E \ Een platenbon [ isaltijd raak 1 ; ts,- 7.50 10,- is,- 20,- fis.'*'
De tijd : dagblad voor Nederland
- 23-04-1970
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- De tijd : dagblad voor Nederland
- Datum
- 23-04-1970
- Editie
- Dag
- Uitgever
- N.V. Drukkerij De Tijd
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 842127143
- Verschijningsperiode
- 1965-1974
- Periode gedigitaliseerd
- 1965-1974
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Koninklijke Bibliotheek C 236
- Nummer
- 40531
- Jaargang
- 125
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Advertentie
Advertentie
Eenplatenbori • 1 1 '4; is altlid raak - v 1 ML 18.-T.SO 10,- 15.- JïO.- 88.- J
Advertentie
f Eeti platenbon [ is altijd raak ] |g| f 5,» 7,5010,* 15,* 20,•25,- J
Advertentie
WM Met een plaat 1 I vindtiedereënindraai J
TV-programma beurs in Cannes Nog éven en het loopt storm op tv-cassettes
Van onze correspondent HILVERSUM, 23 april — Op dp zesde Internationale Beurs voor Televisie-programma's, de zogenaamde MIP-TV (Marché International des Programmes de Télévision) te Cannes, is een revolutie in de massa-media begonnen die ons leven beslist in hevige mate zal beïnvloeden. Op deze beurs — schepping van de grote Franse organisator Bernard Chévrv — heeft de Amerikaanse firma CBS de eerste officiële demonstratie gegeven van haar cassette-tclevisiesvsteem: de Electronic • Video Recording (EVR). Deze cassette-televisie is ten opzichte var» gewone TV wat de grammofoon ton opzichte vsn de radio is: do televisiekijker van de zeker niet verre toekomst kan elk door hem zelf gewenst programma bekijken en beluisteren wanneer hij dat wil. eenvoudig dooi oen cassette met dat programma in een apparaat te plaatsen dat met zijn televisietoestel is verbonden. Het programma verschijnt dan ..normaal" op het scherm — met dit verschil dat de kijker het beeld stil kan zetten en terugdraaien als hij dat wil. Bovendien: op een band zitten naast elkaar twee films; door een eenvoudige handeling kan de kijker van de ene film op de andere overschakelen. Ook voor het overschakelen van oen gewone TVuitzending op een cassette-programma on vice versa is een druk op een knop voldoende. Het EVR-systeem- werkt met oen film , waarvan een onbeperkt aantal kopieën zonder kwaliteitsverlies kan worden gemaakt. En elk van deze films — aldus EVR — kan zonder schade een paar duizend keer worden afgedraaid, in feite tien maal zo vaak als een gewone 16 millimeter-film. Dit gpldt zowel voor zwart-wit als voor kleur.
Duur
Duur zullen de films voorlopig zeker zijn, maai bij massa-fabricage en massa-afzet zal de prijs zeer zeker dalen tot hot niveau waarop deze tolocassettes een ware concurrent kunnen vormen van boeken, bioscoopfilms, grammofoonplaten en gewone TV-uitzendingen. CBS gaat het EVR-systecrn alleen in Amerika exploiteren, maar heeft voor de rest van de wereld efcn aparte maatschappij gqsticht, EVR-Partnership, waaraan ook de Engelse firma Imperial Chemical Industries en de Zwitserse CIBA deelnemen. I)c EVR-apparatcn gaan (niet exclusief) gefabriceerd worden door Rank. Itusch en Murphy. Over drie maanden is. naar men verwacht, de produktie Roed op Rang; in juni schat men de vraag naar de cassettes op duizend per week. Daarna Raat hot storm lopen, verwacht CBS. Het staat overigens wel vast dat CBS in Europa en elders znare concurrentie krijgt. Japan is druk in de weer met een eißcn tvoassette-s> steem en het is bekend dat Philips ook in dit opzicht bepaald niet stil heeft gezeten en spoedig van zich zal laten horen.
