Huis en Grondeigendom, No 13. 18 September 1954

Hoe qroot is het woningtekort? door H. Commentaar op een tweetal artikelen in de Nieuwe Rotterdamsche Courant van 17 Augustus en een artikel van Drs W. C. Kroft in Economisch-Statistische Berichten van 21 luli 1954 Irt dit laatste artikel wordt gewezen op het grote belang van een woning- en gezinstelling ter bepaling van het woningtekort. Verder wordt aandacht geschonken aan de oorzaken van de grotere woningproductie per millioen inwoners in West-Duitsland dan in Nederland. Als oorzaak hiervan ziet schr. o.a. het beheerste loonpeil en het stringente handhaven van de wettelijk voorgeschreven arbeidsduur.

De Ingenieur, No 37, 10 September 1954

Nieuwe recreatiegebieden, door Ir J. P. Fokker Bespreking van een aantal nieuwe recreatiegebieden, die reeds tot ontwikkeling zijn gebracht. Schr. doet enige suggesties voor verdere uitbreiding van de recreatiegebieden.

Katholiek Bouwblad, No 24, 28 Augustus 1954

Stervende steden 11, door Sepp Schüller. Niet alleen in Europa kent men het probleem van de bedreigde steden. Mexico-City dreigt te verzinken in de modder, waarop het gebouwd is. Een groot gevaar leveren de termieten, die vanuit Azië en Afrika een aanval doen op Europa, op. Schr. wijdt aandacht aan de bestrijdingsmethoden van de aantasting van de steen.

Natuur en Landschap, No 3, Herfst 1954

Het Deltaplan en zijn consequenties voor de teg woordige toestand en betekenis van ons deltagebied, door Chr. O va Leeuwen. Van natuurbeschermingszijde beziet men de plannen tot afdamming der riviermonden en later ook van de waddenzee met qevLlens. Schr. gaat in dit artikel na, wat dr allemaal aan natuurgebieden verloren; zou gaan en wat er eventueel voor in de plaats zou komen.

De Nederlandse Gemeente, No 35, 27 Augustus 1954

Sanering van bebouwde kernen en Volksgezondheid, gaat in de eerste plaats na in hoeverre verband bestaat tussen de huisvesting en de gezondheidstoestand. Hierbij richt schr. zich in het bizonder op de gebreken in hygiënisch opzicht.

, No 36, 3 September 1954

Gemeentelijke Schadevergoedingsverordeningen (III), door Dr S- O. van Poelje Schr. bespreekt tot slot de juridische structuur van de schadevergoedingsverordeningen. De 230 verordeningen zijn voor het overgrote deel volgens hetzelfde systeem opgebouwd.

, No 37, 10 September 1954

Vernieuwing van onze steden en dorpen, door Mr J. In ’t Veld. Schr. bespreekt in dit artikel de gang van zaken in Amerika bij Om voor financiële steun in aanmerking te komen moet de stad kome met een „workabk program of urban renewal , dat aan verschillende eisten moet voldoen.

, No 38, 17 September 1954

Wet Financiering Wederopbouw Publiekrechtelijke Lichamen. Brief van het Bestuur van de Vereniging aan de Mnister, waarin neergelegd van het onderzoek van de Commissie, die “>1 ‘aak had (le practijk van de uitvoering van de Wet Financiering Wederopbouw Publiekrechtelijke Lichamen na te gaan.

Polytechnisch Tijdschrift, Uitgave B, No 35-36, 1 September 1954 1 T* ._f r>_ T- T T* D

Stedelijk contra landbouwkundig grondgebruik, Prof. Dr r). . • Bijhouwer. Bespreking van het rapport van de Ri,ksdienst het Nationale Plan; Overgang van grond naar niet-agransche doeleinden.

Publieke Werken, No 8, Augustus 1954

De Ontwikkeling van Almelo s Stadskern, door Ir W. H. van Gel der. Beschrijving van de historische groei van Almelo en van het plan tot reconstructie van enige delen van de binnenstad. Met vele tekeningen.

Internationaal

News Sheet of the International Federation for Housing and Town Planning, No XXXIII, Augustus 1954

Housing and Town Planning in Edinburgh door Alexander Steek. Planning and Housing in Scotland. door Robert F. dende artikelen resp. over Edinburgh en Schotland in verband met het qres van de International Federation aldaar. In het tweede artikel wordt als Lt hoofdprobleem van de ruimtelijke ordening in &hotland aangeduid het voortgaande proces van ontvolking van het landelijk gebied, vooral van de Hooglanden, terwijl de bestaande steden moeilijk meer bewoners kunnen herbergen. Het gebied van de Clyde. waarvan Glasgow het zwaartepunt vormt, zal ten minste 300.000 inwoners moeten deconcentreren. Ue uitputting van de kolenmijnen in Lanark vormt een ander probleem. 31 /o van

alle woningen tellen slechts één of twee vertrekken. De totstandkoniing van plannen volgens de wet van 1947 geschiedt langzaam; 26 van de 57 ning authorities hebben totnutoe een plan ter goedkeuring aangeboden. De nieuwe steden East Kilbride met een geraamde toekomstige bevolking van 40 000 en Glenrothes, met een overeenkomstig cijfer van 20.000 worden genoemd. De regering aarzelt nog omtrent de vestiging van een derde nieuwe stad, 10 mijlen Noordoostelijk van Glasgow, die voorgesteld is ter verdere verlichting van het probleem van de overbevolking van deze stad. In het centrum van Glasgow is de concentratie zeer hoog, tot 15.000 personen per 100 acres in sommige wijken. Zelfs bij herbouw! in etagds zal slechts 30 tot 50% van de huidige bevolking ter plaatse onderdak kunnen komen. ler verlaging van de bouwkosten zijn door het Department of Health normen voor de woningbouw uitgevaardigd (o.a. verdiepinghoogte van 7A voet), waar sommige gemeentebesturen uit vrees voor aantasting van het woontil aarzelend tegenover staan. _ |

