ADVERTENTIE S, GROOTSTE NOVITEITENFEEST OOIT GEZIEN OP DE 25e INTERNATIONALE JUBILEUM Jubileum. Modeshow • Hapje» & Proefjes Paradijs • Europa Meubel • Dromen RAI-AMSTERDAM 24 APRIL T/M 3 MEI van Keukens • Van Top tof Teon Verzorging • Visiona 2 • Adviescenfrum voor de Dagelijks van 10 tof sen van 7 tof 10.30 uur Vrouw • Badkamerweelde • Grote en Kleine Keukenhulpen • Vrijetijdstips • Zondags uitsluitend van 10 tot 5 uur. 61l ""V Schooljeugd Handenarbeid • Bakken & Braden •en ontelbare Demonstraties en Toegangsprijs f 3.50, alle belastingen Attracties • Gratis jubileumgeschenken voor talloze bezoeksters. inbegrepen. Ruime parkeergelegenheid.
De tijd : dagblad voor Nederland
- 27-04-1970
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- De tijd : dagblad voor Nederland
- Datum
- 27-04-1970
- Editie
- Dag
- Uitgever
- N.V. Drukkerij De Tijd
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 842127143
- Verschijningsperiode
- 1965-1974
- Periode gedigitaliseerd
- 1965-1974
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Koninklijke Bibliotheek C 236
- Nummer
- 40534
- Jaargang
- 125
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Advertentie
Drie vragen achter het net
HET GEBEURT de beroepskijker nogal eens dat hem wordt gevraagd: gaat het nu niet vervelen iedere avond kastje kijken? In feite is dat een onzinnige vraag. Gaat het een dokter vervelen iedere dag op het spreekuur zijn patiënten te moeten onderzoeken? Gaat het een stratenmaker vervelen steeds maar weer straten te moeten maken? Een mens doet zijn vak (uf niet) en daarmee
uit. Televisie-kritiek is een onderdeel van het over- L-nonrlpnHn v*n\c rlMt
koepclencte vok aai journalistiek heet. ledere avond kastje kijken amuseert de t.v.-criticus in zoverre het zijn vak is. Daarna wil het vrij veel voorkomen dat men de t.v.-criticus voorhoudt: u kijkt overal naar, heeft u overal ver- Stand van? Hier schuilt een addertje onder het gras. Er wordt gesuggereerd dat de beroepskijker zich een deskundige waant op het gebied van, pak weg, toneel, ballet, moraal-theologie, klassieke en populaire muziek, voetballen, koken en sociologie. Dat doet hij niet. Hij klikt wel uit. Feit is bovendien dat gespecialiseerde onderwerpen 'elders in de krant — of zelfs in het kader van een t.v.-rubriek — door specialisten worden behandeld. Wel leidt de t.v.rcriticus af uit het feit dat hij door een krant (die zichzelf respecteert) wordt uitgenodigd t.v.- recensies te schrijven dat hij wordt, beschouwd als een man met brede belangstelling en enige algemene ontwikkeiing. Hij beoordeelt vooral hoe bepaalde uitzendingen op het scherm overkomen. Hij doet dat in het besef, dat alles — en zeker ook het massamedium — maar betrekkelijk is. Hij is uit de aard van zijn stijl wellicht ook wat beter geïnformeerd dan de gewone kijker, die uitsluitend voor zijn ontspanning kijkt.
Meningverschil
ER IS NOG EEN derdo kwestie die steeds maar weer wordt opgeworpen. Televisie-critici van de verschillende bladen spreken elkaar dikwijls tegen over één en hetzelfde programma. ~Studio", het programma-blad van de KRO. publiceert wekelijks de rubriek „Bekeken" waaruit dat duidelijk blijkt. So what? Wat is er in 's hemelsnaam tegen het meningsverschil? Mensen die het verschijnsel min of meer beschuldigend aan de orde stellen zijn meestal zij. die hun oordeel de Volgende dag in een krant, exact weerspiegeld 'willen zien. Dat kan natuurlijk niet. De t.v.-criticus is geen geestelijke duizendpoot, die het zoveel hoofden, zoveel zinnen even ongedaan zal maken. Want niet alleen beroepskijkers zijn het onderling niet altijd met elkaar eens. Het komt. zoals iedereen iedere dag kan constateren, ook bij de „gewone" kijkers voor. De televisie-criticus wil voorlichten, een beetje leesbaar schrijven (amuseren zelfs misschien). Maar zijn hoogste glorie is sis hij met zijn oordeel een discussie op gang mag .brengen. Dat is het tenminste voor HERMAN HOFHUIZEN
W. Nieuwenhuis nu naar Rome
HILVERSUM,• 27 april — De KRO heeft de heer Willebrord Nieuwenhuis, thans, correspondent te New York. aangesteld tot redacteur voor Italië en het Middellandse-Zeegebied met standplaats Rome. Naast hem blijft de heer J. Dijkgraaf correspondent voor de KRO in deze stad. De KRO heeft besloten zijn Romeinse redactie te versterken wegens de betekenis van Rome als centrum, van waaruit de kerkelijke ontwikkelingen alsmede politieke gebeurtenissen in het Middellandse-Zeegebied en Nabije Oosten kunnen worden gevolgd.
