ADVERTENTIE < > Welke fondsen zijn thans koopwaardig! Een regelmatig bericht wordt U op aanvraag gratis toegezonden door KEMPEN & CO. N.V. COMMISSIONAIRS IN EFFECTEN GEVESTIGD 1903 Leden van de Vereeniging voor den Effectenhandel. Driekoningenstraat 4 - Amsterdam Telefoon 244136 (3 lijnen) en 232782 Ter beurze 244136 (3 lijnen).
De tijd : dagblad voor Nederland
- 26-09-1970
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- De tijd : dagblad voor Nederland
- Datum
- 26-09-1970
- Editie
- Dag
- Uitgever
- N.V. Drukkerij De Tijd
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 842127143
- Verschijningsperiode
- 1965-1974
- Periode gedigitaliseerd
- 1965-1974
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Koninklijke Bibliotheek C 236
- Nummer
- 40662
- Jaargang
- 126
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Advertentie
Onduidelijk
Kersverse, vandaag in functie getreden VNO-vounsitter drs. S. C. Bakkenist, leest een communiqué voor dat achteraf de prijs krijgt van het onduidelijkste persbericht van het jaar. In het eerste deel luidt de stichting dï doodsklok over de koppelbazen. Men zal minister Koolvink van sociale zaken vragen deze lieden zo snel mogelijk via een vergunningenstelsel aan iie ketting te leggen.
Doel 2 var) het persbericht volgt hieronder, met ingebouwd de cijfers die verwijzen naar onmiddellijk opkomende vragen. „Erkennendt dat lonen en arbeidsvoorwaarden primair» tot de verantwoordelijkheid van de cao-partners behoren (1), menen de drie vakcentrales en de centrale werkgeversverbonden VNO—NCW (2) de volgende uitspraken te moeten doen: om de spanningen die door de onevenwichtige loonverhoudingen ,als gevolg van het koppelbazenvraagstuk (3) zijn ontstaan op te heffen, kunnen VNO en NCW met do vakcentrales instemmen dat over 1970 extra inkomensverbeteringen kunnen worden overeengekomen tot een bedrag van vierhonderd gulden bruto, welk bedrag bij de eerstkomende wijziging van de cao zal worden verwerkt (4). Rekening houdend met de mogelijkheid dat dergelijke inkomensverbeteringen invloed hebben op riet bij het probleem van de koppelbazen betrokken bedrijfstakken of ondernemingen, achten de drie vakcentrales en de twee werkgeversverbonden georganiseerd overleg hierover eveneens op zijn plaats, waarbij het bovenvermelde maximum eveneens geldt (5).
De genoemde organisaties wijzen actie voor inkomensverbeteringen die het hierbovengenoemde overschrijden af (6)."
Vragen
1. Mag minister Rocflvink niet ingrijpen in de loonontwikkeling?
2. Waar zijn de middenstanders en de boeren, die toch ook in do Stichting van de arbeid zitten? Bakkenist zegt daarover: „Die zijn al naar huis. Ze willen niets ce maken hebben met dit loonakkoord, omdat ze geen koppelbazenprobleem kennen en extra looneisen ook volstrekt afwijzen. Kloos: „De boeren moesten naar huis, de oogst is nog niet binnen." Maar het „grapie" valt niet 3. De koppelbazen zijn toch slechts een aanleiding: is niet de schaarste aan werkkrachten oorzaak van de arbeidsonrust? 4. Komen de f 400 bovenop de loonronde 1971, of is het een extraatje voor alleen 1970? 5. Wat moeten de werknemers in bedrijven zonder koppelbazen? Moeten die eerst arbeidsonrust kweken? Geeft het georganiseerd erleg hen de tip te gaan staken om ook vierhonderd gulden te krijgen? 6. Stakingen om f 400 of minder zijn dus legaal en worden ondersteund door werkgeversverbonden en vakcentrales?
Onrust
Zoals met dit communiqué op het aanplakbord te verwachten is, laait al op 2 september de arbeidsonrust op. De acties in grote en kleine bedrijven om vierhonderd gulden extra duren tot op vandaag voort. Wat had moeten dienen „om de arbeidsonrust te kanaliseren" verleidt de vakbonden tot een wekenlange strijd om „vierhonderd gulden en geen cent minder". De grote vakcentrales houden zich de rest van de maand koest, en laten de eer om de extra-uitkering eruit te slepen over aan de metaal-, bouw-, industriële en andere vakbonden. De werkgeversverbonden merken al gauw dat ze de Rotterdamse brand met
benzine hebben willen blussen. Ze
laten dan ook geen gelegenheid onbenut de pers te informeren over de
„betreurenswaardige ontwikkelingen rond deze kwestie" (Bakkenist). De rest van het verhaal is bekend. Onder hulpgeroep van onderncmorszijde melken de vakbonden de vierhonderd gulden overal weg. Ze kunnen ook moeilijk anders, want in Rotterdam, Groningen en elders blijkt uit wilde acties, dat duizenden werknemers hun lidmaatschap opzeggen wanneer de bonden niet pal en zonder wijfelen hun looneisen steunen.
