ADVERTENTIE
De tijd : dagblad voor Nederland
- 23-01-1971
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- De tijd : dagblad voor Nederland
- Datum
- 23-01-1971
- Editie
- Dag
- Uitgever
- N.V. Drukkerij De Tijd
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 842127143
- Verschijningsperiode
- 1965-1974
- Periode gedigitaliseerd
- 1965-1974
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Koninklijke Bibliotheek C 236
- Nummer
- 40761
- Jaargang
- 126
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Advertentie
Advertentie
ADVERTENTIE
Boerenleenbank Hypotheken onder scherper voorwaarden
Van onze verslaggever
EINDHOVEN, 23 jan. — De Coöperatieve Centrale Boerenleenbank in Eindhoven adviseert de bij haar aangesloten banken sinds kort scherpere voorwaarden te hanteren bij het verstrekken van hypothecaire leningen. De Boerenleenbank neemt deze maatregel min of meer noodgedwongen.
De organisatie geniet op het gebied van de woningfinanciering door hypotheken een zeer goede naam en speelt daarin ook een belangrijke rol. De nu getroffen maatregel heeft dan ook uitsluitend tot doel de groei van de kredietverlening — bU alle banken nogal hoog gestegen — wat af te remmen. De ingreep moet mede worden gezien tegen de achtergrond van het kredietbeperkingsbeleid van de Nederlansche Bank.
Het advies van de Coöperatieve Centrale Boerenleenbank dat eind december al naar de lidbanken is uitgegaan, komt er op neer dat de looptijd van te verstrekken hypothecaire leningen wordt teruggebracht van de gebruikelijke dertig jaar tot 25 jaar. Dit staat gelijk met een verhoging van de verplichte jaarlijkse aflossing van 31/3 pet. tot 4 pet. Tevens wordt de boerenleenbanken ontraden in het vervolg nog hypotheek te verstrekken op annuïteitsbasis (dat wil zeggen een vast bedrag aan rente en aflossing per jaar met een geleidelijk oplopend aflossingsbestanddeel en een dalend renteaandeel.). De centrale van de boerenleenbanken adviseert haar leden uitsluitend nog hypotheken te verstrekken met zogenaamde lineaire aflossing (een vast aflossingspercentage gedurende de hele looptijd van de lening). Een woordvoerder van de Coöperatieve Centrale Boerenleenbank stelt dat men het advies niet erg van harte heeft gegeven. „Het was evenwel nodig om met de kredietverlening in de pas te kunnen blijven lopen. Onze hypothekenportefeuille lag eind 1969 al op een hoog peil en het afgelopen jaar is zij nog aanzienlijk gegroeid. De verscherping van de aElossingsvoorwaarden bij onze hypotheken is niet zo spectaculair als het misschien lijkt. In het hele bankwezen probeert men op het ogenblik de kredietverlening wat af te remmen."
Franse ELF niet in olie-gesprek
PARIJS, 23 jan. (AP) — De Franse staatsoliemaatschappü Elf-Erap zal niet meedoen aan het overleg tussen de acht grote internationale oliemaatschappijen en de OPEC, de organisatie van tien olieproducerende en exporterende landen. De Elf-Erap kan sympathie voor de maatschappijen opbrengen maar zich „wegens de toestand van haar produktoe, de toestand van haar contracten en de onderhandelingen die de Franse regering aan het voeren is", niet achter de actie van de oliemaatschappijen stellen.
De Elf-Erap haalt haar ruwe olie uit Algerije voor het grootste deel en de Franse regering is al geruime tijd met die van Algerije over oliezaken in gesprek. ,
De andere grote Franse oliemaatschappij, de Compagnie Frangaise des Pétroles, meer bekend onder de naam Total, neemt wel samen met de grote westerse bedrijven aan het overleg met de OPEC-landen deel. De algemene indruk is nog steeds, dat de besprekingen van beide partijen bevredigend verlopen. f
Van der Heem heeft straks 150 man te veel
DEN HAAG, 23 jan. — Bü Van der Heem nv in Den Haag zullen in totaal 150 mensen minder nodig zijn als gevolg van een wijziging van het pro* duktieprogramma.
Met ingang van 1 januari 1971 zijn de activiteiten bij Van der Heem nv grotendeels ondergebracht bij de hoofdindustriegroep „Data Systems'' van Philips. Dat betekent dat over een periode van drie jaar Van der Heem geleidelijk zal worden betrokken in de ontwikkeling *en produktie van de randapparatuur voor computersystemen.