dagpuzzel
De woorden van de dorde kolom bestaan uit de letters van de tweede kolom + 1 cn de woorden van de tweede kolom bestaan uit de letters van de eerste kolom 4* 1. OMSCHRIJVINGEN 1. voegwoord; waardeloos goed; maag van de koe: 2. voorzetsel; beneden nul; slank jong meisje; 3 zoals de akten getuigen (Lt. afk.l; opening; ambtsgewaad; ? familielid: mannelijk schaap; boerenbedrijf; 5. geografische term; plomp; eskimohout; (!. Frans lidwoord; geleiachtige neerslag; logeergast; 7. jongensnaam; insekt; bouwvallige woning; 8. bijwoord; snello loop; orgaan; 9. bergruimte; dwaas; schaapkameel. OPLOSSING VAN 21 APRIL 1-S lepel; 5-2 laden; 5-3 loper; 4-3 staal: 1-2 Laren; 2-3 nader; 3-4 reeks; 4-1 sabel; fi-7 emoe; 7-8 etre; 8-9 eelt; 0-6 thee; .10-11 pand; 11-12 diep; 12-13 papa; 13-10 atap.
Opvallend
Buiten mededinging werd een verfilmd televisieprogramma rond het zangersduo Simon en Garfunkel door Amerika ingezonden. Dat betekende weer even een hoogtepunt in de amusementsbrij. Amerika valt dit jaar eig op. In tegenstelling tot andere jaren komt nu televisiewerk in de amusementssector naar voren, dat wij in Nederland zelden te zten krijgen. Geen flitterwerk. maar langzame programma's waarin eenvoud kenmerkend is. De Tsjechen zonden het programma Rumcrang in. Het zou een geestig programma moeten zijn, te oordelen naar de vele — opgenomen — open doekjes die een koddig tweetal op zijn teksten kreeg. Op de belangstellenden voor het Festival het het programma Keen enkele indruk na. Flehalve twee afgezonderde Tsjechen begreep niemand wat er gebeurde, daar de ongetwijfeld grappige teksten merkwaardigerwijze niet van onderschrift voorzien werden.
Sfeer
Tot slot even iets om d<* sfeer in Montreux weer le geven. Een grapje van een der talrijke hier aanwezige Nederlandse televisiemenscn: Het tegent in Montreux en iemand vraagt of hij een paraplu van liet hotel zou kunnen meenemen. Antwoord: Dan moet je wel een sorbet bestellen.
