methoden en onder gebruikmaking van de geldende herkenningsmethoden, in elk geval serologische met agglutinerende sera.

a. Strijk een kleine hoeveelheid van het eiproduct uit op Endo-agar en op brillantgroen-phenolrood agar, plaats de platen in een broedstoof bij 37 °C. en onderzoek na 1 en 2 dagen op groei van Salmonella-bacteriën.

b. Vermeng 20 ml van het eiproduct met 70 ml tetrathionaat-bouillon volgens L. Muller, plaats het mengsel in een broedstoof bij 37 °C. en strijk na 1 en 3 dagen een kleine hoeveelheid van het mengsel uit op Endo-agar en op brillantgroen-phenolrood-agar.

Plaats de platen in een broedstoof bij 37 °C. en onderzoek na 1 en 2 dagen op groei van Salmonella-bacteriën.

c. Plaats tenminste 30 ml van het eiproduct in een broedstoof bij 37 °C. en onderzoek het eiproduct na 1 dag volgens de methoden a en b. Levende Salmonella-bacteriën zijn aanwezig, indien een der onder a, b en c beschreven onderzoekingen een positief resultaat oplevert.

B. 3. Onderzoek op de aanwezigheid van Salmonella-bacteriën in droge eiproducten

Vermeng 5 g van het eiproduct met 70 ml tetrathionaatbouillon volgens L. Muller en onderzoek dit mengsel op dezelfde wijze, als aangegeven voor het mengsel onder methode B, 2, b beschreven.

B. 4. Onderzoek op de aanwezigheid van Salmonella-bacteriën in gepasteuriseerde eieren

Plaats het ei in een broedstoof bij 37 °C. gedurende tenminste 2 dagen. Flambeer de beide eipolen, steek het ei door met een steriele metalen spatel en laat de ei-inhoud in ca 200 ml tetrathionaat-bouillon volgens L. Mulder vallen.

Verricht op het dooiereiwit-mengsel, dat op de spatel is achtergebleven, het onderzoek als beschreven onder B, 2, a.

Onderzoek het mengsel van ei-inhoud en tretrathionaatbouillon volgens L. Muller op dezelfde wijze, als aangegeven voor het mengsel onder methode B, 2, b beschreven.

B. 5. Onderzoek op micro-organismen der coli-aerogenes-groep in gepasteuriseerde eiproducten

Dit onderzoek berust in beginsel op het kweken in galpeptoon-lactose-brillantgroen-vloeistof, daarna op Endo-agar of op eosine-methyleenblauw-agar, alles bij 37 °C.

Verricht het onderzoek, als beschreven in normblad N 955 tnet dien verstande, dat men 1 g of 1 ml gepasteuriseerd eiproduct in een buis met voedingsvloeistof brengt en deze proef in vijfvoud verricht.

Lijst van reagentia

Aethanol, sterke.

Mengsel van aethanol en water, dat in 100 volumina 96 volumina aethanol bevat. Dichtheid 20 °C.—0.808. Soortelijk gewicht 20°/20°—0.809.

Deze sterke aethanol mag 5 % zuivere methanol bevatten. Alcoholische koperchloride-oplossing.

Los 100 g CuCl 2 2 EDO in sterke aethanol op tot 1 liter. Ammonia 6 n.

Kalium jerrocyanide-oplossing.

Los 106 g K.4 Fe(CN)a. 3 PLO in water op tot 1 liter. Kalium jodide-oplossing.

Los 200 g KJ in water op tot 1 liter.

Loodacetaat-oplossing half basisch.

Verwarm op het waterbad onder roeren 3 delen loodacetaat met 1 deel uitgegloeid loodglit, tot dit laatste bijna geheel is °Pgelost. Los de massa in 10 delen water op en filtreer.

Natrium-hydroxyde-oplossing

Los 30 g NaOH in water op tot 100 ml.

Natriumsulfaatoplossing

Los 174 g Na2Se04. 10 PLO op tot 1 liter.

Zetmeel-oplossing 0,1 %.

Zinkacetaat-oplossing.

Los 238 g Zn (CPÏ3COO)2. 3 PLO in water op tot 1 liter. Zoutzuur 8 N (ca 25 % ).

Lijst van titreervloeistoffen

1/10 Normaal natriumthiosulfaat-oplossing

Los 24.805 g Na2S20s. 5 PLO in water op tot 1 liter.

Lijst van voedingsbodems

Behalve de in de normbladen N 955 en N 1507 beschreven voedingsbodems zijn de beide hieronder beschreven voedingsbodems benodigd. Het is toegestaan, in plaats van deze zelf uit de grondstoffen te bereiden, de geheel bereide voedingsbodems uit de handel toe te passen.

1. Brillantgroen-phenolrood-agar

Bereid de benodigde grondstoffen als volgt: Vleesbouillon-agar: bewaar een mengsel van 500 g gemalen rundvlees en 1 liter water gedurende 24 uren bij ca 5 °C., kook het dan gedurende 15 minuten en filtreer. Voeg per 100 ml filtraat (= vlees-extract) toe 1 g peptoon, 0,3 g Na Cl en 0,2 g Na 2 HPOr. 2 H 2 O.

Kook de aldus verkregen oplossing gedurende 10 minuten en stel met NaOH 4 n de pH in op 7.0.

Voeg vervolgens per 100 ml oplossing 2,6 g agar toe, verwarm de oplossing tot de agar is opgelost, filtreer en steriliseer gedurende 20 min. bij 120 °C. Het is toegestaan, het vleesextract te bereiden door 10 g vleesextract uit de handel in 1 liter water op te lossen, de oplossing te koken en te filtreren. Phenolrood-oplossing: los 1 g phenolrood op in 40 ml NaOH 0,1 n en 460 ml water en plaats de oplossing gedurende 2 a 3 dagen bij ca 37 °C., waarbij men nu en dan omschudt. Filtreer vervolgens door een papieren filter en steriliseer gedurende 20 min. bij 125 °C. Voeg bij elkaar:

1 liter steriele gesmolten vleesbouillon-agar 40 ml steriele phenolrood-oplossing 0,2 %

35 ml steriele lactose-oplossing 33 % in water

1,5 ml steriele brillantgroen-Höchst-oplossing 0,5% in water.

2. Tetrathionaat-bouillon volgens L. Muller.

Bereid de benodigde grondstoffen als volgt: vleesbouillon: als onder C, 1 (vleesbouillon-agar) beschreven, echter onder weglating van de agar;

calciumcarbonaat laev: breng 3, onderscheidenlijk 9 g van deze stof in een ruime konische kolf en steriliseer droog gedurende 2 uren bij 140 °C.;

natriumthiosulfaat-oplossing: los 500 g Na2S20.i.5 H 2 O in water op en vul aan tot 1 liter oplossing. Steriliseer deze gedurende 1 uur bij 100 °C.;

jodium-oplossing: los 20 g KJ en 25 g J 2 op in ca 25 ml water en vul met water aan tot 100 ml oplossing.

Vermeng kort voor het gebruik:

a. in de kolven, bevattend 3 g calciumcarbonaat laev. 60 ml steriele vleesbouillon, 7 ml steriele natriumthiosulfaat-oplossing en 1,3 ml jodiumoplossing;

b. in de kolven, bevattend 9 g calciumcarbonaat laev., 180 ml steriele vleesbouillon, 20 ml steriele natriumthiosulfaatoplossing en 4 ml jodium-oplossing.

Controleer de steriliteit door de kolven gedurende 24 uren in een broodstoof bij 37 °C. te plaatsen.

Mij bekend:

De Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid,

J. G. SUURHOFF.