Gevolgen
Enkele gevolgen van deze loonronde. Wanneer alle 3*/* miljoen werknemers (2.2 miljoen met cao; 1,3 miljoen zonder cao) vierhonderd Kulden of daaromtrent krijgen, gaat dat de werkgevers inclusief sociale lasten circa 1800 miljoen kosten. Het ziet er naar uit dat het grootste deel van dat extraatje voor 31 december wordt uitbetaald. De lonen die dit' jaar al ruim negen procent verhoogd waren, slaan dan door tot bijna dertien procent meer. Nu zijn cr ondernemers voor wie
vierhonderd gulden extra zeker niet onverteerbaar is. Shell bijvoorbeeld moet onder zijn zesduizend werknemers drie miljoen gulden extra uitdelen, maar in een zo kapitaal-Intensief bedrijf valt dit bedrag toch nauwelijks op. Ondernemers die gebruiksvoorwerpen maken of verkopen (meubels, kleding, kleuren-tv) zullen profiteren, omdat extra-uitkeringen snel worden uitgegeven. In dit soort bedrijven stuwen de 400 gulden de winst omhoog. Maar waarvan betalen de ondernemers in de textiel-, schoeisel-, diensten-, dagbladen-, landbouw- en ambachtsector deze loonronde. Cobouw. dagblad voor de bouw, berekende dat het extraatje bij de grote bouwmaatschappijen gaten in de winst slaat variërend van tien tot zesendertig procent. Kan onze economie zich dit veroorloven? Voor het buitenland worden onze produk'en duurder. Dat verzwakt onze concurrentiepositie. Een heel ander gevolg van de vierhonderd gulden-kwestie is, dat minister Roolvink de dreigementen uitvoert die hij enkele uren na het Stichtingsakkoord op 12 september al in Do Tijd ventileerde. Er komt een loonpauze, „omdat de grenzen van het toelaatbare worden overschreden. Velen trekken uit deze ministeriële aankondiging de conclusie dat volgend jaar dus wei de prijzen, maa> niet de lonen omhoog gaan. Dit is niet de bedoeling. Door een gematigde loonstijging wil men voorkomen dat de inhoud van het loonzakje harder groeit dan gezond is voor onze nationale economie. De loonpauze wordt gebaseerd op artikel 10 van de Loonwet, waarin staat dat de regering kan ingrijpen, als de loonvorming naar haar mening
uit de hand loopt. Met dit artikel kunnen de vakcentrales zich verenigen, maar zij zijn zo fel -tegen artikel 8 (ingrijpen regering in afzonderlijke cao's) dat NVV en NKV zo lang de loonwet werkt, weigeren te praten met regering en sociaal-economische raad. De SER wil het loonoverleg nu weer op gang brengen door de regering volgende maand advies uit te brengen over een nieuw loon-prijsbeleid. Als regering en parlement daarna snel artikel 8 inslikken willen NVV en NKV terugkeren naar het loonoverleg. Misschien mag minister Roolvink './tl blij zijn met de recente loonjolf die hem de kans geeft de werknemers weer rond de ondcrhandelingslafel te krijgen.
Minimumprijs voor brood tot februari
DEN HAAG, 26 sept. — Het besluit minimum-broodprijs van augustus 1970, dat geldt voor 152 gemeenten en dat per 1 oktober zou aflopen, is verlengd tot 1 februari volgend jaar. De voorzitter van het produktschap voor granen, zaden en peulvruchten heeft hiertoe besloten. Drie gemeenten (Slochteren. Opmeer en Avereest) zijn, zoals bekend, opgenomen in een afzonderlijk besluit dat dinsdag a.s. van kracht wordt en eveneens tot 1 februari zal gelden. In alle 155 gemeenten gelden minimum-broodprijzen van 71 cent voor verpakt en gesneden witbrood, 67 cent voor ander witbrood. 68 cent voor gesneden en verpakt bruinbrood, 64 cent voor ander bruinbrood.
