had tot gevolg dat de wind in de loop van.de dag wat afzakte. Verwacht wordt dat de storing boven Scandinavië nog verder opvult, zodat de wind nog verder zal afnemen. Op de flank van het hogedrukgebied is boven Schotland een kleine storing aangekomen, die met de noordwestelijke stroming mee naar het zuidoosten trekt. Déze kan vandaag het weer in ons land ~aanvankelijk wolking weer toe. Voor maandag: Aantal uren zon: vijf tot veertien. Minimum temperatuur: nul tot vijf graden onder normaal. Maximum temperatuur: omstreeks normaal. Kans op een droge periode van minstens twaalf uur: 95 procent. Kan op een geheel droog etmaal: tachtig procent.
BANKETFABRIEK IN ASSEN
ASSEN. 23 mei — De banket fabriek Van der Heul in Lekkerkerk wil een bedrijf in Assen vestigen dat werk zal verschaffen aan GO tot 7ü werknemers. Het bestaande bedrijf in Lekkerkerk, waar een 40-tal personen werkzaam is, wordt gehandhaafd. De banketfabriek Van dei- Heul legt speciaal toe op de productie van koekjes.
MARKT BLIJFT NOG ERG ZWAK WALL $TREET
NEW YORK, 'J 3 mei — De Newyorkse aandelenmarkt sloot gisteren een week van scherpe teruggang af met een verdeeld tot lagere zitting. Analisten zijn van mening dal de investeerders zekere tekenen nodig hebben dat het gevecht tegen de inflatie gewonnen zal woiden, dat de economie in de loop van dit jaar zal verbeteren en dal de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Indochina voortgang zal vinden. De verwarring van de investeerders blijkt uit het feit dat technische oplevingen donderdag en vrijdag niet in staat waren zich voort te zetten. Een analist merkte op dat de teruggang de afgelopen week bijna rechtlijnig was. en
„meer emotioneel dan rationeel" scheen. Hij zei hierbij dat de zwakte van IBM op zichzelf al een depressieve factor was. IBM steeg gisteren met 2[h dollar naar 248 maar liet fonds is de afgelopen week 22 3i dollar gedaald. Eerder dit jaai werd IBM nog aan 387 dollar verhandeld. Kr werden gisteren 1588 fondsen verhandeld, waarvan er 513 een hogere, en 801 een lagere koers noteerden. Dow Jones industrie-index daalde iets meer dan 3 punten, en kwam daarmee op 662.17, dat is ongeveer 40 punten mindei dan aan het begin van de week. In de glamoursector. waarbij IBM hoort, werden de afgelopen week grote verliezen geleden Honeywell steeg gisteren 9 3 8 dollar, maar kwam toch nog 20 dollar lager uit dan aan het begin van de weck. Ken deel van Honévwells verlies werd toegeschreven aan een gebrek aan kooplust wegens onzekerheid over de samenwerking op computergebied met General Electric. Bij de luchtvaarmaatschappijen verloor KLM 1 dollar. Woordvoerders van KLM maakten bekend dat de verdiensten over het afgelopen fiscale jaar. dat tot 31 maart liep. bevredigend waren.
Omzet 12.170.000 U6.710.050) Shares 21/5 22/5 21/5 lAdmtralC 7Js 73g Ford »Vi. 3!) 39' Air. Red. 16'. ltiJ8 Fruehaul 26 26-'4 ! Allegh. P 18U 17'. Gen Cis *«'♦ 23.'i AII Chem 17',j 17:|B Gen Cl 63'a Ö3'J« Alcoa \ 36'. 54 Ge. ■ Kuoo 68'a 67 Am.Brandt- 31'. il', Mot b2 Am Can 36's 37j4 Goii P.Ut 18'. 18^4 Am Cvan 23;,4 23'« Gen Tel 22 22'. A El. Pow 24'« 24-'« GeltyOil 39->« 38'. Am Enka 29U 29'« Gillette 33*4 36 Am Met 32J» 341B Giinbel ••9J« 30 Am. Mot. b7. 6'» Goxdyeat 20>4 221» Am. Rad 29»» 29'. Giace 21s» 21'. i Am Smelt 26'» 26J4 Gull Oll. 22'# 22'. ; Am. S.Afr 4U — Hellet Wt 13!» 15 I Amstedt 28'a 28' a Honeywel) — Am.T.T. 44'4 43».,UICentr 20',i 19<4 Ampex C. 16U lö i.B.H. 3'?. 79';b 79b Anaconda 24a4 24'a IBM 245'i 248 A Louis G 24 U 24 Int Klav 47J4 47 ArmeoSt. 20'4 2014 im riarv 24W 24'.4 Ashland O 19J4 19'» Int. Nick 34J4 36 Atl Het. 46», 4314 Int. Pap •29J» -g,2 Balt.O 4'» 58 57'«x Klem pret 5y'» 59 May uk Clg »»fc 9'ab Int S.lvef 14». 