3. Besluiten tot a. aanstelling van een boekhouder, die niet in Nederland woont,niet is lid der rederij of niet is Nederlander noch een vennootschap, die op grond van artikel 311 van het Wetboek van Koophandel onder Nederlander wordt begrepen, b. uitbreiding van de bevoegdheid van de boekhouder buiten de grenzen getrokken door artikel 8.3.1.18 eerste lid, c. het sluiten, voor meer dan zes maanden, van een rompbevrachting, een tijdbevrachting of een overeenkomst, als genoemd in artikel 8.5.4.2 of artikel 8.10.5.2, d. ontbinding der rederij tijdens de loop van een overeenkomst tot vervoer, van een overeenkomst waarbij het schip ter beschikking van een ander is gesteld, of van een ter visvangst ondernomen reis, e. de gehele of gedeeltelijke overdracht van een aandeel in het schip, waardoor dit de Nederlandse nationaliteit zou verliezen, vereisen eenstemmigheid.
Artikel 13
Op rederijen van zeevissersschepen is artikel 8.3.1.12 derde lid, onder a niet van toepassing.
Artikel 14
Indien ten gevolge van staking der stemmen de exploitatie van het schip wordt belet, kan de rechter op verzoek van een lid der rederij bevelen, dat het schip wordt verkocht. De wijze van verkoop wordt door de rechter bepaald.
Artikel 15
1. Indien is besloten omtrent enige buitengewone herstelling van het schip, omtrent benoeming of ontslag van de kapitein, dan wel omtrent het aangaan van een vervoerovereenkomst waarbij het schip ter beschikking van een ander wordt gesteld, kan ieder lid der rederij, dat tot het besluit niet heeft medegewerkt of daartegen heeft gestemd, verlangen dat zij die vóór het besluit hebben gestemd, zijn aandeel overnemen tegen zodanige prijs, als deskundigen het op het tijdstip, waarop hij de overneming verlangt, waard zullen achten. Hij moet van zijn verlangen tot overneming kennisgeven aan de boekhouder of, indien er geen boekhouder is, aan hen, die voorstemden, binnen een maand nadat het besluit te zijner kennis is gebracht. Wanneer aan zijn verlangen niet binnen een maand is voldaan of wanneer niet binnen twee weken na het overnemen van zijn aandeel de daarvoor bepaalde prijs aan hem is voldaan, kan de rechter bevelen, dat het schip wordt verkocht. De wijze van verkoop wordt door de rechter bepaald. 2. Door ieder van hen die tot de overneming verplicht zijn, wordt van het overgenomen aandeel een gedeelte verkregen, evenredig aan zijn aandeel in het schip.
Artikel 15a
Indien een eigenaar van een aandeel in het schip het Nederlanderschap verliest of ophoudt ingezetene van het Koninkrijk te zijn, of indien anders dan door overdracht de eigendom van een aandeel in het schip geheel of gedeeltelijk overgaat op iemand, die niet is Nederlander of niet is ingezetene van het Koninkrijk en dientengevolge het schip de Nederlandse nationaliteit zou verliezen, kan de rechter, op een daartoe strekkend binnen zes maanden door een lid der rederij gedaan verzoek, bevelen, dat het aandeel in het schip wordt verkocht. De wijze van verkoop wordt door de rechter bepaald. Het aandeel mag alleen worden toegewezen aan een gegadigde, door wiens verkrijging het schip weer een Nederlands schip is in de zin van artikel 311 van het Wetboek van Koophandel.