Aan het einde van die periode zal de totale bezetting ongeveer 150 man kleiner zijn dan op dit moment het geval is. De betrokken werknemers 2ullen vermoedelijk grotendeels op andere plaatsen binnen het Philipsconcern te werk gesteld kunnen worden.
NAM vindt gas in Rammelbeek
ROTTERDAM, 23 jan. — De NV Nederlandse Aardolie Maatschappij heelt in haar boorvergunningsgebied Twente met de boring Rammelbeek aardgas aangetroffen.
Om de grootte van de vondst te bepalen wordt de put thans getest.
Welvaart
Factoren die leer en suède bij het publiek in de gunst hebben gebracht zijn volgens de heer Mommers: de toegenomen welvaart (~'t zijn en blijven luxe-artikelen"), het vele reizen cn de nog steeds toenemende vrije tijd. Een belangrijke rol speelt tevens de beschikbaarheid van leersoorten die gemakkelijker te bewerken zijn. Daar komt nog bij dat de methodes om leer en suède te reinigen evenals de kleurvastheid de laatste jaren sterk zijn verbeterd.
Al is de leer- en suèdemode nog in volle glorie (de heer Mommcrs: alle grote Paryse couturiers voeren deze stoffen in hun voorjaarscollecties), een ernstige bedreiging voor de traditionele textiel vormt ztf voorlopig nog niet. Vorig jaar b.v. werd in ons land zo'n 1,4 miljard gulden aan bovenkleding uitgegeven. De verkoop van lederen en suèdekleding vormt daarvan nog geen vier procent. Als men uitsluitend de afzet van herenjassen en damesmantels neemt (vorig jaar zo'n 745 miljoen gulden) dan komt het aandeel van leer en suède daarin op zo'n 6 procent. Maar deze vergelijking gaat niet helemaal op want, zoals gezegd, suède en leer worden ook hoe langer hoe meer toegepast in andere bovenkleding dan jassen en mantels.
Extra
De fabrikanten van suède en leren kleding zien hun artikelen zelf ook niet zozeer als concurrenten van textiel. „Het zijn vaak kledingstukken die als een soort extra aan de garderobe worden toegevoegd," zegt de heer Mommers. Hij is dan ook bepaald niet pessimistisch ten aanzien van de toekomst. „Er liggen nog tal van mogelijkheden braak. De mensen hebben er geen idee van wat er allemaal in leer en suède bestaat," zegt hij, bladerend in een stalenboek met de smaakvolste en meest exclusieve soorten leer en
suède. De heer G. Bouwhuis van Helfi International in Amsterdam (verkoopkantoor van de Eindhovense fabrikant Eska) is het op dat punt roerend met zijn Rotterdamse concurrent eens: „We staan in deze markt eigenlijk oog pas aan het begin." Hij voegt daar aan toe dat Nederland wat het bepalen van de mode-ontwikkeling betreft de laatste tijd in de voorste gelederen meeloopt. Hij schrijft het daaraan mede toe dat de leer- en suède-rage zich in ons land zo als een olievlek heeft verbreid. Een groot probleem bij de produktie van suède en lederen kleding vormt het personeelstekort. De heer Mommers daarover: „Wij zouden op dit ogenblik op onze 300 man personeel nog wel 50 man extra kunnen gebruiken. Maar je kunt voor dit zeer veel vakbekwaamheid eisende werk vrijwel
geen mensen krijgen. Bovendien stijgen de lonen in Nederland en België zo sterk dat de artikelen daardoor helemaal onbetaalbaar dreigen te worden. Wij denken er dan ook over een deel van onze produktie uit te besteden in landen met lagere lonen zoals Portugal en Noord-Afrika." Het loonniveau speelt ook een voorname rol bij het looien van de ruwe vellen. Dit gebeurt op grote schaal in de Oostblok-landen en met name in Joegoslavië. Het overgrote deel van de vellen, die door de Nederlandse industrie tot kleding worden- verwerkt is dan ook uit Oost-Europa afkomstig. Interessant is daarbij dat het varkensleer (pigskin) — juist de laatste tijd een bijzonder gevraagd artikel — voor driekwart afkomstig is uit Rood- China.
