Onder 12, 1, c, wordt in plaats van „10 procentige ferrichloride-oplossing" gelezen „tienprocents ferrichlorideoplossing".

OfHfer 12, 2, b, wordt tweemaal „zwavelzuur" vervangen door „verdund zwavelzuur" en wordt in plaats van „zetmeel" gelezen „zetmeeloplossing".

Het bepaalde onder 13 wordt gelezen als volgt:

»5°—100 cm3 oplossing (zie 12) worden met vijfentwintigprocents phosphorzuur gemaakt en uitgeschud met een mengsel van gelijke delen aether en petroleumaether (o benzoëzuur-sulfimide („Saccharine") (of met chloroform (p. phenetol-carbamide („Dulcine")). Nadat 5—10 g tragacanthpoeder zijn toegevoegd en krachtig is geschud, wordt de uitschudvloeistof afgeschonken. Men destilleert de uitschudvloeistof af, neemt het residu op in verdunde natriumbicarbonaatoplossing, filtreert en dampt het filtraat tot droog in. Het residu wordt onderzocht op zoete smaak en een deel met enkele druppels zwavelzuur van- 70 procent zacht gekookt, de vloeistof verdund met water, alkalisch gemaakt en met Nessler's reagens op ammonia onderzocht. Indien deze reactie positief uitvalt, kan o.benzoëzuursulfimide („Saccharine") of p.phenetolcarbamide („Dulcine") aanwezig zijn.

o.Benzoëzuur-sulfimide („Saccharine") geeft bij koken met zoutzuur van 10 procent, ammoniumzout en o.sulfobenzoëzuur, dat aangetoond wordt door de oplossing in zoutzuur op het waterbad tot droog in te dampen. Het residu wordt in een geringe hoeveelheid phenol opgelost en in een porceleinen kroes op phosphorpentoxyde gedruppeld. Wanneer de aldus verkregen massa in water met een gele kleur oplost en deze, bij toevoeging van alkali, violetrood wordt, is o.sulfobenzoëzuur aangetoond. Bij toevoeging van enkele druppels zwavelammonium mag de kleur niet verdwijnen. Bezit de na behandeling met zoutzuur verkregen droogrest de geur van vanillien, zo wordt zij eerst meermalen met 10 cm3 van een mengsel van gelijke delen aether en chloroform koud uitgetrokken, totdat de geur verdwenen is en daarna als boven behandeld, p.Phenetol-carbamide („Dulcine") geeft bij koken met zoutzuur van 10 procent geen ammoniumzout. Wordt p.phenetol-carbamide („Dulcine") gedurende 5—10 minuten in een kokend waterbad verhit met 5 cm3 water en 2—4 druppels ener vers bereide mercurinitraatoplossing, dan ontstaat een zwak violette verkleuring, welke na toevoeging van een weinig loodsuperoxyde intensief violet wordt.".

Onder 14, a, wordt in plaats van „10 procentige" gelezen „tienprocents", wordt in plaats van „1 %" gelezen „eenprocents" en wordt in plaats van „10 procentige" gelezen „tienprocents".

Onder 14, c, wordt in plaats van „wollen draad" gelezen „witte wollen draad".

Onder 14, d, wordt in plaats van „wollen draden" gelezen „witte wollen draden" en wordt in plaats van „mercurichloride" gelezen „mercurichlorideoplossing".

Onder 15 wordt in plaats van „0,9 %" geL. 85 S. 1947

lezen „0,9 procent" en wordt in plaats van „eenprocentige" gelezen „éénprocents".

°o7?,r 16 wordt tweemaal in plaats van „30 %" gelezen „30 procent" en wordt onder onderzoek op arsenicum vóór „gemengd" een komma geplaatst en wordt in plaats van "5 %" gelezen „een vijfprocents".

°o?er lS wordt tweemaal in plaats van „96 %" gelezen „96 procent".

Onder ig wordt in plaats van „1 %" gelezen „eenprocents".

Na 19 Peroxydase wordt ingevoegd: „20. Vanillien en aethylvanillien in vanilliensuiker.

Indien vanillien of aethylvanillien aanwezig is, worden 10 g vanilliensuiker met droge aether volledig uitgetrokken. Van de aldus verkregen oplossing in aether wordt de aether bij niet hogere temperatuur dan 40 C afgedestilleerd en het residu gewogen. Daarna wordt het residu opgelost in geneutraliseerde sterke spiritus en vervolgens met 0,1 N loog en met thymolphtaleïen als indicator tot duidelijke blauw-kleuring getitreerd. 1 cm3 0,1 N loog komt overeen met T5,2 mg vanillien of 16,6 mg aethylvanillien.".

4. In de Lijst van Reagentia, behorende bij het Jam-limonadebesluit (Staatsblad 1937, no. 854), worden de volgende wijzigingen aangebracht:

Onder Aluminiumhydroxyde wordt in plaats van „waterige aluinoplossing" gelezen „oplossing van aluin in water" en in plaats van „10 pet" „10 procent".

Onder Benzeen wordt in plaats van „0.887" gelezen „0.884".

Na Ferrichloride wordt ingevoegd: „Gistwater.

250 gram gist, zo mogelijk persgist, worden met 1 1 water gedurende V2 uur gekookt, waarna nog warm wordt gefiltreerd. Het filtraat wordt met 1 1 water vermengd, weder V2 uur gekookt, gefiltreerd en daarna gesteriliseerd.".

Onder Kalkmelk wordt in plaats van „Verdund" gelezen „verdeeld".

Onder Millon's reagens wordt in plaats van „kaliumnitriet" gelezen „kalium- of natriumnitriet".

Onder Natriumsul/iet wordt in plaats van „2 %" gelezen „tweeprocents".

Onder Spiritus (stérke) wordt in plaats van „alcohol" gelezen „C2H5OH".

Onder Spiritus (verdund) wordt in plaats van „alcohol" gelezen „aethylalcohol". Na Spiritus (verdund) wordt ingevoegd: „Thymolphtaleïen.

Een oplossing van 1 g thymolphtaleïen in 100 cm3 neutrale sterke spiritus.".

5. Dit besluit treedt in werking op 1, December 1947.

De Minister van Sociale Zaken is belast met de uitvoering van dit besluit, dat in het Staatsblad zal worden geplaatst en waarvan afschrift zal worden gezonden aan de Raad van State.

Soestdijk, 25 November 1947.

JULIANA.

De Min. van Sociale Zaken, W. Drees.

(Uitgeg. 16 Dec. 1947.)

34