dagpuzzel
Horizontaal: 1. ongeletterde 'J. Lmd in Europa, rivier in Italië; 3. apostel, uitroep; 4. amica manu (afk.i, kronkel, compagnon afk.); 5. leer der welsprekendheid; fis-a-t. landschap, meisjesnaam; 7. park in Arhhem; 8. spijskaart. Rewicht emballage; f). ontroeringen, voorzetsel; 10. bijbels persoon, het Oosten; 11. hoogte in laag land. lekkernij. Verticaal: 1. vertrek; 2. deel van breukgetal, struisvogel: 3. zangstem, koord; 4. houtsoort; 5. kortwieken, in oprichting (afk.; 6. sieraad van geringe waarde; 7. uitroep, te-e-en, grondslag: 8. plaats in Noord-Brabant, beest; 9. het in scène zetten; 10. voetbalpool, sierplant.
„Echte" tv-antenne naast de caravan
Van onze verslaggever HILVERSUM, 22' april — Er zijn natuurlijk al talloze kampeerders en bewoners van caravans die 's avonds op de camping naar de portable tv-ontvanger zitten tej kijken. Sinds kort bestaat de camping-tv-antenne die een glashei-1 der beeld garandeert. De antenne! is van licht aluminium, reikt bo-< ven de tent of dc caravan uit, kan! aan de caravan gemonteerd worden, of {met behulp van drie schcerT'^-^-\ Op de meeste k;v De losse antenne, naast de tent bijvoorbeeld, kan worden opgezet j ■ ■ met drie scheerlijnen.
let op TELEVISIE
• l'rauen tin Ostcn is een documen-j taire over vergevorderde gelijkschakeling tussen man en vrouw in] de Oosteuro pose landen In eeni gesprek met een vrouwelijke minister wordt duidelijk dat ondanks de gelijkschakeling het verzorgen van ■ do kinderen een particuliere aangelegenheid blijft tussen de partners. Nederland 1. 20 30 uur (VPRO). • Op eigen kracht behandelt de bijzondere oosltie die Finland in Europa inneemt Aandacht voor de „stille" rij van krijgshandelingen langs de witte, besneeuwde grenzen tussen Finland en de Sovjet-Unie., tezamen bekend onder de naam .winteroorlog". Nederland I. 21.45 uur (VPRO) • Omdat bleek dat de hervertoning van De Vergeten Medeminnaai. enkele maanden geleden op de TROS. een klein succesje werd. heeft de TROS bestoten weer een herverto-l ning van een enkele laren oude Nederlandse speelfilm te brengen Dit keer: „10 32". een thriller van Arthui Dreifuss. Nederland 2. 20.40 uur (TROS).
Duys verleende! voorrang gezien
WILLEM DUYS begeleidde gisteravond in het Groningse Stedelijke Conservatorium „jonge mensen op Weg naar het .concertpodium". Hij was daarbij minder spraakzaam dan hij gewend is Hij verleende duidelijk voorrang aan de muziek zelf. Niet eens zo'n onaardig idee Dat het aan het i noordelijk conservatorium, zoals Duys | in het begin van do uilzending meei deelde, zo verschrikkelijk modern-collectief zou toegaan, kwam in het geheel niet aan het licht. Integendeel. , een jeugdig (zeer muzikaal spelend) nianist beleed in het openbaar zijn liefde voor de muziek van Beethoven t en zelfs van Liszt. Het is voor hem te honen dat Poter Schat c.s niet hebben l gekeken. De AVRO bracht ook een cefilmd , portret van Cornelis Vreeswiik. een
bard van Nederlandse origine, die hier ' totaal onbekend is, maar die in Zweden furore schijnt te maken. Niet 1 helemaal ten onrechte, zoals bleek. I Vreeswijk deed mij enigszins denken • aan onze eigen Lex Goudsmid en niet alleen omdat hij ook de hoofdrol in „Anatevka" heeft gedaan. De documentaire was gemaakt door de Zweedse Barbro Thuner. die gestudeerd heeft aan de Nederlandse Filmacademie en die met dit werkstuk haar eindexamen heeft afgelegd. Zij slaagde. Terecht. Volgens mij had er zelfs een cum laude ingezeten. Het filmpje deed de man alle recht wedervaren en was daarbij heel gevoelig op sfeer gemaakt. Dr. A. C. van Swol had het in ïlin „Spreekuur" over de fysische therapie. Kn kwam natuurlijk bli dr. Klapwijk en in c'e Johanna Stiehting terecht. HM moet bewondering hebben opgewekt voor de mensen die de medici biistaan in hun werk. Wat billijk en heilzaam is. In „Eigentijds" een verfilmde opname van een voorstelling van ~De slang", die door hel Onen Theatre uit New York in ianuari in het Amsterdamse TTniversitcitstbeater werd gegeven. 7,ii werd destijds in dit blad i besproken. H. Hn.