Schapeleer (waaronder ook de erg gewilde lamsvachten) is nog veruit de meest verwerkte leersoort in de industrie van leer en suède kleding. Direct daarop volgt pigskin. Geite- en rundleer komen op de derde en vierde plaats. Vooral door de bijna niet te voorspellen modegrillen is het inkopen van het vellenmateriaal voor de kledingfabrikanten een hachelijke en meestal ook uiterst riskante zaak. Zij moeten bovendien altijd afwachten of de ontvangen kwaliteiten aan de gestelde eisen voldoen.
Kledingfabrikanten kunnen vraag niet aan VERKOOP SUEDE EN LEER NAAR RECORD
Van onze verslaggever BEN GREIF
ROTTERDAM, 23 jan. — Leer en suède zijn de hoogste mode. Steeds meer mensen — en vooral jongeren — hullen zich in bovenkleding van suède of leer. Terwijl deze kostbare materialen enkele jaren geleden nog vrijwel uitsluitend werden gebruikt voor korte jasjes en door mensen die uit hoofde van hun beroep lederen kleding droegen (brandweer, PTT, leger enz.) worden leer en suède vandaag voor alle mogelijke. bovenkleding toegepast. Pakken, jurken, rokken, overgooiers maar vooral ook (lange) mantels en jassen van suède en leer zijn door de mode van de laatste tweeënhalf jaar geweldig in trek gekomen. De vraag is zo groot 'dat de fabrikanten voor bijna onoverkomelijke problemen worden geplaatst om hun afnemers tevreden te stellen. De markt beleeft een piek als nooit tevoren en dat geeft bij de produktie de nodige problemen. De fabrieken kampen namelijk met twee levensgrote moeilijkheden: een enorm personeelstekort en de grillige binnenkomst van geschikt materiaal.
Vorig jaar werd er in ons land voor ongeveer 45 miljoen gulden aan lederen (en suède) kleding verkocht door bij elkaar zo'n 21 bedrijven. Insiders schatten dat de verkoop van leer en suèdekleding de afgelopen jaren met zo'n 15 a 20 procent per jaar is toegenomen. Een van de grootste kenners van deze branche in ons land is de heer C. Mommers, directeur van de firma Vico met bedrijven in Rotterdam en Antwerpen. Vico geldt in ons land algemeen als de meest vooraanstaande leverancier van lederen en suède-kleding, vooral van het top-genre. De heer Mommers van Vico gelooft dat de huidige hausse in zijn bedrijfstak alweer zo'n beetje op haar eind loopt. „Je ziet op deze markt altijd pieken die zo'n jaar of twee duren en dan weer afzakken. Al blijft er voorlopig nog een behoorlijke vraag en zouden we veel meer kunnen leveren dan we kunnen maken, er is toch al sprake van een zekere stabilisatie."
hoogste mode
Risico's
Risico's loopt ook de detailhandel. Winkeliers die suède- en lederen kleding verkopen moeten veel geld investeren in voorraden, die soms heel lang blijven liggen. I)e brutomarges voor de detailhandel in de branche liggen dan ook tamelijk hoog: zo rond de vijftig procent. In confectiekringen zegt men evenwel dat er van exorbitante winsten geen sprake is. Over de kwaliteit van leer en suède valt, zoals bij zoveel luxe artikelen, weinig zinnigs te zeggen. „Dit is zuiver een zaak van vertrouwen," zegt men in de branche. Een fabrikant van merkartikelen zal er vanzelf wel voor zorgen dat hij een goede en met de prijs in overeenstemming zijnde kwaliteit levert. Een soort keurings- of g"a-rantiemerk voor leer en suède bestaat er niet. Een algemeen erkend feit is wel dat geïmporteerde kleding in deze sector veel hoger in prijs ligt dan het in eigen land vervaardigde assortiment. Die importkleding komt dan ook meestal terecht in de allerduurste zaken en betreft in de regel het nieuwste wat er op de markt te koop is.
