Gouda (B). In het behangersbedrijf ontstond slapte (geen werk). Tusschen vraag en aanbod van werkkrachten bleef nochtans evenwicht bestaan.

's-Gravenhage (B). Behangers ondervonden slapte. Er werden werklieden ontslagen, zoodat een begin van werkloosheid viel te constateeren.

Groningen (B). De slapte hield onverminderd aan. Vraag en aanbod van werkkrachten waren met elkander in evenwicht, even als in September. Geen werkloosheid.

Haarlem (Mh). Geen slapte. In verband met de tegen 1 November voorkomende verhuizingen ondervonden behangers verlevendiging. Tot aanneming van meer personeel werd niet overgegaan, doch wel werden er langere arbeidsdagen gemaakt. Vraag en aanbod van werkkrachten waren met elkander in evenwicht. Geen werkloosheid.

Den Helder (B). Behangers. Zie onder „Schilders".

's-Hertogenbosch (B). Er ontstond slapte, welke voor de werklieden nog geen gevolgen had. Vraag noch aanbod van werkkrachten, evenmin als in de vorige maand. Geen werkloosheid.

Hilversum (B). Geen verlevendiging. Er was niet meer dan middelmatig werk. Het aanbod van werkkrachten overtrof de vraag. De werkloosheid bedroeg + 2 pCt.

Kampen (B). Daar het seizoen voorbij is, duurde de slapte voort, tot dusver echter zonder nadeelige gevolgen voor de gezellen te veroorzaken. Evenwicht tusschen vraag en aanbod van werkkrachten. Geen werkloosheid.

Leeuwarden (K). Er heerschte seizoenslapte. Avondwerk kwam slechts zelden voor. Vraag en aanbod van werkkrachten waren gering. Geen werkloosheid.

Leiden (B). Behangers hadden het slapper dan in de vorige maand, zoodat de arbeidsduur verkort werd. Tusschen vraag en aanbod van werkkrachten bestond evenals in vorige maanden evenwicht. Werkloosheid heerschte er niet. Het personeel is grootendeels in vasten dienst.

Nijmegen (B). In het stoffeerdersbedrijf heerschte slapte, zonder dat verlevendiging intrad. Het aanbod van werkkrachten overtrof de vraag en er heerschte eenige werkloosheid.

Rotterdam (Mh). De seizoenslapte duurde voort. Het aanbod van werkkrachten overtrof de vraag en er waren werkloozen (volgens een vakvereeniging 5 behangers en 3 stoffeerders).

Schiedam (B). In het behangersbedrijf bleef het onveranderd slap, maar werkloosheid heerschte er niet. Het aanbod van werkkrachten overtrof de vraag.

Zutfen (B). In het behangersbedrijf heerschte slapte, welke in de eerste plaats moet worden toegeschreven aan den weinigen nieuwbouw. In de tweede plaats laten particulieren niet zooveel werkzaamheden verrichten, dat de patroons hunne gezellen voldoende aan den gang kunnen houden. Het vak wordt hoe langer hoe meer een seizoenbedrijf.

Grondwerkers, heiers, enz.

Amersfoort (B). Aardwerkers ondervonden noch slapte, noch verlevendiging. Evenwicht tusschen vraag en aanbod van werkkrachten. Geen werkloosheid.

Ammerstol (Vb). De slapte in het aardwerkersbedrijf duurde voort. Er was thans nog slechts één werk onder handen en de tijd voor nieuwe aanbestedingen is nog niet aangebroken. Het aanbod van werkkrachten overtrof de vraag in ruimere mate dan in de vorige maand. Het aantal werklooze visschers en dijkwerkers wordt op 60 geschat.

Bussum (Hilversum B). Aardwerkers hadden nog behoorlijk werk. Vraag en aanbod van werkkrachten wogen over het algemeen tegen elkander op en werkloosheid kwam slechts sporadisch voor.

Dordrecht (B). De toestand voor heiers onderging sedert de vorige maand, toen de werkzaamheden afnamen, geen verandering. Vraag en aanbod van wer krachten kwamen niet voor. Geen werkloosheid. ,, ,

Hoewel de werkzaamheden voor aardwerkers zich hoofdzakelijk bleven bepalen tot werken, door de gemeente in eigen beheer uitgevoerd, was er thans ook eenig particulier graafwerk te verrichten (voor het leggen van kabels ten behoeve van de electrische centrale).