Amsterdamse journalisten wenden zich tot regering
"" AMSTERDAM, 23 april — Amsterdamse journalisten die gisteren een spoedvergadering van de Amsterdamse I*ers over dc samenwerking van kranten en overplaatsingen van redacties bijeen waren, hebben een telegram gestuurd naar regering en parlement. Daarin sproken zij. gotet on dc ingrijpende fusies in de laatste Aveken. hun verontwaardiging uit over het feit. dat die fusies zich hebben kunnen voordoen zonder vroegtijdige informatie van do betrokken journalisten. De journalisten besloten ook een brief aan hot bestuur van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) te sturen Daarin vragen zij, gezien do onrust en beweging, aan alle kranten: A. Op dc kortst mogelijke termijn oon bijeenkomst van alle Nederlandse journalisten bijeen te roepen. L>. Intussen er scherp op le letten dat bij benoeming er. ontslag van hoofdredacteuren de redacties medebeslissingsrecht krijgen en zich voluit solidair te gedragen met de redacties, die op dit ogenblik voor medebeslissingsrecht opkomen. De journalisten achten do thans in do CAO bestaande afvloeiingsregeling volstrekt onaanvaardbaar. In een tweede telegram aan do commissarissen, curatoren en directie van de Arbeiderspers in Rotterdam verklaren de journalisten zich solidair mot do redactie van Het Vrije Volk in haar streven naar medoboslssingsrocht.
Veronica maakte twee lp's voor Nierstichting
O Van onze verslaggeefster , HILVERSUM '23 april — Radio Vo- Onica heeft woensdagmiddag heel wat 'ecstelijkheden te verwerken gehad. 2erst al het bericht dat Den Haag icsloten had om nog geen schot achter ie plannen tot vervolging van Radio Veronica te zetten, dan het tienjarig X'staan. en tenslotte — en daar ging iet feest eigenlijk om — de introductie van twee langspeelplaten met grais medewerking van tal van Nederandse artiesten, ten bate van de Nieritiohting. Radio. Veronica is al enkele weken iczig geld bijeen Ie brengen voor de Nierstichting. Do Nierstichting maakt iet Nederlanders mogelijk met een nieuwe nier een beter leven te beginnen. Per jaar echter sterven nog zo'n 'weehonderd zieken bij gebrek aan iunstnieren. Veronica wil deze Feitelijk onnodige sterfgevallen voor- , tornen. De ommen zelf stortte al honderdduizend gulden, de luisteraars en i/ooral deienen die een plast aanvragen worden eveneens verzocht geld /oor de Nierstichting bijeen te bren;en. De twee langsDeelplaten zullen ook en bate van de stichting verkocht vorden Aon de opnamen werkten onier andere mee: Heintje. Wilma. do Zangeres zonder Naam, Sjakie Schram. The Ekseption. Rob Hoeke, Shocking Blue. The Cats. de Heikre
Honderd miljoen mark voor Softenonkinderen
ALSORF, 23 april (Reuter) — Dc Wcstduitse fabrikant van Softcnon en de advocaten die opkomen voor de belangen van de kinderen, die door het gebruik van dit geneesmiddel mismaakt ter wereld zijn gekomen, hebben overeenstemming bereikt over de betaling van een bedrag van honderd miljoen Mark. Een woordvoerder van Chemie Griincntha! heeft meegedeeld dat dit bedrag tegen juni ter beschikking zal worden gesteld. In do Bondsrepubliek zijn ongeveer tweeduizend kinderen misvormd ter wereld gekomen doordat hun moeders tijdens de eerste maanden van de zwangerschap het kalmeringsmiddel Softenon hebben ingenomen. Zeven voormalige functionarissen van do onderneming staan nou steeds terecht voor hun aandeel in de produktic en dc verkoop van dit geneesmiddel
