C. Voornaamste inlichtingen over het jaar 1911 betreffende die bedrijven, waarover met betrekking tot het jaar 1910 geen gegevens werden ontvangen.

III. Hoek- en steendrukkerij, photographie, enz.

(Imprimerie, etc.)

Boek-, courant- en handelsdrukkerijen. Alfen en Aarlanderveen (Alfen Vg). De weekloonen van de volwassen werklieden (drukkers, zetters en binders) varieeren tusschen f 10,— en f 12,—. De normale wekelijksche verdienste schatte de Kamer op f 11,—. Jeugdige werklieden beginnen met een weekloon van f 1,— dat gaandeweg verhoogd wordt (normaal f 4,—). Er wordt gewerkt van 6 ('s winters 7) uur v.m.—7 uur n.m., met schaft van 8'/2—9'/4 en van 1— 2>/4. Des Zaterdags wordt 1 a 2 uur vroeger geëindigd. Overwerk (7—11 uur n.m.) komt dikwijls voor en nacht- en Zondagsarbeid wordt zeer zelden verricht. Voor extra arbeid tot 10 uur n.m. wordt 25 pCt. en voor arbeid na 10 uur n.m. en voor Zondagsarbeid 25—100 pCt. boven het gewone loon uitgekeerd.

IV. Bouwbedrijven, openbare werken, reiniging.

(Construction de bdtiments, etc.) ■ ■

Steenhouwers. Tilburg (B). Het standaardloon bedraagt 20 ets. per uur en de normale wekelijksche verdiensten schatte de Kamer op f 13,20 in den zomer en f 10,— in den winter. De kosten van gereedschappen bedragen f 10,— per jaar. Er wordt gewerkt van 6 ('s winters 8) uur v.m.—8 uur n.m., met schaft van 8—872» 12—172 en 4 —472 in den zomer en 12—1 en 4—4l/2 in den winter. Overwerk, nacht- en Zondagsarbeid komen hoogst zelden voor. Voor extra arbeid na 10 uur n.m. wordt 25 pCt. en voor Zondagsarbeid 50 pCt. boven het gewone loon uitgekeerd.

V. Chemische nijverheid.

(Industrie chimique.)

Olieslagerijen (Veekoekenfabricage). Alfen (Vg). In een olieslagerij ontvangen de blokmalers f 2,40, de steenknechts f 1,60 en de koekenjongens (geen jeugdige werklieden) f 1,40 per maallast (1100 gemaakte koeken). De normale wekelijksche verdiensten schatte de Kamer op f 12,— voor blokmalers en steenknechts en op f 7,— voor koekenjongens. In den zomer (Mei—Sept.) wordt gewerkt van 6 v.m.—7 n.m. en gedurende de overige maanden van het jaar (Oct.—April) in wekelijks verwisselende dag- en nachtploegen (8 v.m.—8 n.m. en 8 n.m.—8 v.m.). Van geregelde schafttijden is geen sprake; om beurten gebruiken de werklieden hunne maaltijden. Op enkele dagen in den winter wordt door een deel der werklieden van de nachtploeg vrijwillig enkele uren overgewerkt tot het verrichten van buitengewone of onvoorziene werkzaamheden, welke arbeid dan gewoonlijk met 10 ets per uur wordt betaald. Gedurende het Zondagsetmaal staat de fabriek stil.

VI. Hout-, kurk- eu stroobewerking, snij- en draaiwerk.

(Bois, liège, paille.)

Houtzagerijen en stoomtimmerfabrieken. Delft, Hof van Delf t en Vrijenban (Delft B). Het normale loon bedraagt f 10—f 12,— per week. In één onderneming worden premiën gegeven, afhankelijk van de uitkomsten van het bedrijf en den verrichten arbeid. Er wordt gewerkt van 6 v.m.-7 ('sZat. 6) n.m., met schaft van 872-9, 12—172 en — behalve 'sZaterdags — van 472-5. Voor overwerk, dat nog al eens voorkomt, wordt het gewone, van het weekloon afgeleide, uurloon betaald. Huisarbeid komt voor, ofschoon eer in af- dan in toenemende mate; door sommige arbeiders worden n.l. thuis kistjes gespijkerd.

7