14». Bendix -'1'4 21-', T.l 38 a Beth Steel 24J„ 23'. Teclin 11 U7 10.88 BoeinR 18 17;,4 inv Mut. 8.1)8 1 8.88x Boston Cb 6.12 1 6.53x Kno 7«> _ Brai. Trad 11'. 12'a b Mö . n1* rTa Burlingt 34U 341» Kans City -9 29 . .... ...... Kans Pow 19's 20 Burroughs 105 10.1'a Kennec-ot 42',.. 42'. Can Brew b',4 6'. U «•> KiM '5U 29 Can. Pac. 52 51 a Krali 34»,» :t4'4 Cap. Grow -l-bn 3.41 «jógei 23'4 25 Celanesc 5JU 5.1 Lanv.Ch. 25'a 26 Cerro 193. 19'a Leasco Ü >i 8». Chadb. Ci. 6J. 5J4 Lehmann 13'.» 14'. Chann.Gr 4 23 1 4.25x Litton Ina 17'B 18 Chann.Sp 1.54 1 1.j2x Loekheec, 10'; I1P4 Chase M 39'a 38'. Lont-slat 18'j 18 lln,-tsei ï' 46 9.44 *'16'. Chas Plitz C3'a - >2'a Chetn End 15.36 1. 13.36 Dpu 174. '57« ('li (Jhio 501. 50'8 McUotuteii 141 w 14', Chrysiei 21 2d7« e"'k&Co 83', Clt.Sei vi< t :jö>4 86«a «"'"esota 83t4 63'a Colgate 34 34 Mnhii f)i| 42 m:i4 Col. Equn 3.251 3.23x SU 3U 29*« Col Growt 4.73 1 4.72x v",10/.01- P» — Col. Venl 3.99 I 3.92x °lst' 43J« 43»i Colt Ina 18 ,7-4 T, 5'4' Coluinb G 27 27». J, kash 5°7» 52 Comtneo 22', 'uij £a,1 f?,s 13 14». * -t Mat Gyps I7i- iRi Loiiirn. En 31 'a 32'4 ,v .1 a Cons Ed 25 23-'4 v< v ?• ! 36 36 Cont can 57'4 37< Nnr,™L'\' Ü'- 41 ('ont Oil 23a. 6'3* 67J» kotutol U 37 — N i pvh''1 «6 16 Corn Ht00 28'4 28'« iJ ó 1 -ö'' 27'4 curt VVr lH: ÏIU ÏÏÏiïiï; !l >5,t Idem A 23s» 25'. 14'4 u- tl ina 12 »4 picP g'LT" Ueltttoiile 21', 2H. 24', üow,-,u-„ 59»' 00 ff» 22.: IJu P(inl I'l;jtv Kh;<4 '3'* 113; f.astniin 6HJ4 03 J'epsicoia 4()J4 40 El Paso 16'» 16**8 " U +0}« Enterprise 3.11 5.07 „." Murrit -9 4 293, Kaltfh.l.M 31'. - ' h" Pe,t 23:', Eed Pac 10'. HM, Polaroid W ( — Eidelit.v F 13.5ull3.49x l'toci Gair. 4+J, 43 Elrst NCB 60'4 59'. Publ.Serv. 22-<, 225, Fluor Corp 25 25',4Rad. C. 2i>-»4 21 2l/o 22/5 21/3 52/5 i liep. Stee» 29!» 30'/« Texas Inst 85 83'. flevlon 47'v — Texas Util 49 — Key n lob 37'4 37'» - .. uii K. Dutch 31', 32'g UnXvé» 2P< 22'. Sanla Fe 21», 21 «a unll*ve' ae-r, R 34-», HU L;" £trb 31». 31'. Securit.v b 2.64 I Un lo Shell 33', 36'< Ou Ace. I" 5.74 I 5 74x Soulli i-oi 20», 21-', Un. Phc R C93« 20 Soutll Pat 26 >4 267. n, South Hall 4d14 Uniruy.il I.N» 13 » ■* Un Airci 28». 28W sperry Ho 2b',« 25J4 Stand Br. 41'., Uit. Corp !H, 9 .j.» US-lobaeo 17'ï — Dr 32 32 t'alue L 4.38 1 4.34X Sunray 3»'a :s93a Svntex 25'.,, — West -Ban 35*4 33'; randy C. 33 Wes* Un 333« »*• rerhnolo 8 UHI 6.09x Wliouse 57', 50 l'exaco 24 24'» Wunlwortl» 23', 27'. Texa*Gult 13'3 — Ketox 74',4 — • = nieuwe aandelen d = ex dividend
Nederlandse fondsen (Opgave Firma Hentz en Co.)
; NEW YORK. 22 mei. — Kon. Olie 31'»- l «i <3im-2',4>. Unllever 22». (2134), Philips 15:'» (147,-Is'4>. K.L.M. 29-'4 <30). Hoogovens 132';» b (—). Op basis van de laatste koers van de dollar ad. ƒ 62|| (ƒ 3.62] J», komt faovenstaande noterinß voor Kon. Olie overeen met een Amsterdamse Koers van: ƒ 113—4.3 U <113.20— 7.001. Voor Unllever van: .1 52.10 (78.901, voor Philips van: ƒ 55.80 (54—5.301, voor K.L.M. van: ƒ105,30—6.20 <108.901. en voor Hoogovens van: 480,90 <—).
Standard and Poor
19/5 20/5 21/5 22/5 Industrial» 82.ju 80.2/ 78,79 78.88 Sporen 30.97 30.38 29,50 29.27 l'UJltle» 50.79 50.14 49.32 49,43 «em 75.46 73.52 72.16 72.25
Dow Jones
19/5 20/ó 21/5 22/5 lndgstricl* 691,40 C76,b8 663.25662.17 Sporen 146.03 142.30 140.67139.25 Bonds 68.11 68.09 63,05 67.96 Utilities 1U3.11" 101.55 100.36 100.52
Beurs Montreal
21/3 £2/3 21/5 22/5 Can. Funa 53,36 153.90 I MdSS.Fertf, ll3i 11»» C'uns tiiith 16'4 16' j Ndl.Hes» F 7,051 6.701 Dom Tar l.Vi 13' a 20% 203; Husk.v Oil 7' j 7', ShellCanW 7.20 7.50 Ind. U.S.F 7.f>3b 7.65 b Steeprock 3,10 3.25 Inl. Nat.G 9U 9U