RADIO
HILVKRSUM I 18 00 Nieuws. 18,11 Radiojournaal. Politieke Partij1- !«-<> Uitzending van de Hoeren Partij. AVRO: 18.30 Stereo: Licht instrumentaal ensemble, < 18.40 Quiz). 18.53 Voor de kinderen. 19 00 Stereo: Bi? Band Beat: The Skymasters: amusementsmuziek. 19.23 Cesproken brief. 19.30 Nieuws. IKOR: 19 35 Kerk veraf en rtichtbii. 19.40 Zin van üerrhiedenis en lockomst. gesprek. AVRO: 20.03 Stereo: Residentie-orkest en solist: klassieke cn moderne muziek. 21.40 Geen partij voor tevredenen, hoorspel (herb van 17-3-1966). 22 30 Nieuws. 22.38 Mededelingen. 22.40 Radiojournaal. 2255 Stereo: Melodietjes en datjes: combo met solisten. 23.20 Stereo: Mens, muziek, materie
vrijdag
HILVERSUM I AVRO: 7.00 Nieuws, 7.11 Ochiendgymn. 7.20 Lichte grammofoonmuziek. (8.00 Nieuws; 8.11 Radiojournaal; 830 De groenteman). NOS: 9.00 Internationaal Spectrum: Oude en moderne muziek (opn). (9.35-9 40 Waterstanden*. AVRO: 10 00 Voor «ie kleuters. 10.10 fi '•heidsvitaminen (er> (1100-11.02 Nieuws). 11.30 Stereo: Kerkorgelconcert: klassieke en moderne muziek. 11.55 Reursberichten. NOS: 12 00 Blik op de wereld: populair programma over ontwikkelingshulp. Overheidsvoorlichting: I*\3o Uitzending voor de landbouw. NOS. 12.40 Stereo: Lichte prammofoonrnu"i<>". l".50 Recht en slecht, praatje. 13.00 Nieuws. VARA: 13.11 Actualiteiten. 13.20 Stereo- en moderne orkestwerken (gr). EO: 14.00 Ruimte: Radiomaaaz'ne niet pewiide muziek en lezingen NOS: 15 00 Stereo: Asoekten van de kamermuziek: moderne kamermuziek (opnt. 15 45 Toerismo: toeristische informatie uit binnen en buitenband. VPRO: 1600 VPRO- Vriida?' eevar'eerd programma. (Om 16 00 Nieuws: 17.55 Mrdedelinßen). HILVERSUM II KRO. 7.00 Nieuws. 7.11 Het levende woord. 7.1 H Stereo' Bariinerie: klassieke en semi-k'assieke muziek (er). (7.30 Nieuws; 7.32 Actualiteiten: 750 Overw»?in«: 8 00-8.10 Nieuws.) 830 Nieuws. 832 Voor de huisvrouw. (9 00-9 10 Ovmnastfek voor de huisvrouw). 940 Schoolradio.» 10.00 Stereo: Aubade:; mn.lerna muziek (opn). 11.00 Nieuws. 1103 voor de zieken. 11.54 Bericht SI7S- Aktie. 11.55 Mededelingen. 12 00 Van twaa'f *o' twee. «*evarie®rH programma 14 05 Schoolradio I 4 ?0 Stereo: LicMe trio's TROS: 14.55 Stereo- Concert A la c»rte: klassiek verzoekpro"-an->ma. 1600 Nieuws 115.0 t Disco-irivein: de showbusiness op de korrel genomen. 17 00 Per*nv«rTi(-ht. 17.15 Sportkonipas. 17.45 Actualiteiten. HILVERSUM 111 VARA: 9.00 Nieuws. 9.02 De Eddv Beker Show. (10.00 Nieuws > NOS-11.00 Nieuws. 11.0" De Felix Meurdeis Show VPRO: !? PO Nieuws f'o3 Ton-30 (13.00 Nieuws) TROS: 14 00 Nieuws. 14.01 Surie Cre«m Pheese. AVRO: 15.00 Nieuws 15.03 Muziek-Boetiek. (16.00 Nieuw* > 17.00 Nieuws 17 02 Radioioumaal. 17.05-18.00 Zingende bougie: gevarieerd platenprogramma voor automobilisten. BELGIE 324 m NEDERLANDS 12.00 Nieuws. 12.03 Gevarieerde muziek. < 12,40-12 48 Weerbericht, mededelingen en SOS-berlchten voor de «ohippersi 12.55 Buitenlands persoverzicht. 13.00 Nieuws, weerbericht, dacklapper. mededelingen en SOS-berichten voor de schippers. 13.20 Tafelmuziek. 14.00 Nieuws. 14.03 Schoolradio. (15 00-15.03 Nieuws). 15.30 Amusementsmuziek. 16.00 Nieuws. 16.03 Volksmuziek uit de Balkan. 17.00 Nieuws, weerbericht en mededelingen. 17.15 lazz,muziek.