Wat al duidelijk was nog eens verduidelijkt gezien
DE DOCUMENTAIRE van Ad Zonneveld: „Een homofiel" — u heeft er al meer over kunnen lezen — had als ondertitel „een poging tot verduidelijking". Dat was het wel. Maar ook zeker niet meer dan dat. Er werd hoofdzakelijk verduidelijkt wat al bekend was. De jongeman, die er de hoofdrol in speelde, sprak intelligent over een probleem, dat de homofilie maatschappelijk zeker toch steeds nog wel is. „Zijn" probleem bleek hij inmiddels wel te hebben verwerkt. Ik had enige bezwaren tegen hot werkstuk. Het eerste (het minst belangrijke) betreft de vormgeving De verbindende deuntjes, die de verschillende statements van de geïnterviewde moesten verbinden, sloegen nergens op. De voortdurende herhaling werkte zelfs enigszins irritant. Daarna: de ingelaste opname van klassikale voorlichting over gewoon sexueel verkeer 9
i — ik durf de term bijna niet meer te] gebruiken — deden niet ter zake, tenzij zij op effectbejag waren berekend. Maar overwegend bezwaar had. ik tgen het slot van de documentaire, j De beelden, die onder de aftiteling, werden vertoond, waren in flagrante] I tegenstrijd met de openhartige discretie waarmee Ad Zonneveld in het voorafgaande te werk was gegaan. Ik heb zelden iemand zo drastisch zijn ; eigen ruiten zien ingooien. „Feldwebel Schmid" was een docu! mentair spel, dat de ellende van de Jodenvervolging tot onderwerp had. De Feldwebel was een goede Feldwebel. die er destijds ook geweest schijnen te zijn. Het was een uitstekend verhaal. Het werd door Nathan Jariv — die God zij dank de film vijfentwintig jaar nadien nog kon maken — zeer suggesticr in beeld: gebracht. Knap werk. Het viel er met het oog op de komende herdenkings-i dagen wel in. De ..Dubbelzeskamp" beleefde zatei-, dagavond de finale. De nationale fi-' nale tenminste. Want als ik hel goed; heb begrepen, gaat het spel van de* zomer op internationaal niveau door. | Ik had het programma in geen tijden moer gezien, maar eergisteren moest ] het dan maar weer eens. Nu, het is en blijft een hoogst vermoeiende aangele- j genheid. hoor, en niet alleen voor de, deelnemers. Als ''ijker lig je tenslotte ook hijgend in je stoel. Dat komt ook' door dc volstrekt overbodige verslaggeving van Barend Barcndse, die de, niet bestaande spanning nog ten topj weet te voeren met mededelingen als:! „Dit meisje melkt veertig koeien pei | dag en het andere is vandaag jarig", i Op zo n moment gaat een mens dooi! de grond. ..De neef uit Dingsda" van Eduard Künneke ging in een Duits-Nederlandse coproduktie: ZDF en NCRV hand in hand. Mieke Bos en Johnny Kraaykamp bleken uitstekend geïntegreerd in het Duitse gezelschap. Tenzij men mag stellen dat dc Duitsers zich goed aanpasten in het Nederlandse gezelschap. Willy van Hemert, de bewerker en de regisseur, had er zeker een gezellige eenheid van gemaakt, van deze operette, die zich gunstig van het gebruikelijke genre onderscheidt doordat het nou eens niet gaat om een prinses, die een mesalliance wil aangaan of om een prins, die tijdelijk als boer in voortdurende driekwartsmaat door het leven gaat. Aan het slot van „Improvisatie" deelde Berend Boudewijn nogmaals met klem mee, dat de acteurs en actrices (gasten Georgette Hagedoorn en Albert Mol) geheel onvoorbereid te werk gaan. Men moet hem op zijn woord geloven. Maar toch krijg ik soms sterk de indruk dal er althans enig voorbereidend repetitiewerk aan zon uitzending is voorafgegaan. En Elsje de Wijn had mij op een gegeven moment net iets tc onvoorbereid een doorkijkblouse aangetrokken. HERMAN HOFHUIZEN
Bruintje Beer en de ijsfiets
22 ~Maar ik moet eerst even naar de uitvinder tos", zegt Bruintje. ~Ga mee. dan kun je meteen do f«ets proberen". Jaapte vindt dat een goed idee en samen gaan re op weg, Jaapie langzaam fietsend en Bruintje op een drafje ernaast. ..Ik zou wel eens willen weten hoe d'e uitvinder dat sterke ijs maakt", zegt Jaapje. „Wij hebben altijd moeilijkheden met de hoofdbrug van het paleis, zie |e. Die brug is van gewoon Ijs gemaakt en om de haverklap mankeert er iets aan Als we een brug van dit IJzersterke ijs konden maken, zou dat probleem opgelost zijn". ..Ik ben bang dat de uitvinder zijn geheim met wi! vertellen", zegt Biuintje. „Maar ik zal hem vertellen waarom jullie het nodig hebben". Zij komen bij het huis van de uitvinder. De deur staat open. ~Mag ik binnenkomen?" roept Bruintje.
