GENEVE, 6 okt. — Het bestuur van de Internationale Wielerfederatie (UCI) heeft dit weekeinde tijdens een bijeenkomst in Genese besloten limieten vast te stellen voor de tijdsduur en afstand van etappeuedstrijden. Dit teneinde de gezondheid ven de renners te beschermen. Het UCI-bestuur hoopt tevens het kwaad ran de doping in te perken. Bepaald is: a. Wedstrijden voor professionals: De ronde van Frankrijk en de ronde van Italië mogen ten hoogste twintig dagen in beslag pennen. De ronde van Spanje' zestien. de ronde van Zwitserland zeven. Voor alle andere etappe-wedstrijden is het maximum op zes dagen gesteld. Hierin mag slechts één zondag vallen. Dagelijks mag voorts niet meer dan 100 km worden afgelegd. Over de gehele wedstrijd genomen mag het parkoers gemiddeld per dag niet langer zijn dan 180 km. b. Wedstrijden voor amateurs: de nationale ronden mogen twaalf dagen duren, de overige wedstrijden ten hoogste zes. De maximale afstand die per dag mag worden afgelegd bedraagt 170 km. het gemiddelde over de gehele wedstrijd 140 De limieten hebben bijvoorbeeld voor de ronde van Frankrijk verstrekkende gevolgen. Zowel in 1968 als in 1969 bestond de tour uit 22 etappes. Vorig jaar moesten de renners nog 466.3 kilometers afleggen, dit jaar werd het traject met ruim 500 kilometer bekort tot 4110 kilometer. Nu de ronde echter h?n hoogste twintig dagen mag duren en de gemiddelde lengte van de etappes de 180 kilometer niet mag overschrijden, zullen de organisatoren hun parkoers nog eens met 500 kilometer moeten inkorten. De ronde van de toekomst, die al> de nationale Franse ronde kan worden beschouwd, zal twaalf dagen mogen duren, hoewel deze ronde van Frankrijk voor amateurs de laatste jaren was ingekort tot een tiendaags evenement In die twaalf d;tgen mag de totale ronde 1680 kilometer lang zijn De Tour de I'Avenir van 1963 ging over 1578 kilometer, die van dit iaar over 1898 km Een belangrijke wijziging i.« <«>k de toelating van de deelnemers in het wereldkampioenschap op de weg Tot dit jaar mocht ieder land tien renners afvaardigen, aan deze regeling wordt niet getornd, maar een aantal sterke wielernaties krijgt de gelegenheid zijn ploeg uit te breiden. Startgerechtigd zijn namelijk de drie hoogstgeplaatsten uit twaalf klassiekers, namelijk Parijs en de Pvonde van Lombardije van dit jaar en voor volgend jaar Milaan—San P.emo. Parijs—Roubaix, de Waalse Pijl, het kampioenschap van Zürieh. de ronde van Vlaanderen, Purijs Luik—Bastenaken—Luik, Rund urn den Hennigerturm en twee nog aan te wijzen wedstrijden. Het stai tiecht wordt ook gegeven aan de wereldkampioen van het vorige jaar en de nationale wielerkampioenen. Zeker van deelneming aan het wereldkampioenschap van 1970 op basis van dit nieuwe reglement is nu al wereldkampioen Ottenbros en de eerste drie uit Parijs—Tours van vorige week, de Belgen Heiman van Springel, Frans Verbeeck en Roger Jochems.