PROF. DE GALAN HERZIET ZIJN MENING: Geen vertrouwen in geleide loonpolitiek
UTRECHT, 26 sept. — De pas tot gewoon hoogleraar in de economie aan de Groninger universiteit benoemde dr. C, de Galan (oud-directeur van het wetenschappelijk bureau van de PvdA) heeft zijn mening veranderd over de loonvorming. „Ik propageer de geleide loonpolitiek niet meer. Ik heb achteraf gezien te groot vertrouwen gehad in de macht van de overheid als hoedster van het algemeen belang en in de objectieve resultaten van de wetenschap voor het beleid." Zo heeft hij verklaard in een vraaggesprek met de „De Vakbeweging, het officiële orgaan van het NVV. Zoals bekend is dr. De Galan jarenlang opgetreden als „kampioen van de geleide loonpolitiek," waarover hij vaak openbaar discussieerde met NVVvoorzitter Kloos, wie hij opportunisme verweet. Prof. de Galan meent, dat het in de eerste plaats de werkgevers zijn geweest die mot hun zwarte lonen de geleide loonpolitiek hebben ondergraven. Al die verkapte loonsverhogingen betekenden het loslaten van het streven naar een zo rechtvaardig mogelijke inkomensverdeling. Wat het loonbeleid in zijn totaliteit betreft, heeft de overheid haar functie als hoedster van het algemeen belang niet waar kunnen maken, zo meent prof. De Galan nu. Dit mede door de invloed die er economisch van het buitenland is uitgegaann. „Ik ben tot het inzicht gekomen dat we ons niet kunnen veroorloven langdurig een apart beleid te voeren," aldus prof, De Galan, die daarmee het al jarenlang door de vakbeweging verkondigde standpunt mede tot het zijne maakt.
Bonden praten mee over De Gruyter
UTRECHT, 26 sept. — De Steenkolen Handels Vcrceniging (SIIV), P. de Gruyter cn de bij de overneming van De Gruyter door de BIIV betrokken vakbonden hebben vrijdagavond verklaard, dat het onderling overleg in de eerste fase op bevredigende wijze is afgerond. De vakorganisaties hebben met instemming kennis genomen van het stellige voornemen van de SIIV. het bedrijf van De Gruyter voort te zetten en weer rendabel te maken. Daarbij zullen de ontwikkelingen en struktuurwijzigingen in de branche worden gevolgd. De reorganisatie die bij De Gruyter al was begonnen zal worden voortgezet. De SHV heeft de vakbonden toegezegd, dat ze tijdig in het overleg zullen worden betrokken als s truktuurwijzigingen consequenties zullen hebben voor het personeel. De besprekingen tussen de SHV cn De Gruyter zijl. nog niet afgerond.
Excuus van NVV aan Zijlstra
UTRECHT. 20 sopt, — De president van de Nederlandse Bank, dr. J. Zijlstra, is niet direct betrokken geweest bi.i overleg tussen regering en werkgevers over de recente ontwikkelingen op sociaal-economisch terrein. Dit heeft dr. Zijlstra het NVV verzekerd, nadat deze vakcentrale in zijn officieel orgaan De Vakbeweging de president van de Nederlandse Bank hierover had aangevallen. Het NVV zei dat dr. Zijlstra daarbij zijn boekje ver te buiten was gegaan. Het NVV heeft nu verklaard deze aanval te betreuren.
Scheiding van slachthuizen en vleeskeuring
DORDRECHT, 26 sept. — Hoewel de werkcommissles, die zich bezig houden met het probleem van de organisatie van het slachthuiswezen en de vleeskeuring in Nederland, nog niet tot een eindrapport -zijn Kekomen, valt te voorzien, dat in grote lijnen de gedachten uitgaan naar een strikte scheiding, met name ook in financieel opzicht, tussen slachthuis en vleeskeuringsdienst. Do gedachtengang gaat in de richting van een vrije concurrentie, waarbij slechts die slachthuizen zullen kunnen blijven bestaan, die economisch exploitabel zijn en dus onder meer behalve een goede bezettingsgraad een jaarproduktie hebben van voldoende omvang. Deze tendens zal zich slechts geleidelijk aan manifesteren, terwijl in de overgangsperiode voldoende slachtcapaciteit moet blijven bestaan.
Maria Roepaan leent 9 miljoen
AMSTERDAM. 26 scpt. — Een syndicaat onder leiding van de Nederlandse Credietbank gaat over tot de uitgifte van 9 miljoen 9 1/4 pet. 30- iarige obligaties a pari ten laste van de Stichting Maria Roepaan. observatie en behandelingscentrum voor zwakzinnigen in Ottersum.
