ADVERTENTIE Eerste, geheel houten hangdak ter wereld. Heden op TV^ecj. II voor 20.00 u Alle gegevens over vormgeving en constructie van deze modernste toepassing van hout: binnenkort in het nieuwe blad HOUT. fcgü HVI Amsterdam HOUT. VEELZIJDIG EN MODERN.
De tijd : dagblad voor Nederland
- 11-06-1970
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- De tijd : dagblad voor Nederland
- Datum
- 11-06-1970
- Editie
- Dag
- Uitgever
- N.V. Drukkerij De Tijd
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 842127143
- Verschijningsperiode
- 1965-1974
- Periode gedigitaliseerd
- 1965-1974
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Koninklijke Bibliotheek C 236
- Nummer
- 40570
- Jaargang
- 125
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Advertentie
Conflict NOS-KNVB Minister wil (voorlopig) niet ingrijpen
DEN HAAG, 11 juni — In antwoord op een verzoek vanuit de Tweede Kamer om te bemiddelen in het conflict tussen de NOS en de KNVB teneinde televisie en radio-uitzendingen van voetbalwedstrijden in het komende seizoen zeker te stellen, heeft minister Klornpé meegedeeld, dat bemiddeling eerst in overweging genomen kan worden als beide partijen haar wensen. In antwoord op de schriftelijke vragen van het PvdA-kamerlid Vellenga zegt de minister, dat het geen gewoonte is. dat de minister van CRM zich mengt in- onderhandelingen van de NOS met instellingen of personen, die médewerking geven aan programma's. „Ondanks het feit," aldus het antwoord, „dat de minister zowel bomoiing met de televisie als met de sport heeft, meen ik de verantwoordelijkheid voor de voortzetting c.q. het niet doorgaan van door het publiek zeer gewenste programma's als televisie* en j-adiouitzendingen van voetbalwedstrijden bij de onderhandelende partijen te moeten laten." Minister Klornpé zegt er van overtuigd te zijn, gezien deze verantwoordelijkheid, dat dc partijen elkaar nog bijtijds in redelijkheid zullen vinden.
dagpuzzel
Horizontaal: l. projectiel, poste restan te (afk.); 2. verdunning van lucht doo warmte; li voorheen, vervoeging vai werkwoord (afk.): 4. jeugdleidster vulmateriaal; 5 klaarblijkelijk; i naam van Brits koningshuis. Fritn voegwoord; 7 belangrijke gebeurtenis 8. plaats In Noord Brabant, in—er; S priester (alk), wak; 10. equator; 11 deposito, dapperheid. Verticaal: l. insekt; '2. teer, van elpen been; o. deel van België, -ioo-; 4 meisjesnaam, dyne (afk.). smart; 5 pal slaag; 6 speelkaart, familielid, voor zetsel; 7. Tech. Commissie (afk. oeverbeveiliging; 8. voetbalpool, nege (Kng.); !> bepaald vlechtriet; 10. kolf fles, gemeente OPLOSSING VAN 10 .JUNI 1. journalist; 2. democratie; 3. oudstrii ders; 4. Maurits: Or> de streepjes: Judo
Heer Bommel en de Blijdschapper door MARTEN TOONDER
b9?O. ..Het hele gedoe begint ■me tegen de borst te stuiten," sprak heci 0!l»e. „Ik weet nret of het van die pil len komt Die maakten me zoals ik zou willen zijn, zodat ik iemand werd. d e i!- niet zou willen zijn als u begnjpt wat ik bedoel. Eh ... ik bedoel; ik ben er met qelukkiq van
geworden. En het idee om iemand tevreden te maken door hem eerst'alles af te nemen en het hem later terug te geven? Ik geloof niet dat dat een heer past." ~Zo," zei Cornelis Zwadder met bewolkend gelaat. ~Gelooft u dat n.et? We zullen zienl Gedaan moet het worden, want er mag niets onbeproefd woiden gelaten. Dan doe ik het alleen." Hij wierp een zure blik op de regendruppels die hem van de hoedrand lekten en stak zijn paraplu op, terwijl hij verder liep. Heer Bommel keek hem tevreden na.