De tijd : dagblad voor Nederland
- 06-10-1969
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- De tijd : dagblad voor Nederland
- Datum
- 06-10-1969
- Editie
- Dag
- Uitgever
- N.V. Drukkerij De Tijd
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 842127143
- Verschijningsperiode
- 1965-1974
- Periode gedigitaliseerd
- 1965-1974
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Koninklijke Bibliotheek C 236
- Nummer
- 40364
- Jaargang
- 125
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
LIMIETEN UCI Wielrenners rijden nog maar 200 km per dag
Laatste krachtmeting tegen Marty levert Scholte Europese titel
NUENEN, 6 okt. — Henk Scholte stortte zich in de armen van zijn charmante echtgenote en bleef minutenlang yithliilen. Wat hij en vrijwel niemand meer in de propvolle biljartarena in Nuenen nog had geloofd, was werkelijkheid geworden. Met een serie Vi*i 172 in de nabeurt had de Eindhovenaar in zijn laatste partij tegen Jean Marty een remise geforceerd en daarmee ongeslagen de 'Europese titel veroverd. ' Door Seholte's laatste ki ach inspanning ontrukte hij op het nippertje de fel begeerde titel aan Tonnie Schrauwen. Deze kleine-Vlaming had namelijk, nadat hij zelf de Westduitser Hose; in vier beurten had verslagen en Marty het eerst de 500 had bereikt, een bijzonder goede kans op het kampioen-i schap gehad Wanneer Scholte namelijk! in de nabeurt gefaald zou hebben dan' waa Schiauwen raet' een beter alge-' * *
meen gemiddelde dan de Eindhovenaar en Marty kampioen geworden. Dan had Schrauwen zonder meer ook zijn retourtje naai het wereldkampioenschap in Linz. dat daar van 20 tot 23 november wordt gespeeld, zeker gesteld Nu moet de Vlaming eerst nog weer in het Belgische kampioenschap aantreden om daar zijn uitzending waar te maken. Zeker van Linz zijn nu Henk Scholte. Jean Marty en de Spanjaard Gose Galvez. die door een geforceerde slot part ij tegen Dufetelle (de Spanjaard ging van acquit uit) nog juist de boven hem staande Westduitser Klaus Hose van de vierde plaats verdrong. De eindstanl: 1. Scholte. 13 pnt. (112.50), 2. Schrauwen (Belg.) 12 pnt. (130.43), 3. Alart> (Kr.) 11 pnt. IUO.OÏh 4. Galvez (Sp.) U pnt f 114.61). 5. Hose (Dld.) tt r>nt. (78.53), 6. Dufetelle (Kr.» 4 pnt. (56.0.'0. '7. Jacobs (Ned.) 4 pnt. en 3. Hitzinger (Oostenr.» 0 i>iit. (8.58).
Vriendelijk
Een voor de hand liggende zonk: over naar de Portugese kleedkamer. De meeste spelers zijn reeds verdwenen, maar oei en meester Matos Moura — een welgedane vijftiger — toont zich een opvallend vriendelijk man die met veel gebaren graag wil verduidelijken, waarom hij met opzet niet „Sturm und Dra,ia" heeft gekozen. De ogen half toegeknepen en met een speelse lach om de mondhoeken hij: ..Natuurlijk had Sittardia stormlopen van on» verwacht. Veel meet nog dan destijds in Lissabon. Maar je moet jl tegenstander natuurlijk proberen te pakken met een taktiek. waardoor hij in de wat raakt. Daarom begonnen we overrompelend en stopten toer. plotselinq af Helaas bezit mijn ploeg te weinig kwaliteit, om tempo en vertraging voldoende gevarieerd en op de juiste ogenblikken uit te voeren. Daardoor verspeelden wei on/.e kans op de volgende ronde." De laatste opmerking gaat gepaard met een gebaar van „beschouw dit maat ais een grapje". Matos Moura. eerlijk: ..We hadden er tevoren natuurlijk ernstig rekening mee gehouden dat we over de Nederlandse kampioen zouden struikelen. We waren onvoldoende voorbereid. In juli maakten we een trip door Brazilië, in augustus deden we niet:- en pas in september waren er enige trainingen en een paar wedstrijden. Veel te weinig, om. voldoende op temperatuut te ziin. Toch moet mij iets van het hart: Sittardia viel me tegen. Ik heb me et over verwonderd dat een ploeg uit een streek, die zo dicht bij Duitsland ligt, zó weinig trekken van het sterke Duitse spel vertoont. Sittardia was veel minderdoortastend, agressief en op snelheid .afgestemd dan ik had verwacht. Niettemin bestaat er geen enkele twijfel over dat de Nederlandse ploeg verdiend de volgende ronde hooft gehaald."