NIEUWE BOEKEN
Jan v.j:i Arkel. bisschop van Utrecht. door dr. C. A Rtitgers. Uitg. Wolters-Noordhoff, Groningen. 126,-. Vlucht in do medemens. door Cclia Green. Uitg. Boom, Meppel. f 8.90. Het leven van de mens. door dr. Fritz Kahu, Nederlandse bewerking H. I. Heijermans, arts. Kerste deel van ren serie van drie. Ui tg. Contact. Amsterdam. Drie delen f 85. Down all the days, door Christy Broivn. Uitg Seckcr & Warburg, honden .70 sfi. Fa«civm todav. door Angclo Boni & Maria Giovana. Uitp Heinemann. Londen. Internationale Architektuur Dokumentatie nr. 3: geïllustreerde inde.r op belangrijke architcktuurtiidschriften. Uitg. Ten Hagen. Den Hnaa f 99.-. ANWB - handboek voor toerisme en verkeer: Bondshotels in Nederland en ANW B-diensten. deel l: Bnlteu.- landse bandshotels, deel 11. Uitg. ANWB. Den Haap. Deel I• f .7.50. Deel II f ,7.- (alleen voor leden). Verraderlijke gronden. door Frank Mnrville. Verslag van een spannende zeiltocht. Serie De Boer Maritiem. Uitg. C. de Boer. f 5.-. De verborgen zeestraat. door Kees Borstlap Serie De Boer Maritiem. Uitg. C. de Boer. fs,—. Schip op schip af. door Jan Noordegral. Serie De Boer Maritiem. Uitg. C. de Boer f 5.—. Scheepsverklaring, door Anthony van Kampen. Zeeverhalen. Serie de Boer Maritiem. Uitg. C. dc Boer. f 5,—.
Dorst naar recht. door Frits Kuiper. Ecji oproep tot bezinning bii de *trhri om JerrLsalem. Uitg• H' de Hnan. f 5,—. Van electron tot neuron. door dr. S L U Notermuns. Openbare les. Uitg. Dekker & van de Veat. Scenario's, door Rein Bloem. Gedichten. Uity. Meulenhoff. f 7.50. Perpetuum mobile. dgor Marl: Insingel. Uitg. Meulenhóff f 8.50. Lofzangen der latiinse kerk. vertaald door F. van der Meer. Uitq Spectrum f 27.50. De Kerk en hel Maagdenhuis, door dr H C de Wolf. Vier episoden uit de gschtedenis van katholiek Amsterdam. Uity. Spectrum. f 29 50 Het verhaal van Minetle Miezemuis; Het verhaal van Pok ie Poes: Het verhaal van .leremias Heneelaar. door Beatrix Pnttpr: drie boekje* voor kinderen Utfo. Ploegsma, Amsterdam. ver stuk f 3.50. De beste Karlsson van d<* wereld. door Astrid Undgreri Uitg. Ploegtma. Amsterdam, f 5.20. Afscheid van een engel. door mr J van der Hoeven, Uiig. Ploegsma. Amsterdam, f 7 00 Het spook bii de deur. door Sam Greenlec. Uitg. West* friesland. Hoorn,, f 9 50. O.S 1. de geheime dien*t van Staün con,-i HHler. door Vietor Alexgndro» Uitg Westfriesland, Hoorn, f 9.50. De 48 doden, het drama van het Eno,nrtdspiel door Philippe Ganier-Raymnnd, Uitg. Westfriesland. Hoorn f 8.90. Bezettingstijd in Friesland, deel I. Weifeling en Keus. door P. Wijbenna. Uitg. Laverman n.v. Drachten, f 16.90.
