Afwijzend stond de J.S.W.B. echter tegenover de afschaffing van

nachtarbeid voor vrouwen'. 1) „ , ef. vrrill

De Deli Planters Vereeniging deelde mede tegen afschaffing van kinderarbeid des nachts geen bezwaar te hebben; met betrekking tot kinderarbeid over dag en nachtarbeid van vrouwen kon nog geen positie!

antwoord worden gegeven, in verhand met de vraag of ook tormenteer-

schuren onder de regeling zouden vallen. ( ,

De Algemeene Verg. van Rubberplanters ter Sumatras Oostkust was van oordeel dat afschaffing van kinderarbeid geen ernstig nadeel zou beteekenen voor het bedrijf der hij haar aangesloten ondernemingen. Wat betreft den nachtarbeid van vrouwen zouden de meeste rubberondememingen het zonder dezen arbeid kunnen stellen, doch 111 de thee, de koffie, de vezel- en olie-palmencultuur, over het algemeen daar waar de productie minder gelijkmatig is,^ zou afschaffing van dezen vrouwenarbeid ernstig bezwaar opleveren. 2) .

De eveiigemelde Delische Plantersorganisaties brachten door bemiddeling van den Ondernemersraad in Nederland nader hare bezwaren m tegen de hij de jongste herziening der Assistentenregelinig voorgestelde aanvulling om ook de Arbeidsinspectie te belasten met de opsporing van overtredingen dezer regeling. Een daarop van werkgeverszijde in JNedei land geopperd tusschenvoorstel, hierop neerkomende dat van alle opgemaakte contracten eeii copie zou moeten worden gezondeu aan den lJirec teur van Justitie, vond van de zijde der vakvereeniging van assistenten in Deli ernstige bestrijding. 3) ,

Bij ordonnantie van115 April 4) werd het z.g. Panglonigreglement aangevuld in dien zin, dat voortaan ook de Arbeidsinspectie belast zal worden met de controle op de naleving der desbetreffende voorschriften, zulks niet het doel om verbetering te brengen in de misstanden, welke hij bei haling hij deze Chineesohe kleinbedrijven (balkenzagerijen en houtskool>i'anderijen) waren geconstateerd.

Voorstellen tot vergemakkelijking van de wervingsvo,orschritten ten ehoeve van de bestaande belangrijke emigratie naar de Lampoengs zijn in overweging. 5) Hierbij moge nog wordenJ vermeld, dat in het afgeloopen kwartaal door het Indo-Europeesche Verhond bijzondere aandacht werd gewijd aan het vraagstuk der kolonisatie; besloten werd tot stichting van een landbouw-kolonie in de residentie Lampoengsche Districten, waardoor van overheidswege reeds de noodige steun zou zijn verkregen. Het landsbestuur heeft zich deze kolonie niet als filantropische instelling i 1'1 ' waar als een onderneming, waarin betrokkenen een zelfstandig ' aarL moeten kunnen: vinden. 6)

i ... .. cu 1'rUzcn, kosten van

y oor ae indexcijfers van o-mothandelsprrizen heelt net feta- levensonderhoud.') SS* w ™ Landbouw, Nijverheid „ .g-feT "S®

, ael een nieuwe berekenino-swiize g-evolgd. Twee nieuwe groepen n.L. levensonderhoud norevensmiddelen en chemicaliën, waarvan resp. 9 en 8 noteeringen zijn maaifamiiie. ,. ^pll°men, zijn bij de becijfering ingeschakeld, terwijl uit de groep texe goederen enkele artikelen, welke óf te onbelangrijk waren, öf waarvan de noteeringen ten gevolge van de sterke kwaliteitsschommelingen ' er . Jareri, dubieus waren geworden', zijn weggelaten.

J,e nieuwe serie is van medio 1921 beschikbaar; haar gemiddelde is belangrijk lager.

Hier volgt daarvan een overzicht*

Nieuwe indexcijfers voor importartikelen.

Gemiddeld: 1921. 1922. 1923.

Levensmiddelen 174

Textiele goederen '. 231 211 208

Mftalen '. 194 Ï81 186 (ongewijzigd)

Chemicaliën 172 153 165

Diversen 159 170 176 (ongewijzigd)

Totaal import 199 186 187

Oude serie 229 223 221

<) Nieuwe Soerabajasche Courant, 4 April 1924.

* °oera.ba]a's Handelsblad, 30 April 1924.

=) De Planter, no. 320.

4) St. no. 175.

S Nieuwe Soerabajasche Courant, 20 Maart 1924.

7! S1<iuwe Soerabajasche Courant, 9 Mei 1924.

* ,J Ontleend aan de Mededeeiingen van het Statistisch Kantoor van het Departement van ""bouw, Nijverheid en Handel.