ROTTERDAM-ZUID GERED DOOR DE GONG Agressief DED geeft Flamingo's veel werk
Van onze basketballmedewerker AMSTERDAM, 6 okt. — Nu reeds wordt duidelijk dat de bovenste drie ploegen uit beide poules zieh zullen plaatsen in de kampioenspoule. Landskampioen Punch liet zieh verrassen door Rotterdam Zuid, terwijl de andere favorieten Blue Stars, Flamingo's en SYE hun wedstrijden wonnen. „ledere ploeg die hier komt speelt zeker 30 minuten lang op zijn ttnen, ze zijn er zo op gebrand om ons hier te verslaan, en ze hebben de punten zo hard nodig". Coach Jan Janbroers van Flamingo's verdedigt het enigscins tegenvallende spel van zijn ploeg gedurende de eerste heljt in de wedstrijd tegen DED. DED moest trinneu om een kans te behouden op een plaats in de te vormen kampioenspoule. Tot zijn geluk zag Janbroers zijn team in de tweede helft geheel anders spelen. Was de marge bij rust nog twee punten 43—46, na tien minuien in de tweede helft brak voorgoed de weerstand van DED. Uitblinker Walter Ombre. voorheen ongrijpbaar voor zijn verdedigers liet evenals zijn medespelers toe dat Flamingo's vooral via afstandsschutler Jan Schappert uitliep naar een 99—75 einduitslag. ~Zo zullen alle topclubs dit ervaren," stelt Janbroers nogmaals, ..enorm moeilijke wedstrijden, waarin de mindere ploegen tot het uiterste gaan. In januari krijgen we de grote wedstrijden, dan hoop ik dat we echt topbasketball spelen." Dat een wedstrijd pas afgelopen is op het moment dat het allerlaatste fluitsignaal klinkt is een vaak gebruikte dooddoener voor iemand die een achterstand van zijn favoriete ploeg wi verdedigen. Hiervan was ook sprake ir de sporthal van de TH. echter met dal verschil dat de wedstrijd wel afgelopen was maar dat dat allerlaatste fluitsignaal niet klonk. De gezellige rumoerige aanhang var Punch gaf oQk nu weer acte-de-présence om haar belden direct naar eer voorsprong tegen Rotterdam Zuid tc schreeuwen. l)it jeugdige publiek, da! gratis toegang heeft bij Funch, houd! zich voor. tijdens en na de wedstrijc voornamelijk bezig met het uitjoeler van de tegenstander en het hartstochtelijk toejuichen van iedere gave Delft>< actie.
Bijl (10) van DED gaat scoren ondanks tegenwerking van Smeets (4 van Flamingo's. Ombre (53) en De Liefde (36) kijken toe.
Energie
Ook vrijdagavond was dit weer het geval. De Rotterdam Zuid spelers, zonder hun vaste coach Jan Bruin, die nu tegenspeler bij Punch was, lieten zich echter niet intimideren. Met hun gevaarlijkste wapen, fysieke hardheid en nimmer aflatende energie lieten zij Punch zien dat jeugdige overmoed het best eens zou kunnen halen op de grote routine. Ruud Harrewijn was eens te viecr de grote man bij de Rotterdammers. Leek hij afgelopen seizoen gepasseerd te worden door tweelingbroer Jluiig, nu bewees hij goed terug gekomen te zijn. Rotterdam-Zuid behield een minieme; voorsprong: 58—59. Met nog 4 seconden te spelen sloeg Huug Harrewijn de bal uit het veld, twee seconden tikten weg. Punch kreeg de bal. Scheidsrechter Kuggelijn hield de bal vast, terwijl zijn collega Lindenberg zich opstelde bij de tijdwaarnemer. Het ging hier immers om seconden, die over winst en verlies zouden beslissen. Kuggelijn gaf de bal aan een Punchspeler die ingooide naar zijn aanvoerder Frans de Haan. Deze geroutineerde speler dribbelde even en schoot raak. Op dat moment voelde de joelende massa zich ontdaan van het lastige Rotterdam Zuid-juk en bezette onder groot enthousiasme het speelveld. Maar op het moment dat de bal in het veld kwam had de klok moeten gaan tikken; de man die met een simpele handbeweging de klok had kunnen laten lopen was op dat moment in gesprek met scheidsrechter Lindenberg. Algemene chaos dus. Een spoedvergadering tussen de beide aanvoerders en de twee scheidsrechters bracht de oplossing: scheidsrechter Kuggelijn annuleerde het omstreden punt. Hij bood Punch aan de resterende twee seconden te spelen, maar aanvoerder Frans de Haan weigerde dit zeer beslist. STANDEN Poule a Poule b Rotterdam Zuid 3—6 Flamingo's 3—6 SVE 3—6 Blue Stars 3—6 Punch 3—2 Bona Stars 3—2 Haarlem Card. 3—2 DED ' 3—2 1-andlust 3—2 Suvrikri 3—2 Wiiikracht 3—<) Agon 3— 0.