BOB ROOYENS UITSCHIETER IN MONTREUX Amerikanen zweren het flitterwerk af
Van onze specisle verslaggeefster SUS ANNE PIëT MONTREUX, 27 april — Een klein mannetje, een der hoofdrolspelers uit de Engelse teleVisieserie Coronation Street, is gisteren naar de Nederlandse delegatie gestapt om haar te feliciteren met de Dusty Springfield Show. De man had het enerzijds volkomen fout, omdat de show de Duitse inzending was, zij het gemaakt door de Nederlandse regisseur Bob Rooyens. De man had echter wel gelijk met zijn felicitatie, omdat de show tot nog toe de meest smaakvolle * inzending bleek. Het was een amusementsprogramma op de klassieke tour: een show rond een bekende artieste die liedjes zingt. Dit in tegenstelling met de in Montrcux gesignaleerde veranderende opvatting van amusement (amusement kan ook liegen in het registreren en interpreteren van fenomenen). Maar het was, ondanks die klassieke tour, het origineelst in de beheerste uitbuiting van technische mogelijkheden.
Hoewel de pers ren groot enthousiasme toonde, kwamen van de kant van de jury geen geluiden, die wijzen op hoopvolle verwachtingen voor een gouden roos voor dit programma. Die prijs zal zeker niet gaan naar het Amerikaanse programma „Music". dat met vette letters en een vijf minuten durende inleiding werd aangekondigd als experimenteel programma, terwijl iedere Nederlander zijn schouders en misschien zijn neus ervoor zou hebben opgehaald.
BBC heeft maanschepsel
Van onze correspondent LONDEN. 27 april — l'hred i* een maanuc7.cn dat door een speciale commissie is ontworpen. Die commissie werd samengesteld op verzoek van de Engelse BBC. die «raas over een model van een wezen wilde beschikken dat op de maan zou kunnen leven. In de commissie namen tal van wetenschapsmensen zitting. De BBC vroeg de wetenschapsmensen eerst of het de mens zou gelukken zich zo te evolueren dat hU onbeschermd op de maan zou kunnen leven. Dat zou nooit gebeuren. zei de commissie, noel» zou het enig ander levend wezen ooit gelukken. Uitgaande van die gedachte ontwici p de commissie een geheel nieuw wezen, geknipt voor de maj»n: Phred. Phred is een lang. laag bijf de gronds schepsel, met vier benen en twee handen die zich in de grond kunnen vastgrijpen — dit laatste om enig houvast te hebben bij de geringe zwaartekracht die op de maan heerst. In plaats van oren heeft Phred twee lange sprieten die eindigen in nappen die de trillingen van het maanoppervlak kunnen opvangen. De nappen zoeken voortdurend over de grond. Het schepsel heeft neus noch mond. maar een lange snuit die graaft naar dode algen diep onder de grond. Grote ogen die zich instellen naar de snel veranderende lichtsterkte oo de maan. Het lijf is wit en reptielachtig, met een hard schild dat de druk binnen het lichaam in bedwang moet houden en daarbij mooi kan dienen als schild tegen de meteorieten. Phred moet een intelligentie hebben die op z'n minst zo groot is als die van de mens. Hij zou met de mens via Morse-seinen op het maanoppervlak kunnen communiceren. Hij eet als de mens en wisselt z'n stof als de mens. Maar hij plant zich niet voort. Want daar zag de commissie geen noodzaak
Heer Bommel en de Blijdschapper door MARTEN TOONDER
6884. Dp heer Zwadder stapte doelbewust voort in de richting van de stad. en heer Bommel volgde hem. vol gedachten. „Tot nu toe heb ik met veel van dat gelukkig make n kunnen merken," zei hij bitter. ~Men heeft mij onschuldig in 3e gevangenis gegooid en daar
VERDRIET
Nog maar nauwelijks wakker en hevig huilend om al die mensen om hem heen kwam de vandaag drie jaar geworden prins Willem Alexander zaterdagochtend om zeven uur op Schiphol aan. Met zijn broertje Johan Friso ging hij zijn vader en moeder afhalen die drie weken op wereldreis zijn geweest. De reis bracht prinses Beatrix en prins Claus in New York, Hono-
loeloe, Hongkong en Japan
let op TELEVISIE
• D** vaste avond van de VARAtclcvi«p is goeddeels in het teken van de herdenking van de honderdste geboortedag van Lenin. Eerst een documentaire over Lenin, waarin gebruik is gemaakt van historisch filmmateriaal; daarna de beroemde film van Sergel Eisenstein ..Oktober", een reconstructie van de roerige lente- en zomermaanden van 1917. Nederland l. 20.20 uur en 21.00 uur (VARA). • Vanavond de laatste Tweekamp, de studentenquiz onder leiding van de kwieke Stokhuyzen. Vier professoren uit Wageningen. Tilburg. Groningen en Utrecht doen mee. In competitie rnet de captains van de teams uit de finale. Nederland 2. 21.20 uur (NCRV).
