Ambtswoning Indonesische ambassadeur bezet Bezoek Soeharto door actie Zuidmolukkers uitgesteld
WASSENAAR/DJAKARTA — Door de bezetting van de ambtswoning van de Indonesische ambassadeur in Nederland te Wassenaar de gijzeling van de familie van de ambassadeur en het personeel, en het doodschieten van een Nederlands politieman heeft de Indonesische regering besloten het bezoek van president Soeharto „voor onbepaalde tijd" uit te stellen. Het bezoek van het Indonesische staatshoofd zou vandaag beginnen.
De actie was bedoeld om kracht bij te zetten aan het verzoek aan premier De Jong om een gesprek te organiseren tussen Soeharto en de president van de Republiek der Zuidmolukken, ir. J. A. Manusama.
Laatstgenoemde trad gisteren als bemiddelaar op tussen de bezetters van het pand en de Nederlandse autoriteiten onder wie de premier en minister van buitenlandse zaken. De Zuidmolukse jongeren stelden in een ultimatum dat de Zuidmolukkers twintig jaar lang door Nederland genegeerd zijn, en dat de verantwoordelijke lichamen, Nederland en de V.N., het recht op realisatie van een vrije en soevereine republiek der Zuidmolukken (RMS) niet hebben erkend. Geëist werd een garantie van de Nederlandse regering dat er een gesprek tussen Soeharto en Manusama tot stand komt. Zou deze eis niet ingewilligd worden dan zou — zo werd door de bezetters gesteld — een begin worden gemaakt met het doodschieten van de gijzelaars.
De Badan Persatuan, het eenheidslichaam van de Zuidmolukkers in Nederland, gaf een verklaring uit. De tekst van de verklaring luidde o.m.
1. Wij betreuren ten zeerste de dood van de politieagent.
2. De Badan Persatuan met 85 procent der hier te lande verblijvende Zuidmolukkers, staat volkomen achter deze actie, die goed beschouwd niet zo ernstig is. Niet te ernstig, omdat, indien aan de eisen wordt voldaan, de rust weer terugkeert. De Zuidmolukse jongeren hebben gehandeld, omdat reeds twintig jaar de Nederlandse verantwoordelijke autoriteiten de zaak RMS nooit serieus hebben genomen.
Maandagochtend om ongeveer half zeven werd de residentie van de Indonesische ambassadeur in ons land aan de Kerkeboschlaan in Wassenaar aangevallen en bezet door Zuidmolukkers. De 28-jarige hoofdagent J. Moolenaar van de Wassenaarse politie die op wacht stond bij de woning werd daarbij neergeschoten door een va nde Zuidmolukkers die met drie autobusjes waren aangekomen.
Een tweede politieman werd als gijzelaar meegenomen en ook het gezin en het personeel van de ambassadeur werden gegijzeld. De bezetters hebbassstSSgUßS en pistolen bij zich en zijn zwaar bewapend. Op een ieder, die het terrein zou betreden zou worden geschoten, zei men.
De dienstdoende inspecteur van politie, de heer P. G. Schurman, slaagde er later in te onderhandelen met de bezetters. Als losprijs voor de gegijzelde politieman en om 't lijk van agent Molenaar van het terrein te halen, moest de inspecteur onder meer de megafoon en andere goederen uit de busjes in het gebouw brengen.
Alle wegen naar Wassenaar werden afgesloten voor alle verkeer. Men zag langs de hoofdwegen, onder meer op de rijksweg naar Amsterdam, tal van politiemannen (ook in burger geklede) die waren uitgerust met helmen en wapens. De politie van Wassenaar riep de hulp in van de politie van Den Haag, de rijkspolitie en de marechaussee. Ook arriveerden er enige pantserwagens.
Minister-president De Jong en burgemeester Geertsema van Wassenaar namen in een in de nabijheid van de ambassadeurswoning gelegen villa aan de Teylinger Horstlaan hun intrek. Zij wachten op de komst van de president van de republiek Zuid-Molukken, ir. Manusama, om wie de Zuidmolukse jongelui hadden gevraagd.
Tegen elf uur kwam daar ook minister Luns van buitenlandse zaken in gezelschap van de eerste gezant van de Indonesische amoassade in Den Haag, Samil.
Minister Luns kon daardoor niet de openbare vergadering bijwonen van de vaste commissies voor buitenlandse zaken en voor ontwikkelingssamenwerking, die voor maandag was uitgeschreven. De vergadering werd daarom uitgesteld tot nader te bepalen datum.
De president van de republiek Zuid-Molukken ir. J. A. Manusama, kwam omstreeks half één in Wassenaar aan. Hij werd op verzoek van premier De Jong opgehaald door een politieauto van het kantoor van de Badan Persatuan in de Bazarstraat in Den Haag. Hij werd vergezeld door drie mannen van zijn speciale lijfwacht.
Vanochtend om half tien zullen vertegenwoordigers van de stichting „Door de eeuwen trouw" aan het Haagse Plein 1813 aan de minister president De Jong het resultaat van hun handtekeningenactie aanbieden. De stichting zegt meer dan 100.000 handtekeningen van Nederlanders te hebben verzameld die er sterk bij de Nederlandse regering op aandringen een gesprek tussen de Indonesische president Soeharto en de Zuidmolukse president ir. J. A. Manusama te bewerkstelligen. Om elf uur houdt de stichting Door de eeuwen trouw in het perscentrum NieuNspoort een persconferentie, waarbij ook de Papoea leider Nicolaas Jouwe en een Zuidmolukse vertegenwoordiger aanwezig zullen zijn.
Ir. Manusana