Brits minister voorspelt: Engeland zal hard zijn tijdens EEG-beraad
Van onze verslaggever
DEN HAAG, 23 jan. — „Wij zijn er zeker van dat het lidmaatschap van de EEG onze nationale groei en welvaart zal stimuleren, maar voorzichtigheid gebiedt de inachtneming van enige reserve ten aanzien van de vraag of dat in een even snel tempo zal geschieden als de kostenstijging die het EEGlidmaatschap met zich meebrengt Daarom moet Engeland harde onderhandelingen voeren". Dit zei gistermiddag de Britse minister van handel en industrie John Davies tijdens een bijeenkomst van het Verbond van Nederlandse Ondernemingen (VNO) in het Haagse Congresgebouw. „Wij zijn verzoend met het feit dat sommige kosten voor het lidmaatschap waarschijnlijk zullen oplopen vóórdat de baten binnenkomen. Wij weten dat een snelle aanvaarding van het gemeenschappelijke buitentarief een verschuiving in gerichtheid op onze buitenlandse markten zal betekenen. Onze vrees is dat deze verschuiving wellicht onevenwichtig zal zijn", zo zoi minister Davies. Hij somde nog meer nadelen van een Engels lidmaatschap van de EEG op. zoals: stijging van de levensmiddelenprijzen in de overgangsperiode met nadelige gevolgen voor de Britse betalingsbalans en de arbeidskosten en afvloeiing van geldmiddelen door de bijdrage aan de EEGfondsen. Hij gaf toe dat het grote tegenwicht ligt in de stimulering van groei en welvaart die de gemeenschap biedt. „Niets zou echter onverantwoordelijker zijn tegenover het Britse volk en de Gemeenschap dan wanneer wij lasten op ons zouden nemen die wij niet kunnen dragen. Het Britse volk is bereid zijn geloof te belijden, maar alleen wanneer zijn innerlijke onzekerheden worden weggenomen", aldus Davies.
De Britse minister legde verder de nadruk op de noodhaak voor Engeland zich grondig te bezinnen op de veranderingen in de organisatie van de industrie bij toetreding tot de Euromarkt. „Wij willen schaalvergroting en hebben die ook nodig, maar toch zijn we er bang voor. Wij moeten in continentale termen de juiste maatregelen vinden die ons voor misbruik van industriële macht behoeden en tegelijkertijd de ontwikkeling aanmoedigen van ondernemingen die in staat zijn te voldoen aan de eisen van de moderne technologie en de hongerige markt."
Verenigde Glas:
SCHIEDAM, 23 jan. — De extra uitkering van f 400 is er de oorzaak van geweest dat het resultaat over 1970 van de jiv Vereenigde Glasfabrieken is achtergebleven bij dat van 1969, ondanks een stijging van de omzet met 16 pet. Het ligt niet in de bedoeling een lager dividend voor te stellen (v.j. 9 pet.).
Ontslagen bij Van Berkel
ROTTERDAM, 23 jan. — BU het in Rotterdam gevestigde bedrijf Van Berkcls Patent Holland nv zullen de komende maanden 23 personeelsleden moeten afvloeien. De directie van Van licrkcl heeft dit vrijdagmiddag meegedeeld.
Het bedrijf zegt dat als gevolg van de algemene kostenstijgingen, met name in de personeelssector, enkele efficiencybevorderende maatregelen moeten worden doorgevoerd. De afvloeiing van de 23 personeelsleden is daar een onderdeel van. Volgens de directie van Van Berkel is met de vakbonden overeenstemming bereikt over een overplaatsings- en afvloeiingsregeling.
Devaluatie in Joegoslavië?
BELGRADO, 23 jan. (AP) — Om te voorkomen dat de Joegoslavische dinar moet devalueren verstrekken alle banken in het land vanaf hedeij geen buitenlandse valuta meer aan Joegoslavische toeristen die naar het buitenland gaan.'
Komt het tot een devaluatie dan zullen de Joegoslavische handelspartners hiervan geen schade ondervinden, omdat de Joegoslavische buitenlandse handel is gebaseerd op de Amerikaanse dollar.
TER HEIDE IN SER BENOEMD
I)E.\ HAAG, 23 jan. — In zyn gisteren gehouden vergadering heeft de SER in de vakature A. 11. Kloos drs. 11. ter Ileide gekozen tot lid van het dagelijks bestuur, tevens plaatsvervangend voorzitter.
De heer Th. S. J. Hooij, die sinds de instelling van de SER in 1950 zitting heeft gehad in de raad en in het dagelijks bestuur, heeft zich thans teruggetrokken. De raad heeft de heer Hooij zijn bijzondere erkentelijkheid betuigd.
