waarna hij zich tien -29ston Mei 1843, met negen-en-dertig makkers, tot zijne tweede groote ontdekkingsreis, van Kanzas, een klein vlek aan de grenzen van Missouri, op reis begaf. Hij had ten taak om zijne nasporingen van 1842 met de opmetingen van den commodore Wilkes (den lateren kapitein van den San Jacinto, in den slag van den Trent) in den Stillen Oceaan te verbinden, om op deze wijze eene zamenhangende opmeting der binnenstreken van het Noord-Amerikaansche vasteland te leveren. Ditmaal drong hij tot den Grooten Oceaan door, en trok te dien einde over het groote Zoutmeer naar de Columbia-rivier , en van daar naar het fort ATancouver , waar hij in November aankwam en overwinterde. In Maart 1844 had Frémont bij de Sacramento-rivier eene zamenkomst met den voormaligen Zwitserschen kolonel Sutter, op wiens grondeigendom 111 1848 het eerste Oalifornische goud ontdekt werd, en eene maand later aanvaardde hij zijne terugreis, van welke hij op 6 Augustus 1844 weder te St. Louis aankwam.

Belangrijk zijn de bijdragen tot de aardrijkskunde, welke deze ontdekkingsreis heeft opgeleverd. Het Groote Zoutmeer en het Sierra-Nevara-gebergte werden daarbij gedeeltelijk voor het oog des aanschouwers blootgelegd. Het feit, dat aan het groote bekken geen rivieren ontstroomen, was vastgesteld; het niet bestaan van de rivier Buenaventura, die men langen tijd op alle kaarten aantrof, zelfs op de geteekende kaarten der Iludsonsbaai-Compagnie , was overtuigend gebleken.

Frémont, die intusschen tot brevet-kapitein van de topographische ingenieurs benoemd was, aanvaardde zijne derde groote ontdekkingsreis in den zomer van 1845. Het doel daarvan was een grondig onderzoek omtrent de groote waterkom, waarover hij reeds veel kennis verspreid had, zoo wel als die van Californië en Oregon; eindelijk het opsporen van een nieuwen en korteren weg van den westelijken voet van het Rotsgebergte naar den mond van de Columbiarivier. Toen hij in Californië overwinterde, was de oorlog der Yereenigde Staten met Mexico losgebarsten. Vijandelijke aanvallen der Mexicanen weerde hij weder met geweld, en het gevolg van deze worstelingen was de onaf hankelijkheidsverklaring vau Californië en de aansluiting er van bij de