ADVERTENTIE \ fr~\\ l en jachtschotel. Voortref- *— 7 \ y-v\ \ felijke vleesgerechten, / (O Yc"^) r\ / / dat spreekt vanzelf, / 'n de Pan* °P tafe'- \ \ Op aardappelen, op rijst, f \S lil op brood. Lekker hoor. \ L . \ Goulash 400 gr. nu 2,34 \ I \ Hachee 400 gr. nu 2,24 'T .« I yqppr 1 - Jachtschotel 400 gr. nu 2,44 \ '■ Sissiash, Hachee, Jachtschotel
De tijd : dagblad voor Nederland
- 16-09-1969
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- De tijd : dagblad voor Nederland
- Datum
- 16-09-1969
- Editie
- Dag
- Uitgever
- N.V. Drukkerij De Tijd
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 842127143
- Verschijningsperiode
- 1965-1974
- Periode gedigitaliseerd
- 1965-1974
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Koninklijke Bibliotheek C 236
- Nummer
- 40347
- Jaargang
- 125
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
Advertentie
„C"
Zoals de KRO een „K" heeft, :o heeft de NCRV een „C". Over deze . C" tüil de NCRV neen twijfel laten bestaan: die „C" zat schitteren zolang de NCRV zal bestaan. „Als die.„C" dubieus ruordt, moet de NCRV zichzelf opheffen, zegt mr. A. van der Veen, directeur van de omroep, „er zijn zelfs stemmen die opfiaan voor een beetje meer nadruk op die „C" dan we tegenwoordig gewend zijn."
Maandag
. ' / ,■ •• 'Vi | De vaste avond van de NCRV-telcvl*ie zal voor het komend seizoen zijn: de maandagavond. Tweemaal per' vier weken komt de NCRV op vrijdag en saterdag en éénmaal per vier weken op woensdag cn zondag. Ook de. NCRV heeft niet veel nieuwe programma's in netto, maar zij heeft ervoor gezorgd de goede programma's verder te verbeteren. Produkties die aandacht zullen trekken zijn — naast de genoemde: — een voorstelling van het bijbelboek „Job", een driedelige serie „Mijne heren van de gerechte" gesitueerd in de Gouden Eeuw. een documentaire over Israël (met Godfried Romans). de vrolijke series „De schoonmoeders" t:n „Please sir" en de ..Dubbel Zeükamp" waarin twaalf Nederlandse gemeenten zullen meedoen. Voor de kinderen zal Coen Flink voorlezen uit het boek „De scheepsjongens van Bontekoe".
Steravond
Wat de radio voor het komend sei-; zoen betreft: het ontspanningsprogram-! ma op de donderdagavond is aanzienlijk gewijzigd. Het begint er naar uit te zien dat de Steravond in de traditionele zin van het woord zichzelf heeft overleefd. Do ervaring leert dat het steeds moeilijker is mensen te vinden die van heinde en verre in bussen naai I de Hilversumse studio willen rijden.! Daarbij komt dat hot moderne amuse-j ment juist voor do mensen die wél plezier hebben in een rit naar de studio niet aantrekkelijk is.. De NCRV start nu met Radio Actief, van half negen tot twaalf uur 's nachts, een gevarieerd programma met onderdelen van zeer uiteenlopende aard. Publick is in dei zaal aanwezig. Ook voor de radio geldt deze winter! de formule: verbetering van de goede bestaande programma's.