TELEVISIE RADIO maandag
NEDERLAND 1 NOS: 18.43 (K) De Fabeltjeskrant. 18.55 (K) Journaal. VARA: 19.04 Coronation Street. TV-feuillelon. NOS: 20.00 (K) Journaal. VARA: 110.20 1870-1970: Lenirr. Strateeg van de Russische Revolutie - 100 taar geleden geboren, documentaire. 21.00 Oktober - Tien dagen, die de wereld deden wankelen, film. NOS: 22.4(1 (K> Journaal. TELEAC: 22.45- 23.15 Nascholing huisartsen - les O NEDERLAND II NOS: 18.45 (K) De Fabeltjeskrant. 18.55 (K) Journaal. 19.0 Scala:informatief programma. NCRV: 19.30 Scheepsjongens van Bontekoe, vervolgverhaal. 19.39 (Kt De waaier van Sevilla, familiefeuilleton. NOS: 20.00 (K) Journaal. NCRV: 20.20 (K) Handelingen der Apostelen, TVfilm. 21.20 Tweekamp Extra, quiz. 21.55 (K) Hou 't hait aan de praat,..!, reportage namens de Nederlandse Hartstichting. 22.10 Hier en Nu, NOS: 22.35
dinsdag
NEDERLAND I NOS—NOT: 11.00-11.50 Schooltelevisie. DUITSLAND I 10.00 Nieuws. 10.05 Journaal van gisteravond. 10.30 Urlaubsschein nach Paris. Amerikaanse speelfilm. 12.00 Filmrcportagos. 12.50 Internationaal persoverzicht, i 13.00-13.30 .Journaal. 10.05 (K) Journaal. 10.10 Voor de kinderen.' 16 50 Filmreportage. 17.25 (K) Reportage Jaarbeurs Hannover. 17.55-18.00 (K) Nieuws. DUITSLAND II 17.30 (K) Nieuws cn weerbericht. 17.35 Die Braute meiner Sohne, TVserie. BELG IE FRANS 17.45 Nieuws. 17.50 Schooltelevisie.
HILVERSUM I 58 00 Nieuws. 18.25 Ik verbind U door praatje. 18.30 Stereo: Frasqulta. operette van Lchar, door Promenade Orkest. Radiokoor en solisten. 19.30 Nieuws. RVU: 19.35 Tua res agitur — Anjerfondsen: laak voor het gehele volk, door de heer H. Siedenburg. NOS: 20.05 Oordeel of vooroordeel: themaprogramma over de vraag: Wat is discriminatie NVSH: 22.10 Sextant, radiomagazine van de NVSH. NOS: 22.30 Nieuws. 22.40 Mededelingen. AVRO: 22.4:1 Radiojournaal. NOS 22.55 Stereo' Metro's Midnight Music: licht muziekprogramma met Metropole Orkest en solisten. 23.55-21.00 Nieuws. HILVERSUM II 13.00 Stereo: Meisjeskoor met instrumentaal sextet. 13.19 Uitzending van de Partij van de Arbeid. 18.30 Nieuws. 13.41 Actualiteiten. EO: 19.00 Wij hebben een woord voor dewercld: veelgevraagde geestelijke muziek. 19.20 Reformatie en reveil, lezing. 19.35 Intermezzo: bekende melodieën. 19.45 Opbouw: wekelijks bijbel studie. NCRV: 20.00 Radio Filharmonisch orkest en zangsoliste: klassieke en moderne muziek. 21.35 Stereo: Amusementsmuziek (grt. 22.00 Stereo: Licht ensemble met zangsolisten lopn). 22.20 Avondoverdenking. * 22.30 Nieuws. 22 40 Voorrang: een artiestiek voorkeursprogramma. 23.30 NCRV Vocaal Ensemble: eigentijdse koorwerken. 23.55-24 00 Nieuw*. RF.LGIE 324 m (Nederlands* 18 00 Nieuws 18.03 Voor de soldaten. 18.30 Sentimentele liertjes. 18.45 Sport. 18 52 Taalwenken. 18.55 Grammofoonmuziek. 19 00 Ni. weerbericht en actualiteiten. 19 40 Gitaarmuziek. 19.45 Missieprocramma. 20 00 Operakronsek. 22 00 Nieuws, berichten en De Zeven Kunsten. 22.30 Gevarieerde muziek. 23 00 Nieuws. 23.10 Koorzang. 23.40 Nieuws. 23.45-0.15 Uitzending voor de zeelieden.
