kan komen. Practische mededelingen worden t.z.t. aan de deelnemers gezonden.

Opgaven zende men aan de Administratie van de A. G. der Woodbrookers, Bentveldsweg 3 te Bentveld.

Waarom gaat het eigenlijk in de politiek?

De Arb. Gemeenschap der Woodbrookers organiseert op 5 en 6 November te Barchem een cursus. Het thema van deze cursus Is: Waarom gaat het eigenlijk in de politiek? Het zal u duidelijk zijn, dat dit een vraag Is, waar wij allen als verantwoordelijke mensen mee te maken hebben. Wij willen daarom eerst samen nagaan, wat de politiek eigenlijk voor de mens betekent om daarna te zien welke verantwoordelijkheid de mens in deze heeft. Het programma is als volgt: Opening door de cursusleider, dr D. J. Wansink, Zaterdag 17 uur.

Broodmaaltijd 18 uur. Ie lezing: Wat heeft de politiek met mij te maken? door H. Roelfsema te Groningen, Zaterdag 19.30 u. Ochtendwijding Zondag 9.45 uur. 2e lezing: Wat heb Ik met de politiek te maken? door W. Marsman te Hengelo (O.) Zondag 10.15 u. Warme maaltijd 13 uur. Algemeen gesprek, 15 uur. Sluiting, 18 uur.

Wacht s.v.p. niet te lang met uw opgave. Geef u zo mogelijk per omgaand op. De kosten voor de cursus bedragen naar draagkracht 4,—, ƒ 5,—, ƒ 6,—. Voor echtparen ƒ 8,—, ƒ 9,— of ƒ 10,—. Deze kosten mogen voor niemand een bezwaar zijn. Men schrijve In dat geval aan mej. J. Peereboom of aan ds J. H. Jansen te Vorden. Zij, die zich opgeven, ontvangen t.z.t. nog nadere zakelijke gegevens: De Oostelijke Commissie: Dr. D. J. Wanslnk, Hengelo (O.), Voorzitter.

Ds J. H. Jansen, Vorden, Secretaris. M. ten Hoff, Enschede. Mevr. G. Mauser van Voorthuysen, Arnhem. Mej. J. Peereboom, Barchem. KI. Toornstra, Hattem.

Najaars-Zendingsweek der Ned. Hervormde Kerk 6—13 November

Op weg naar de 4 ton extra voor 1949.

De Ned. Herv. Kerk heeft dit jaar ten gevolge van het hoge prijspeil voor haar Zending ongeveer 4 ton meer nodig dan in 1948, te weten ruim 3 ton voor de Verenigde Nederlandse Zendingscorporaties te Oegstgeest en het overige voor de Geref. Zendingsbond.

Het laatste bericht van het Zendingsbureau te Oegstgeest meldde dat, dank zij grote vooruitgang van de Voorjaars- en Pinkstercollecte, de 3 ton extra voor de V.N.Z. over 1949 in het zicht komt. Zal de Najaarscollecte het ontbreken nog op tijd aanvullen? Alle krachten moeten ingespannen worden om de opbrengst van de Najaars-Zendingsweek tot een ware verrassing te maken. Hoe bemoedigend zal het zijn als de gemeente werkelijk gelijke tred blijkt te willen houden met de verhoogde uitgaven voor de Zendingsarbeid in Indonesië.

Gemeente, bereidt u voor op de Najaars-Zendingsweek van 6—13 November! Laat deze zijn een week van bijzondere aandacht en medewerken voor de prediking van het Evangelie in Indonesië. En gaat bij geen enkele kerkgang voorbij aan de zendingsbussen, die zwijgend maar met klem uw geweten aanspreken en die niet aflaten u er aan te herinneren, dat de Zending u nodig heeft. De Zending is niet weg te denken. Zij blijft als opdracht van Christus voor ónze verantwoordelijkheid, onontkoombaar !

Leestafelnieuws

O. V. Andel—Bipke, Kinderstudie, Nijgh en v. Ditmar N.V., Rotterdam 1949 H.H.K.-reeks. 350 pag. Prijs ƒ 6,90 ing., ƒ 8,25 geb.

