Gouda (K. v. A. Bouwbedr.). In het stukadoorsbedrijf heerschte geen slapte, doch vermeerdering van drukte viel evenmin waar te nemen. Vraag en aanbod van werkkrachten wogen tegen elkander op.

's-Gravenhage (K. v. A. Bouwbedr.). Stukadoors ondervonden groote slapte, hetgeen ontslag van werklieden ten gevolge had.

Groningen (K. v. A. Bouwbedr.). Witters ondervonden tegen het einde der maand slapte, doordat het schoonmaken van de scholen, enz. (eindigen van de vacanties) was afgeloopen. Er waren toen werkloozen, doch het juiste aantal is der Kamer niet bekend. Het aanbod van werkkrachten was grooter dan in Juli en overtrof de vraag. De werklooze gezellen trachtten door ander werk (b.v. in de korenpakhuizen) in hun onderhoud te voorzien.

Stukadoors ondervonden daarentegen geen slapte: voor hen onderging de toestand sedert de vorige maand geen verandering. Vraag en aanbod van werkkrachten wogen tegen elkander op.

Den Helder (K. v. A. Bouwbedr.). De toestand in het stukadoorsbedrijf bleef stationnair: geen slapte of werkloosheid. Evenwicht tusschen vraag en aanbod van werkkrachten.

's-Hertogenbosch (K. v. A. Bouwbedr.). Stukadoors hadden flink werk, evenals de vorige maand. Er was vraag noch aanbod van werkkrachten, evenmin als in Juli. Geen werkloosheid.

Hilversum (K. v. A. Bouwbedr.). Stukadoors hadden ook gedurende de afgeloopen maand nog voldoende werk. Vraag en aanbod van werkkrachten wogen tegen elkander op. Geen werkloosheid.

Leeuwarden (K. v. A.). In het stukadoorsbedrijf heerschte een voor den tijd van het jaar zeer groote slapte, als gevolg van den geringen aanbouw. Vele gezellen trachtten in de provincie werk te bekomen, wat hen slechts gelukte tegen lagere loonen. Op de te Leeuwarden geldende loonen en arbeidstijden had de ongunstige toestand geen invloed. Het aanbod van werkkrachten overtrof de vraag; de verhouding was aanzienlijk ongunstiger dan in vorige maanden. Geen bepaalde werkloosheid.

Leiden (K. v. A. Bouwbedr.). Stukadoors ondervonden slapte, zonder dat verlevendiging viel waar te nemen. Het aanbod van werkkrachten overtrof ver de vraag en er heerschte werkloosheid.

Rotterdam (K. v. A. Bouwbedr.). Het stukadoorsbedrijf ondervond slapte, wegens den geringen aanbouw (geen groote bouwwerken) en den toenemenden machinalen arbeid, verschijnselen, waarop reeds meermalen gewezen werd. Er vond ontslag van gezellen plaats en er heerschte werkloosheid. De gezellen schatten het aantal werkloozen op 15,4 pCt.; of dit cijfer alleen op georganiseerden betrekking heeft, kan de Kamer niet meedeelen. Uitteraard werd ook de verhouding tusschen vraag en aanbod van werkkrachten er sedert de vorige maand niet gunstiger op.

Schiedam (K. v. A. Bouwbedr.). In het stukadoorsbedrijf viel thans slapte te constateeren. Geen verlevendiging. Het aanbod van werkkrachten was grooter dan de vraag, doch er heerschte geen werkloosheid.

Utrecht (K. v. A. Bouwbedr.). Stukadoors hadden het niet slap. Er was overal werk, zoodat alle goede werklieden geplaatst waren en werkloosheid niet voorkwam.

Vlissingen (K. v. A. Bouwbedr.). Stukadoors hadden geregeld werk, doch niet meer dan in Juli. Overwerk kwam niet voor. Het aanbod van werkkrachten was gelijk aan de vraag en werkloosheid heerschte er niet.

Lood- en zinkwerkers, enz.

Alfen (K. v. A.). Zonder dat de oorzaak daarvan bekend is, ondervonden loodgieters bij voortduring slapte De vaste werklieden worden echter aan den gang gehouden. Vraag en aanbod van werkkrachten wogen tegen elkander op en werkloosheid kwam niet voor.

Amersfoort (K. v. A. Bouwbedr.). Loodgieters ondervonden noch slapte, noch meer drukte. Evenwicht tusschen vraag en aanbod van werkkrachten, evenals in Juli. Geen werkloosheid.

Arnhem (K. v. A. Bouwbedr.). Bij loodgieters en bij gas- en waterleidingfitters bleef de toestand normaal. Evenwicht tusschen vraag en aanbod van werkkrachten. Geen werkloosheid.