dinsdag
HILVERSUM I AVRO: 7.00 Nieuws. 7.11 Ochtendgymnastiek. 7.20 Stereo; lichte grammofoonmuziek. B.(Hi Nieuws. 8.11 Radiojournaal. 8.20 Stereo: Lichte grammofoonmuziek. (8.30-8.33 De groenteman). Morgenwijding. NOS 9.00 Uitgebr. reportage of herh. NOS-programma. 9.35 Waterstanden. 9.40 Muziek uit de Middeleeuwen en Renaissance. AVRO: 10.00 Voor de kleuters. 10 10 Arbeidsvitaminen. (11.00-11.02 Nieuws). 11 ..ICJ Rondom 12: programma voor de vrouw. Overheidsvoorlichting: 12.80 Uitzending voor de landbouw. AVRO: 12.40 Toppers van toen igr). 13 00 Nieuws. 13.11 Radiojournaal. NOS: 13.30 Spiegel van Belgie: Muziek en nieuws van onze zuiderburen. 14.00 Stereo: Klein Chanson. 11 40 Rostrum of Composers 1969 Internationaal forum met moderne muziek uit Finland (mono) en Noorwegen (stereo). AVRO 15.10 Stereo: Scala: serie ontmoetingen m. |ong<* Nederl. kunstenaars, 16.00 Nieuws. 16.03 Stereo: Koorzang. 16.20 Stereo: Viool en piano: moderne muziek. 16.45 Land der muzen: Kunstkroniek. 17.15 Stereo: Jazz Spectrum: oude en moderne jazz. 17.55 Mededelingen. HILVERSUM II NCRV: 7.00 Nieuws. 7.11 Het levende woord. 7.16 Stereo: Op het eerste gehoor: klassieke muziek (gr). (7.25 Horen en zien 7.30 Nieuws; 7.32 Actualiteiten), 8.00 Nieuws. 8.11 Te Deum Laudamus: gewijde muziek (gr). 830 Nieuws. 8.32 Stereo; Voor de huisvrouw. (9.00-9.10 Gymnastiek voor de huisvrouw). 935 Schoolradio. 10.00 Vormen van omgang met de bijbel, lezing. 10.15 Stereo: Klassieke opera-aria's (gri. 11 00 Nieuws 11.03 Ferdinand Huijck seriehoorspe.. 11.25 Voor de zieken. 11.55 Mededelingen. KRO; 12 00 Stereo twaalf tot i twe^;, gevarieerd^prof, gramma. (12.22 Wij van het land 12.26 Mededelingen t.b.v. land- en tuinbouw;l2.3o Nieuws. 12.41 Actualiteiten. 13.00 Raden maar. quiz). 14.00 Conciliepostbus. 14.05 Schoolradio. 14.;i0 Pizzicato: muzikaal middag-magazine. (16.00-16.02 Nieuws). 17.00 Overheidsvoorlichting: Nieuws uit de Nederlandse Antillen. Spreker H. L. Braam. 17.10 Voor de kinderen. 17.15 Kinderrangfestival. 17.45 Hal: jeugdprogramma. HILVERSUM 111 VARA: 900 Nieuws. 9 02 Plaatjes voor ce pep. do 00 Nieuws), li.oo Nieuws, 11.03 Een opvallend vrolijk gevarieerde visite, (12.00 Nieuws). 13.00 Nieuws. 13.03 Ekspres licht platenprogramma. '.3.00 Niieuws. 1J.03 De Eddy Becker Show. 13.00 Nieuws. 15.03 Drie-draai. 16.00 Nieuws. 16.(13-18.00 Mix. licht platenprogramma. (17.00 Nieuws). BELGIE 324 m (Nederlands i 12 00 Nieuws. 12.03 Gevarieerde muziek 112.40-12.43 Weerbericht en SOSberichtcn voor schippers). 12.55 Buitenlands persoverzicht 13.00 Nieuws weerbericht mededelingen, dagklapper en SOS-berichten voor schippers. 13.20 Tafelmuziek. 14.00 Nieuws. 14 03 Schoolradio. (15.00 Nieuws). 16U0 Nieuws. 16.03 Beursberichten. 16.09 Orgelmuziek. 16.15 Programma voor oudere luisteraars. 17.00 Nieuws, weerbericht en mededelingen. 17.15 Jazzprogramma.