Dit boekje kan ons alleen maar met vreugde vervullen. Er komt een sterke roep naar persoonlijkheidsvorming. De markt wordt overstroomd met boeken, die min of meer deskundig ons tot een nieuwe levensvoering willen brengen. Mensen, die in de knoop zitten, grijpen er graag naar. Zeer velen gaan ze voorbij.

Maar met dit boekje zijn wij bij de bron. Persoonlijkheidsvorming is een zaak van opvoeding en opvoeding is een zaak van waarneming. Waarneming echter, die geleid wordt door hen, die weten wat ze zien.

Mevrouw v. Andel weet dat. Zij is medica én psycholoog. Zij kent de sociale en ethische problemen. In dit nieuwe boek, geschreven met het oog op de studie voor K. en 0., maar tegehjk als leidraad bedoeld voor allen, die met kinderen te maken

hebben, gaat ze mèt de lezers haar waarnemingen doen. En daarbij wijst zij steeds op de verbanden tussen de gebieden, die slechts weinigen beheersen om met gezag leiding te geven: de medische, de psychologische en de sociaal-ethische. Tegelijk heeft zij de eenvoudige, belangstellende lezer (es) op ’t oog, die de stof ook moeten kunnen volgen. In korte zinnen, die als ’t ware de handgrepen kuimen zijn voor wie deze stof zich eigen maakte, vat zij elke hoofdstudie samen.

Het resultaat is een boek, dat ouders als ’t ware een spiegel voorhoudt en hun steeds tot zelfherziening dwingt. Op deze manier heeft het een goede bijdrage geleverd tot de persoonlijkheidsvorming óók van ouderen, zonder dat dit doel voorop staat.

Foto’s van kinderen met grote mensen dragen bij tot deze kinderstudie. Zij brengen de stof ons zeer nabij.

Te midden van de vele werken op dit gebied een boek, waar men op moet letten.

D. H. Lawrence. De eerste Lady Chatterley. De Driehoek, ’s Gravenland, 1948, vert. Jo Boer. Neen, wij zijn het niet met de uitgever eens, die op de omslag meedeelt, dat hij deze vertaling na „Lady Chatterley’s minnaar” gerechtvaardigd acht. Litterair zeker niet. Zeker, dit werk is zachter, minder cru. Maar hoeveel beklemmender, meer uitdiepend is de derde zgn. Orioli-uitgave. En men kan ten minste deze Orioli-uitgave lezen, zonder steeds gehinderd te worden door stukken, die niet aflopen, door hoofdstukken zonder staart.

Intussen is de vraag véél dringender of wij D. H. Lawrence in zijn Lady Chatterley eerste of derde versie, dat doet er niet toe aanvaardbaar achten. Het is ’t verhaal van de jonge vrouw die, na de eerste wereldoorlog, haar man verlamd terugkrijgt van het slagveld en met hem onmogelijk een huwelijksleven kan vieren. Zij gaat een relatie aan met haar boswachter. Psychologisch treffend weergegeven, naakt verteld, een enkele keer met woorden, die kwajongens op schuttingen plegen te schrijven. Daar hebben wij op zich zelf niet zoveel bezwaar tegen en wij achten dit allerminst een reden om ’t boek te verbieden. Maar waar wij wel bezwaar tegen hebben is de ver-accentuering van het sexuele. In dit boek wordt een soort erotische natuurreligie beleden, die te kort doet aan de levenswerkelijkheid. Wij leggen het boek neer en zeggen dan: zo kan het misschien voorkomen, maar zo is het niet. Anna Blaman in haar „Eenzaam Avontuur” is ongetwijfeld minder „kuis”, maar de uitzichtloosheid van deze onkuisheid is toch meer levensecht.

Onnodig te zeggen, dat dit boek slechts voor gevormde, ja, zéér gevormde lezers geschikt Is om nu eens een terminologie te gebruiken, die ons waarlijk niet ligt. L. H. R.

Graham Greene. Stamboel-express. Vertaald door H. J. Schapmakers. Uitgave Contact. A’dam 1949, 207 blz. ƒ4,90.