The Civic Contributions of Patrick Geddes, door Lewis Mumford. Appreciatie van het werk van Geddes in verband met de honderdste herdenking van diens geboortedag. Mumford legt verband tussen het werk van Geddes en de wederontdekking van de stad in de tweede helft van de negentiende eeuw als een historische en sociale entiteit, fdet werk van Geddes als pionier van de survey wordt in het licht gesteld. De survey was voor hem een instrument tot handelen, geen bureaucratisch surrogaat voor handelen. De voorliefde van Geddes voor persoonlijk handelen zonder de gebruikelijke kanalen van politieke bemoeiing te volgen wordt geschetst. Zijn neiging om de continuïteit te betrachten en om de menselijke schaal te behouden is ook nu nog van actueel belang tegenover de neiging om de binnensteden roekeloos open te leggen voor het verkeer. De Franse doctrines van het regionalisme zijn door Geddes in Engeland vertegenwoordigd. Zijn gehele werk wordt gedragen door zijn geloof in het primaat van het leven. |

Measuring Housing Nm4> to Underdeveloped Countries door Lloyd Rodwin. Een korte beschouwing, waarin de bepaling van de woningbehoefte wordt onderscheiden naar mate het gaat om woningen, die rechtstreeks, bijdragen tot de productie, woningen die zuiver consumptiegoed zijn en woningen voor politieke

Building a'new'Capital City, door Max Lock. Een bespreking ontleend aan een radiovoordracht, van het plan van Le Corhusier voor de nieuwe. Stad Chwidiaarh. Met af bh.

Local Government and Planning, door Sir George Pepler. Historisch overzicht over de ontwikkeling van de Engelse stedebouw in. administratief opzicht.

België

De Gemeente Utbs Mova, No 54, Juli"Augustus 1954

Het Nationaal Congres van de Belgische Federatie voor Stedebouw en Woning wezen. Verslag van dit op 16 en 17 Juni te Brussel gehouden congres Hët was gewijd aan de nieuwe woonwijken, waarvan achtereenvolgens de menselijke grondslagen, de economische grondslagen en het esthetisch aspect behandeld werden en vervolgens het economisch en sociaal aspect van de woning, het architectonisch aspect van de woning en de mogelijkheden wat betreft het verwezenlijken van de nieuwe woonwijken. Met afbb.

Huisvesting, No 5, Mei-Juni 1954

Woninginrichting en bouwkosten. Redactioneel artikel. Gewezen op de dringende eis/ van verlaging van de bouwkosten en die tot verhogi g van het woningpeil. Er zijn aanwijzingen, o.a. dank zij een groep exp – mentele eengezinshuizen van de Nationale Maatschappij voor Goedkop Woningen, dat beide te verenigen zijn.

Marginalia bij een studiereis in Scandinavië, door Franz Liekens Belangwekkende beschouwingen naar aanleiding van een studiereis marken en Zweden. De gunstige voorstelling, die men de huisvesting in deze landen maakt, is met geheel juist. Beide hebben nog een kwantitatief tekort. Verouderde woningen moeten opgeruimd worden. Bovendien baschikken de meeste gezinnen er wel over woonruimte. Er is dus een vrij belangrijke overbevolking. De traditm (verwarming) en de hoge bouwkosten hebben dit m de hand keninrichting is perfekt. De Denen en Zweden, die gemiddeld 2570 van hun inkomen aan huisvesting besteden, geven blijkbaar de voorkeur aa comfort boven ruimte. Er is intussen de laatste jaren een kentering ten goede in de grootte van de woningen. Er is bovendien in beide landen Ln eerherstel van het eengezinshuis. Vervolgens worden Denemarken en nader afzonderlijk onder het oog gezien. atbb.

OrNationale Maatschappij en de verlaging van & »twliosten, Paouav. Vervolg van een artikel van dezelfde schrijver in het voorafgaande December-nummer. Thans wordt op enkele critische opmerkingen ingegaan.

Dë Linker Scheldcoever te Antwerpen, door Ir H. Cooreman. De ge e geschiedenis van de bebouwingsplannen voor de linkeroever van An – pen wordt nagegaan. Het grote keerpunt vormt de aanleg van de tunnel in 1933. De na-oorlogse plannen verschillen van de oude: geen hoge gesloten bebouwing meer langs de straten, maar hoogbouw vrij in het groen geprojecteerd; Lt station dichter bij de Scheldeoever; geen volledig uitgewerkt plan meer, maar een algemeen schema, dat geleidelijk gedetailleerd wordt. Met afbb.