De verdiensten van de visschers, die met de drijfnetten visschen, waren in 1908 dezelfde als in 1907. Wel werd gedurende een 6-tal weken in April en Mei, toen er veel zalm was, zeer veel verdiend, doch daartegenover staat, dat na 15 Augustus nagenoeg niets verdiend werd. Bij de witvisscherij waren de verdiensten iets minder dan in 1907, evenals bij de steekvisscherij. De resultaten van de palingvangst met den steek waren wel zeer goed, maar deze konden niet opwegen tegen de zeer slechte uitkomsten van de zalmvisscherij. De arbeidsduur werd niet gewijzigd.

Riet- en teenbewerking en mandenmakersbedrijf. Rietsnijders en schoonmakers bij de rietbewerking ontvangen 5 ets. per ruwe bos. Voor rietsnijders bedroegen de normale wekelijksche verdiensten f 9,— en voor schoonmakers f 7,50. Teenwerkers ontvangen voor:

het sorteeren en te water brengen van teen 5—6 ets. per bos, naar gelang van de soort. Mannen verdienen aldus gemiddeld f 6,50, jongens f 4,— per week.

\ Mannen en vrouwen verI dienen aldus gemiddeld resp. zware teen 13 ets. per bos. *) { 7 50 en f 4 _ per week,

teenschillen . 2e soort (manden) 9 ets. per bos. / terwijl de wekelijksche verSe „ (davidjes) 3 „ „ „ l fristen van jongens en meis-

' jes pl.m. f 4,— bedragen. De teenschillers mogen de schil behouden, welke, nadat zij gedroogd is, alleen geschikt is om als brandstof op de vuurplaat te dienen. Daar echter weinig vuurplaten meer gebruikt worden, verliest deze toeslag voor de werklieden nagenoeg alle beteekenis.

De mandenmakers werken tegen het volgende tarief:

Salademanden (40 krops) 7>/2 ets. per stuk. Crates 50 ets. per stuk.

(50 „ ) 8'/2 „ „ Botermandjes (28 pond) 8 „ „ „ (100 „ )10'/2„ „t „ „ (36 „ ) 10 „ „ „

Gistmanden 6 „ „ „ „ (hengsel-

Peenmanden .... 14 „ „ „ mandjes 28 pond) 14 „ „ „

Vischmanden (heele) .15 „ „ „ Idem (idem 56 „ ) 17 „ „ „ „ (halve) . 10 „ „ „ Idem (ronde mandjes

Buskels (heele) 15 a 16 „ „ „ 28 pond) 9 „ „ „

„ (halve) 12 a 12y2 „ „ „ Idem (idem 56 pond) . 14 „ „ „

Voor het wegbrengen van de manden naar de verzendplaatsen en het uit de „week" halen van de teen wordt 15 ets. per uur betaald. De wekelijksche verdiensten van vlugge, volwassen mandenmakers bedragen in den zomer f 8,—f 9,—, in den winter f7,—f8,—. Minder vlugge, halfwassen en jeugdige arbeiders verdienen gemiddeld resp. f 5,50, f 5,50 en f 2,— a f 3,— per week.

De gewoonlijk voorkomende dagelijksche arbeids-, rust- en schafttijden van de werklieden volgen hieronder.

AKBEI DSDAG.

■R p T? n P P Uur van: KUST- en Opmerkingen.

U ü K U ü. r. SCHAFTTIJDEN. *

; Aanvang (v.m.). Einde (n.m.).

Rietsnijder Voor zoover gewerkt wordt: 2 uur —

Zonsopgang | Zonsondergang ') (afhankelijk van eb (met inachtneming van eb en vloed.) en vloed.)

Rietschoonmaker . . . Zonsopgang | Zonsondergang ') 8—8^, 12—1, 41—5 Waren hiermede slechts (niet afhankelijk van den water- werkzaam van einde

stand, doch wel van sterken Februari tot half April,

wind, sneeuw en koude.)

Teenwerker (sorteeren en

te water brcnccii) 7 44 a 5 8—8ij 12—1 Idem van half December

8 '' " tot half Maart.

TeenschillerJ) . ... 5 7 ') 8-8|, 12—1, 4{—5 Idem van half April tot

half Juni.

Mandenmaker .... G 7^ ') 8—8Jj, 12—1, 4^—5

') Des Zaterdags wordt tot 4^ uur n.m. gewerkt. _

2) De opgegeven arbeidsdag geldt alleen voor volw. mannen. De arbeidsduur van de teenschusters hangt af van verschillende omstandigheden (b.v. grootte en aard van het gezin). Zoo werken zij des Zaterdags en des Maandags niet wegens eisehen der huishouding. Ook omtrent den arbeidsduur van kinderen kunnen geen bepaalde gegeveus verstrekt worden, aangezien deze van verschillende factoren (lichaamskracht* schoolgaan) afhankelijk is.

*) In het rapport over 1907 werd door de Kamer bij vergissing opgegeven 12 ets., in plaats van 13 ets»