dagpuzzel
Horizontaal: 1. Europeaan; 2. vriend tegen; 3. leidraad; 4. knallend; 5 riviertje, rouw, Duits lidwoord; 6. ruige, gebied in Indonesië; 7. heilige dubbele klinker; 8. vals, plaats in Gelderland; 9. moeilijk lopen: 10. zeei vrijpostig; 11. vervoeging van zijn. emballage. Verticaal: 1. inwoner van Noord- Holland. paters Benedictijnen; 2. onheilspellend. ontvlekkingsmiddel: 8 stad in Frankrijk, soort rob; 4. gade; 5 jodenkwartier, Perzische munt; <». kenteken Zweedse luchtvaart, graafwerktuig;. 7 badplaats in Italië, ieder; 8 prulwerk; 9 Japanse keizer, bontjas; 10. vogel (Eng.), middag. OPLOSSING 1. kaatsbal; 2. ballade; 3. défilé; 4 lerlipen: 'i gendarme: (ï. meter. »
MR. A. VAN DER VEEN: Openheid in NOS niet mogelijk zonder herverdeling taken
Van onze verslaggeefster HILVERSUM, 16 sept. — De raad van beheer van de NOS. die door het bestuur van de NOS is gevraagd een pre-advies te geven over het ja of nee jneer openheid in de NOS-bestuursaangelegenheden, is nog steeds niet tot een beslissing gekomen. Mr. A. van dei Veen, directeur van de NCRV en lid Van de raad van beheer van de NOS. verklaarde tijdens een bijeenkomst dat hij nog geen standpunt had ingenomen. Wél wilde de heer Van der Veen; zeggen dat hij openheid in de NOS een gunstig correctief op het beleid vond. „Er is in de NOS inderdaad niet veel democratie ingebouwd en openheid zou dit euvel kunnen opvangen". Tégen pleitte de omstandigheid dat de NOS niet een vertegenwoordigend college is maar een bestuurscollege. Dat betertent dat vóórdat men tot openheid in het bestuur komt, men eerst de taken tussen bestuur en raad van beheer goed moet verdelen. Bijvoorbeeld in die zin dat de raad van beheer grotere bevoegdheden zou krijgen en het bestuur meer sanctionerende bevoegdheden. De „openheid in de NOS" is een onderwerp van discussie geworden na een brief van de VPRO over dat onderwerp.
Geharrewar
t i Nog iets over de Prinsjesdag-affaire I en de NOS: de heer Van der Veen) verklaarde niet bang te zijn dat in del toekomst het gehaVrewar tussen de NOS en de omroepen over het uitzenden van bepaalde gebeurtenissen nos vaak zou voorkomen. „We hebben van dit voorval geleerd. De NOS en de omroepen moet tot een beraad komen over de manier waarop dergelijke programma's in de toekomst zullen worden aangepakt, ledereen moet zich daarna aan de afspraken houden".
Kassen
De heer Van der Veen toonde zich benieuwd naar de manier waarop het NOS-bestuur de verdeling van de radioen de televisie-kas zou regelen. „In het verleden beschikten de NRU en de NTS over afzonderlijke bronnen van inkomsten. Kr werd streng op toegezien dat de televisie niet bijspijkerde bij de radio of omgekeerd. Ook bij de omroepen mochten beide kassen niet vermengd worden. Nu zijn de NRU en de NTS overgegaan in één NOS, een rechtspersoon. Hoe de NOS de gelden zal verdelen zal worden overgelaten aan het inzicht van het NOS-bestuur".
Ruïnes
„Overigens moet daarbij extra de aandacht worden gevestigd op de radio, Die is als vanouds aan alle kanten in de versukkeling", aldus de heer Van dei Veen, die zich de bouwpastoor van de NOS noem!. „Het materieel van de NOS-radio is een schande. De reportagewagens zijn ruïnes, ze stammen uit 1957". De heer Van der Veen kondigde een plan aan voor de aankoop van een twintigtal kleine reportauewagens. die beweeglijker zullen zijn d.in de bekende grote reportagewagens. Daarbij wordt op het ogenblik geëxperimenteerd met twee stationcars met complete installatie, die erop berekend zijn dal reporters hals over kop zullen kunnen wegrijden. Binnen twee jaar hoopt de NOSradio het gehele wagenpark te zuller hebben vernieuwt^
Robbie de Beer krijgt een tent
30 Terwijl het elfje zijn betraande gezichtje in Robbies zakdoek verbergt, pakt d« kleine beer zijn portemonnee op.'„lk was helemaal vergeten dat ik die bij me had. zeg hij. Hij kijkt even naar de munten, die er keurig gesorteerd in zitten En dan krijgt hij ineens een idee. „Hé. fluistert hij. ~ik geloof dat ik hier heb wat de kon;ng ' nodig heeft". Met een ruk staat hij op, zo opgewonden dat het elfje zijn veidriet vergeet. ~Wat zei je?" vraagt het. ~lk moet eerst met de koning praten", zegt Robbie „Ik kom zo terug". Hij laat het elfje verwonderd achter en haast zich de tent uit.