Uitgevers
, De invloed van de cassettc-tv was op de MIP-TV in Cannes al duidelijk merkbaar. Er waren veel deelnemers dio tot nu toe niets mot televisie Ie maken hadden, zoals drukkers, uitgevers en handelaars die in hot verkopen ul verhuren van TV-casscttcs nieuwe mogelijkheden'zien. Hot is overigens opvallend dat het electronisch proces dat CBS heeft ontwikkeld om geluid en beeld, zwart-wit en kleur, op film voor cassettes over te brengen, duidelijke overeenkomsten heeft met het produceren van langspeolgrammofoonplaten. Bepaald toevallig is dat niet. want de uitvinder van de CBS-tv-cassette plus apparaat is dr. Peter Goldmark. die ook bij de uitvinding van de LP-platcn een van do belangrijkste rollen heeft gespeeld. l)e geniale Bernard Chévry, die ook de razendsnelle ontwikkeling van de klcuren-televisle juist voorspelde en er destijds met zUn beurs rekening mee hield, heeft nu al aangekondigd dat hij volgend jaar een auartc beurs voor TV»
Radio en tv op Koninginnedag
CJ o HILVERSUM, 23 april — Het nationaal (radioprogramma van de NOS op Koninginnedag zal dit jaar voor het eerst worden gepresenteerd vanuit «de Gooise gemeente Laren. Dit in verband met de moeilijkheden, die verladen jaar bij de hulpstudio voor de verzorging van het nationale programma vanuit Amsterdam op de Datii zijn ontstaan. Het nationaal programma, dat van 7.00 tot 114.00 uur rechtstreeks via Hilversum I wordt uitgezonden, zal bestaan uit muziek, afgewisseld door nieuwsberichten, sportflitsen en gedeelten uit hel nationaal straatmuzikantenfestival, dat in Laren wordt gehouden. In vier gratis voor het publiek toegankelijke etablissementen in Laren z;il een groot aantal Nederlandse artiesten optreden. Burgemeester N. W. Eisen van Laren zal 's morgens om acht uur via de radio een gelukwens uitspreken. In het programma is ook een reportage van het bloemendefilé bij paleis Socstdijk opgenomen. De NOS-televisie begint haar uitzending op Koninginnedag om 10.20 uur op Nederland I met een namens de regering uit' te spreken gelukwens van minister-president P. J. S. de Jon?. Van 10.25 tot 11.30 uur zal een rechtstreekse reportage in kleur worden uitgezonden van het bloemendefilé 's Avonds zal nog een reportage worden uitgezonden van de finale van het straatmuzikantenfestival in Laren, waaraan enkele tientallen straatmuzikanten uit alle delen van het land zullen deelnemen.
Yan Collem met nieuwe filmrubriek
Van onze radio- en tv-redaetie HILVERSUM, 23 april — liOjuli begint de AVRO met een filnm' iekj (in kleuren) te verzorgen door ion| van Collem. Hij zal daarin tegi< irs.{ producers en filmsterren intervi .- en j De rubriek zal afwijken van „De oude draaidoos", die van Collem. zoals men weet. jarenlang voor de VPRO heeft gedaan. Zij zal één keer in dc maand op het scherm verschijnen.