Schets van een maand arbeidsonrust LONEN VLIEGEN DIT JAAR DERTIEN PROCENT OMHOOG Kosten van extra uitkering 1,8 miljard Van onze sociaal-economische redacteur JAN WERTS
DEN HAAG, 26 sept. — Er staat op 1 september een oogverblindende zandstorm rond de vijftien verdiepingen hoge kantoorflat van het Verbond van Nederlandse Ondernemingen, aan het Haagse Bezuidenhout. Terwijl op de hoogste etage de kopstukken van het bedrijfsleven (werkgevers, werknemers, boeren en middenstanders) bijeen zijn, voor langdurig en moeizaam beraad in de Stichting van de Arbeid, drinken een tiental wachtende journalisten een kopje koffie jn de VNO-kantine. Op de kop af een week tevoren zijn in de Rotterdamse havens stakingen uitgebroken welke samengaan met abominabele looneisen. De havenwerkgevers hebben een loonsverhoging van r 25 bruto per week aangeboden, maar de stakers zetten door. Ze vinden steun bij werknemers in metaalbedrijven, eerst in de Randstad, kort daarop in het hele land tot in Groningen cn Limburg toe. ledereen weet waarover de Stichting vergadert. De ochtendbladen van deze eerste dag van september melden dat de vakcentrales 's nachts hebben besloten loongolf en arbeidsonrust in te dammen, door een looneis te stellen van maximaal vierhonderd gulden extra per werknemer. NW-voorzitter A. H. Kloos zegt bij de nachtelijke persconferentie van de vakbonden: de stakers eisen 75 gulden per week, plus vier weken vakantie, plus een premievrij pensioen met zestig jaar. Het is ons als vakbeweging duidelijk dat onze economie zulke eisen niet kan verdragen. „Met deze eis van maximaal vierhonderd gulden willen we de arbeidsonrust kanaliseren," zo voegt NKV-voorzitter J. Mertens eraan toe. De wachtende journalisten in de Haagse werkgeverstoren zijn het er die avond van 1 september over eens dat het laat kan worden. Want de werkgevers zullen niet gemakkelijk voor de vierhonderd gulden-eis door de knieën gaan, terwijl ze anderzijds ook geen keihard nee durven uitspre'ken. Zoveel hebben de stakers al wel bereikt. Maa; veel sneller dan iemand had durven hopen, rond zes uur al, zijn de werkgevers gezwicht. De heren zijn het eens en de pers wordt geïnformeerd.
In vele bedrijven gingen werknemers over tot massale stakingsacties
Overbesteding
Ook do regering hoeft wellicht niet diep te rouwen om de vierhonderd Kulden. Uit de miljoenennota blijkt, dat onze economie zich al eerder had overeten. Het puddinkje van de laatste maand bracht dat alleen nog maar duidelijker aan het licht. Het hele jaar al staan de bestedingen van bedrijven en gezinnen op windkracht 8, de lopende rekening van de betalingsbalans stond al voo** vijfhonderd miljoen in het krijt, de lonen waren al ruim 9 pet. gestegen, en de stijging van de uitvoer was al aan het vertragen. Links en rechts (vooral rechts) zal men de komende maanden beweren dat de vierhonderd gulden hoofddader zijn van loonpauze, belastingverhoging en bouwheffing. Maar het extraatje was slechts medeplichtig.
Nieuw rapport constateert: Lawaai en vuile lucht in mijnstreek
Van onze correspondent MAASTRICHT, 26 sept. —Het rapport van de DSM (Staatsmijnen) over de luchtverontreiniging in de mijnstreek heeft al een tegenhanger gekregen. Dr. L. A. Clagenburg komt in een voor het „Samenwerkingsorgaan westelijke mijnstreek" samengesteld rapport tot veel minder optimistische conclusies dan de DSM, die een verminderde stofhinder en luchtvervuiling heeft geconstateerd. I)r Clagenburg stelt onder meer vast: „De toekomstige milieubelasting is van dien aard. dat het als woongebied onaantrekkelijk wordt." In hot aanleggen van brede groenzones tussen de chemische industrieën en de woonkernen ziet dr. Clagenburg geen oplossing, daar die volgens zijn mening „niet noemenswaardig" zouden bijdragen tot vermindering van de milieubelasting door luchtverontreiniging en lawaai. liet weggraven van de steenberg van de vroegere mijn Maurits, die nog enigszins de geluidshinder tegenhoudt, zal volgens de rapporteur de lawaai-overlast voor Geleen sterk doen toenemen. Voor de gemeente Berg aan de Maas zou de vestiging van de Shell-raffinaderij de milieubelasting door lawaai op een niveau komen te liggen, dat volgens dr. Clagenburg de hiervoor gestelde normen zou overschrijden.