„Die heb ik eens flink de waarheid gezegd." zei hij tegen Tom Poes. die net de hoek omkwam. ..Ik heb diepgaand nagedacht over alles wat er geburd is en ik zie In, dat ik op een gevaarlijk pad was geraakt. Het is allemaal zijn schuld jonge vriend! Ik ben lelijk tegen je geweest toen ik onder de invloed van zijn pillen .was De invloed van slechte vrienden; dat was hetl Wat jij?" ~Hm," zei lom Poes. „Zo komt u niet van de Zwarte Zwadderneel af. Waar hebt u de kippeveren gelaten, die u op het kerkhof verstopt hebt?"
HET ITALIAANSE NEO-REALISME 'De Fietsendieven' van De Sica en hun kinderen
DE VPRO zendt vanavond (Ned. 2, 21.00) een documentaire uit over het Italiaanse neo-realisme, een zeer ingrijpende fase in de na-oorlogse filmgeschiedenis.
Hot nco-realisme is een reactie op do vervormde filmindustrie. Niet alleen in Hollywood, maar ook in Rome was de film een louter industriële zaak geworden binnen de onheining van Cinecitta, de Romeinse filmstad, de grootste filmstudio in Europa, die in 1935 was geopend. In Italië kwam daar nog bij, dat de heer Mussolini grote belangstelling had voor film en een volle vuist wilde hebben in de producties. De Italiaanse filmindustrie was voor het merendeel na-aperij van Hollywood en fascistische propaganda. Misschien is juist ook door dat laatste de reactie zo ingrijpend geweest.
Wat wilde dat neo-realisme? Vittoria de Sica zegt: „Het neo-realisme was dc moed om eindelijk de waarheid te zeggen, afkeer van valse cultuurgewoontes, van beroepsacteurs," De Sica is een van de grondleggers van de onstuimige filmstroom. ledereen kent zijn „Het wonder van Milaan" en het nakomertje in deze trits „Umberto D". Eerder dan De Sica dreef ' Roberto Rossellini in de stroom. Met zijn „Rome. open stad" begon het neorealisme. zegt men wel. Maai' de basis werd eigenlijk al eerder gelegd door Visconti, niet „Ossessiorte" drie jaar daarvoor, in 1942. Net als het Franse vervolg, de Nouvelle Vague, kwamen veel van de mensen rond Visconti voort uil» een filmblad. Cinema.' De ideeën van het neo-realisme ziet men in de (betrokken) onderwerpen -en de werkwijze weerspiegeld. Belangrijk was het werken met „werkelijke" mensen, geen beroepsacteurs. De achtergrond van een levende volksgemeenschap was essentieel. Weg met de studio's, weg met de beroepsacteurs, weg met de indu?trie-decors en de fjguranten. De film moest een weerspiegeling zijn van de werkelijkheid. Natuurlijk „leed" de vormgeving eronder, maar juist door het neo-realisme begon de overtuiging te leven dat de puntgave technische vorm geen eerste voorwaarde is om een film goed of interessant te maker
Het neo-realisme kreeg dus een voortzetting in de nouvelle vague en had, mede via deze Franse versie, ook grote invloed op zélfs Hollywood. I>e Italianen zijn na hun onstuimige periode uitgewapperd in meer persoonlijke expressies. I)e jonge Italiaanse filmers (Bellochio, Hertolueei, Taviani) zijn inmiddels weer aan een nieuwe reactie bezig. En met hen de hele jongerenstrooni. Opnieuw kraakt Hollywood in zijn voegen. I)e jongeren ademen weer de geest van het neorealisme, uit een nieuwe betrokkenheid met de wereld. Voor een uitgebreide toelichting op de Italiaanse film van toen en nu, leze men het speciale aprilnummer van Skoop. En kijken naar de VPRO, natuurlijk.
PETER VAN BUEREN
VITTORIO DE SICA
Bruintje Beer en de Ritselaar
IC. „Kom mee", zegt de oude man en hij loopt een gangetje in dat naar een andere ruimte leidt. „Ik dacht dat ik klaar was met mijn werk voor de lente", /egt de man een beetje mopperig. „Maar kom, ik zal eens zien wat ik nog voor het Notendorp heb." Hi] gaat naar een tafel waarop een grote doos staat. ..Hier bewaar ik de lentebladeren", vertelt hij Bruintje. Hij laat de kleine beer een blad zien, dat op een vel papier is bevestigd. „Maar ik ben bang, dat ik er niet genoeg meer heb". „Oh wat jammer", zucht Bruintje. „Hoe moet dat nou ?"