DAF verkocht 7500 auto's in België
BRUSSEL, 23 jan. (AP) — De DAF-fabrieken hebben het vorig jaar bijna 7500 auto's verkocht in België. Dit is slechts 2.53 pet. van het totale aantal nieuwe auto's dat in België werd gekocht, maar het is toch meer dan de verkoop van merken als Mercedes, Austin, BMW, Vauxhali, NSU en Morris.
HET WEER
S** £ 3 Het weer In Europa J* s ls. gf s lü 6 « Amsterdam regen fi 3 De Bilt regen 6 3 Deelen ' regen 6 5 Eelde regen 5 1 Eindhoven geh. bewolkt 7 3 Den Helder regen 5 4 Rotterdam regen 7 2 Twente regen 3 5 Vlissingen regen 6 0.3 Z.-Limburg regen 7 1 Aberdeen zw. bew. 7 0.1 Barcelona geh. bew. 12 0 Belgrado geh. bew. "13 0.3 Berlijn * licht bew. 5 0 Bordeaux regen 10 1 Brussel regenbui 7 10 Frankfort regen 8 0.1 Genève zw. bew. 7 1 Grenoble zw. bew. 7 0 Helsinki geh. bew. o 0 Innsbruck zw. bew. 4 2 Kopenhagen motregen 3 3 Lissabon zw. bew. 15 3 Locarno licht bew. 5 0.3 Londen zw. bew. 7 2 Luxemburg regen 5 3 Madrid regen 6 5 ' Malaga geh. bew. 15 0 Mallorca zw. bew. 14 0 München half bew. 5 0.1 Nice onbewolkt 12 0 Oslo sneeuw 3 1 Parijs regenbui 10 0.4 Rome weerlicht 14 0 Stockholm sneeuw 2 2 Wenen zw. facw. 6 0 Zlirich zw. bew. 6 0
OMZETTEN BEREIKEN REKORD WALL STREET
NEW YORK, 23 jan. — Er heerste gisteren een ongekend levendige handel op de New Yorkse effectenbeurs. Niet minder dan 21.65 miljoen aandelen verwisselden van eigenaar, en de koersen liepen fors naar boven. In totaal beliep de omzet deze weck op Wallstreet 89.3 miljoen aandelen, dat is maar weinig onder het historische rekord van 92.3 miljoen stuks dat 4 december van het vorig jaar werd geboekt. Het Dow Jonescijfer zette de klim voort met 6,5 punt en sloot*af op
861,31, een winst van 15,61 punten over de hele week. Waarnemers schrijven de activiteit toe aan een groter vertrouwen in de economische vooruitzichten van de Verenigde Staten. Het zou hen niet verbazen als Dow Jones binnenkort de 900 zou bereiken. General Electric stond vooraan in de koersstijging met 3:,/« dollar.
Kamervragen over Tas-Jordaan
I)EN HAAG, 23 jan. — Het Tweede- Kamerlid Wieldraaijer (PvdA) wil van de minister van economische zaken vernemen welke oorzaken hebben geleid tot het besluit van de raad van beheer van TAS-Iïelgië om tot stopzetting over te gaan van het voeringstofienhedrijf van TAS-Jordaan in Haaksbergen. Het socialistische kamerlid dringt er bij Minister Nelissen op aan zich met de Belgische regering in verbinding te stellen. Hij wil de Belgische regering herinnerd zien aan het feit dat voortzetting van het bedrijf in Haaksbergen in het najaar 1970 door TAS- België is toegezegd.
Hogere winst bij Reassurantiegroep
AMSTERDAM, 23 jan. — De totale winst van de Nederlandse Reassurantie Groep nv over 1969/1970 bedroeg f 5,1 miljoen tegen f 4,8 miljoen in 1968/1969. Het bruto premie-inkomen van de groep steeg met 8,4 pet. of f 18,8 miljoen lot f 241,4 miljoen, het nettopremie-inkoinen met 14,2 pet. of f 20,7 miljoen tot f 166,4 miljoen.