TAFELTENNIS Nu SVE prooi van Scylla's enthousiasme
Van onze taf cltennismede werker
AMSTERDAM, 0 okt. — Scylla 2, dat bleek ook vorige weck al, is een aanwinst voor de ereklasse tafeltennis. Voor de tweede keer in successie boekten de jeugdige Leidenaars zaterdagavond een zege: ditmaal was SVE het slachtoffer. Ed Fallauv bleef zonder verlies en Anton-Will van Zoelen behoefde alleen te buigen voor Peter van Ham. Samen wonnen zij een spectaculaire 'dubbelpartij. via een zelden voorkomende tussenstand van 10—0 met 21—6 in de derde game. Door dit resultaat staan zij bovenaan in de ereklasse B. Daar moeten zij deze positie delen met NedLloyd (10—0 tegen Wibats) en Hunter 25, dat in eigen huis niet veel moeite had met Belcrum. In deze wedstrijd verloren Nico van Slobbe en Leo van Leuffcn beiden van Cees Mertens. Ook het dubbelspel ging naar de Dredanaars. In de ereklasse A behaalde Scylla 1 een monsterzege van 10—0 op de reserves van Hunter 25. AMVJ moest zeer verrassend een puntje laten bij Irene. Dit was voornamelijk te wijten aan AMVJ'er Wim van den Berg, die geen partij in zijn voordeel kon beslissen. Bij de Amsterdammers bleef Mauri Coltoff ongeslagen en Laddv Prorok behoefde slechts Jan van Unen te feliciteren. Bert Onnes, tegenwoordig uitkomend voor Steeds Hoger, TSB, heeft weer eens voor de nodige sensatie gezorgd. Hij is ook na de tweede wedstrijd tegen zijn oude club Maasbree nog zonder verlies, maar tegen Jan Suiskens heeft hij toch wel op de rand van de afgrond gebalanceerd. De Limburger had na een gewonnen eerste game (21—17) een voorsprong van 20—17 in de tweede. Onnes ging ijskoud door en sleepte zowaar de partij nog uit het vuur. Steeds Hoger TSB won deze wedstrijd met 7—3. Joc-ls en Luteyn waren beide de minderen van Hnrry Vaessen en ook Suiskens klopte Luteyn.
Europese titel voor Russen
SAPELS, C okt. — Rusland heeft de Europese titel basketbal behouden door een overwinning van . Sl—72 in de finale op Joegoslavië. Dij de rust leidden de Russen met 41—33. Tsjeehoslovakije heeft de bronzen medaille veroverd. De Tsjechoslovaken wonnen in de strijd om de derde en vierde plaats met 77—75 van Polen. Spanje behaalde de vijfde plaats ten koste van Italië.