Hans Jacobs chef Achter het Nieuws
Het VARA-bestuur heeft Hans Jacobs met ingang van 1 september 1970 benoemd tot chef van de televisieactualiteitenrubriek „Achter het Nieuws". De heer Jacobs volgt lierman Wigbold op, die onlangs werd benoemd tot hoofdredacteur van het dagblad Het Vrije Volk. Hans Jacobs werd in 1926 in Castricum geboren. Na zijn middelbare schoolopleiding werd hij verslaggever voor verschillende dagbladen. Na 15 jaar als reporter bij Het Vrije Volk te hebben gewerkt, trac' Hans Jacobs op 1 januari 1965 als regisseur/producer in dienst bij Achter het Nieuws. Gedurende de jaren dat hij daar werkzaam was, had hij de eindredactie van „Zo is het toevallig ook nog 's oen keer" en „Zomaar een zomeravond." In „Achter het Nieuws" was zijn belangstelling vaak gericht op de ontwikkelingen in Oosteuropese landen. Ook had hij een belangrijk aandeel in grote Achter het Nieuws-produkties
„Ziezo Zomer" een luchtig TROS-totaalprogramma
Van onze verslaggeefster
„ZIEZO ZOMEIt" is een van dc lange ?,oinerprogramnia's die u dit seizoen op het scherm kunt verwachten. Ditmaal van de TROS. Binnenkort ook dc VAKA met „Zomaar een Zomeravond" en de V4'UO met „Piknik". „Ziezo Zomer" ia! vier maal dit seizoen op uw scherm verschijnen, alle vier dc keren gepresenteerd door Eugcnie Herlaar, die vroeger altijd het journaal deed. Ziezo zomer .is bedoeld als luchtig; spanningsloos amusementsprogramma en de onderdelen in dit totaalprogramma zijn op dit idee ook afgestemd. Het wachten was op iemand die zei dat hij geen field had om een nieuwe bromfiets te kopen en op een gegeven moment was die iemand er. De TROS zag niet alleen het. feit dat volgens statistici de verkoop van de tweemiljoenste bromfiets voor de deur stond als aanleiding, maar ook het doel tot stimuleren van gebruikmaking van dit vervoermiddel, omdat de weeën zo langzamerhand te druk worden met auto's. Maar dat is niet het enifip onderwerp in „Ziezo Zomer" In een speakerscorner zullen Nederlanders mogen zeggen wat ze op het hart hebben. Ditmaal een klaverhart. want een meneer gaat het minuten lang hebben over het feit dat Nederland nog steeds Keen Bond voor Klaverjassers heeft. De tekenaar Eppo Doeve, die vroeger onze papieren en zo belangrijke betaalmiddelen ontwierp, zal nu naar aanleiding van het onderwerp direct tekeningen maken die op een achterscherm. in vakkringen chroma uenoemd. worden geprojecteerd. Sport is erg belangrijk vandaar een kleine reportage onder de aangrijpende titel „Paard en mens". Een zwembad komt er ook aan te pas als de badmode voor dit seizoen gepresenteerd wordt en omdat 11 dan ook al weer wil weten of u het dragen kunt mooi weertips van de TROS. Er zijn uiteraard ook heel wat artistieke gasten in Ziezo Zomer, onder wie Annette Kok uit Sint MichelsgestcU een donker meisje, dat Nederlandse vrolijke liedjes zingt en de laatste tijd wat gaat schitteren. Verder hel Franse zangeresje Charlotte Leslie, The New Folk Troubadours uit Utrecht en een cascade-nummer van de Romani's. ledere Ziezo Zomer wordt besloten — om 21.5(1 uur — met een aflevering van de filmserie .„The Champions". waarmee de TROS vorig jaar al startte. De Champions zijn een vrolijk drietal, twee mannen en een meisje die allerlei enge karweitjes moeten opknappen, maar elkaar in moeilijke situaties altijd bijtijds te hulp snellen omdat ze in astraal contact met elkaar staan. Deze maal moeten ze voor M 7 de beveiligingstoestanden tegen diefstal van een uiterst belangrijk NATOdocument testen, zonder dat zij weten welke beveiligingen er zijn. Er schijnt een mogelijkheid te zijn om het document weg te halen, in alle andere gevallen betekent een diefstal onmiddellijk de dood van de bodsdoener. Een van de opdrachtgevers echter heeft met name het plan om het drietal te doden en laat daartoe allerlei gefingeerde gegevens over de beveiliging liggen.
Natuurlijk redden de Champions zich eruit, met name als zij merken dat twee lieden van de opdrachtgevende organisatie M 7 dezelfde niet bestaande tandarts bezoeken. Maar kijkt u zelf. Ziezo Zomer begint om 20.20 uur op Nederland I (TORS).