Onbestendig weer
DE BILT, 23 jan. (KNMI) — De legen, die zich vrijdag van hel zuidwesten naar het noordoosten van het land uitbreidde werd veroorzaakt door een depressie die 's middags boven Zeeland aankwam. Deze depressie trekt naar liet zeegebied tussen Noorwegen en Denemarken en neemt snel in betekenis af. Over de Britse eilanden kwam vrijdagavond snel een rug van hoge luchtdruk naar het oosten. Het ziet er naar uit dat deze weersverbelering niet van lange duur zal zijn, want over de Golf van Biscaje wordt met zuidwestelijke winden zachte en vochtige Jucht naar West- Europa gevoerd. Deze lucht zal ons land in de loop van de dag bereiken. Verwachting voor maandag: Aantal uren zon: 0 tot 3. Minimum temteratuur: 2 tot 7 graden boven normaal Maximum temperatuur: 2 tot 7 graden boven normaal. Kans op een droge periode van minstens 12 uur: 70 procent. Kans op een geheel droog etmaal: 40 procent.
Omzet 21.580.000 (19.060.000) shares
21/1 22/1 21/1 22/1 ' Admiral C 10% 10% £ordhM', M„5 1 ' Air. Red. 21'. 21'. r"eli,a"£ 33'ï Allegh.P. 24% 24% Gen. Cig. 34 ,a 34 All. Chem. 24% 24% Gen. El. 100% 103% ' Alcoa 6263>a Gen. Food 85% 85% Am.Brands 44% 44% Gen. Mot. <9,* 80 Am. Can. 39% 39% Gen.P.Ut. 24% 24'/* Am. Cyan. 34% 34% 'H'* 'i? A. El.Pow. 30% 30% GeUy OU. 76* 76 , /m.Enka 37% 37', Gillette 46% 46.2 , . ... „71, Cimbel 39'/, 39 % • Am. Met. 33% 33% Goodyear 31 31 Am. Mot. 7 7% Grace 32'/« 32% Am. Rad. 28 ~ 28,4 Gulf on 36 Am. Smelt. 27% 27% Heller WE 24% 24^ Amstedt 30 30 111. Centr. 31% 31% Am.T.T. 52 52% ï'Sw'3% AmpexC. 16% 18ï^^iav Anaconda 21!. 21V* Int. Flav. 63% - A. Louis G. 27% — Int. Harv. 30% 30% Int. Nick. 46 45% ArmcoSt. 22% 22'4 int. Pap. 35% 35% Ashland O. 26% 27% Atl. Ref. 65% 66 Idem pref. 63'/ab 64% b Balt.o.4'i 60% 60' a Int. Silver 17% 17% „ I.T.T. 54% BayukCig. 10 97* int.Techn. 12.00 12.14 1 Beildix 31 % 31 '/a Bcth. Steel 231/. 23% Inv. Mut. 10.391 10.431 Boeing 177» 18% J.Manv. 42 43 Boston CS 9.23 1 9.271 Kans. City 38 38 Braz. Trac 16'/« — Kans. Pow. 26% 26% ' Burlingt. 44% 44% Kennecot 37% 37% Can. Brew. 8% 8 K.L.M. 55!'* 56'. Burroughs 111 112% Kraft 43% 44% Can. Pac. 69% 69% Kröger 38 38','* Cap. Growl 4.58 4.59 Lam, ch 41,, 4„, Celanese 65% 65% Leasco D. 17 16',a , Cerro 17% 17% . . Chadb. Go. s'. 6',, Hl}"13"" \l li,'3 1 Litton Ind. 2o 25% 1 Chann.Gr. 5.351 5.421 Lockheed 10% 10% . Chann.Sp. 1.84 1 1.841 Lonestar 28 29 1 chaseM 51 süT'B Mad. Fnd. 18% 18! a • Chase Sel. 9.78 9.84 Martin M. 19% 19% . Chem.Fnd 18.27 1 18.481 May Dep. 34% 35 Chrysler 25% 25% McDonnell 25% 25"8 Ch. Ohio 58% 58% Merck&Co 98 98% • Cit.Service 48% 48% Minnesota 97 97% Colgate 46% 46 Mobil. OU. 53 53 "~, r. . ,•„ , „ •>„, Mons-Ch- 35'/a 37 • Col. Equit. 