Gedurende de nachtelijke uren zou als extra belasting dit ook gelden voor de gemeenten Born, Obbicht. Papenhoven, Grevenbicht en Urmond te verwachten zijn. De samensteller van het rapport acht de huidige milieu-belasting door lawaai gedurende de nachtelijke uren voor de gemeenten Urmond, Stein, Elsloo, Beek en voor bepaalde gedeelten van Geleen „reeds boven de gestelde normen." In zijn rapport komt dr. Clagenburg tenslotte tot de suggestie — naar aanleiding van een geconstateerd vertrek-overschot van de bevolking uit de Westelijke mijnstreek, „mede hierin kan een argument gevonden worden de nodige woongebieden voor de beroepsbevolking buiten de grenzen van de westelijke mijnstreek te zoeken." Als verdere suggestie noemt dr Clagenburg het snel realiseren van een regionaal meetnet in bedoelde regio, dat later dan ingevoegd kan worden bij het landelijk meetnet.
BOUWER FAILLIET Onmiddellijk ontslag voor 100 man
ROOSENDAAL, 26 sept. — Honderd Westbrabantse bouwvakarbeiders zijn vrijdagmiddag op staande voet ontslagen vanwege de faillietverklaring van de NV bouw- en handelsmaatschappij 11. Akker in Roosendaal. Zij hebben tot en met vrijdag het loon uitbetaald gekregen. Noch het gewestelijk arbeidsbureau in Roosendaal. noch de vakbonden zijn op de hoogte gesteld van deze maatregel. Daartoe was volgens directeur P. Bakker geen reden, „omdat de arbeiders toch gemakkelijk elders weer aan het werk kunnen."
De bouw- en handelsmaatschappij Bakker heeft een totale schuld van f 800.000 bij 250 over het hele land verspreide leveranciers en onderaannemers. Als oorzaak van de failliet-
verklaring noemt de heer Bakker de verliezen die het bedrijf in de afgelopen jaren heeft geleden door grondspeculaties en de steeds stijgende materiaalprijzen en loonkosten. Daarbij komt de kredietbeperking door de overheid. De bouwonderneming had woningprojccten in uitvoering in Roosendaal, Zevenbergen en Westmaas (Hoeksewaard) en bouwde ook voor een Bredase brouwerij en een benzinemaatschappij. Al dit werk is vrijdagmiddag stil komen te liggen toon hot personeel door de uitvoerders werd ingelicht. De bouwonderneming Bakker bestond elf jaar en maakte
jaaromzetter tussen de G en 9 miljoer gulden.
Mest uit huisvuil
WIJSTER, 20 sept. — In het Drentse plaatsje W'jstcr worden de vaste afvalstoffen uit vijftig Nederlandse gemeenten tot meststof verwerkt. Gisteren heeft burgemeester drs. A. A. Beckeringh van Rhijn dc capaciteitsuitbreiding in werking gesteld, die niet minder dan 160.000 ton huisvuil per jaar aan kan.
De NV Vuilafvoer Maatschappij (VAM), eigendom van de staat, maakte een produktie van 80.000 ton. De sterk aanzwellende stroom afvalstoffen maakte het noodzakelijk de verwerkingscapaciteit te vergroten tot 240.000 ton per jaar. Van de meeste afvalstoffen wordt compost gemaakt, die als meststof wordt gebruikt. Ook maakt de VAM reclame met het vuil voor de aanleg van skihellingen of geaccidenteerde bospartijen. De totale capaciteit van bet bedrijf in Wijster kan worden opgevoerd tot minstens 600.000 ton per jaar. Dat vertegenwoordigt de vaste afvalstoffen van rond twee miljoen mensen.
Hagemeijer koopt Leefsma
AMSTERDAM, 2G sept. — Hagemeljer en Co's Handelsmaatschappij heeft tegen contante betaling alle aandelen overgenomen van B. D. Leefsma (handel in rokersbenodigdheden) in Amsterdam. De leiding van Leefsma blijft In dezelfde handen en de bedrijfsvoering zal geen enkele wijziging ondergaan. De werkgelegenheid voor het personeel zal door deze overneming gewaarborgd zijn, aldus het liagemeijer.