EUGENIE HERLAAR
Barend gezien
HET WAS TE VERWACHTEN dat wat de NCRV eens — hoe lang geleden weet ik niet meer — heeft ontketend, via een vierkamp of een dubbelzeskamp tussen steden, alhier of in België, nog eens moest eindigen in een „spel zonder grenzen".
Zodat wij gisteravond ineens naar een opgewonden toestand in Como (Italië) zaten te ki.iken, waaraan behalve ons eigen Dronten nog enige
andere Kuropese naties bleken deel te nemen. Het geluid was vrijwel weggenomen. Gelukkig was er de onvervangbare Barend Barendse. die van een monitor het spektakel, dat wij op ons gewone toestel veel beter konden zien dan hij, zat te verslaan. Toch was Barend niet overbodig. Want wat bleek dank zij hem? Italië die had gewonnen, België, die had ook een vinger in de pap, Groot-Brittannië daarentegen, die ,viel (ofschoon zeer sportief en groots) een beetje tegen, maar Holland, die sprak een woordje mee. Barend Barendse, dat kunnen wij nooit meer missen.
HERMAN HOFHUIZEN
let op TELEVISIE
Vanavond een portret van de cineast Loüfé' A. van 'Csrèleretl.' Nu echter eens voornamelijk als beeldend kunstenaar. Er worden werken van Van Gasteren getoond. Van Gasteren maakte de films: ..Stranding". „Bruin Goud", ..Het Huis". ..Omdat mijn fiets daar stond". Op het ogenblik is hij bezig met „Er s»aat geen vliegtuig naar Zagreb". Nederland 2. 20.30 uur (VPRO).
Twee keer voetbal. Een maal vroeg in de avond: 18.00 uur samenvatting van drie gespeelde wedstrijden, 's Nachts 22.55 uur rechtstreekse reportage van Engeland—Tsjechoslovakije. Nederland 2 (NOS).
RADIO
In het kader van het Heinrich Schützfeest. dat meer en meer een festival van religieuze muziek in de meest algemene zin wordt, vanavond een uitvoering van de „Messe Solennel!e voor koor en orgel" van .lean Langlais. Hilversum 2, 20.00 uur (NCRV).
TELEVISIE
TELEVISIEPROGRAMMA DO NDERDAG 11 JUNI NEDERLAND
NEDERLAND I
NOS: 18.45 (K) Pipo de Clown. 18.55 (K) Journaal. TROS: 19.04 (K) Do wereld waarin wij leven, TVfilm. 19.31 (K) De getrouwde vrijgezel, TV-serie. NOS; 20.00 (K) Journaal. TROS: '20.20 (K) Ziezo- Zomer: amusementsprogramma. NOS: 22.30
vrijdag
TELEVISIEPROGRAMMA VKIJDAG 12 JUNI BUITENLAND VOOR 18 UUR ( DUITSLAND 1 10.00 Journaal. 10.05 Heute. 10.30 Meine Geisha, speelfilm. 12.25 Pat und Patachon, TV-serie. 12.50 Persoverzicht. 13.00-13.30 Journaal. 16.35 (K) Journaal. 16.40 Voor de kinderen. 17.20 (K) Swing in-Pentangle. kamer-pop-uitzending. 17.55 (K) Journaal.
DUITSLAND II 13.30-14.30 (K) Mexico 70. 17.00 (K) Idem.