4.31 1 4.341 r Col. F. 6.501 6.541 Nat. Bisc. 50% 50% ! Col. Vent. 5.061 — Nat. Can. 25% 25% ' .. . Nat. Cash. 38% 39 . Colt. Ind. 17% 18 Nat. Dis. 17% 17% , Columb. G. 37 37 Nat. Gyps. 25% 25% Cominco 23% 23% „„ ~,, Nat. Steel 45% 45% Comm.Ed. 43 43% n.Y. Centr. 13% 13% Cons. Ed. 28% 28% Norf West. 72% 74% Cont. Can. 37% 39 Cont. Oil. 30% 29','t N.A.Aviat. 22% 22% __ , „„„ nau N.A. Philip 26% 27% Corn. Prod 36% 36% Occid.Petr. 18% 17% Curt. Wr. 12% 12% oiin.Math. , 20% 20% Idem A. 263» - Oppenhein 8.481 8.601 Dart. Ind. 37% 3<% pac. Gas 35% 34% Delmonte 26 26% pac. Light 27% 26% Dow Chem 77% .8-? s Penn. Cen. 5% 5% i Du Pont 132% 133 Pepsicola 54 54% Eastman 75% 67% phelps D. 38% 38% ( Enterprise 6.bJ 1 6.671 phii.Morris 50 5034 ( Fed. Pac. 15% 17% Hhil. Petr. 30% 31 ] Firtflit.v )•' 17.01 1 -- Proct.Gam 56% 56% ] Ki.stNCß 67% 67 Publ.Serv. 29% 29% 1 Fluoi Corp 25 26% Rep. Steel 31 31% ] 21/1 22/1 21/1 22/1 Rad. C. 29% 30% Transam. 17 17% Reyn.Tob. 56% 58 Unilever 28% 28% R. Dutch. 41 40% IT „ ~, can).. s> Un.Carb. 43% 43% Santa Je Z0.4. Un.Elec. 21% 21% Sears R. 80' a 80% Shell 48% 49% un. Acc. F. 7.591 7.651 , _ , Un.Pac. R. 44! a 44% South. Col. 28% 2778 South. Pac. 3<34 39 uniroyal 19% 20% South. Rail (0 69% Un. Aircr. 38% 37% Sperry Rd 26% 27% Un. Corp. 10% 10% ?.r'. to.8 48« UN. Fruit 17% 18% St. Oil. Cal. 52! a 53 Un Gas 24 23». St.Oil.lnd. 58 58% St.Oil.N.J. 69% 70% Un.science 7.97 1 8.031 Stedman 3.871 3.881 31% 33% Sterl. Dr. 41 42% Studeb. P. 55% 57 Value L> 558 j 5.591 Sunray 47 48 Sunoil. pr. 42 — West.-Ban 38% 38% •n 1 n cot cm West. Un. 45% 45% Tandy C. 58% 58% Technolog 7.851 7.911 whouse 73% 74% Texaco 32% 33% Woolworth 39% 3» Texas Inst. 82% 85 * — nieuwe aandelen. d = ex dividend.
Nederlandse fondsen
(Opgave firma Hentz en Co.) NEW YORK. 22 jan. — Kon. Olie 40% <40%-l). Unilever 28% (28%). Philips 15- % (i4ii-%). K.L.M. 56% (55%). Hoogovens 105 b (105 b). Op basis vafi de laatste koers van de dollar ad ƒ 3.59% (ƒ 3.59%), komt bovenstaande notering voor Kon. Olie overeen met een Amsterdamse koers van : ƒ 146.90 (144.60-7.30), voor Unilever van: ƒ 102.90 (102.40), voor Philips van: ƒ 53.90-4.80 (52.10-3.00), voor K.L.M. van: ƒ 202.6 p (198.50) en voor Hoogovens van: ƒ 377. (377 301
Dow Jones
19/1 20/1 21/1 22/1 Industrials 849.47 849.95 854.74 861.31 Sporen 180.70 181.43 184.45 186.95 Bonds 70.37 70.38 70.65 70.78 Utilities 128.39 1 27.75 127.43 126.95
Standard and Poor
19/1 20/1 21/1 22/1 Industrials 102.35 102.40 102.89 103.73 Sporen 36.09 36.86 37.30 37.80 Utilities 64.81 64.59 64.51 64.34 Sameng. gem. 93.76 93.78 94.19 94.88
Beurs Montreal
21/1 22/1 21/1 22/1 Can. Fund 63.33163.391 Mass.Ferg. 12"s 12' i Cons. Bath 12 12 Nct.Ress.F. 7.801 7.801 Dom.Tar. 15% 15 Shell Can. 34% 34.% Huskv Oil. 16% 16% ShellCanW 14% 14% Ind. Ü.S.F. — — Steeprock 2.85 2.85 Int. Nat. G. 12% 12%
Advertentie
ADVERTENTIE HEKWERK TEL 02523-2141^/