HET WEER
Het weer in Europa
H f 12 3i i Amsterdam mist 21 0 De Bilt zwaar bewolkt 22 0 Deeien zwaar bewolkt 21 O Eelde zwaarbewolkt 20 0 Eindhoven Jicht bewolkt 22 0 Den Helder zwaarbewolkt 18 <• L.h, R'dam mist 22 0 Twente zwaarbewolkt 20 0 Vlisslngen onbewolkt 21 O Zuid-Limb. onbewolkt 22 0 Aberdeen geheel bewolkt 20 0 Athenn half bewolkt 25 25 Barcelona licht bewolkt 25 0 Belgrado onbewolkt 18 0 Berlijn zwaarbewolkt 14 0 5 Bordeaux onbewolkt 26 0 Brussel onbewolkt 22 0 Frankfort zwaar bewolkt 21 0 Oenève onbewolkt 1!» 0 Grenoble onbewolkt 23 0 Helsinki half bewolkt 9 0 5 Innsbriick onbewolkt 20 <> Kopenhagen zwaarbewolkt 12 0 Lissabon onbewolkt 23 O Locarno onbewolkt 22 0 Londen zwaarbewolkt 22 0 Luxemburg licht bewolkt 24 0 Madrid half bewolkt 29 0 Malaca licht bewolkt 26 O Mallorca zwaar bewolkt 29 0 München onbewolkt 19 <1 Nice onbewolkt 24 0 Oslo onbewolkt 13 0 Parijs onbewolkt 24 0 Rome onbewolkt 24 0 Stockholm zwaar bewolkt 8 0.4 Wenen zwaarbewolkt 16 0 Zürich onbewolkt 19 0 "
Rustig weer
Een hogedrukgebied, waarvan het centrum zich boven Beieren bevindt, bepaalt het weer in grote delen van Europa, waar het vrijdag over het algemeen vrij zonnig en droog weer was. De hoogste temperaturen werden gemeten in Zuid-Frankrijk waar het kwik tot 27 graden opliep, maar ook in Nederland was het met 22 graden vrij warm,weer. De grens tussen deze warme lucht en uit polaire streken afkomstige koude lucht, die over Skandinavié naar het zuiden stroomt, wordt gevormd door ern front boven Sleeswijk- Holstein. Dit front blijft in de nabijheid van ons land en geeft aanleiding tot vrij veel bewolking in de hogere luchtlagen. Een depressie, westelijk van lerland. houdt boven de Britse eilanden een zuidwestelijke luchtstroming in stand, waarin een storing voorkomt, die over de lerse Zee in noordelijke richting koerst. Deze storing zal het weer in ons land echter niet beïnvloeden. Voor de komende dagen ligt een bestendiging van het huidige rustige weertype in het verschiet. Voor maandag: Temperaturen boven normaal.
KOERSEN LANGZAMER OMHOOG
NEW YORK. 26 sept. — Ofschoon de omzetten op de Newyorkse effectenbeurs niet het hoge peil van donderdag bereikten was het gisteren toch bijzonder druk, waarbij de koersen in een langzamer tempo opliepen. Winstnemingen remden de vooruitgang af. De Dow Jonesindex voor industriefondsen steeg ongeveer 2'/? punt. De beleggingsmaatschappijen bleven met nieuwe aankopen in de markt, hetgeen bleek uit de grote pakketten shares, die van eigenaar verwisselden. Van de 1638 verhandelde soorten gaven er 743 een sti.iging te zien. Het aantal lager genoteerde soorten was 626.
Omzet Bols belangrijk gestegen
NIEUW VENNEP, 20 scpt. — De kwantitatieve omzetten van de Erven Lucas Hols in Nederland zijn in de eerste acht maanden van 1970 belangrijk gestegen. In tegenstelling tot het vorige jaar vertoont het marktaandeel van de groep in de totale afzet van gedistilleerd in Nederland weer een goede stUcinß. De afzet van het buitenlands gedistilleerd van Bols steeg eveneens meer dan het landelijk gemiddelde. De ex-
port van Nederland uit steeg belangrijk.
Het bestuur wijst erop, dat in het bedrijf de belangrijkste verkopen in de laatste maanden van het jaar plegen te worden gerealiseerd. De uitkomsten van de resterende maanden zijn daarom van groot belang. Gezien het tot nu toe bereikte meent het echter gunstige verwachtingen te mogen hebben
voor de resultaten van 1970. Het bestuur vertrouwt dan ook dal over het door een conversie verhoogde kapitaal tenminste een gelijk dividend als het vorige jaar kan worden uitgekeerd
(7,20 gld. per aandeel van nom. 20 gld.). Nu het onlangs officieel in gebruik genomen nieuwe complex de ontwikkeling van het resultaat gunstig beïnvloedt, heeft het bestuur van , Lucas Bols besloten de 63U pet. converteerbare obligatielening 1967 per 25 november 1970 in haar geheel aflosbaar te stellen tegen de koers van 102 pet.
