Hengelo (Tn.). Over het algemeen gaf de toestand geen reden tot klagen. Er heerschte, evenals in Augustus, een normale bedrijvigheid. Werkloosheid kwam niet voor en de verhouding tusschen vraag en aanbod van werkkrachten was normaal.

's-Hertogenbosch (C.). Breisters. De toestand bleei normaal. Vraag noch aanbod van werkkrachten. Geen werkloosheid.

Leiden (Tn.). In de weverijen was wel eenige verlevendiging merkbaar, welke aanneming van leerlingen ten gevolge had, doch de toestand had toch beter kunnen zijn In de spinnerijen bleef drukte heerschen. Katoenfabrieken hadden wel geregeld werk, doch druk was het er niet. Van vraag en aanbod van werkkrachten viel in deze'bedrijven niets te bespeuren. Geen werkloosheid.

In de breierijen was goed werk. Evenwicht tusschen vraag en aanbod van werkkrachten. Ook de ververijen hadden geregeld werk; er wordt met vast personeel gewerkt, dat in slappe tijden zooveel mogelijk aan den gang wordt gehouden.

Geen werkloosheid. , , , .

In de drukkerijen van wol, katoen en linnen heerschte slapte, tengevolge

waarvan werkloosheid voorkwam.

Tilburg (As.). Slapte heerschte er niet, doch druk was het evenmin. Slechts in enkele fabrieken was iets meer werk dan in Augustus, hetgeen mede bh~ek uit de overuren, die er gemaakt werden. Overigens waren de arbeidstijden normaal, evenals de loonen. Het aanbod van werkkrachten overtrof eenigszins de vraag, doch bepaalde werkloosheid heerschte er niet.

Utrecht (C.). De brei-inrichtingen hadden ook in de afgeloopen maand nog al werk. Er bleef eenige verlevendiging te constateeren, vermoedelijk in verband met het naderende winterseizoen. Meer personeel werd evenwel niet aangenomen. Vraag en aanbod van werkkrachten waren geheel met elkander in evenwicht. Geen werkloosheid.

Vaals (W.). De toestand in de textielindustrie bleef bij voortduring goed te noemen. Loonsverhooging vond niet plaats, evenmin als verlenging van den arbeidsduur.

Bewerking van vlas, katoenafval, enz.

't Bildt (L.). Daar er minder vlas verbouwd wordt, heerschte er bij het repelen, roten en drogen van vlas slapte. Nochtans was de vraag naar werkkrachten grooter dan het aanbod, hetgeen een gevolg is van de omstandigheid, dat het repelen, enz. van vlas verricht wordt door werklieden, die ook werkzaam zijn bij den akkerbouw, waar thans alle beschikbare werkkrachten noodig waren.

Enschede (Ki.). In de inrichtingen tot bewerking van katoenafval bleef de toestand normaal: geen slapte, noch verlevendiging. Vraag en aanbod van weJ^~ krachten bleven ongeveer met elkander in evenwicht en werkloosheid heerschte er niet.

Leiden (Tn.). In verband met het jaargetijde bleef in de vellenblooterijen vermeerdering van werkzaamheden te constateeren: het was er thans druk, zoodat verreweg de meeste arbeiders werk hadden en werkloosheid niet voorkwam. Evenwicht tusschen vraag en aanbod van werkkrachten.

Tapijtfabricage.

Hilversum (Ti.). Geen slapte. Er trad verlevendiging (eenige seizoendrukte) in, hetgeen ten gevolge had, dat sommige werklieden, die in de vorige maand zonder werk waren, thans weder in dienst werden genomen. Het aanbod van werkkrachten overtrof toch nog eenigszins de vraag, zonder dat evenwel werkloosheid heerschte.

Laren (Hilversum Ti.). Noch slapte, noch verlevendiging. Vraag en aanbod van werkkrachten wogen ongeveer tegen elkander op. Geen werkloosheid.

Rotterdam (C.). In den bedrijfstoestand kwam geen verandering. De drukte bleef gewoon, doordat er nog niet in voorraad gewerkt werd voor het voorjaar en den zomer van 1910. De loonen, de arbeidstijden en het aantal werklieden ondergingen geen wijziging. Geen werkloosheid.

Passement- en bandfabricage.

Arnhem (C.). In de passementfabricage nam de drukte sedert de vorige maand nog toe, doordat meer bestellingen inkwamen. Daarentegen viel in de band-