KIVIT SCOORT VOOR SITTARDIA Sittardia: tweede ronde tegen Russische ploeg Van onze speciale verslaggever JAN BLIJBOOM
SITTARD. 6 okt. — De hoop van Sittardia om na het uitschakelen van Sporting Clube de Portugal voor de tweede ronde van het toernooi om de Europese zaalhandbalbeker een gelijkwaardige tegenstander te loten is gistermiddag wreed verstoord. De loting in Dortmund heeft uitgewezen dat de Nederlandse kampioen het zal moeten opnemen tegen uc Russische titelhouder. Wie dat is, staat nog niet vast, omdat de strijd om het Russische kampioenschap nog niet is afgelopen. Aangezien de Internationale Handbal Federatie, met het oog op de kwalificatiewedstrij-\ den om he! itereldkampioenschap voor landenploegen, heeft beslist dat dei tmeede rondt- om de F.urmte.\e beker' binnen een maand moet zijn verspeeld, bestaat er een kans dat de Russische kampioen — die pas 15 november bekend kan zijn — niet voor deelname aan het bekertoernooi zal uorden geaccepteerd. Dit ZOU voor Sittardin automatisch plaatsing iti de derde ronde betekenen. Trainer-speler Jo Maas over de uitslag van de loting: „Mochten we tegen de Russen spelen, dan liggen de kansen om de volgende ronde te halen bijzondei moeilijk. Twee jaar geleden heb ik de toenmalige Russische kampioen in actie gezien tegen Gummersbach. Dat was krachthandbal, waai wij niet tegenop kunnen. Dooi trainingen vijt- a zesmaal per week ' zijn die ploegen conditioneel zó veel betei d;tn wij. dat er weinig eer aan te behalen valt Rusland werd vorig jaar vierde in het toernooi om het wereldkampioenschap, krwijl de studenten de wereldtitel in bezit hebben. Dat zegt al genoeg over hun kracht. Niettemin is het toch prettig, als we een dergelijke tegenstandei zullen ontmoeten. Daar kan je veel van leren. De club komt natuurlijk voor grote financiële inspanningen te staan. Dat is wel een « verweging om het eventueel wel ot niet te doen. Want zo'n trip mag niet ten koste van de vereniging gaan." Nagenoeg- geen kans jiu tegen de Russische kampioen de derde ronde te halen. Dat werd al duidelijk na afloop van de gewonnen wedstrijd tegen Sporting Clnbe de Portugal <1C,—12). toen de ploeg onmiddellijk onomwonden vaststelde dat aan het uitschakelen van ck» Portugese .formatie nauwelijks enige waarde moet worden gehecht. Jo Maas. analyserend: ..Vooral in het begin werd er bij on.-. erg slecht geschoten. En verdedigend werden ook veel fouten gemaakt. .Kortom: het liep niet zoals het moet. De grote moeilijkheid is dat we nog steeds niet over een vaste opstelling kurtnen beschikken. Ei zijn veel geblesseerden Het is echt een passen en meten geweest om de ploeg zo uitgebalanceerd mogelijk samen te stellen. Desondanks hadden we een veel beter resultaat moe'ti. behalen tegen deze Portugezen die zowel technisch als tactisch duidelijk minder zijn dan een gemiddelde hoofdklasser hier.' Slechts vijftien doelpunten in deze thuiswedstrijd- tegen zó n matige ploeg. Dit duidt op een verontrustend gebrek aan voldoende produktiviteit. Jo Maas: „Inderdaad geen best resultaat. Ik geloot' dat we te veel de neiging hadden — je begint immers .met een aantrekkelijke voorsprong — de doelpunten tc mooi !e willen maken. Kijk. en als hel niei snel genoeg lukt, dan. ontstaat dt situatie dat je zwakkere tegenstander een voorsprong kan pakken". Alles overheersende vraag bij Sittardia: waarom hebben de Portugezen niet alle» op alles gezet, om te trachten de achterstand van Lissabon binnen zo kort mogelijke tijd weg le werken? Was er een verklaarbare reden, waarom zij na de snel verkregen voorsprong van 2—O plotseling hun drang naar doelpunten maken lieten varen en min of meet gelaten accepteerden dat Situ.r-dia tot 7—2 uitliep? De Limburgets moesten op deze vragen het antwoord schuldig blijven Zij konden er geen redelijke-vei klaring voor gtA'en
Piet Kivit van Sittardia scoort voor zijn club in het aalhandbal om de Europacup tegen de Portugese kampioen Soortinq Clube de Portugal. Naast hem Guus Canteiberg (10).