Omzet 20.370.000 (21.430.000) Shares.
24/!) 25/9 24/1) 25/9 AdmtralC 9', !>% Pord M 503« 50% Air Red 171-» 17' H Fruehaut 267«27'B d Ailegli. P 20% 20 Geti Ciy 33 33% AU Ohem 1934 191 j Gen KI. 82 82% Alcoa 51'» 50% Gen. Koud 7ti 755s Am.Brand 371» 37% Gen. MoL 72Va 73',a Am. Can 40% 41 Cen.P.Ut. 19», 19»» Am.Cyan 29% 30 Gen Tel 27'. 27 AEI .Pow 24», «% Geuyüll (>8 66 3 i Am. Enka «.0 30% Gillette 42% 42»» Am. Met. 34V» 34% cimbel 30V4 30 Am. Mot. 7 7% Goodyear 27*« 27?, Am. Rad. 34',i 34», Grace 30% 29',2 Am. Smelt 20% 27',» GuU oil. 271 b 27% Am. S.Afr. 39 — Heller WE 19'/* 19% Amstedt 30.4 31 Honeywell 90% — Am. T.T. 45 44% 111. Centr. 26% 26% AmpexC. 19% 20% i u.k. 3% 78b 781> Anaconda 21 « 21 4 i.b.M. 288"» 288% A Louis G 25% 25% Inl rlav ejJ, 6 ArmcoSt. 20% 20% inl. Harv. 23'/« 23 Ashland O 23 . 2.1% int. Nick. 42s» 43',, J 1" » •'2, « Int. Pap 33V. 36 Balt.O 4% 53! h 52 b , _ 0„, Idem pret. 55b 55 b Bayrock F. 8 33 — lnl. stlver 16 16% BayukCig. 9% 0% b I T.T 43% 43% Bendtx 27 27% [nl.Techn 11.39 11 48 Beth Steei 22'/* 22% . n . Boeing 18 17J. KIV. Mut 9.6 J I 9.<6 1 „r, nr, Japan bnd 10 — Boston CS 7.74 1 7.771 j. Manv. 35», 35 Trac 14% 15% Kan». City 33'" 33% Burllngt. 4(J,j 40',4 Kans. Pow 223,4 22','2 Can. Brew 7% 7», Kenneco» 42% 42 Burroughs 119% 118% k.L.M. 37»,. 37% Can. Pac. 63% 63 Kraft 37V* 37% Cap. Grow 4.35 4.44 Kroger 31'/j 31% Celanese 57 57 uanv. Ch. 3134 33 £ürr.?i. «.* 8 Leasco D 13% 14!8 Chadb. Go B'/« 9 , . „ Uhmann 17 V« 17% Chann.Gr 5.04 l 5.01 I Litton Ind 24V« 24% ChanrrSp 1.70 1 1.60 1 Lockheed 12% 12 Chase M 48 47% Lonestar 24 W 24% Chase Sel 9_64 9.67 Mad, End. 18", 18% Chas. Pfitz 35' — Martin M. 15% 15% Chem.Fnd. 17.25 117.32 t May Dep. 226« 22% Chrysler 2i% 27% ~ ' . ,nl, ' McDonnelJ 19V» 19% Ch.OhlO 45% 46% Merck&Co 873,. 87% Clt.Service 46 46% Minnesota 90 88% Colgate 40 ~ 40 Mobtl 011. 51% 52% Col.Eqtitt 3.00 . 3 861 Rjons. Ch. 32% 32% S . « . 5 f iof Motorola 48 — Col. Venl 4.571 4.581 Nat_ Bisoi 45 44^ Colt. Ind. 16% 17 Nat. Can. 21 22% Columb G 33% 32% Nat. Cash 39% 42% Comlnco 21 % 21% Nat. Dis. 15% 15% Comm. En 34 12% d Nat Gyps 20'/. 21% Cons Ed 23% 23% Nat. Steel 39% 39% Cont Can 39 39 N.Y Centr 14 14 Ponl 01l 26 26% Nor» West Sa*"* 55','4 Control D 46 —NA Aviat 16% 17 Corn Pron 2828% NA Philir 24 "4 24% Curt Wr II», 11%. Occid.Petr 20», 20% Idem A 24Vj 23% Olln Math 19V« 20 Darl lna 323» 32% Uppenhein 7.48 1 7.50 I Delmonte 23% 23% Pac Gas 28% 29 Dow.Chem 69'sd 68% Pac. Ltght 22 22 Du Pont 119% 119% Penn Cen IV* 7% Eastman 66 66% Pepslcola 46% 46% El Paso 16V* 16% Phelps D. 43H 43% Enterprise 5.73 5.721 Phll Morrli 39% 39% "•alrchlld < 30% — Phtl Petr. 29»/. 