De „C" van de NCRV gaat nooit verloren
7 Van onze verslaggeefster HILVERSUM, 16 sept. — De NCRV blijkt tevreden over haar ledenbestand. Voorzitter mr. dr. J. Ozinga spreekt van een „gunstige tendens" en hij verklaart dat het aantal bedankjes van dit jaar aanzienlijk minder was dan dat van vorige jaren. Vorige week alleen al meldden zich zeshonderd nieuwe leden bij de NCRV. De omroep zegt niet zeker te weten waar die nieuwe leden vandaag komen, maar zij vermoedt dat zij overstappen uit andere dan AVRO- en TROSkringen. Het totaal aantal leden bedrargt nu ongeveer 470.000. Ook in ander opzicht heeft de NCRV reden zich plezierig te voelen. Binnenkort zal zij haar 45-jarig jubileum vieren. Uit de verenigingskas heeft de omroep een half miljoen gulden laten aanrukken en' daarvan zullen tal van concerten en dramatische produkties worden bekostigd. Onder meer zal het oratorium „Josef en zijn broeders" van Hans Bijvanck worden uitgezonden, enkele Ster-avonden met de geschiedenis van het amusement bij de NCRV, het tiendelige drama ..De kleine zielen" naar de romancyclus van Louis Couperus, een Jeugdlandfeest in de Expohal. De „viering" van het jubileum zal enkele weken lang duren
Ook de N.C.R.V. heeft de Forsyihe-sfeer aantrekkelijk gevonden. Zij wijdt er de grootste dramatische productie aan die ooit op het televisiescherm verschenen is: ..De kleine zielen", van Louis Couperus De serie omvat tien .afleveringen en de N.C.R.V. zendt haar uit ter gelegenheid van haar 45-jarig ju bileum. Aan het spektakel werken mee 0.a.: Ene Schrieider. Ank van der Moer. Jack Gimberg, El ler Vogel en Gijsbert Tersteeg. Eerste uitzending is op 10 november. Nederland 1.
„HEER BOMMEL EN HET PLAT MAKEN" DOOR MARTEN TOONDER
6722. Professor Prlwytzkofski verhief zich uit het aftreksel, zette zijn hoed op, schoot m zijn gas en verliet met snelle oas het hospitaal. ~Ga nu met weg!" nep lom Poes hem na. ~Er zijn nog genoeg kruiden over *0 kunt toóh een
nieuw extract maken?" ..Prawi" riep de geleerde over zijn schouders. ..Ik ben daar niet gans verrukt! Der extraheren des kruidens is |a levensgevaarlijk!" ..Niet waar!" riep Tom Poes. ~Ze zijn niet ontpolft! Er werd op geschoten! Elr zijn lieden die niet willen dat u die platten geneest! Als we nu maar zorgen dat het ziekenhuis beter bewaakt wordt.. ~Schieten of exploderen is mij om het ev-en!" hernam de hoogleraar. ~Het brengt mijn leven in gevaar, en dat is ja schade omdat ik ingeladen ben voor der Rommelprijs. Uiterdien is het wetenschappelijk niet verantwoord Der goede dag' Met deze woorden stapte hij naar buiten en verdween in de richting van de stad
Het was nog zeer vroeg in de morgen, maar toch waren er reeds vel» burgers op pad, die zich met vlaggetjes en spandoeken naar het Nutsgebouw begaven. ..Daar gaan ze vandaag d;e prijzen uitreiken." zei Tom Poes teneergeslagen t.o zichzelf. ~En niemand begrijpt dat dat alleen maar dient om Pastuiven Verkwil morger tot burgerpresident te laten kiezen. Zelfs de professor niet! Hij begon bedrukt de menigte te volgen terwijl hij vergeefs probeerde om een hst t€ verzinnen. „Het ziet er lelijk uit.' mompelde hij Mijn enige hoop is dat heer Ollie zich aan d« afspraak houdt. Maar er is natuurlijk alle kans. 'dat het éréburgerschap te verleidelijk voor hem is en dat hij ook naar het feestgebouw gaat En dan loopt alles mis!
