Data in Delpher

De data in Delpher zijn onder voorwaarden beschikbaar voor hergebruik. Afbeeldingen, metadata en teksten uit Delpher kunnen – al dan niet in combinatie met andere data – worden gebruikt bij (de ontwikkeling van) nieuwe onderzoeken, webtoepassingen en diensten.

We bieden de volgende mogelijkheden:

 • Download teksten als zip-bestanden
  Het Delpher open krantenarchief bevat de teksten (OCR, ALTO, XML) van alle kranten uit de periode 1618 t/m 1876. Het archief is 111GB groot en opgesplitst in 22 zip-bestanden. Om auteursrechtelijke redenen kunnen we geen kranten van ná 1876 in dit archief aanbieden.

  Binnenkort komt een deel van de teksten van de Boeken Basiscollectie, de Tijdschriften (1850 t/m 1876) en de radiobulletins van het ANP (1930-1984) ook beschikbaar als open zip-archief.

 • API’s voor zoeken en downloaden
  Een deel van de data in Delpher wordt door de Koninklijke Bibliotheek via een API (Application Programming Interface) op basis van SRU (zoeken) en OAI-PMH (downloaden) aangeboden.
  • De boeken uit de periode 1781-1800 in de Boeken Basiscollectie worden als open dataset aangeboden, zie de beschrijving van de dataset Early Dutch Books Online op de KB-site.
  • De Delpher Radiobulletins worden als dataset aangeboden volgens een CC-BY-NC-ND licentie, zie de beschrijving van de dataset ANP Radiobulletins Digitaal op de KB-site.
  Naast de in Delpher aangeboden data biedt de KB nog een aantal andere open datasets aan via de API.

 • Maatwerk op verzoek
  Wilt u aan de slag met de data van kranten, boeken en tijdschriften waar mogelijk nog auteursrechten op rusten? Deze data zijn op aanvraag beschikbaar voor onderzoeksdoeleinden, bijvoorbeeld door wetenschappers, onderzoekers, docenten of (data)journalisten. Voor vragen over dit soort maatwerk kunt u contact opnemen met dataservices@kb.nl. Per aanvraag wordt bekeken welk soort hergebruik mogelijk is.

Contact

Hartelijk dank voor uw vraag.

Binnen een werkdag ontvangt u een reactie op uw e-mailadres. Voor de behandeling van klachten houden wij 5 werkdagen aan.

Wat vindt u van Delpher? Heeft u ideeën of suggesties? Geef uw mening in de enquête.

Enquête starten