donderdag
RADIO
RADIOPROGRAMMA DONDERDAG 11 JUNI NA 18 UUR
HILVERSUM I
18 00 Nieuws. 18.11 RadiojourrtaM. Politieke Partij: 18 20 Uitzending van Communistische Partij van Nederland. AVRO: 18.30 Stereo: Lichte orkestmuziek en instrumentaal trio. 19.00 Amateurs musiceren: GEVU Brassband Electra uit Utrecht. 19.25 Gesproken brief. 19.30 Nieuws. IKOR: 19.35 Kerk veraf en dichtbij. 19.40 Mens en Bijbel: Radiocatechese. 19.50 Theologische notities. AVRO: 20.05 Stereo: Residentieorkest m.m.v. zangsolisten en piano: moderne muziek. 22.00 Cabaretliedje*. 22.30 Nieuws. 22.33 Mededelingen. 22.40 Radiojournaal. 22.55 Avondje uit...: lichte muziek. 23.20 Stereo: Uit het land van de rijzende zon: Bariton en piano: moderne en klassieke liederen. 23.55-24.00 Nieuws. HILVERSUM II 18 00 Tiid vrij voor muziek in vrije tijd: A. Koorzang: klassieke en motlerne liederen; B. Concoursmuzick '19<0. 18 30 Nieuws. 18.41 Hier en Nu: actualiteiten. 19.00 Spektrum: maatschappelijke vraagstukken nader belicht. 19.15 Leger des Heilskwartier. 19.30 Stereo: Amusementsmuziek (gr). 20.00 Internationale hzinrich Schutz-Festival Breda 1970: NCRV-Vocaal Ensemble met orgel: oude en moderne orgelmuziek en -koorwerken. 21.30 De jeugd op eigen wieken, seriehoorspel (2). 21.56 Stereo: Lichte grammofoonmuziek. 22.20 Avondoverdenking. 22.30 Nieuw». 22.3 a Parlementair dagoverzicht. 22.50 Vakantietoeslag: informatief toeristisch programma. 23.15 Jazz-Time. 23.55-24.00 Nieuws.
BELGIë 324 m NEDERLANDS 1800 Nieuws. 18 03 Popmuziek. 19.00 Nieuws. 19.40 Weense wals. 20.00 Openr baar Kunstbezit. 20.30 Hoorspel. 21.00 Klankbeeld. 2135 Promenade orkest. 22.00 Nieuws. 22.20 Avonddecor. <23.00 Nieuws.) 23.40-23.45 Nieuws.
vrijdag
RADIOPROGRAMMA'S VRIJDAG )2 JUNI (VOOR 18 UUR) HILVERSU MI AVRO: "00 Nieuws. 7.11 Ochtendgymnastiek. 7.20 Lichte grammofounïnuziek en reportages. (8.00 Nieuw»; 8.11 Radiojournaal: 8.30 De Groenteman). NOS: 9.00 Internationaal Spectrum: oude en klassieke muziek (opn.i. <9.35-9.40 Waterstanden). AVRO: 10.00 Voor de kleuters. 10.10 Arbeidsvitaminen (Kr.). (11.00-11.02 Nieuws). 11.30 Horlepiep: volksmuziek uit Afrika. 11.55 Beursberichten, NOS: 12.00 Blik op de wereld; Inlormatief programma over problemen van Europese integratie. Overheidsvoorlichting: 12.30 Uitzending voor de landbouw. NOS: 12.40 Stereo: Lichte grammoloonmuziek. 12.50 Recht en slecht, praatje. 13.00 Nieuws. VARA: 13.11 Aktuallteiten. 13.20 Voor de m iddenstand. 13.25 Stereo: Klassieke en moderne muziek (gr.). EO.: 14.00 Ruimte: Radio-magazine met gewijde muziek, lezingen en actueel nieuw» over de zending tn binnen- cn buitenland. NOS: 13.00 Stereo: Aspekten van de kamermuziek: moderne muziek (opn.). 15.45 Toerismo: toeristische informatie uit binnen- en buitenland. VPRO: 16.00 VPRO-Vrljdag: gevarieerd programma. (16.00 Nieuws; 17.55 Mededelingen). HILVERSUM II KRO: 7.00 Nieuws. 7.11 Het levende "vy-fiord. 7.16 Stereo: Badinerie: klassiéke' en semi-klassieke 'muziek (gr ). (7.30 Nieuws; 7.32 Aktuallteiten; 7.50 Over» tweging: #.00 Nieuws). 8-30 Nieuws. 8.32 Voor de huisvrouw. (9.00-9.10 Gymnastiek voor de vrouw). 9.40 Schoolradio. 10.00 Stereo: Aubade: Semi-klassieke en moderoe muziek,(gr.). 11.00 Nieuws. 11.03 Voor de zieken. 11.55 Mededelingen. 12.00 Stereo: Van twaalf tot twee: gevarieerd programma. (12.22 Wij van het land: 12.2 G Mededelingen: 12.30 Nieuws; 12.41 Aktualiteiten; 13.00 Raden maar..... quiz). 14.05 Schoolradio. 14.30 Stereo: Lichte muziek (opn.). TROS: 14.55 Stereo: Concert a la carte: verzoekprogramma van Opera-muziek. 16.0') Nieuws. 16.03 Disco-Drive-In: de showbusiness op de korrel genomen. 17.30 Sportkompas. HILVERSUM 111 VARA: 9.00 Nieuws. 9.02 De Eddv Becker Show. (10.00 Nieuwst. 11.00 Nieuws. NOS: 11.03 De Felix Meurders Show. VPRO: 12.00 Nieuws 12.03 Top-30 (13.00 Nieuws). TROS: 14.00 Nieuws. 14.03 Suzie Cream Cheese. AVRO: 15.00 Nieuws 15.03 Muziek boetiek. 16.00 Nieuws 16.03 Country and Western Festival. 17.00 Nieuws. 17.02 Radiojournaal. 17.05-18 00 Zingende Bougie: gevarieerde platen voor automobilisten.