Onderzoek naar het monster gezien
IS II KT BEF AAMDK monster van Loch Ness nu werkelijkheid of is liet maar nej)'.' Dat ivas de vraag die gisteravond aan de orde iverd gesteld in een reportage over een onderzoek dat een wetenschappelijke staf van de universiteit in Birmingham gaal ondernemen. Er waren zelfs ooggetuigen opgeroepen die het ondier hadden gezien, maar hun verklaringen hebben natuurlijk geen bewijskracht. Het wordt een serie uitzendingen. Als alles goed gaat zal zij worden bekroond met de vertoning van het /monster. Mocht dat niet lukken, dan gaan wij gewoon voort met het instandhouden van de mythe. Op Nederland '2 werd het tweede deel vertoond van „Professor Bernhardi", een spel van Arthur Schnitzler, dat als „karaktcrcomedie" werd aangekondigd. Volkomen terecht. Ik heb zelden een stuk gezien waarin zoveel karak-
tcrs rondlopen. Hot weid in deze Duitse versie uitstekend gespeeld. Een boeiende belevenis, ondanks het ietwat onbestemde en dus onbevredigende slot. Er was ook een heel levendig filmportret van de choreograaf Maurice Béjart, die zei als ideaal „ballet zonder costuums, zonder decor en zelfs zonder muziek" voor ogen te hebben. De beweging wilde hij wél aanhouden. „Hier en nu" had een zeer gevarieerde aflevering. Met een blanke jongen die Indiaan was geworden en met betogende, ongehuwde dames van wie er een ook nogal wild deed. Hoofdscholel echter was een interview mei minister Luns. een voor zijn doen nogal geëmotioneerde minister Luns. die onder meer verklaarde dat hi.i in de kwestie West-Irian „had gedaan wat hij kon" in het besef „dat hij geen ijzer met handen kon breken". Ook zei hij dat hij de afgelopen jaren de Zuideuropesc distaturen „slechter behandeld" had dan de Oosteuropese. De vragensteller legde hel er verschillende malen op aan hem een verklaring te ontlokken over zijn al of niet aanblijven bij een nieuw te vormen regering. De minister wees evenzovele malen op de waarschijnlijkheid van zijn heengaan. maai- liet de kwestie verder in het ongewisse. H. lin.
ANDERE BILL COSBY
Vanavond voor de iaatste keer de Dubbelspion. Dat betekent zoveel als: voor de laatste keer Bill Cosby als Alexander Scott. Echter geen nood. vanaf oktober brengt de NOS de nieuwe show van Bill Cosby op het scherm, waarin onder meer de andere artistieke kantjes van fotogenieke Bill, die naast voortreffelijk acteren en aantrekkelijk zijn voor vrouwen ook goed kan zingen. In de laatste Dubbelspion draait het overigens voornamelijk om Kelly Niet voor de eerste keer ontmoet deze de vrouw van zijn leven die het echter slecht met hem voor heeft. Scott voelt zich wantrouwend en ontmaskert het slechte wezen voor zijn vriend haar slachtoffer wordt. Nederland 2, 20.20 uur (NOS).