Ook als deze schrijver een oud thema opneemt: de wederwaardigheden van een gezelchap in een internationale trein, ook als deze schrijver onderhouden wil en ons niet confronteert met de laatste levenswaarheden merkt men op elke bladzijde, dat we hier met een der zeer groten van de moderne literatuur te doen hebben. Goed kunnen vertellen is reeds een zeldzame gave, maar Greene heeft meer in zijn mars: dat is, een onuitgesproken maar steeds aanwezig medelijden met de mislukte levens, die hij beschrijft en een scherp gevoel voor de morele sfeer, waardoor zijn figuren een derde afmeting hebben, die zo vaak in moderne romans ontbreekt. Met F. Mauriac slaagt hij er in, de erfzonde aJi.w. tastbaar als atmosfeer rondom deze wereld te doen waarnemen.

Evelyn Waugh. De dierbare. Vertaald door Koos Schuur. Uitgave De Bezige Bij. A’dam 1949, 175 blz. geb. /4,90.

Deze satyrische novelle is wrang, en toch amuseert ge U er mee. Het gaat over een Amerikaanse begrafenisonderneming, die zijn cliënten een ideale service biedt. Ge kunt er de tegenstellingen in lezen tussen het wijze Europa en het jonge Amerika en U tegoed doen aan de illussie, dat het bij ons toch nog niet zo krankziimig toegaat. Ik vrees toch, dat ge dan deze caricatuur niet goed verstaat. Juister lijkt me, dat ge eens overweegt, hoe de moderne mens poogt de dood te ontkennen en daardoor juist de volle ontzetting tegemoet loopt. Eigenlijk is dit knap-geschreven boek meer luguber dan de dodendansen uit het einde der Middeleeuwen, omdat het troosteloze er van zijn laatste zin beroofd wordt.

Dr. C. G. W. de Vooys. Conrad Busken Huet. Serie: „Nederlanders van de negentiende eeuw”. Uitgave D. A. Daamen, Den Haag, 1949, 244 blz. ƒ 8.— ingen. ƒ9,75 gebonden.

We hadden uit de laatste tijd een uitvoerig maar onevenwichtig en vaak om zijn eigenzinnigheid irriterend boek over Busken Huet van Gerben Colmjon. Nu zijn we voortaan een rijp boek van een bezonnen geest rijk. Prof. de Vooys, als niemand thuis in de Gidsperiode, heeft het geschreven. Het

boek kan niet alleen de mensen, die aan literatuurgeschiedenis doen, interesseren, maar ook degenen, die door de XlXe eeuwse vrijzinnigheid geboeid kunnen worden, eigenlijk iedereen, die van vaderlandse cultuurhistorie houdt. Een rijkdom aan citaten doet onwillekeurig grijpen naar de boeken, waaraan ze zo oordeelkundig ontleend zijn. Is er hoger lof denkbaar voor een hlstorle-schrijver der letterkunde? J. O. B.

Onderlinge Maatschappij NEERLANDIA Tel. 551331, Schevenlngen, Com. Jolstraat 1, Haringkade 163. BRAND-, INBRAAK-, BEDRIJFSen STGRMVERZEKERING Combinatie-polissen

DIT IS HET BOEK, DAT U NIET MISSEN MAG!

„HET VUUR BRANDDE VOORT”

levensherinneringen van

Henriëtte Roland Holst der Schalk

Geb. ƒ 7.90, 300 blz. tekst, 60 afbeeldingen.

Zelden verscheen zulk een rijk en ontroerend boek zo vol herinneringen op ’t gebied van politiek, letterkunde, vrouwenbeweging, religieuze vraagstukken en kunst.

Aan het Boekenbedrijf van de N.V. De Arbeiderspers, Hekelveld 15, Amsterdam-C. U gelieve mij bij verschijnen omgaand te zenden:

ex. H. Roland Holst: Het vuur brandde voort, geb. ƒ 7.90.

Naam: Adres:

Woonplaats; .. Handtekening:

KV. M AMBOfJUmS – MSTINMII