HUTSPOT-BESTUREN-CONFERENTIE.

Op Zaterdag 18 November kwamen op initiatief van de Haagsche Hutspot de verschillende Hutspot-besturen, -leidsters of -gastvrouwen te Utrecht bijeen om het wel en wee van de clubs te bespreken en te trachten uit eikaars ervaringen leering te trekken voor de toekomst.

De pas opgerichte club te Deventer, ter elfder ure uitgenoodigd, had nog geen vertegenwoordigster gezonden, van' Haarlem werd niets vernomen, Leeuwarden zond een schriftelijk verslag, dat werd voorgelezen, Leiden bleek intusschen ter ziele en tot onzen grooten spijt had men vergeten Wageningen uit te noodigen, doordat het bestaan van een hutspot aldaar niet aan het bestuur van de Haagsche club bekend was. Van alle andere clubs waren vertegenwoordigers present en onder leiding van de Haagsche presidente, Mej. Jo Wolff hadden de besprekingen een vlot verloop.

Uit de korte overzichten, die de delegaties vóór den gemeenschappelijken maaltijd gaven, en waarin speciaal de volgende punten naar voren werden gebracht: 1. welk soort vrouwen bereikt wordt, 2. de financieele regeling, 3. de besproken onderwerpen en 4. de wijze waarop de propaganda wordt gevoerd, bleek het volgende.

Arnhem heeft 50 leden, doch een opkomst van

10 a 12;

Rotterdam circa 130 leden, opkomst 50 a 60; Eindhoven 44 leden, opkomst 10 a 12; 's-Gravenhage 110 leden, opkomst ca. 45 (in

October 77);

Groningen 109 leden, opkomst 55 a 60; Leeuwarden 40 leden, opkomst ca. 20; Nijmegen 20 leden, opkomst 10 a 12;

Utrecht 130 leden, opkomst 40 a 60; Amsterdam 250 leden, opkomst ca. 125.

In het algemeen behooren de bezoeksters tot de werkende vrouwen, meest uit de intellectueele beroepen. Alleen Amsterdam bereikt de verkoopster en het tikstertje. Groningen en Rotterdam zijn er wel in geslaagd leidend personeel van groot-winkelbedrijven e.d. te krijgen, maar het groote bezwaar is, dat het lagere personeel niet met de leiding aan tafel wil zitten, zoodat deze categorie dan weer niet bereikt wordt. De Rotterdamsche Hutspot, ontstaan uit het initiatief van de plaatselijke afdeelingen van de Ver. v. Vrouwenbelangen en Gelijk Staatsburgerschap, de Ver. v. Huisvrouwen en de Ver. v. Vrouwen werkzaam in beroep en bedrijf, heeft ook zeer veel getrouwde leden. De Presidente, Mej. L. van Loon, merkte op, dat door de Hutspot een betere verhouding en grootere onderlinge waardeering tusschen huisvrouwen en staatsburgeressen is ontstaan.

Er is echter een nijpend gebrek aan jongere leden. In Amsterdam daarentegen zijn de leden tusschen 20 en 40 jaar oud, ook Den Haag, Groningen en Eindhoven hebben niet te klagen over gebrek aan belangstelling bij de jongeren.

Mevr. Posthumus-van der Goot, de Amsterdamsche gastvrouw van de oudste club, aan wier brein de idee van de Hutspot is ontsproten, merkte bij haar verslag nog op, dat, waar overal de Hutspotten zijn opgericht en gesteund door leden van de Ver. voor Vrouwenbelangen, men niet té angstvallig moet zijn om voor de Vereeniging eenige, zij het natuurlijk niet te directe, propaganda te maken. Mevrouw Boissevain en spr. vertellen af en toe iets van het werk der Vereeniging en bij de Anti-Romme-Actie bleek dat de Hutspotleden als één man achter haar stonden en in drommen naar de protestvergadering trokken. Bij een gehouden enquête over de vraag: „Wat zocht U op de Hutspot en wat hebt U er gevonden?", waarop van ongeveer de helft der leden een antwoord inkwam, dat op de eerstvolgende bijeenkomst werd voorgelezen, bleek, dat er wel teleurgestelden waren, die „geen contact" gekregen hadden. Misschien ware een lezing van een psychologe over „Hoe krijgt men contact?" zeer aan te bevelen.

Dat Amsterdam ook andere lagen der samenleving bereikt hangt misschien o.a. samen met den uiterst lagen prijs van den maaltijd, n.1. 35 cent (fooi inbegrepen). Evenwel, Arnhem heeft denzelfden prijs en alleen leden uit de intellectueele beroepen en huisvrouwen.

Bij de andere clubs varieert de prijs van den maaltijd van ƒ 0.45 tot ƒ 0.66. Voor Den Haag ligt hier het grootste struikelblok. Werd in het Restaurant Klink tot dusver ƒ 0.70 + fooi betaald, nu dit waarschijnlijk spoedig te klein zal zijn, heeft hét bestuur zich ten zeerste ingespannen een grootere zaal te vinden, doch is er tot dusver niet in geslaagd een gelegenheid te ontdekken, waar beneden ƒ 1.-— (incl. fooi) een warme maaltijd verkrijgbaar is. Misschien ligt de oplossing in het voorbeeld van de Utrechtsche Hutspot, die afwisselend in een vegetarisch en een gewoon restaurant bijeenkomt, waarvan het eerste goedkooper is, terwijl toch niet een bepaald stempel op de club gedrukt wordt en zoowel vegetariërs als antivegetariërs tevreden zijn.

De contributie varieert van ƒ 0.25 tot ƒ 0.50. Gebleken is dat bij de meeste clubs, vooral in den eersten tijd, bestuursleden en soms ook een vereeniging „er iéts op toe gelegd" hebben. Ter versterking van de kas organiseert Rotterdam jaarlijks een verloting zonder nieten; Den Haag heeft met groot succes een Amerikaanschen verkoop van Esther Harding's boek „Der Vrouwen levensweg" gehouden. In Groningen