NOTA VAN TOELICHTING

Bijgaand ontwerp-Kokswarenbesluit (Warenwet) heeft ten doel, in het belang van de volksgezondheid voorschriften te geven met betrekking tot de microbiologische gesteldheid van bepaalde categorieën eetwaren, die beïnvloed kan worden door de wijze van bereiding en bewaring.

De voorschriften zullen ertoe moeten bijdragen dat in bedrijven, die zich met de bereiding van en de handel in bedoelde waren bezighouden, bepaalde essentiële normen van een hygiënische bedrijfsvoering in acht worden genomen.

Artikel 7 geeft een aantal omschrijvingen van begrippen, die in het besluit worden gehanteerd.

Artikel2 geeft een aantal algemene eisen, waaraan de in het besluit bedoelde waren moeten voldoen.

De eisen, bedoeld in het eerste en tweede lid, hebben betrekking op de omstandigheden waaronder de in het besluit bedoelde eetwaren met het oog op hun microbiologische gesteldheid dienen te worden bewaard of vervoerd. In het derde lid worden de uitzonderingen vermeld op het algemeen voor bedoelde eetwaren geldende verbod van de toepassing van conserveermiddelen.

Dit verbod berust op het standpunt dat de goede microbiologische hoedanigheid waarin kokswaren behoren te verkeren, in principe verzekerd dient te worden door in hygiënisch opzicht zorgvuldige bereiding, bewaring, behandeling en vervoer en niet door toepassing van conserveermiddelen.

In de artikelen 3 tot en met 8 worden de verschillende typen eetwaren vermeld, waarop het besluit betrekking heeft. Wat artikel 8 betreft, zij erop gewezen dat in dit artikel niet die waren worden begrepen, welke gerangschikt worden onder het Melkbesluit (Warenwet), zoals vla, het Consumptie-ijsbesluit (Warenwet), zoals roomijs en het Kaasbesluit (Warenwet), zoals kwark met vruchten. Aangezien het niet mogelijk is om de zeer uiteenlopende samenstelling van de desbetreffende waren aan te geven, worden de waren vermeld onder de benamingen die in de handel gebruikelijk zijn, waarbij de soortgelijke of daarmee overeenkomende eetwaren, voor wat hun aard of samenstelling betreft, tot de desbetreffende typen worden gerekend. Voor de verschillende typen eetwaren gelden verschillende microbiologische eisen, die afgestemd zijn op de aard, samenstelling en de omstandigheden waaronder zij aan de consument worden afgeleverd.

De in artikel 10, tweede lid, bedoelde datum van inwerkingtreding, namelijk één jaar na de datum van uitgifte van het betreffende Staatsblad, is voornamelijk gekozen om de eigenaren van koelmeubels, welke onvoldoende koelcapaciteit bezitten om de in dit besluit bedoelde waren op de voorgeschreven temperatuur te houden, een behoorlijke tijdslimiet te geven voor het vernieuwen of aanpassen van de kostbare apparatuur.

De Minister van Volksgezondheid en Milieuhygiëne, L. Ginjaar

De Minister van Landbouw en Visserij, Van der Stee

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Th. M. Hazekamp