Eindhoven (Patroonsvereeniging). Noch slapte, noch verlevendiging. Evenwicht tusschen vraag en aanbod van werkkrachten. Geen werkloosheid.

Gilze (Patroonsvereeniging.). Doordat het voor de meeste leerlooierijen nog te vroeg is om „in te werken", hield de in de vorige maand gerapporteerde stilstand van zaken aan. Wel is dit een verschijnsel, aan den tijd van het jaar eigen, doch thans liet de toestand zich ook overigens niet gunstig aanzien, daar de ruwe waar veel te duur is, terwijl de prijzen van het gelooide artikel naar verhouding te laag zijn. Tot verhooging van de prijzen van het gelooide artikel zal het, naar men begint te veronderstellen, wel niet komen, doordat er zoowel in het binnen- als in het buitenland groote zaken zijn, die door knoeierijen tegen zeer lage prijzen kunnen omzetten. Voor de werklieden had de slapte geen nadeelige gevolgen. Geen werkloosheid.

Leiden (K. v. A. Textielnijverheid). De invoer van leder uit het buitenland, welke geheel vrij geschieden kan, doet aan de binnenlandsche industrie veel afbreuk. Drukte heerschte er niet, doch men kon geregeld aan den gang blijven en er werden geen werklieden ontslagen. Evenwicht tusschen vraag en aanbod van werkkrachten. Geen werkloosheid.

Loon op Zand (Patroonsvereeniging). In het leerlooiersbedrijf viel de jaarlijks in het zomerseizoen terugkeerende slapte waar te nemen, welke evenwel voor de werklieden geen nadeelige gevolgen had, daar zij bezig werden gehouden o. a. met het kappen van de schors. De verhouding tusschen vraag en aanbod van werkkrachten bleef stationnair. Werkloosheid kwam niet voor.

Rijen (Patroonsvereeniging). De slapte, voortvloeiende uit de groote wanverhouding tusschen de prijzen der ruwe huiden, welke aanmerkelijk gestegen zijn, en die van het bereide leder, duurde voort. Tusschen vraag en aanbod van werkkrachten bestond evenwicht en werkloosheid kwam niet voor, daar hier met vast personeel gewerkt wordt.

Utrecht (K. v. A. Conf.). Dit bedrijf is hier ter stede niet zeer bloeiende. Er zijn slechts enkele leerlooierijen, die geregeld werk hebben, zoodat de toestand normaal genoemd kan worden. Evenwicht tusschen vraag en aanbod van werkkrachten. Geen werkloosheid.

Waalwijk (Patroonsvereeniging). In den bedrijfstoestand kwam sedert de vorige maand verbetering, tengevolge van de groote vraag naar en de prijsverhooging van het leder. Er was voor het personeel volop werk, doch tot verlenging van den arbeidsduur behoefde niet te worden overgegaan. Vraag en aanbod van werkkrachten wogen tegen elkander op. Geen werkloosheid.

Fabricage van drijfriemen, zeemleder, enz.

Amsterdam (K. v. A. Conf.; opgave van een patroon). Schachtenmakers ondervonden, in tegenstelling met de vorige maand, slapte, welke wordt toegeschreven aan de uitstedigheid van vele gegoede ingezetenen. Deze slapte had verkorting van den arbeidsduur ten gevolge, maar was niet van invloed op de loonen en het aantal werklieden.

Leiden (K. v. A. Textielnijverheid). De zeemlederfabrieken hielden geregeld werk. Tusschen vraag en aanbod van werkkrachten bleef evenwicht bestaan. Geen werkloosheid.

Rotterdam (K. v. A. Conf.). De toestand in de drijfriemenfabricage bleef gewoon. Noch in de loonen, noch in den arbeidsduur, noch in het aantal werklieden kwam eenige verandering. Geen aanbod van werkkrachten en geen werkloosheid.

X. Oer, steenkolen, turf.

(Minéraux, houille, tourbe.)

Veenderij, turfgraverij, enz.

Deurne (Werkliedenvereeniging). Veenderij. Er bleef slap-te heerschen wegens het te natte weder, dat oorzaak was, dat met het turfdrogen geen voortgang kon worden gemaakt, tengevolge waarvan er voor een zeker aantal werklieden gedurende 8 dagen geen werk was. Van eigenlijke werkloosheid kon overigens niet gesproken worden.

Hoogeveen (K. v. A. Veenderij). Hoewel er in het vervenersbedrijf een voldoende hoeveelheid werk voorhanden was, kon er toch slechts weinig gearbeid worden,

5