VERRASSING VOLLEYBALCOMPETITIE Gevarieerde aanval SFC laat Haag'68 kansloos
Van onze volleybal medewerker AMSTERDAM, 6 okt. — Haag '68, landskampioen bij de dames, heeft zaterdag onverwacht de eerste nederlaag geleden. Zonder Marijke Bruggemans en Joke den Dekker moest de Haagse ploeg zijn meerdere erkennen in SFC, 3—2. Vredestein, dat géén fout maakte tegen het Amsterdamse Armada, voert nu alleen de ranglijst aan bij de dames. Landskampioen AMVJ en het Dordtse Orawi behielden hun ongeslagen posities bij de heren. Beide teams hadden slechts drie sets nodig om respectievelijk te winnen van Hevok en Cito. SFC kwamt tegen Haag '68 wel duidelijk lengte tekprt, maar wist dit nadeel goed te compenseren door snel cn fanatiek te spelen. In de eerste set had Haag geen antwoord op het overdonderende begin van SFC. Met een gevarieerde aanval kon SFC het hoge blok van de tegenstander voortdurend misleiden. De Haagse formatie maakte zich nog niet erg druk en liet de set min of meer lopen, 15—5. In de twee volgende; kreeg Haag'6B meer vat op het spel. Door meer lengte en een; hardere aanval kwam het m deze sets niet in gevaar. De vierde set bracht de ommekeer. SFC liet een voorsprong van 11—7 eerst ontglippen door fouten in de aanvalsopbouw en door het sterke Haagse blok, 13—-14. maar het felle spel van de Asscnse meisjes gaf tenslotte toch de doorslag. SFC won deze set met klein verschil. 16—14. De landskampioen was door deze tegenslag zo aangeslagen, dat het in de beslissende set weinig tegenstand meer bood. Met 15—7 behaalde SFC de overwinning. Landskampioen AMVJ trad zaterdag in Amsterdam zonder aanvoerder Hans Lodder aan tegen Hevok. De Amsterdammer heeft last van een zenuwontsteking in zijn rechter arm, die hem bij het spelen hindert. Coach Jaap Korsloot bield Lodder daarom buiten de lijnen, maar hij dacht wel dat zijn aanvoerder volgende week weer mee zou kunnen doen. Hans Lodder zelf is niet zo optimistisch. Hij vreest voor minstens drie weken uitgeschakeld te zijn. Het ontbreken van Lodder in de wedstrijd tegen Hevok heeft de Amsterdammers in ieder geval niet geschaad. Harry de Haas was een goede vervanger en het spel van de Heerlense ploeg was bovendien van zon slechte kwaliteit, dat de landskampioen zich niet voor de winst hoefde in te spannen.
De competitie begint voor AMVJ, hoewel het al drie keer heeft gewonnen, eigenlijk pas volgende week. Tegen HML/CLV, Cito en Hevok werden de punten moeiteloos veroverd. Aanstaande zaterdag ontmoet de landskampioen zijn eerste zware tegenstander, het nog ongeslagen Libanon. Coach Jaap Korsloot. die vrijdag promoveerde tot doctor in de wis- en natuurkunde, denkt dat het een moeilijke wedstrijd zal worden. „Maar ik geloof wel dat we kunnen winnen". Het duel tegen Hevok was daarom een goede training voor de Amsterdammers. De landskampioen kon naar hartelust combineren, ongehinderd door de Heerlense tegenstander, en raakt dan ook steeds beter ingespeeld. Debutant AMVJ Rotterdam doet hei bij de dames zeer goed. Zaterdag behaalde het zijn tweede overwinning; met 3—l werd gewonnen van Isala. Minder goed doen de debutanten bij de heren het. Zowel DOS'SB als DTS verloren hun wedstrijd tegen respectievelijk Tornado en SFC. Standen heren: Orawi 3—6. AMVJ 3—6, Libanon 2—4, Valuas I—2. Blokkeer 2—2 Hevok 2—2, Tornado 2—2. SFC 3—2. DOS 58 3—2, HML/CLV I—o, Cito 3—o, DTS 3—o. Dames: Vredestein 3-6, Kaag'6B 3—4 SFC 3—4. AMVJ/Rotterdam 3—4. Rapid 2—2, DVC o—o, Boemerang o—o. Bekker▼eld o—o. Karanoi I—o, Valbovoi 1—•, Armada 2-0. I?a1a 2 0.