Februari 1946 27e Jaargang No. 2 Maandblad

Tijdschrift voor Volkshuisvesting en Stedebouw

Orgaan van het Nederlandsch Instituut voor Volkshuisvesting en Stedebouw en den Nationalen Woningraad, Algemeenen Bond van Woningbouwvereenigingen, waarin opgenomen de mededeelingen van den Rijksdienst voor het Nationale Plan, en tevens gewijd aan den Wederopbouw

Redactie: H. P. }. Bloemers, J. Bommer, Jhr. M. J. I. de Jonge van Ellemeet, Ir. L. S. P. Scheffer, Ir. P. Bakker Schut, Mr. J. Vink, Drs. H. van der Weijde

Medewerker voor den Wederopbouw: Dr. Ir. Z. Y. van der Meer, Lid van het College van Algemeene Commissarissen voor den Wederopbouw

Adres voor Redactie en Abonnementen: Lange Voorhout 19. 's Gravenhage, Telefoon 115720 Advertenties: Keizersgracht 188, Amsterdam C, Telefoon 49128

Officieele mededeelingen

Nederlandsch Instituut

Samenstelling bestuur en dagelijksch bestuur

In de op 16 Februari te Utrecht gehouden ledenvergadering zijn de Heeren Mr. H. W. Bloemers, burgemeester van Roden en Ir. H. M. Buskens, directeur van het bureau van den provincialen planologischen dienst in Noord Brabant, tot lid van het bestuur benoemd. Ingevolge besluit van het bestuur zijn de beide nieuwbenoemde bestuursleden tevens aangewezen als lid van het dagelijksch bestuur, zulks ter vervanging van de Heeren H. P. J. Bloemers en Ir. P. Bakker Schut, die den wensch te kennen hadden gegeven als lid van het dagelijksch bestuur af te treden.

De voorzitter heeft aan de beide aftredenden dank gebracht voor hun medewerking gedurende zoo vele jaren ter behartiging van de belangen van het Instituut.

De samenstelling van het dagelijksch bestuur is thans als volgt : Jhr. M. J. I. de Jonge van Ellemeet, voorzitter, Mr. H. W. Bloemers, Ir. H. M. Buskens, Ir. L. S. P. Scheffer, Mr. J. Vink, Drs. H. van der Weyde, Secretaris-Directeur. Het dagelijksch bestuur heeft laatstgenoemde tevens met het penningmeesterschap belast.'

Ledenvergadering

Op 16 Februari 1.1. heeft de aangekondigde vergadering plaats gehad ter behandeling van het onderwerp ~Ervaringen bij de herverdeeling van woonruimte en eventueel daaruit voortvloeiende wenschen ten aanzien van de wettelijke regeling van deze materie”. Het is de bedoeling een verslag van deze vergadering op te nemen in het volgend nummer. De door de inleiders verdedigde stellingen, welke aan de bezoekers van de vergadering zijn uitgereikt, zijn elders in dit nummer afgedrukt.

Praeadviezenvergadering

Het dagelijksch bestuur heeft besloten een praeadviezenvergadering te beleggen over de taak van een bedrijfschap bij de woningvoorziening.

Contributie

Het dagelijksch bestuur heeft gemeend voor 1946 nog geen voorstel te moeten doen tot verhooging van de contributie, hoewel de stijging van sommige uitgaafposten daar aanleiding toe zou kunnen geven.

Band Tijdschrift

De drukkerij is bereid een half linnen band beschikbaar te stellen voor het binden van de beide onvolledige jaargangen 1944 en 1945 gezamenlijk. De prijs van bedraagt met de kosten van verzending f 2.—00k banden voor oudere jaargangen kunnen nog worden geleverd. Bestellingen dienen rechtstreeks te worden ingezonden, door middel van de bij dit nummer ingesloten briefkaart, bij de N.V. Maatschappij tot Exploitatie van het Limburgsch Dagblad te Heerlen. De kosten moeten eveneens aan de drukkerij worden voldaan.

Buitenlandsche literatuur

Bij de rondvraag in de vergadering van 9 November 1.1. is door een der leden de vraag gesteld of het Instituut werkzaam zou kunnen zijn om te bevorderen dat degenen, die dringend behoefte hebben aan buitenlandsche vakliteratuur op ons gebied, in staat worden gesteld zich deze aan te schaffen. Het dagelijksch bestuur heeft hieraan gevolg gegeven. Ondertusschen zijn zijn bemoeiingen achterhaald door het feit dat de boekhandel thans kan beschikken over deviezen zij het uiteraard niet tot een onbeperkt bedrag voor den aankoop van buitenlandsche boekwerken, met name van wetenschappelijke werken.

Aangezien dit nog niet algemeen bekend is, meenen wij goed te doen, hiervan melding te maken.

Moderne ontwerpen van industriewijken

door Ir. L. H. J. Angenot

In aansluiting op onze beschouwingen over het ontwerpen van industriewijken, opgenomen in het nummer van Maart 1944, zullen wij enkele voorbeelden bespreken van industriewijken in den laatsten tijd in Nederland geprojecteerd.

Amsterdam

In het algemeen uitbreidingsplan van Amsterdam (afb. 1) is getracht het projecteeren van industriewijken te vatten in een systeem, dat waarborgt dat de industrieële ontwikkeling op planologisch verantwoorde plaatsen tot stand kan komen. Verwacht wordt, dat eenige honderden hectaren industrie-terrein noodig zullen zijn, wanneer Amsterdam zijn groei voortzet tot ongeveer 1 millioen inwoners. De industriewijken vormen dus een belangrijk element.

Bij den aanleg van deze terreinen wil men voorkomen, dat de bezwaren, die in het verleden voor den dag waren ge-