BELGIë 324 m NEDEKLANDS
12.00 Nieuws. 12.53 Persoverzicht. 13.00 Nieuws 13.20 Tafelmuziek. 14.00 Nieuws. 14.03 Kamermuziek. 15,00 Nieuws. 15.03 Casinomuziek. 16.00 Nieuws. 16.09 Volksmuziek. 17.00 Nieuws. 17.15 Jazz.
In proefschrift: Op omroepbladen geen auteursrecht
AMSTERDAM, 11 juni — Alle geschriften, die door de omroeporganisaties worden samengesteld, behoren geen voorwerp te zijn van auteursrecht, meent Louis van Yollenhoven, die vrijdag 3 juli aan de universiteit van Amsterdam zal promoveren op zijn proefschrift „Iïe /aak TeleVizier".
Zijn documentaire studie over dit onderwerp heeft de jurist tot de conclusie gebracht dat de strekking van artikel 22 van de omroepwet is: het versterken, van het monopolie van de omroeporganisaties met betrekking tot de berichtgeving omtrent radio en televisie. Dat dit geschiedt, zegt de promovendus, mot een beroep' op het auteursrecht, is een miskenning van de aard en de beginselen van het auteursrecht als een recht van de scheppende mens. Hij noemt het desbetreffende artikel van de omroepwet een ingrijpende wijziging van het geldende auteursrecht, zoals dat in de auteurswet is neergelegd en door de rechter is toegepast. De artikelen van de omroepwet. die volgens de heer Van Vollenhoven verder gaan dan de auteurswet en verder dan de turisprudentie zich op dit punt heeft uitgesproken zijn in strijd met artikel 7 van de grondwet en artikel 10 van het Verdrag van Rome tot Bescherming van de Rechten van de Mens. TeleViziei TeleVizier is na het arrest van de Hoge Raad in 1965 in beroep gegaan bij de Europese Commissie voor de Rechten van de Mens. Na het aannemen van de omroepwet 1967 besloot TeleVizier tot een samenwerkingsovereenkomst met de omdat anders wellicht het voortbestaan van TeleVizier in het gedrang zou komen. Op grond hiervan is het beroep bij de Europese commissie ingetrokken. Tegelijkertijd werd de procedure tegen TeleVizier door de omroeporganisaties ingetrokken.
Franse tv krijgt commercieel net
PARIJS. 11 irnii (AP) — Een studiecommissie over een hervorming van de Franse televisie werkt aan een rapport waarin de vorming van een commercieel tv-net wordt aanbevolen. Met dit nieuwe net zou een einde komen aan het traditionele staatsmonopolie voor televisieuitzendingen. Het rapport geniet de steun van machtige zakelijke belangen in de kringen rondom de regering van president George Pompidou.
Radio brengt vreemd-talige tips voor toeristen
HILVERSUM. 11 juni — In hel radioprogramma ..Touringclub", dat d* KRO en de NCRV in ïuli en augustus dagelijks (behalve 's woensdags en 's zondags) op Hilversum 2 van 8.32- 8.45 uur v.m. in co-produktie uitzenden. zullen in samenwerking met hei Nationaal Bureau voor Toerisme tevens toeristische tips in het Engels Duits worden gegeven. De tips samengesteld en uitgesproken dolr correspondenten in Nederland van buitenlandse persorganen.
Geen Byrds in Piknik van VPRO
HILVERSUM. 11 juni — De bekendt popgroep ..De Byrds" die als paradepaardje werden gehanteerd voor het nieuwe totaalprogramma in de zomer van de VPRO „Piknik". zullen in dit programma niet optreden. De organisatie van het popfestival in het Kralingsebos de Stichting Mojo heeft bezwaren gemaakt, omdat in het contract een clausule was opgenomen die de groep verbood een aantal weken voor en na het festival in Nederland op te treden.