10de JAARGANG

15 JULI 1939

NUMMER 2

VROUW EN GEMEENSCHAP

MAANDBLAD VAN DE NEDERLANDSCHE VEREENIGING VOOR VROUWENBELANGEN

EN GELIJK STAATSBURGERSCHAP

HOOFDBUREAU: ZEESTRAAT 84 Lidmaatschap incl. Maandblad per jaar f 3.—

TELEFOON 180231 — DEN HAAG Giro-nummer der Vereeniging 110444 Losse nummers 15 ct

HOOFDBESTUUR: Pres.: Mevr. F. J. van Gelder-Droste; Vice-Pres.: Mevr. Dr. W. H. Posthumusv. d. Goot; iste Secr.: Mej. L. Ort; 2de Secr.: Mevr. A. M. Boissevain-van Lennep; Penningm.: Mej. Mr. Cornelia v. d. Valk; Leden: Mr. M. H. de Boer; Mej. Mr. J. C. van Es; Mr. B. C. Goudsmit; Mr. N. J. C. M. Kappeijne v. d. Copello; Mej. Mr. N. S. Corry Tendeloo; Mr. H. B. J. Waslander; Mevr. Mr. M. Witholt-

Broese van Groenou.

REDACTIE: F. J. van Gelder-Droste, L. Ort, A. C. Mayer-Landmann, M. A. Cohen TervaertIsraels, Zeekant 104a, Scheveningen, aan wie voor den isten van de maand de stukken moeten worden gezonden.

INHOUD: M. C. B„ De Gemeenteraadsverkiezingen en de vrouwen. - Lijst van vrouwelijke gekozenen. - M. C. B„ Parlementaria. - Ch. L. P.~R., Huwelijken met zwagers en schoonzusters. - Congres Kopenhagen. - W. Evers-Dijkhuizen, Wereldbond van Plattelandsvrouwen. - Verslag Vereeniging en Bureau Vrouwenarbeid. - Marie Heinen, Intern. Comité v. gelijkheid van arbeidsvoorwaarden. - Binnenland: Amsterdamsche Vrouwen aan H.M. de Koningin. Johanna v. Loonv. d. Berge 70 jaar. - 10-jarig Bestaan Clubhuis voor meisjes in Den Haag. - Boekbespreking. Uit de afdeelingen. - Personalia. - Bibliografie. - Nieuwe leden (met rectificatie).

DE GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN EN DE VROUWEN.

Wij kunnen ons voorstellen, dat de belangstellende lezeressen van ons artikel in het Juninummer ,,De vrouw en de gemeentehuishouding" nieuwsgierig zullen zijn naar de resultaten der laatste gemeenteraadsverkiezingen. Zijn de vrouwen er dezen keer beter afgekomen? Of zijn zij, evenals bij de Kamerverkiezingen in 1937 in aantal achteruitgegaan?

Het is thans nog niet mogelijk op deze vragen een afdoend antwoord te geven, omdat wij nog niet beschikken en kunnen beschikken over de volledige gegevens. Maar toch kunnen wij wel reeds voor een deel de nieuwsgierigheid bevredigen. Want, wij beschikken wel over de gegevens omtrent de grootste gemeenten, d.w.z. over de gemeenten met meer dan 20.000 inwoners en twee provinciale hoofdsteden, Assen en Middelburg, die dit inwonertal nog niet haalden.

En dan kunnen wij de eerste vraag, wat die gemeenten, de belangrijkste trouwens, betreft, bevestigend en daarmee de tweede ontkennend beantwoorden.

Van deze 55 gemeenten hadden in 1935 er 24 geen enkel vrouwelijk raadslid; in 1939 waren het er 23. Van de overblijvende gemeenten hadden er in 1935 21 slechts één

vrouwelijk raadslid, in 1939 was dit aantal gedaald tot 17. Zeven gemeenten hadden in 1935 twee vrouwelijke gemeenteraadsleden, in 1939 waren het er twaalf. Drie vrouwen hadden zoowel in 1935 als in 1939 zitting in twee gemeenteraden. En ten slotte had één gemeente in 1935 en in 1939 vier vrouwelijke gemeenteraadsleden.

Zoo steeg het aantal gemeenten, waarin vrouwen gekozen werden van 31 op 32; het aantal vrouwelijke gekozenen van 45 op 51.

Waren het in 1935 Assen, Haarlemmermeer en Vlissingen, die nog geen vrouwelijk gemeenteraadslid hadden en thans wel, terwijl in Delft en Nijmegen in 1935 wel een vrouw werd gekozen en nu niet, dan blijven thans nog over de gemeenten Bergen op Zoom, Breda, Ede, Emmen, Enschedé, Heerenveen, Heerlen, den Helder, Helmond, Hengelo (O.), Hilligersberg, Kerkrade, Opsterland, Renkum, Rheden, Roosendaal en Nispen, Tilburg, Venlo, Vlaardingen, Voorburg en Zeist, die zoowel in 1935 als in 1939 geen vrouwen in den gemeenteraad kozen.

Deze 55 gemeenten tellen te zamen 1408 raadszetels. Slechts 3.19 % daarvan werd dus in 1935 door vrouwen ingenomen; in 1939 is dit percentage gestegen tot 3.62. Dit is heusch nog niet om te juichen. En zelfs, als wij de gemeenten, waarin geen vrouwen werden gekozen, buiten beschouwing laten, dan nog is