Bruintje Beer en de ijsfiets
19 De veldwachter begrijpt er niets van Hoofdschuddend maakt hij de deur van het bureau open ~Wat krijgèn we nou?" roept hij uit. als hij het lokaal binnenstapt. In het buioau is het ijzig koud Overal hangen ijspegels „Hei lijkt hier wel de Noordpool", zegt hij huiverend en blaast in zijn handen om die wat warmer te krijgen. „Ja. het is hier verschrikkelijk koud" zegt Bruintie Maar de kleine beer is daar erg blij om. Opgewekt zegt hij: ..Zo. mijn fiets is nu tenminste niet gesmolten. Mag ik hem meenemen?" ..Hm ia don dit maar", qromt de veldwachter „Maar denk erom, dat Jij of een van |e vnend|es niet nog eens een keer van die malle fratsen met dat ding uithaalt".
Heer Bommel en de Blijdschapper door MARTEN TOONDER
6381, Geruim» tijd 'ater verliet Kornelis Zwadder de steenhoop op de heuvel en liep gebogen terug naar de bewoonde wereld H< j droeg een zwart koffertje in de hand en zijn regenscherm sleepte lusteloos achter hem aan zodat het hemelwater hem op de onbeschermde hoed
kletterde. „Meer welvaart!' schreeuwde de oude Hocus Pas achter hem „Meer welvaart vóórdat we over de bli|dschap kunnen spreken! Onthoud dat goedl" „Ik zie dat niet." prevelde de wandelaar stil voor zich heen „Zoiets vreselijks is toch met nodig *om vreugde te brengen? Ik weet zeker, dat Dommel nu reeds een gelukkig lemand Is; door mijn eenvoudige methode. Ach, wat zal hij blij zijn wanneer hij weer In eer hersteld is en de vrijheid krijgt! Maar ik, ik moet verder gaan In regen en ontij, als straf voor mijn winderigheid!" Een bliksemflits verlichtte de omtrek — en ook het bureau van commissaris Buüe Bas, 1 ! die in gesprek was met Tom Poes. Die had hem juist verteld, dat hij heer Bommel de
voriqe avond op hel kerkhof ontmoet had „Dat moet ongeveer dezelfde ti|d geweest zijn van de bankoverval," zei hi|. „Maar iet was aeheim wat hi| daar deed. en daarom kon hi| hef niet aan u vertellen." „Jammer." zie de politiechef inzakkend. ..Héél lammer. De zaak' leek rond. En of ik lou vertrouwen kan. weet ik niet. Dit kan vriendjeswerk zijn! Hm. Ik zal die Bomme! In de gaten laten houden, als je dat maar weet!" Met deze woorden drukte hij op een bel, die voor hem op het bureau stond, en gal opdracht om heer Ollie binnen te brengen.
TELEVISIE
NEDERLAND I NOS: 18.45 (K) De Fabeltjeskrant. 1 a.55 (K) Journaal VPRO: 19.04 Concert voor jonge mensen: New Yorks Filharmonisch' Orkest: werken van Sibelius. NOS: 20 00 (K) Journaal VPRO: 20.20 Berichten uit de samenleving 20.30 Frauen ini Osten: documentaire o-»er de positie van de vrouw in de Oostbloklanden 21.15 (K) Transit; Muzikale show met de Engelse popfolk zanger Ralph Mac Teil. 21.45 (K) Op eigen kracht: documentaire over de Finse onafhankelijkheid tussen Oost cn West. NOS: 22.30 (K) lournayl TELEAC: 22,35-23.05 Pij leven en welzijn - les 11 (Ilerh.) NEDERLAND II NOS: 18 45
vrijdag
DUITSLAND I Kl.no Nieuws 10 05 .Journaal van gisteravond 10.30 Culturele kroniek n.15 Die kcinigliche Familie: Zlizabeth 111 van Engeland en haar wereld, filmreportage. 12.50 Internationaal persoverzicht 13 00-13.30 Journaal 16 35 Kleur: Nieuws. 16.-10 Voor de kinderen 17 25 In - 4—70. een magazine 1755-18.00 Kleur: Nieuws DUITSLAND II 17 00 Wii und die anderen. TVserie. 17.30 Kleur: Nieuws en weerbericht. 17 35 Sportprogramma. BELG IR (FRANS) 14.00-15 30 Schooltelevisie 17.45 Nieuws 17.50 Schooltelevisie.
donderdag