Verantwoordelijkheid van G. S. groter
DEN HAAG. 16 sept. — Minister Beernink wil door een wijziging van de Provinciewet komen tot meer verantwoordelijkheid vooi Gedeputeerde Staten jegens Provinciale Staten. Hij handelt daarbij op advies van de provinciale besturen.
let op TELEVISIE
• In Kenmerk een reportage over de positie van de Kerk in Afrika, naar aanleiding van de conferentie voor Afrikaanse kerken in Abidjan, Ivoorkust; een samenvatting van een internationale ontmoeting in Vogelenzang, thema: vrouw in Kerk en maatschappij; en de Invoering van vredesvakken op de middelbare scholen. • Jasperina de Jong zingt enkele van haar beste liedjes. Opnamen van het Holland Festival, bij welke gelegenheid Jasperina een „tour de chant" maakte. Nederland 1, 21.05 uur, (KRO). •Op Nederland 2 de allerlaatste Dubbelspion, „Kelly is verliefd". 20.20 uur (NOS). • Mr. A. Dake zal de IMiljoenennott behandelen. Nederland 2, 21.10 uur, (NOS).
RADIO
I De prijswinnaars van het Interna tionaal Vokalislenconcours vai 's Hcrtogenbosch geven een slotcon eert. Hilversum 1, 20.00 uur (KRO
TELEVISIE
dinsdag
NEDERLAND .1. 18.50 Kleur: De Fabeltjeskrant." NOS: 19.00 Journaal. CVK/IKOR/VKK: 19.07 Kenmerk. KRO:4 l
RADIO
HILVERSUM 1. 18.U0 Metropole-orkest: amusementsmuziek. 18.1 a Uitzending van liet Gereformeerd Politiek Verbond. 18.30 Nieuws., KRO: 18.4 L ActuaU», teiteii. 19.00 Stereo: Luc LutzT éo.oo Slotconcert Vocalisten-concours Den Bosch. 21.15 liet dankbare Vaterland. 2*.Z.j Overweging. 22.30 Nieuws. 22.37 Parlementair ovcr?icht. 22.45 Mededelingen. 22.50 De zingende kerk. 2.1.05 Gif sluipt langs «luwe wegen. 23.30 Stereo: Lichte grainmofooninuziek. 2355-24.00 Nieuws. Hil.v hItSL'.M 11. 115 00 Nieuws. 18.11 Radiojournaal. 1H.30 Stereo: Metropole Orkest; amusementsmuziek. 18.55 Paris vous parle. 19.30 Nieuws. 19.35 Vergeet 't maar. (2020-20.35 NOS: Europese atle.tiekkampioenschappen in Athene). 21.00 Stereo: Pianorecital topn.i. 22.05 Mu?e zonder make-up. 22.30 Nieuws. 22.38 Radiojournaal. NOS: 22.55 Stereo: Internationale Gaudeamus Muziekweek 1969. 23.55-24.00 Nieuws. ltlXGIë 324 in. 13.00 Nieuws. 18 03 Popmuziek. 1828 Paardesport uitsla Ren. 18.30 Franse les. 18.32 Grammotoonmuziek. 18.35 Wegwijs wezen. 1840 Dansmuziek. 18 45 Sportkroniek. 18 52 Taalwenken. 13 55 l.ichte muziek. 19.00 Nieuws, weerbericht en actualiteiten. 19.40 Dansmuziek. 19.45 Syndicale kroniek. 19 55 Intermezzo. 20.00 Grammofoonmuziek. 22.00 Nieuws, berichten en De Zeven Kunsten. 22.15 Gevarieerde muziek. 23 00 Nieuws. 23.10 Gevarieerde muziek. 23.40 Nieuws. 23.45-23.55 Ligging van de zeeschepen. woensdag lllLViatsr.M i. NCRV:'.7.OO Nieuws. 7.10 Het levende woord. 7.15 Op het eerste gehoor: grammofoonmuziek met nieuws en actualiteiten. TROS: 800 Nieuws. 