De vraag overtrof het aanbod te Eindhoven, Kampen en Utrecht. Daarentegen was het aanbod iets grooter dan de vraag te Amsterdam, Arnhem, Dordrecht (van elders), Haarlem, Rotterdam en Vaals. Overigens waren beide vrijwel gelijk.

Werkloosheid kwam nog voor te Rotterdam (geringe) en Amsterdam (de afd. „sigarenmakers" van den Ned. Sigarenmakers- en Tab.-bond had ± 20 werkloozen op een ledental van + 1100, tegen ± 25 in Mei; de afd. „sorteerders en plakkers" had er 2 of 3 op + 100 leden).

Alfen (Vg), Amsterdam (T), Arnhem (Vg), Delft (Vg), Dordrecht (Vg), Eindhoven (V), 's-Gravenhage (Vg), Groningen ("Vg), Haarlem (Vg), 's-Hertogenbosch (Vg), Kampen (T), Leeuwarden (K)„ Leiden (Vg), Nijmegen (Vg), Rotterdam (T), Koozendaal (V), Schiedam (Vg), Tilburg (As), Utrecht (T), Vaals (W). ')

Zoutziederijen. Te Arnhem en Utrecht normaal, te Dordrecht middelmatige drukte (seizoen), te 's-Hertogenbosch slap.

Geen vraag of aanbod van werkkrachten, behalve te Utrecht, waar het aanbod grooter was dan de vraag. G. w.

Arnhem (Vg), Dordrecht (Vg), 's-Hertogenbosch (Vg), Utrecht (Vg).

XVIII. Landbouwbedrijven.

(Agricultare.)

Landbouw. Seizoendrukte. In 't Bildt kwam overwerk voor en was de vraag naar werkkrachten iets grooter dan het aanbod. G. w.

Axel (L), 't Bildt (L), Hoogeveen (Ve), Oss (Mv).

Veeteelt. Groote drukte (hooien; meer werklieden aangenomen, loonen iets verhoogd).

De vraag naar werkkrachten overtrof het aanbod. G. w.

't Bildt (L).

Bloembollenteelt. Seizoendrukte. In het gebied der Haarlemsche Kamer werd meer personeel aangenomen en was het aanbod van werkkrachten kleiner dan de vraag. G. w.

Haarlem (Bbt), Hillegom (Bbt).

Tuinbouw, bloemisterij. Seizoendrukte werd geconstateerd te Arnhem, in 't Bildt voor zoover de groententeelt betreft, te Delft (lange arbeidsdagen) en 's-Hertogenbosch. Daarentegen ondervond de ooftbouw in 't Bildt slapte.

Te Delft was de vraag veel grooter dan het aanbod, maar overigens was er evenwicht. G. w.

Arnhem (B), 't Bildt (L), Delft (Vg), 's-Hertogenbosch (B).

Boschcultuur. Normaal (vervoeren van hout; het schillen eindigde). Vraag en aanbod gelijk. G. w.

Hoogeveen (Ve).

XIX. Vissclierij (incl. vischkweekerg) en jacht.

(Pêche et chasse.)

Visscherij. Zalmvisscherij. De resultaten waren in vergelijking met vorige jaren in Juni niet ongunstig, ofschoon zij wel minder waren dan voor enkele maanden. In totaal werden te Ammerstol ± 500 zalmen ter markt gebracht, tegen 463 in Mei en 1 044 in April.

Witvisscherij. Deze werd niet druk uitgeoefend, daar de visch bij warm weder weinig waarde heeft. Hoofdzakelijk werd op paling gevischt, maar wegens gebrek aan opperwater waren de uitkomsten niet best, hoewel de visscher toch een weekgeld kon verdienen.

Ammerstol (Vb).

XX. Warenhandel.

(Commerce.)

Handel, winkel- en grossiersbedrijven. Slapte werd waargenomen te Alfen bij den handel in kruideniers- en grutterswaren, te Amsterdam bij den handel in bloemen, koloniale waren, fijne vleeschwaren, antiquiteiten, goud en zilver, kristal en glas en luxe-voorwerpen, te Delft bij den handel in kruideniers- en grutterswaren en comestibles, te 's-Gravenhage bij den handel in kruideniers en grutterswaren, luxe- en huishoudelijke artikelen, manufacturen en brandstoffen, te Leiden

l) Zie noot 1 op blz. 432.

8