Asser ploeg vindt quiz geklungel
Van onze verslaggeefster ASSEN, 27 april — De leider van de Assense ploeg die 14 april met Bergen op Zoom in de halve finale speelde van de AVRO tvquiz „Tobben voor Tokio", een scholen-quiz met als' inzet een reis naar Tokio, heeft in een lange brief zijn misnoegen geuit over de gang van zaken tijdens de halve finale.
Gedeelten uit de brief: „De quiz heeft terecht al eerder in verschillende dasbladen kritiek ondervonden door de povere presentatie en de vaak ongelijke kansen. Immers, bij het geringe aantal vragen was de ongelijke zwaarte van de vragen soms e*>n doorslaggevende factor."
De brief: ..Het werd niet duidelijk of er geraden mocht worden of niet. Een van de antwoorden word niet in de mikrofoon gezegd, maar in vragende richting van de anderen. Toch werd het antwoord goed getekend. In een ander geval had de quizmaster de vraag al zo goed als beantwoord in een opmerking naar aanleiding van een vorige vraag Diezelfde avond heb ik de AVRO gebeld. Men zou alles meteen zaterdagochtend bekiiken. 's Maandags heeft de Asser Scholengemeenschap een brief naar de AVRO gestuurd In beide gevallen bleef het antwoord uit. Wij misgunnen de iongens van Bergen op Zoom hun Japanreis niet en willen die hun ook niet afnemen. Blijft echter de wrange smaak van een uitermate onbevredigend verloop, dat onzes inziens werd veroorzaakt door:
de onbekwaamheid van de quizmaster, de weinig grondige voorbereiding ten aanzien van de goede antwoorden en de toegestane speling bij bijna goede antwoorden, het te weinig raadplegen van de jury."
De tijd van dolle opa's en dolle oma's breekt aan
AMSTERDAM, 27 april — Er Is een nieuw maatschappelijk evenwicht te verwachten waarbU de invloed van bejaarden geweldig zal toenemen. De grote aantallen bejaarden zullen de krachten daartoe bundelen en hun herstel iu maatschappelijke zin op zich nemen. De tijd van de dolle Opa's en dolle Oma's breekt aan. De gerontoprovo zal zijn plaats in de maatschappij gaan opeisen.
Aldus prof. dr. J. C. M. Hattinga Verschure, hoogleraar ziekenhuiswetenschappen in Utrecht, bij de opening van het Amsterdamse verpleegtehuis Vreugdehof dat met 238 bedden het grootste verpleegtehuis van Nederland is geworden. Volgens de Utrechtse hoogleraar staat men nog aan het begin van het scheppen van goede materiele verpleegkundige en medische voorzieningen ten behoeve van de bejaarden. Door de bouw van de zeqr vele mooie verpleeg- en bejaardentehuizen worden zii uit de maatschappij verdreven. In deze keurige getto's worden de bejaarden en gehandicapten schandelijk gediscrimineerd door hen niet serieus te nemen, aldus prof. Hattinga Verschure. Wij vinden ze te langzaam, hun normen zijn ouderwets en ze nemen de plaatsen in die jongeren zouden moeten bezetten De taboes die voor hen gelden zijn talrijk. Prof. Hattinga Verschure meent dat een langere en gezondere ouderdom de zee van tijd zal bieden die nodig is om de bejaarden hun plaats, invloed en gezag in deze samenleving te heroveren. Het zijn met name de beiaarden die bij uitstek geschikt zijn te experimenteren met het grootste maatschappelijk prob'"cni: de vrijetijdsbesteding.