8— 11 als dat zou kunnen. (8 30-832 Nieuws) 900 Gymnastiek voor de huisvrouw. 9 '0 Cabaretteketet. 9.35 Waterstanden. 9.10 Voor de kleuters. 9.55 Stereo: Concert a la carte. 11 00 Nieuws. 11.02 Op Sleeptros. 11.15 Actualiteiten. 11.55 Mededelingen. KRO; 12.00 Van twaalf tot twee. 112.21 Wij van het land; 12.26 Mededelingen t.b.v. land- en tuinbouw; J 2.30 Nieuws; 12.41 Actualiteiten; 13 00 naden maar , 13 15 Ondernemend!. NCFIV: 14 00 Stereo; Engel» kamerorkest; klassieke muziek (gr.i. 15 00 In 'I zilver: programma voor oudere luisteraars. 1000 Nieuws. Xï.o2 Stereo: Voor de jeugd. 17.00 Licht» gramiiiul'oommi/irk voor de lieneis. Overheidsvoorlichting: 17.50 O en W - Waar jonge buitenlanders spreken. HILVERSUM 11. VARA: 700 Nieuws en ochtendgymnastiek. 7.20 Socialistisch strijdlied, 7.23 Stereo: .Lichte grammofoonuziek.. (7.30-7.35 Van de voorpagina). VPHO; 7.54 Deze dag VAKA: B (10 Nieuws en actualiteiten 820 Stereo: Lichte grammofoon muziek (8.30-833 Van alle -mar kien thuis, praatje voor de huisvrouw l 900 Stereo: i'it eigen huis. 940 Schooliadio 10.00 Stereo: Lichte grammoloonmii/iek 10 50 Voor de kleuters. 11.00 Nieuws. 1102 Vooi de huisvrouw. 11.40 Stereo: Viool en piano (opn.i: moderne muziek. 12 00 Stereo: The Widow 12 45 Amusementsmuziek 12.54 Voor het platteland. 13(K> Nieuws. 13.11 Actualiteiten. 13.25 Lichte orgelmuziek, 13.45 Gesproken Portret. 14.00 Huiten mijn tuin is de wereld. 15 15 Stereo: Klavecunbelrecital. 15 40 Stereo: Moderne kamermuziek. 10 00 Nieuws 16 02 Sociëteit Zestig. NOS: 17.02 Oude liedjes. VARA: 17.20 Voor de jeugd. 17.55 Mededelingen, lIILVI'RSII.M lil. NCRV: 900 Nieuws. 9112 Zing. >ing, zin"!; lichte vocale muziek, 1000 Nieuws 10.03 Mcngelmuze. NOS: 11.00 Nieuws. 1103 Muziek - lezen (12 00 Nieuws). AVRO: 13.00 Nieuws. 13.03 Radiojournaal. 13 06 Zet 'in op.' (14.00 Nieuwst. (Tussen 14 40 en 17.00 Europese atletiekkainpioenschappen te Athenei. 15 00 Nieuws. 15.03 Arbeidsvitaminen. 1600 Nieuws. (Tussen 16.00 en 17.00 cvtl onderbreking voor een reportage van de Ronde van de Toekomst i. 1G.03 Gimmick. 17.00 Nieuws 17 02 Radiojournaal. 17.05 Pop- en country - muziek. 17.50-18 00 Reportage Europese atletiek kampioenschappen te Athene. IIIXUIë 324 ni. 12.00 Nieuws. 12.03 Gevarieerde mu/. (1240-12.48 Weerbericht, mededelingen en SOS-berichten voor de schippers.) 12.55 Buitenlands persoverzicht. 13.00 Nieuws. 13.20 Tatelmuziek. 14 00 Nieuws. Aansluitend; Schoolradio. 14 20 Graininofoonnuiziek. 14.50 Meisjeskoor. 15 00 Nieuws. 15.03 Koorzang. 15.15 Voor de kinderen. 1(>00 Nieuws, 16.03 Beursberichten. 16 09 Muziek voor de jeugd. 1700 Nieuw», weerbericht eti mededelingen. Aansluitend; Jazzmuziek.