29% Fed. Pac. 11 11 Polaroid 76% — Fldellty F. 15.17115221 Proct.Gam 52%' 53 First NCB 68'/«d 67% Publ.Serv. 22 22 Fluor Corp 23 24% Rep. Steel 27'/a 27% 24/9 25/9 24/9 25/» Had. C. 2GV« 26 'a Texas GuU 17% — Hevlon 6J — Texas Util 54'2 — rjer>n.Twt> Transam 16 15)» R. Dutch 4Ü',» 45'i, Unilever 26».b 267, Santa fe 19?g 19*8 Sears R 67»;, 67»» Prn rb 38', 3H Securlty fc- 13 38 i — Un. Elec 18!» 19 Shell 47 46», Un Acc F 6 89 j 6 j South. Col 21 Va 21' j Un. Pac. R 36 36',* South. Pac 3(>si 30% „ , South. RaiJ 53*, 54'» UnJroyal 17». 17», Sperry Ra 25 2Ö'< d Un A,rer 37 3'"« Stand. Br 42'/* 42»4 Un Corp. 9»» S?» St.OU.Cal 46'/a 46» « UN Fruit 15a. 16'a St.OÜ.Ind ia;i» 47»4 Un Gas 23'-', 23'* St.ou.riJ è W'a Un.Scienc* 7.241 7.23 I Stedman 3.70 1 3.b9 1 Un> lnc, F l3,2i 113.1a l Sterl. Dr 3611/. 37'i, U.S. Steel 321» 321, Studeb. P 553<«54',id , Sunray 46 4(Pa US-Tobact 23'« — ..... Vilue L 5.12 1 5.191 Sunotl pr .Sb5, .5jj4 Syntex 34', — >Vest.-Ban 33?» 34 Tandv C. 48'/3 48 VVest. Un 33"!» 36',ii TechnoInE 7.15 1 — Whouse 63?3 64'* Texaco 31'. 311, WooIworU 34 33% Texas Inst 79 773,4 Xerox 85!,'« — • ss nieuwe aandelen. d = ex dividend.
Nederlandse fondsen
(Opgave Firma Hentz en Co.) NEW YORK. 25 sept. — Kon. Olie 45%-% (46%-%); Unilever 26%-7% (26%- 7%); Philips 17%-8 (17%-8%); KX..M. 37' 4 (37%); Hoogovens 115 b (115 b). Op basis van de laatste koers van de dollar ad. ƒ3,59% (ƒ 3,59%), komt bovenstaande notering voor Kon. Olie overeen met een Amsterdamse koers van: ƒ 163,40- 4.30 (166.40-8.20); voor Unilever : van ƒ 96.50-8.90 ( 95.80-8.90); voor Philips van: ƒ 63.30-4.60 ( 63.90-5.20); voor K.L.M. van: f 133.80 (134.50) en voor Hoogovens van: 413.90 (413.90).
Dow Jones
22/9 23/9 24/9 25/9 Industrlals 747.47 754,38 759.31 761.77 Sporen 140.36 141,50 145.38 145.23 Bonds 65.31 63.54 65.72 65 63 Utilities 107.91 108,51 109 02 108 86
Standard and Poor
22/ M 2.*{/0 24/* i Industrlals 89.59 90.36 92 21 92.32 Spuren 28.98 29.38 30.24 30.37 Utilities 54.15 54,37 54.40 54.H Sameng gem 81 6fl 82.83 83.91 83.97
Beurs Montreal
24/9 25/9 24/9 25 A) L'an. Funa 58.89L59.20 1 Mass.Ferg 9% fl'i Cons Batb 10V4 10» i Nat.Ress.F 7.34 L, 7.461 Dom. Tar. 14 15?» Shell Can. 30»4 31 Husky Oil. 13'4 12Vê ShellCanV 13*4 13V« Ind. U.S.F. T.l4b — Steeprock 2.80 21.80 Inl. Nat. G 10% 10V*