Uit het leven van de Indonesische Vrouw

tnvloed van de fslam ii.

De Mohammedaanse wet vergemakkelijkt de echtscheiding. Naast de polygamie behoort de gemakkelijke wijze van echtscheiding tot de voornaamste oorzaken van de ongunstige positie van de Mohammedaanse vrouw. Volgens de Moslimse wet is de man ten allen tijde bevoegd, zijn vrouw te verstoten en daardoor eenzijdig de huwelijksband te verbreken. Hij kan dat geheel naar willekeur doen, zelfs zonder opgave van redenen. De vrouw is niet in staat den man te verstoten. Een door de vrouw gewenste echtscheiding kan dan ook slechts geschieden door de formaliteit van verstoting door den man. Het is dan ook voor de vrouw niet gemakkelijk om zich van haar man te scheiden. Op Java bijvoorbeeld, moet de vrouw bij het aangaan van het huwelijk, door het stellen van bepaalde voorwaarden, een eventueel door haar gewenste echtscheiding mogelijk maken. Bij het aangaan van het huwelijk, moet de vrouw haar man er toe brengen de voorwaardelijke verstoting uit te spreken. Daarbij legt hij zich jegens zijn vrouw verplichtingen op, wier niet nakoming verstoting ten ge¬

volge heeft. Komt hij dus deze verplichtingen niet na, b.v. door het niet geven van het wettelijk verplicht levensonderhoud gedurende minstens één maand, door mishandeling of door verlating gedurende een half jaar, en nam de vrouw er geen genoegen mee, dan heeft hij daarmee automatisch zijn vrouw verstoten en is de door de vrouw gewenste echtscheiding tot stand gekomen. Altijd dan, nadat de vrouw de feiten voor de bevoegde macht heeft bewezen en deze haar in het gelijk heeft gesteld.

De vrouw kan den man ook verzoeken haar te verstoten. Meestal betaalt zij hem dan een som geld ten einde hem daartoe te bewegen. Na de verstoting, waarvan kennis aan dê huwelijksbeambte moet worden gegeven, heeft de ontbinding van het huwelijk terstond plaats.

Met verstoting alleen is nameiijk de huwelijksband niet definitief verbroken. Na het uitspreken van de verstoting (talak), begint een periode van in de regel 100 dagen, waarin moet blijken, dat de verstotene niet zwanger is. Is zij dat wel, dan duurt deze periode tot na de bevalling. Gedurende deze periode (iddah-periode), kan de man de verstoting herroepen, waarna het huwelijk

weer automatisch voortduurt. Gaat de iddah-periode voorbij zonder dat de man van zijn recht van herroeping gebruik heeft gemaakt, dan is het huwelijk definitief ontbonden. Wil de man de vrouw toch weer tot echtgenote, dan is daarvoor een nieuwe huwelijksovereenkomst en nogmaals betalen van de bruidschat nodig. Het herroepen van de verstoting is slechts tweemaal mogelijk. Na de derde verstoting is een hernieuwing van het huwelijk slechts mogelijk, indien de vrouw intussen met een anderen man gehuwd en door dezen weer verstoten is. Is een huwelijk reeds driemaal door telkens drie verstotingen ontbonden, dan veroorlooft de wet de vernieuwing van het huwelijk niet meer.

Hoe ingewikkeld deze echtscheidingsprocedure ook lijkt, men zal toch wel begrepen hebben, dat het voor den Mohammedaansen man zeer gemakkelijk is, het huwelijk te ontbinden, al zijn er natuurlijk velen, die van dat recht geen gebruik maken. Vast staat echter, dat daardoor vele mannen spoedig van vrouw veranderen, zodat er niet weinigen zijn (ook vrouwen), die reeds meerdere malen getrouwd zijn.

De gevolgen daarvan voor de positie van de vrouw, kunnen niet anders dan ongunstig zijn, Daarover zullen wij later nog wel het een en ander mededelen.

L. N. PALAR

- De huisvrouw in haar hoekje

Zeep-zuinigheid

De groene zeep is bijna tweemaal zo duur geworden. De andere zeepsoorten zijn ook in prijs verhoogd. De inkomens doen helaas niet aan prijsverhoging mee, daarom is het nu geboden dubbel uit te kijKen of men de goede zeepsoort koopt en gebruikt en of men er zuiniger mee om kan springen.

Zachte zeep, groene of gele zeep, wordt graag gebruikt voor vuil bont wasgoed, voor schrobben en voor de afwas. De eerste zuinigheidstip voor de was, ook betreffende andere zeepsoorten luidt: Gebruik zacht water of maak hard water zacht. Hard water vraagt veel en veel meer zeep dan zacht water. In hard water zitten kalkzouten en deze maken de zeep onwerkzaam. Daarom moet hard water vóórdat men de zeep toe¬

voegt, zacht gemaakt worden. 1 kleine lepel soda maakt 1 emmer middelhard water zacht en spaart u zeep en werk uit. Regenwater is ideaal waswater.

Gebruik de juiste hoeveelheid zeep. Het wil zo gemakkelijk, dat men met zeep royaal omspringt, men strooit er zo op 't oog wat in als het dan maar goed schuimt, dan is alles goed. Zo is het echter niet, een te vet sop schaadt de stoffen, doet de kleuren eerder doorlopen, de wol vervilten en wel eens vlekken ontstaan.

Hier volgt een lijstje van de juiste hoeveelheid zeep voor de was. Meet men het precies af, dan is men het zuinigst uit. Op 1 emmer water (= 10 L.) gebruikt men:

50 gr. huish. zeep (= i stuk of £ staaf) — 2\ ct.

30 gr. vlokkenzeep (= 3 lepels) = 3| ct.

100 gr. zeeppoeder (= 10 afgestreken lepels) = 5 ct.

100 gr. zelfwerkend wasmiddel = 8 ct.

100 gr. gele zeep (5 lepels) = 3 ct.

(De prijzen zijn berekend naar de huidige prijs: gele zeep 14 ct. per pond; 1 pakje zeeppoeder 15 ct.; zelfwerkend wasmiddel 17è ct.; huishoudzeep 9 ct. per staaf.)

Een blik op dit lijstje leert ons nog meer. Het doet uitkomen, dat de huishoudzeep het goedkoopste sop levert. Daar deze zeep tevens goede vette soppen levert, is ze nu het aangewezen wasmiddel.

Het blijkt ook, dat een zelfwerkend wasmiddel duur is. Moet men zeer vuile was uitkoken, dan is deze zeep aan te raden, is dit niet het geval, dan is het uitkoken met huishoudzeep veel voordeliger.

Gebruikt men 2 soppen, dan is het zeker aan te raden het laatste sop van huishoudzeep te nemen.

Voor de afwas is het zuinigste alleen soda te gebruiken. Het schuimt niet en daarom gaat men hier niet gauw toe over, maar soda ontsmet en neemt het vet zeer goed weg, dus schoon worden de bordjes zeker.

Een stukje huishoudzeep in de klopper en een beetje soda in de teil is zuiniger dan een lik groene zeep aan de kwast.

Schrobben met sodawater en zo nodig een schuurmiddeltje is zuiniger dan zeepsop. E. J. WILZEN—BRUINS.

BESSENSCHUIM.

i 1. bessensap, è 1. water (kan desnoods ook i 1. bessensap en § 1. water), 60 gr. griesmeel, 3 lepels suiker of zoetstof.

Het water met de bessensap aan de kook brengen en de griesmeel er in strooien. De griesmeel op een nachtpitje gaar laten koken. De